Sony Xperia XZ3 review: mist een Compact - en innovatie

32 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench
 9. 9. Systeemprestaties: PCMark
 10. 10. Grafische prestaties: 3DMark
 11. 11. Grafische prestaties: GFXBench
 12. 12. Prestaties: Accuduur
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Waar de vorige generatie high end smartphones van Sony nog bestond uit een gewone én een compacte versie, heeft Sony bij de Xperia XZ3 besloten tot een one size fits all. Hoe dat uitpakt lees je in deze review.

Sony Xperia XZ3 Black
Sony Xperia XZ3

Toen Sony begin dit jaar op MWC in Barcelona zijn nieuwste vlaggenschepen liet zien, zagen we hetzelfde toestel in zowel een grote als een kleine variant. De XZ2 en XZ2 Compact moesten een zo groot mogelijke groep consumenten aanspreken. Zeker de XZ2 Compact slaagde daarin: de facto was en is het het enige compacte high-end toestel en wij waren dermate van het toestel zelf onder de indruk dat we het met een Excellent Choice award beloonden.

Toch besloot Sony van de XZ3 enkel de gangbare maat te produceren en de compacte versie achterwege te laten. Dat is deels wel te begrijpen, omdat de heersende trend nu eenmaal steeds grote displays voorschrijft. Dat laat onverlet dat het wat ons betreft jammer blijft dat gebruikers die een high-end toestel zoeken met een compacte form factor in dit geval naast het net vissen.

De Sony Xperia XZ3 is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren, te weten: rood, zwart, groen en zilver. Wij testten de zwarte variant. Mocht je overwegen een XZ3 te kopen zal je volgens onze Prijsvergelijker gemiddeld 799 euro neer moeten leggen.  

Winkel

Prijs BE

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

580,00 €

Prijsinformatie
580,00 €
0,00 €
580,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 580,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 580,00 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: meer dan 10 werkdagen

806,05 €

Prijsinformatie
796,05 €
10,00 €
806,05 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 796,05 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 806,05 €

Uiterlijk

Jarenlang voorzag Sony zijn smartphones van het Omnibalance design, een ontwerp dat je mooi of lelijk kon vinden, maar in ieder geval de Xperia-lijnen een eigen smoelwerk gaf. Bij de XZ2 en XZ2 Compact kwam de Japanse techreus echter met een nieuw design op de proppen, waarmee het deels dichterbij de mainstream trend aansloot, maar anderzijds ook nog wel wat eigenzinnige elementen wist te bewaren. 

De XZ3 bouwt daarop voort. Het toestel meet 158 x 73 x 9,9 mm (LxBxD) en weegt 193 gram. In combinatie met een 6 inch beeldscherm diagonaal en een beeldverhouding van 2:1 komen we uit op een scherm-toestel ratio van 80,5%. Erg indrukwekkend is dat op dit prijspunt niet en het is vooral te wijten aan de behoorlijke bezels aan de boven- en onderzijde van het display - die juist weer kenmerkend zijn voor Sony's design, maar goed, dat pakt in deze meting dus negatief uit. Wel indrukwekkend is de afwerking van het toestel; die ziet er ogenschijnlijk foutloos uit, zoals we ook mogen verwachten van een toestel met een prijs als deze.  

Sony Xperia XZ2 BlackSony Xperia XZ3 Black
De Sony Xperia XZ2 (links) en XZ3 (rechts)

Weinig innovatie aan de designkant

Het design van de XZ3 is ten opzichte van de voorganger nauwelijks aangepast. Net als bij de XZ2 zien we een ontwerp waarbij naast de randen ook de hoeken zijn afgerond. Bovendien loopt de gehele backcover zowel in horizontale als in verticale richting in een lichte boog. De modieuze notch die door bijna alle fabrikanten wordt toegepast laat Sony achterwege. Het toestel is voorzien van de  dubbele IP65/68 rating. Dit houdt het midden tussen volledig stofbestendig en bestand tegen sproeiwater met een lage druk (IP65) en volledig stofbestendig en bestand tegen onderdompelen in water tot een diepte van 1,5 meter (IP68).   

Aan de rechterzijde vinden we een tuimelknop voor de volumeregeling, powertoets en Sony's kenmerkende cameraknop. Aan de achterzijde vinden we een enkele ronde camera, met daarboven een flitser. De vingerafdrukscanner is net als bij de XZ2 erg laag - bijna in het midden - van de behuizing geplaatst. Wij hadden liever gezien dat Sony door was gegaan met deze in de powertoets te bewerken. De simtray die je met je nagel uit de behuizing kunt wippen is op de bovenzijde van het toestel geplaatst en zorgt nog steeds bij openen voor het opnieuw opstarten van het toestel: onnodig en weinig gebruiksvriendelijk.

Aan de onderzijde vinden we ten slotte enkel een usb-c aansluiting, waarop je de meegeleverde adapter met een maximaal vermogen van 7,5 W (5V x 1,5A) kunt aansluiten. Dat belooft voorlopig weinig goeds voor de laadtesten, we zullen straks zien hoe dit in de praktijk uitpakt.

Geen jack, wel dynamisch trillen

Sony maakt dus ook in het geval van de XZ3 de keuze om niet in een 3,5 mm jack te voorzien. Wel levert het wederom een setje simpele in-ears mee, die opmerkelijk genoeg wél een jack-aansluiting hebben. Gelukkig zit er ook een adaptertje in de doos. De in-ears geven een goed geluid weer en bieden bovendien een simpele afstandsbediening met een play/pauze knop en ingebouwde microfoon.

Voor wie liever zijn omgeving trakteert op het nodige geluid zijn natuurlijk de ingebouwde speakers beschikbaar. Deze bestaan net als bij de XZ2 uit een frontfacing stereo-opstelling, waarbij de oorspeaker samenwerkt met een speaker die kunstig is weggewerkt in de rand onder het scherm. Daarbij is ook weer de dynamische trilling-optie beschikbaar die Sony bij de XZ2 introduceerde. Zet je deze functie aan - zacht, normaal of krachtig zijn de beschikbare standen - dan trilt het toestel om de ervaring van de lage tonen in het geluid extra aan te zetten.

Beeldscherm

De Sony Xperia XZ3 is uitgerust met een 6 inch 'Triluminos' (een aanduiding die het merk doorgaans gebruikt voor displays met een hoger kleurbereik) oled-scherm met een 2880 x 1440 wqhd+ resolutie, met een beeldverhouding van 18:9 en een pixeldichtheid van 537 ppi. De beeldverhouding van 18:9 - oftewel 2:1 - heeft als voordeel dat het toestel wat smaller is en zodoende makkelijker met één hand bediend kan worden, al kan het in de hoogte afhankelijk van je hand en het toestel alsnog een uitdaging zijn. Nadeel is dat je bij het kijken van video- die overwegend de 16:9-verhouding heeft - met zwarte randen te maken krijgt.

Onder Instellingen/Display kun je zelf de kleurtemperatuur aanpassen en de kleurweergave aanpassen door een andere modus te selecteren. Wij testen het beeldscherm zoals altijd in de standaardweergave.

Uit onze test met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 2018 analysesoftware blijkt dat het scherm van de XZ3 inderdaad een grotere dan standaard kleurruimte dekt. Helaas weet het in andere opzichten in vergelijking met de concurrentie niet te imponeren. De XZ3 laat een piekhelderheid noteren van 554 cd/m². Dat is niet eens in de buurt van de 839 cd/m² die de Samsung Galaxy S9+ laat noteren, maar meer dan genoeg om ook buiten in de zon het scherm goed af te kunnen lezen. Door de zwartwaarde van 0 cd/m² - die onlosmakelijk aan de oled-techniek verbonden is - is het contrast oneindig groot.

Als we vervolgens kijken naar de afstelling van het scherm, zijn we niet geheel tevreden over wat we zien. Zo geven de kleur- en grijsafwijking van respectievelijk 3,4 en 6 in dit testveld slechts recht op een plek in de middenmoot. Daarbij ligt de kleurtemperatuur van 7760 K zoals eigenlijk altijd bij Sony behoorlijk boven de streefstandaard van 6500 K. De gamma-afwijking van 0,14 boven de ideale 2,2 is ten slotte heel behoorlijk, maar verandert weinig aan het eindoordeel.

 • Piekhelderheid wit
 • Zwartwaarde
 • Contrast

 
 • Kleurafwijking
 • Grijsafwijking

 • Kleurtemperatuur
 • Gamma
 • Gamma afwijking

Sony Xperia XZ3 Black
Sony Xperia XZ3 Black

Camera

Bij dit onderdeel staan we stil bij de specificaties van de verschillende camera's die in de Sony Xperia XZ3 aanwezig zijn. Daarbij testen we in de praktijk de werking van de camera waarbij we onder andere een vergelijking maken met een vast referentietoestel. 

Sony Xperia XZ3 Black

Cameratechniek

Aan de voorzijde heeft Sony gekozen voor een 13 megapixel Exmor RS sensor van 1/3,06 inch en een groothoeklens van 23 mm met een diafragma van f/1.9 en pixelgrootte van 1,12 µm. De camera biedt ondersteuning voor SteadyShot (beeldstabilisatie langs 5 assen) en fotograferen (iso 3200) en video's opnemen (iso 1600) bij weinig licht. 


De camera-app op de Sony Xperia XZ3

Aan de achterzijde treffen we een oude bekende, dezelfde camera die Sony eerder gebruikte in de XZ2 en XZ1 series. Een 19 megapixel variant met een Exmor RS sensor van 1/2,3 inch en pixelgrootte van 1,22 µm. De lens is Sony's eigen 25 mm G Lens met een diafragma van f/2.0. Ook deze camera ondersteunt beeldstabilisatie langs 5 assen en kan fotograferen (iso 12800) en video's opnemen (iso 4000) bij weinig licht. Video opnemen kan met een maximale resolutie van 3840 x 2160 (4K) met 30 frames per seconde, en biedt net als bij het maken van foto's een hdr-optie. Ook is het nog steeds mogelijk om voor de duur van 0,15 seconde video met 960 frames per seconde in full hd resolutie vast te leggen. 

Cameratest

Bij elke smartphone die we bij Hardware.Info binnen krijgen doen we een vergelijkende cameratest met een vast referentietoestel. Op dit moment gebruiken we daarvoor de camera van de Samsung Galaxy S9+, wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. 

We nemen onder verschillende omstandigheden een foto met zowel de XZ3 als de Samsung Galaxy S9+ waarbij we de resultaten naast elkaar leggen. In het eerste en tweede scenario schieten we plaatjes met beide toestellen in onze onverlichte fotostudio waarbij we de deur op een kier laten en we eerst geen, en vervolgens wel gebruik maken van de aanwezige flitsers.

De resultaten van het eerste scenario liegen er niet om: de sensor van de XZ3 weet duidelijk minder licht te vangen dan die van de S9+ en het eindresultaat vertoont aanzienlijk meer ruis en minder details.

Sony Xperia XZ3 (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts) zonder flitser

Als we onder dezelfde omstandigheden een foto maken, maar dan met de flitser aan, zien we dat de verschillen misschien iets minder groot zijn, maar ze zijn er ontegenzeggelijk nog wel. Het beeld van de XZ3 ziet er qua kleur wat minder natuurgetrouw uit en vertoont op ware grootte aanzienlijke hoeveelheden ruis en duidelijk minder contrast, vooral in de donkere delen.

Sony Xperia XZ3 (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts) met flitser

Als we op ons kantoor waar voldoende (kunst)licht voor handen is met beide toestellen een plaatje schieten, zien we dat de verschillen een stukje kleiner zijn geworden, maar ze zijn er zeer zeker nog wel. De S9+ weet een wat scherper beeld en meer dynamisch contrast vast te leggen. 

Sony Xperia XZ3 (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts)

Eenmaal buiten aangekomen op een koude winterse dag zien we het verschil tussen beide toestellen andermaal bevestigd. Het beeld van de XZ3 is prima bruikbaar, maar vertoont op ware grootte duidelijk meer ruis en minder details dan dat van de S9+. We kunnen dan ook niet anders dan vast stellen dat de camera van de XZ3 afdoende is om foto's voor social mee te maken, maar heel veel meer moet je er ook niet van verwachten.

Sony Xperia XZ3 (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts)

Intern

Sony rust de Xperia XZ3 zoals we gewend zijn uit met het huidige vlaggenschip van Qualcomm, de Snapdragon 845. De 845 belooft 30% sneller en 10% zuiniger te zijn dan zijn voorganger, de Snapdragon 835. De 845 wordt op het efficiëntere 10nm LPP procedé vervaardigd en heeft Kryo 385-cores als kloppend hart. Dat zijn semi-custom Qualcomm-cores gebaseerd op de ARM-architectuur. Deze octacore processor is opgebouwd uit twee clusters van elk vier rekenkernen, die respectievelijk op 2,8 GHz (ARM Cortex A75) en 1,8 GHz (ARM Cortex A55) zijn geklokt. Het modem is Qualcomms eigen X20 LTE 4x4 MIMO modem, dat ten opzichte van de X16 LTE 20% meer prestaties moet leveren. Het geheel wordt gecomplementeerd door de Adreno 630, die op zijn beurt 30% sneller moet zijn dan zijn voorganger.

Als we kijken naar de geheugenconfiguratie, zien we dat Sony de XZ3 heeft uitgerust met dezelfde 4GB/64GB combinatie die het ook bij de voorgangers gebruikte. Op zichzelf is het geen slechte combinatie, maar inmiddels is het wel de absolute ondergrens voor high-end smartphones en zien we dezelfde combo ook regelmatig terug bij toestellen die honderden euro's minder kosten. Bovendien is stilstand zeker in het topsegment meestal een teken van achteruitgang. We zullen straks zien bij de benchmarkresultaten of dit in de praktijk ook gevolgen heeft.

Sony Xperia XZ3 Black

Mocht de 64 GB - waarvan je in feite 46 GB tot je beschikking hebt -  toch niet genoeg zijn voor je, dan heb je de mogelijkheid om de opslagcapaciteit met een micro-sd kaartje uit te breiden. In dat geval moet je er wel rekening mee houden dat je de dual sim functionaliteit opgeeft. Als we ten slotte kijken naar de connectiviteit zien we dat Sony zijn zaken keurig op orde heeft. We noteren 802.11ac wifi, ondersteuning voor nfc, bluetooth 5.0 en draadloos laden. Enige punt van kritiek is dan ook Sony de 3,5 mm jack heeft losgelaten. Het is onderdeel van een bredere trend, maar wij blijven het toch een gemis vinden. 

Software

De Sony Xperia XZ3 is out of the box voorzien van de recentste versie van Google's mobiele os, Android 9 Pie. Op de peildatum 23-11-2018 was het toestel voorzien van de security patch van 1 november 2018.

Android 9 Pie

De negende iteratie van het Android besturingssysteem werd door Google op 7 maart 2018 aangekondigd, waarbij het direct de eerste developer preview beschikbaar stelde. Diverse bèta-versies later werd uiteindelijk op 6 augustus 2018 Android 9 Pie officieel gereleaset. Zoals bij elke nieuwe versie van Android het geval is biedt Android 9 Pie een hele serie verbeteringen en veranderingen ten opzichte van de voorganger Android 8 Oreo. Daarbij gaat het zowel om het design van de launcher, homescreen en menu’s als om aanpassingen in het OS zelf.

Design

Wie kijkt naar het design van Android 8 Oreo en 9 Pie ziet niet direct wereldschokkende, maar desalniettemin zichtbare veranderingen. Zo is de klok van de rechterkant naar de linkerzijde van de systeembalk verhuisd, heeft het snelle instellingenmenu een zichtbare make-over gekregen en popt de volumebalk nu verticaal naast de fysieke knoppen op tijdens de bediening. Verder zien we een verbeterde nachtmodus waarmee je ogen minder belast worden, laat het always-on-display nu het accupercentage zien en zijn de notificaties verder verbeterd en uitgebreid. Aan de power-opties – die verschijnen bij het ingedrukt houden van de aan/uit-schakelaar – is een screenshotfunctie toegevoegd, waarbij je ook de mogelijkheid krijgt om een zogenaamd scrolling screenshot te maken. Deze functie wordt overigens extra door je redacteur gewaardeerd, aangezien deze functie bij elke review meerdere malen gebruikt wordt.

Stock-versie Android 9 Pie op de Nokia 7 Plus

Stock-versie Android 8.1 Oreo op de Xiaomi Mi A2

Features

Een van de belangrijkste nieuwe features in Android 9 Pie is de zogenaamde adaptive battery modus, oftewel de aanpasbare accu optie. Het idee hier achter is in feite hetzelfde als bij de adaptive brightness functie, waarbij de helderheid van het scherm automatisch wordt aangepast aan het omgevingslicht. De adaptive battery functie gaat efficiënter om met het stroomverbruik door apps die de gebruiker waarschijnlijk zal gaan gebruiken prioriteit te geven.

Eveneens nieuw zijn diverse opties die je hebt om je toestel te benaderen via gebaren. Zo kan je in Android 9 Pie bijvoorbeeld het zo instellen dat je met een korte swipe van de onderzijde van het scherm openstaande applicaties, vijf snelkoppelingen en de Google searchbar ziet verschijnen. Daarmee is de navigatiebalk nu standaard ook veranderd in een horizontaal scrollable balk met standaard enkel een back-toets aan de linkerkant en een dik, wit streepje als start-toets in het midden.

De recent gebruikte apps die je via de korte verticale swipe kunt oproepen zijn nu horizontaal gepositioneerd en zijn uiteraard nog steeds zowel scroll- als swipebaar. Het geheel is daarmee behoorlijk vergelijkbaar met hoe  Apple dit in iOS aanpakt.

Tenslotte is Google’s eigen Digital Wellbeing app – die op dit moment nog in de bèta-fase zit maar naar verwachting op korte termijn beschikbaar zal worden gemaakt - nog het vermelden waard. Met deze app kan je dieper inzicht verkrijgen in het gebruik van je smartphone, met diverse statistieken over app-gebruik, surfgedrag en belgewoonten. Met deze informatie kan je desgewenst je smartphonegebruik aanpassen en middels de app zelfs beperken.

Specificaties

Algemeen
 
MerkSony
ProductnaamXperia XZ3 Black
Productcode1316-2454
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 9.0
Android One
Geheugen
Werkgeheugen4096 MB
Opslaggeheugen64 GB
Beschikbaar opslaggeheugen46 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeOLED
Schermdiagonaal6 inch
Schermresolutie2880x1440
Pixeldichtheid537 ppi
Relatieve schermgrootte80.5 %
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 845
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal8
Multi cluster
Type cluster 1Qualcomm Kryo 385 Gold
Snelheid cluster 12800 MHz
Aantal cores cluster 14
Type cluster 2Qualcomm Kryo 385 Silver
Snelheid cluster 21700 MHz
Aantal cores cluster 24
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)19 MPixel
Tweede camera (achter)
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)13 MPixel
Tweede camera (voor)
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie3840x2160
Maximale resolutie bij 30 fps3840x2160
Maximale resolutie bij 60 fps1920x1080
Maximale resolutie bij 120 fps1920x1080
Maximale resolutie bij 240 fps1920x1080
Maximale resolutie bij 960 fps1920x1080
Toestel
SIM typeNanosim
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingUSB Type-C
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
IP-classificatieIP68 stof (volledig) en waterdicht
Accu
Gesprekstijd23.8 uur
Stand-by tijd550 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit3330 mAh
AccutypeLi-Ion
Snelladen
Snellaad-techniekType onbekend
Connectiviteit / Netwerk
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte158 mm
Breedte73 mm
Dikte9.9 mm
Gewicht193 gram
KleurZwart
Functionaliteit
Barometer
GPS
DLNA
Elektronisch kompas
Miracast
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Irisscanner
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Audioformaten
aac
mp3
ogg
wav
wma
Videoformaten
h.264
h.265
Overige
Garantie2 jaar

Systeemprestaties: Geekbench

Met de benchmarks van Geekbench testen we op verschillende onderdelen hoe de smartphone als geheel werkt. De Sony Xperia XZ3 zet onder Geekbench op zichzelf prima prestaties neer al moet het samen met de andere toestellen die een Snapdragon 845 aan boord hebben, de Exynos 9 Octa 9810 van Samsung en HiSilicon Kirin 980 van Huawei voor laten gaan. 

 • Single
 • Multi

Systeemprestaties: PCMark

Met de benchmarks van PCMark testen we op verschillende onderdelen hoe snel de smartphone werkt. De Sony Xperia XZ3 scoort onder PCMark uitstekend, evenals de andere 845-toestellen. De Exynos 9810 en Kirin 980 zien we hier juist onderaan de grafieken terug.

 • Work
 • Writing
 • Browsing
 • Photo
 • Video
 • Storage

Grafische prestaties: 3DMark

Met de benchmarks van 3DMark gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. We laten hieronder zowel een reguliere als een zogenaamde Unlimited-score zien, Tijdens Ice Storm Extreme wordt elk toestel in zijn native resolutie getest waarbij je in het oog moet houden dat een hogere native resolutie onvermijdelijk meer moeite kost. Bij Ice Storm Unlimited worden de tests daarentegen op een vaste resolutie gedraaid die voor elk toestel gelijk is, waardoor dit meer zegt over de gpu in absolute termen.

Onder 3DMark laat de Sony Xperia XZ3 zien dat het toestel goed mee kan met de top van het deelnemersveld.

 • Sling Shot Extreme (GT1 & GT2)
 • Sling Shot Extreme Unlimited (GT1 & GT2)

Grafische prestaties: GFXBench

Met de benchmarks van GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. GFXBench bestaat uit diverse onderdelen waarbij we steeds een 'reguliere' en een 'off screen' test laten zien. De reguliere tests worden gedraaid op de native resolutie van het toestel in kwestie, waar de off screen tests op elk toestel op dezelfde vooraf ingestelde resolutie wordt uitgevoerd. De resultaten van de reguliere tests geven je zodoende vooral een beeld van relatieve gpu-prestaties op jouw specifieke toestel, waar de offscreen tests meer in absolute zin laten zien hoe de gpu van je smartphone zich verhoudt tot de concurrentie.  

Onder GFXBench zien we net als onder 3DMark dat de Sony Xperia XZ3 goed meekomt met de concurrentie. 

 • Manhattan 3.0
 • Manhattan 3.1
 • T-Rex

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een test uit waarbij we de smartphone in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding.

Resultaten

De Sony Xperia XZ3 is uitgerust met een niet-verwisselbare Li-Ion batterij met een capaciteit van 3330 mAh. Dat is in dit deelnemersveld aan de magere kant, al hoeft dit niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat de accuduur tegenvalt. Naast het aantal mAh's is het ook van belang wat je ermee doet. Helaas is dat in dit geval niet veel, de XZ3 stelt onder de streep gewoonweg teleur op dit onderdeel. In de belangrijkste accutest weet de XZ3 het ruim 6,5 uur uit te houden, terwijl de Huawei Mate 20 Pro bijna de 10 uur aantikt.

Ook in de Accutest - Videotest zien we dat het toestel ondanks het voordeel van een oled-display geen zoden aan de dijk zet, sterker nog: de met lcd-schermen uitgeruste XZ2 en XZ2 Compact houden het zelfs langer vol. In de browsetests zien we eveneens dat de XZ3 troosteloos onderaan de grafiek bungelt en de resultaten van de beide laadtesten doen dit nog maar eens dunnetjes over. Kortom, de XZ3 kan op dit voor een moderne smartphone uitermate belangrijke onderdeel de vergelijking met de concurrentie niet aan.

 • Accutest
 • Webbrowse test 4G & wifi
 • Laadtesten

Conclusie

Na de XZ1 en XZ2-serie, die naast een meer gangbaar formaat ook een compacte versie bevatten, heeft Sony er bij de XZ3 voor gekozen om die kleinere versie met gelijke specificaties weg te laten. Hoewel een begrijpelijke keuze, betreuren we deze evengoed. Aan de andere kant is het wellicht een tijdelijke beslissing, en is de XZ3 een soort tussenpaus, waarvan een aparte kleine variant weinig zinvol was.

De XZ3 laat namelijk maar weinig innovatie zien. Het design is grotendeels vergelijkbaar met die van de de vorige generatie, de soc is dezelfde Snapdragon 845, de geheugenconfiguratie van 4GB/64GB is onveranderd en de camera aan de achterzijde is dezelfde die we al eerder bij XZ1 en XZ2-serie zagen. De kwaliteit van de foto's loopt dan ook achter op wat de top van de concurrentie momenteel vermag.

Sony Xperia XZ3 Black

De voornaamste vernieuwing is de gebruikte schermtechniek, dankzij een 6-inch oled-paneel met een groot kleurbereik. Helaas laat de afstelling van het scherm wel nog het nodige te wensen over. De resultaten van de grafische en systeembenchmarks zijn prima, de XZ3 presteert daar steevast tussen de top en de subtop in.

De echte Achilleshiel van dit toestel is echter de accu, die op alle onderdelen ondermaats presteert. Neem daar de aanzienlijke prijs van gemiddeld 799 euro bij en we kunnen niet anders concluderen dan dat we deze telefoon niet zonder meer aan kunnen raden.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Sony Xperia XZ3 Black

Sony Xperia XZ3 Black

 • Google Android 9.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 6 inch
 • 2880x1440
 • 19 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

580,00 €

1 winkel
Sony Xperia XZ3 Green

Sony Xperia XZ3 Green

 • Google Android 9.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 6 inch
 • 2880x1440
 • 19 MPixel
Niet verkrijgbaar
Sony Xperia XZ3 Red

Sony Xperia XZ3 Red

 • Google Android 9.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 6 inch
 • 2880x1440
 • 19 MPixel
Niet verkrijgbaar
Sony Xperia XZ3 Silver

Sony Xperia XZ3 Silver

 • Google Android 9.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 6 inch
 • 2880x1440
 • 19 MPixel
Niet verkrijgbaar
0
*