Philips 276E8VJSB review: zo goed kan een instap 4K-monitor zijn

38 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Philips 276E8VJSB
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid en contrast
 5. 5. Uniformiteit
 6. 6. Kleurweergave
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Gaming: responstijd en inputlag
 9. 9. Energieverbruik
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Afbeeldingen
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 38 reacties

Philips 276E8VJSB

De Philips 276E8VJSB is best een fraaie verschijning. Er is een zogeheten randloos paneel toegepast, waarbij aan weerszijden en de bovenrand amper sprake is van een zichtbare bezel; aan de onderrand is die er wel, want daar maakt de aansturing van het scherm verbinding met het paneel. Uiteraard reikt het beeld niet tot de absolute randen van het scherm, er is links, rechts en boven altijd sprake van een smalle strook die niet oplicht. 

 • Voorzijde
 • Achterzijde

Philips 276E8VJSB

Philips 276E8VJSB

Door dit design heeft de 276E8, zoals we hem maar even kortweg zullen noemen, in elk geval één streepje voor op de concurrentie uit Korea. De 27UD58 en 27UD59 ogen nog wat ouderwetser, met een rand die volledig rond het scherm loopt. De Philips staat ook op een niet onaardige metalen voet; het logo staat op een soort plastic lipje dat onder de onderrand is bevestigd. Wat je mooi vindt, moet je zelf bepalen, maar naar onze mening is de 276E8 geen lelijke verschijning.

Ook de achterzijde ziet er netjes uit, al is deze eigenlijk iets té strak: er zitten geen schroefgaten in die duiden op een Vesa-bevestigingspunt, wat betekent dat je vastzit aan de simpele voet waarop het paneel staat. Daarop kan het kantelen, maar verstellen in de hoogte of draaien behoren niet tot de mogelijkheden. Dat is jammer (de LG heeft wel een Vesa mount).

Aansluiten

De aansluitingen omvatten twee keer hdmi 2.0 en een displayport 1.2. Verder is er een hoofdtelefoonaansluiting in 3,5mm-formaat en een connector voor de extern uitgevoerde voeding. Alles steekt recht naar achteren, wat wel zo makkelijk is bij het inprikken, maar niet heel fraai oogt op het bureau. Je moet dus even in de weer met kabelbinders of fraaiere oplossingen om de wirwar te beperken.

Philips 276E8VJSB

Eigenschappen

Het scherm maakt zoals gezegd gebruik van ips-techniek, wat duidt op potentieel fraaier beeld als je er niet recht op kijkt, met een hogere helderheid en betere kleurweergave. De schermdiagonaal is 27 inch (68,6 cm) en de resolutie is 3840x2160, oftewel ultra hd. Daarmee komt de pixeldichtheid uit op 163 ppi en dat betekent dat alles erg klein wordt wanneer je het scherm in de native resolutie gebruikt zonder software schaling. Het is aan te raden dat wel te doen, en bijvoorbeeld 125% of 150% schaling in Windows in te stellen. 

De aansturing is relatief simpel, er is geen ondersteuning voor Freesync. Echter, het scherm ondersteunt wel picture-in-picture en picture-by-picture, wat best een prettige extra is en niet standaard in dit segment. Dat geldt ook voor de bediening van het on-screen menu, met een joystickje dat in het midden van de onderrand is geplaatst. Het werkt een stuk prettiger dan de standaard vier knopjes met elk meerdere functies. Qua uitrusting krijg je kortom best een compleet product met deze Philips.

Philips of MMD?

We worden er nog wel eens op gewezen dat 'Philips' monitoren geen 'Philips' zouden zijn, maar producten van 'MMD'. Om die discussie maar eens voor te zijn, een paar woorden over dat onderwerp. Technisch gezien klopt deze bewering, in de zin dat het bedrijf MMD (MultiMedia Displays) verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van en op de markt brengen van monitoren met een Philips logo erop. Echter, dat doet het in nauwe samenwerking met Philips, dat het laatste woord heeft over specificaties, functionaliteit, design en nauwgezet dicteert hoe verpakking en handleiding eruit moeten zien. 

Hoewel MMD een dochteronderneming is van de Chinese fabrikant TPV Technology, die ook onder het merk AOC monitoren op de markt brengt, zijn Philips monitoren dus echt andere producten dan - bijvoorbeeld - de schermen van AOC. Beide merken kunnen gebruik maken van expertise en productiecapaciteit van TPV Technology, maar zijn verder onafhankelijke bedrijven, met elk een eigen strategie.

Wij houden het er gewoon op een Philips monitor een Philips monitor te noemen, want dat is het merk waar je als eindgebruiker mee te maken hebt.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Philips 276E8VJSB

Philips 276E8VJSB

 • 27 inch
 • 3840x2160
 • 163 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 2.0
 • DisplayPort
 • 5 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1

€ 298,49

5 winkels
0