AMD Radeon Adrenalin 2019 review: dit zijn de nieuwe features van AMD's vernieuwde drivers

62 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Radeon Advisor
  3. 3. Radeon Overlay: overal bij met de overlay
  4. 4. AMD Link: 'Hey Radeon!'
  5. 5. Wattman: slim en automatisch optimaliseren
  6. 6. Prestaties
  7. 7. Radeon ReLive: streamen voor de wereld én jezelf
  8. 8. Conclusie
  9. 62 reacties

Radeon Advisor

Met Radeon Crimson ReLive werd de Upgrade Advisor geïntroduceerd, die analyseert of je systeem geschikt is voor een Steam-game en wat je kunt upgraden om de prestaties te verbeteren. In Adrenalin 2019 komen er nog twee advies-functionaliteiten bij, en krijgt het geheel prominentere plek in de user interface. De drie Advisors zijn vooral gericht op gebruikers die minder kennis van zaken hebben op het gebied van hardware, grafische instellingen en optimalisaties.

Game Advisor

Radeon Advisor meet gedurende een korte tijd de prestaties van je game. Vervolgens wordt in Radeon Settings een overzicht van tips gegeven om het spel beter te laten draaien. Dat kunnen zaken zoals resolutie, anti-aliasing en texture quality zijn om aan te passen, en zijn voornamelijk gericht op minder ervaren gebruikers die hun weg minder goed kunnen vinden in de wereld van grafische instellingen.

Settings Advisor

Ook worden er suggesties gegeven in Radeon Settings over features die een gebruiker nog niet benut, maar wel interessant of nuttig zou kunnen vinden. Het gaat dan om features die standaard niet zijn ingeschakeld, zoals Chill, Enhanced Sync en Virtual Super Resolution. Aangezien Radeon Settings er in de afgelopen jaren steeds meer features bij heeft gekregen - dat bovendien niet altijd op een logische plek terug te vinden was - komt de Settings Advisor zelf met de melding dat er instellingen aangepast kunnen worden om beter van games te kunnen genieten. Zo krijg je als gebruiker een overzicht van de suggesties, die je met één druk op de knop allemaal kunt toepassen.

De vraag waarom de instellingen niet standaard in de driver al zijn toegepast, ligt voor de hand. AMD zegt zich niet op een dergelijk niveau te willen bemoeien met de gebruiker, en hem of haar altijd zelf de vrijheid te willen geven om van de verschillende opties gebruik te maken of deze juist te laten voor wat ze zijn.

Upgrade Advisor

Zoals de naam al doet vermoeden, geeft dit onderdeel een overzicht van de aanwezige componenten in combinatie met de geïnstalleerde games. Zo krijg je een beeld van hoe je systeem zich verhoudt tot de opgegeven systeemeisen van een spel, en kun je vervolgens andere componenten aanklikken om te zien of een upgrade naar een specifieke videokaart verbetering zal brengen.

Echt nieuw klinkt deze feature wellicht niet, en dat klopt aangezien deze in zijn meest basale vorm al in Crimson Relive voorkwam. Net als met de andere Advisors is deze er nu meer op gericht om de 'beginner' op weg te helpen in het oerwoud van systeemeisen en hardware-upgrades.

De Upgrade Advisor komt, zoals valt te verwachten, alleen met suggesties om te upgraden naar hardware van AMD zelf. Op ons testsysteem met een RX Vega 64 en Core i7 7900X krijgen we het overzicht dat de hardware voldoet aan de minimale systeemeisen van alle geïnstalleerde games. Wel komt de Upgrade Advisor met de suggestie om de proccessor te verwisselen voor een Ryzen 7 2700X.

0
*