AMD Radeon Adrenalin 2019 review: dit zijn de nieuwe features van AMD's vernieuwde drivers

62 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Radeon Advisor
  3. 3. Radeon Overlay: overal bij met de overlay
  4. 4. AMD Link: 'Hey Radeon!'
  5. 5. Wattman: slim en automatisch optimaliseren
  6. 6. Prestaties
  7. 7. Radeon ReLive: streamen voor de wereld én jezelf
  8. 8. Conclusie
  9. 62 reacties

Radeon Overlay: overal bij met de overlay

Vorig jaar maakte Radeon Overlay met de komst van Adrenalin zijn debuut. Met deze feature kun je in-game onderdelen van de driver bedienen zonder daarvoor met een alt-tab terug te moeten gaan naar het bureaublad en naar Radeon Settings. In Adrenalin 2019 is het mogelijk om veel meer functies aan te roepen dan voorheen vanuit de overlay. Zo kan naast FreeSync nu ook Enhanced Sync worden in- en uitgeschakeld, kan er een stream of opname worden gestart, valt er een benchmark te draaien op het betreffende spel om met suggesties te komen in de reeds besproken Advisor en nog veel meer. Eigenlijk kan kort samengevat worden gesteld dat de grote meerderheid van de functies in Radeon Settings nu in-game zijn te benaderen in de overlay.

Via de overlay kon je al de zogeheten Performance Monitoring aanspreken, die we vorig jaar al bespraken. Met deze functie kun je statistieken krijgen over je hardware, die real time worden bijgewerkt. Dit is erg vergelijkbaar met programma's zoals MSI Afterburner in combinatie met RTSS of NZXT's Cam-software. Zaken als processorbelasting, geheugengebruik, framerate en gpu-temperatuur kun je dan in de hoek van je scherm uitlezen als je bijvoorbeeld een potje Battlefield aan het spelen bent.

Op deze plaats stond content van een externe website, deze is verwijderd om ongewenste tracking-mogelijkheden te voorkomen.
Links in beeld de overlay van MSI Afterburner, rechts de vernieuwde Performance Monitoring van Radeon Overlay.

Een beperking van de Performance Monitoring was voorheen dat het veld met informatie niet was aan te passen voor wat betreft formaat, kleur en transparantie. Met de nieuwe driver voegt AMD dit wel toe, en nu kun je het veld met informatie maximaal twee keer zo groot maken. Ook kan de kleur van de tekst nu aangepast worden en in meerdere kolommen worden gezet, waarbij je kunt kiezen uit wit, blauw, paars en groen. Het is opvallend dat de slider voor transparantie zowel de tekst als het omliggende veld beïnvloedt, waardoor je niet enkel de tekst zonder achtergrond als overlay kunt gebruiken. Dit is onder andere bij MSI's Afterburner wel in te stellen, en houdt zo een groter deel van de gameplay achter de cijfers goed zichtbaar. We hopen dat AMD dit met een toekomstige update ook aanpasbaar maakt.

0
*