AMD Radeon Adrenalin 2019 review: dit zijn de nieuwe features van AMD's vernieuwde drivers

62 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Radeon Advisor
  3. 3. Radeon Overlay: overal bij met de overlay
  4. 4. AMD Link: 'Hey Radeon!'
  5. 5. Wattman: slim en automatisch optimaliseren
  6. 6. Prestaties
  7. 7. Radeon ReLive: streamen voor de wereld én jezelf
  8. 8. Conclusie
  9. 62 reacties

AMD Link: 'Hey Radeon!'

Vorig jaar introduceerde AMD zijn Link in de Adrenalin-update. Hiermee kan je je smartphone koppelen aan je pc en zo informatie uitlezen van Radeon Settings maar bijvoorbeeld ook een opname of stream starten. AMD zegt dit jaar goed te hebben geluisterd naar de feedback van de gebruikers die hun pc en smartphone middels AMD Link willen koppelen. Dat is belangrijk, want het bedrijf heeft dit keer belangrijke nieuwe features die op basis van AMD Link werken.

Praten met je pc

Zoals recentelijk al het gerucht ging, is het inderdaad mogelijk om met je videokaart te praten in de nieuwe Adrenalin-driver. Als je je smartphone met AMD Link hebt gekoppeld en de functie voor spraak hebt ingeschakeld, kun je een aantal eenvoudige commando's gebruiken. 'Take a screenshot', 'start streaming', 'save instant replay' en 'tell me my average fps' zijn enkele voorbeelden van wat je kan opvragen met je stem. AMD zegt dat stemherkenning met Link volledig offline gebeurt, en daarvoor dus geen gegevens verzonden moeten worden om Voice Control te gebruiken.

Mobile streaming met AMD Link

Met de nieuwe Adrenalin-update is het mogelijk om je beeld te streamen naar je telefoon. Zo kun je al het zware rekenwerk voor de games overlaten aan je pc, terwijl je telefoon het beeld als stream aangeleverd krijgt en de bediening voor zijn rekening neemt. AMD laat daarbij direct weten hard te hebben gewerkt aan een zo laag mogelijke responstijd. De resolutie betreft hierbij maximaal 4k bij 60 frames per seconde, wat op dat gebied dus weinig te wensen overlaat. Nieuwere videokaarten op basis van de Polaris- en Vega-gpu zullen het beste hiervoor geschikt zijn, en uiteraard is wifi-ac als netwerk de voorkeur voor dergelijke hoge resoluties. Toch zal de feature ook op oudere videokaarten werken, al zullen de beperkingen van de h264-encoder hier ook een rol in spelen, terwijl bijvoorbeeld een RX 580 of Vega-kaart gebruik kan maken van het veel efficiëntere h265-formaat.

De AMD Link-app geeft gebruikers suggesties voor resoluties en bitrates op basis van korte tests die het uitvoert op het interne netwerk tussen de pc en de smartphone. De functie lijkt dus erg veel op wat Steam Link mogelijk maakt, maar dan met je smartphone. Bovendien is bij AMD deze functie niet beperkt tot specifieke games of een launcher, je kunt je pc voor allerlei zaken gebruiken waarbij een Bluetooth toetsenbord en muis voor je tablet of smartphone uiteraard wel helpen voor de productiviteit. Wel is het vooralsnog gekoppeld aan AMD Link, de app die enkel voor Android en iOS beschikbaar is. Je desktop direct streamen naar een laptop of televisie zit er dus nog niet in.

ReLive is beter toegankelijk gemaakt in de app, nu is het makkelijker om je eigen content direct terug te kunnen kijken in plaats van de map op de pc te moeten opzoeken. Daar zijn clips bijvoorbeeld ook direct te delen op social media, of kun je van een replay een gif laten maken om ook te delen met vrienden.

0
*