AMD Radeon Adrenalin 2019 review: dit zijn de nieuwe features van AMD's vernieuwde drivers

62 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Radeon Advisor
  3. 3. Radeon Overlay: overal bij met de overlay
  4. 4. AMD Link: 'Hey Radeon!'
  5. 5. Wattman: slim en automatisch optimaliseren
  6. 6. Prestaties
  7. 7. Radeon ReLive: streamen voor de wereld én jezelf
  8. 8. Conclusie
  9. 62 reacties

Wattman: slim en automatisch optimaliseren

Wattman, kort voor Watt Manager, is een feature om geavanceerde aspecten van je videokaart af te stellen. Zo kan er een overklok mee ingesteld worden, de spanning op de gpu worden verlaagd voor een undervolt en de ventilatorsnelheid worden gekozen. Volgens AMD is Wattman eng voor veel gebruikers, ze zijn bang dat ze iets kapotmaken of dat ze hun garantie verliezen. Met de nieuwe Wattman kun je met één klik je videokaart automatisch overklokken. Volgens de fabrikant zou in de regel de driver de grenzen qua kloksnelheid en spanning moeten kunnen vinden zonder onstabiel te worden.

Naast het automatisch overklokken kun je Wattman nu ook automatisch laten undervolten. Deze functie verlaagt de gebruikte spanning op de gpu om energie te besparen. Er is daarnaast ook een uitgebreidere fan control toegevoegd. Voorheen had Wattman de optie uit slechts twee sliders; target en max fan speed. Nieuw is dat er nu vijf variabelen zijn om de ventilatorsnelheid mee te regelen.

Teleurstellend is dat Adrenalin 2019 vooralsnog enkel RX Vega-kaarten ondersteunt voor het automatisch overklokken of undervolten. Voor de veel populairdere videokaarten op basis van de Polaris-gpu (RX 470, 480, 570, 580 & RX 590) kan deze feature helaas dus niet gebruikt worden. Dat is opvallend omdat de ondersteuning van Wattman zelf voor deze reeks er al wel sinds het begin in zit. Uiteraard valt er voor Vega-kaarten meer te winnen in absolute energiebesparing, maar AMD's mainstreamkaarten maken een veel groter deel van de totale populatie uit dan de nog altijd moelijk verkrijgbare topmodellen. Verder is het opvallend dat deze automatische functies zo ver weg verstopt zitten in de interface van Radeon Settings, terwijl AMD met deze driver juist zo hamert op het toegankelijk maken van dergelijke mogelijkheden voor minder ervaren gebruikers. Het automatisch undervolten en overklokken wordt door de Settings Advisor niet meegenomen in de lijst van aanbevelingen.

Test: Auto overklok en undervolt aan de tand gevoeld

Met één druk op de knop je videokaart efficiënter en sneller laten werken klinkt heel goed. Wij gingen dan ook snel aan de slag met deze functie, maar kwamen helaas nog wat obstakels tegen. Met zowel een RX Vega 64 als Vega 56 leek de automatisch undervolt-functie (vrijwel) niks uit te halen. De spanning was volgens GPU-Z beperkt tot 1100 mV, maar qua totaal energieverbruik van de videokaart zagen we eigenlijk geen noemenswaardige verschillen ten opzichte van standaardinstellingen. Het lijkt er daarom op dat deze functie nog niet volledig functioneert, of in ieder geval de spanning niet dusdanig verlaagt om het verbruik omlaag te brengen.

Adrenalin 2019 auto undervolt RX Vega 64 stock RX Vega 64 auto UV RX Vega 56 stock RX Vega 56 auto UV
Vcore max 1200 mV 1100 mV 1200 mV 1120 mV
Verbruik totaal max 301,2 W 289,2 W 223 W 225,4 W

Bij het automatisch overklokken kwam de driver weliswaar uit op hogere kloksnelheden, maar niet iets wat tot de verbeelding spreekt. Bij de RX Vega 64 werd na het toepassen van de functie de kloksnelheid kortstondig op 1840 MHz vastgezet, waarna het beeld enkele seconden zwart werd. Dit is normaal volgens de documentatie, en snel daarna kregen we inderdaad weer beeld en was de core clock van de Vega 64 ingesteld op 1695 MHz, 105 MHz hoger dan origineel.

De automatische overclock op de RX Vega 56 ging de eerste keer mis, want het systeem reageerde niet meer. Bij de tweede keer zagen we hetzelfde patroon als bij de Vega 64, maar kwam de uiteindelijke overklok uit op een veel meer bescheiden 34 MHz boven de originele clocks uit. Baanbrekend zijn de resultaten dus allerminst, en wie handmatig aan de slag gaat zal naar alle waarschijnlijkheid een beter overklok kunnen behalen.

Adrenalin auto overclock GPU RX Vega 64 stock RX Vega 64 auto OC RX Vega 56 stock RX Vega 56 auto OC
Vcore max 1200 mV 1200 mV 1200 mV 1200 mV
Core clock max 1590 MHz 1695 MHz 1471 MHz 1505 MHz
0
*