AMD Radeon Adrenalin 2019 review: dit zijn de nieuwe features van AMD's vernieuwde drivers

62 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Radeon Advisor
  3. 3. Radeon Overlay: overal bij met de overlay
  4. 4. AMD Link: 'Hey Radeon!'
  5. 5. Wattman: slim en automatisch optimaliseren
  6. 6. Prestaties
  7. 7. Radeon ReLive: streamen voor de wereld én jezelf
  8. 8. Conclusie
  9. 9. Reacties

Inleiding

AMD brengt vandaag zijn hernieuwde Radeon Software Adrenalin-driver uit, waarbij de naam Adrenalin wordt hergebruikt en wordt aangevuld met '2019 Edition'. Het bedrijf voegt een reeks nieuwe features voor zowel de beginner als de enthousiasteling aan zijn driverpakket toe, die we in dit artikel uitgebreid bespreken. Lees snel verder om alles te weten te komen over de Radeon Software Adrenalin 2019 Edition!

De jaarlijkse grote update van AMD's drivers is inmiddels een vast gegeven. De trend begon eind 2014, toen de oude Catalyst-suite nog één laatste grote update kreeg onder de noemer Omega. Een jaar later was met Radeon Crimson de gehele user interface van AMD's driver op de schop genomen, en op de achtergrond werd ook de overstap van .Net naar Qt als codebase gemaakt. In december 2016 werd met Crimson ReLive de mogelijkheid toegevoegd om gameplay op te nemen en te streamen, samen met een tal van andere nieuwe functionaliteiten zoals Chill, om de energie te besparen middels een lagere framerate. Eind 2017 werd met de opvolgende update Crimson als naam ingeruild voor Adrenalin, en werd onder andere een in-game overlay geïntroduceerd om hardwarestatistieken inzichtelijk te maken.

Met de driver die we vandaag bespreken hergebruikt AMD de Adrenalin-naamgeving, maar achter de schermen is er weldegelijk het nodige veranderd. In dit artikel nemen we de wijzigingen van Adrenalin 2019 Edition ten opzichte van de Adrenalin-driver van 2018 uitgebreid met je door.

De driver is vanaf vandaag te downloaden vanaf de AMD website, en biedt nog altijd ondersteuning aan alle videokaarten op basis van de gcn-architectuur, maar niet alle besproken features zijn ook voor alle generaties videochips beschikbaar.

Prestatieverbeteringen?

Zoals afgelopen jaren ook al het geval was, geeft AMD bij Adrenalin 2019 ook aan zich voor deze release te hebben gericht op nieuwe features en het verbeteren van wat er al in de driver zit. Het bedrijf zegt elk jaar weer met nieuwe mogelijkheden zijn softwarepakket uit te breiden. Qua prestatieverbeteringen en optimalisaties geeft men aan deze altijd direct met de nieuwste drivers te implementeren, waardoor er dus geen magische opgespaarde optimalisatie verwacht moet worden. Zowel voor game-specifieke optimalisaties als verbeteringen die voor een gehele familie van gpu's werkt, geldt dat deze altijd al onmiddellijk worden verwerkt. Wie van de beste prestaties wil genieten, kan volgens AMD dus het beste altijd de nieuwe gpu-driver geïnstalleerd hebben.

Radeon Advisor

Met Radeon Crimson ReLive werd de Upgrade Advisor geïntroduceerd, die analyseert of je systeem geschikt is voor een Steam-game en wat je kunt upgraden om de prestaties te verbeteren. In Adrenalin 2019 komen er nog twee advies-functionaliteiten bij, en krijgt het geheel prominentere plek in de user interface. De drie Advisors zijn vooral gericht op gebruikers die minder kennis van zaken hebben op het gebied van hardware, grafische instellingen en optimalisaties.

Game Advisor

Radeon Advisor meet gedurende een korte tijd de prestaties van je game. Vervolgens wordt in Radeon Settings een overzicht van tips gegeven om het spel beter te laten draaien. Dat kunnen zaken zoals resolutie, anti-aliasing en texture quality zijn om aan te passen, en zijn voornamelijk gericht op minder ervaren gebruikers die hun weg minder goed kunnen vinden in de wereld van grafische instellingen.

Settings Advisor

Ook worden er suggesties gegeven in Radeon Settings over features die een gebruiker nog niet benut, maar wel interessant of nuttig zou kunnen vinden. Het gaat dan om features die standaard niet zijn ingeschakeld, zoals Chill, Enhanced Sync en Virtual Super Resolution. Aangezien Radeon Settings er in de afgelopen jaren steeds meer features bij heeft gekregen - dat bovendien niet altijd op een logische plek terug te vinden was - komt de Settings Advisor zelf met de melding dat er instellingen aangepast kunnen worden om beter van games te kunnen genieten. Zo krijg je als gebruiker een overzicht van de suggesties, die je met één druk op de knop allemaal kunt toepassen.

De vraag waarom de instellingen niet standaard in de driver al zijn toegepast, ligt voor de hand. AMD zegt zich niet op een dergelijk niveau te willen bemoeien met de gebruiker, en hem of haar altijd zelf de vrijheid te willen geven om van de verschillende opties gebruik te maken of deze juist te laten voor wat ze zijn.

Upgrade Advisor

Zoals de naam al doet vermoeden, geeft dit onderdeel een overzicht van de aanwezige componenten in combinatie met de geïnstalleerde games. Zo krijg je een beeld van hoe je systeem zich verhoudt tot de opgegeven systeemeisen van een spel, en kun je vervolgens andere componenten aanklikken om te zien of een upgrade naar een specifieke videokaart verbetering zal brengen.

Echt nieuw klinkt deze feature wellicht niet, en dat klopt aangezien deze in zijn meest basale vorm al in Crimson Relive voorkwam. Net als met de andere Advisors is deze er nu meer op gericht om de 'beginner' op weg te helpen in het oerwoud van systeemeisen en hardware-upgrades.

De Upgrade Advisor komt, zoals valt te verwachten, alleen met suggesties om te upgraden naar hardware van AMD zelf. Op ons testsysteem met een RX Vega 64 en Core i7 7900X krijgen we het overzicht dat de hardware voldoet aan de minimale systeemeisen van alle geïnstalleerde games. Wel komt de Upgrade Advisor met de suggestie om de proccessor te verwisselen voor een Ryzen 7 2700X.

Radeon Overlay: overal bij met de overlay

Vorig jaar maakte Radeon Overlay met de komst van Adrenalin zijn debuut. Met deze feature kun je in-game onderdelen van de driver bedienen zonder daarvoor met een alt-tab terug te moeten gaan naar het bureaublad en naar Radeon Settings. In Adrenalin 2019 is het mogelijk om veel meer functies aan te roepen dan voorheen vanuit de overlay. Zo kan naast FreeSync nu ook Enhanced Sync worden in- en uitgeschakeld, kan er een stream of opname worden gestart, valt er een benchmark te draaien op het betreffende spel om met suggesties te komen in de reeds besproken Advisor en nog veel meer. Eigenlijk kan kort samengevat worden gesteld dat de grote meerderheid van de functies in Radeon Settings nu in-game zijn te benaderen in de overlay.

Via de overlay kon je al de zogeheten Performance Monitoring aanspreken, die we vorig jaar al bespraken. Met deze functie kun je statistieken krijgen over je hardware, die real time worden bijgewerkt. Dit is erg vergelijkbaar met programma's zoals MSI Afterburner in combinatie met RTSS of NZXT's Cam-software. Zaken als processorbelasting, geheugengebruik, framerate en gpu-temperatuur kun je dan in de hoek van je scherm uitlezen als je bijvoorbeeld een potje Battlefield aan het spelen bent.


Links in beeld de overlay van MSI Afterburner, rechts de vernieuwde Performance Monitoring van Radeon Overlay.

Een beperking van de Performance Monitoring was voorheen dat het veld met informatie niet was aan te passen voor wat betreft formaat, kleur en transparantie. Met de nieuwe driver voegt AMD dit wel toe, en nu kun je het veld met informatie maximaal twee keer zo groot maken. Ook kan de kleur van de tekst nu aangepast worden en in meerdere kolommen worden gezet, waarbij je kunt kiezen uit wit, blauw, paars en groen. Het is opvallend dat de slider voor transparantie zowel de tekst als het omliggende veld beïnvloedt, waardoor je niet enkel de tekst zonder achtergrond als overlay kunt gebruiken. Dit is onder andere bij MSI's Afterburner wel in te stellen, en houdt zo een groter deel van de gameplay achter de cijfers goed zichtbaar. We hopen dat AMD dit met een toekomstige update ook aanpasbaar maakt.

Vorig jaar introduceerde AMD zijn Link in de Adrenalin-update. Hiermee kan je je smartphone koppelen aan je pc en zo informatie uitlezen van Radeon Settings maar bijvoorbeeld ook een opname of stream starten. AMD zegt dit jaar goed te hebben geluisterd naar de feedback van de gebruikers die hun pc en smartphone middels AMD Link willen koppelen. Dat is belangrijk, want het bedrijf heeft dit keer belangrijke nieuwe features die op basis van AMD Link werken.

Praten met je pc

Zoals recentelijk al het gerucht ging, is het inderdaad mogelijk om met je videokaart te praten in de nieuwe Adrenalin-driver. Als je je smartphone met AMD Link hebt gekoppeld en de functie voor spraak hebt ingeschakeld, kun je een aantal eenvoudige commando's gebruiken. 'Take a screenshot', 'start streaming', 'save instant replay' en 'tell me my average fps' zijn enkele voorbeelden van wat je kan opvragen met je stem. AMD zegt dat stemherkenning met Link volledig offline gebeurt, en daarvoor dus geen gegevens verzonden moeten worden om Voice Control te gebruiken.

Mobile streaming met AMD Link

Met de nieuwe Adrenalin-update is het mogelijk om je beeld te streamen naar je telefoon. Zo kun je al het zware rekenwerk voor de games overlaten aan je pc, terwijl je telefoon het beeld als stream aangeleverd krijgt en de bediening voor zijn rekening neemt. AMD laat daarbij direct weten hard te hebben gewerkt aan een zo laag mogelijke responstijd. De resolutie betreft hierbij maximaal 4k bij 60 frames per seconde, wat op dat gebied dus weinig te wensen overlaat. Nieuwere videokaarten op basis van de Polaris- en Vega-gpu zullen het beste hiervoor geschikt zijn, en uiteraard is wifi-ac als netwerk de voorkeur voor dergelijke hoge resoluties. Toch zal de feature ook op oudere videokaarten werken, al zullen de beperkingen van de h264-encoder hier ook een rol in spelen, terwijl bijvoorbeeld een RX 580 of Vega-kaart gebruik kan maken van het veel efficiëntere h265-formaat.

De AMD Link-app geeft gebruikers suggesties voor resoluties en bitrates op basis van korte tests die het uitvoert op het interne netwerk tussen de pc en de smartphone. De functie lijkt dus erg veel op wat Steam Link mogelijk maakt, maar dan met je smartphone. Bovendien is bij AMD deze functie niet beperkt tot specifieke games of een launcher, je kunt je pc voor allerlei zaken gebruiken waarbij een Bluetooth toetsenbord en muis voor je tablet of smartphone uiteraard wel helpen voor de productiviteit. Wel is het vooralsnog gekoppeld aan AMD Link, de app die enkel voor Android en iOS beschikbaar is. Je desktop direct streamen naar een laptop of televisie zit er dus nog niet in.

ReLive is beter toegankelijk gemaakt in de app, nu is het makkelijker om je eigen content direct terug te kunnen kijken in plaats van de map op de pc te moeten opzoeken. Daar zijn clips bijvoorbeeld ook direct te delen op social media, of kun je van een replay een gif laten maken om ook te delen met vrienden.

Wattman: slim en automatisch optimaliseren

Wattman, kort voor Watt Manager, is een feature om geavanceerde aspecten van je videokaart af te stellen. Zo kan er een overklok mee ingesteld worden, de spanning op de gpu worden verlaagd voor een undervolt en de ventilatorsnelheid worden gekozen. Volgens AMD is Wattman eng voor veel gebruikers, ze zijn bang dat ze iets kapotmaken of dat ze hun garantie verliezen. Met de nieuwe Wattman kun je met één klik je videokaart automatisch overklokken. Volgens de fabrikant zou in de regel de driver de grenzen qua kloksnelheid en spanning moeten kunnen vinden zonder onstabiel te worden.

Naast het automatisch overklokken kun je Wattman nu ook automatisch laten undervolten. Deze functie verlaagt de gebruikte spanning op de gpu om energie te besparen. Er is daarnaast ook een uitgebreidere fan control toegevoegd. Voorheen had Wattman de optie uit slechts twee sliders; target en max fan speed. Nieuw is dat er nu vijf variabelen zijn om de ventilatorsnelheid mee te regelen.

Teleurstellend is dat Adrenalin 2019 vooralsnog enkel RX Vega-kaarten ondersteunt voor het automatisch overklokken of undervolten. Voor de veel populairdere videokaarten op basis van de Polaris-gpu (RX 470, 480, 570, 580 & RX 590) kan deze feature helaas dus niet gebruikt worden. Dat is opvallend omdat de ondersteuning van Wattman zelf voor deze reeks er al wel sinds het begin in zit. Uiteraard valt er voor Vega-kaarten meer te winnen in absolute energiebesparing, maar AMD's mainstreamkaarten maken een veel groter deel van de totale populatie uit dan de nog altijd moelijk verkrijgbare topmodellen. Verder is het opvallend dat deze automatische functies zo ver weg verstopt zitten in de interface van Radeon Settings, terwijl AMD met deze driver juist zo hamert op het toegankelijk maken van dergelijke mogelijkheden voor minder ervaren gebruikers. Het automatisch undervolten en overklokken wordt door de Settings Advisor niet meegenomen in de lijst van aanbevelingen.

Test: Auto overklok en undervolt aan de tand gevoeld

Met één druk op de knop je videokaart efficiënter en sneller laten werken klinkt heel goed. Wij gingen dan ook snel aan de slag met deze functie, maar kwamen helaas nog wat obstakels tegen. Met zowel een RX Vega 64 als Vega 56 leek de automatisch undervolt-functie (vrijwel) niks uit te halen. De spanning was volgens GPU-Z beperkt tot 1100 mV, maar qua totaal energieverbruik van de videokaart zagen we eigenlijk geen noemenswaardige verschillen ten opzichte van standaardinstellingen. Het lijkt er daarom op dat deze functie nog niet volledig functioneert, of in ieder geval de spanning niet dusdanig verlaagt om het verbruik omlaag te brengen.

Adrenalin 2019 auto undervolt RX Vega 64 stock RX Vega 64 auto UV RX Vega 56 stock RX Vega 56 auto UV
Vcore max 1200 mV 1100 mV 1200 mV 1120 mV
Verbruik totaal max 301,2 W 289,2 W 223 W 225,4 W

Bij het automatisch overklokken kwam de driver weliswaar uit op hogere kloksnelheden, maar niet iets wat tot de verbeelding spreekt. Bij de RX Vega 64 werd na het toepassen van de functie de kloksnelheid kortstondig op 1840 MHz vastgezet, waarna het beeld enkele seconden zwart werd. Dit is normaal volgens de documentatie, en snel daarna kregen we inderdaad weer beeld en was de core clock van de Vega 64 ingesteld op 1695 MHz, 105 MHz hoger dan origineel.

De automatische overclock op de RX Vega 56 ging de eerste keer mis, want het systeem reageerde niet meer. Bij de tweede keer zagen we hetzelfde patroon als bij de Vega 64, maar kwam de uiteindelijke overklok uit op een veel meer bescheiden 34 MHz boven de originele clocks uit. Baanbrekend zijn de resultaten dus allerminst, en wie handmatig aan de slag gaat zal naar alle waarschijnlijkheid een beter overklok kunnen behalen.

Adrenalin auto overclock GPU RX Vega 64 stock RX Vega 64 auto OC RX Vega 56 stock RX Vega 56 auto OC
Vcore max 1200 mV 1200 mV 1200 mV 1200 mV
Core clock max 1590 MHz 1695 MHz 1471 MHz 1505 MHz

Prestaties

Zoals gezegd geeft AMD geen specifieke prestatiewinsten op voor deze nieuwe driver ten opzichte van de hiervoor meest recent gepubliceerde driver. De fabrikant stelt wel verbeteringen te hebben doorgevoerd in een selectie van games, maar de meerderheid van die spellen kwam pas uit nadat de driverupdate van vorig jaar, waarmee wordt vergeleken, verscheen. Een directe vergelijking is daarmee niet heel zinnig wat ons betreft.

Om toch de tussenstand van de prestaties te bekijken, hebben wij enkele games gedraaid op de RX Vega-kaarten met versie 18.6.1 en 18.12.2 van de Radeon-driver. De eerste is een driver van halverwege 2018, de tweede is de Adrenalin 2019-update. We hebben hierbij bewust gekozen voor games die al uitgekomen waren toen eerstgenoemde driver verscheen, om zo minder de game-specifieke optimalisaties en meer de algehele verbetering van de driver te meten. Het gaat dan om F1 2017, Assassin's Creed Origins en Wolfenstein II.

De verschillen zijn gemiddeld klein tussen de drivers. De RX Vega 64 scoort op de nieuwe Adrenalin 5 procent beter dan op driver 18.6.1. Voor de RX Vega 56 is het verschil kleiner, met nog geen twee procent verbetering. Op die kaart konden we F1 2017 niet goed testen op 4k ultra, vandaar dat deze missen. Hoe het ook zij, elke verbetering is welkom met een driverupdate en het is goed om te zien dat AMD hier mee blijft doorgaan.

RX Vega 64 Radeon 18.6.1 Radeon 18.12.2 Verschil
F1 2017 - 1920x1080 - Medium 210 fps 204 fps -2,9%
F1 2017 - 1920x1080 - Ultra 126 fps 128 fps +1,6%
F1 2017 - 2560x1440 - Medium 174 fps 177 fps +1,7%
F1 2017 - 2560x1440 - Ultra 96 fps 103 fps +7,3%
F1 2017 - 3840x2160 - Medium 95 fps 99 fps +4,2%
F1 2017 - 3840x2160 - Ultra 57 fps 60 fps +5,3%
       
Assassin's Creed Origins - 1920x1080 - Medium 87 fps 92 fps +5,7%
Assassin's Creed Origins - 1920x1080 - Ultra 70 fps 76 fps +8,6%
Assassin's Creed Origins - 2560x1440 - Medium 71 fps 77 fps +8,5%
Assassin's Creed Origins - 2560x1440 - Ultra 56 fps 61 fps +8,9%
Assassin's Creed Origins - 3840x2160 - Medium 46 fps 50 fps +8,7%
Assassin's Creed Origins - 3840x2160 - Ultra 34 fps 38 fps +11,8%
       
Wolfenstein II - 1920x1080 - Medium 234,5 fps 235,4 fps +0,4%
Wolfenstein II - 1920x1080 - Mein Leben 177 fps 181,2 fps +2,4%
Wolfenstein II - 2560x1440 - Medium 150 fps 157,1 fps +4,7%
Wolfenstein II - 2560x1440 - Mein Leben 117,8 fps 123,8 fps +5,1%
Wolfenstein II - 3840x2160 - Medium 77,1 fps 80,4 fps +4,3%
Wolfenstein II - 3840x2160 - Mein Leben 67,4 fps 70,1 fps +4,0%
       
    Gemiddeld verschil totaal +5%

 

RX Vega 56 Driver 18.6.1 Driver 18.12.2 Verschil
F1 2017 - 1920x1080 - Medium 198 fps 204 fps +3%
F1 2017 - 1920x1080 - Ultra 105 fps 112 fps +6,7%
F1 2017 - 2560x1440 - Medium 149 fps 149 fps 0%
F1 2017 - 2560x1440 - Ultra 87,8 fps 85 fps -3,2%
F1 2017 - 3840x2160 - Medium 81 fps 81 fps 0%
F1 2017 - 3840x2160 - Ultra 58 fps - nvt
       
Assassin's Creed Origins - 1920x1080 - Medium 83 fps 85 fps +2,4%
Assassin's Creed Origins - 1920x1080 - Ultra 65 fps 66 fps +1,5%
Assassin's Creed Origins - 2560x1440 - Medium 65 fps 67 fps +3,1%
Assassin's Creed Origins - 2560x1440 - Ultra 51 fps 52 fps +2%
Assassin's Creed Origins - 3840x2160 - Medium 41 fps 42 fps +2,4%
Assassin's Creed Origins - 3840x2160 - Ultra 31 fps 32 fps +3,2%
       
Wolfenstein II - 1920x1080 - Medium 191,1 fps 195,2 fps +2,1%
Wolfenstein II - 1920x1080 - Mein Leben 147,5 fps 150,2 fps +1,8%
Wolfenstein II - 2560x1440 - Medium 126,4 fps 130,3 fps +3,1%
Wolfenstein II - 2560x1440 - Mein Leben 100,8 fps 102,1 fps +1,3%
Wolfenstein II - 3840x2160 - Medium 64,7 fps 66,8 fps +3,2%
Wolfenstein II - 3840x2160 - Mein Leben 58 fps 58 fps 0%
       
    Gemiddeld verschil totaal +1,9%

Radeon ReLive: streamen voor de wereld én jezelf

Zoals gezegd kun je middels AMD Link nu dus je games streamen naar je smartphone of tablet en daar op spelen, wat we op een paar pagina's terug al hebben besproken. Het feestje van streamen eindigt hier niet, want AMD maakt het nu ook mogelijk om je games via een draadloos netwerk naar vr-headsets te streamen. In de basis wordt er gebruik gemaakt van ReLive, waarmee SteamVR verbonden wordt om zo de games naar een headset uit te sturen.

Qua ondersteuning van vr-headsets gaat het om Oculus Go, Google Daydream, Samsung Gear VR en de HTC Vive Focus. Bovendien is er ondersteuning voor Bluetooth-controllers van derde partijen. AMD heeft voor de ondersteunde apparaten applicaties uitgebracht om zelf aan de slag te gaan. Op Google Play, de Oculus Story en Viveport is de app onder de naam 'Radeon ReLive VR' te vinden.

In-game Replay

Net zoals je bij live sportwedstrijden een replay van een bijzonder moment nog vaak terugziet in de hoek van het scherm, maakt AMD het ook mogelijk om met de In-game Replay dit te doen voor jezelf of je stream. Met deze functie wordt middels een hotkey het stuk opgenomen gameplay van maximaal 30 seconden lang afgespeeld in een gekozen hoek van het scherm. Vooral voor streamers zal dit interessant zijn, om zo hun kijkers geen moment meer iets te laten missen van bijvoorbeeld die keurige headshot of succesvolle inhaalmanoevre.

Scene Editor

Voor de fervente streamer is de Scene Editor goed nieuws. In Adrenalin was het eerder al mogelijk om enkele zaken voor je stream aan te passen, maar nu zijn er meer mogelijkheden toegevoegd. Je kan het formaat en de plaatsing van je webcam-stream in het totaalbeeld aanpassen, en de animaties van de overgangen tussen deze beelden instellen.

Conclusie

Het is weer halverwege december en dat betekent dat AMD zijn jaarlijks grote software update uitbrengt. De Radeon Software is opnieuw voorzien van de naam 'Adrenalin', maar nu met het aankomende jaartal erachter. AMD's nieuwe Adrenalin 2019-driver voegt een reeks nieuwe functies toe, maar brengt eveneens bestaande functionaliteit beter in verbinding met elkaar.

Om alle vernieuwingen in de conclusie nog eens op te noemen gaat wat ver, maar dat AMD niet heeft stilgezeten in 2018 moge duidelijk zijn. Gelukkig is er bij deze update ook voor gekozen om de lijst van mogelijkheden in Radeon Settings overzichtelijker te maken. Dat gebeurt niet alleen door features logischer bij elkaar te zetten en te combineren in de overlay, maar ook door (beginnende) gebruikers een scherm met suggesties te tonen die met één druk op de knop ingeschakeld kunnen worden.

De meest opvallende nieuwe features zijn wat ons betreft de game streaming naar smartphone of tablet met AMD Link, de Radeon Overlay waarmee erg veel onderdelen direct in-game toegankelijk zijn, de in-game Replay-functie voor streamers en de automatische overklok- en undervoltfunctie van de driver. Van dat laatste is het jammer dat vooralsnog alleen RX Vega-videokaarten er gebruik van kunnen maken, en dat ook op die gpu's deze feature nog niet helemaal goed lijkt te werken.

Wil je zelf aan de slag met de nieuwe Adrenalin-drivers? Met deze link kun je ze vanaf vandaag downloaden!

0
*