802.11ax preview: eindelijk weer snellere wifi

29 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. 802.11ax: de basis 
 3. 3. Asus RT-AX88U
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Testresultaten doorvoertests
 6. 6. Conclusie
 7. 1 besproken product
 8. 29 reacties

Testmethode

Zoals gewoonlijk hebben we de doorvoersnelheden vastgesteld met de IxChariot software van Ixia, waarbij we het TCP High Performance script gebruikten. We hebben daarbij zowel op de 2,4 GHz, als de 5 GHz band getest. 

Speciale testopstelling

Bij gebrek aan ax-clients konden we de RT-AX88U niet zo maar op onze reguliere testopstelling voor routers neerzetten. Gelukkig kregen we van Asus niet één, maar twee RT-AX88U's. Een van de twee konden we zodoende gebruiken om als draadloze ontvanger te fungeren door deze als Media Bridge te configureren. De draadloze ontvanger RT-AX88U sloten we aan op een pc met drie seperate netwerkadapters (twee losse kaarten en een op het I/O), waarmee we effectief drie clients tot onze beschikking kregen. Aan de ander kant plaatsten we een vergelijkbare pc met eveneens drie seperate netwerkaansluitingen die de andere endpoints vormden waartussen de Chariot server data heen en weer kon pompen. 

De kooi van Faraday

De speciaal voor deze gelegenheid gecreëerde testopstelling hebben we opgebouwd in de kooi van Faraday, die we bij ons op kantoor tot onze beschikking hebben. Een Kooi van Faraday blokkeert alle draadloze radiosignalen van buitenaf en creëert zodoende een ideale testsituatie waarin je geen externe en veranderlijke storing ondervindt.

De kooi die wij gebruiken is in feite een grote kast, waar je met meerdere personen in zou kunnen staan. Bovenal kan je er een hoop hardware in kwijt, waaronder dus twee dikke pc's en twee dikke routers. Een kooi van Faraday is een ideale testomgeving om een baseline in vast te stellen: een reproduceerbase set resultaten onder optimale omstandigheden. Die resultaten moet je dan ook vooral zien als een indicatie van wat er met de huidige hardware op dit moment mogelijk is onder ideale omstandigheden. Met de komst van 802.11ax clients en updates van de standaard en chips zullen er ongetwijfeld zaken veranderen. Voor nu kunnen we als de eerste publicatie in Nederland een momentopname bieden van waar 802.11ax toe in staat is.

Ondanks dat de kooi van Faraday een 'ideale testomgeving' heet te zijn waar geen variabele storing optreedt, hebben we ook in dit geval meerdere tests uitgevoerd op verschillende tijdstippen. Normaal gesproken zou je een gemiddelde hiervan terug zien op de website, maar in dit geval laten we je nog meer meekijken in de keuken, door ook de individuele dagdeelscores op te nemen in de tabel. Zo kun je zelf een goed beeld vormen van de consistentie die deze testomgeving biedt.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Asus RT-AX88U

Asus RT-AX88U

 • 802.11ax (Wi-Fi 6)
 • Dual-band
 • AX6000
 • Mesh-ondersteuning

€ 316,87

4 winkels
0