Oppo RX17 Pro review: vernuftige middenklasser

11 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern en prestaties
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties en foto's
 8. 8. Systeemprestaties: PCMark
 9. 9. Grafische prestaties: GFXBench
 10. 10. Prestaties: Accuduur
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Op zoek naar een nieuwe telefoon kom je vermoedelijk niet direct bij Oppo uit, want het merk is in Nederland relatief onbekend. Daar wil het echter verandering in brengen, en dat is mede te merken aan het tempo waarin het achter elkaar twee nieuwe toestellen hier introduceerde. Na de Find X gingen we dit keer aan de slag met de Oppo RX17 Pro, een vernuftig toestel dat zich met een prijs van net geen 600 euro op moment van schrijven aan de top van het middensegment plaatst. Onder andere een luxe camerasysteem met dieptesensor en ingenieuze snellaadtechniek moeten hem onderscheiden van de concurrentie op dit prijsniveau.

Over Oppo kunnen we lang uitweiden, maar zeer recent deden we dat al in een artikel waarin we uit de doeken deden hoe de fabriek waar de RX17 Pro wordt gemaakt eruit ziet. We houden het hier dus even bij de beknopte versie. Oppo is de tweede smartphonefabrikant van China, en staat (mede hierdoor) wereldwijd op de vierde plaats. Het merk heeft zijn positie in Azië zonder meer veiliggesteld, en is nu voornemens om in het voetspoor van Huawei ook zijn aandeel in de Europese markt op te eisen.

Oppo RX17 Pro Green
Oppo RX17 Pro Emerald Green

Hiertoe lanceerde het een paar maanden geleden topmodel Find X, een toestel dat vooral opviel door de grote scherm-toestelverhouding, mogelijk gemaakt doordat de camera's in de body verborgen zitten, en pas tevoorschijn komen op commando. In onze test vonden we dat wel een hippe feature, maar de overige zaken waar we naar keken schoten toch wat tekort - zeker gezien de stevige prijs.

Positionering

Die prijs is ook bij de RX17 Pro een heikel punt, want Oppo vraagt vooralsnog 599 euro voor het toestel. Dat is veel, ook wanneer je de standaard grote hoeveelheid geheugen en opslag (8GB/128GB) in ogenschouw neemt. Het toestel maakt namelijk gebruik van een middenklasse processor, en met dit prijspunt concurreert het toestel met topmodellen die wat eerder dit jaar werden geïntroduceerd - die draaien op aanmerkelijk krachtiger hardware. Gelukkig heeft Oppo nog wel wat troeven in handen, maar voor de prijsbewuste koper die puur naar specs kijkt is de RX17 Pro lastig te plaatsen. Daarbij helpt het niet dat een zusterbedrijf van Oppo, het hier bekendere OnePlus, een zeer vergelijkbare smartphone in het assortiment heeft: de OnePlus 6T is op het eerste gezicht identiek aan dit model, en voorzien van een lagere prijs én een snellere soc.

Vanuit de optiek van Oppo is dit niet vreemd: OnePlus is een onderneming die vooral gericht is op internetverkoop, met de daarbij behorende kleinere overhead en lagere marges. Oppo is echter meer een lifestylemerk, dat in het thuisland en omringende landen een enorm netwerk heeft van eigen winkels, inclusief service en support voor wie onverhoopt met een defect te maken krijgt. Dat moet natuurlijk betaald worden, en dat zie je dus terug in de prijs. Ook in Nederland heeft het merk een serviceorganisatie in aanbouw en naar we begrepen tijdens een gesprek met een van de topmannen van het bedrijf is het de bedoeling dat ook hier de klant hoog in het vaandel staat. Met andere woorden, de aanschaf van een duurder Oppo toestel moet ook gerechtvaardigd worden door wat meer zekerheid. Hoe dat in de praktijk gaat uitpakken is op dit moment echter lastig te zeggen, en onze diverse pogingen dit concreter te krijgen zijn vooralsnog niet succesvol gebleken. Aangezien het merk nog volop in aanbouw is, is dat te begrijpen - maar de relatief hoge prijs is op dit moment een uitdaging. Laten we daar echter niet op blijven hangen, want het merk levert een toestel af met nog een paar interessante eigenschappen, waar we zeker ook bij stil moeten staan.

Oppo RX17 Pro in het kort

De Oppo RX17 Pro is de tweede smartphone van het merk sinds de officiële introductie in Nederland. Het is een toestel dat op twee gedachten hinkt: een prijs aan de hoge kant van het middensegment, met een camera die kan meekomen met topmodellen - maar een processor die duidelijk achterblijft bij de vergelijkbaar geprijsde concurrentie. Hoeveel je daarvan merkt hangt af van wat je doet met je toestel, maar het zorgt ervoor dat de RX17 Pro net geen onvoorwaardelijke aanrader is. Voor pakweg 100 euro minder zou dat wel het geval zijn.

 • Geen 3,5 mm audio jack
 • Matige schermkalibratie
 • Relatief duur voor de specificaties
 • Solide constructie en afwerking
 • Overwegend uitstekende camera, ingebouwde dieptesensor (TOF)
 • Uitstekende accuduur, laadt zeer snel op: van 0 naar 100% in 41 minuten
 • Oppo RX17 Pro Emerald Green
 • RX17 Pro Radiant Mist

Winkel

Prijs BE

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Levering in 7 werkdagen

599,99 €

Prijsinformatie
599,99 €
0,00 €
599,99 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 599,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 599,99 €

Uiterlijk

Oppo levert de RX17 Pro in een fraaie doos, waar je het toestel in een soort lade als het ware uit moet schuiven. Bovenop ligt de eigenlijke telefoon, eronder zit een meegeleverde flexibele plastic hoes om de achterzijde te beschermen en daar weer onder liggen een netjes opgerolde, dikke usb-c-kabel, een setje usb-c oordopjes en een uit de kluiten gewassen lader. De reden dat die lader zo groot is, betreft de hoeveelheid slimme elektronica die erin verwerkt zit om de SuperVooc laadtechniek mogelijk te maken, waarover verderop meer.

Bijzonder kleurenspel

De RX17 Pro is verkrijgbaar in twee uitvoeringen, met de welluidende namen Emerald Green en Radiant Mist. De eerste is diep donkergroen, de tweede een soort verloop van mintgroen naar paars. Bijzonder aan beide designs is hoe deze van kleur lijken te veranderen wanneer je ze onder een andere hoek beweegt. Dit is mogelijk door een complexe productiemethode, waarbij volgens Oppo zeven afzonderlijke lagen plastic op elkaar worden geplaatst, met miljoenen metaaldeeltjes ertussen die zorgen dat de reflectie verandert al naar gelang de hoek waarmee het licht het toestel raakt. Je kan je afvragen hoeveel tijd je naar de achterkant van een smartphone kijkt, maar tegelijkertijd is het zonder meer zo dat naarmate deze apparaten meer een commodity worden, oftewel een standaard gebruiksvoorwerp, de keuze meer en meer zal worden bepaald door het uiterlijk. In elk geval heb je met een RX17 Pro een toestel dat er duidelijk anders uitziet dan de meeste andere smartphones, aan de achterkant dan. Daarbij moeten we ook opmerken dat we vergelijkbare designs ook wel elders hebben gezien, maar die zijn doorgaans toch nog wat minder uitgesproken of opvallend.

Oppo RX17 Pro Green Oppo RX17 Pro Purple
Links Emerald Green, rechts Radiant Mist

Veel scherm

De voorzijde van de RX17 Pro is dan een stuk minder onderscheidend, maar de mate waarin je een zwarte glasplaat kunt variëren is dan ook beperkt. Het toestel heeft een zeer grote screen-to-body ratio, oftewel de voorzijde bestaat grotendeels uit scherm - we komen uit op 91,5%. Dat is mogelijk door het weglaten van fysieke knoppen of een vingerafdrukscanner, en het beperken van de 'notch' tot een minimale inkeping waarin alleen de camera is opgenomen. Voor een toestel met een 18:9 verhouding is het niet bijzonder lang (15,76 cm) of breed (7,46 cm), de randen rond het scherm zijn zichtbaar, maar bescheiden. Met een dikte van 7,9 mm is het ook zeker slank te noemen. Het plastic hoesje voegt wel enige omvang toe, ongeveer een millimeter in elke richting. Onder de streep is de RX17 Pro niet bijzonder groot, maar je moet aardig grote handen hebben om hem met één hand te bedienen.

Het gewicht bedraagt 183 gram, wat voor het formaat niet bijzonder zwaar is, maar vergeleken met bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S8 duidelijk zwaarder. De constructie is van hoog niveau; er is een overgang te voelen tussen de achterzijde en het scherm, maar er is geen millimeter speling. Ook is het niet mogelijk de behuizing makkelijk te buigen of te torderen - met geweld krijg je alles stuk, maar de RX17 Pro kan tegen een stootje. Het glas van het scherm is Corning Gorilla Glass 6. Aan de achterzijde steken de cameramodules een stukje boven het oppervlak uit. Doe je het meegeleverde hoesje eromheen, dan vallen ze bijna maar niet helemaal gelijk met het oppervlak.

Oppo RX17 Pro Green

Veel knoppen zijn er niet: links voor het volume, rechts aan/uit. De volumeknoppen zijn klein en zitten erg dicht op elkaar, heel ergonomisch is dat niet en op de tast het geluid aanpassen wil nog wel eens resulteren in het tegenovergestelde van het beoogde effect.

Waterdicht is het toestel niet, althans, een expliciete IP-rating ontbreekt. Dat begint in deze prijsklasse onderhand wel een kenmerk te worden dat we verwachten.

Aansluitingen en speaker

Oppo heeft bij de RX17 Pro een 3,5 mm aansluiting weggelaten. Dat is de trend, maar geen pluspunt wat ons betreft. Een usb-c hoofdtelefoon wordt zoals gezegd meegeleverd, en navraag leert dat je met een goedkoop verloopje ook 3,5 mm dopjes kunt aansluiten, maar we hadden liever een afzonderlijke aansluiting gezien. 

Aan de onderzijde treffen we naast de centraal geplaatste usb-c-aansluiting een klein roostertje waarachter een speaker schuilgaat, en de tray voor sim-kaart(en) en/of een microsd-kaartje. Het toestel ondersteunt dual-sim gebruik (met twee nano sims), maar dan moet je het doen met de (niet geringe) interne opslagruimte. 

Het enkele speakertje kan bogen op een aardig volume, maar daar houdt het ook wel mee op. Wie het wil gebruiken om naar muziek te luisteren, adviseren we toch in een bluetooth-exemplaar te investeren, want de troebele reproductie van de RX17 Pro zelf komt het luisterplezier niet ten goede. Instrumenten zijn amper te onderscheiden waardoor het geluid een behoorlijke brij wordt.

Laadt als een speer

Net als de Find X is de RX17 Pro uitgerust met SuperVooc, Oppo's laadtechniek uit eigen huis. Voor de verandering is hier sprake van een gerechtvaardigde bombastische marketingnaam, want de RX17 Pro laadt als een speer op. Dat is mogelijk door het gebruik van twee aparte 1850 mAh accu's (in totaal 3700 mAh dus), die gelijktijdig van stroom worden voorzien. In 41 minuten is de accu van een leeg toestel volledig opgeladen, na 30 minuten staat de teller al op 92 procent capaciteit. Dat doet geen enkel toestel met een andere laadtechnologie hem na. Hiervoor is wel de meegeleverde snellader vereist. In China zijn tal van openbare SuperVooc oplaadpunten, in Nederland vooralsnog niet.

Beeldscherm

We maakten al melding van de (grofweg) 18:9 verhouding van het beeldscherm van de Oppo RX17 Pro. De diagonaal bedraagt 6,4 inch, de resolutie komt uit op 2340x1080. De pixeldichtheid bedraagt daarmee 403 ppi, vergelijkbaar dus met een 5,5 inch full hd paneel met 16:9-verhouding. Het paneel is een oled-exemplaar, afkomstig uit de fabrieken van Samsung. Met het blote oog valt er weinig aan te merken op het paneel, dat erg contrastrijk en helder oogt (in het donker oogverblindend, zelfs in de laagste helderheidsstand is gebruik van een donkere modus aan te raden in het duister). 

We laten het uiteraard niet bij een visuele inspectie, en testten het scherm zoals gebruikelijk met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 2018 analysesoftware. Hieruit blijkt dat de piekhelderheid nog best meevalt in vergelijking met de andere modellen in de grafiek. De zwartwaarde is uiteraard perfect, want bij oled is zwart ook echt zwart. Het contrast is daarmee oneindig hoog.

 • Piekhelderheid wit
 • Zwartwaarde
 • Contrast

De kleurweergave is prima blijkens de meting, maar niet zo goed als die van de besten in de grafiek. De kleurafwijking is met een DeltaE-waarde van 3,8 marginaal hoger dan de kritische grens van 3 en in theorie dus met het blote oog waarneembaar. Met name de grijsafwijking is onacceptabel hoog, met een waarde die richting de 8 gaat. Daarmee is het paneel in elk geval qua kalibratie gelijk aan dat van familielid OnePlus 6T, dat vrijwel identieke waardes laat zien.

 
 • Kleurafwijking
 • Grijsafwijking

Net als de OnePlus 6T vertoont de RX17 Pro een te hoge kleurtemperatuur, wat duidt op een lichte blauwzweem. De gammawaarde is met 2,58 flink hoger dan zou moeten zijn als de RX17 Pro nog steeds was afgesteld op sRGB. Het scherm heeft echter een kleurbereik dat overeenkomt met DCI-P3, en daarbij past in een 2,6-gammacurve, die OPPO hier dus gemiddeld aardig weet te benaderen. Met het blauwige wit lijkt her scherm afgesteld voor maximale impact, en niet voor de hoogste kleurechtheid. Je foto's zullen er wellicht nog wat spetterender uitzien, natuurgetrouw is het beeld zo niet.

 • Kleurtemperatuur
 • Gamma
 • Gamma afwijking

Camera

Oppo geeft hoog op van de camera van de RX17 Pro. Aan de achterkant detecteren we zelfs drie sensoren, maar feitelijk worden maar twee daarvan benut. De primaire camera is een 12-megapixel 1/2,55-inch exemplaar afkomstig van Sony (IMX362), met relatief grote pixels van 1,4 micrometer en een lens in 7 segmenten met optische stabilisatie en een diafragma van f/1.5-f/2.4. Deze wordt ondersteund door een 20 megapixel sensor met een f/2.6 lens, die louter wordt gebruikt om achtergrond van voorgrond te scheiden voor een imitatie bokeh-effect.

TOF

De derde sensor in het toestel is een zogeheten time-of-flight laser, waarmee de afstand tot objecten kan worden gemeten. Deze kan in theorie ingezet worden voor bijvoorbeeld ar-toepassingen (bijvoorbeeld om te zien of dat kekke Ikea-kastje in je woonkamer past), maar bij introductie was deze functie nog niet geactiveerd. Pas medio januari kwam Oppo met een melding dat deze sensor in een bèta app gebruikt kon gaan worden. We hebben deze uiteraard even geïnstalleerd en uitgeprobeerd, en hij blijkt zowaar te werken. Onderstaande screenshot is niet heel duidelijk, maar de zeven centimeter op de schuifmaat worden ook daadwerkelijk als zodanig opgemeten met deze app. Complexere metingen op langere afstanden zijn niet altijd even accuraat, maar de app is dan ook nog in beta - vooralsnog is het een vergelijkbare ervaring als met een soortgelijke toepassing op de iPhone. Of en hoe Oppo dit verder ontwikkelt moeten we afwachten, in elk geval is er nu één toepassing voor deze sensor.

Gelukkig zijn de papieren van de rest van het camerasysteem niet slecht. De specificaties van de selfiecamera zijn niet mis, met een resolutie van 25 megapixels en een F/2.0 lensopening. Video opnemen kan daarmee met 30 fps op 1920x1080, de rearcamera is aanmerkelijk capabeler: 60 fps bij full hd, 30 fps bij 3840x2160 (ultra hd). Hoe dan ook is het plaatje dat de frontcamera laat zien enigszins ruizig, tenzij je de ingebouwde beautyfilter activeert - die strijkt niet alleen onregelmatigheden in de huid, maar ook in de foto glad. 

Het is echter het hoofdcamerasysteem waar de RX17 Pro punten weet te scoren. Oppo geeft hoog op van de AI Ultra Clear mogelijkheden van de camera, waarbij kunstmatige intelligentie algoritmes moeten zorgen voor een perfect plaatje onder alle omstandigheden - zelfs in bijna volledig duister, in een stand die het 'Ultra Nachtmodus' noemt. Of het aan de AI alleen ligt of ook aan de goede hardware laten we we in het midden, feit is dat de RX17 Pro in de meeste omstandigheden foto's neemt die kunnen concurreren met die van de topmodellen van dit moment.

Cameratest

Bij elke smartphone die we bij Hardware.Info binnen krijgen doen we een vergelijkende cameratest met een vast referentietoestel. Op dit moment gebruiken we daarvoor de camera van de Samsung Galaxy S9+, wat ons betreft op dit moment een van de beste die in een smartphone te vinden is. De S9+ is een high-end, en dus ook duurder toestel. Je kan natuurlijk niet zonder meer verwachten dat een camera van een (veel) goedkopere smartphone vergelijkbare prestaties levert, maar de lat moet ergens liggen om een goede vergelijking te kunnen maken. Voor de goede orde, de camera in de S9 is identiek aan die in de S9+, en de S9 is inmiddels voor iets minder te koop dan de Oppo RX17 Pro - dit is dus zeker geen onredelijke vergelijking.

We nemen onder verschillende omstandigheden een foto met zowel de RX17 Pro als de Samsung Galaxy S9+, waarbij we de resultaten naast elkaar leggen. In het eerste en tweede scenario schieten we plaatjes met beide toestellen in onze onverlichte fotostudio, met de deur op een kier. Een keer zonder, en een keer met flits.

In de foto zonder flits zien we dat de RX17 Pro prima gelijke tred weet te houden met de Galaxy S9+. De kleurtemperatuur is wat warmer, wat niet per se minder realistisch is. Daarnaast zien we wat sterkere beeldruis dan bij de S9+, met als keerzijde ook meer detail, wat minder ruis in kleuren (met name het rode logo op de flitser) en net wat meer diepte in kleuren (zie het bloempotje). Het verschil is klein, en door de bank genomen zouden we ze als vergelijkbaar waarderen, met zelfs een lichte voorkeur voor de RX17 Pro.

Oppo RX17 Pro (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts) zonder flitser

Bij de foto met flits is het plaatje van de S9+ overtuigender - de flits van de RX17 Pro is érg agressief, waardoor met name witte oppervlakken onnatuurlijk blauw-wit oplichten. Ook zien we meer vertekening rond randen, bijvoorbeeld op de linker studiolamp rond het witte vlak met tekst, rond de letters achterop diezelfde lamp of langs het bloempotje aan de rechterkant. Er wordt duidelijk meer randverscherping toegepast dan bij Samsung en dat had van ons niet gehoeven. Mogelijk om dat te compenseren lijkt er ook weer enige vervaging te worden toegepast en daardoor ogen allerlei details minder scherp dan op het plaatje van de S9+. 

Oppo RX17 Pro  (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts) met flitser

Oppo RX17 Pro  (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts)

Wanneer we naar een foto binnenshuis, met invallend daglicht, kijken komt de RX17 Pro er prima uit. De kleuren zijn wat oververzadigd vergeleken met de S9+, maar niet storend. Vermoedelijk vinden velen het zelfs iets mooier als de kleuren wat meer 'spetteren'. De belichting is net wat langer, waardoor de foto lichter oogt, maar er ook net wat meer details in fel belichte delen verloren gaan, al is bij beide foto's een deel te ver uitgebeten (op de krant) om nog leesbaar te zijn. De verkleuring in beide foto's rechtsboven is overigens correct, dat is de gloed van de weerkaatsing van een rood en een blauw paneel die buiten beeld staan opgesteld.

Oppo RX17 Pro  (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts)

Bij de foto buiten zijn we geneigd de RX17 Pro zelfs te prefereren boven de S9+, met meer natuurgetrouwe kleuren en een wat contrastrijker resultaat. Bij de Samsung verkleurt het gras wat meer naar geel en heeft de automatische hdr-functie donkere delen wel erg veel helderder gemaakt, wat resulteert in een wat vlakker plaatje. 

Naast onze standaard foto's hebben we ook een aardige hoeveelheid foto's gemaakt in het donker, waarvoor Oppo immers gewag maakt van de 'Ultra Night' modus. Zoals hieronder te zien leveren die een heel behoorlijk resultaat op, waarbij met name de accurate kleurweergave prijzenswaardig is. Zelfs met zeer complexe kleuren worden die keurig weergegeven. Een kritiekpunt is wel de hooglichten: die bijten te veel uit naar wit, waardoor details verloren gaan en ook omringende delen te veel belicht worden.

Links Oppo RX17 Pro, rechts Huawei P20 Pro

In bovenstaande foto van Hoog Catharijne in Utrecht is goed te zien dat de Oppo qua kleurweergave een wat fraaier - of in elk geval meer uitgesproken - beeld neerzet, maar de P20 Pro van Huawei heeft een duidelijk betere weergave van de verlichte letters boven de ingang.

Vergelijkbaar beeld uit Las Vegas: alle detail verdwijnt uit de (dan ook wel zeer felle) witte neonborden.

Overigens valt er wel wat te doen aan de overbelichte hooglichten van de RX17 Pro: de Expert-modus biedt hier uitkomst, en door de belichting handmatig te corrigeren is het resulterende plaatje een stuk beter. Bovenstaande twee opnames, links automatisch en rechts handmatig ingesteld, geven een goede illustratie.

Ten slotte nog een punt waar de RX17 Pro soms, maar niet altijd de mist in gaat: bij contrastrijke kleurovergangen is af en toe sprake van randverscherping, die storend zichtbaar kan zijn - zeker als je inzoomt. Bij de eerste van bovenstaande afbeeldingen, gemaakt op automatische stand, is deze goed zichtbaar langs de contouren van het gebouw tegen de lucht; bij de tweede, eveneens op automatische stand, is van dit fenomeen hoegenaamd geen sprake, terwijl bij de derde op handmatige stand deze juist wel weer zichtbaar is, zij het minder. 

Onder de streep is de camera in de RX17 Pro uitstekend te noemen, hij kan zich meten met die in toptoestellen van dit moment. Op specifieke punten is de concurrentie soms sterker, maar delft dan weer het onderspit op andere punten. 

Intern en prestaties

Qua uiterlijk roept de Oppo RX17 Pro bij kenners direct een vergelijking op met de OnePlus 6T, maar intern zijn het afgezien van het beeldscherm behoorlijk andere apparaten. Waar de OnePlus gebruik maakt van een Snapdragon 845 SoC van Qualcomm, treffen we bij de RX17 Pro een Snapdragon 710 van hetzelfde merk. Dat is een beduidend lager gepositioneerd exemplaar, al is het geen instapper.

De SDM710 heeft in totaal acht rekenkernen, waarvan twee Kryo 360 Gold rekenkernen op 2,2 GHz, en zes Kryo 360 Silver kernen op 1,7 GHz. Ter vergelijking, de Snapdragon 845 heeft een 4/4 configuratie met vier Kryo 385 Gold kernen op 2,8 GHz en vier Kryo 385 Silver exemplaren op 1,7 GHz. Ook de geïntegreerde gpu, verantwoordelijk voor het aansturen van het scherm en produceren van 3D-beelden, is anders: een Adreno 616 in de 710 van de RX17 Pro, en een Adreno 630 in de 845 van de 6T. 

Zoals in de testresultaten te zien is, scheelt dat nogal in de prestaties. In het gebruik merkten we niet veel van de langzamere soc in de RX17 Pro, maar als je met zwaardere toepassingen of veel verschillende apps tegelijk aan de slag gaat, zal je wat minder responsieve feedback kunnen verwachten - zeker bij het wisselen tussen toepassingen of het starten van een grote app. Ook in games zal je niet hetzelfde prestatieniveau krijgen als bij een topmodel soc. Dat is toch wel vermeldenswaard, omdat de RX17 Pro qua prijsniveau vergelijkbaar is met de 6T (en met bijvoorbeeld een Samsung S9).

Processorprestaties

Met de benchmarks van Geekbench testen we op verschillende onderdelen hoe de smartphone als geheel werkt. In de vergelijking nemen we een flink aantal toestellen mee die vergelijkbaar geprijsd zijn, met een ondergrens van 450 euro in onze Prijsvergelijker op moment van schrijven. De OnePlus 6T hebben we voor het vergelijkingsgemak voorzien van een zwart balkje. Duidelijk zichtbaar is dat de RX17 Pro hier in de onderste regionen terechtkomt.

 • Single
 • Multi

Videoprestaties

Met de benchmarks van 3DMark gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. We laten hieronder zowel een reguliere als een zogenaamde Unlimited-score zien, Tijdens Sling Shot Extreme wordt elk toestel in zijn native resolutie getest waarbij je in het oog moet houden dat een hogere native resolutie onvermijdelijk meer moeite kost. Bij Sling Shot Extreme Unlimited worden de tests daarentegen op een vaste resolutie gedraaid die voor elk toestel gelijk is, waardoor dit meer zegt over de gpu in absolute termen.

Hier is nog sterker te zien dat de RX17 Pro qua 3D-prestaties niet kan meekomen met de vergelijkbaar geprijsde competitie van dit moment.

 • Sling Shot Extreme (GT1 & GT2)
 • Sling Shot Extreme Unlimited (GT1 & GT2)

Riant in het geheugen

Qua werkgeheugen en opslag heb je weinig te klagen bij de RX17 Pro. Hij is verkrijgbaar in een uitvoering, maar die beschikt wel over 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslag. Toch weer een pijnpuntje in de vergelijking met het familielid, want de 6T heeft 8 GB werkgeheugen. Uitbreiden van de opslag kan zoals elders al beschreven met een microsd-kaartje, ten koste van het tweede sim-slot.

Draadloze verbindingen en sensoren

Oppo voorziet de RX17 Pro van ondersteuning voor de in Nederland gangbare frequenties voor gsm en lte. Wat betreft wifi is er 802.11ac, daarnaast is voorzien in bluetooth 5.0 en nfc. Vermeldenswaard is dat de Amerikaanse, Europese, Russische en Chinese gps-varianten worden ondersteund.

Verder heeft de RX17 Pro een elektronisch kompas aan boord, een lichtsensor, een nabijheidssensor en een acceleratiesensor.

Software

De Oppo RX17 Pro is out of the box voorzien van Android 8.1, waarover Oppo de eigen ColorOS schil legt, inmiddels toe aan versie 5.2. We moesten er flink op doorvragen, maar Oppo heeft aangegeven dat een update op basis van Android 9 beschikbaar moet komen voor het toestel.

Android 8 Oreo

Net als bij eerdere versies zijn er in de nieuwste Android-editie tal van verbeteringen op de gebieden van stroomvoorziening en beveiliging doorgevoerd. Tevens komt Android 8.0 met een picture-in-picture optie en een feature die Notification Dots heet, waarmee je notificaties kan oproepen door een bolletje op een app-icoon in te drukken. Verder zijn er meer achtergrondbeperkingen voor locatie en wifi in te stellen en worden er kleurenspectra als AdobeRGB en DCI-P3 ondersteund.

Bovendien is het ook voor fabrikanten van smartphones die werken met een eigen schil dankzij Project Treble een stuk makkelijk geworden om Android updates uit te rollen. Onder Project Treble wordt het besturingssysteem voortaan namelijk modulair opgebouwd. Hierdoor moeten updates van Google's OS enkel in Android zelf worden aangepast en kan de eigen schil van de fabrikant ongemoeid blijven. Zodoende heeft een fabrikant in principe significant minder tijd nodig voordat het nieuwe firmware beschikbaar kan stellen aan eindgebruikers. Dit is goed nieuws voor gebruikers die een smartphone hebben van een fabrikant die een eigen skin hanteert - zoals de RX17 Pro, dat Oppo heeft uitgerust met de nieuwste versie van de eigen schil: ColorOS 5.2.

In de meest recente versie Android 8.1 zijn door Google ook weer diverse verbeteringen doorgevoerd. Zo wordt er in 8.1 nog efficiënter omgegaan met het beschikbare opslaggeheugen en is er de mogelijkheid om niet enkel te zien wat de kwaliteit van de wifi-verbinding is qua signaal, maar ook hoe snel de verbinding is. 

ColorOS 

ColorOS is een bekende voor wie jaren geleden een Find 5 van Oppo heeft gebruikt, destijds een populair toestel voor wie een betaalbare full hd smartphone zocht. Hoewel er natuurlijk de nodige functionaliteit is toegevoegd, is de basis onveranderd. Veel smartphone interfaces keken af bij Apple, maar waar de meeste fabrikanten sindsdien hun eigen stijl hebben ontwikkeld, lijkt daar bij Oppo niet veel sprake van. Zo worden alle toepassingen op het homescreen geplaatst, een aparte app drawer ontbreekt.

De pictogrammen zijn groot en kleurrijk, naar onze Westerse smaak wat te kleurrijk. Je kan ze ordenen in een raster van 4x6 of 5x6, in een folder is het altijd 3x3, wat niet heel efficiënt is. Het instellingenscherm is grondig onderhanden genomen, waardoor je moet zoeken naar functies - gelukkig kan dat letterlijk met de ingebouwde zoekfunctie. De beveiliging met vingerafdruk, gezichtsherkenning of wachtwoord zit opvallend genoeg onder een eigen menu-item, in plaats van onder beveiliging, bijvoorbeeld. Opvallend zijn overigens de vele beveiligingsmogelijkheden die we daar wél onder treffen: bescherming van de eigen gegevens, een 'find my device' functie, betalingsbeveiliging, anti-harassment/fraud en fake base station blocking: het zijn allemaal opties die je hier aantreft. Het naar je hand zetten van vormgeving en bediening moet op tal van verschillende plaatsen; zo zitten de mogelijkheid de navigatieknoppen om te draaien, een 'smart sidebar' en bewegingsbediening alle onder een menu item 'Smart & convenient'. Intuïtief is het allemaal niet heel erg, maar je kunt wel behoorlijk veel instellen. 

Alle aanpassingen brengen wel met zich mee dat het niet eenvoudig zal zijn een update op basis van een nieuwe Android-versie uit te brengen. Over wanneer we een variant met Android 9 kunnen verwachten wilde men zich bij Oppo dan ook niet uitspreken. Pluspunt: veel bloatware levert Oppo niet mee, en wat op het toestel staat is verwijderbaar. Opvallend is de keuze voor Opera als standaard browser, al staat Chrome er ook op. Verder zijn er wat meer en minder nuttige tooltjes (een kompas en audiorecorder bijvoorbeeld), maar gelukkig geen duplicatie van standaard Google functies. 

Hieronder zie je een selectie screenshots van ColorOS 5.2. 

Onder de streep worden we niet heel enthousiast van Oppo's eigen schil om Android. Hoe dan ook zijn we geen enorme fan van dit soort aanpassingen, want ze leveren zelden een grote verbetering op, terwijl ze updates vertragen. Een 'kale' Android levert tegenwoordig een prima ervaring op en is door de rechtstreekse updates vanuit Google wat ons betreft te prefereren. Aangezien Oppo te nieuw is in de Nederlandse markt om er verder uitspraken over te doen, is het afwachten hoe vlot het updatebeleid van deze fabrikant is.

Specificaties en foto's

Op deze pagina vind je de volledige specificaties van de Oppo RX17 Pro en alle foto's van het toestel.

Algemeen
 
MerkOppo
ProductnaamRX17 Pro Green
ProductcodeCPH1877EN
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 8.1
Android One
Geheugen
Werkgeheugen6144 MB
Opslaggeheugen128 GB
Beschikbaar opslaggeheugen108 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeOLED
Schermdiagonaal6.4 inch
Schermresolutie2340x1080
Pixeldichtheid403 ppi
Relatieve schermgrootte91.5 %
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 710
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal8
Multi cluster
Type cluster 1Qualcomm Kryo 360 Gold
Snelheid cluster 12200 MHz
Aantal cores cluster 12
Type cluster 2Qualcomm Kryo 360 Silver
Snelheid cluster 21700 MHz
Aantal cores cluster 26
GPUAdreno 616
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)12 MPixel
Tweede camera (achter)
Tweede cameraresolutie (achter)20 MPixel
Derde camera (achter)
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)25 MPixel
Tweede camera (voor)
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie3840x2160
Maximale resolutie bij 30 fps3840x2160
Maximale resolutie bij 60 fps1920x1080
Maximale resolutie bij 120 fps1920x1080
Maximale resolutie bij 240 fps1280x720
Toestel
SIM typeNanosim
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingUSB Type-C
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
Accu
Gesprekstijd33 uur
Stand-by tijd340 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit3700 mAh
AccutypeLi-Po
Snelladen
Snellaad-techniekVOOC Flash Charge
Connectiviteit / Netwerk
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte157.6 mm
Breedte74.6 mm
Dikte7.9 mm
Gewicht183 gram
KleurGroen
Functionaliteit
Barometer
GPS
Elektronisch kompas
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Irisscanner
Vingerafdrukscanner
Audioformaten
aac
mp3
ogg
wma
Videoformaten
3GP
MPEG 4
WMV
Overige
Garantie2 jaar

Systeemprestaties: PCMark

Met de benchmarks van PCMark testen we op verschillende onderdelen hoe snel de smartphone werkt. De Oppo RX17 Pro kan niet echt gelijke tred houden met de meeste concurrenten in dezelfde prijsklasse.

 • Work
 • Writing
 • Browsing
 • Photo
 • Video
 • Storage

Grafische prestaties: GFXBench

Met de benchmarks van GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. GFXBench bestaat uit diverse onderdelen waarbij we steeds een 'reguliere' en een 'off screen' test laten zien. De reguliere tests worden gedraaid op de native resolutie van het toestel in kwestie, waar de off screen tests op elk toestel op dezelfde vooraf ingestelde resolutie wordt uitgevoerd. De resultaten van de reguliere tests geven je zodoende vooral een beeld van relatieve gpu-prestaties op jouw specifieke toestel, waar de offscreen tests meer in absolute zin laten zien hoe de gpu van je smartphone zich verhoudt tot de concurrentie.  

Ook hier is goed zichtbaar dat in de zwaardere tests - de Manhattan benchmarks - de Oppo RX17 Pro qua 3D- en dus gameprestaties niet kan meekomen met het merendeel van dit testveld.

 • Manhattan 3.0
 • Manhattan 3.1
 • T-Rex

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een test uit waarbij we de smartphone in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding.

Resultaten

De Oppo RX17 Pro is uitgerust met een niet-verwisselbare Li-Ion batterij met een capaciteit van 3700 mAh, verdeeld over twee accu's van 1850 mAh elk. Op dit vlak zet het toestel uitstekende prestaties neer: in de PCMark test behoort hij tot de subtop, in de webbrowse test houdt hij het duidelijk langer vol dan de OnePlus 6T (vermoedelijk door de minder veeleisende hardware) en in de laadtest staat hij met grote voorsprong aan de top van de grafiek.

 • PCMark & video
 • Webbrowse test 4G & wifi
 • Laadtesten

Conclusie

Oppo brengt met de RX17 Pro een in veel opzichten erg verleidelijk toestel op de markt. Niet alleen vanwege de opvallende vormgeving van de achterzijde, al zal die zeker bij de nodige mensen in de smaak vallen, getuige ook de reacties die wij tijdens de testperiode vernamen.

Oppo RX17 Pro Green

Ook omdat het qua design en constructie overwegend een prima toestel is: dun, niet extreem groot en weliswaar niet heel licht, maar wel voorzien van een fikse accu. Bovendien heeft Oppo een goed camerasysteem geïntegreerd en dat voorzien van software die daar ook veel uit weet te halen, getuige de plaatjes die we ermee wisten te schieten. Met de hoeveelheid werkgeheugen en opslag is weinig mis, en de dual-sim mogelijkheid is gewoon nuttig - dat zou onderhand wel standaard mogen zijn. Prettig is dat het merendeel van de opslagruimte gewoon beschikbaar is, dankzij een minimum aan bloatware - de apps die extra zijn meegeleverd, kan je bovendien probleemloos verwijderen. Lees vooral even mee, Samsung. Ten slotte vermeldenswaardig is de TOF-sensor, waarmee je in theorie mooie ar-toepassingen mogelijk kunt maken - maar die zijn op moment van schrijven nog niet echt voorhanden, Oppo's eigen beta app uitgezonderd.

In de basis dus een uitstekend toestel, maar wel een waar we de nodige kanttekeningen bij moeten zetten. De schermkalibratie is niet geweldig, zeker niet qua kleurtemperatuur, gamma en grijsverloop. Een kleurechte modus zou gewaardeerd worden. Ook de ingebouwde speaker is geen uitblinker. De volumeknoppen zijn te klein en te dicht op elkaar geplaatst wat ons betreft, maar dat komt vaker voor helaas. Kijken we in meer detail naar de camera, dan valt hier nog wel wat te verbeteren, met name in de hdr-functionaliteit: die laat donkere delen uitstekend uitkomen, maar hooglichten bijten te veel uit naar wit. Ook is er sporadisch sprake van overdreven randverscherping, al moet je inzoomen of afdrukken op groot formaat om die storend te zien. Een laatste kritiekpunt is het besturingssysteem - ColorOS is niet de fijnste schil die we ooit om Android hebben gezien, voor zover we de 3rd party user interfaces al weten te waarderen. Qua kleurtjes, navigatiekeuzes en mogelijkheden is het niet bijzonder intuïtief, en we hebben geen toevoegingen gezien die we echt missen in de standaarduitvoering van Android.

Kijken we naar de testresultaten, dan zien we wederom een wisselvallig beeld. Waar de RX17 Pro zich echt onderscheidt, is in de werkduur op de accu: die is van topniveau. Bovendien laadt de accu echt razendsnel op, mits je de meegeleverde SuperVooc lader gebruikt. De systeemprestaties echter blijven duidelijk achter bij die van high-end toestellen - wat op zich acceptabel zou zijn, ware het niet dat veel van die high-end toestellen (inmiddels) voor een vergelijkbare prijs te koop zijn. Bovendien zijn ook heel wat concurrenten die ook oorspronkelijk in dit segment waren geplaatst, of zelfs nog wat goedkoper zijn, in de praktijk van onze tests sneller. Wil je gamen of ben je gebruiker van veel en veeleisende toepassingen, dan is de RX17 Pro niet de meest voor de hand liggende keuze. Die vergelijking is vooral pijnlijk met de OnePlus 6T - Oppo ziet liever niet dat men die maakt, omdat het zichzelf terecht als een apart merk wil positioneren, maar feit blijft dat dit uiterlijk identieke toestel met een nog iets lagere prijs aanmerkelijk krachtiger hardware biedt. Alleen de camera van Oppo is wel duidelijk beter - al moet je een behoorlijk kritische gebruiker zijn om het verschil te waarderen. 

Dat brengt ons dan toch op het struikelblok van dit toestel: de prijs. Qua prestaties zou 300 à 400 euro nog te accepteren zijn, en het camerasysteem tilt de RX17 Pro wel naar een niveau waarop we zelfs 500 euro zouden kunnen rechtvaardigen. Nog eens 100 meer echter is te veel gevraagd - voor een vergelijkbaar bedrag koop je een Samsung S9 of (met wat zoeken) een Huawei P20 Pro, voorbeelden van toestellen die ook een uitstekende camera hebben, maar ook nog eens aanmerkelijk krachtiger hardware aan boord hebben. De awards blijven dan ook in de kast.

Oppo RX17 Pro Green


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Oppo RX17 Pro Green

Oppo RX17 Pro Green

 • Google Android 8.1
 • 6144 MB
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 2340x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Oppo RX17 Pro Purple

Oppo RX17 Pro Purple

 • Google Android 8.1
 • 6144 MB
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 2340x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

599,99 €

1 winkel
0
*