Fotoverslag: AOC monitor experience event 30 november

33 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. AOC Agon 3 vs Agon 2 - en Freesync vs G-sync
  3. 3. Formaat en resolutie vergelijking: 24 vs 27 en 32 inch, FHD vs QHD
  4. 4. HDR1000 met Philips
  5. 5. 60 vs 144Hz en ultrawide gaming
  6. 6. Rondleiding en afsluitend
  7. 7. Reacties

Inleiding

Hoe veel groter dan een 24-inch monitor is een 27-inch monitor? Hoeveel meer werkruimte biedt quad hd in vergelijking met full hd? Wat is nou echt het verschil tussen Freesync en G-sync in de praktijk? Het zijn zomaar wat vragen waar we heel veel woorden aan kunnen besteden in geschreven antwoorden, maar het definitieve antwoord heeft altijd een persoonlijke component. Om lezers van Hardware.Info zelf eens te laten ervaren wat er tegenwoordig zoal te koop is op het gebied van (gaming) monitoren, organiseerden we in samenwerking met AOC een uniek evenement op 30 november. Hier kan je zien wat er zoal te doen was.

In een wereld waarin we de meeste van onze spullen online kopen, kan het lastig zijn om te bepalen welk beeldscherm voor jouw specifieke situatie en eisen het beste is. Natuurlijk zijn er reviews zoals die op Hardware.Info om je te helpen de juiste keuze te maken, maar weinig dingen zijn zo persoonlijk als een monitor waar je zelf naar moet kijken. De ene persoon stoort zich aan een laag contrast, voor de ander is de aanwezigheid van G-sync of Freesync het belangrijkste en een derde wil vooral een zo soepel mogelijke weergave. Wat de een een joekel van een scherm vindt, vindt de ander een ieniemienie instapmodelletje - en ga zo maar door.

Om onze lezers de gelegenheid te bieden zélf achter niet een, maar heel veel schermen plaats te nemen en uit te proberen wat nu de verschillen in de praktijk zijn die voortkomen uit de diverse keuzes die je kunt maken, gingen we een samenwerking met AOC aan, dat een enorm aantal opstellingen regelde waarmee de bezoekers van dit evement op 30 november uitgebreid konden uitproberen wat nu exact de verschillen waren in resoluties, formaten, verversingsfrequenties en nog veel meer.

Daartoe richtten we een flink aantal zaaltjes in op de tweede verdieping van het pand aan de NDSM-werf waarin Hardware.Info is gevestigd. Aldaar werden de bezoekers tussen 11 en half 12 ontvangen met een drankje, waarna ze vrijelijk aan de slag konden in een van de zalen.

Op de volgende pagina's kan je zien hoe dat er zo ongeveer uitzag. Uiteraard zijn we benieuwd naar de mening van de aanwezigen, die we dan ook op het evenement hebben gevraagd om hier nog even te reageren, en of er meer lezers zijn die voor een dergelijk event te porren zouden zijn het komende jaar. De reacties ter plaatse waren overwegend positief, en als altijd was het weer erg leuk om onze lezers in persoon te spreken. Voor wie wilde was er natuurlijk ook de mogelijkheid een korte rondleiding door kantoor en testlab te krijgen!

AOC Agon 3 vs Agon 2 - en Freesync vs G-sync

De eerste ruimte die we inrichtten was gericht op twee interessante tegenstellingen. In de eerste plaats konden bezoekers hier een exclusieve primeur krijgen, namelijk een hands-on met vroege modellen van de nieuwe Agon 3-lijn van AOC. Agon is zoals bekend het gamingmerk van AOC, en hier toonde het de eerste vertegenwoordigers van de derde generatie van dit enige jaren geleden geïntroduceerde merk. Daarnaast konden bezoekers hier voor eens en altijd voor zichzelf bepalen of Freesync of toch G-sync de superieure techniek is.

Aan een kant van de opstelling stonden de twee huidige 27-inch topmodellen van de Agon (2) lijn, de AOC AG271QG (G-sync) en de AG271QX (Freesync). Hierop aangesloten waren twee systemen waarop Overwatch draaide - uiteraard met een Nvidia videokaart in het G-sync systeem en een AMD-exemplaar in het Freesync-systeem.

Er recht tegenover stonden de twee nieuwe modellen uit de Agon 3-lijn, de AOC AG273QG en de AOC AG273QX. In tegenstelling tot die uit de voorgaande generatie zijn ze niet identiek - het model met G-sync heeft een roodzwarte voet, dat met Freesync een donkergrijze voet. Een informele peiling onder de aanwezigen leek uit te wijzen dat men het ontwerp van het model met Freesync meer kon waarderen, maar uiteraard gaat het niet om een representatieve steekproef.

Een meer opvallende uitkomst van de gesprekken over deze schermen was dat mensen in meerderheid geen verschil ervoeren tussen Freesync en G-sync. Wel vond men het Freesync Agon 3 model wat minder contrastrijk, wat vermoedelijk zo is omdat het om preproductie exemplaren ging. Deze waren zo nieuw, dat ze ook ons testlab nog niet hadden bereikt. 

Formaat en resolutie vergelijking: 24 vs 27 en 32 inch, FHD vs QHD

Een zaal verder konden bezoekers eens met eigen ogen aanschouwen hoeveel groter een 27-inch monitor nu is vergeleken met een 24-inch exemplaar, en voor de goede orde stonden er ook nog drie 32-inch modellen opgesteld.

In vier van de vijf gevallen ging het om een beeldscherm uit AOC's relatief nieuwe G1-serie, de instap curved 144 Hz va-lijn die begint bij 199 euro voor het kleinste model. Dat leek in deze vergelijking ook echt wel een heel klein schermpje - en de overstap naar 27-inch was geen hele grote, wat natuurlijk mede komt omdat monitorranden de afgelopen jaren steeds kleiner worden. Hoewel het een full hd-monitor was, leek een merendeel van de aanwezigen dan ook de voorkeur te hebben voor het 27-inch exemplaar, wanneer gevraagd naar de voorkeur tussen die twee.

Het waren echter de 32-inch schermen die meer bekijks trokken. Hoewel velen dit toch wel een maatje te groot vonden, waren ook veel aanwezigen zeer te spreken over deze diagonaal, ook als ze die vooraf als 'te groot' zouden hebben beoordeeld. Bij de vergelijking tussen de full hd C32G1 en de quad hd CQ32G1 ging de voorkeur wel duidelijk uit naar het tweede model, maar er waren ook genoeg bezoekers die zeiden zich prima te kunnen vermaken met het model met minder pixels, zeker op een afstandje.

Een vergelijking die voor velen extra interessant was, was met de AOC Agon AG322QC4, het gloednieuwe qhd topmodel van het merk. Deze beschikt over Vesa DisplayHDR400 en is duidelijk luxer uitgerust dan de CQ32G1 die dezelfde resolutie heeft. Een review van dit model kan je binnenkort op Hardware.Info lezen, maar de aanwezigen konden er dus al zelf mee aan de slag.

HDR1000 met Philips

Het is een publiek geheim dat AOC en Philips weliswaar volstrekt andere merken met verschillende producten en doelgroepen zijn, maar dat beide gebruik maken van de productiefaciliteiten van dezelfde fabriek. De twee merken delen meer organisatieonderdelen en dus was het voor de vertegenwoordigers van AOC niet heel lastig om voor de bezoekers een extra ervaringsmogelijkheid te bieden, in de vorm van de Philips Momentum 436M6 monitoren.

Deze 43-inch schermen zijn bijzonder omdat ze gebaseerd zijn op een va-paneel met 32-zone local dimming backlight, dankzij welke dit product als een van de eerste kon voldoen aan de DisplayHDR1000 norm. In een tiental opstellingen konden bezoekers FIFA spelen middels hierop aangesloten Playstation 4 Mini's. Helaas ondersteunen die geen 4K-uitvoer, waardoor de native resolutie niet werd benut, maar in elk geval kreeg men een idee van gamen in hdr.

De hele dag door liep er een competitie, waarbij de winnaars van de meeste potjes het aan het einde van de dag tegen elkaar konden opnemen - de uiteindelijke winnaar, Martijn, ging niet alleen naar huis met een beker, maar ook met de toezegging van een AOC G2590PX gaming monitor, die hij binnenkort zal ontvangen.

60 vs 144Hz en ultrawide gaming

In de zaal er tegenover konden bezoekers met elkaar in gevecht - virtueel dan - met een tiental opstellingen waarop Quake Champions draaide, weer eens wat anders dan Overwatch of CS:Go. Hiervoor keken ze naar AOC G2590PX monitoren, 24,5-inch modellen met een toegankelijk prijskaartje en 144Hz-verversingsfrequentie. Uiteraard werd iedereen aangemoedigd te spelen met die verversingsfrequentie - bijvoorbeeld door een scherm op 60Hz te zetten en dan eens met de buren mee te kijken naar de verschillen. 

In een ander deel van deze ruimte stond een race-opstelling met een gloednieuwe AOC Agon AG352UCG6, een ultrawide qhd-monitor met 120Hz verversingsfrequentie. Aanvankelijk was hierop The Crew 2 geïnstalleerd, niet de beste keuze, want deze game is framecapped op 60 fps. Later die dag werd F1 2018 erop geïnstalleerd, zodat de game in elk geval niet meer de beperking was voor de framerate.

Helaas bleek de geïnstalleerde videokaart vervolgens nog roet in het eten te gooien, want deze GTX 960 was wat onderbemeten voor deze resolutie. Dit schoonheidsfoutje mocht verder de pret niet drukken, want diverse aanwezigen waren ook blij om eens wat 'gewone' toepassingen op zo'n superbreedbeeld te zien, om zo te bepalen of het wellicht ook voor spreadsheets en multitasking een goede optie voor ze was.

Rondleiding en afsluitend

Voor alle aanwezigen stond na afloop een goodie bag klaar, maar de consensus was toch wel dat de mogelijkheid met een groot aantal verschillende beeldschermen kennis te maken nuttig was. De (afwezigheid van) verschillen tussen Freesync en G-sync waren voor velen een eye-opener, en ook de meerwaarde van 'sync' boven hoge verversingsfrequenties was niet voor iedereen even groot - al waren er zeker bezoekers die 144Hz mét sync nog een heel stuk beter vonden. 

Beeldperceptie blijft een zeer individuele zaak, om welke reden wij erg blij waren een flink aantal lezers zelf te kunnen laten bepalen wat voor hen van belang was. Daarmee zijn per slot van rekening ook onze reviews beter op waarde te schatten - net zoals de ene persoon meer hecht aan perfecte zwartuniformiteit, de andere aan totale afwezigheid van input lag en de derde aan een hoog contrast. 

Hoewel een aantal bezoekers de voorkeur gaf om zoveel mogelijk tijd met de beeldschermen door te brengen, was een flink aantal toch ook wel nieuwsgierig naar hoe het er nu voor stond in ons testlab en kantoor. Die mensen kregen uiteraard een korte rondleiding over de werkvloer (en een klein aantal deed de rondleiding zelfs voor de tweede keer).

Wat ons betreft was het in elk geval een bijzonder geslaagde dag - en we hopen uiteraard dat de bezoekers dat ook vonden. 

0
*