Asus RoG Strix XG49VQ gaming monitor review: de strijd op 49-inch brandt los

16 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Asus RoG Strix XG49VQ
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid en contrast
 5. 5. Uniformiteit
 6. 6. Kleurweergave
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Gaming: responstijd en inputlag
 9. 9. Energieverbruik
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Afbeeldingen
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 16 reacties

Asus RoG Strix XG49VQ

De Asus RoG Strix XG49VQ is een 49-inch gaming monitor met een beeldverhouding van 32:9. De resolutie is dan ook 3840x1080, oftewel twee keer 1920x1080, beter bekend als full hd. De snelle rekenaar weet dat dit de helft is van 4K/ultra hd, en dus beduidend eenvoudiger aan te sturen met hoge framerates. Dat komt goed uit, want het paneel heeft een verversingsfrequentie van 144Hz en kan dus elke 6,94 ms een nieuw beeld tonen, mits dat voldoende snel wordt aangeleverd. Daar heb je overigens ook profijt van als het niet zo is, want ook 80 fps ziet er beter uit op een 144Hz-monitor dan op een 60Hz-exemplaar.

Bovendien is het scherm voorzien van Freesync 2 ondersteuning, waarbij low framerate compensation ervoor zorgt dat ook bij echt lage framerates er nog een enigszins vloeiende ervaring is. Eveneens onderdeel van de beeldervaring is hdr-ondersteuning, zij het een vrij beperkte DisplayHDR400 certificering. Dit in tegenstelling tot de C49HG90, die DisplayHDR600 biedt. Echter, hoewel niet vereist voor deze norm, biedt het scherm ook 90% dekking van de dci-p3 kleurruimte. Daarmee zijn de kleuren meer verzadigd dan bij een standaard srgb-paneel.

49-inch in diagonaal komt neer op ruim 124 cm, maar door de smalle beeldverhouding is de hoogte van het paneel beperkt tot zo'n 33,5 cm; de breedte is met 120 cm ongeveer gelijk aan twee 27-inch monitoren. Wanneer je het voor het eerst ziet oogt het behoorlijk groot, maar wie gewend is aan werken met twee beeldschermen, zal vooral blij zijn dat er geen randen tussen de linker- en rechterhelft van het beeld zitten.

 • Voor
 • Achter

Asus RoG Strix XG49VQ

Asus RoG Strix XG49VQ

Omdat Asus hetzelfde paneel op basis van va-techniek gebruikt als Samsung, zijn de overeenkomsten groot: een curve met een radius (straal) van 1800 mm, en een hoog contrast dankzij de goede zwartwaarde die kenmerkend is voor deze paneeltechniek. Ook Asus plaatst het paneel op een in hoogte verstelbare voet, met het kenmerkende design dat het bedrijf sinds enige jaren toepast op zijn meest luxe gaming monitoren. Daarbij kan het paneel zwenken om zijn y-as, doordat de voet in twee delen is uitgevoerd waarvan het bovenste ten opzichte van het onderste kan draaien.

Wel is het ontwerp wat meer ingetogen bij deze 'XG'-monitor dan bij de van G-sync voorziene 'PG'-modellen - de voet is geheel zwart in plaats van deels koperkleurig, en we zien ook geen verlichting - niet achterop in de vorm van Asus Aura Sync, en ook niet in de vorm van projectie onder of achter de voet. Wat ons betreft prima, want de toegevoegde waarde hiervan is naar onze mening gering.

Aansluitingen

Fraai is dat alle aansluitingen kunnen worden weggewerkt achter een uitneembaar plastic deel, wat zorgt voor een strak uiterlijk aan de achterkant. Kabels kan je bovendien door de verticale steun van de voet leiden.

 • Aansluitingen
 • Achterzijde

Asus RoG Strix XG49VQ

Asus RoG Strix XG49VQ

Die aansluitingen omvatten twee keer hdmi 2.0, een keer displayport 1.2, een audio-uitgang en een usb 3.0 hub met twee downstream-poorten. Daarvan zit er één achter het klepje en opmerkelijk genoeg één in de onderrand van het scherm zelf. De logica hiervan ontgaat ons enigszins, heel praktisch is het niet als je muis en toetsenbord op je monitor wilt aansluiten. Asus noemt het 'easy access'. De voeding is extern uitgevoerd. Het scherm ondersteunt picture-by-picture, waarmee je twee (of drie) beeldbronnen naast elkaar kunt tonen.

Bediening en bijzonderheden

De bediening van het scherm gebeurt met een joystickje én twee aparte knoppen midden onder de schermrand. Asus past een menu met een 'gaming' uiterlijk toe, maar de bediening gaat niet zo intuïtief als bij sommige andere schermen met zo'n pookje. Het blijft zoeken of je nu moet klikken, of naar links, rechts, boven of onder bewegen. 

In het menu treffen we Shadow Boost aan, de naam die Asus geeft aan de vrijwel standaard aanwezige gammacorrectie om donkere delen van het beeld lichter te maken en zo bijvoorbeeld tegenstanders sneller te zien. Verder biedt het menu meerdere hdr-modi, een ingebouwd vizier dat midden op het scherm wordt getoond, een timer en een framerate counter. Daarnaast zien we zeven verschillende presets voor games, en een ultra-low blue light modus.

Met de Displaywidget software kan je veel van de instellingen ook vanuit Windows beheren. Hiermee kan je direct de gewenste beeldinstelling kiezen bij het opstarten van een game. Je kan eigen voorkeursinstellingen uitwisselen door middel van bestanden in een axml-bestandsformaat.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Asus RoG Strix XG49VQ

Asus RoG Strix XG49VQ

 • 49 inch
 • 81 ppi
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDR
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 450 cd/m²
 • 3000 : 1

€ 944,01

2 winkels
0
*