Vier 2-bay NAS-apparaten getest: Lekker Nas’sen

%count% reactie|%count% reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testmethode
 3. 3. Asustor AS4002T
 4. 4. Netgear ReadyNAS 212
 5. 5. Synology DiskStation DS218+
 6. 6. Western Digital My Cloud EX2 Ultra
 7. 7. Testresultaten: doorvoertests 10 GB 
 8. 8. Prestaties: Intel NASPT totaal en gemiddeld
 9. 9. Intel NASPT: deelscores (1/2)
 10. 10. Intel NASPT: deelscores (2/2)
 11. 11. Stroomverbruik
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Over opties voor opslag hebben we tegenwoordig zeker niet te klagen. Een NAS is in een tijd als de onze, waarin we ons steeds bewuster worden van wat er met onze data gebeurt, een uitstekende oplossing om veel data dichtbij op te slaan. Wij bekeken vier 2-bay NAS-apparaten.

Nu we steeds meer gewend raken aan zaken als 4k videocontent en eindeloze stromen van hoge resolutie foto’s, die we maken met tal van apparaten, neemt de vraag naar meer opslag alleen maar toe. Die kan je op meerdere manieren kwijt. In de eerste plaats is er natuurlijk de interne opslag van je pc, tablet of smartphones of het (micro)sd-kaartje dat in je camera zit. Een beetje laptop of pc heeft tegenwoordig een ssd, die sneller en betrouwbaarder is dan een ouderwetse harddisk, maar ook wat duurder per gigabyte, waardoor de capaciteit soms achterblijft. Losse geheugenkaartjes zijn daarbij vooral als doorgeefluik bedoeld; de foto’s en video’s die je maakt wil je ten slotte uiteindelijk bekijken op een iets groter scherm dan dat van je camera.

Externe drives

Een voor de hand liggende oplossing is externe opslag, wat je op diverse manieren kan invullen. Een immer populaire optie is de externe hard disk of ssd waarop je flink wat extra data kwijt kan. Voordeel is dat deze optie relatief goedkoop is, maar evident nadeel is dat je data zo op slechts één plek bewaart. Een externe schijf is niet gewaarborgd tegen verlies of stukgaan en als het noodlot toeslaat, ben je je data kwijt. Een tweede externe schijf is zo gekocht natuurlijk, maar handmatig bijhouden wanneer je wat waar hebt geback-upt is niet enkel een tijdrovend klusje, maar ook een bezigheid die je waarschijnlijk met weinig enthousiasme en consistentie zal uitvoeren.

Ook de cloud heeft een prijs

Dan is de cloud ogenschijnlijk een prima alternatief. Er zijn diverse opties om al je bestanden van je pc of mobile device automatisch op te slaan op een externe server. Dit kan zowel via een betaalde service of kosteloos, al kan je er in het laatste geval wel met redelijke zekerheid van uitgaan dat jouw data op één of andere manier gebruikt wordt om commerciële derde partijen van informatie te voorzien. Als je daar mee kan leven is het voordeel van deze optie natuurlijk dat je back-ups automatisch kan laten plaatsvinden en je data altijd op meerdere plekken is opgeslagen, zodat je zelfs bij technische mankementen je data behoudt. Nadeel is hier dat je hoe dan ook een prijs betaalt, zij het met data of in euro’s, voor de service.

Neem het heft in handen met een NAS

Gelukkig is er een uitstekende middenweg in dit verhaal waarbij je het gemak van automatische back-ups verspreid over meerdere locaties tegen relatief lage kosten combineert met de zekerheid en veiligheid van lokale opslag: een NAS. Een Network Attached Storage is in feite je eigen lokale cloud service, die je zelf beheert. Zodoende kan je vanaf elk device op je netwerk direct data overzetten op je NAS, zowel handmatig als automatisch. Daarbij kan je er zelf voor kiezen wie of wat er toegang heeft tot je informatie en kan je dankzij diverse raid-opstellingen er voor zorgen dat er meerdere afzonderlijke plekken zijn waar de back-ups van je data staan, zodat als er onverhoopt een disk stuk gaat je bestanden niet weg zijn.  

Nas-apparaten zijn er in talloze uitvoeringen en varianten met elk hun eigen set aansluitingen, capaciteit voor diverse schijven en overeenkomstige prijzen. Wij bekijken in dit geval vier redelijk recht-toe-recht-aan NAS-apparaten van de bekende fabrikanten. Grote afwezige in deze lijst is QNAP, dat er helaas niet in slaagde op tijd een sample bij ons te krijgen.We bespreken zodoende de volgende NAS-apparaten:

Alle deelnemers bieden plek voor twee schijven die niet meegeleverd zijn - al zijn er vaak varianten beschikbaar waar bij dit wel het geval is. Gezien de beperkte ruimte die dit artikel biedt laten we de softwarekant - die we al regelmatig op onze website besproken hebben - buiten beschouwing. Wil je een volledig overzicht van alle specificaties, testresultaten en foto’s bekijken, navigeer dan naar deze vergelijkingstabel.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware.Info Magazine #4/2018. Neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.

Testmethode

Onze testopstelling bestaat uit meerdere i7-gebaseerde systemen die elk voorzien zijn van 32 GB aan werkgeheugen en een 10 gigabit netwerkadapter van Intel, van waaraf we de deelnemers diverse lees- en schrijftests laten uitvoeren. De deelnemende Nas-apparaten hebben we alle voorzien van twee Seagate 4TB NAS harde schijven. Om te beginnen voeren we enkele synthetische tests uit, waarbij we meten hoe snel de NAS’sen een groot bestand van 10 GB zowel kunnen lezen als schrijven. Dezelfde tests doen we vervolgens ook met een verzameling kleinere bestanden die tezamen 10 GB groot zijn.

Naast deze synthetische tests voeren we ook enkele praktijktests uit die een beeld moeten geven van de real world-prestaties van de deelnemers. We gebruiken daarvoor de NAS Performance Toolkit (NASPT) van Intel. Deze NASPT bestaat uit diverse tests die de gedragingen van echte gebruikers zo goed mogelijk nabootsen. Zo worden er onder andere weergave en opname van high definition video’s gebruikt, diverse office-taken gesimuleerd en video content creation en rendering uitgevoerd. Dit resulteert uiteindelijk in een serie losse testresultaten en op basis daarvan een gecombineerde totaalscore.

Asustor AS4002T

Van Asustor kregen we de AS4002T opgestuurd. Deze NAS is recent uitgebracht en was op het moment van schrijven voor een gemiddelde prijs van 279 euro in de Hardware.Info Prijsvergelijker te vinden, al kan daar als je dit magazine in handen hebt verandering in zijn gekomen. De AS4002T wordt aangestuurd door een dual-core 1,6 GHz cpu van Marvell, gecombineerd met 2 GB werkgeheugen (DDR4) en ondersteunt een maximale opslagcapaciteit van 16 TB. De NAS biedt ruimte aan twee 2,5 of 3,5 inch harde schijven die je zonder gereedschap kunt plaatsen in de daarvoor bestemde bays. Daarvoor verwijder je simpelweg de magnetische frontkap van het apparaat waarna je twee sleuven ziet die je vanuit een opening aan de onderzijde naar voren kunt trekken, waarna je de disk in de bay plaatst en terugschuift.

Asustor AS4002T
Asustor AS4002T

De kunststof behuizing die zich heel succesvol als metaal weet voor te doen, biedt aan de voorzijde een fysieke powertoets, de gebruikelijke led-indicatoren en een usb 3.0 aansluiting (usb 3.1 gen-1). Aan de achterzijde zien we naast een tweede usb-aansluiting een voedingsconnector en reset-gaatje, twee gigabit ethernet aansluitingen en een 10 gigabit-aansluiting. De NAS biedt net als de andere deelnemers ondersteuning voor raid-0 en -1, het alternatief voor een raid-opstelling jbod en hotswappen van je schijven.

Testresultaten

Als we kijken naar de testresultaten, zien we dat de AS4002T in de synthetische tests bij het lezen en schrijven van een 10 GB bestand goed meekomt met de rest van het testveld, maar bij een verzameling kleine bestanden die samen 10 GB innemen wat achterblijft. Opvallend genoeg presteert deze NAS op de diverse subonderdelen van de NASPT praktijkbenchmark zo goed dat het de eerste plaats opeist. Zodoende zien we de AS4002T dan ook bovenaan de lijst terug in de NASPT totaal-score met een gecombineerde snelheid van 883 MB/s.

Dan moeten we het tot slot nog even hebben over het stroomverbruik. Op dit onderdeel is de AS4002T een gewone middenmoter met een verbruik van 12,4 W in rust en 18,5 W wanneer de schijf actief belast wordt. 

Netgear ReadyNAS 212

Van de Amerikaanse netwerkgigant kregen we de ReadyNas 212 opgestuurd, een model dat sinds 2015 op de markt is. Ondanks de respectabele leeftijd wordt het apparaat nog altijd via diverse shops aangeboden, inmiddels gemiddeld tegen een slordige 329 euro. Voor dat geld krijg je een NAS-device dat wordt aangedreven door een heuse quad-core 1,4 GHz processor van Annapurna Labs Alpine. Deze Nas is zodoende de enige quad-core uit de test. Het werkgeheugen bestaat wel net als bij de meeste andere deelnemers uit een reepje van 2 GB aan werkgeheugen, dat overigens niet uitbreidbaar is. De maximale opslagcapaciteit is 12 TB, tegenover de 16 en 20 TB van de andere deelnemers.

Netgear ReadyNAS 212
Netgear ReadyNAS 212

De behuizing is van zwart gekleurd metaal met een kunststof front paneel waarin een inkeping is gemaakt waar je de powerknop, ledjes, backup-toets en een enkele usb 3.0 aansluiting (usb 3.1 Gen-1) vindt. Naast de metalen behuizing weet ook het gewicht van deze NAS, 3,4 kilo schoon aan de haak, een premium indruk te wekken. Aan de achterzijde treffen we nog eens twee usb 3.0 aansluiting van het zelfde type aan, alsmede twee gigabit lan-poorten en een e-sata aansluiting. Achter het openslaande front panel vind je de twee bays voor de schijven. Ook in dit geval kan je je gereedschapskist achterwege laten: het is simpelweg een kwestie van de disks erin schuiven en vastduwen.

Testresultaten

De ReadyNAS 212 weet in de praktijktests van de NASPT over het algemeen prima resultaten neer te zetten. Dat leidt dan ook tot een tweede plaats in de NASPT totaalscore met een gecombineerde snelheid van 875 MB/s.

In de synthetische tests doet de 212 het prima wanneer er een 10 GB bestand gelezen of geschreven moet worden – net als de andere deelnemers overigens. Bij een verzameling kleinere bestanden die samen 10 GB innemen zien we dat het lezen in vergelijking met de rest wat achterblijft, terwijl schrijven juist heel redelijk gaat.

Als we ten slotte nog even een blik werpen op het stroomverbruik van de kandidaat van Netgear moeten we concluderen dat de ReadyNAS 212 zowel in rust (21,5 W) als actief (26,3 W) duidelijk de meest energieslurpende deelnemer uit het testveld is.    

Synology DiskStation DS218+

Van het Taiwanese Synology, zonder twijfel de meeste bekende NAS-fabrikant, ontvingen we de Diskstation DS218+. Deze NAS is sinds september 2017 op de markt en is momenteel voor een gemiddelde prijs van 339 euro in onze Prijsvergelijker te vinden. De DS218+ wordt aangedreven door een dual-core 2 GHz J3355 Celeron processor van Intel met 2 GB werkgeheugen dat je indien gewenst zelf kunt aanvullen. De NAS ondersteunt een maximale capaciteit van 20 TB aan opslag en biedt plaats aan twee 2,5 of 3,5 inch schijven.

Synology DiskStation DS218+
Synology DiskStation DS218+

De behuizing is geheel van zwart kunststof, met aan de zijkant de uitgebeitelde merknaam van Synology met daarachter een ventilatiegrill. Aan de voorzijde vinden we een afneembaar front-paneel waarachter de twee schijf-bays schuil gaan. Ook hier zien we een constructie waarbij je zonder gereedschap de schijven kan plaatsen in de uittrekbare bays om ze vervolgens simpelweg in de behuizing te duwen.

Wat betreft aansluitingen vinden we aan de voorzijde een enkele usb 3.0-poort (usb 3.1 Gen-1) naast een verzameling indicatieledjes en een dedicated backup-knop en een aan/uitschakelaar. Aan de achterzijde vinden we nog eens twee usb 3.0-aansluitingen van hetzelfde type als voorop, een enkele gigabit ethernetpoort en een e-sata aansluiting.

Testresultaten

In de synthetische tests presteert de Synology DS218+ overwegend heel behoorlijk. Bij het lezen van een 10 GB bestand blijft de prestatie in vergelijking met de andere deelnemers weliswaar enigszins achter, bij het schrijven is de snelheid op niveau met de rest. Hierbij moet wel gezegd worden dat de verschillen tussen de deelnemers sowieso beperkt zijn. Bij het lezen en schrijven van een verzameling kleinere bestanden die samen 10 GB groot zijn is dat heel anders. Hier zien we dat de DS218+ zowel met lezen als schrijven met afstand de best presterende NAS uit de vergelijking is.

In de praktijkbenchmarks van NASPT zien we dat de DS218+ prima presteert, maar het testveld domineren is er hier niet bij. In de totaalscore van NASPT komt de DS218+ zelfs op de laatste plaats, al moet daarbij gezegd worden dat het verschil met de nummer 1 beperkt blijft tot ongeveer 25 MB/s, wat verdeeld over twaalf tests niet al te veel is. Qua stroomverbruik is de DS218+ een keurige middenmoter, die vergelijkbaar met de Asustor AS4002T energie consumeert.

Western Digital My Cloud EX2 Ultra

Van het Amerikaanse Western Digital ontvingen we de My Cloud EX2 Ultra NAS die met een gemiddelde prijs van 168 euro met afstand de goedkoopste deelnemer uit deze test is. Voor deze schappelijke prijs krijg je een zeer compact NASje in handen. De behuizing is geheel zwart en op dit prijspunt uiteraard van kunststof, dat overigens nog niet eens de indruk van metaal probeert te wekken. De NAS is extreem licht en het plastic van de behuizing is dun, gemakkelijk te torderen en voelt goedkoop aan.

Western Digital My Cloud EX2 Ultra
Western Digital My Cloud EX2 Ultra

De My Cloud EX2 Ultra wordt aangedreven door een dual-core 1,3 GHz Marvell Armada 385 processor die de beschikking over slechts een enkele gigabyte aan werkgeheugen heeft – dat bovendien niet uitbreidbaar is. Net als de andere deelnemers is er hier plek voor twee 2,5 of 3,5 inch schijven die je via de openklapbare bovenzijde zonder tussenkomst van gereedschap in de NAS schuift.

Op het front-paneel treffen we in dit geval in het geheel geen aansluitingen aan, enkel indicatieledjes voor power en disk 1 en 2. Aan de achterzijde vinden we twee usb 3.0-aansluitingen (usb 3.1 Gen-1) en een enkele gigabit ethernetpoort, waarmee we de aansluitmogelijkheden wel gehad hebben.

Testresultaten

Dit schoolvoorbeeld van soberheid staat in de praktijktests van de NASPT benchmark zijn mannetje en eindigt in de totaalscore met een gecombineerde snelheid van 860 MB/s als derde, nog voor de DS218+. Ook in de synthetische tests zien we dat de My Cloud EX2 Ultra heel aardig mee weet te komen met de andere deelnemers. Vooral de prestaties in de relatief lastige tests waarbij de NAS een verzameling kleine bestanden die samen 10 GB innemen moet lezen en schrijven vallen in positieve zin op. Datzelfde doet het stroomverbruik van deze NAS: met gemeten waardes van respectievelijk 9,1 W in rust en 10,4 W wanneer actief, is dit met afstand de zuinigste NAS uit de vergelijking.

Testresultaten: doorvoertests 10 GB 

Om de mogelijkheden van de AS4002T, ReadyNAS 212, DiskStation DS218+ en My Cloud EX2 Ultra in kaart te brengen voeren we een serie schrijf- en leestests uit waarbij we een groot bestand van 10 GB en een verzameling kleine bestanden die samen 10 GB vormen door de NAS laten verwerken. 

10 GB lezen en schrijven - 1 Disk

 • 10 GB read
 • 10 GB write
 • 10 GB small files read
 • 10 GB small files write

Prestaties: Intel NASPT totaal en gemiddeld

Intel NAS Performance Tester is een uitgebreide benchmark die bestaat uit diverse sub-onderdelen, waarvan de resultaten in de volgende twee pagina's zullen worden weergegeven. Om ook in één oogopslag de prestaties van een NAS in NASPT te kunnen duiden tellen we hieronder de prestaties van alle onderdelen bij elkaar op en geven we de gemiddelde snelheid van alle individuele testresultaten weer.

 • Intel NASPT - 1 disk gemiddelde
 • Intel NASPT - 1 disk totaal

Intel NASPT: deelscores (1/2)

Hieronder vind je het eerste deel van de deelscores terug die we uit de Intel NASPT benchmark hebben verkregen. 

HD Playback

 • 2x HD Playback - 1 disk
 • 4x HD Playback - 1 disk

Dir copy

 • Dir copy from NAS - 1 disk
 • Dir Copy to NAS - 1 disk

File copy

 • File copy from NAS - 1 disk
 • File copy to NAS - 1 disk

Intel NASPT: deelscores (2/2)

Hieronder vind je het tweede deel van de deelscores terug die we uit de Intel NASPT benchmark hebben verkregen. 

HD Video

 • HD Video Playback - 1 disk
 • HD Video Record - 1 disk

Content creation & Office productivity

 • Content creation - 1 disk
 • Office productivity - 1 disk

HD Playback and Record & Photo album

 • HD Playback and record - 1 disk
 • Photo album - disk 1

Stroomverbruik

We meten het stroomverbruik van NAS-apparaten zowel in idle als actieve modus met zowel één disk aan boord als vier.

 • Stroomverbruik - rust (1x 4TB disk)
 • Stroomverbruik (1x 4TB disk)

Conclusie

In deze vergelijking van vier 2-bay NAS-apparaten valt op dat geen van de deelnemers qua prestaties door het ijs zakt. Verschillen zijn er natuurlijk wel, maar die blijven binnen de perken. Grotere verschillen zien we in het aantal aansluitingen, maximale opslagcapaciteit en de combinatie van processor en beschikbaar werkgeheugen.

Als we al deze overwegingen meenemen zijn er twee deelnemers die in positieve zin opvallen. Ten eerste is er de Asustor AS4002T. Deze NAS kost je gemiddeld een slordige 279 euro, waarmee hij na de WD My Cloud EX2 Ultra de goedkoopste deelnemer uit de tests is. Je krijgt daarvoor een vooral in de praktijktests van NASPT prima presterende NAS voor terug, met zowel twee gigabit ethernetpoorten als usb 3.0- aansluitingen. Tot slot is de aanwezige 10 gigabit aansluiting de kers op de taart. We reiken de AS4002T dan ook een Excellent Choice award uit.

Dan is er ook nog de Western Digital My Cloud EX2 Ultra. Deze NAS is licht van gewicht en de simple dual-core processor en 1 GB aan werkgeheugen zijn ook geen zware configuratie te noemen. Daarbij voelt de behuizing net zo goedkoop aan als de aanschafprijs van gemiddeld 169 euro. Ook qua aansluitingen houdt het allemaal niet over: tweemaal usb 3.0 en één gigabit lan-aansluiting. Toch weet deze NAS zijn beter uitgeruste concurrenten heel aardig bij te houden en dat voor ruim 100 tot wel 170 euro minder dan de concurrentie. Een Great Value award is hier dan ook zeker op zijn plaats.


Western Digital My Cloud EX2 Ultra


Asustor AS4002T


{1} Besproken product|]1,Inf[ Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Asustor AS4002T

Asustor AS4002T

 • 2 bay(s)
 • 0 GB
 • 3.5 inch
 • Marvell Armada 7020
 • 1000 Mbit/s

265,95 €

{1} %count% winkel|]1,Inf[ %count% winkels
Excellent Netgear ReadyNAS 212

Netgear ReadyNAS 212

 • 2 bay(s)
 • 0 GB
 • 3.5 inch
 • ALS21400-1400
 • 1000 Mbit/s

299,00 €

{1} %count% winkel|]1,Inf[ %count% winkels
Synology DiskStation DS218+

Synology DiskStation DS218+

 • 2 bay(s)
 • 0 GB
 • 2.5 en/of 3.5 inch
 • Intel Celeron J3355
 • 1000 Mbit/s

323,95 €

{1} %count% winkel|]1,Inf[ %count% winkels
Great Value Western Digital My Cloud EX2 Ultra

Western Digital My Cloud EX2 Ultra

 • 2 bay(s)
 • 0 GB
 • 2.5 en/of 3.5 inch
 • Marvell Armada 385
 • 1000 Mbit/s

144,15 €

{1} %count% winkel|]1,Inf[ %count% winkels
0
*