Targus CityLite Pro review: kan tegen een stootje

11 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
  1. 1. Een paar maanden als metgezel
  2. 2. Targus CityLite Security Backpack
  3. 3. CityLite van binnen
  4. 4. Vier maanden later
  5. 5. Tabel en foto's
  6. 6. Conclusie
  7. 1 besproken product
  8. 11 reacties

Targus CityLite Security Backpack

De Targus CityLite heet voluit ook nog Security Backpack en hoewel hij wordt aangeprezen voor laptops tot een formaat van 14 inch, kan hij ook volgens Targus zelf nog een 15,6-inch exemplaar huisvesten. De Dell XSP 15 past er in elk geval moeiteloos in, maar dat is wel een erg compacte 15,6-incher - en wanneer we ook nog de daarvoor geleverde harde sleeve van Dell willen meenemen, wordt het proppen in het laptopvak van de CityLite.

Targus CityLite Security Backpack 15.6" Black/Grey

Targus CityLite Security Backpack 15.6" Black/Grey

Maar, we lopen op de zaken vooruit. Wellicht aardig om te weten is dat de CityLite nog een 'compact' familielid heeft, maar de rugzak zelf is ook bepaald niet uit de kluiten gewassen. De Thule Subterra waar uw redacteur doorgaans mee over straten en beurzen zeult heeft een inhoud van 25 liter (zoals het formaat van rugtassen vaak wordt aangeduid), de CityLite kan 24 liter bevatten, aldus Targus. Toch is hij aanzienlijk kleiner dan de Thule. Als we puur de buitenmaten met elkaar vermenigvuldigen om tot een soort omvang te komen, is voor de Thule Subterra ruim 43 dm³ vereist, voor de CityLite komen we uit op net iets minder dan 33,5 dm³. Qua hoogte en breedte ontlopen de twee elkaar weinig, maar de diepte verschilt fors: de CityLite is maar 20,5 cm diep. 

Targus CityLite Security Backpack 15.6" Black/Grey
De CityLite heeft echt een kleine footprint.

Dat is niet het enige dat opvalt aan het ontwerp. Het is een zogeheten 'anti-diefstal' rugzak, waarbij aan de buitenkant geen direct zichtbare openingen of ritsen zitten. Daarvan hebben tegenwoordig meerdere merken er een in het assortiment, vaak in een vergelijkbare grijs-zwarte kleurstelling als deze CityLite. Het zorgt in elk geval voor een erg strak voorkomen, dat in combinatie met de geringe diepte als prettige bijkomstigheid heeft dat je met de tas op de rug minder snel blijft haken achter diverse uitstekende voorwerpen onderweg - of medepassagiers in het immer volle openbaar vervoer.

Targus CityLite Security Backpack 15.6" Black/Grey

Bekijken we de CityLite nader, dan zien we om te beginnen aan weerszijden houders van flexibel nylon, waarin je bijvoorbeeld een halveliterfles van een dorstlesser naar keuze kunt plaatsen. Ze zitten er strak tegenaan, maar zijn voldoende rekbaar dat ook een dikkere fles erin past - al leert de ervaring dat het niet eenvoudig is om dit met één hand 'blindelings' te doen terwijl de tas op de rug hangt. We grepen nogal eens mis, en als de tas echt vol zit, wil het helemaal niet lukken - dan drukt de inhoud te veel opzij om een fles makkelijk in de houder te laten glijden.

Targus CityLite Security Backpack 15.6" Black/Grey Targus CityLite Security Backpack 15.6" Black/Grey

Heel veel vakken zitten er niet in de CityLite. Om grijpgrage vingers onderweg de pas af te snijden zijn er zoals geschreven geen extern toegankelijke compartimenten, op één na. Dat rust tegen de onderrug en heeft een beperkte diepte. Hier kan je bijvoorbeeld een zonnebrillenkoker kwijt, of een kleine snack. Echt waardevolle zaken zouden we er niet in plaatsen, ook al moet een onverlaat behoorlijk vingervlug zijn om de rits ongemerkt te openen terwijl de tas op de rug hangt. Het vak heeft echter maar één rits en is dus per definitie vanaf een zijkant toegankelijk. Kortom, de portefeuille kan je maar beter elders opbergen.

Dit vak zorgt ook voor de nodige afstand tussen tas en rug, waardoor er wat luchtdoorstroming mogelijk is, wat met warm weer wel zo prettig is. Daarbij helpen ook twee schouderkussens, waartussen ook een soort 'koelspoor' loopt.

Targus CityLite Security Backpack 15.6" Black/Grey

Targus CityLite Security Backpack 15.6" Black/Grey

Verder valt op dat de draagbanden lekker breed zijn, en veel steun bieden. Er is een extra horizontale gesp met een kliksluiting om deze met elkaar te verbinden voor extra stabiliteit. Deze is in hoogte verstelbaar, wat niet direct evident is - in tegenstelling tot alle andere clips glijden degene waarmee je deze band verstelt niet erg soepel omhoog en omlaag. Handiger is de nog iets hoger geplaatste dwarsverbinding, die ook kan dienen om de CityLite in de hand te dragen.

Targus CityLite Security Backpack 15.6" Black/Grey Targus CityLite Security Backpack 15.6" Black/Grey

De tas hangt hoe dan ook voldoende stabiel dat zelfs een woeste sprint richting vertrekkend vervoer niet leidt tot onaangenaam klapperen of andere ongewenste bewegingen. Mits de banden op de juiste lengte zijn gesteld, wat eenvoudig te doen is, hangt de CityLite als een huis. Een verbeterpunt is de soepelheid van de gespen waarmee je de banden stelt, want de nylon straps glijden daar te gemakkelijk door. Het gebeurde maar al te vaak in de proefperiode dat de lengte van de banden onbedoeld weer versteld was, wat vaak toch tot gevolg had dat we met de tas te hoog of juist te laag onderweg waren - en dat is minder comfortabel. Natuurlijk kan je daar met knopen en andere kunstgrepen wat aan doen, maar verstellen blijft nodig afhankelijk van het gewicht van de tas - en daarvoor zijn knopen minder handig.

Mesbestendig? In elk geval waterdicht

Last but not least vermeldenswaard is dat de CityLite gemaakt is van een materiaal dat Targus aanduidt als '300D', wat staat voor 300 denier polyester. Wie zich wel eens heeft verdiept in beenbedekking voor dames, weet dat denier (spreek uit: de-njee) een manier is om de dikte van materiaal aan te duiden, en dat 300 beduidend dikker is dan wat je op de damesafdeling van je lokale warenhuis aantreft. Verder zegt het niet zoveel. Meer veelzeggend is dat Targus beweert dat het materiaal bestand is tegen een poging er met een mes in te snijden. Hoewel het verleidelijk was dit te testen, zagen we hier weinig meerwaarde in - een voldoende scherp mes zal ongetwijfeld niet worden tegengehouden, en bij gebrek aan vergelijkingsmateriaal zagen we er weinig been in de tas te beschadigen om deze claim (die overigens ons alleen bereikte via het pr-bureau en niet op de productpagina van het product vermeld staat) aan de praktijk te toetsen. Als onze lezers het werkelijk willen weten, staan we open voor suggesties om dit op een wetenschappelijk verantwoorde manier te testen, waarbij het uiteraard van belang is dat we een mes van exact gelijke scherpte ook op andere tassen kunnen loslaten. De bodem is overigens versterkt met een andere soort kunststof, die niet alleen lekker glad is, maar ook opvallend vlek-, vuil- en krasbestendig.

Veel belangrijker is dat het materiaal waterdicht is, en hoewel het een overwegend droge nazomer en herfst was tot dusver, heeft hemelwater inderdaad de inhoud van de CityLite tijdens onze testperiode nooit weten te bereiken. Een officiële ip-rating heeft de CityLite voor zover we konden achterhalen niet, maar over het droogblijven van je notebook hoef je je in principe geen zorgen te maken.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Targus CityLite Security Backpack 15.6" Black/Grey

Targus CityLite Security Backpack 15.6" Black/Grey

  • 15.6 inch
  • Rugzak

€ 79,90

4 winkels
0