Low-profile mechanische toetsenborden review: Corsair K70 MK.2 versus Roccat Vulcan 120 AIMO

24 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile Rapidfire
  3. 3. Roccat Vulcan 120 AIMO
  4. 4. Testresultaten
  5. 5. Specificaties en foto's
  6. 6. Conclusie
  7. 2 besproken producten
  8. 24 reacties

Testresultaten

Waar we voorheen alleen onze eigen indrukken van een toetsenbord konden proberen te verwoorden, zijn we recent overgeschakeld op een gloednieuwe testmethode voor toetsenborden. Met behulp van de TA.XT plus Texture Analyser van het bedrijf Stable Micro Systems, een peperduur en geavanceerd meetinstrument, kunnen we de eigenschappen van een toetsenbord uitgebreid doorlichten.

Met behulp van de Texture Analyser bepalen we nauwkeurig de hoeveelheid travel en meten we niet alleen de kracht die je nodig hebt bij het registreren van een toetsaanslag, maar ook het hele krachtsverloop van de schakelaar. Daardoor zien we precies de kracht die nodig is om de toets tot op een bepaald punt in te drukken. Voor deze test hebben we al die eigenschappen van iedere toets afzonderlijk doorgemeten. Zo kunnen we bepalen in hoeverre de eigenschappen tussen toetsen verschillen – uiteraard zien we liefst een zo klein mogelijke variabiliteit.

Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile Rapidfire

Gemiddeld vereisen de MX Low Profile Speed-schakelaars in dit Corsair-toetsenbord 43 cN aan kracht om een toetsaanslag te registeren, met een minimale variatie onder de normale toetsen. Voor het indrukken van de linker shift-toets is met 53 cN de meeste kracht vereist, de spatiebalk is met 38 cN de lichtste toets.

De travel tot de actuatie is met gemiddeld 0,9 mm zelfs nog net wat lager dan wat Cherry opgeeft. Ook hier is de variatie minimaal. Deze lage actuatie is theoretisch een voordeel in games (je actie wordt immers eerder geregistreerd). Zeker in het begin zal dit echter ook betekenen dat je af en toe per ongeluk een toets aanslaat, bijvoorbeeld als je je vingers er een klein beetje op laat rusten.

Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile Rapidfire

Roccat Vulcan 120 AIMO

Bij het Roccat-toetsenbord meten we gemiddeld 44 cN vereiste kracht, al varieert dit wel iets meer per toets dan bij de Corsair. Veel van de 'speciale' toetsen (tab, shift, enter) zijn wat lichter in te drukken. Opvallend is dat de aanslag van de Roccat wel lichter aanvoelt, wat waarschijnlijk komt doordat je de vereiste kracht over een grotere afstand verspreidt.

We meten precies de opgegeven travel van de Titan-schakelaars: 1,8 mm. Voor de lettertoetsen is dit erg gelijkmatig, maar bij de grotere toetsen meten we nipt meer variatie.

Roccat Vulcan 120 AIMO


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile Rapidfire

Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile Rapidfire

  • Mechanisch toetsenbord

€ 164,90

3 winkels
Roccat Vulcan 120 AIMO

Roccat Vulcan 120 AIMO

  • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0
*