Lenovo Thinkpad X1 Yoga (3rd gen, 2018) review: Lenige luxe

6 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en werkomgeving
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Intern
 6. 6. Accuduur, uitbreiden en koeling
 7. 7. Overige testresultaten
 8. 8. Foto's en specificaties
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Wil je bij Lenovo een luxe zakelijke laptop samenstellen, dan kom je op de Thinkpad X-serie uit. Het zijn stevige machines die je door een geringe dikte makkelijk meeneemt. Maar wat als je werkzaamheden meer flexibiliteit vereisen? Daarvoor is de Thinkpad X1 Yoga bestemd: een luxe Thinkpad-machine met omklapbaar scherm. Hoe verhoudt dit lenige systeem zich tot de concurrentie in het high-end segment?

De zakelijke laptops van Lenovo heten nog altijd 'Thinkpad' en de X-serie vormt daarvan het neusje van de zalm. Lenovo's luxe X1 Carbon en de in de zomer van dit jaar geïntroduceerde X1 Extreme vormen waarschijnlijk de bekendste representanten, maar er zijn meer telgen in dezelfde familie. Wat nu als je een apparaat wil dat niet alleen licht, dun en stevig is, maar ook flexibel? Dan heeft Lenovo de Thinkpad X1 Yoga voor je in petto, waarvan we vandaag alweer de derde generatie bekijken.

Lenige Thinkpad met luxe eigenschappen

Het systeem moet de omklapbare eigenschappen van een laptop uit Lenovo's Yoga-serie van consumentenlaptops combineren met de zakelijke doelmatigheid van een Thinkpad. Versus de Thinkpad X280 en X380, die veel van datzelfde beloven in een iets kleiner jasje, is de X1 Yoga duidelijk de meest luxe van het stel. Zo zitten in de constructie exotische materialen als koolstofvezel en magnesium verwerkt en heeft de machine met zijn hdr-geschikte beeldscherm een interessante noviteit aan boord.

De Thinkpad X1 Yoga mag een stuk leniger zijn dan de meeste Thinkpads, aan de behuizing is nog steeds goed herkenbaar dat hij toebehoort aan de langjarige laptopfamilie. We zien dus weer vierkante hoeken en matzwart plastic, waarbij rondom enkele rode accenten zijn aangebracht. De flexibele scharnieren zijn als enige uitgevoerd in een contrasterende metaalkleur, wat bij de rest van het design zeker niet uit de toon valt. Mocht je geen fan zijn van zwart, dan is de convertible ook in het zilver leverbaar.

Uitvoeringen en prijs

Net als andere Thinkpad-laptops kun je de Thinkpad X1 Yoga geheel naar wens samenstellen in de webshop van Lenovo. De startprijs van het apparaat bedraagt 1399 euro, al kost het apparaat eigenlijk minimaal 1549 euro - deze kerst is het apparaat tijdelijk in de aanbieding. Voor dat geld krijg je een systeem met een Core i5-8250U, 8 GB werkgeheugen en een 128 GB sata-ssd. Vooral dat laatste is wel erg mager, en tegen een meerprijs verhoog je niet alleen de opslagcapaciteit, maar ook de snelheid - luxere varianten hebben een nvme-ssd aan boord.

Echt leuk wordt het pas vanaf zo'n 2000 euro. Inmiddels heeft het systeem een Core i7-cpu aan boord, is ook het geheugen verdubbeld naar 16 GB en beschikt het apparaat over een 512 GB of 1 TB nvme-ssd. Het verschil zit 'm echter vooral in het scherm: van een standaard full hd ips-paneel naar een wqhd-scherm met een breed kleurbereik, hoge helderheid en ondersteuning voor hdr-content. We zien maar weinig laptopfabrikanten die dat al beloven - al zullen er volgend jaar ongetwijfeld meer laptops zijn met een vorm van hdr-ondersteuning, nu ook Windows er eindelijk redelijk op is toegerust.

We zijn benieuwd in hoeverre Lenovo de hdr-ervaring heeft weten te vertalen naar het kleine laptopscherm. Gelukkig stelt ons bijna 2300 euro kostende testmodel ons in staat het te proberen, want dat is goed voorzien: we vinden het hdr-scherm, een Core i7-8550U-processor, 16 GB geheugen en 512 GB opslag. Om extraatjes als een vingerafdruklezer, lte-module en de meegeleverde pen om op het scherm te tekenen hoeven we uiteraard ook niet verlegen te zitten.

In het kort

De Lenovo Thinkpad X1 Yoga is het neusje van de zalm in Lenovo's zakelijke assortiment. Dat mag wat kosten: meer dan 2000 euro voor een aangeklede variant. In verhouding met de concurrentie zijn de systeemprestaties gemiddeld, de accuduur ietwat ondergemiddeld. Zolang het prestatieniveau voldoet voor je werkzaamheden, haal je met het apparaat een fijne en stevige zakelijke laptop in huis met alle eigenschappen die daarbij horen: een goed toetsenbord, robuuste behuizing en een prettige mix van aansluitingen. Tegelijk heeft Lenovo ook functies verwerkt die je eerder in een consumentenlaptop zou verwachten, zoals het fraaie hdr-beeldscherm.

 • Ietwat ondergemiddelde accuduur bij licht gebruik
 • Goedkoopste basismodel heeft al te magere opslagcapaciteit
 • Robuuste behuizing
 • Fijne werkomgeving
 • Prettige mix van aansluitingen
 • Fraai beeldscherm met een vorm van hdr-ondersteuning (maar verwacht zeker geen hdr-prestaties gelijk aan een goede televisie)

Constructie en aansluitingen

Zoals we kennen van Thinkpad-laptops, voelt ook de bouwkwaliteit van de Thinkpad X1 Yoga uitstekend aan. Dat begint al bij de afwerking van de gebruiksoppervlakken. Zowel de plaat rondom het toetsenbord als de achterkant van de schermklep is afwerkt met een prettige soft-touch laag. Alleen aan de onderkant zit geen zachte laag; de onderkant heeft een ruwe textuur en lijkt zodoende qua uitstraling wel wat op de rest van de machine, maar heeft niet dezelfde zachte eigenschappen. Waar je de convertible ook vastpakt, vingerafdrukken zie je nauwelijks op de behuizing terug.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga (20LD002MMH)

Op het dikste punt meet de machine 1,78 cm, waarmee het niet de dunste convertible is in deze klasse. Ten opzichte van de eerstegeneratie X1 Yoga zijn er wel enkele millimeters van de dikte afgeschaafd, al is de derde generatie wel iets aangekomen. De Thinkpad X1 Yoga weegt nu 1435 gram, 70 gram meer dan de eerste X1 Yoga. Dat is gemiddeld voor een apparaat van dit formaat. De meest luxe 'consumenten-Yoga' C930 is maar nipt lichter, dus de zakelijke inborst leidt gelukkig niet tot een logge laptop.

De stijfheid van de basis van de convertible is zeer goed. Ook als we hem eens stevig bij de hoeken beetpakken en proberen te verbuigen, geeft de Thinkpad X1 Yoga geen krimp. Ook een puntbelasting vormt geen probleem. Het materiaal van de palmsteun laat zich niet makkelijk indrukken. Alleen in het midden veert de plaat een klein beetje in, maar niet genoeg om storend te zijn bij dagelijkse werkzaamheden. De schermklep is wat minder rigide dan de rest van de laptop: hij laat zich als geheel makkelijker verbuigen. Nu is een klein beetje flexibiliteit hier op zich niet slecht, omdat de lcd sneller kan barsten als de klep te stijf wordt, maar het plastic aan de achterkant van de schermklep laat zich ook een klein beetje indrukken. Dat gebeurt vooral nabij de onderste bezel, maar al te vaak een zwakker punt in de constructie van een laptop.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga (20LD002MMH)

Het verstellen van de twee metalen scharnieren van de Thinkpad X1 Yoga gaat met vrij veel weerstand gepaard. Je kunt hem niet met één hand openen. Tegelijk wiebelt het scherm bij snelle bewegingen naar ons idee net iets teveel heen en weer. Aan de afstelling is voor Lenovo dus nog wat werk aan de winkel. Het scherm van de convertible is uiteraard aanraakgevoelig. Hoewel we daarvan ook weleens een mat exemplaar tegenkomen, heeft deze machine gewoon een glasplaat voor het touchscreen, die tot de randen doorloopt. De bezels zijn niet zo smal als op sommige andere luxe zakelijke laptops. Dat heeft wel weer het voordeel dat de webcam gewoon een plekje in de bovenste schermrand krijgt, waar die bij sommige concurrenten noodgedwongen naar de onderrand verschuift.

Evenals andere hedendaagse Thinkpads is de webcam voorzien van de 'Thinkshutter', een plastic schuifje dat moet dienen voor meer privacy. De laptop beschikt over twee farfield-microfoons, waardoor je vanuit iedere hoek goed hoorbaar moet zijn. Dat is ook handig als je digitale assistent Cortana zou willen gebruiken. We vinden helaas geen IR-camera in de bovenste schermrand van ons testmodel. Deze is optioneel beschikbaar, maar jammer genoeg alleen in combinatie met het goedkoopste schermpaneel. Wil je een luxer beeldscherm, waarvan onze machine is voorzien, dan geef je tevens de mogelijkheid voor gezichtsherkenning op.

Aan de onderkant van de Thinkpad X1 Yoga zitten de stereospeakers. Die positionering is eigenlijk in geen enkele stand waarin je het apparaat kan gebruiken ideaal. Het maximale volume van de speakers is nog relatief luid, maar de klank van het geluid is weinig indrukwekkend, de Dolby Atmos-ondersteuning ten spijt.

Aansluitingen

Bij de bespreking van de eerste Thinkpad X1 Yoga kwamen we nog een vrij traditioneel poortengamma tegen: usb Type-c of Thunderbolt was nergens te zoeken. In 2016 was dat een minder groot bezwaar, maar in de afgelopen jaren zijn dergelijke aansluitingen in dit prijssegment gemeengoed geworden. Gelukkig zijn de aansluitingen voor de derdegeneratie Thinkpad X1 Yoga op de schop gegaan. Aan de linker zijkant vinden we nu twee usb-c poorten die van Thunderbolt 3-ondersteuning zijn voorzien. Intern is de Thunderbolt-controller aangesloten via vier pci-express-lanes, waardoor de poorten de volledige bandbreedte van 40 Gbps kunnen bieden. Dat kan van belang zijn als je dit apparaat bijvoorbeeld met een externe gpu wilt gaan gebruiken.

Fijn is dat Lenovo de traditionele poorten ondertussen ook niet is vergeten. Waar sommige concurrenten in de hang naar een dunner apparaat al geen gangbare usb type-A aansluitingen monteren, zitten er op deze convertible gewoon nog twee. Zowel de poort aan de linkerkant als die aan de overzijde is een usb 3.0-exemplaar. Rechts zit voorts nog een opening voor een Kensington-slot, een hdmi-1.4 poort en een 3,5 mm audio-aansluiting. Je vindt er ook de powerknop met geïntegreerde power-led. Helemaal vooraan kun je nog het meegeleverde pennetje kwijt.

We hebben op de rechterzijkant nog één poort onbenoemd gelaten en dat is de propriëtaire aansluiting die je tussen de koptelefoonaansluiting en de usb-poort aantreft. Net als bij de originele Thinkpad X1 Yoga was er op deze machine geen plaats meer voor een fullsize-ethernetpoort. In plaats daarvan gebruik je het meegeleverde dongeltje, dat je in deze poort steekt. Voordeel van de oplossing is dat je gewoon de ingebouwde Intel gigabit-chip in de laptop kunt gebruiken en ook vanaf het netwerk kunt booten, iets wat met een losse usb-netwerkkaart problemen kan geven. Wie dat niet nodig heeft, had wellicht meer gehad aan een extra usb-poort op die plek. Bovendien moet je sowieso altijd een los kabeltje in je tas stoppen, mocht je op locatie een keer gebruik willen maken van het bedrade netwerk.

Achteraan zit net als in eerdere versies van het apparaat nog een tweede verassing verstopt. Vlak onder de schermklep vind je het laatje waarin je een micro-sd kaartje kwijt kunt. In LTE-modellen zoals ons testmodel zit daar ook de simkaart. Eigenlijk zien we in een convertible als deze liever plek voor een fullsize sd-kaartje en bovendien is de locatie in praktijk niet zo handig gekozen. In laptopmodus is het kaartje immers maar moeilijk bereikbaar, terwijl je sowieso een klepje moet verwijderen voordat je toegang krijgt tot het geheugenkaartje.

Toetsenbord, touchpad en werkomgeving

Wanneer de Thinkpad X1 Yoga opengeklapt als laptop voor je staat zou je het niet zeggen, maar het toetsenbord van dit model beheerst een bijzonder trucje. Zodra je het apparaat dichtklapt of omklapt tot tablet, trekken de knoppen zich automatisch terug in de behuizing. Die voorziening maakt de tabletmodus van de Thinkpad X1 Yoga prettiger in gebruik, want je kunt de knopjes van het omgekeerde laptopdeel niet meer indrukken of voelen uitsteken. Het mechaniek is gekoppeld aan het scharnier, dus wanneer de toetsen verzinken of weer omhoog komen voel je bij het open- of dichtklappen eventjes een kleine verhoging in de weerstand.


De toetsen trekken zich bij het omklappen terug in de behuizing.

In vergelijking met andere Thinkpad-laptops hebben de toetsen van de X1 Yoga dezelfde typische afgeronde vorm, al is het kuiltje waardoor je vingers als vanzelf naar het midden van de toets glijden minder duidelijk aanwezig. De travel is voor een convertible relatief lang en dat is prettig. De feedback had wat ons betreft net wat steviger mogen zijn: door de lage weerstand druk je de toetsen sneller tot op de bodem in, waarbij het actuatiepunt zich niet echt duidelijk laat voelen. In vergelijking met veel andere laptops van dit moment, en zeker veel convertibles, tikt de Thinkpad X1 Yoga echter nog een stuk lekkerder.

De Thinkpad X1 Yoga is niet voorzien van een numpad. De pijltjestoetsen zijn minder hoog dan de normale toetsen, maar staan wel ietwat los van de rest van het toetsenbord. Daardoor werken de knopjes in praktijk toch prettig. Lenovo heeft bovendien de 'PgUp' en 'PgDn'-knoppen boven de pijltjestoetsen voorzien van een afgeschuind randje aan de voorkant, zodat je minder snel misslaat. De functietoetsen dubbelen zoals gebruikelijk als knoppen om het volume en de schermhelderheid aan te passen in combinatie met de 'Fn'-toets. Lenovo heeft die helemaal aan de linkerkant geplaatst, waardoor 'Ctrl' een plekje moest opschuiven. Wanneer je daar niet aan kunt wennen, kun je de functie van beide toetsen omdraaien. Dat gebeurt in het programma Lenovo Companion.

Bij het gebruik van deze metgezel worden er standaard 'anonieme gebruiksstatistieken' verzonden naar Lenovo. Gelukkig kun je dat ook uitzetten. Het programma laat je onder andere de garantiestatus en eigenschappen van de convertible bekijken, terwijl je er ook de software mee kunt updaten of de handleiding mee kunt doornemen. Daarnaast kun je diverse eigenschappen van het apparaat configureren, waaronder dus die van het toetsenbord. Naast het omkeren van de 'Fn' en 'Control'-toetsen kun je ook de 'bonusfunctie' van de F12-toets aanpassen. Verder kun je de helderheid van de witte achtergrondverlichting kiezen, al kan de Thinkpad X1 Yoga die ook automatisch voor je regelen.

Het touchpad is voorzien van een relatief ruw oppervlak, net als bij de eerder dit jaar besproken Thinkpad P52s. Ook bij dit apparaat werkt de herkenning echter zonder problemen, wat we ook wel hadden verwacht. Het gaat immers om een Precision Touchpad, wat betekent dat Microsoft de driverondersteuning voor zijn rekening neemt. Nog steeds beschikt het touchpad van de Thinkpad X1 Yoga over zowel ingebouwde knoppen onder het touchpad, als losse knoppen bovenaan. Beide sets knoppen geven lekker directe feedback. Het drietal losse knoppen is ook bedoeld voor gebruik in combinatie met de Trackpoint, het mini-stickje tussen de toetsen dat bij deze Thinkpad weer in kenmerkend rood is uitgevoerd. Middels de Companion-software kun je kiezen hoe snel de trackpoint op je aanrakingen reageert.

De losse vingerafdrukscanner is aan de rechterkant in de palmsteun verwerkt. Het gaat om een zogenoemd match-on-chip exemplaar ontwikkeld in samenwerking met Synaptics. Die is volgens Lenovo de veiligste op de markt, omdat de vingerafdrukdata op de chip zelf wordt opgeslagen en vergeleken, en niet naar de rest van het systeem wordt verstuurd. Helaas is het bepaald geen snelle scanner, zoals we al eerder zagen bij de Thinkpad P52s. De authenticatie duurt meer dan een seconde, waar je bij hedendaagse smartphones met vingerafdrukscanner maar ook veel andere laptops haast instantaan inlogt. Wellicht dat Lenovo daarom een apart lampje bij de scanner heeft geplaatst, dat een visuele indicatie geeft of de scanner bezig is.

Beeldscherm

Lenovo heeft ons testmodel van de Thinkpad X1 Yoga uitgerust met de 'fenomenale HDR-beeldschermoptie', zoals het merk het meest luxe beschikbare paneel zonder enige bescheidenheid aanduidt op de productpagina. Het 2560 x 1440 pixels tellende 14 inch ips-touchscreen is glanzend afgewerkt. Toch hoef je je op grond van de specificaties niet al te veel zorgen te maken over leesbaarheid in de zon, want het scherm heeft een hoge beloofde maximale helderheid van 500 nits. Het scherm is immers geschikt voor de weergave van hdr-content en kan daarvoor tevens een breder kleurbereik tonen - Lenovo belooft zelfs '100% kleurbereik', al vergeet de fabrikant helaas te vermelden in vergelijking met wat. Kijken we naar de ondersteuning voor hdr-standaarden, dan zien we opmerkelijk genoeg wel Dolby Vision, maar niet het (onder pc-beeldschermen) veel gebruikelijkere HDR10.

Jammer genoeg is de optie voor een oled-scherm, nog wel mogelijk op de tweede en eerste-generatie Thinkpad X1 Yoga, deze generatie verdwenen. 'Fenomenaal' of niet, het nieuwe hdr-scherm kan het gemis van dat bijzondere beeldpaneel maar deels opvangen - het oneindig hoge contrast dat amoled kenmerkt, heeft deze lcd uiteraard niet. Wel is er de keuze uit twee andere lcd-schermen, bedoeld voor wie geen waarde hecht aan hdr-ondersteuning. Je kunt dan kiezen voor een wqhd- of een full hd-paneel, beide met een lagere beloofde maximale helderheid van 270 nits en ondersteuning voor het standaard sRGB-kleurbereik.

Gezien het wqhd hdr-scherm maar 80 euro meer kost dan de wqhd-optie zonder hdr, lijkt ons dat er niet veel mensen voor dit paneel zullen gaan. Het full hd ips-touchscreen zonder hdr is nog wat goedkoper en zal waarschijnlijk ook een positieve uitwerking hebben op de accuduur door de lagere resolutie, hoewel we dat voor dit model specifiek niet hebben kunnen testen.

Welk paneel je ook kiest, alle varianten hebben ondersteuning voor peninvoer. Het pennetje genaamd 'ThinkPad Pen Pro' bevindt zich zoals gezegd van voren gezien rechtsonder in de behuizing. De pen wordt ook op die locatie opgeladen: na 15 seconden in het vakje is de accu weer voor 80% gevuld, na vijf minuten is hij weer volledig opgeladen. Je kunt er dan 130 minuten mee werken. In praktijk is het kleine en nogal lichte pennetje - diameter 6,5 mm - ons toch wat te priegelig om er echt lang prettig mee te kunnen werken. Handig is wel dat Lenovo twee knoppen heeft toegevoegd bij de duim, zodat je snel functies als de gum kunt bereiken

Testresultaten

We hebben het scherm van de Thinkpad X1 Yoga nagemeten middels een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 2018 analysesoftware. Daaruit blijkt dat Lenovo een uitmuntend scherm heeft ingebouwd. Zo meten we een forse maximale helderheid van 485 cd/m2, dichtbij de beloofde 500 nits. Dat maakt het werken in lichte omgevingen prettiger. Kijken we naar het kleurbereik, dan wordt duidelijk dat Lenovo waarschijnlijk 100 procent van AdobeRGB bedoelt: we meten op 0,1 procent na een volledige dekking. Voor HDR-content wordt vaak de DCI-P3 kleurruimte wordt gebruikt, in plaats van het onder fotografen populaire AdobeRGB; niettemin toont het scherm van de Thinkpad X1 Yoga een behoorlijk bredere kleurruimte dan het gebruikelijke sRGB, en dekt daarmee ook een behoorlijk gedeelte van het DCI-P3 gamut af.

Trekken we de vergelijking met AdobeRGB, dan blijkt dat Lenovo het scherm uitstekend heeft gekalibreerd. De gemiddelde kleurafwijking bedraagt slechts 1,2 en dat is lager dan alle andere laptops in deze vergelijking. De gemiddelde grijsafwijking is met 3,1 een stukje hoger, zij het eveneens uitstekend en maar nipt boven de grens die voor het menselijk oog nog zichtbaar is. Dat is het gevolg van de iets te blauwe afstelling: de kleurtemperatuur bedraagt 6951 K, terwijl we een waarde van 6500 K aanhouden als ideaal.

Onverassend genoeg benadert het lcd-scherm niet de contrastwaarde van een amoled-paneel, al doet het scherm het gelet op de concurrentie helemaal niet slecht. We zien een waarde van bijna 1500:1, goed voor een plek in het midden van de grafiek. Het contrast is duidelijk beter dan de eerste-generatie X1 Yoga als je hem met een lcd had besteld, zoals bij ons testmodel destijds het geval was.

In de hiernavolgende grafieken wordt de Thinkpad X1 Yoga aangeduid met een rood balkje. De grafiek bestaat verder uit andere (zakelijke) high-end notebooks en convertibles met een schermdiagonaal van 13 tot 15 inch. Apparaten die net als de Thinkpad X1 Yoga kunnen transformeren in een tablet, hebben een grijze balk. Gewone laptops hebben een blauwe kleur. Voor de aardigheid hebben we tevens de eerstegeneratie Thinkpad X1 Yoga meegenomen, die we testten in 2016; je herkent dit apparaat aan een gele balk.

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

HDR op de Thinkpad X1 Yoga in de praktijk

Zoals al aan de orde kwam in onze artikelen over hdr op de pc, is het gebruikmaken van de nieuwe beeldtechniek onder Windows nog geen sinecure, al hebben recente updates wel wat aan de situatie verbeterd. Op deze laptop wordt het kiezen voor hdr vergemakkelijkt door de Companion-software. Handig is dat Lenovo dezelfde opties ook heeft toegevoegd aan het contextmenu op het bureaublad. Daar vind je verschillende beeldschermmodi; laat je het scherm op 'Origineel', dan wordt het native kleurbereik van het scherm getoond en wordt ook de hdr-weergave voor compatibele content ingeschakeld.

We hebben de hdr-weergave getest middels enkele voorbeeldfilmpjes op Youtube, afgespeeld via de Edge-browser. Zodra die op het scherm verschijnen, wordt het scherm merkbaar helderder, waarbij highlights als een laaiend haardvuur of de felle lampen van een popconcert echt van het scherm afspatten. Ook de kleuren zijn een stuk meer verzadigd door het grotere kleurbereik van het scherm. Op die manier kun je dus wel een zichtbaar voordeel hebben van de hdr-support van de Thinkpad X1 Yoga.

De hdr-weergave van de Thinkpad X1 Yoga kan zich echter zeer zeker niet meten met die van de betere televisies van dit moment. Zo is de maximale helderheid van het scherm lang niet zo hoog en is ook het contrast van het lcd-paneel een beperkende factor. Het scherm van de Thinkpad X1 Yoga ondersteunt geen local dimming om het beperkte contrast verder te verhogen, en kan de helderheid van het backlight dus alleen per frame aanpassen. Zo'n functie voor dynamisch contrast werkt eigenlijk alleen goed als het beeld juist niet al te contrastrijk is: wanneer naast felle highlights ook donkere beelddelen aanwezig moeten zijn, ogen die op dit scherm eerder grijs. De dynamische contrastregeling is bovendien niet al te rap, waardoor het scherm minder goed kan reageren op snelle beeldwisselingen. Tot slot toont het lcd-paneel, een exemplaar van AUO met de code 'B140QAN02.3', maximaal 8 bits kleur. Voor goede hdr-weergave is een kleurdiepte van 10 bits (of meer) vereist, waarbij het scherm meer verschillende kleurtinten kan vertonen.

De beslissing van Lenovo om wel Dolby Vision, maar niet HDR10 te ondersteunen, wil blijkens klachten van gebruikers op online-fora in de praktijk nog weleens leiden tot problemen waarbij HDR-content niet als zodanig wordt weergegeven. Wij zijn die problemen niet tegengekomen, al is ons testscenario - Youtube in combinatie met Edge - er nu juist een dat over het algemeen goed zou werken. Jammer is verder dat de beeldaansluitingen op het apparaat geen doorgifte van hdr-content naar een extern scherm of televisie ondersteunen, omdat ze gebruikmaken van de verouderde hdmi 1.4- en displayport 1.2-standaarden.

Zolang je er geen al te hoge verwachtingen van hebt, is de hdr-weergave van de Thinkpad X1 Yoga al met al best een eyecatcher. Bovendien is het mogelijk hdr of de weergave van een breed kleurbereik ook weer uit te zetten als je 'normale' content op een goede manier wil weergeven. Zet je de beeldschermmodus op 'Standaard', dan wordt het kleurbereik teruggeregeld naar sRGB en wordt het dynamische contrast uitgeschakeld. Ook bij het vertonen van hdr-video’s springt het scherm niet terug naar dynamisch contrast of breder kleurbereik. Je kunt wel nog steeds gebruikmaken van de hoge helderheid van het paneel - en dat kan zoals gezegd in allerlei scenario's nuttig zijn.

Intern

De Lenovo Thinkpad X1 Yoga kan in de webwinkel van de fabrikant geheel naar wens worden samengesteld. Hart van de machine vormt een achtstegeneratie Intel 'Kaby Lake-R'-cpu. Je hebt de keuze uit alle vier de processors die Intel in deze lijn heeft uitgebracht: de Core i5-8250U en -8350U, of de Core i7-8550U en -8650U. De chips met het hogere typenummer hebben niet alleen een net wat hogere maximale kloksnelheid, maar ook ondersteuning voor Intel vPro, wat in zakelijke omgevingen van pas kan komen. Ons testmodel beschikt over de Core-i7-8550U.

CPU-prestaties

Sinds Intels Kaby Lake-R serie hebben ook de ultra low voltage-chips van de fabrikant, bestemd voor zuinige en dunne machines, vier in plaats van twee cores. Door de verdubbeling in het aantal rekenkernen zijn de prestaties aardig gestegen, iets dat we mooi kunnen laten zien in de onderstaande grafiek. In deze synthetische benchmark van de cpu-prestaties zien we dat de nieuwe Thinkpad X1 Yoga, voorzien van een achtstegeneratie Kaby Lake-R quadcore, een ongeveer dubbel zo hoge score behaalt als het oude model, voorzien van een zesdegeneratie 'Skylake' dualcore. Hoewel de prestaties in deze benchmark over het algemeen goed meeschalen met het aantal cores van de processor, is een deel van de winst ook te danken aan de hogere turboklokfrequentie. Bij de i7-6600U in de oude Thinkpad X1 Yoga draaien de beide cores op maximaal 3,2 GHz. De i7-8550U doet daar met maximaal 4 GHz op twee kernen en 3,7 GHz als alle vier de kernen tegelijk worden belast een flinke schep bovenop.

Intel had al eerder quadcore-chips beschikbaar voor laptops, maar die H-serie had (en heeft) een hogere tdp, waarmee ze bestemd zijn voor over het algemeen grotere en zwaardere apparaten. Hoewel ook de Kaby Lake-R chips nu vier kernen tellen, zijn ze evengoed niet zo snel as de oude quadcores. De tdp van de chips is immers nog steeds lager. Duurt het rekenwerk langer dan een paar seconden, dan moet de ultra low voltage chip zichzelf terugklokken om binnen de stroomlimiet te blijven, met een navenante daling van de prestaties tot gevolg. Intel geeft fabrikanten bovendien de mogelijkheid de stroomlimiet lager in te stellen om hun laptop minder te laten verbruiken of koeler te laten blijven. Dat heeft Lenovo gelukkig niet gedaan: de chip mag gewoon de standaard 25 W verbruiken, waarbij voor korte bursts een plafond van 44 W geldt. Zetten we de cpu een poosje aan het werk, dan zien we dat de koeling de beperking begint te vormen waardoor de chip moet inhouden, niet de stroomlimiet. Laptops met een krachtiger koelsysteem, bijvoorbeeld de Dell XPS 13, weten net wat meer rekenkracht uit de Kaby Lake-R quadcore te halen.

In vergelijking met de concurrentie zijn de scores van de Thinkpad X1 Yoga echter niet onaardig, zoals je aan de grafiek kunt zien. De Thinkpad X1 Yoga komt terecht in het hogere middensegment, waarbij alleen de Dell XPS 15 2-in-1 en de HP Spectre x360 15 duidelijk beter scoren. Die zijn dan ook voorzien van een andere processor: een quadcore uit Intels Kaby Lake-G lijn met een hoger stroomplafond, iets wat je overigens ook wel terughoort aan het koelsysteem van die apparaten.

Videokaart

De Thinkpad X1 Yoga is niet voorzien van een losse videokaart en kan daarmee ook niet worden geconfigureerd. In plaats daarvan wordt het beeld verzorgd door de geïntegreerde Intel UHD Graphics 630. Die is zeker in staat tot 'UHD'-resoluties - maximaal is via de Thunderbolt-poort zelfs 5K mogelijk - maar voor goede 3D-prestaties moet je elders zijn. De apparaten in de onderstaande grafiek die wel zijn voorzien van een losse videochip, scoren tussen de 50 en 700 procent beter. De UHD Graphics 630 in de Thinkpad X1 Yoga lijkt tenminste weinig nadeel te ondervinden van de keuze voor relatief ddr3l-werkgeheugen in plaats van ddr4 - door het gebrek aan eigen videogeheugen gebruikt de videochip daar ook een gedeelte van.

Geheugen en opslag

Ons testmodel van de Thinkpad X1 Yoga is voorzien van 16 GB werkgeheugen. Zoals gezegd gaat het om het ietwat oudere ddr3l-geheugen, draaiend op 2133 MHz. Je kunt de machine eventueel ook laten uitrusten met 8 GB ram, maar meer is geen optie. Zelf uitbreiden behoort helaas ook niet tot de mogelijkheden: het geheugen zit gesoldeerd op het moederbord en vrije geheugensloten zijn er niet.

Bestanden worden opgeslagen op de 512 GB nvme-ssd met het typenummer 'LENSE20512GMSP34MEAT2TA'. Fabrikant van de voor Opal-encryptie geschikte tlc-ssd is Lenovo zelf. Blijkens het resultaat in de PCMark 8.0 Storage-benchmark gaat het om een lekker snel exemplaar. Op de aansluiting van het opslagapparaat heeft Lenovo ook niet bespaard: de verbinding verloopt via vier pci-express lanes. Eventueel kan de Thinkpad X1 Yoga ook worden uitgerust met een 256 GB of 1 TB nvme-ssd, terwijl je ook voor de 128 GB sata-optie kunt kiezen als je met minder snelheid en capaciteit denkt toe te kunnen. Plek om later nog meer opslag toe te voegen is er niet.

Netwerk

Om de bedrade netwerkpoort van de Thinkpad X1 Yoga te kunnen gebruiken heb je zoals beschreven de losse dongle nodig. De poort werkt uiteraard op 1000 Mbit/s en wordt aangestuurd door de Intel I219LM-netwerkchip. Die is bijna identiek aan de bekende I219V die we elders vaak terugvinden, al beschikt de I219LM tevens over ondersteuning voor Intel vPro - de processor die in ons testsysteem zit echter niet.

Voor de draadloze verbindingen heeft Lenovo gekozen voor de welbekende Intel Dual Band Wireless-AC 8265. De dual-band dual-stream 802.11ac adapter heeft genoeg in huis om prima prestaties te kunnen leveren en op 5 GHz doet hij dat dan ook. Net als bij de andere Lenovo-laptops in het testveld vallen de resultaten op de 2,4 GHz-band echter tegen. Blijkbaar is de antenne daar niet op afgestemd.

 • 2,4 GHz send
 • 2,4 GHz receive
 • 5 GHz send
 • 5 GHz receive

Accuduur, uitbreiden en koeling

Lenovo belooft voor de Thinkpad X1 Yoga een 'indrukwekkende batterijduur' van liefst 15 uur. Dat soort beloftes moeten we vaker met een korreltje zout nemen. Met 52 Wh is de capaciteit van de accu in ieder geval niet al te fors bemeten, al heeft Lenovo ook gekozen voor relatief zuinige hardware zonder bijvoorbeeld een losse videochip, die aan een hoger stroomverbruik zou bijdragen. Een extra accu toevoegen, zoals bij de Thinkpad P52s wel kan, is voor een convertible als deze uiteraard niet mogelijk. Interessant is wel de mogelijkheid tot snel opladen: Lenovo belooft dat de accu binnen een uur weer voor 80 procent vol zit, als je tenminste de 65 W adapter meebestelt (er is ook een goedkopere variant van de adapter zonder snelladen).

We meten de accuduur van een laptop of convertible met een serie tests. Allereerst is er de browsetest, waarbij we de laptop op een vastgestelde helderheid van 180 cd/m2 over het internet laten bladeren middels een geautomatiseerd script. Uit die test, die licht gebruik simuleert, blijkt de accuduur in de praktijk toch een stukje minder goed. Na 8 uur en 10 minuten is de Thinkpad X1 Yoga klaar, wat een ietwat ondergemiddeld resultaat in deze vergelijking oplevert. Daarbij moeten we wel opmerken dat een aantal apparaten die in deze grafiek de koppositie aanvoeren een stuk groter en zwaarder zijn - en in geval van bijvoorbeeld de Thinkpad P52s en de Toshiba Portege X30-E-10D geen convertible-eigenschappen bieden. Toch zijn er ook convertibles die een stuk beter scoren, bijvoorbeeld HP's nieuwe Spectre x360-ap0400nd of de Microsoft Surface Book 2.

Bij zwaardere belasting met behulp van PCMark Creative zijn de resultaten overtuigender. De Thinkpad X1 Yoga stoomt op naar een positie in de hogere middenklasse, nu met ongeveer vierenhalf uur looptijd. Daartoe heeft de laptop wel behoorlijk ingehouden, wat je terugziet aan de lagere eindscore. Bij sommige concurrerende laptops die minder lang meegaan, krijg je tijdens die mindere accuwerktijd wel meer gedaan.

 • Browser
 • PCMark Creative
 • PCMark Creative (accu)

Uitbreiden

De Thinkpad X1 Yoga laat zich relatief makkelijk openen. Door een stel schroefjes aan de onderkant te verwijderen en de plaat aan de onderkant los te wrikken van de zijkant, bijvoorbeeld met een creditcard of pinpas, krijg je toegang tot het binnenwerk. Veel kun je dan niet vervangen. Direct zichtbaar zijn alleen de accu en de lte-module van Fibocom, geplaatst in een m.2-slot. Aan de andere kant zitten de Wifi-module en de ssd, beide ook aangesloten via m.2 en bedekt door een zwart stukje plastic. Met de drie m.2-modules hebben we de gemakkelijk vervangbare onderdelen gehad. Het geheugen zit vastgesoldeerd op het moederbord en ook is er geen lege drive-bay voor een extra harde schijf of sata-ssd.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga (20LD002MMH)

Koeling

De afbeelding van het binnenwerk hierboven laat duidelijk zien hoe het koelsysteem van de Thinkpad X1 Yoga eruitziet: net als de Thinkpad P52s beschikt dit apparaat over één ventilator die van bovenaf aan de linker zijkant zit. Er is daarbij één heatpipe beschikbaar om de hitte van de cpu richting de uitstroomopening voor warme lucht aan de achterkant te leiden; de P52s heeft er twee, al beschikt die ook nog over een losse videochip.

Toch is het koelsysteem van de Thinkpad X1 Yoga wat aan de lichte kant als je het vergelijkt met sommige andere systemen met Kaby Lake-R cpu. De Dell XPS 13 en 15 beschikken bijvoorbeeld over twee fans, meer heatpipes en een grotere uitstroomopening voor warme lucht - en ook de XPS 13 beschikt niet over een extra losse videochip. Lawaaiig is de Thinkpad X1 Yoga desondanks niet. Uiteraard wordt de ventilator bij flinke belasting hoorbaar, maar bij normaal gebruik is het geruis niet storend. Vervelende hoogtoerige bijgeluiden hebben we ook niet opgemerkt, terwijl de snelheid van de fan vloeiend wordt afgestemd op het noodzakelijke koelvermogen, zonder dat de fan storend aan en weer uit springt. Tamelijk warm wordt de machine wel: na 10 minuten Cinebench maten we nabij de ventilatieopening een temperatuur van 45 graden.

Overige testresultaten

Hieronder vind je alle verdere testresultaten van de Lenovo Thinkpad X1 Yoga. Met PCMark 8 en 7 wordt een groot aantal realistische workloads gedraaid, gebaseerd op echte applicaties. Hiermee krijg je dus een realistische indruk van de relatieve prestaties in vergelijking tot de andere modellen in de grafieken. 3DMark is een synthetische benchmark die een indruk geeft van de relatieve prestaties van de videokaart. Cinebench laat de prestaties van de processor zien, zowel in singlethreaded (één core) als multithreaded (meerdere cores en met HyperThreading) versies.

Van de PCMark en 3DMark benchmarks laten we de resultaten zien die wij het belangrijkste vinden, de rest vind je op het tabblad met testresultaten op de productpagina.

PCMark 8 v2

 • Home
 • Creative
 • Work

PCMark 7

3DMark

 • Fire Strike
 • Time Spy

Cinebench

 • Multi
 • Single

Foto's en specificaties

Op deze pagina vind je alle foto's, screenshots en specificaties van de Lenovo Thinkpad X1 Yoga.

Algemeen
 
MerkLenovo
ProductnaamThinkPad X1 Yoga (20LD002MMH)
Productcode20LD002MMH
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeHybride
ToetsenbordindelingQwerty UK
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i7
Processor typeIntel Core i7 8550U
Processor klokfrequentie1.8 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)4 GHz
Aantal processorcores4
Geheugen capaciteit16 GB
Type geheugenDDR3
Geheugen klokfrequentie2133 MHz
SODIMM sloten0
Vrije SODIMM sloten0
Werkgeheugen uitbreidbaar tot16 GB
Scherm
Scherm diagonaal14 inch
Resolutie2560x1440
Verhouding16:9
Pixeldichtheid210 ppi
Scherm type (mat/glans)Glanzend
PaneeltypeIPS
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Aanraakpunten touchscreen10 aanraakpunten
Touchscreen typeCapacitief
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Maximale verversingsfrequentie60 Hz
Graphics
GPU typeIntel UHD Graphics 620
Geïntegreerde / losse GPUGeïntegreerd
Opslag
Totale opslagcapaciteit512 GB
SSD opslagcapaciteit512 GB
Beschikbaar opslaggeheugen426 GB
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit512 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/productLENSE20512GMSP34MEAT2TA
Harddisk/SSD 1 form factorM.2
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN adapterIntel Dual Band Wireless-AC 8265
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.2
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
Smartcard
USB 3.1 Gen1 (Type-A)2
USB 3.1 Gen2 (Type-C)2
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)2
USB Type-C
Thunderbolt2
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Aantal HDMI-uitgangen1
Micro HDMI-uitgang
HDMI-versie1.4
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
DisplayPort-versie1.2
Analoge audio aansluitingen1
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie0.9 MPixel
Tweede camera
Flitser
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (Wh)52 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal1435 gram
Afmeting - Breedte33.3 cm
Afmeting - Diepte23 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte1.78 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 10 Pro
Besturingssysteem (serie)Windows Pro
Overige
Garantie2 jaar
Numeriek toetsenbord
Windows benchmarks
3DMark - Ice Storm63661
3DMark - Cloud Gate8904
3DMark - Cloud Gate Graphics10290
3DMark - Cloud Gate Physics6053
3DMark - Fire Strike1184
3DMark - Fire Strike Graphics1297
3DMark - Fire Strike Physics8539
3DMark - Fire Strike Combined403
3DMark - Time Spy387
3DMark - Time Spy Graphics445
3DMark - Time Spy CPU2990
Cinebench R15 - Single164
Cinebench R15 - Multi608
PCMark 7 - PCMark Score6229
PCMark 7 - Lightweight Score5732
PCMark 7 - Productivity Score4992
PCMark 7 - Entertainment Score4461
PCMark 7 - Creativity Score11325
PCMark 7 - Computation Score17578
PCMark 7 - System Storage Score5691
Opstarttijd14.32 sec.
PCMark 8 v2 - Home3235
PCMark 8 v2 - Creative3513
PCMark 8 v2 - Work3216
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Score5051
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Bandwidth445.53 MB/s
WiFi speedtest 2.4GHz receive111.03 Mbit/s
WiFi speedtest 2.4GHz send96.40 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz receive556.21 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz send508.93 Mbit/s
Geekbench4 - Multi15212
Geekbench4 - Multi crypto15229
Geekbench4 - Multi integer18713
Geekbench4 - Multi float16532
Geekbench4 - Multi memory5348
Geekbench4 - Single4868
Geekbench4 - Single crypto4747
Geekbench4 - Single integer4959
Geekbench4 - Single float4819
Geekbench4 - Single memory(33)4770
Geekbench4 - OpenCL24587
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.4 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.1 W
Energieverbruik idle8.4 W
Browser accutest - 180 cd/m2490 min.
PCMark Creative accutest - 180 cd/m2261 min.
PCMark Creative (Accu)2730
Testresultaten beeldscherm
Gemeten kleurruimteAdobeRGB
Kleurtemperatuur6951 K
Helderheid wit485.43 cd/m²
Helderheid zwart0.33 cd/m²
Contrast1471 : 1
Gamma2.27
Gamma (afwijking van 2,2)0.07
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)1.64
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)0.84
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)1.06
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)1.72
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)1.78
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)0.41
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)1.2
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)3.2
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)1.87
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)0.71
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)0.94
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)1.71
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)1.6
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)0.4
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)1.2
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)3.1

Conclusie

De Lenovo Thinkpad X1 Yoga is het neusje van de zalm in Lenovo's zakelijke assortiment. Met het Yoga-scharnier heeft het apparaat bovendien bijzondere eigenschappen ten opzichte van de meeste andere Thinkpads, die je alleen als laptop kunt gebruiken. Dat mag wat kosten. Hoewel je het basismodel al voor 1399 euro kunt aanschaffen, wil je die versie eigenlijk niet hebben. Je mist dan niet alleen alle leuke extraatjes, maar ook is de opslag met 128 GB wel erg karig. Een goed uitgeruste uitvoering als ons testmodel kost je meer dan 2000 euro.

Voor dat geld doet de Thinkpad X1 Yoga ook in het zakelijke segment mee in de bovenkant van de markt. Een zakelijke laptop met een 360 graden-scharnier is bovendien geen uniek concept. HP heeft bijvoorbeeld Elitebooks met het 'x360'-achtervoegsel, terwijl Dell de XPS 13 en XPS 15 in 2-in-1 variant verkoopt. Daarvan is de Elitebook x360 misschien nog wel de meest directe concurrent: de XPS 13 2-in-1 is qua prestaties een stuk lichter dan de Thinkpad X1 Yoga met zijn zuinige Y-serie cpu, de XPS 15 2-in-1 biedt juist weer een stuk meer performance met zijn Kaby Lake-G-processor - maar ook gewicht, omvang en hitteproductie zijn een stukje hoger. De cpu-scores van de Thinkpad X1 Yoga zijn ondertussen gemiddeld, maar de grafische prestaties beperkt. Ook de accuduur had nog wel wat langer mogen zijn. Helaas kan er achteraf weinig aan het apparaat worden geupgraded, al geldt dat ook voor de convertible concurrentie.

Zijn de systeemprestaties die de Thinkpad X1 Yoga je kan bieden voldoende voor je werkzaamheden, dan haal je met het apparaat een fijne en stevige zakelijke laptop in huis met alle eigenschappen die daarbij horen: een goed toetsenbord, robuuste behuizing en een prettige mix van aansluitingen. Tegelijk heeft Lenovo ook functies verwerkt die je eerder in een consumentenlaptop zou verwachten. Niet alleen kun je het scherm omdraaien, je kunt er ook op tekenen middels het meegeleverde pennetje. Bovendien kun je hem als een van de eerste laptops met een hdr-beeldscherm bestellen - zeker geen vervanging voor een goede televisie, maar wel een leuke extra en bovendien goed gekalibreerd. Die balans tussen zakelijk en entertainment maakt de Thinkpad X1 Yoga potentieel tot een interessante keuze.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Lenovo ThinkPad X1 Yoga (20LD002MMH)

Lenovo ThinkPad X1 Yoga (20LD002MMH)

 • Hybride
 • Qwerty UK
 • Intel Core i7 8550U
 • 16 GB
 • 14 inch
 • 2560x1440
 • Touchscreen
 • Intel UHD Graphics 620
 • 512 GB
 • 1435 gram
 • Windows Pro

1.899,00 €

1 winkel
0
*