HP Spectre x360 13-ap0400nd review: Juweeltje met Whiskey Lake

16 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en scherm
 4. 4. Intern
 5. 5. Accuduur, uitbreiden en koeling
 6. 6. Overige testresultaten
 7. 7. Foto's en specificaties
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

HP's Spectre-reeks gaat sinds jaar en dag met een luxe vormgeving door het leven, maar op het design van de nieuwe Spectre x360 13 heeft het merk extra zijn best gedaan. De glimmende hoekige kanten van de machine moeten herinneren aan de manier waarop edelstenen worden geslepen. Gelukkig blijft de vernieuwing niet beperkt tot uiterlijk vertoon. Zo is de Spectre x360 13 een van de eerste laptops die we binnenkrijgen met een nieuwe cpu uit de Whiskey Lake-reeks en heeft het scherm nu een 'privacymodus'. Maakt dat alles de flexibele nieuweling onweerstaanbaar?

HP's Spectre-serie is gericht op consumenten die de blits willen maken met een fraai dun vormgegeven apparaat. Met die nadruk op design zagen we al heel wat fraaie machines de revue passeren - de vorige Spectre x360 13 incluis. Gelukkig kon dat apparaat zich niet alleen onderscheiden met een luxe kleurstelling: ook de prestaties, het gewicht en de accuduur waren goed voor elkaar. Recent gaf het merk de 13 inch convertible een opfrisbeurt. Het resultaat bekijken we in dit artikel nader.

HP heeft de nieuwe Spectre x360 13 voorzien van wat de fabrikant zelf een 'juweelontwerp' noemt. De zijkanten van de aluminium unibodybehuizing zijn afgewerkt met scherpe hoeken en vouwen die volgens HP doen denken aan de manier waarop diamanten worden geslepen. Die manier van vormgeven is ook alleen mogelijk als de bovenkant en zijkanten van de behuizing echt uit één stuk aluminium bestaan, zoals bij de Spectre-machines het geval is. Bij de lager gepositioneerde Envy-lijn past HP een 'pseudo-unibodybehuizing' toe, waarbij een vlakke plaat metaal wordt verbogen om de uitstraling van één stuk metaal te bereiken. Dat lukt over het algemeen best goed, maar de bijzondere hoekige vormgeving van de nieuwe Spectre is met dat fabricageproces niet mogelijk.

Aantrekkelijk aan de eerdere Spectre x360 13 van begin dit jaar was al, dat het systeem redelijk veel rekenkracht combineerde met een lange accuduur, en dat in een lichte behuizing. Datzelfde recept volgt HP ook weer met het nieuwe apparaat. De quadcore Kaby Lake-R cpu van het vorige model wordt ditmaal verruild voor zijn opvolger uit de gloednieuwe Whiskey Lake-reeks. Het is een van de eerste laptops die we binnenkrijgen met de nieuwe laptopcpu, die we dit jaar nog vaak in ultrabooks en convertibles zullen gaan tegenkomen. Interessant aan de nieuwe Spectre x360 13 is verder het 'Sure View'-scherm, dat is overgenomen uit de zakelijke laptops van HP. Met de ingebouwde privacystand voorkom je met één druk op de knop dat anderen je scherm makkelijk zijdelings aflezen.

Uitvoeringen en prijs

De nieuwe Spectre x360 13 is inmiddels in negen verschillende varianten in de Prijsvergelijker te vinden. Het goedkoopst is de uitvoering met een Core i5-8265U-processor, 8 GB werkgeheugen en een 256 GB nvme-ssd. Dat apparaat heeft tevens een Full HD-touchscreen zonder 'Sure View'-stand; voorzieningen als een infraroodcamera, vingerafdruklezer en backlit toetsenbord zijn wel standaard aanwezig. Voor deze configuratie, leverbaar in 'Poseidonblauw' of donkergrijs, betaal je 1299 euro. Voor meer geld verkoopt HP varianten met Core i7-8565U, terwijl ook het werkgeheugen en opslag een upgrade kunnen krijgen naar 16 GB om 512 GB dan wel 1 TB. Je kunt tevens kiezen voor een Full HD-aanraakscherm met Sure View-privacymodus, of een 4K-touchscreen zonder Sure View. Een optie voor een losse gpu ontbreekt vooralsnog. Het meest luxe model kost nog steeds nagenoeg tweeduizend euro.

Het model waarop we in deze bespreking nader ingaan, voorzien van het typenummer 'ap0400nd', beschikt over een Core i7-8565U, 16 GB werkgeheugen, een 1 TB nvme-ssd en het Full HD-scherm met Sure View. We hebben tevens een tweede exemplaar doorgemeten, waarvan de configuratie overeenkomt met het goedkoopste basismodel. Die uitvoering draagt de naam 'ap0100nd'.

In het kort

Wat ons betreft is HP er met de nieuwe Spectre x360 13 uitstekend in geslaagd om een gevoel van luxe over te brengen. Bij alle nadruk op design is HP de praktische overwegingen gelukkig niet uit het oog verloren. Opnieuw integreert de Spectre x360 13 relatief krachtige hardware in een dun en licht ontwerp. HP haalt echter niet het onderste uit de kan voor wat betreft de prestaties; er zijn genoeg apparaten met de oudere 'Kaby Lake-R'-cpu die de Spectre met zijn nieuwe 'Whiskey Lake'-chip voorbijstreven. Door de zuiniger instelling gaat het apparaat dan wel weer lekker lang mee op een acculading.

 • Whiskey Lake-cpu niet geconfigureerd voor maximale prestaties
 • Pen wordt niet langer meegeleverd
 • Sure View-paneel met minder goede kijkhoeken en tegenvallende helderheid...
 • ...maar 'privacystand' is potentieel handige extra, en bovendien is de kalibratie goed
 • Stevige en luxe ogende behuizing
 • Prima aansluitingen (ondanks de nadruk op design)
 • Lange accuduur

Constructie en aansluitingen

Ons testmodel van de Spectre x360 13 is uitgevoerd in de nieuwe, 'Poseidonblauwe' kleur. De schermklep, palmsteun en de onderkant van de machine hebben een matte groenblauwe kleur meegekregen die afhankelijk van het omgevingslicht haast donkergrijs oogt. Dat contrasteert fraai met de witgouden glimmende accenten die HP heeft toegevoegd: de zijkanten, de scharnieren en het HP-logo (in de gestileerde variant die het merk bij zijn luxe Envy-, Spectre- en Elitebook-systemen toepast). Ook de Spectre x360 van begin dit jaar was al van een dergelijk kleurcontrast voorzien; de hoekige zijkanten die het licht op verschillende manier weerkaatsen, voegen nog wat extra raffinement toe.

HP Spectre x360 13-ap0400nd

Gelukkig heeft de behuizing niet alleen een - naar ons idee - geslaagde afwerking, ook de stevigheid is goed in orde. Dat gaat wel gepaard met nipt grotere afmetingen en een iets hoger gewicht: de nieuweling is 1 mm dikker en weegt bijna 100 gram meer, al is hij met 1,3 kg nog steeds vrij licht. Als geheel laat het chassis zich nauwelijks verbuigen, terwijl het metaal ook bij een puntbelasting niet teveel inveert - ook niet in het midden, waar het materiaal weleens wat meer wil meegeven. De schermklep is ook vrij rigide, zij het niet zo stijf als de rest van de behuizing. Om het lcd-paneel niet te snel te laten barsten, is dat op zich geen slechte keuze.

Net als in de voorgaande editie van de Spectre x360 is het scharnier vrij stevig afgesteld. Althans: hoewel de laptop niet zo gemakkelijk met één hand kan worden geopend, omdat de basis dan mee omhoog komt, kan het scherm juist wel een klein beetje heen weer wiebelen bij een aanraking. We zien het natuurlijk liever andersom. Toetsenbord en schermklep zijn beide voorzien van magneetjes, zodat ze in zowel laptop- als tabletmodus goed aan elkaar 'plakken'.

HP Spectre x360 13-ap0400nd

Links en rechts beschikt de Spectre x360 13 over modieuze, smalle schermranden: in de breedte meten we zo'n 7 mm. Boven en vooral onder zijn de randen rondom het scherm echter wel erg breed. Boven meten we 17 mm, aan de onderkant is de zwarte rand zelfs meer dan 3 cm breed. Op de plaats van het brede 16:9-scherm had eerder een paneel met een verhouding van 16:10 of misschien zelfs 3:2 gepast. Er is tenminste genoeg ruimte voor de webcam in de brede bovenste schermrand, waar die bij sommige andere apparaten nog weleens naar een onhandige plek in de onderrand moet verkassen. In ons model zit er bovendien ook nog een infraroodcamera om te kunnen inloggen door middel van gezichtsherkenning.

Gezien de aanprijzing van de Deense hifi-fabrikant Bang&Olufsen zich naast de grill boven het toetsenbord bevindt, zou je misschien verwachten dat de speakers zich ook daar bevinden, maar een praktijktest leert dat het geluid eigenlijk vooral uit de twee openingen voor aan de onderkant komt. Dat is op geen enkele manier waarin je het apparaat kunt gebruiken een ideale positionering. De klank is luid, maar bassen ontbreken en hoge tonen klinken wat schel.

Aansluitingen

In de nieuwe behuizing heeft HP precies dezelfde aansluitingen verwerkt als in het oude model. De linkerkant bevat maar één poort: een klassieke type-A usb 3.1 gen 1-poort, die haast de hele hoogte van de zijkant inneemt. Het is fijn dat HP die poort nog steeds heeft behouden, want usb-c is nog zeker niet ingeburgerd. In de schuine hoek tussen zijkant en achterkant zit aan deze kant de powerknop met geïntegreerde power-led verstopt.

Voor alle andere poorten moet je aan de rechterkant zijn. Daar zijn de twee usb-c poorten met Thunderbolt 3-ondersteuning te vinden. Doordat de poorten intern via vier pci-express-lanes zijn verbonden, kan de volledige bandbreedte van 40 Gbps effectief worden gebruikt. Je moet de laptop tevens via usb type-c opladen, waarvoor je standaard een lader met een mooie braided kabel ontvangt. Een dock of monitor met Power Delivery kan voor datzelfde doel natuurlijk ook worden gebruikt. Een van de poorten is te vinden op de schuine hoek van de behuizing. Volgens HP helpt dat de kabelzooi op je bureau verminderen.

Rechts zijn voorts de 3,5 mm-audioaansluiting en de microSD-kaartlezer te vinden. Het is jammer dat HP niet heeft gekozen voor een kaartlezer voor de vaker gebruikte SD-kaartjes van volledig formaat, al kunnen we ons voorstellen dat de fabrikant geen mogelijkheid zag een cardreader voor fullsize SD-kaartjes in te bouwen gezien het formaat van de machine. Naast de kaartlezer zit een klein schuifje, waarmee je de webcam kunt uitschakelen. Deze Spectre is een van de eerste HP-convertibles die met een dergelijke 'kill switch' is uitgerust. Prettig voor wie zich zorgen maakt om zijn privacy.

Niet meer aanwezig op de rechter zijkant is de vingerafdrukscanner: HP heeft hem nu gewoon, net als andere merken, in de palmsteun geplaatst. Deze Synaptics-scanner is zeker niet de snelste die we ooit hebben gezien, maar werkt verder prima. HP heeft ditmaal ook de tuimelknop voor de volumeregeling weggelaten, die zich nog wel op de zijkant van de vorige versie bevond. In tabletmodus zul je de luidsprekers voortaan via het scherm moeten regelen.

Toetsenbord, touchpad en scherm

Ten opzichte van de vorige versie van de Spectre x360 13 is het toetsenbord nauwelijks gewijzigd, op het lettertype op de toetsen na. De letters zijn nog wat forser geworden. De feedback van het toetsenbord is wat aan de lichte kant, waarbij de hoeveelheid travel vrij beperkt is. Daardoor druk je de toetsen sneller tot op de bodem in. Het toetsenbord maakt weinig lawaai, wat voor de omgeving wel zo fijn is, maar de demping heeft ook wat invloed op de aanslag, die daardoor minder direct aanvoelt. In zijn klasse is het toetsenbord van de Spectre x360 13 echter ook weer niet slecht. Wil je een beduidend betere ervaring tijdens het typen, dan moet je uitwijken naar een zakelijke machine - bijvoorbeeld een HP Elitebook of een systeem in Lenovo's Thinkpad-serie. Zoals het een dure high-end notebook betaamt, is het toetsenbord van de Spectre x360 13 voorzien van achtergrondverlichting. De witte lampjes kunnen oplichten in twee verschillende helderheidsstanden.

HP heeft het toetsenbord voorzien van een zogenoemde '75%'-layout. We zien dus geen numeriek toetsenblok, maar aan de rechter zijkant wel één kolom navigatietoetsen. De verticale cursortoetsen zijn, zoals wel vaker bij HP, uitgevoerd op gehalveerde hoogte, wat ze wat lastig in het gebruik kan maken. Ook de rij functietoetsen is maar half zo hoog als de rest van de knoppen.

Ook aan de touchpad is weinig veranderd. Het aanraakgevoelige oppervlak is vrij groot, vooral in de breedte. Dat is in het begin wennen: je drukt het al snel per ongeluk in. Vreemd voor een machine in deze prijsklasse is dat het niet gaat om een zogenoemd Precision Touchpad, dat voldoet aan bepaalde eisen van Microsoft. Toch voelt het touchpad prima aan, met een lekker gladde afwerking en goede registratie van multitouch-gebaren. De onder het touchpad verwerkte knoppen hadden iets directer mogen zijn.

Beeldscherm met 'privacystand' en peninvoer

Het scherm van de Spectre x360 13 gaat schuil achter een plaat Gorilla Glass. Het aanraakgevoelige scherm ondersteunt niet alleen multitouchgebaren met tien vingers, maar kan ook worden gebruikt met een pen. Zat die 'HP Tilt Pen' bij de vorige versie van de Spectre x360 13 nog gewoon in de doos, ditmaal is hij in geen velden en wegen te bekennen. Een blik op de specificatielijst leert dat je hem nu apart moet kopen. Dat is jammer, want in combinatie met de Windows Ink-werkomgeving maakt de pen een convertible als deze net wat veelzijdiger.


Met Sure View ingeschakeld is er onder een hoek al snel weinig meer van het beeld te zien, zoals gedemonstreerd op deze HP Elitebook. Dit is het Windows-inlogscherm.

Nieuw is het zogenoemde 'Sure View'-paneel, dat eerder al op de luxe zakelijke Elitebook-modellen van HP te vinden was. Je kunt het scherm nu ook op de Spectre x360 13 bestellen, waarmee de techniek - inmiddels alweer aangeland bij de tweede generatie - nu doordringt tot het consumentenaanbod van HP. Met 'Sure View' beschikt het scherm over een speciale privacymodus, die vergelijkbaar oogt als de privacyfolies die je voor je laptopscherm kunt plakken. Schakel je 'Sure View' in met een druk op F1, dan verminderen de kijkhoeken en het contrast zodanig dat meekijken vanaf de zijkant nauwelijks meer mogelijk is. Ook recht van voren is Sure View al funest voor de beeldkwaliteit, maar het leuke is dat je de techniek met een druk op de knop kunt uitschakelen in omstandigheden dat je de beeldkwaliteit belangrijk vindt.

De tweede generatie van de 'Sure View'-techniek maakt niet gebruik van een in het scherm geïntegreerd privacyfolie: er verandert iets in de aansturing van de panelen zelf. Door de vloeibare kristallen in de lcd op een bepaalde manier te draaien, vermindert de kijkhoek. Dat gaat - naast de verslechtering van kijkhoeken en contrast - gepaard met een subtiele flikkering plus een zichtbaar moiré-patroon. Ook met Sure View uitgeschakeld is er al een subtiel, maar zeker op grote heldere vlakken zichtbaar patroon te zien. Dat lijkt een beetje op het glinsterende patroon dat je terugziet op sommige oudere ips-schermen met een matte coating. Het scherm van de Spectre x360 13 is echter afgewerkt met een glasplaat. Of het door de Sure View-technologie komt weten we niet, maar het is een nadeel dat op dit soort schermen normaal niet voorkomt. Bovendien zijn ook de kijkhoeken standaard al niet zo goed: de helderheid neemt onder een hoek opvallend snel af, zeker als je er van boven in kijkt. Niettemin zijn de kijkhoeken zeker nog beter dan op de meeste tn- en va-panelen, waar je ook te maken hebt met een zichtbare gamma- en/of kleurverschuiving onder een hoek.

Positief punt aan het display is dan weer de hoge refreshrate: net als de Elitebooks met Sure View die we eerder bekeken toont dit scherm 120 beelden per seconde. Dat zien we normaal gesproken alleen op gaming laptops en maakt bewegingen en animaties zichtbaar vloeiender. Het 1920 x 1080 pixels tellende ips lcd-paneel met typenummer 'M133NVF3 R0' is afkomstig van de Chinese fabrikant InfoVision. Mocht je de nadelen echt een bezwaar vinden, dan is de Spectre x360 13 ook leverbaar met een 'normaal' 60 Hz Full HD of 4K ips-lcd-scherm. 4K én Sure View is dan weer niet mogelijk.

Testresultaten beeldscherm

We hebben het scherm van de Spectre x360 13 nagemeten middels een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 2018 analysesoftware. Daaruit blijkt dat HP de kalibratie van het scherm ditmaal een stuk beter heeft uitgevoerd dan in het model van begin dit jaar.

De Spectre x360 13-ap0400nd noteert nu een gemiddelde grijsafwijking van 2,5 dE 2000, waar we voor het voorgaande model nog een afwijking van 6,4 zagen. De kleurtemperatuur van dat scherm was veel te hoog, wat de reden vormde voor de hoge grijsafwijking. Bij de nieuwe Spectre x360 13-ap0400nd meten we daarentegen een kleurtemperatuur van 6.326 K, wat weer iets onder de gewenste 6500 K ligt. Niettemin is daar sprake van een prima resultaat, wat ook tot uiting komt in de lage grijsafwijking - waardes onder de 3 zijn in de praktijk niet zichtbaar voor het menselijk oog. Toch zijn er nog wel wat mogelijkheden voor verbetering. Zo dekt het scherm het sRGB-kleurbereik nog niet compleet af  - we meten een dekking van zo'n 95 procent - en ligt vooral het rode kleurpunt van de kleurendriehoek niet helemaal goed op zijn plek.

Ondergemiddeld is verder de maximale helderheid van 298 cd/m2. Zeker gezien de spiegelende afwerking van het scherm zouden we graag een wat hogere helderheid zien, om het systeem in ruimtes met veel omgevingslicht beter te kunnen gebruiken. Zoals blijkt uit de grafiek, bieden de meeste concurrenten in dit prijssegment ook een helderder scherm. Ook op het vlak van het contrast eindigt de Spectre x360 13-ap0400nd op het eerste gezicht niet al te hoog, al zitten de systemen in de grafiek in praktijk erg dicht bij elkaar. Voor het eindresultaat van om en nabij de 1200:1 hoeft HP zich niet te schamen.

De minder luxe uitgeruste Spectre x360 13-ap0100nd met het 60 Hz Full HD-beeldscherm zonder Sure View-modus doet het in deze test overwegend beter. Zo is het contrast beduidend hoger, gekoppeld aan een kleinere gemiddelde kleurafwijking. De maximale helderheid is bovendien ook nog wat hoger, terwijl het kleurbereik van dit scherm juist iets kleiner is.

In de hiernavolgende grafieken wordt de Spectre x360 13-ap0400nd aangeduid met een rood balkje. Het zustermodel met Core i5-processor, de Spectre x360 13-ap0100nd, herken je aan zijn gele balk. We hebben de voorgangers van de huidige Spectre waar we eerder aan refereerden, de Spectre x360 13-ae0100nd en Spectre x360 13-ae010nd uit begin 2018, voorzien van een grijze balk. In paars is tot slot de grotere 15 inch Envy x360 15-cn1350nd uitgelicht. Dat hebben we gedaan omdat ook deze convertible al is voorzien van een nieuwe Intel Whiskey Lake-cpu. De rest van de grafiek bestaat uit luxe convertibles die zich in dezelfde prijsklasse als de Spectre begeven, voorzien van een scherm met een diagonaal van 13 tot 15 inch. Die apparaten hebben over het algemeen nog niet de nieuwe Whiskey Lake-cpu aan boord, maar doen het met een oudere Kaby Lake-R-chip.

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

Intern

Deze HP Spectre x360 13-ap0400nd is een van de eerste systemen met een nieuwe Intel Whiskey Lake-cpu die we in ons testlab hebben binnengekregen - alleen daarom al is het systeem een nadere bespreking waard. De processorserie werd afgelopen zomer aangekondigd als doorontwikkeling op de Kaby Lake-R-reeks, die het afgelopen jaar werd toegepast in veel lichte en dunne laptops en convertibles.

Net als de Kaby Lake-R chips heeft de Whiskey Lake-serie een instelbare tdp van 10 tot 25 W. Fabrikanten kunnen daarmee kiezen voor een hoger prestatieniveau dan wel een lager stroomverbruik. Hoewel HP in andere opzichten niet heeft gekozen voor het maximale prestatieniveau, heeft de fabrikant wel een tdp van 25 W aangehouden. Overigens kunnen de chips, net als voorheen, in kortstondige taken maximaal 44 W verbruiken.

Op dit moment heeft Intel drie Whiskey Lake-cpu's aangekondigd, eentje minder dan de Kaby Lake-R-reeks. De Core i3-8145U heeft als enige maar twee cores en vier threads, en werkt op snelheden tot 3,9 GHz. Daarboven staat de Core i5-8265U met vier cores, acht threads en een snelheid van 1,6 tot 3,9 GHz. Ook de Core i7-8565U is een quadcore met acht threads, maar heeft een grotere cache en een nog hogere single-core turbosnelheid van 4,6 GHz. Daarbovenop komt dan nog de techniek Thermal Velocity Boost, nieuw voor Whiskey Lake, waarmee de single core-snelheid tijdelijk nog verder verhoogd kan worden als de temperatuur het toelaat. Bij de HP Spectre x360 13 zagen we echter geen hogere snelheden terug.

Behalve de hogere kloksnelheid is er aan de cpu-cores van de Whiskey Lake-reeks verder weinig veranderd. Nog steeds zijn ze gebaseerd op dezelfde architectuur en worden gebakken op hetzelfde 14 nm-procedé. Ook de geïntegreerde UHD Graphics 620 is nog steeds onveranderd. De Whiskey Lake-processors zijn wel de eerste consumentenprocessors van Intel met een hardwarematige vorm van bescherming tegen enkele varianten van de Meltdown- en Spectre-bugs, die een jaar geleden wereldkundig werden. Die moeten op veel andere chips van het bedrijf nog met een softwarematige pleister worden verholpen, wat performance kost. Overigens worden ook in de Whiskey Lake-processors de meeste varianten van Meltdown en Spectre nog steeds softwarematig opgelost.

Intel heeft in de rest van het platform ook wat vernieuwingen toegepast. Zo zien we een vernieuwde pch, die nu op 14 nm wordt gebakken in plaats van 22 nm. Deze biedt geïntegreerde usb 3.1 Gen 2 tot maximaal zes poorten. De vernieuwde Titan Ridge Thunderbolt 3-controller heeft displayport 1.4, waardoor je nu met één kabel een 5K-scherm via displayport moet kunnen aansluiten - al is daarvoor wel tevens een geschikte docking station nodig. Daarnaast is het aantal pcie-lanes verhoogd van 12 naar 16 stuks en zit 802.11ac wifi geïntegreerd.

CPU-prestaties

Sinds de Kaby Lake-R serie hebben ook Intels ultra low voltage-chips vier cores. Daarmee presteren de cpu's een stuk beter dan voorheen, toen Intel alleen dualcores in dit segment kon leveren. Kaby Lake-R betekende daarom een grote performancesprong voor lichte ultrabooks op het vlak van de processorprestaties. Dat zie je ook in deze grafiek nog terug: de apparaten met een oudere dualcore-chip belanden alle onderin de grafiek, op ruime afstand van de systemen met een recente quadcore aan boord.

In de hiernavolgende grafieken wordt de Spectre x360 13-ap0400nd aangeduid met een rood balkje. Het zustermodel met Core i5-processor, de Spectre x360 13-ap0100nd, herken je aan zijn gele balk. We hebben de voorgangers van de huidige Spectre waar we eerder aan refereerden, de Spectre x360 13-ae0100nd en Spectre x360 13-ae010nd uit begin 2018, voorzien van een grijze balk. In paars is tot slot de grotere 15 inch Envy x360 15-cn1350nd uitgelicht. Dat hebben we gedaan omdat ook deze convertible al is voorzien van een nieuwe Intel Whiskey Lake-cpu. De rest van de grafiek bestaat uit luxe convertibles die zich in dezelfde prijsklasse als de Spectre begeven, voorzien van een scherm met een diagonaal van 13 tot 15 inch. Die apparaten hebben over het algemeen nog niet de nieuwe Whiskey Lake-cpu aan boord, maar doen het met een oudere Kaby Lake-R-chip.

Het verschil tussen een Whiskey Lake- en Kaby Lake-R-cpu blijkt zoals verwacht een stuk minder groot. Het verschil tussen de nieuwe Spectre x360 13 met Core i5-8265U en het oude model met Core i5-8250U is zo klein, dat het binnen de foutmarge valt. De Spectre x360 13-ap0400nd met Core i7-8565U die het primaire onderwerp vormt van deze bespreking, scoort zoals verwacht iets hoger. HP haalt echter niet het maximale prestatieniveau uit de chip: we zien dat grotere en dikkere apparaten, waaronder HP's lager gepositioneerde Envy-laptops, hoger uitkomen. Wellicht hebben koeling en accuduur meegespeeld in de overweging om niet het onderste uit de kan te willen halen; in praktijk heb je daar wellicht meer aan, dan de iets hogere prestaties van de 15 inch grote Envy-laptops in een synthetische benchmark als deze. Toch zijn er ook wel een aantal 13 inch-modellen van vergelijkbare omvang die hoger uitkomen in dit soort testen - de Dell XPS 13 9370 is een voorbeeld.

Videokaart

Beide geteste modellen van de Spectre x360 13 zijn niet voorzien van een losse videokaart en daarmee is de aansturing van het paneel in handen van de geïntegreerde Intel UHD Graphics 630. Hoewel in staat tot 'UHD'-resoluties - maximaal is via de Thunderbolt-poort zelfs 5K mogelijk - moet je voor goede 3D-prestaties snel verder kijken, zoals duidelijk wordt uit onderstaande grafiek. De apparaten in de vergelijking die wel zijn voorzien van een losse videochip, scoren tussen de 50 en 400 procent beter - opnieuw behoort daartoe een van de forsere HP Envy-systemen, die met losse videokaart kan worden uitgerust.

Opvallend is dat de UHD Graphics 630 in de twee nieuwe Spectre x360 13-machines wel zo'n 20 procent beter scoort dan precies dezelfde chip in de oude Spectre x360 13. Mogelijk komt dat doordat HP deze keer heeft gekozen voor sneller ddr4-werkgeheugen in plaats van ddr3l, waarmee de vorige editie in de meeste gevallen nog was uitgerust. We zien vaker dat de igp baat heeft bij sneller ram, door het gebrek aan eigen videogeheugen.

Geheugen en opslag

Het 16 GB grote ddr4-geheugen waarmee HP de Spectre x360 13 heeft uitgerust, draait op 2400 MHz en staat in dual-channel, wat een hogere bandbreedte oplevert. Uitbreiden is er niet bij: het geheugen zit vastgesoldeerd op het moederbord. Datzelfde geldt ook voor het goedkopere zustermodel met typenummer ap0100nd, dat met 8 GB ddr4 is uitgerust.

Ons luxere testsysteem genaamd Spectre x360 13 ap0400nd beschikt over een royale 1 TB aan snelle flashopslag, in de vorm van de Toshiba XG5 nvme-ssd. Het exemplaar wordt intern aangesloten via vier pcie-lanes, waarmee de ssd ruim baan krijgt zijn maximale prestaties te leveren. We vinden het systeem daarmee terug in de hogere middenmoot. De Samsung PM961 die in de eerdere Spectre x360 13 werd toegepast bood echter een net wat hogere doorvoersnelheid.

Netwerk

Een bedrade netwerkpoort is er op de Spectre x360 13 niet meer bij. Wel heeft HP gekozen voor een goede draadloze adapter. Het gaat om de welbekende Intel Dual Band Wireless-AC 9560. De dual-band dual-stream 802.11ac adapter is op papier goed voor een maximale doorvoersnelheid van liefst 1,73 Gbps. Zo hoog komen we in onze tests niet, maar op welke band we ook meten, de prestaties zijn in alle gevallen uitstekend. Opvallend is dat het goedkopere zustermodel op 2,4 GHz juist wat achterblijft.

 • 2,4 GHz send
 • 2,4 GHz receive
 • 5 GHz send
 • 5 GHz receive

Accuduur, uitbreiden en koeling

HP belooft voor zijn nieuwe convertible een 'revolutionaire accuwerktijd'. Kon de vorige generatie Spectre x360 13 volgens het bedrijf nog 16 uur mee op een acculading, met het nieuwe systeem moet je zelfs meer dan 22 uur kunnen werken voor de stekker er weer in moet. De lange looptijd wordt mede mogelijk gemaakt door de relatief grote accu die HP in het apparaat heeft verwerkt. Met 61 Wh is de capaciteit niet veel groter dan in het oudere model, maar kijken we naar de concurrentie, dan zien we over het algemeen een stuk minder grote accu's terug.

Het gevolg laat zich raden: de Spectre x360 13 scoort erg goed als het om de looptijd gaat. In onze browsetest, die je kunt zien als simulatie van licht gebruik, kan ons testmodel met Core i7 zo'n 10 uur mee. Het i5-model houdt er pas na bijna 12 uur mee op. Dat is goed voor een plek in de top van het testveld, waarbij alleen de 300 gram zwaardere Surface Book 2 het nog iets beter doet. Ook bij zwaardere belasting zijn de resultaten overtuigend, al zien we dan dat de oudere Spectre x360 13 net wat langer mee kan. Voor een looptijd 246 minuten hoeft het nieuwe model zich evengoed niet te schamen en bovendien klokt de nieuwe Spectre x360 13 minder hard terug dan het oude model, wanneer hij op de accu werkt.

 • Browser
 • PCMark Creative
 • PCMark Creative (accu)

Uitbreiden

Hoewel bovenkant en zijkanten van de Spectre-behuizing uit één stuk bestaan, is de onderkant nog altijd een losse plaat die je kunt losschroeven om bij de componenten te komen. Eenmaal binnen valt er niet erg veel aan het systeem te wijzigen. Je kunt nog een andere ssd plaatsen in het m.2-slot of de accu vervangen, maar ruimte voor nieuwe onderdelen is er niet. Evenmin is het mogelijk om het geheugen uit te breiden.

HP Spectre x360 13-ap0400nd

Koeling

Zoals je op de afbeelding van het binnenwerk kunt zien, beschikt de Spectre x360 13 over twee ventilatoren, gepositioneerd naast de uitstroomopening voor warme lucht. Die bevindt zich weer achteraan onder het scherm. Aan die kant van het apparaat zijn in het midden ook de hitte producerende componenten te vinden, afgedekt door een koperen heatspreader.

Hoewel het koelsysteem er met zijn twee fans potent uitziet, kiest HP ervoor het lawaai vooral beperkt te houden. Wanneer we Cinebench een keertje laten draaien, slaat de fan in eerste instantie zelfs niet eens aan. Dat leidt onvermijdelijk tot een cpu die zichzelf moet gaan terugklokken om niet oververhit te raken. Na verloop van tijd gaat de ventilator hoorbaar draaien; de overgang tussen verschillende ventilatorstanden had wat ons betreft wel wat vloeiender gemogen. Nabij de uitstroomopening wordt de behuizing behoorlijk warm onder belasting, al blijven zowel het toetsenbord als de onderkant koel genoeg voor een prettig gebruik.

Overige testresultaten

Hieronder vind je alle verdere testresultaten van de HP Spectre x360 13. Met PCMark 8 en 7 wordt een groot aantal realistische workloads gedraaid, gebaseerd op echte applicaties. Hiermee krijg je dus een realistische indruk van de relatieve prestaties in vergelijking tot de andere modellen in de grafieken. 3DMark is een synthetische benchmark die een indruk geeft van de relatieve prestaties van de videokaart. Cinebench laat de prestaties van de processor zien, zowel in singlethreaded (één core) als multithreaded (meerdere cores en met HyperThreading) versies.

Van de PCMark en 3DMark benchmarks laten we de resultaten zien die wij het belangrijkste vinden, de rest vind je op het tabblad met testresultaten op de productpagina.

PCMark 8 v2

 • Home
 • Creative
 • Work

PCMark 7

3DMark

 • Fire Strike
 • Time Spy

Cinebench

 • Multi
 • Single

Foto's en specificaties

Op deze pagina vind je alle foto's, screenshots en specificaties van de HP Spectre x360 13.

Algemeen
 
MerkHP
ProductnaamSpectre x360 13-ap0400nd
Productcode5CP90EA#ABH
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeHybride
ToetsenbordindelingQwerty
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i7
Processor typeIntel Core i7 8565U
Processor klokfrequentie1.8 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)4.6 GHz
Aantal processorcores4
Geheugen capaciteit16 GB
Type geheugenDDR4
Geheugen klokfrequentie2400 MHz
SODIMM sloten0
Vrije SODIMM sloten0
Werkgeheugen uitbreidbaar tot16 GB
Scherm
Scherm diagonaal13.3 inch
Resolutie1920x1080
Verhouding16:9
Pixeldichtheid166 ppi
Scherm type (mat/glans)Glanzend
PaneeltypeIPS
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Aanraakpunten touchscreen10 aanraakpunten
Touchscreen typeCapacitief
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Maximale verversingsfrequentie120 Hz
Graphics
GPU typeIntel UHD Graphics 620
Geïntegreerde / losse GPUGeïntegreerd
Opslag
Totale opslagcapaciteit1024 GB
SSD opslagcapaciteit1024 GB
Beschikbaar opslaggeheugen893.9 GB
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit1024 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/productkxg50znv1t02
Harddisk/SSD 1 form factorM.2
Optische drive merk/product
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN adapterIntel Wireless-AC 9560
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0
Infrarood
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
ExpressCard (type)
Smartcard
USB 3.1 Gen2 (Type-A)1
USB 3.1 Gen2 (Type-C)2
USB 3.1 (USB 3.1 Gen 2)3
USB Type-C
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Micro HDMI-uitgang
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
Analoge audio aansluitingen1
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie2.1 MPixel
Tweede camera
Flitser
Windows Hello compatible
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (Wh)61 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal1320 gram
Afmeting - Breedte30.5 cm
Afmeting - Diepte21.7 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte1.9 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 10 Home
Besturingssysteem (serie)Windows
Overige
Garantie2 jaar
Numeriek toetsenbord
Windows benchmarks
3DMark - Ice Storm75937
3DMark - Cloud Gate9961
3DMark - Cloud Gate Graphics11396
3DMark - Cloud Gate Physics6915
3DMark - Fire Strike1272
3DMark - Fire Strike Graphics1402
3DMark - Fire Strike Physics9914
3DMark - Fire Strike Combined424
3DMark - Time Spy395
3DMark - Time Spy Graphics454
3DMark - Time Spy CPU2959
Cinebench R15 - Single160
Cinebench R15 - Multi577
PCMark 7 - PCMark Score6367
PCMark 7 - Lightweight Score6281
PCMark 7 - Productivity Score5441
PCMark 7 - Entertainment Score4492
PCMark 7 - Creativity Score11781
PCMark 7 - Computation Score19215
PCMark 7 - System Storage Score5745
Opstarttijd26.6 sec.
PCMark 8 v2 - Home3504
PCMark 8 v2 - Creative3612
PCMark 8 v2 - Work3702
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Score5027
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Bandwidth352.18 MB/s
WiFi speedtest 2.4GHz receive223.73 Mbit/s
WiFi speedtest 2.4GHz send195.46 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz receive560.33 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz send652.20 Mbit/s
Geekbench4 - Multi15321
Geekbench4 - Multi crypto15873
Geekbench4 - Multi integer18595
Geekbench4 - Multi float17198
Geekbench4 - Multi memory5000
Geekbench4 - Single5052
Geekbench4 - Single crypto4832
Geekbench4 - Single integer5357
Geekbench4 - Single float5195
Geekbench4 - Single memory(33)4209
Geekbench4 - OpenCL37904
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.4 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.1 W
Energieverbruik idle7.2 W
Browser accutest - 180 cd/m2626 min.
PCMark Creative accutest - 180 cd/m2246 min.
PCMark Creative (Accu)3291
Testresultaten beeldscherm
Gemeten kleurruimtesRGB
Kleurtemperatuur6326 K
Helderheid wit298.17 cd/m²
Helderheid zwart0.23 cd/m²
Contrast1296.4 : 1
Gamma1.99
Gamma (afwijking van 2,2)0.21
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)4.42
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)3.36
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)5.4
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)2.95
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)1.64
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)3.29
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)3.5
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)2.8
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)4.51
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)2.76
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)6.35
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)2.9
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)1.51
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)3.18
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)3.5
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)2.5
Reactietijd 0%-100%12.0 ms
Reactietijd 100%-0%10.3 ms
Reactietijd 20%-80%16.4 ms
Reactietijd 80%-20%14.1 ms

Conclusie

Wat ons betreft is HP er met de nieuwe Spectre x360 13 uitstekend in geslaagd om een gevoel van luxe over te brengen, zeker in de nieuwe kleurvariant genaamd 'Poseidonblauw'. Het apparaat oogt door zijn hoekige vormgeving nog net wat geraffineerder dan het oudere model, dat ook al een opvallende verschijning vormde tussen de veelal grijze of zwarte concurrentie. Bij al die nadruk op design is HP de praktische overwegingen gelukkig niet uit het oog verloren. We vinden aan de zijkanten nog steeds een lekker compleet poortengamma terug, terwijl de stevigheid van de behuizing en de werkplek ook prima voor elkaar zijn.

Opnieuw integreert de Spectre x360 13 relatief krachtige hardware in een dun ontwerp. De overstap van Kaby Lake-R naar Whiskey Lake betekent zoals verwacht een veel minder grote stap als van Kaby Lake naar Kaby Lake-R, toen Intel een verdubbeling van het aantal rekenkernen binnen hetzelfde tdp wist te realiseren. 'Whiskey Lake' is maar een paar procenten sneller, en bovendien haalt HP bepaald niet het onderste uit de kan voor wat betreft de prestaties. Dat gaat wel gepaard met een lekker stil apparaat dat bovendien erg lang meegaat op een acculading. Op dat gebied is HP ook veel minder krachtige concurrenten de baas. De slechte schermkalibratie, aandachtspuntje bij het vorige model, heeft HP ditmaal goed aangepakt. Het 'Sure View'-paneel is een leuke extra - de privacystand is interessant als je beducht bent voor bemoeizuchtige blikken, maar dit paneel heeft ook in de standaardmodus al minder goede kijkhoeken. Daarbij valt de helderheid van dit scherm wat tegen.

Wie het uitgesproken ontwerp van HP's chicste convertible wel kan waarderen, meer waarde hecht aan een uitstekende accuduur dan aan de maximale prestaties en het niet erg vindt voor die luxe wat meer geld uit te trekken, heeft aan de Spectre x360 13-ap0400nd een prima koop. Een Hardware.Info Excellent Choice award is al met al op zijn plek.


HP Spectre x360 13-ap0400nd


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

HP Spectre x360 13-ap0100nd (4XG10EA)

HP Spectre x360 13-ap0100nd (4XG10EA)

 • Hybride
 • Qwerty
 • Intel Core i5 8265U
 • 8 GB
 • 13.3 inch
 • 1920x1080
 • Touchscreen
 • Intel UHD Graphics 620
 • 256 GB
 • 1290 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Excellent HP Spectre x360 13-ap0400nd

HP Spectre x360 13-ap0400nd

 • Hybride
 • Qwerty
 • Intel Core i7 8565U
 • 16 GB
 • 13.3 inch
 • 1920x1080
 • Touchscreen
 • Intel UHD Graphics 620
 • 1024 GB
 • 1320 gram
 • Windows

1.529,00 €

1 winkel
0
*