Knooppunt voor kabels: 24 adapters en docks met USB-C en Thunderbolt getest

23 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Data, beeld én stroom
 3. 3. Testveld en test
 4. 4. USB-C adapters om mee te nemen
 5. 5. USB-C docking stations voor op je bureau
 6. 6. Thunderbolt 3 docking stations voor op je bureau
 7. 7. Testresultaten
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Bezitters van een kleine en lichte laptop gaan tegenwoordig maar al te vaak gebukt onder een gebrek aan aansluitingen. Gelukkig biedt de op veel van die apparaten aanwezige USB-C interface uitkomst. We testen 24 dockjes en adapters die je verbindingsmogelijkheden verruimen.

Laptops zijn de afgelopen jaren flink dunner en lichter geworden, terwijl de rekenkracht is toegenomen. Die ontwikkeling kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen. Toch ga je er met moderne systemen vaak op één punt op achteruit: de hoeveelheid aansluitingen. In een poging de machine zo dun mogelijk te maken verwijderen fabrikanten steeds meer connectors van de zijkant. Vervielen eerder al grote of oude aansluitingen als ethernet en vga, inmiddels moeten zelfs ‘normale’ usb type-a-poorten eraan geloven.

Alternate Mode

Als je recent een nieuwe laptop hebt gekocht, is er een goede kans dat er minimaal één usb type-c aansluiting op zit. De nieuwe stekker heeft de interessante mogelijkheid om naast usb ook andere protocollen door te geven – ook wel Alternate Mode. Zodoende zijn er inmiddels vele docks en adapters te koop, waarmee je de verloren aansluitingen via één kabel weer kunt terugwinnen.

Voor dit artikel hebben we 24 docks en adapters verzameld waarmee je de extra verbindingsmogelijkheden van een usb-c aansluiting kunt benutten. Van hele kleine en simpele adapters, waarmee je onderweg in een wip een extra display-uitgang of usb-poort aan je notebook toevoegt, tot grote en zware bureaudocks, die je mobiele machine transformeren tot het hart van een complete bureau-opstelling - inclusief meerdere schermen, luidsprekers of koptelefoon, bedrade netwerkaansluiting en diverse usb-apparaten.

Verbinden met hindernissen

Voor je naar de winkel rent om een dock aan te schaffen, doe je er goed aan de specificaties van je systeem te controleren. Simpelweg een type-c-poort is niet voldoende: veel goedkopere machines beschikken over een aansluiting die geen Alternate Modes of opladen ondersteunt. Jammer genoeg kun je aan de poort niet meteen zien over welke modi hij beschikt. Soms is er bij de aansluiting een opschrift aangebracht om de mogelijkheden te tonen, bijvoorbeeld een DisplayPort- of Thunderbolt-logo.

Naast een geschikte poort kunnen ook hardware of OS nog moeilijkheden opleveren. Om meerdere schermen te verbinden via usb type-c (zonder Thunderbolt) is bijvoorbeeld Displayport Multi Stream Transport-ondersteuning noodzakelijk. Daarover beschikt het merendeel van de moderne videochips en OS’en, maar MacOS niet. Ben je Mac-gebruiker, dan kun je de weergave op meerdere schermen alleen klonen, tenzij je een Thunderbolt-dock koopt.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware.Info Magazine #5/2018. Neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.

Data, beeld én stroom

Er bestaan verschillende Alternate Modes die over een usb-c kabel kunnen lopen. Zo kan een dock of adapter middels DisplayPort Alternate Mode bijvoorbeeld beeldaansluitingen bieden waarbij het signaal direct afkomstig is van de aangesloten PC. Er vindt geen compressie plaats en ook treedt geen duidelijk merkbare input lag op, omdat het signaal nergens hoeft te worden geconverteerd. Een met de dock verbonden scherm werkt dus alsof het direct op je systeem is aangesloten. Een dergelijke alternatieve modus is er ook voor hdmi, met de kanttekening dat je dan beperkt bent tot hdmi 1.4. Overigens zien we in deze test ook adapters die een hdmi- of VGA-converter integreren, om dergelijke aansluitingen te kunnen bieden.

Handig aan Alternate Mode is dat er gelijktijdig nog altijd usb 3.0-signalen kunnen worden doorgegeven. Op die manier kan een dock tevens snelle usb-poorten en netwerk- en audioaansluitingen bieden. De bandbreedte van de usb c-kabel is echter niet oneindig. Over het algemeen gebruiken de docks in deze test twee van de vier high speed data lanes van de usb-c connector voor displayport. Een dergelijke verbinding voldoet slechts voor 4K-beelden met 30 Hz. Wil je 4K-beeld op de gebruikelijke 60 Hz, dan slokt dat alle bandbreedte op die aan usb 3.0- of Alt Mode-signalen kan worden toegewezen. Zoals we zullen zien, ondersteunen de meeste docks dat dan ook niet. Bij exemplaren die wel 4K met 60 Hz bieden, moeten de usb-poorten gebruikmaken van de usb 2.0-verbinding, die nog altijd als backup in de usb C-connector beschikbaar is. Dat komt de doorvoersnelheid uiteraard niet ten goede.

Thunderbolt versus Type-C

Ook Thunderbolt 3 verloopt als Alternate Mode over de usb-c stekker. Het protocol kapselt usb en displayport-data op een efficiënte manier in, waardoor over dezelfde connector een flink hogere doorvoersnelheid wordt gerealiseerd: maximaal 40 Gbps, waar usb 3.0 maximaal 5 Gbps aan doorvoer heeft. Dat vereist naast speciale kabels ook een extra controllerchip in je systeem waarvoor licentiekosten moeten worden afgedragen aan Intel, bedenker van de standaard. We zien Thunderbolt dus pas terug op duurdere en recente laptops, vanaf ongeveer duizend euro. Ook de geschikte docks zijn prijziger dan ‘normale’ usb-c-exemplaren.


Via Thunderbolt kun je twee 4K-schermen aansturen op 60 Hz.

Door de hogere doorvoersnelheden heb je met een Thunderbolt-dock geen last van de bovengenoemde beperkingen. Je kunt maximaal twee 4K-schermen aansluiten op de volle 60 Hz, waarbij bovendien de usb-snelheden op peil kunnen blijven, omdat niet hoeft te worden uitgeweken naar de usb 2.0-verbinding. Eén 5K-scherm aansluiten kan ook.

Stroomvoorziening

Nu we data en beeld hebben gehad, missen we nog één stukje van de puzzel om de docking-ervaring compleet te maken: een vorm van stroomlevering van de dock aan de laptop. Ook dat kan met type-c: de stekker biedt de mogelijkheid om de USB Power Delivery 2.0-standaard te implementeren. Kon een klassieke usb-kabel maximaal 900 mA stroom leveren, de Power Delivery-standaard maakt het mogelijk om veel hogere vermogens te transporteren, tot 100 W aan toe. We zien overigens bij de meeste docks in deze test dat de toevoer beperkt blijft tot 60 W. Daarmee kun je heel wat lichtere laptops nog altijd van stroom voorzien, al zul je zeker voor een gaming-model of workstation alsnog de oplader moeten gebruiken. Zwaardere docks bedoeld voor op het bureau hebben meestal een meegeleverde stroomadapter. Bij de adapters om mee te nemen, kun je daarop vaak een los verkrijgbare adapter met usb type-c-connector aansluiten, bijvoorbeeld die van sommige laptops. Koop je zelf een losse adapter, controleer dan goed of hij compatibel is. Een slechte kabel kan namelijk schade aan de apparatuur veroorzaken.

Testveld en test

We hebben voor deze test 24 adapters en docking stations verzameld die je via een usb type-c kabel kunt verbinden met je laptop. Een vergelijkingstabel van alle geteste producten vind je hier. We bespreken die in dit artikel in drie delen. In het eerste deel komen mobiele adapters aan bod, vervolgens kijken we naar docks voor op je bureau met usb type-c, om af te sluiten met Thunderbolt 3-docks. En passant laten we nog een Displaylink-dock voorbijkomen - een alternatieve oplossing om de beperkingen van usb type-c te omzeilen zonder Thunderbolt te hoeven gebruiken, maar een die niet zonder nadelen is.


Met een dock voor op je bureau kun je je laptop op je complete opstelling aansluiten.

In de tabel bij dit artikel zie je uiteraard terug welke poorten het apparaat bevat en hoeveel het er zijn. We zien naast een of meerdere usb-poorten vaak beeldaansluitingen als hdmi, displayport en (soms) vga. Tevens kunnen veel docks en adapters stroom terugleveren aan de aangesloten laptop, maar niet alle adapters leveren een even hoog wattage. Bovendien wordt er bij de meeste mobiele docks geen stroomadapter meegeleverd. In dat geval zit er een usb-c poort op het apparaat, waarbij het de bedoeling is dat je een losse usb-c adapter inplugt, bijvoorbeeld die van je laptop. Een dergelijke poort wil nog wel eens alleen geschikt zijn voor de stroomvoorziening, niet voor datadoorvoer.

USB-C adapters om mee te nemen

Als je een usb-c adapter zoekt om mee te nemen, hoef je je gelukkig geen zorgen te maken over het gewicht en formaat. De elf exemplaren zonder externe voedingsadapter wegen tussen de 29 en 100 gram. De ‘Multi-poortadapter voor usb type C’ van Trust is het lichtst en met 45 euro ook het goedkoopst. Met 35 gram is de ‘USB-C naar digitale AV multipoort adapter’ van Apple nipt zwaarder, maar wel het kleinste doosje van het testveld: 5,7 bij 5,1 bij 1 cm. Beide dockjes hebben een simpel ontwerp met een vaste hostkabel aan de ene kant, met daartegenover drie poorten: hdmi, usb type-a en een usb type-c poort waarop je alleen een oplader kunt aansluiten. Het glimmende plastic – wit in geval van Apple, zwart bij Trust – lijkt ons niet de meest handige keuze voor een apparaat dat je vaak meeneemt, want er komen maar al te snel krassen op. Jammer genoeg ondersteunt het dockje van Trust geen resoluties hoger dan 1920 x 1080, ook niet op een lagere refreshrate dan 60 Hz. Bij Apple had de usb-doorvoersnelheid wat hoger gemogen – zeker gezien het feit dat het kleinood met 79 euro tot de prijziger adapters behoort.


Trust Multi-poortadapter voor usb type C

De gemiddeld duurste adapters voor mobiel gebruik worden geleverd door Aten, met prijzen (ruim) boven de honderd euro. We bespraken de USB-C Dual View Mini Dock (UH3231), Dual HDMI Dock (UH3233) en Multiport Mini Dock (UH3232) al eens eerder op de website. De eerste twee zijn identiek afgezien van de beeldaansluitingen: respectievelijk tweemaal displayport of tweemaal hdmi, in beide gevallen aangevuld met een usb-a-poort. Je sluit de vierkante zwarte doosjes aan via een losse kabel, die met 100 cm lekker lang is. Aten heeft de solide aanvoelende behuizingen voorzien van een tweetal ledjes om de status van de verbinding te tonen. Hoewel op de verpakking van de UH3231 een trots 4K-logo prijkt, kunnen de adapters die resolutie alleen op 30 Hz doorgeven. De UH3232 is een net wat ander apparaat. De rechthoekige adapter beschikt naast een hdmi-poort over een ethernetpoort en een vga-aansluiting. We kunnen ons voorstellen dat die aansluiting handig van pas komt voor mensen die vaak met een ouderwetse projector werken. Je kunt overigens niet gelijktijdig nog een scherm via hdmi aansluiten, en dat is niet alleen omdat beide poorten te dicht bij elkaar zitten om de connectors te laten passen. Helaas liepen we bij de test van de UH3232 aan tegen een probleem bij het gebruik van de ethernetpoort. Iedere keer als we zowel de netwerkaansluiting als de usb-verbinding maximaal belastten, stopte de netwerkverbinding er geheel mee. Dat is jammer, want afzonderlijk zijn de snelheden van zowel LAN als usb prima.


Aten UH3231

Sta je vaak voor het presentatiescherm, dan zouden we eerder de Dell DA200 overwegen, ook vanwege het nog wat kleinere formaat. Het afgeronde kastje heeft een handig kabeltje dat ingeklapt in de behuizing verdwijnt. De resolutie van de hdmi-poort gaat niet verder dan 1920 x 1080, maar dat is voor het aansluiten op de gangbare kantoorbeamers niet erg. Jammer is wel de trage usb-poort, dus je usb-stick sluit je beter ergens anders aan. De prijs is met 74 euro bovendien wat aan de hoge kant, hoewel de conversie naar het analoge signaal ongetwijfeld wat aan de prijs toevoegt. Van Club3D ontvingen we twee draagbare dockjes die elk van één duidelijk gebruiksdoel zijn voorzien. De ‘CSV-1530’ doet Ethernet en usb, alsmede opladen via een losse type-c-adapter, de ‘CSV-1534’ verruilt de bedrade netwerkaansluiting voor een hdmi-poort. Beide dockjes hebben hetzelfde inklapbare kabeltje als de Dell plus een lekker compacte behuizing. De CSV-1530 onderscheidt zich qua snelheden niet echt van de concurrentie. Dat wil ook weer niet zeggen dat de adapter het slecht doet, al heb je elders meer functionaliteit voor hetzelfde geld. De vijf euro duurdere hdmi-dock is meer bijzonder: die ondersteunt als een van de weinige usb-c adapters in deze test 4K-beeld met 60 Hz. Daarmee zijn de doorvoersnelheden van de usb-poort zoals verwacht beperkt.


Club3D CSV-1534

Wil je een dock met alles erop en eraan, dan komen de producten van Eminent en Xtorm in beeld. Beide zijn voorzien van een mooie stevige behuizing van aluminium; zowel de AB7872 van Eminent als de XC005 van Xtorm beschikken over een hdmi-poort met een maximale resolutie van 2560x1440, een netwerkaansluiting, usb-a-poort en een usb type-c ingang voor een oplader. De doorvoersnelheden zijn prima. Leuk aan de XC005 is dat er meteen ook een kaartlezer voor sd én microsd in zit. Daarmee is dit een complete oplossing voor naast je laptop. De CN-365 van Sitecom en de ‘USB-C Hub with HDMI’ van Verbatim zijn qua prijs vergelijkbaar, maar de featureset schiet net tekort. Beide moeten bijvoorbeeld een netwerkaansluiting missen, al heeft de dock van Verbatim dan wel weer een tweede usb-poort. De hoeveelheid Power Delivery van slechts 29 W is in praktijk van weinig nut. Bij de adapter van Sitecom kregen we de usb-poort niet aan de praat, waardoor de resultaten van de doorvoersnelheid missen.


Xtorm XC005

USB-C docking stations voor op je bureau

De Aten USB-C Multiport Dock with Power Pass-Through (UH3234) en het Sandberg USB-C All-in-1 Docking Station zijn een soort grensgevallen. De twee zijn 28 cm breed, maar hebben net als de draagbare docks geen eigen stroomvoorziening. Door de geringe dikte steek je ze gemakkelijk in je tas. Beide docks bieden precies dezelfde aansluitingen: drie usb-a-poorten, displayport, hdmi en vga, alsmede een Ethernetpoort en een koptelefoonaansluiting. Bovendien hebben ze ook nog een kaartlezer, een feature die we niet veel terugzien. De UH3234 biedt van beide modellen de hoogste overdrachtssnelheden, maar het dock van Sandberg kan met 87 W relatief veel stroom leveren – als je tenminste een losse adapter aansluit.


Aten USB-C Multiport Dock with Power Pass-Through

De dock van Sandberg is met 170 euro tevens nipt goedkoper dan die van Aten, die gemiddeld 181 euro kost. Dat is een stuk minder dan de oudere docks van Aten, waaronder ook de USB-C Multiport Dock (UH3230), die maar liefst 350 euro moet opbrengen. Die biedt behalve de meegeleverde adapter weinig meerwaarde boven het goedkopere apparaat: een losse microfoonaansluiting en een usb type-c-poort voor data, in ruil voor de kaartlezer.


Sandberg USB-C All-in-1 Docking Station

De Club3D CSV-1560 is met een gemiddelde prijs van 174 euro in deze categorie nipt het goedkoopst. Het apparaat heeft een zilvergrijze behuizing die er van een afstandje uitziet alsof hij van aluminium is. Pak je hem vast, dan voel je dat het gewoon gaat om plastic, dat bovendien een beetje goedkoop aanvoelt. Het gewicht is met 171 gram ook het laagst. Qua aansluitingen biedt de adapter weinig bijzonders: drie keer usb type-a en eenmaal type-c, hdmi, displayport en Ethernet, alsmede een enkele koptelefoonaansluiting. De doorvoersnelheden via usb houden helaas niet bepaald over.

Dell D6000: DisplayLink-dock omzeilt beperkingen USB-C

Loop je aan tegen de limieten van usb-c, maar heeft je systeem geen Thunderbolt? Een dock met technologie van het bedrijf DisplayLink, bijvoorbeeld de Dell D6000, kan de beperkingen omzeilen. Middels een speciale SoC en zelfontwikkelde compressietechnologie stuurt die de beelden over usb. Alternate Modes worden niet gebruikt. De twee displayport-aansluitingen stellen je in staat twee 4K-schermen of één 5K-exemplaar aan te sluiten. Ook de rest van de aansluitingsmogelijkheden is ruim. Hoewel die de usb-bandbreedte dus ook nog met de display-aansluitingen moeten delen, zijn de usb-doorvoersnelheden niet opvallend trager dan de concurrentie. Enkel de netwerkpoort blijft nipt achter.

Zonder nadelen is de oplossing van DisplayLink echter ook weer niet. Om te beginnen is een driver noodzakelijk om de beeldaansluitingen aan de praat te krijgen. Mac-gebruikers hadden dit jaar maandenlang last van problemen na een update van MacOS, terwijl de meeste Linux-distributies helemaal buiten de boot vallen. Ook de beeldkwaliteit is niet perfect. Bij stilstaande beelden ziet het beeld er foutloos uit, maar bij beweging zijn af en toe compressieartefacten zichtbaar, vooral rond tekst en scherpe overgangen. Bovendien wordt het beeld minder vloeiend naar mate er meer op het scherm gebeurt. Het bewegen van de muispijl verloopt bijvoorbeeld soepel, maar bij het verschuiven van vensters treden storende framedrops en lag op.


Dell D6000

Lenovo’s ThinkPad USB-C Dock is geheel in stijl van de bekende laptopserie uitgevoerd, al is het bekende rode ledje in het Thinkpad-logo weggelaten. De statusled is in plaats daarvan verwerkt in een knop bovenop het kastje, die in combinatie met compatibele Lenovo-laptops ook als aan-en-uitknop voor de computer dient. De fabrikant is niet zuinig geweest met aansluitingen: we treffen naast een usb-c-poort liefst vijf usb-a-poorten. Daarnaast plaatst Lenovo een type-c-poort, tweemaal displayport, vga, een koptelefoonaansluiting en Ethernet. Toen we de laatste connector gingen proberen, schrokken we in eerste instantie van de tegenvallende snelheid. Gelukkig biedt de aansluiting wel prima Gigabit-snelheden wanneer je de driver installeert.


Lenovo Thinkpad USB-C Dock

Met zijn matzwarte plastic behuizing ziet Acer’s dock met de cryptische productnaam ‘NP.DCK11.01D’ er onopvallend uit. De testresultaten zijn interessanter: sluiten we bijvoorbeeld een 4K-scherm aan, dan blijkt dat Acer dat op de native resolutie van 60 beelden per seconde kan voorzien. Keerzijde is wel dat de usb-poorten dan op 2.0-snelheid werken. In tegenstelling tot de adapter van Club3D wordt de snelheid hoger als je geen 4K-scherm hebt aangesloten. De poorten zijn echter alsnog niet zo vlug als op andere docks. Ook de ethernetpoort biedt een wat lage doorvoersnelheid.


Acer NP.DCK11.01D

Thunderbolt 3 docking stations voor op je bureau

De docks die van Thunderbolt 3 zijn voorzien, kunnen een hogere snelheid of meer features bieden dan de tegenhangers zonder de snelle verbinding. Neem Dell’s Thunderbolt Dock TB16: we vinden niet minder dan zes usb-poorten terug op het lijvige apparaat, waaronder één type-c-poort met Thunderbolt-ondersteuning. Ook beeldaansluitingen zijn er genoeg. Je kunt zodoende twee 4K-schermen of één 5K-scherm aansluiten op 60 Hz, de laatste via één Thunderbolt-kabel of de twee displayport-connectors. Ook als je dergelijke schermen gaat aansluiten, blijven de usb-snelheden op peil. Die zijn sowieso sneller dan bij de non-Thunderbolt-adapters. Daarvoor is kennelijk wel een actieve ventilator nodig. De powerknop op de dock werkt net als bij het model van Lenovo alleen met laptops van het eigen merk. De versie met 240 W-voeding kan tot 130 W aan stroom terugleveren, maar alleen aan geschikte Dell-laptops.


Dell Thunderbolt Dock TB16

Ook HP levert zijn Thunderbolt Dock G2 in twee varianten, waarvan een met een zwaardere voeding. Beide kunnen 100 W aan stroom terugleveren, maar alleen aan een geschikte HP-laptop. Met afmetingen van 9,8 bij 9,8 cm is de dock lekker compact, maar met 800 gram wel vrij massief. Ondanks het beperkte formaat biedt HP evengoed zes usb-poorten, waarvan drie type-c. De doorvoersnelheden behoren tot de snelste in de test. Ook qua beeldaansluitingen is er niks te klagen. Doordat de dock beschikt over displayport 1.4-connectors, kun je er in tegenstelling tot de producten van Dell en Aten een 5K-scherm op aansluiten middels één displayport-kabel. Je laptop moet dan wel over de begin dit jaar geïntroduceerde Titan Ridge Thunderbolt-controller beschikken, anders heb je alsnog twee kabels nodig. Aardig voor zakelijke gebruikers is wellicht de mogelijkheid om de dock uit te breiden met een speciale ‘audiomodule’ voor Skypegesprekken.


HP Thunderbolt Dock G2

De Aten UH7230 is met 561 euro de duurste dock in deze vergelijking. Toch is de featureset van het met aluminium afgewerkte apparaat niet het meest uitgebreid: we vinden minder usb-poorten dan bij de docks van Dell en HP. Vreemd genoeg treffen we ook maar één displayport-aansluiting, en die is niet van het displayport-1.4-type. Zodoende kun je een 5K-scherm of tweede 4K-exemplaar alleen aansluiten via een Thunderbolt-kabel. Dat is niet zo handig, want lang niet alle displays beschikken over die aansluiting. Blijkens onze tests schieten ook de usb-snelheden tekort. Opvallend, gezien de snelle verbinding met de computer.


Aten UH7230

Testresultaten

Om te testen waartoe de docks in de praktijk in staat zijn, hebben we alle exemplaren aangesloten op een laptop met Thunderbolt-support om uit te proberen welke resolutie ze maximaal kunnen leveren. Middels een snelle draagbare ssd en de benchmark CrystalDiskMark hebben we de doorvoersnelheid van de usb-poorten gemeten, waarbij we de score van de snelste poort hebben genoteerd. Bij docks met een ingebouwde ethernetpoort hebben we bovendien de overdrachtssnelheden via het netwerk gemeten, waarbij we gebruikmaakten van de tool iPerf.

Doorvoersnelheid USB

 • USB Seq. Read
 • USB Seq. Write

Zoals verwacht scoren de docks met Thunderbolt 3 het hoogste in de test van de USB-doorvoersnelheid, behalve vreemd genoeg Aten's UH7230, die nog onder de meeste andere docks en adapters eindigt. Over het geheel genomen de Club3D CSV-1534 logischerwijs het slechtst: bij die adapter wordt alle snelle bandbreedte gebruikt om aangesloten 4K-schermen van 60 beelden per seconde te kunnen voorzien. De enkele usb-poort blijft dus beperkt tot 2.0-snelheden. Datzelfde geldt overigens ook voor de Acer USB Type-C Docking Station, als je daarop een dergelijk scherm aansluit. Doe je dat niet, dan werkt de poort zoals je in bovenstaande grafiek kunt zien gewoon op volle snelheid - zij het dat de schrijfsnelheden wel wat tegenvallen.

Doorvoersnelheid LAN

Alle docks en adapters met een ethernetpoort, beloven gigabitsnelheden. De meeste exemplaren slagen daar prima in; alleen de Dell D6000, het Sandberg USB-C All-in-1 Docking Station en Acer's USB Type-C Docking Station presteren minder goed. Vooral de laatste biedt een duidelijk lagere doorvoersnelheid. Ook Lenovo's Thinkpad USB-C Dock bood in eerste instantie een tegenvallende ethernetsnelheid, tot we de driver installeerden. Bij de Aten UH3232 liepen we tijdens het testen aan tegen een probleem met de ethernetpoort, die er bij gelijktijdige volle belasting van ethernet en usb na enkele seconden geheel mee stopte.

Conclusie

Als je een nieuwe notebook hebt gekocht en vervolgens vergeefs zoekt naar je favoriete connector, hoef je niet te wanhopen. Mits het apparaat over een geschikte usb type-c poort beschikt, heb je via één kabel weer een hele zwik aansluitingen beschikbaar, wanneer je een van de docks of adapters in deze test gebruikt. Welke daarvan je het best kunt kopen zal vooral afhangen van de aansluiting die je nodig hebt, plus de vraag hoe groot het kastje moet zijn. Bureaumodellen bieden vaak meer aansluitingen en een meegeleverde adapter voor Power Delivery.

Heb je juist een kleine adapter nodig, dan zijn zoals gezegd de producten van Eminent en Xtorm interessant. Beide zijn lekker compact, hebben een stevige aluminium behuizing en zijn qua aansluitingen compleet. De AB7872 van Eminent is bovendien vriendelijk geprijsd – reden voor een Great Value award – terwijl de duurdere XC005 van Xtorm ook nog een kaartlezer bevat. De laatste ontvangt een Excellent Choice award.

Mits je al een adapter met usb-c aansluiting hebt en vaker onderweg bent, zijn de Sandberg USB-C All-in-one Docking Station en de Aten UH3234 potentieel interessante keuzes. Je steekt ze immers makkelijk in je tas, terwijl je op het bureau wel over een ruime selectie aansluitingen en potente power delivery­-mogelijkheden beschikt. De Sandberg doet het beter qua power delivery, de Aten heeft een streepje voor op het vlak van netwerksnelheid. Heb je meer poorten nodig, dan biedt de ThinkPad usb-c Dock de ruimste selectie aan aansluitingen. Ook voor deze producten is een Excellent Choice award op zijn plaats.

Ben je op zoek naar de ultieme docking station met Thunderbolt, dan komt het model van HP als best uit de bus. De dock biedt veel aansluitingen, de hoogste doorvoersnelheden en is voorbereid op de toekomst met displayport 1.4. We geven het apparaat een Ultimate Product award.


Eminent AB7872


Xtorm XC005
Aten UH3234
Sandberg USB-C All-in-1 Docking Station
Lenovo Thinkpad USB-C Dock


HP Thunderbolt Dock 120 W / 230 W G2


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer USB Type-C Docking Station (NP.DCK11.01D)

Acer USB Type-C Docking Station (NP.DCK11.01D)

 • LAN Aansluiting
 • 1
 • 1
 • 1
 • 3.0
 • 0
 • 3
 • 0

169,64 €

6 winkels
Aten UH3230-AT-G

Aten UH3230-AT-G

 • LAN Aansluiting
 • 1
 • 1
 • 1
 • 0
 • 3
 • 0

172,10 €

1 winkel
Aten UH3231 USB-C Dual-View Mini Dock

Aten UH3231 USB-C Dual-View Mini Dock

 • 0
 • 2
 • 0
 • 0
 • 1
 • 0

109,20 €

1 winkel
Aten UH3232-AT

Aten UH3232-AT

 • LAN Aansluiting
 • 1
 • 0
 • 0
 • 0
 • 1
 • 0

73,89 €

3 winkels
Aten UH3233-AT

Aten UH3233-AT

 • 2
 • 0
 • 0
 • 0
 • 1
 • 0

145,85 €

2 winkels
Excellent Aten UH3234

Aten UH3234

 • LAN Aansluiting
 • 1
 • 1
 • 1
 • 0
 • 3
 • 0

107,04 €

2 winkels
Aten UH7230

Aten UH7230

 • LAN Aansluiting
 • 0
 • 1
 • 2
 • 3.0
 • 0
 • 2
Niet verkrijgbaar
Club 3D CSV-1530

Club 3D CSV-1530

 • LAN Aansluiting
 • 0
 • 0
 • 1
 • 0
 • 1
 • 0

60,77 €

6 winkels
Club 3D CSV-1534

Club 3D CSV-1534

 • 1
 • 1
 • 0
 • 1
 • 0
 • 0

59,26 €

9 winkels
Club 3D USB Type C MST Charging Dock

Club 3D USB Type C MST Charging Dock

 • LAN Aansluiting
 • 1
 • 1
 • 1
 • 3.0
 • 0
 • 3
 • 0

152,26 €

6 winkels
Dell DA200

Dell DA200

 • LAN Aansluiting
 • 1
 • 0
 • 0
 • 0
 • 1
 • 0

49,99 €

5 winkels
Dell Thunderbolt DockTB16 180W EU

Dell Thunderbolt DockTB16 180W EU

 • LAN Aansluiting
 • 1
 • 2
 • 1
 • 3.0
 • 2
 • 3
 • 0

221,70 €

3 winkels
Dell Thunderbolt DockTB16 240W Black

Dell Thunderbolt DockTB16 240W Black

 • LAN Aansluiting
 • 1
 • 2
 • 1
 • 2
 • 3
 • 0

265,98 €

1 winkel
Dell Universal Dock D6000 452-BCYH

Dell Universal Dock D6000 452-BCYH

 • LAN Aansluiting
 • 1
 • 2
 • 1
 • 3.0
 • 0
 • 4
 • 0

182,45 €

5 winkels
Great Value Eminent AB7872 Docking USB Type C HDMI/Ethernet

Eminent AB7872 Docking USB Type C HDMI/Ethernet

 • LAN Aansluiting
 • 1
 • 0
 • 1
 • 0
 • 1
 • 0

49,95 €

5 winkels
Ultimate HP Thunderbolt Dock G2 120W

HP Thunderbolt Dock G2 120W

 • LAN Aansluiting
 • 1
 • 2
 • 3
 • 3.0
 • 0
 • 3
 • 0

214,99 €

2 winkels
Ultimate HP Thunderbolt Dock G2 230W (3TR87AA#ABB)

HP Thunderbolt Dock G2 230W (3TR87AA#ABB)

 • LAN Aansluiting
 • 1
 • 2
 • 3
 • 3.0
 • 0
 • 3
 • 0

261,00 €

3 winkels
Lenovo ThinkPad USB-C Dock

Lenovo ThinkPad USB-C Dock

 • 2
 • 2
 • 3

312,95 €

1 winkel
Excellent Lenovo ThinkPad USB-C Dock (40A90090EU)

Lenovo ThinkPad USB-C Dock (40A90090EU)

 • LAN Aansluiting
 • 0
 • 2
 • 1
 • 3.0
 • 2
 • 3
 • 0

214,95 €

2 winkels
Excellent Sandberg USB-C All-in-1 Docking Station

Sandberg USB-C All-in-1 Docking Station

 • LAN Aansluiting
 • 1
 • 1
 • 1
 • 0
 • 3
 • 0
Niet verkrijgbaar
Sitecom CN-365

Sitecom CN-365

 • 1
 • 0
 • 1
 • 0
 • 1
 • 0

64,99 €

5 winkels
Trust 21260

Trust 21260

 • 1
 • 0
 • 1
 • 0
 • 1
 • 0

39,68 €

7 winkels
Verbatim 49540

Verbatim 49540

 • 1
 • 0
 • 1
 • 0
 • 2
 • 0

37,30 €

3 winkels
Excellent Xtorm XC005 USB-C Hub 5-in-one

Xtorm XC005 USB-C Hub 5-in-one

 • LAN Aansluiting
 • 1
 • 0
 • 1
 • 0
 • 1
 • 0

57,95 €

4 winkels
0
*