2019 preview: de hardware van volgend jaar!

19 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Processors: AMD Ryzen 3, Intel eindelijk met 10nm
  3. 3. Videokaarten: AMD Navi en Nvidia RTX 2060
  4. 4. Opslag: goedkope SSD's en 20TB harddisks
  5. 5. Televisies en monitoren
  6. 6. Smartphones, 5G en wifi
  7. 7. Besturingssystemen: Windows 10 19H1 en macOS 10.15
  8. 8. Conclusie
  9. 9. Reacties

Inleiding

Traditiegetrouw kijken we op oudjaarsdag vooruit naar een nieuw jaar in hardware. Van processors tot smartphones, van videokaarten tot monitoren en televisies: alles wat je in 2019 mag verwachten, vind je in deze vooruitblik.

Laten we eerst nog even kort terugblikken op het voorbije jaar. Waar we vorig jaar nog zuchtten onder prijsstijgingen van zo'n beetje alles wat je in een pc kan stoppen - werkgeheugen, ssd's, videokaarten - stond dit jaar juist in het teken van dalende prijzen. Een 1TB-ssd koop je vandaag de dag voor 125 euro en een ddr4-kit van 16 GB nadert inmiddels de 100 euro: vorig jaar rond deze tijd was dat nog ondenkbaar.

2018 was ook het jaar waarin Nvidia eindelijk weer nieuwe videokaarten uitbracht. Die passen weliswaar niet in bovenstaand rijtje van aantrekkelijk geprijsde hardware, maar brachten wel betere prestaties en veelbelovende nieuwe technieken. In 2019 moeten we daar echt de vruchten van gaan plukken. AMD zorgde samen met Intel op cpu-vlak voor het nodige vuurwerk, maar liet het op gpu-gebied enigszins afweten.

Hoewel niet allemaal even revolutionair, zagen we het voorbije jaar op nog veel meer gebieden innovatie: mesh-wifi, hdr in de pc-wereld, de doorbraak van Android One, qlc-geheugen in ssd's, en ga zo maar door. De mooiste hardware, is echter altijd de hardware die je volgend jaar kan kopen. We spitten de roadmaps van alle fabrikanten voor je door - op de komende pagina's lees je wat je in 2019 mag verwachten!

Processors: AMD Ryzen 3, Intel eindelijk met 10nm

De cpu-liefhebber had qua nieuwe producten weinig te klagen in 2018: Ryzen 2, Threadripper 2, de Intel Core i5/i7/i9 9000-serie en een refresh van het Skylake-X platform kwamen afgelopen jaar op de markt. Door de aanhoudende productietekorten bij Intel stegen de prijzen weliswaar, maar die zijn langzaam maar zeker aan de beterende hand en moeten voor de zomer van 2019 helemaal zijn weggewerkt.

AMD: Ryzen 3 met Zen 2-cores

Begin november hield AMD zijn Next Horizon-evenement, waar het vooruitblikte op de 7nm CPU's en GPU's die het in 2019 gaat introduceren. De Ryzen 3000-serie wordt al in de eerste helft van het nieuwe jaar verwacht en waar de Ryzen 2000-reeks een relatief simpele refresh was, maakt Ryzen 3 gebruik van de eerste nieuwe core sinds de Ryzen-launch in 2017: Zen 2.

De Zen 2-core bevat onder meer een verbeterde branch predictor, een slimmere data pre-fetcher en grotere micro-op caches. In een optimaal scenario zouden de instructies per kloktik (ipc) zelfs 29% hoger moeten liggen, al zouden we met een gemiddelde van 10% in 'normale' workloads al best tevreden zijn. Daarnaast zijn de Zen 2-cores hardwarematige gepatcht tegen de Spectre-aanvallen.

Het grootste architecturele verschil is echter de manier waarop processors met veel cores gemaakt kunnen worden. Het i/o-gedeelte van de processor, met onder meer de pcie- en geheugencontrollers, wordt ondergebracht in een losse die die geproduceerd kan worden op een ander productieprocedé dan de cpu-cores zelf. Die worden verdeeld in zogenaamde chiplets van elk acht cores. Zo wordt onder meer een toekomstige Epyc-serverprocessor met maar liefst 64 cores mogelijk. Uit hoeveel chiplets de consumentenversies van Ryzen 3 zullen bestaan, is vooralsnog niet bekend.

De eerste 7nm-chips worden tijdens de CES-keynote van AMD-CEO Lisa Su gepresenteerd. Of het dan direct tijd is voor Ryzen 3, moeten we afwachten. In tegenstelling tot voorgaande jaren is er in ieder geval geen persdag gepland voorafgaand aan de beurs, dus een echte introductie lijkt onwaarschijnlijk.

Intel: 10nm aan de horizon

Waar AMD flink wat 7nm-processors van de band gaat laten rollen, lijkt Intel het nog even uit te gaan moeten zingen met zijn 14nm-proces. Op zijn Architecture Day deed Intel zijn plannen voor de komende jaren uit de doeken, met onder meer een compleet nieuwe architectuur, maar de eerste processors met 10nm Sunny Cove-cores hoeven we waarschijnlijk nog niet in de eerste helft van 2019 te verwachten. Concrete beloftes over hoe veel beter de ipc van de nieuwe processors gaat worden, werden nog niet gedaan.

Er gaan geruchten over een tussentijdse extra refresh van Coffee Lake onder de codenaam Comet Lake. Het is onduidelijk of het om een complete generatie zou gaan, of enkel een nieuw topmodel voor socket 1151. Dat vlaggenschip zou echter 10 cores krijgen en gebruikmaken van een dubbele ringbus, een middenweg tussen de traditionele ringbusstructuur van Intels mid-range platform en de meshstructuur van de high-end Skylake-X cpu's. Vrijwel zeker lijkt inmiddels de komst van diverse 9000-serie cpu's met een uitgeschakelde igpu.

Voor servers komt er ook nog een tussenpaus: Cascade Lake, een generatie 14nm-cpu's met onder meer ingebouwde versnelling voor 8- en 16-bit instructies. Dat moet voornamelijk bij het uitvoeren van AI-berekeningen van pas komen. Verder zullen deze cpu's ondersteuning bieden voor geheugenmodules met Optane-chips en als multi-chip module maximaal 48 cores per processor bevatten.

Videokaarten: AMD Navi en Nvidia RTX 2060

Het enige echte wapenfeit van AMD was in 2018 de lancering van de Radeon RX 590, wat niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat bleek. Nvidia zette in de afgelopen maanden daarentegen een volledige nieuwe line-up op de markt, aangevoerd door de GeForce RTX 2080 Ti. Die zal de komende tijd worden uitgebreid met betaalbaardere modellen, terwijl we van AMD komend jaar de eerste 7nm-gpu's mogen verwachten.

AMD: eerst Vega op 7nm, dan Navi

Op het event dat we op de vorige pagina al aanhaalden, toonde AMD niet alleen de eerste processor die wordt gebakken op 7 nm. AMD's nieuwe Radeon-topman, David Wang, hield ook een zakelijke Radeon Instinct-kaart met een naar 7nm verkleinde Vega-gpu omhoog. Hij heeft net zo veel shaders als de Vega 10-chip die we kennen van de RX Vega 64, maar is aanmerkelijk kleiner en moet meer dan 25% hogere prestaties bieden bij eenzelfde stroomverbruik. Over een consumentenvariant hoorden we tot nu toe geen officieel woord. Er gaan wel enkele geruchten, maar de vraag is of AMD er echt iets aan zou hebben om deze Vega die-shrink voor consumenten beschikbaar te maken.

Navi werd op het genoemde evenement geen enkele keer aangehaald. Ongeveer een maand terug deden geruchten de ronde over een Radeon RX 3000-serie met een $250 kostend topmodel, dat ruwweg de prestaties van een RTX 2070 zou moeten bieden. Andere bronnen spreken over een kaart die ongeveer de prestaties van een RTX 2080 moet evenaren, bij een relatief laag verbruik en pas in de zomer van 2019. Een lancering in het begin van het nieuwe jaar lijkt ons niet heel waarschijnlijk, maar we laten ons uiteraard graag verrassen.

Nvidia: GeForce RTX 2060, RTX voor laptops en een 1150/2050

Nu de high-end Turing-lineup van Nvidia staat, kan de fabrikant zich gaan concentreren op het verder uitbouwen van de 20-serie. Het is inmiddels nog een slecht bewaard geheim dat tijdens CES de GeForce RTX 2060 gelanceerd gaat worden, al zijn de geruchten niet eenduidig over of die nou wel of geen raytracing zal ondersteunen. Net als bij de GTX 1060 zouden er tal van varianten met verschillende geheugenhoeveelheden en -types verschijnen.

Het is inmiddels ook geen verrassing meer dat op CES de GeForce RTX-lijn voor laptops geïntroduceerd zal gaan worden. De specs van de mobiele RTX 2060, 2070 en 2080 lekten een paar dagen geleden al vrijwel volledig uit. Wie van plan is om een nieuwe gamingnotebook te kopen, zal er binnenkort dus een hoop opties bij krijgen.

Bij de RTX 2060 waren er al geruchten dat hij mogelijk in de 11-serie in plaats van de 20-serie genummerd zou worden, om het verschil tussen kaarten met en zonder raytracing extra duidelijk kenbaar te maken. Ook daaronder verschijnt echter een nieuw model, dat vermoedelijk GTX 1150 of GTX 2050 (Ti) gedoopt gaat worden. Het lijkt vrijwel uitgesloten dat kaarten rond dat prestatieniveau - de GTX 2050 zou 896 cuda-cores krijgen, oftewel net iets meer dan een derde van de RTX 2070 - dedicated raytracing-cores krijgen. Zelfs op full hd-resolutie zouden games met RTX immers niet speelbaar zijn op zo'n gpu.

Wat komt er na Turing? Niemand die het weet. Nvidia is nooit heel open geweest over zijn roadmaps, maar sinds 2015 heeft het bedrijf eigenlijk helemaal niets meer vrijgegeven. In de meest recente planning stond als opvolger voor Pascal nog Volta gepland, waar Turing een consumenten-afgeleide van is. Daarna stopte de roadmap echter: wat Nvidia de komende jaren voor ons in petto heeft, is puur giswerk.

Opslag: goedkope SSD's en 20TB harddisks

Vorig jaar klaagden we in de preview naar 2018 nog over de hoge ssd-prijzen, maar dit jaar zijn we juist positief gestemd. Een marktonderzoeksbureau deed enkele dagen geleden nog een jubelend persbericht in onze mailbox belandden, waarin het voorspelde dat de ssd-prijzen het volledige komende jaar door zullen gaan met dalen. Die ssd van 1 TB uit de inleiding, waarvan we ons nu verbazen over de lage prijs van 125 euro, gaat als er niks geks gebeurt nog wel door de 100 euro heen in 2019.

Ssd's worden goedkoper, sneller en... langzamer?!

Het steeds goedkoper worden van flashgeheugen, wat zowel door technische innovatie (3d-nand, qlc) als door simpele overproductie wordt veroorzaakt, heeft echter ook een keerzijde. Niet-primaire componenten als de ssd-controller, de printplaat en zelfs het 2,5"-doosje gaan een steeds groter deel van de kostprijs uitmaken. Wil je nog competitief kunnen zijn, oftewel ssd's nog goedkoper maken, dan moet ook daarop bezuinigd gaan worden. High-end ssd's zullen in 2019 ongetwijfeld sneller blijven worden, met Intels 3D XPoint-gebaseerde Optane-ssd's voorop, maar het zou zo maar eens kunnen dat de 'gemiddelde' ssd eerder langzamer wordt.

In 2018 brachten de eerste fabrikanten ssd's met qlc-geheugen op de markt: goedkoper, maar ook langzamer en potentieel minder betrouwbaar. Komend jaar zal die techniek veel breder toegepast gaan worden. Samsung introduceerde dit jaar al de 860 QVO met een sata-interface en liet de term '980 QVO' in een onbewaakt ogenblik al vallen - die qlc-ssd met een pcie-interface komt er dus hoogstwaarschijnlijk aan. Die naam zet natuurlijk ook de deur open voor nieuwe tlc- en misschien zelfs mlc-gebaseerde nvme-ssd's van Samsung. Voor het eerst in jaren kreeg de fabrikant dit jaar concurrentie in het high-end segment, onder meer van Toshiba en WD, dus die reactie zal ongetwijfeld niet uitblijven. We verwachten dat onder meer het relatief hoge stroomverbruik (en dus warmteproductie) van de Samsungs aangepakt zal worden. Ook de bredere toepassing van 96-laags 3d-nand staat op de planning voor 2019.

Om nog maar even bij Samsung te blijven: die fabrikant toonde in oktober 2018 eveneens een nieuwe generatie Z-NAND, zijn eigen concurrent voor 3D XPoint. In tegenstelling tot Intel past Samsung dit type geheugen vooralsnog niet toe in consumentenproducten, maar wellicht gaat dat komend jaar veranderen. Intel staat immers wel heel eenzaam aan de top in de grafieken van onze ssd-reviews...

De race naar de 20TB harde schijf

Dit jaar mochten we de eerste 14TB-harddisks in ons testlab verwelkomen. Voor het verhogen van de capaciteit werden de fabrikanten gedwongen tot innovatie: heliumvulling is tegenwoordig standaard in het high-capacity segment, en Seagate paste zelfs voor het eerst de nieuwe TDMR-techniek toe. Inmiddels is de race naar de eerste harde schijf van 20 terabyte losgebarsten: voor of in 2020 moet deze barrière worden geslecht, met dank aan technieken als heat-assisted magnetic recording (hamr) en microwave-assisted magnetic recording (mamr), waar respectievelijk Seagate en WD aan werken.

Seagate sprak eerder deze maand nog uit dat het in 2019 een 16TB-schijf op de markt gaat brengen die gebruikmaakt van hamr, waarbij een laser de platter verhit om het schrijven te vergemakkelijken. WD is van oudsher wat minder open over zijn plannen - tot nu toe heeft de fabrikant überhaupt nog geen 14TB-aanbod voor consumenten, dus als we zouden moeten gokken wie de race naar 20 TB gaat winnen, zouden we ons geld voor nu op Seagate zetten.

Televisies en monitoren

Op CES, de beurs die komend jaar van 8 tot 12 januari 2019 wordt gehouden in Las Vegas, laten de diverse televisiefabrikanten altijd hun line-ups voor het nieuwe jaar zien. Onder meer Samsung en LG pakken traditiegetrouw groot uit tijdens deze beurs. Inmiddels is er al het nodige uitgelekt over wat de fabrikanten in 2019 gaan introduceren.

Tv's: microled, hdmi 2.1 en oprolbare oleds

Zo zou Samsung zijn eerste microled-televisie gaan tonen die daadwerkelijk verkrijgbaar wordt - tot nu toe hebben we alleen prototype's van deze échte oled-concurrent gezien. Het zou echter om een enorme tv gaan die bovendien erg duur wordt, aangezien de productie van microled-panelen op dit moment nog prijzig is. Volgens Samsung moet microled, dat gebruikmaakt van conventionele in plaats van organische leds, excelleren in duurzaamheid, lichtrendement en levensduur.

Ook LG werkt aan microled-panelen, maar verkondigt vooralsnog dat die technologie de komende jaren veel te duur zal blijven om normale consumenten-tv's op te baseren. In plaats daarvan zal het zijn oled-lineup vernieuwen met onder meer een verbeterde beeldprocessor. Nog onduidelijk is of er ook ondersteuning voor hdmi 2.1 zal komen, wat overigens voor alle fabrikanten geldt. Dat is de enige manier om vanaf een extern apparaat 4K 120Hz-input naar een televisie te sturen, maar vorig jaar was de techniek nog niet volwassen genoeg om in de 2018-lineups te integreren.


De oprolbare oled-tv: in de winkels in 2019?

In de tussentijd werken de fabrikanten aan meer futuristische concepten. LG's oprolbare oled-televisie, die op CES 2018 als prototype werd getoond, zou komend jaar in een daadwerkelijk product moeten uitmonden. Samsung heeft intussen diverse handelsmerken aangevraagd voor features die lijken te duiden op AI-achtige functies in tv's: zaken als automatische volume- en helderheidsregeling op basis van de omgeving, en manieren van geluidsverwerking die aangepast worden aan de akoestiek van de kamer waarin de tv hangt.

Monitoren

Twee maanden terug zetten we al eens voor je op een rijtje wat paneelfabrikanten voor monitoren in petto hebben volgend jaar. Wil je alles weten over de panelen die volgend jaar in productie gaan, lees dat artikel dan vooral nog eens door. De korte samenvatting: hogere resoluties, hogere refreshrates en bredere schermen. Rond deze tijd moeten bovendien de panelen voor Nvidia's Big Format Gaming Displays in productie gaan, al gaan die 65"-monitoren met een 144Hz 4K-paneel vermoedelijk tegen de 5000 euro kosten.

Smartphones, 5G en wifi

2018 was een keerpunt in de smartphonemarkt: volgens onderzoeksbureau IDC zijn er voor het eerst minder telefoons verkocht dan in het jaar ervoor. Voor de komende jaren voorspelt het voorzichtige plusjes van enkele procenten per jaar, maar onverwachte ontwikkelingen (bijvoorbeeld het nog verder uit de hand lopen van de handelsoorlog tussen China en de VS) kunnen die zomaar weer de kop in drukken. Fabrikanten kunnen dus niet meer rekenen op vanzelfsprekende groei van de markt: extra klanten zullen van de concurrentie af moeten komen.

Een aantal trends gaan we waarschijnlijk nog niet in de bestverkopende toestellen terugzien, maar komen er zonder twijfel wel aan. Zowel Samsung als Huawei en Oppo werken aan telefoons met opvouwbare schermen, die in 2019 dan toch echt het levenslicht moeten gaan zien. Ook de in het scherm verwerkte vingerafdrukscanner wordt volgend jaar waarschijnlijk gemeengoed. Hieronder hebben we een aantal geruchten over de belangrijkste smartphones van 2019 verzameld - voor zover we nu kunnen overzien, uiteraard.

Samsung Galaxy S10

Rond het Mobile World Congress (eind februari) zal Samsung zijn nieuwe topmodel onthullen, de Galaxy S10. Traditiegetrouw is er alweer een hoop uitgelekt over Samsungs high-end telefoon voor 2019. Tijdens een Qualcomm-evenement begin december, waarbij Hardware.Info aanwezig was, kondigde Samsung aan de nieuwe Snapdragon 855-soc te gaan gebruiken in zijn eerste 5G-toestel. Inmiddels lijkt duidelijk dat er een speciale, iets grotere variant van de Galaxy S10+ gaat komen die 5G ondersteunt. De reguliere S10 zou de toevoeging 'Edge' krijgen, om duidelijk te maken dat de goedkopere S10 Lite met een plat scherm komt. Verder kunnen we verbeteringen op het gebied van de camera verwachten en blijft de 3,5mm headphone-jack waarschijnlijk behouden. In onderstaande render zien we een gat in het scherm voor de frontcamera: wordt dit de nieuwe

OnePlus 7

Recent dook een foto van een presenterende Pete Lau (CEO van OnePlus) op, waar hij wijst naar een slide met de achterkant van de vermoedelijke OnePlus 7. In een grote zwarte cirkel zijn meerdere camera's en een flitser ondergebracht. Het lijkt niet meer dan logisch dat de OnePlus 7 gebruik zal maken van de Snapdragon 855-soc, zeker omdat het bedrijf al heeft aangegeven voor een 5G-modem van Qualcomm te kiezen.

De 2019 iPhones

We noemen ze vooralsnog maar 'de iPhones van 2019', want hoe de nieuwe Apple-telefoons gaan heten, weten we nog niet. Volgens de eerste geruchten komen er net als dit jaar drie modellen, waarvan de goedkoopste een lcd-scherm in plaats van een oled heeft. Vrijwel zeker is in ieder geval dat de nieuwe A13-soc geproduceerd zal worden op TSMC's tweede generatie 7nm-proces, waarbij gebruikt wordt gemaakt van EUV. Ook wordt er innovatie verwacht op het gebied van de camera's: een setup met 3 sensors behoort zelfs tot de mogelijkheden. Hoe dan ook, het duurt nog wel even voor het september is, dus tot die tijd gaan we ongetwijfeld nog veel meer horen over de nieuwe iPhones.

Nokia 9

Ten slotte nog een fabrikant die het afgelopen jaar flink aan populariteit wist te winnen bij jullie: Nokia. Deze oudgediende is terug met HMD als achterliggende producent, en onderscheidt zich vooral door het veelvuldig toepassen van Android One-software. Het nieuwe topmodel, de Nokia 9, had eigenlijk allang op de markt moeten zijn, maar werd meerdere keren uitgesteld. De Nokia 9 wordt het eerste Snapdragon 845-toestel van de fabrikant en krijgt maar liefst vijf camera's op de achterzijde.

5G en 802.11ax WiFi

Draadloze netwerktechnologieën gaan grote sprongen maken in 2019, daar is iedereen het over eens. Mobiele netwerken gaan langzaam over naar 5G, een verzamelterm voor allerlei soorten frequenties om in alle scenario's de optimale draadloze verbinding te bieden. Voor thuisnetwerken komt er een volledig nieuwe wifi-standaard beschikbaar: 802.11ax, met in theorie snellere connecties dan een ethernetkabel. Over beide nieuwe standaarden publiceerden we recent uitgebreide artikelen:

Besturingssystemen: Windows 10 19H1 en macOS 10.15

Zoals we inmiddels gewend zijn, mogen we ook in 2019 weer twee nieuwe grote Windows-update verwachten. Voorheen werden die genummerd naar de maand, maar de volgende update gaat naar verluidt Windows 10 19H1 heten, verwijzend naar de eerste jaarhelft. Dan kunnen we het fiasco van de uitrol van de October 2018 Update in ieder geval snel weer vergeten.

Windows 10 19H1

Omdat deelnemers aan het Windows Insider-programma de nieuwste functies al eerder kunnen testen, weten we al een aantal nieuwe features die we waarschijnlijk in Windows 10 19H1 terug gaan zien. Zo krijgt Windows, in navolging van het beschikbaar komen van een donker thema, ook een thema dat juist veel lichte tinten gebruikt. Ook zal Focus Assist, de functie die meldingen tijdelijk verbergt, automatisch activeren zodra je een app in fullscreen-modus zet. Ten slotte wordt het mogelijk om meer van de voorgeïnstalleerde Windows-onderdelen te verwijderen. Vermoedelijk komt Windows 10 19H1 rond april 2019 beschikbaar.


Bron screenshot: WindowsCentral.com

macOS 10.15

De nieuwste versie van macOS wordt waarschijnlijk pas tijdens WWDC in juni aangekondigd. Vooralsnog weet Apple de gelederen goed gesloten te houden: zelfs de naam van macOS 10.15 is nog niet bekend. De enige functie waar we wel al wat over hebben gehoord, is project Marzipan. Dit zou het porten van iOS-apps naar macOS veel eenvoudiger moeten maken voor ontwikkelaars. Naast een beter gevulde App Store, gaat dit wellicht ook helpen bij de geruchtmakende overstap naar zelfgeproduceerde processors voor onder meer Macbooks. Die zou echter niet voor eerder dan 2020 op de planning staan.

Conclusie

We hebben een hoop om naar uit te kijken in 2019. De concurrentie in de cpu-markt gaan onverminderd door: AMD komt in het nieuwe jaar met zijn eerste nieuwe core sinds Zen in 2017, terwijl Intel volgens onbevestigde geruchten zelfs een 10-core gaat uitbrengen op zijn mainstreamplatform. Tegen het einde van het jaar moeten we eindelijk ook 10nm-processors van die fabrikant gaan zien.

Na het in 2018 rustig aan te hebben gedaan, kunnen we ook weer wat van AMD gaan verwachten in de gpu-markt. 2019 wordt het jaar van Navi, maar of het echt een RTX 2080-killer met een lager verbruik en een véél lagere prijs gaat worden, moeten we nog maar zien. Nvidia zal in de tussentijd gestaag zijn nieuwe line-up verder uitbouwen, te beginnen met de op handen zijnde introductie van de RTX 2060.

Ook moet 2019 het jaar gaan worden van twee nieuwe en toch wel revolutionaire netwerkstandaarden: 5G en 802.11ax-wifi. Beide moeten door de lucht snelheden gaan bieden die tot nog toe onmogelijk zijn. De eerste 5G-smartphones staan dan ook op de planning, net als veel meer telefoons met ingebouwde vingerafdruklezers, een hele batterij aan camera's en wellicht zelfs vouwbare schermen.

Over anderhalve week barst de CES-beurs in Las Vegas los, waar we de eerste aankondigingen van nieuwe producten al zullen gaan zien. Uiteraard zullen we op Hardware.Info uitgebreid verslag doen van al het beursnieuws. In de tussentijd zijn we alvast benieuwd naar welke nieuwe hardware jij het meeste uitkijkt in 2019: laat het weten in de comments!

0
*