Seasonic Prime Ultra & Prime SnowSilent voedingen review: maakt een dure voeding verschil?

70 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Focus vs. Prime
 3. 3. Hoe test Hardware.Info voedingen
 4. 4. Connectors en kabels
 5. 5. Kabellengte
 6. 6. Capaciteit en voltages
 7. 7. Efficiëntie
 8. 8. Lage belasting
 9. 9. Verbruik zonder belasting
 10. 10. Ripple
 11. 11. Geluidsproductie
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Voedingen uit het middensegment zijn anno 2019 net zo goed als de high-end modellen van een paar jaar geleden. Toch is het volgens Seasonic nog de moeite waard om meer te investeren in een voeding. Om dat kracht bij te zetten, stuurde de fabrikant ons vrijwel zijn volledige high-end productgamma op: wij zochten uit of je daar echt profijt van hebt!

De populairste voedingserie van Seasonic is ongetwijfeld de Focus Plus Gold, die anderhalf jaar geleden het bekende 'alles wat je wil hebben'-niveau (modulair, 80Plus Gold, semi-passieve fan, et cetera) naar een tot dan toe niet eerder vertoond prijspunt bracht. Daarboven in de line-up tref je echter nog de Prime-reeks aan, die bestaat uit deelseries met 80Plus Gold, Platinum en Titanium certificaten. Er is zelfs een speciale Snow Silent-uitvoering beschikbaar met een volledige witte behuizing.

Seasonic Prime Snow Silent Platinum 650W
De Seasonic Prime Snow Silent Platinum 650W is sneeuwwit.

Betaal je voor een Focus Plus Gold in 750W-formaat nog geen 110 euro, in de Prime-reeks vind je ook 750W-voedingen voor 150 en zelfs meer dan 200 euro. Wat je voor die meerprijs meer krijgt, zoeken we in deze review voor je uit. Zoals je van ons gewend bent, hebben we alle voedingen ook uitgebreid getest.

Focus vs. Prime

Aangezien de Prime-serie een compleet ander deel van Seasonics productgamma is, zou je wellicht verwachten dat je een totaal verschillende voeding krijgt. Eenmaal opengeschroefd zijn de gelijkenissen echter duidelijk: de Prime Ultra Gold, Prime Ultra Platinum en Prime Snow Silent delen bij de lagere vermogens hetzelfde platform met de Focus Plus Gold. Intern zijn er enkele kleine verschillen, waaronder een aantal specifieke componenten en een ander aansluitingenpaneel, waardoor de in de kabels verwerkte condensators niet meer nodig zijn. Bovendien hebben de Primes een grotere fan (135 mm) dan de Focus (120 mm) - het betreft nog altijd een exemplaar met een duurzaam FDB-lager. Het interne ontwerp van de hogere wattages kennen we onder meer van de door Seasonic geproduceerde Asus RoG Thor. De Prime Ultra Titanium en Snow Silent Titanium betreffen overigens wel een volledig ander ontwerp.

Seasonic Prime Ultra Platinum 650W
De Seasonic Prime Ultra Platinum 650W.

Grotere verschillen zitten er in de levering en service. Alle Prime-voedingen komen met twaalf jaar garantie, waar de Focus-serie het bij 'slechts' 10 jaar houdt. Daarnaast krijg je er diverse accessoires bij, waaronder een 'tester' in de vorm van een ATX-stekker om de voeding handmatig in te schakelen. Met de SATA 3.3-adapter kun je nieuwe harde schijven met ondersteuning voor de PWDIS (power disable) feature aansluiten. Harddisks die dat ondersteunen gebruiken daar een pin voor die voorheen voor de 3,3V-rail werd gebruikt, wat betekent dat ze niet werken als je een conventionele sata-stroomstekker aansluit. De adapter laat simpelweg de (verder ongebruikte) 3,3V-pinnen weg.

Hieronder zie je de belangrijkste verschillen tussen de Focus Plus Gold, Prime Ultra Gold, Platinum & Titanium en de Prime Snow Silent in een overzichtelijke tabel.

  Focus Plus Gold Prime Ultra Gold Prime Ultra Platinum Prime Ultra Titanium Prime Snow Silent
Efficiëntie 80Plus Gold 80Plus Gold 80Plus Platinum 80Plus Titanium 80Plus Gold/Platinum/Titanium
Fan grootte 120 mm 135 mm 135 mm 135 mm 135 mm
Condensators in kabels Ja Nee Nee Nee Nee
Garantie 10 jaar 12 jaar 12 jaar 12 jaar 12 jaar
PSU tester Nee Ja Ja Ja Nee
SATA 3.3 adapter Nee Ja Ja Ja Ja

Hoe test Hardware.Info voedingen

Voor het testen van voedingen maken we gebruik van professionele Stratron load-generatoren, waarmee we voedingen in ons lab tot 1600 watt kunnen belasten. Iedere voeding testen we in stappen van 100 watt vanaf 200 watt tot aan de maximale belasting. Bij iedere stap meten we voltages op de verschillende lijnen. Hoe dichter die waarden liggen bij de officiële waarden van 3,3, 5 en 12 volt, des te beter. Meer dan 5% afwijking is taboe. Bij iedere stap meten we met een professionele Zes Zimmer stroommeter het uit het stopcontact opgenomen vermogen. Op basis daarvan berekenen we de efficiëntie. Een oscilloscoop stelt ons in staat om de ripple, ofwel de fluctuaties op de geleverde gelijkspanningen te meten.

Belangrijk om te weten is dat we in alle gevallen in totaal zo’n 50 watt stroom uit de 3,3 en 5 voltlijnen trekken en de rest uit de 12 voltlijnen. Dat is anders dan de manier waarop bijvoorbeeld de 80 Plus organisatie of de meeste fabrikanten zélf hun voedingen testen, maar staat wel dichter bij de realiteit. In een pc maken alle stroomverslindende componenten (lees: de cpu en gpu) louter van de 12 voltlijnen gebruik; de 3,3 en 5 voltlijnen hebben slechts een zeer beperkte functie.

Naast de standaard tests vanaf 200 watt doen we ook tests bij lage belastingen van 22,5, 50 en 100 watt. Deze waarden en de verdeling van de belasting over de 3,3, 5 en 12 volt rails zijn gemodelleerd naar een echt systeem met een quad-core Intel-processor, middenklasse moederbord, twee geheugenmodules, een ssd en een cpu-koeler. De 22,5 watt test komt ruwweg overeen met het idle-verbruik van dit systeem, de 50 watt test is gemodelleerd naar een situatie waarbij één cpu-core volledig is belast en de 100 watt test naar een situatie waarbij alle cores volledig belast zijn.

Voorts meten we ook het door de voeding aan het stopcontact onttrokken vermogen zónder belasting. Belangrijk om te weten of voedingen niet te veel sluipvermogen hebben.

Onze geluidstest doen we in een geluidsdichte box, zodat we waarden vanaf ca. 18 dB(A) nauwkeurig kunnen meten. Onze meter plaatsen we 10 cm. van de voeding en we belasten de voedingen met ca. 100W, 300W en 500W. We doen de metingen nadat de voedingen 20 minuten lang belast zijn.

Connectors en kabels

Aangezien de Seasonic Prime-reeks zo'n beetje alle vermogens van 550 tot 1300 watt afdekt en qua efficiëntie van Gold tot Titanium loopt, hebben we héél veel vergelijkingsmateriaal opgenomen in de daardoor erg lang geworden grafieken. We trappen af met de bijzonderheden in connectors en kabels.

Ga je heel veel videokaarten combineren, dan heb je aan de 1300W-modellen van de Prima Ultra Gold en Platinum in ieder geval een uitstekende koop. Je krijgt er maar liefst twaalf PEG-stekkers bij. De acht stuks bij de 1000W-versies en zes connectors bij de 850W-modellen zijn marktconform. Bij het 550W-model heb je maar twee connectors tot je beschikking.

Seasonic Prime Ultra Platinum 1300W
De kabels van de Seasonic Prime Ultra Platinum 1300W.

Bij de aantallen sata- en molex-aansluitingen zien we geen bijzonderheden. De voedingen met een hoger vermogen hebben doorgaans meer connectors dan de bescheidener uitvoeringen.

 • PEG
 • Sata
 • Molex

Kabellengte

Seasonic past relatief lange kabels voor de 24-pins ATX-stekker en de PEG-connectors toe, behalve op de Prime Ultra Titanium modellen. Ook in grotere behuizingen zul je dus geen lengte tekort komen. De sata- en molex-kabels zijn qua lengte gemiddeld.

 • Moederbord 24-pins
 • PEG
 • Sata
 • Molex

Capaciteit en voltages

Een capaciteit daadwerkelijk kunnen leveren is één ding, dat op de juiste manier doen is een tweede. De ATX-specificatie schrijft voor dat voltages maximaal 5% mogen afwijken om stabiliteit te waarborgen. Dat betekent dat de belangrijke 12V-lijnen minimaal 11,40 en maximaal 12,6 volt mogen zijn. Voor de 5V lijn zien we graag voltages tussen de 4,75 en 5,25 volt.

In deze lijngrafieken zie je enkel de voedingen die we vandaag bespreken - anders zou hij compleet onleesbaar worden. Alle Seasonics blijven ruim binnen de marges. Het valt op dat de grootste uitschieters naar boven en beneden op de 12V-lijn allebei Prime Ultra Platinums zijn, respectievelijk de 1300W- en 650W-versies.

 • 12V
 • 5V
 • 3,3V

Efficiëntie

De efficiëntie van een voeding is het percentage van het uit het stopcontact opgenomen vermogen dat daadwerkelijk aan de componenten binnen de pc wordt doorgegeven. Wanneer de componenten in totaal 400 watt verbruiken, verbruikt een systeem met een 80% efficiënte voeding 400 / 0,80 = 500 watt stroom. Eenzelfde pc met een 90% efficiënte voeding haalt slechts 400 / 0,90 = 444 watt uit het stopcontact. Dat kan dus potentieel schelen in de stroomrekening, maar werkt ook door op andere vlakken. Het verloren vermogen komt immers (op een klein beetje na, voor het laten draaien van de ventilator) tot uiting als door de voeding opgewerkte warmte. Hoe efficiënter de voeding, hoe koeler die blijft, dus hoe minder koeling er noodzakelijk is en hoe langer de te verwachten levensduur.

Blijkens onze tests zijn de normale variaties tussen de Prime Ultra Gold en Platinum modellen een grotere factor in de efficiëntie dan de kleine verschillen in gebruikte componenten. In de grafiek lopen de gele lijntjes van de Prime Ultra Gold-voedingen en de grijze van de Platinums kriskras door elkaar - de Prime Ultra Gold 1000W is gemiddeld zelfs nipt de efficiëntste van dat duo. De Prime Ultra Titanium is wel in alle gevallen duidelijk efficiënter dan de rest van het testveld.

Lage belasting

Hoe zit het bij lage belasting? We doen zoals geschreven tests bij lage belastingen van 22,5, 50 en 100 watt, gemodelleerd naar een echt socket 1151-systeem met twee geheugenmodules, een ssd en een cpu-koeler. De 22,5 watt test komt ruwweg overeen met het idle-verbruik van dit systeem, de 50 watt test is gemodelleerd naar een situatie waarbij één CPU-core volledig is belast en de 100 watt test naar een situatie waarbij alle cores volledig belast zijn.

De efficiëntie bij lage vermogens is een test waarin de 80Plus Titanium-gecertificeerde modellen zich weten te onderscheiden van de rest van het testveld, met waardes rond de 80%. Vrijwel alle geteste Seasonics komen hier (ruim) boven de 70% uit, alleen de 1300W-modellen doen het hier duidelijk minder. Dusdanig beperkte belastingen liggen bij dergelijke modellen immers ver van het efficiëntste punt op de curve af.

 • 22,5W
 • 50W
 • 100W

Verbruik zonder belasting

Een efficiëntere voeding draagt bij aan een lagere stroomrekening. Misschien nog wel belangrijker is dat een voeding wanneer de pc uit staat - en er dus geen belasting is - niet alsnog veel stroom verbruikt. Daarom doen wij ook altijd een test zonder belasting. Dat doen we zowel met de voeding ingeschakeld als met de voeding uitgeschakeld.

De meeste Seasonics laten wanneer de voeding is uitgeschakeld nog een zeer licht, zij het meetbaar verbruik zien. Alleen de Titanium-modellen verbruiken in dat scenario helemaal niets. Ook wanneer de voeding wel nog aan staat, zijn de gemeten waardes vergelijkbaar met die van andere high-end voedingen.

 • Voeding aan
 • Voeding uit

Ripple

Een voeding hoort strakke spanningen van 3,3, 5 en 12 volt af te leveren. Wie de geleverde spanningen echter analyseert met een oscilloscoop, ziet dat deze gelijkspanning toch altijd een beetje fluctueert. Is dit fluctuatie op lage frequentie, dan spreken we in jargon over ripple, is het op hoge frequentie dan spreken we over noise (ruis). Het is een arbitrair verschil en in alle gevallen geldt: hoe kleiner deze fluctuaties, des te stabieler de voeding. Zeker overklokkers die de grenzen opzoeken van wat chips nog net aankunnen, zijn gebaat bij een zo klein mogelijke ripple.

We meten deze spanningsvariaties, ofwel ripple, met behulp van een oscilloscoop. De Vtt (voltage-top-top) waarden geven het verschil aan tussen de hoogste en laagste gemeten spanning, waarbij we steeds de waarden van drie metingen op verschillende 12V-kabels middelen. Wanneer de 12 voltlijn een ripple heeft van 50 mVtt, betekent het dat deze fluctueert tussen de 11,975 en 12,025 volt. Waarden rondom de 50 mVtt zijn uitstekend en zorgen ervoor dat je je zelfs bij flink overklokken geen zorgen hoeft te maken over de stabiliteit. Waarden onder de circa 75 mVtt zijn ook nog prima. Zit een voeding daar ver boven, dan is dat echt een minpunt.

De ripple is niet het sterkste punt van de Seasonic Prime-voedingen, wat waarschijnlijk deels komt doordat de condensators in de kabels zijn weggelaten. Dat ziet er strakker uit en maakt kabelmanagement makkelijker, maar zorgt wel voor iets minder goede onderdrukking van de ripples. De Platinum-modellen doen het hier echter duidelijk beter dan de Prime Ultra Golds, waarmee dit eigenlijk de eerste test is waarbij het voordeel van die duurdere series duidelijk wordt. De Titaniums doen dit van deze voedingen als beste, met waardes onder de 20 mVtt.

Geluidsproductie

Ten slotte dan nog de geluidsproductie. Deze hebben we gemeten in een geluidsdichte box op 10 centimeter afstand bij drie belastingen: circa 100W, circa 300W en circa 500W. Waarden rond of onder de 30 dB(A) betekenen dat een voeding onhoorbaar stil is. Alles onder de 35 dB(A) is nog fluisterstil te noemen, daarboven begin je een voeding toch te horen. Een meting van 40 dB(A) of hoger mag je opvatten als zeer duidelijk hoorbaar. Technisch gezien is elke 3 dB(A) een verdubbeling van het geluid, maar het menselijk oor neemt elke toename van 10 dB(A) waar als ongeveer een verdubbeling.

Alle Primes hebben een semi-passieve ventilator, waardoor bijna alle modellen tot een belasting van circa 300 watt onhoorbaar stil blijven. Alleen de Prime Ultra Platinum 1300W laat dan al duidelijk van zich horen. Bij onze zwaarste geluidstest (500 watt) waaiert het testveld behoorlijk uiteen. De Snow Silent Gold 550W, Prime Ultra Platinum 650W en 1300W, en Prime Ultra Gold 750W en 1300W maken bijvoorbeeld best wat herrie. De Prime Ultra Platinum 850W en 1000W en Prime Ultra Gold 850W blijven juist lekker stil.

 • 100W load
 • 300W load
 • 500W load

Conclusie

Als rode draad door deze review heen zijn we op zoek geweest naar de meerwaarde van een duurdere voeding ten opzichte van het 'gewoon goed'-segment, waarin bijvoorbeeld de populaire Corsair RMx- en Seasonic Focus Plus Gold-reeksen vallen. Die meerwaarde zit in kleine dingen: net wat andere componenten op een verder zeer vergelijkbaar platform, een wat grotere ventilator, meer extra's in de doos en een nóg langere garantie. De vraag is echter of dat genoeg is om het prijsverschil goed te maken.

Het eerlijke antwoord daarop is eigenlijk vaak nee. In de grafieken houd je door de bank genomen prima een Focus Plus Gold en een Prime Ultra Titanium uit elkaar, maar de verschillen tussen een Focus en een Prime met allebei 80Plus Gold zijn uiterst klein. Ook binnen de Prime-serie is het lang niet altijd zo dat de Platinum-versie efficiënter is dan de Gold; variaties van model tot model lijken bijna een grotere factor te zijn. Dat terwijl de prijsverschillen toch fors zijn. Een Focus Plus Gold of RMx van 750 watt heb je al voor 110 tot 120 euro, maar in diezelfde capaciteit betaal je voor de Prime Ultra Gold 145 euro en ben je voor een Prime Ultra Platinum 170 euro kwijt. Pas bij de ruim 200 euro kostende Titanium-modellen zien we echt duidelijk hogere testresultaten op vrijwel alle fronten - alleen die voedingen sturen we dan ook naar huis met een Ultimate Product award.

Seasonic Prime Ultra Titanium 1000W
De Seasonic Prime Ultra Titanium 1000W.

Dat relatief betaalbare mid-range voedingen anno 2019 al zo goed zijn dat de verschillen met veel duurdere modellen bijna binnen de marges vallen, is voor de consument natuurlijk alleen maar goed. De bespaarde euro's kun je immers in andere onderdelen van je pc steken, waar je doorgaans een stuk meer van zal merken.

Tegelijkertijd werpt dat voor voedingfabrikanten de vraag op hoe je wel nog meerwaarde kunt toevoegen aan een duurdere voeding. We zagen de afgelopen tijd diverse fabrikanten experimenteren met het meeleveren van individueel gesleevde kabels (waaronder Seasonic zelf), onder meer NZXT en Corsair bieden digitaal uitleesbare voedingen aan, en die laatste fabrikant heeft in zijn nieuwste topmodel zelfs een compleet nieuw type transistors verwerkt voor een ongekende efficiëntie. Afgelopen jaar toonde ook Seasonic een prototype van een nieuw topmodel dat gebruik gaat maken van dergelijke GaN-transistors, dus wie weet gaan we in de nabije toekomst weer grotere sprongen zien in het high-end segment.


Seasonic Prime Ultra Titanium 650W
Seasonic Prime Ultra Titanium 750W
Seasonic Prime Ultra Titanium 850W
Seasonic Prime Ultra Titanium 1000W


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Seasonic Prime Snow Silent Gold 550W

Seasonic Prime Snow Silent Gold 550W

 • 550 W
 • 90 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • ATX

102,85 €

4 winkels
Seasonic Prime Snow Silent Platinum 650W

Seasonic Prime Snow Silent Platinum 650W

 • 650 W
 • 92 %
 • 80 Plus Platinum
 • Modulair
 • ATX

130,45 €

3 winkels
Seasonic Prime Snow Silent Titanium 750W

Seasonic Prime Snow Silent Titanium 750W

 • 750 W
 • 95 %
 • 80 Plus Titanium
 • Modulair
 • ATX

187,00 €

4 winkels
Seasonic Prime Ultra Gold 650W

Seasonic Prime Ultra Gold 650W

 • 650 W
 • 90 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • ATX

114,99 €

4 winkels
Seasonic Prime Ultra Gold 750W

Seasonic Prime Ultra Gold 750W

 • 750 W
 • 90 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • ATX

144,90 €

3 winkels
Seasonic Prime Ultra Gold 850W

Seasonic Prime Ultra Gold 850W

 • 850 W
 • 90 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • ATX

119,95 €

2 winkels
Seasonic Prime Ultra Gold 1000W

Seasonic Prime Ultra Gold 1000W

 • 1000 W
 • 90 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • ATX

174,95 €

6 winkels
Seasonic Prime Ultra Gold 1300W

Seasonic Prime Ultra Gold 1300W

 • 1300 W
 • 90 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • ATX

169,95 €

5 winkels
Seasonic Prime Ultra Platinum 650W

Seasonic Prime Ultra Platinum 650W

 • 650 W
 • 90 %
 • 80 Plus Platinum
 • Modulair
 • 54 A

140,45 €

3 winkels
Seasonic Prime Ultra Platinum 750W

Seasonic Prime Ultra Platinum 750W

 • 750 W
 • 90 %
 • 80 Plus Platinum
 • Modulair
 • 62 A

155,20 €

4 winkels
Seasonic Prime Ultra Platinum 850W

Seasonic Prime Ultra Platinum 850W

 • 850 W
 • 92 %
 • 80 Plus Platinum
 • Modulair
 • ATX

194,90 €

3 winkels
Seasonic Prime Ultra Platinum 1000W

Seasonic Prime Ultra Platinum 1000W

 • 1000 W
 • 92 %
 • 80 Plus Platinum
 • Modulair
 • ATX

212,00 €

2 winkels
Seasonic Prime Ultra Platinum 1300W

Seasonic Prime Ultra Platinum 1300W

 • 1300 W
 • 92 %
 • 80 Plus Platinum
 • Modulair
 • ATX

236,63 €

5 winkels
Ultimate Seasonic Prime Ultra Titanium 650W

Seasonic Prime Ultra Titanium 650W

 • 650 W
 • 96 %
 • 80 Plus Titanium
 • Modulair
 • 54 A

174,99 €

2 winkels
Ultimate Seasonic Prime Ultra Titanium 750W

Seasonic Prime Ultra Titanium 750W

 • 750 W
 • 96 %
 • 80 Plus Titanium
 • Modulair
 • 62 A

223,98 €

3 winkels
Ultimate Seasonic Prime Ultra Titanium 850W

Seasonic Prime Ultra Titanium 850W

 • 850 W
 • 96 %
 • 80 Plus Titanium
 • Modulair
 • 70 A

234,99 €

4 winkels
Ultimate Seasonic Prime Ultra Titanium 1000W

Seasonic Prime Ultra Titanium 1000W

 • 1000 W
 • 96 %
 • 80 Plus Titanium
 • Modulair
 • 83 A

281,99 €

3 winkels
0
*