Gigabyte Aorus AD27QD
Zoals het een 'premium' gaming-scherm betaamt heeft Gigabyte de Aorus AD27QD voorzien van een uitgesproken ontwerp, al zie je daarvan aan de voorkant eigenlijk alleen de bijzonder gevormde voet. De twee spitse poten waarop het paneel rust zijn elk gemaakt van één stuk metaal. Ook het bijzonder gevormde verticale deel is voor een groot deel van metaal, wat een mooi solide indruk maakt. Bovenaan de voet heeft Gigabyte een handige draaghendel toegevoegd. Met zijn ver uitstekende poten en relatief diepe voet komt het scherm een aardig stuk naar voren, al kunnen bezitters van een ondiep bureau altijd nog een eigen voet monteren dankzij de aanwezigheid van vesa-bevestigingsgaten.
De voet van Gigabyte biedt in elk geval alle ergonomische opties die je kunt wensen: zwenken, kantelen, hoogteverstelling en - voor wat het waard is - rotatie naar portretmodus. Je hebt een verticaal verstelbereik van 130 mm, het paneel kan 21 graden naar voren en 5 graden naar achteren kantelen en 20 graden naar links of rechts draaien. Bij het verstellen valt op dat het paneel wat kan wiebelen op de voet. De bevestiging tussen de verticale draagarm en het paneel voelt net wat minder stabiel aan dan bij sommige andere luxe schermen het geval is.
- Voor
- Achter
De bouwkwaliteit van de plastic kast rondom het paneel zelf voelt net als die van de voet goed aan, al is de kier tussen de bovenkant van het paneel en de kast vrij breed, waardoor zich op die plek mogelijk stof kan gaan ophopen. Links, rechts en boven zitten smalle schermranden die vlak liggen met het paneel, waardoor het uitgeschakeld kan lijken alsof het beeld tot de rand doorloopt. Staat het scherm aan, dan meten we aan die kanten circa 8 mm voordat het actieve beeld begint. De onderste rand is zoals gebruikelijk breder; daar zit een matzwarte plastic strook met in het midden de powerled, die gelukkig niet te fel schijnt. Je kunt hem overigens ook uitschakelen als je je er tijdens het gamen toch aan mocht storen. Van voren is de uitstraling al met al ingetogen; alleen de bijzondere voet en het glimmende 'Aorus'-logo op de onderste bezel verraden een beetje met wat voor scherm je hier van doen hebt.
Hoe anders is de indruk wanneer we het scherm omkeren, want daar zien we een druk en uitgesproken design, met agressieve lijnen, geprononceerde ventilatiesleuven, hoekig, glimmend plastic en als kers op de taart niet minder dan vijf verschillende zones waarin rgb-verlichting schijnt. Over smaak valt niet te twisten en zeker niet iedereen zal deze typische uitstraling kunnen waarderen. Voor wie dat wel mooi vindt, kunnen we wel stellen dat het scherm van Gigabyte bij de gaming-concurrentie niet uit de toon valt. Echt nuttig is de rgb-verlichting aan de achterkant wat ons betreft niet. Je zit per slot van rekening voor, en niet achter het scherm - en de lampjes zijn ook niet fel genoeg om bijvoorbeeld te kunnen dienen als een vorm van 'bias lighting' achter het paneel.
Wat betreft de naamgeving lijkt Gigabyte goed te hebben gekeken naar andere spelers op de monitormarkt - zij het niet gelijk in positieve zin, want het nieuwe Aorus-scherm is net als zoveel andere schermen voorzien van een voor niet ingewijden nogal cryptische productnaam. Toch kun je met een beetje hulp wel wijs worden uit de combinatie 'AD27QD'. Het getal staat uiteraard voor de diagonaal van het schermpaneel, 27 inch.
Aansluitingen
Qua beeldaansluitingen zien we bij de AD27QD twee keer hdmi 2.0 en eenmaal displayport 1.2. Voorts is een usb 3.0-hub aanwezig, al zijn de twee poorten wat moeilijk bereikbaar. De usb-verbinding dient bij dit scherm ook nog andere doelen. Zo kun je het scherm via software op de pc configureren, wanneer je het op die manier op je pc hebt aangesloten - we bekijken het pakket op de volgende pagina. We hebben weleens eerder schermen met software getest, maar daarvoor wordt meestal gebruikgemaakt van de geïntegreerde dataverbinding van de display-aansluiting (DDC/CI).
De usb-verbinding dient tevens om de ingebouwde usb-geluidskaart van de AD27QD van de nodige data te voorzien. Via de geluidschip worden de twee 3,5 mm-jacks op het achterpaneel aangestuurd, waarop je een koptelefoon plus microfoon kunt aansluiten. Geïntegreerde luidsprekers heeft de AD27QD niet, maar gezien de matige klank die in het scherm ingebouwde speakers over het algemeen voortbrengen, zijn we daar niet rouwig om.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Gigabyte Aorus AD27QD
|
Niet verkrijgbaar |