Bediening en extra features
Zoals gezegd kan de bediening van de AD27QD op twee manieren verlopen: via het meegeleverde softwarepakket of 'gewoon' via het on-screen menu. Je bereikt het ingebouwde menu middels het joystickje, dat in het midden achter de power-led schuilgaat. Een beweging naar links, rechts, boven of onder opent snel één bepaalde functie, die je overigens zelf kunt configureren.
Druk je de joystick in, dan kom je bij een soort snelmenu, van waaruit je de monitor kunt uitzetten (een aparte power-knop heeft de AD27QD niet), gaming-features kunt bereiken of het volledige menu kunt openen. Daar vinden we onder andere de gebruikelijke zwik aan verschillende beeldmodi, plus Picture-in-Picture of Picture-by-Picture-functionaliteit (wat we vaker terugzien op zakelijke schermen, maar niet op game-monitoren).
Gaming features
Vanuit het snelmenu vind je alvast enkele features die specifiek zijn gericht op gaming. Het 'Dashboard' laat je snel gegevens zien als de temperatuur van je hardware, de frequentie van cpu en gpu, vergelijkbaar met een programma als RivaTuner.
Het voordeel om dat via het scherm te doen, is dat het niet kan worden gedetecteerd door een spel, dat het als valsspelen zou kunnen zien. De meeste features werkten ook op onze test-pc, niet voorzien van Gigabyte-hardware; wel moet het scherm verbonden zijn via usb om de statistieken te vertonen. Via 'GameAssist' kun je een timer of de huidige refreshrate laten zien op het scherm. Ook kun je een richtkruis over het beeld projecteren.
OSD Sidekick
Alle instellingen van dit scherm vind je eveneens terug in het meegeleverde programma OSD Sidekick. Om dat te kunnen gebruiken, is het nodig om het scherm via usb aan te sluiten op de pc. Je krijgt dan toegang tot een menu met een iets andere ordening dan het OSD, dat echter dezelfde opties bevat. De software biedt bovendien nog een aantal extra functies. Zo kun je in een nogal rudimentaire editor zelf een richtkruis tekenen, dat vervolgens in het midden van het beeld wordt geprojecteerd. Daarmee zou je in theorie ook bijvoorbeeld het boogje kunnen tekenen waarmee je in een shooter een granaat gooit. Bovendien kun je zelf nieuwe presets aanmaken en hernoemen, die presets koppelen aan bepaalde toepassingen om zo automatisch de gewenste instellingen te gebruiken, of sneltoetsen toewijzen aan bepaalde beeldschermfuncties zoals het 'Dashboard'. OSD Sidekick laat je tevens de firmware van het scherm updaten.
'Active noise cancelling'
Wellicht het interessantste gedeelte van OSD Sidekick vind je terug in het tabblad 'ANC'. Hiermee kun je de actieve ruisonderdrukking instellen, die Gigabyte aan dit beeldscherm heeft toegevoegd. Een scherm met een dergelijke feature hadden we nog niet eerder gezien. Mocht je nu denken dat dit beeldscherm je spotgoedkope oortjes kan omtoveren tot luxe geluidsdempende exemplaren, dan moeten we je teleurstellen. De feature dient om ruis in microfoonopnames te onderdrukken, bijvoorbeeld het lawaaiige geklak van een mechanisch toetsenbord.
Om de actieve ruisonderdrukking te kunnen gebruiken, moet je het scherm aansluiten via usb. Dat is niet alleen maar omdat het OSD vreemd genoeg geen enkele verwijzing naar de ANC-feature bevat: voor de ruisonderdrukking beschikt de AD27QD over een ingebouwde USB-geluidskaart plus een tweetal microfoons, die het omgevingslawaai opvangen. Je sluit je headset (of losse microfoon) aan op de analoge jacks waarover het scherm beschikt, waarna je de ingebouwde geluidskaart van het scherm in Windows selecteert als opnameapparaat. Dat is een beperking op zich: usb gaming headsets kun je zodoende niet gebruiken met Gigabytes ruisonderdrukking.
Tijdens een korte praktijktest blijkt dat de actieve ruisonderdrukking inderdaad uitstekend werkt, in de zin dat het omgevingsgeluid sterk wordt gereduceerd. Het geluid van ons mechanische toetsenbord en de rest van het geroezemoes op ons kantoor werden haast compleet weggefilterd. Helaas gaat dat gepaard met een zodanige verslechtering van de geluidskwaliteit, dat we ons afvragen hoe nuttig de functionaliteit in praktijk is. Opnames gemaakt met ruisonderdrukking ingeschakeld klinken haast alsof je door de telefoon praat, doordat de ANC-feature de hoge en lage tonen te veel wegfiltert uit het geluid. Hoewel je de ruisonderdrukking in diverse standen kunt instellen en ook in het programma kunt aangeven waar je microfoon zich ongeveer bevindt, merkten we in een andere modus geen grote verbetering van de geluidskwaliteit.
RGB-verlichting
De AD27QD heeft, we zeiden het al eerder, niet meer dan vijf zones met daarin RGB-lampjes: de twee overdwars lopende strepen achter op het paneel, twee strepen aan weerszijden van de voet, en het Aorus-logo aan de achterkant van de voet. Alle zones zijn voorzien van individueel aanstuurbare lampjes, zodat ook kleurovergangen mogelijk zijn.
De instelmogelijkheden in het OSD zijn vrij beperkt: naast 'Aorus-oranje' kun je de lampjes in twee snelheden laten schakelen tussen alle kleuren. Zelf een kleur kiezen of de lampjes mee laten kleuren met scherminhoud, zoals bij sommige andere merken mogelijk is, is er vanuit het menu niet bij. Daarvoor moet je vanuit de OSD Sidekick-software het programma RGB Fusion openen (dat automatisch gelijktijdig wordt geïnstalleerd). Van daaraf heb je net wat meer mogelijkheden. Je kunt een eigen kleur kiezen of de lampjes laten meekleuren met de verlichting van andere Gigabyte-apparatuur.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Gigabyte Aorus AD27QD
|
Niet verkrijgbaar |