Inleiding
Je kon erop wachten, maar toch blijft het een opmerkelijke stap: Gigabyte treedt de markt voor gaming monitoren binnen. Het eerste model is de Gigabyte Aorus AD27QD, een 27-inch qhd-beeldscherm met een verversingsfrequentie van 144Hz. Daarvan gaan er inmiddels dertien in een dozijn, maar Gigabyte onderscheidt zich door integratie van een stel microfoons met anc, oftewel active noise-cancellation. Wij namen het 600 euro kostende model in test en doen verslag.
Onderhand kan je beter gaan tellen welke hardwareleverancier nog geen gaming monitoren in het assortiment heeft, dan welke dat wel hebben. Gaming is nu eenmaal hot, volgens velen de voornaamste impuls voor groei binnen de pc-markt, en daar hoort een beeldscherm bij. Na Samsung, MSI en LG voegt ook Gigabyte zich in het rijtje merken dat een stukje van deze taart wil veroveren. Overigens is dit niet voor het eerst dat we beeldschermen van deze fabrikant zien - in onze Prijsvergelijker zien we een bescheiden aantal dat de Nederlandse markt tussen 2013 en 2016 bereikte. Ook onder het merk Envision leverde deze fabrikant wat schermen af. De eerdere producten waren echter heel wat anders qua positionering dan de Aorus AD27QD, een behoorlijk luxe gamingproduct met bijbehorend prijskaartje.
Concurrentie
De adviesprijs voor de AD27QD bedraagt niet minder dan 600 euro. Dat lijkt stevig, maar daarvoor biedt Gigabyte wel een paneel op basis van ips-techniek. Die zijn doorgaans wat duurder. Zo is de inmiddels hoogbejaarde Asus MG279Q, zo'n beetje het archetype ips-monitor in deze klasse, nog altijd voor niet minder dan zo'n 530 euro te koop. De concurrentie op va-basis is iets scherper geprijsd, en met name Samsungs 27HG70 (verkrijbaar vanaf 499 euro) lijkt een geduchte concurrent. Aan de andere kant, de AD27QD is in tegenstelling tot de schermen van MSI en Samsung niet gebogen - wat potentieel een voordeel is in Europa en de VS, waar men minder dan in Azië gecharmeerd lijkt van 'curved' op kleinere diagonalen. Neem je genoegen met een tn-paneel, dan kan het nog wat goedkoper, en ook op 32-inch zijn er meer kapers op de kust. De platte, va-gebaseerde LG 32GK650F is bijvoorbeeld voor gemiddeld 450 euro te koop. Maar goed, 32-inch is toch echt wel een stuk groter en derhalve een andere klasse.
We houden het erop dat meer concurrentie welkom is, zeker als die wat extra prijsdruk en innovatie brengt. Wat dat eerste betreft vaart de AD27QD weliswaar niet heel scherp aan de wind, te duur is hij op basis van de specificaties zeker niet. Dat geldt des te meer omdat Gigabyte gelukkig wat nieuws in dit relatief stille hoekje van de 27-inch 144Hz-markt brengt. Zoals vermeld heeft het een stel microfoons met active noise-cancellation in het beeldscherm verwerkt, maar het is ook hdr compatible en in staat de dci-p3 kleurruimte redelijk goed af te dekken, met 10-bits kleurweergave. Dat zijn allemaal zaken die de bestaande ips-concurrentie niet beheerst, dus Gigabyte heeft enige reden om niet meteen de bodem van de markt op te zoeken. Aan ons de schone taak om het moois te inventariseren en te bekijken hoe de AD27QD zich verhoudt tot de concurrentie in onze standaard testprocedure.
Gigabyte Aorus AD27QD in het kort
Met zijn qhd ips-paneel, hoge refreshrate en Freesync, de mogelijkheid om hdr-content weer te geven plus diverse interessante extra's heeft de Aorus AD27QD van nieuwkomer Gigabyte op papier voldoende in huis voor een goede eerste indruk. Ook in praktijk is heeft het scherm gelukkig genoeg sterke kanten. Zo is de kleurweergave van dit scherm echt uitstekend te noemen, is de inputlag nipt de laagste die we tot nu toe in deze klasse hebben gezien, en is handig dat Gigabyte software meelevert om de uitgebreide featureset van het scherm eenvoudig te bereiken. Op het punt van responstijden is het scherm echter niet de snelste. De potentieel interessante en bovendien unieke 'active noise cancelling'-feature is in praktijk minder nuttig, doordat de geluidskwaliteit ook sterk afneemt.
- Niet de snelste qua responstijden, vooral niet met overgangen tussen zwart en wit
- Uniformiteit van ons testsample valt tegen
- 'Active noise cancelling' in praktijk beperkt nuttig doordat de geluidskwaliteit sterk afneemt
- Inputlag is zeer laag
- Uitstekende kleurweergave: uitmuntende kalibratie en brede kijkhoeken
- Handige software en uitgebreide featureset voor gaming
- Geschikt voor hdr-weergave (zij het beperkt: wel een breed kleurbereik, maar geen hoge maximale helderheid)
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Gigabyte Aorus AD27QD
|
Niet verkrijgbaar |