Samsung HW-N950 vs Teufel Cinebar Pro: Compromisloze sound(bars)

48 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Teufel Cinebar Pro
 3. 3. Samsung HW-N950
 4. 4. Luistertest
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Bij onze recente vergelijkingstest van betaalbare soundbars in de prijsklasse tot 500 euro concludeerden we dat je voor dat geld een prima apparaat koopt, maar dat over het algemeen wat finesse en kracht ontbreekt. In dit artikel bekijken we twee producten uit die ongeveer driemaal duurder zijn. De Teufel Cinebar Pro wisselt voor 999 euro van eigenaar, voor de nieuwe Samsung HW-N950 moet je zelfs 1499 euro neertellen, en onze verwachtingen voor beide apparaten zijn uiteraard hooggespannen.

Winkel

Prijs BE

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:00 besteld, morgen in huis.

949,98 €

Prijsinformatie
949,98 €
0,00 €
949,98 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 949,98 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 949,98 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

1.036,52 €

Prijsinformatie
1.020,53 €
15,99 €
1.036,52 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 1.020,53 € Verzendkosten BE : 15,99 € Totaalprijs : 1.036,52 €

Teufel Cinebar Pro

Teufel, de Duitse fabrikant die haar producten direct (zonder tussenkomst van een winkel) aan consumenten levert, heeft een uitgebreid gamma aan soundbars opgebouwd de afgelopen jaren, met als nieuw topmodel de Cinebar Pro. Dit is de opvolger van de eerder door ons geteste Cinebar 52, waar we zeer enthousiast over waren. Die was wel beduidend minder duur, zij het met 699 euro ook niet goedkoop.

Teufel Cinebar Pro Black
Teufel Cinebar Pro

De Cinebar Pro is een 1,2 meter brede en 14,5 centimeter hoge soundbar met een behuizing die geheel uit aluminium vervaardigd is. Hij beschikt over acht luidsprekers, waarbij het linker- en rechterkanaal gebruik maken van een 2-weg systeem met een dome tweeter en twee midrange units. De twee overgebleven luidsprekers zijn breedbandmodellen die aan de zijkanten van de soundbar zijn ondergebracht en hun geluid opzij afstralen. Wat opvalt is dat de Cinebar Pro dus niet over een centerkanaal beschikt, Teufel ziet hier geen meerwaarde in bij een relatief compacte opstelling zoals in deze soundbar.

De soundbar heeft een strak uiterlijk, waarbij de voorkant geheel voorzien is van een zwart metalen speakergrille, die zich ook aan de zijkanten om de bar heen vouwt en de luidsprekerunits (grotendeels) aan het zicht onttrekt. Aan de bovenkant hebben we direct zicht op het aluminium chassis, dat voorzien is van een zwart geborstelde afwerking. Midden aan de voorzijde is ruimte gemaakt voor een viertal knoppen een matrix led-scherm en een hoofdtelefoonaansluiting. Subtiel zouden we de Cinebar Pro niet willen noemen, vooral de hoogte van 14,5 centimeter inclusief voet is fors, wat er bij veel televisies voor zal zorgen dat de soundbar bóven de onderkant van het beeld zal uitkomen. Teufel lijkt dit probleem ook te onderkennen: op de foto’s die de fabrikant zelf van de soundbar laat zien is deze in alle gevallen onder een televisie geplaatst die ruim boven het audiomeubel aan de muur is opgehangen. Staat jouw tv gewoon op een voet? Controleer dan sowieso de hoogte van de onderzijde van het scherm als je deze soundbar overweegt.

Teufel Cinebar Pro Black

Qua connectiviteit heeft Teufel zich niet ingehouden. Bluetooth is uiteraard aanwezig, maar ook Chromecast Built-in ontbreekt niet, zodat je ook via wifi gemakkelijk muziek naar de soundbar kunt streamen. Daarnaast zijn er een digitale coax en optische ingang. De Cinebar Pro is bovendien bedoeld om al je videobronnen te schakelen en heeft daarvoor vier hdmi 2.0 ingangen en één hdmi 2.0 uitgang. Alle hdmi-poorten ondersteunen HDCP 2.2 en kunnen 4K verwerken, zij het met maximaal 4:2:0 kleurindeling in het geval van 60 Hz signalen. Optioneel is de soundbar ook uit te breiden met twee achterluidsprekers, om zo een 4.1 opstelling te maken.

Teufel Cinebar Pro Black Teufel Cinebar Pro Black

De Cinebar Pro wordt geleverd met een draadloze subwoofer, voorzien van een eigen 150 watt versterker en een 25 cm woofer. De T10 subwoofer maakt gebruik van een basreflexpoort waarvan de opening aan dezelfde kant zit als de luidspreker, zodat alle energie één kant op gericht wordt. De sub wordt geleverd met vier voetjes die je naar keuze zo kunt monteren dat de luidspreker naar onderen, of juist naar voren gericht is.

Teufel Cinebar Pro Black

Samsung HW-N950

Bijna twee jaar geleden bracht Samsung haar eerste soundbar met Dolby Atmos ondersteuning op de markt, de HW-K950. Nu is er een opvolger in de vorm van de HW-N950, die met zijn adviesprijs van 1499 euro nóg wat duurder is dan de Cinebar Pro van Teufel. Als je door je wimpers kijkt lijkt de nieuwe N950 als twee druppels water op zijn voorganger. De ranke soundbar is zowel aan de voor- als de bovenzijde voorzien van een metalen speakergrille en wordt net als zijn voorloper geleverd met twee draadloze surroundluidsprekers (die wel elk op een stopcontact aangesloten moeten worden) en een subwoofer.

Samsung HW-N950
Samsung HW-N950

Onder de kap is er het nodige gewijzigd. Hoewel de soundbar met zijn hoogte van 8 centimeter nog steeds erg rank is, heeft Samsung er grotere middentoon-luidsprekers in weten te plaatsen, door over te stappen van ronde naar ovale drivers. Ook de tweeters zijn verbeterd en zouden een breder afstraalgedrag moeten hebben. De belangrijkste aanpassing aan de soundbar is wellicht de toevoeging van twee luidsprekers aan de zijkant, net zoals we die bij Teufel ook zagen. Deze moeten helpen een breder geluidsbeeld te creëren.

De toevoeging van deze extra luidsprekers maakt ook dat Samsung nu spreekt over een 7.1.4 soundbar, waar zijn voorganger nog een 5.1.4 model was. Die .4 aan het eind verraadt dat de HW-N950 over hoogtekanalen beschikt voor weergave van object gebaseerde audio. Waar de K950 alleen overweg kon met Dolby Atmos, kan de nieuwe N950 nu ook het concurrerende DTS:X formaat weergeven. Om de hoogtekanalen weer te geven is de soundbar voorzien van twee upfiring luidsprekers, waarbij de bedoeling is dat het geluid via het plafond naar de luisteraar weerkaatst wordt, waardoor het geluid van boven lijkt te komen. In vergelijking met de K950 zijn de upfiring luidsprekers nu meer naar de zijkanten van de soundbar verplaatst, wat de kanaalscheiding en plaatsing van geluiden ten goede komt. De meegeleverde surround-luidsprekers, die achterin de ruimte geplaatst moeten worden, hebben naast naar voren gerichte drivers ook upfiring speakers ingebouwd zodat deze soundbar écht voor geluid rondom en van boven kan zorgen.De set wordt gecompleteerd door een vrij ranke subwoofer, die voorzien is van een 20 cm woofer. Zowel de baskast als de driver zijn daarmee wat bescheidener uitgevoerd dan die van Teufel’s subwoofer.

Samsung HW-N950

Qua aansluitingen blijft Samsung ook wat achter bij de Teufel. Bluetooth en wifi worden wel ondersteund, waarbij de configuratie van het draadloze netwerk moet gebeuren van Samsung’s Smartthings app. De N950 heef twee hdmi-ingangen en één uitgang, waardoor je minder apparaten kunt schakelen dan met de Teufel Cinebar Pro. Voordeel is wel dat alle hdmi-aansluitingen full-bandwidth zijn, zodat ook 4K60 signalen met 4:4:4 kleurcodering kunnen worden doorgegeven. Samsung garandeert ook compatibiliteit met hdr-signalen in zowel de HDR10 als Dolby Vision smaak.

Luistertest

Om de soundbars te beoordelen hebben we beide modellen middels A-B tests vergeleken in een ruimte van circa 7 bij 9 meter. Dat is vrij fors, maar wij waren benieuwd hoe goed deze compacte systemen in staat zijn om zo’n grote ruimte met geluid te vullen. Als bron hebben we zowel een Huawei Mate 10 Pro via Bluetooth als een Samsung Ultra HD Blu-ray speler via hdmi gebruikt. Tijdens onze test hebben we verschillende muzieksoorten als ook een groot aantal filmclips en Dolby Atmos en DTS demo’s afgespeeld.

Muziekbeest

De Cinebar Pro heeft verschillende geluidsmodi met presets voor muziek, spraak, film en ‘nacht’. Feitelijk zijn dit equaliser presets die elk een wat andere frequentiecurve hebben, maar het geluid verder niet wezenlijk aanpassen. Wij beluisterden de soundbar voornamelijk in de ‘flat’ modus waarbij een neutraal EQ wordt gebruikt, en vonden de soundbar in deze stand bijzonder prettig om naar te luisteren. De plaatsing van de subwoofer heeft – zoals bij elke subwoofer het geval is – wat uitproberen nodig voor optimaal effect, maar eenmaal op zijn plaats produceert de combinatie van soundbar en woofer een fraai geluidsbeeld. Bij muziekweergave valt op dat de Cinebar Pro veel detaillering laat horen en een mooi neutrale balans heeft. De subwoofer vult de soundbar goed aan en klinkt – mits goed afgesteld – niet bonkerig.

We beluisterden de soundbar met uiteenlopende muziekgenres, variërend dan klassiek tot dance, en hoe meer we luisterden hoe meer we ervan overtuigd raakten dat Teufel erin is geslaagd om een prima muzieksysteem in de vorm van een soundbar te bouwen. Uiteraard krijg je met losse luidsprekers een breder stereobeeld, maar tonaal klopt de Cinebar Pro gewoon erg goed.

Over de surroundweergave valt meer te zeggen. De soundbar wordt standaard geleverd zonder achterspeakers, maar deze zijn optioneel wel aan te sluiten via een line-level uitgang. Wij hebben het apparaat zonder extra luidsprekers getest, en zijn gematigd enthousiast over de surroundweergave. Wanneer er Dolby Digital en DTS signalen worden weergegeven schakelt de soundbar automatisch over naar surroundmodus, bij stereobronnen kan je handmatig kiezen voor Dolby Pro Logic II decoding. Onze mix van filmclips en surrounddemo’s leert dat de Cinebar Pro een fraai geluidsbeeld creëert dat door gebruik van de opzijgerichte luidsprekers en weerkaatst geluid ook vrij ruimtelijk klinkt. Wat echter mist is het gevoel dat het geluid je omgeeft. Nu is dat sowieso heel lastig te bewerkstelligen met een soundbar, maar we hebben apparaten gehoord die hier iets beter in slagen.

Dynamore DSP

Teufel heeft ook haar eigen ‘Dynamore’ DSP-modus, die moet zorgen dat het geluidsbeeld breder wordt; naar keuze kan deze functie in wide en ultra modus gebruikt worden. Wide zorgt inderdaad voor een verbreding van het geluidsbeeld, waarbij je meer het idee hebt dat het geluid je omgeeft. Nadeel is dat het centerkanaal ook wat uit elkaar getrokken wordt, waardoor spraak minder duidelijk verstaanbaar wordt. Muziek beluisteren in de Dynamore stand is wat ons betreft sowieso geen goed idee. Datzelfde geldt voor het gebruik van de ‘ultra’ stand. De dsp wordt dan zo agressief dat het geluidsbeeld enorm vertroebelt, wat vooral wederom stemgeluid nadelig beïnvloedt.

Minder muziek, meer film

Samsung’s HW-N950 is een heel ander beestje om naar te luisteren. Deze soundbar moet zijn meerdere erkennen in Teufel’s Cinebar Pro als het om natuurlijke muziekweergave gaat. De kleinere subwoofer en compactere drivers maken dat de N950 wat minder punch heeft en wat minder open en gemakkelijk speelt. De subwoofer van de Samsung HW-N950 is verbeterd ten opzichte van die van de K950, die wij erg boemerig vonden. De soundbar heeft drie selecteerbare geluidsmodi: standaard, surround en smart. Die laatste past het geluid automatisch aan aan de bron, terwijl surround altijd zorgt voor ruimtelijke weergave. Voor muziekweergave raden wij deze niet aan, want hoewel het geluidsbeeld er breder van wordt, verliest het geluid aan nauwkeurigheid.

In stereomodus klinkt de soundbar met uiteenlopende muziek goed tot zeer goed en daarmee aanzienlijk beter dan alle goedkopere soundbars die we in het vorige magazine bespraken, maar Teufel’s Cinebar Pro speelt duidelijk met meer gemak en reserve.

Als het op surroundweergave aankomt zijn de kaarten echter heel anders geschud. Helemaal eerlijk is de vergelijking op dit vlak uiteraard niet, aangezien de HW-N950 wordt bijgestaan door twee fysieke achterluidsprekers die Teufel’s soundbar moet missen. Dat gezegd hebbende slaagt de HW-N950 er zeer goed in om een driedimensionaal geluidsbeeld te creëren. Zowel bij normale Dolby en DTS bronnen als bij objectgebaseerd Dolby Atmos en DTS:X geluid klinkt de soundbar zeer ruimtelijk met goede (virtuele) plaatsing in de ruimte. De werking van de hoogtekanalen via de upfiring speaker is vrij overtuigend, waarbij het geluidsbeeld duidelijk aan hoogte wint, al willen we niet stellen dat je écht het idee krijgt dat het geluid van boven komt.

Conclusie

Als we de verschillen tussen de Teufel Cinebar Pro en Samsung’s HW-N950 zo kort mogelijk samenvatten, kunnen we zeggen dat Teufel een zeer goed allround stereo-systeem heeft gebouwd in de behuizing van een soundbar. De Cinebar Pro klinkt als een klok, zowel met filmgeluid als ook met muziek. Zowel de soundbar zelf als de meegeleverde draadloze subwoofer spelen met gemak en je hebt nooit het idee dat de soundbar in ademnood komt. De surroundweergave van de Cinebar Pro is goed, maar niet verbluffend. De Dynamore DSP-modi die voor een extra surround-effect kunnen zorgen hebben helaas een negatief effect op het centerkanaal, en daarmee op de weergave van spraak. Het is een kwestie van persoonlijke smaak of je dit al dan niet vervelend vindt.

Samsung’s HW-N950 blinkt juist uit in surroundweergave en het creëren van een driedimensionaal geluidsbeeld. Qua pure kracht en souplesse moet de HW-N950 zijn meerdere erkennen in de Cinebar Pro, maar dankzij de draadloze surround luidsprekers en upfiring drivers slaagt de HW-N950 erin een zeer overtuigend geluidsbeeld neer te zetten voor een écht thuisbioscoopgevoel.

Beide apparaten hebben dus hun sterke punten. Hecht je veel waarde aan de hifi-weergave, dan is de Teufel Cinebar Pro de beste keuze. Wil je een optimale surroundervaring dan is de Samsung HW-N950 zonder twijfel het meest geschikt. Beide apparaten klinken sowieso véél beter dan de goedkopere soundbars uit onze vorige vergelijkingstest. Zoveel beter dat ze hun driemaal hogere prijskaartje waard zijn? Dat is natuurlijk persoonlijk, maar wij zijn geneigd te zeggen van wel. Omdat een soundbar naar onze mening primair bedoeld is voor weergave van geluid bij televisie en films, gaat de Excellent Choice award naar de soundbar van Samsung.


Samsung HW-N950


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Samsung HW-N950

Samsung HW-N950

 • 7.1.4
 • 512 W

949,98 €

1 winkel
Samsung HW-N950 Black

Samsung HW-N950 Black

 • 7.1.4
Niet verkrijgbaar
Teufel Cinebar Pro Black

Teufel Cinebar Pro Black

 • 2.1
 • 350 W
Niet verkrijgbaar
0
*