HTC Vive Pro: de beste VR-headset, maar voor wie?

11 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Prestaties
  3. 3. Voor wie?
  4. 4. Besproken producten
  5. 5. Reacties

Inleiding

De markt voor PC-VR wordt gedomineerd door de Oculus Rift en HTC Vive. Van die laatste kwam medio 2018 een ‘Pro’ versie op de markt die een hogere resolutie, ingebouwde audio en een hoger draadcomfort biedt, maar ook aanzienlijk duurder is.

Vooral dat laatste is opvallend. De Rift en de originele Vive zijn sinds hun introductie sterk in prijs gedaald. HTC’s Vive met bijbehorende controllers en basisstations kostte bij introductie in Nederland net geen 1000 euro, inmiddels koop je dezelfde set voor ongeveer 600 euro. De nieuwe HTC Vive Pro kost als losse ‘upgrade’ met alleen de headset officieel 879 euro, maar de de afgelopen weken zagen we de headset bij Coolblue kortstondig te koop voor 619 euro, goed rondshoppen loont dus de moeite. Wil je de complete HTC Vive Pro Full Kit met de eveneens benodigde base stations en controllers dan moet er maar liefst 1400 euro neergeteld worden. Voor wie is deze headset bedoeld, en is hij zijn enorme meerprijs ook echt waard is dus de vraag. Wij zochten het uit.

Scherper, comfortabeler, gemakkelijker

De Vive Pro gebruikt hetzelfde door Valve ontwikkelde SteamVR platform dat ook door de normale Vive gebruikt wordt. Dat betekent dat de headset beschikt over inside-out sensing, waarbij een tweetal basisstations continu patronen met voor mensen onzichtbaar laserlicht in de ruimte projecteren, die door meerdere sensoren in de headset worden opgevangen en aan de hand waarvan de precieze locatie van de headset berekend kan worden. Ook de controllers van de Vive maken gebruik van diezelfde base stations voor positiebepaling.

Bij de Vive Pro is dat niet gewijzigd. Sterker nog, de Vive Pro werd in eerste instantie alleen als losse headset verkocht, die alleen bruikbaar is als je al controllers en basisstations van de originele Vive bezit. Een upgrade kit dus feitelijk. Een complete stand alone kit is sinds kort ook te koop. Deze bevat verbeterde 2.0 versies van de base stations, die een hogere nauwkeurigheid bieden en een groter gebied kunnen beslaan.

HTC Vive Pro
HTC Vive Pro

Wij testten de Vive Pro nog met de controllers en base stations van de originele Vive, omdat wij de upgrade kit van de Vive Pro ontvingen. De nieuwe headset is duidelijk famile van de normale Vive, met de typerende kuiltjes waarin de sensoren voor positiebepaling zijn ondergebracht. Verschillen zijn er natuurlijk ook. De nieuwe headset is donkerblauw in plaats van grijs en de enkele camera aan de onderkant van de Vive is vervangen door een dubbele camera centraal aan de voorkant bij de Vive Pro. De kussen-rand rond het scherm is bovendien een kwart breder gemaakt, zodat de headset gelijkmatiger tegen je gezicht drukt.

Het grootste optische verschil zit hem echter in de headstrap. De eerste versie van de Vive was voorzien van een elastieken band rond en over het hoofd. Deze band heeft geen enkele stevigheid. De Vive Pro is voorzien van een verstelbare kunststof hoofdband waardoor het op- en afzetten van de headset een heel stuk gemakkelijker maakt. De nieuwe hoofdband is nu ook meteen voorzien van een ingebouwde on-ear koptelefoon, die je samen met de headset op en af zet, terwijl je bij de normale Vive losse oordopjes of een eigen audioheadset moet gebruiken.

HTC Vive Pro

De belangrijkste verbeteringen bij de Vive Pro zitten echter aan de binnenkant. De nieuwe headset maakt nog altijd gebruik van twee oled panelen, maar deze hebben nu een 78% hogere resolutie van 1440x1600 pixels in plaats van 1080x1200 pixels per oog. De verversingsfrequentie is met 90 Hz gelijk gebleven, en ook de kijkhoek van 110 graden is ongewijzigd. De Vive Pro is niet langer via hdmi op de PC aan te sluiten, maar maakt gebruik van een displayport 1.2 interface.

Prestaties

De Vive Pro maakt gebruik van hetzelfde softwareplatform als zijn voorganger, wat betekent dat de headset gebruik maakt van Stream en SteamVR. Games en applicaties die met de normale Vive werken, doen dat dus ook met de Vive Pro. In SteamVR kan je sinds enige tijd instellen met welke resolutie de videokaart beelden voor VR headsets moet renderen.

In de praktijk blijkt de Vive Pro door zijn hogere resolutie uiteraard meer van de PC te vergen dan zijn kleine broertje. Bij gebruik van een GeForce GTX 1070 Ti stelt de software zich automatisch in op een renderresolutie van 90% van de fysieke resolutie. Vervangen we de videokaart voor een Geforce GTX 1080 Ti, dan stelt de software zich in op 130%, waarbij feitelijk dus oversampling plaatsvindt, wat helpt om aliasing te voorkomen. Je kan de slider altijd zelf verstellen, waardoor je invloed hebt op de uiteindelijke framerate. Lukt het de videokaart om minimaal 90 beelden per seconde aan te leveren, dan werkt de headset op 90Hz, bij alles daaronder halveert de framerate meteen naar 45Hz, wat de vr-beleving niet ten goede komt. Tijdens onze test met de GeForce GTX 1070 Ti handmatig ingesteld op 100% resolutie bleek het gros van de geteste games prima te draaien op 90 Hz met sporadisch wat dipjes, maar sommige veeleisende games zoals Project Cars 2 zullen zelfs als je de resolutie terugschroeft altijd in 45Hz modus werken.

In de praktijk

In gebruik blijkt de Vive Pro op alle vlakken een grote stap voorwaarts ten opzichte van de gewone Vive. Het op- en afzetten van de headset gaat veel gemakkelijker en het draagcomfort is beter.

De hogere resolutie van de headset vertaalt zich in een beeld dat zichtbaar scherper is, maar wat vooral opvalt is dat de screendoor, het ‘gaas-effect’, veel minder zichtbaar is. De oled-beeldschermpjes van de normale Vive hebben namelijk duidelijke zichtbare zwarte tussenruimten tussen de rode, groene en blauwe subpixels, die hierdoor duidelijk afzonderlijk zichtbaar zijn. Bij de Vive Pro is dat sterk verbeterd. Er is nog altijd wel iets van een screendoor zichtbaar, maar de individuele subpixels zijn een stuk minder storend aanwezig. Het effect hiervan is dat je veel meer opgaat in hetgeen je ziet. Zelfs als je de Vive Pro beelden in een verlaagde resolutie aanlevert, is de beleving hierdoor een stuk beter dan die van de gewone Vive. Ook een directe vergelijking met de Oculus Rift en een Acer Mixed Reality headset leert dat de Vive Pro de beste beeldkwaliteit levert.

Draadloos

Vlak voordat wij de Vive Pro moesten terugsturen kregen we de mogelijkheid om ook de optionele Vive Wireless Adapter te testen. Deze vrij uitegebreide kit bevat naast de draadloze adapter ook een andere headstrap, andere kabels, een accu én een PCI-express insteekkaartje dat video een externe antenne middels een 60 GHz signaal met de headset communiceert. De Wireless Adapter is zowel compatible met de normale Vive als de Vive Pro. De installatie vergt wat tijd, maar is eenvoudig. Tijdens het gebruik merk je feitelijk geen verschil, behalve dat de headset zo'n 150 gram zwaarder is geworden. Het gros van dat gewicht bevindt zich echter achterop je hoofd zodat het de balans van de headset juist wat verbeterd. Qua beeldkwaliteit bemerkten wij geen verschil tussen bedraad en draadloos, en ook de input lag nam niet merkbaar toe. Groot voordeel is dat je met de Wireless Adapter echt 'vrij' bent om rond te lopen in de virtuele ruimte, je sleept immers niet langere met een verbindingskabel achter je aan. Heel veel extra bewegingsruimte zal het in de gemiddelde (huis)kamer niet opleveren, maar het feit dat je niet op de kabel hoeft te letten - je raakt er snel mee in de war - is écht een niet te onderschatten verbetering van de VR-ervaring.

De accuduur van de Vive Pro met de Wireless Adapter bedraagt ruim twee uur, wat wellicht als weinig klinkt, maar bij ons de praktijk ruim langer is dan de gemiddelde VR-sessie. Helaas geldt ook voor de Wireless Adapter dat deze vrij prijzig is. Bij de enige winkel in onze prijsvergelijker die hem levert betaal je er op het moment van schrijven 419 euro voor, shop je over de grens in Duitsland dan kan je voor ongeveer 70 euro minder terecht.


Met de optionele Vive Wireless Adapter is de Vive Pro geheel draadloos te maken.

Voor wie?

Laten we gelijk maar met de deur in huis vallen, de voorspelde doorbraak van VR is er tot op heden niet gekomen. Zowel Facebook – eigenaar van Oculus VR – als HTC hebben sinds de lancering van hun headsets geen cijfers vrijgegeven over verkoopaantallen. Sony, dat eveneens in 2016 de PSVR headset voor de Playstation 4 uitbracht, doet dat wel met enige regelmaat. Eind 2017 liet Sony weten 2 miljoen headsets verkocht te hebben, en halverwege augustus vorig jaar passeerde de PSVR volgens Sony de grens van 3 miljoen verkochte exemplaren. Om dat in perspectief te plaatsen: op datzelfde moment waren er 83 miljoen PS4 spelcomputers verkocht, wat dus betekent dan minder dan 4% van alle PS4 gebruikers de VR headset heeft aangeschaft.

Het feit dat Sony regelmatig met trots verkoopcijfers van zijn headset deelt terwijl Oculus en HTC zich in zwijgen hullen, lijkt een bevestiging van het bestaande beeld dat de PSVR véél beter verkoopt dan deze VR headsets voor de pc. De reden dat de PSVR een stuk populairder is dan de Rift en de Vive heeft waarschijnlijk veel met de prijs te maken. Sony introduceerde de PSVR voor 400 euro, en inmiddels gaat hij voor ruim minder dan 300 over te toonbank. De Oculus Rift met controllers kost op het moment van schrijven 450 euro, terwijl de normale Vive dus 600 euro kost. Tegen die achtergrond lijkt de prijstelling van 1400 euro voor de complete kit van de Vive Pro vrij bizar.

HTC lijkt duidelijk niet op de massa te richten met de Vive Pro, maar het apparaat eerder te bedoelen voor professioneel gebruikt. Dat zien we ook terug aan de nieuwe base stations die samen met de optioneel verkrijgbare wireless-kit mogelijk maken om je binnen een gebied van 10 x 10 meter te begeven, meer dan in vrijwel alle thuissituaties beschikbaar is. HTC richt de Vive Pro dan ook vooral op bedrijven die VR professioneel inzetten en op VR-arcades weer gebruiker meer ruimte hebben. Koop je de kit met de nieuwe base stations, dan kan je daarbij meteen ook ‘Vive Enterprise’ support afnemen, waarbij je als zakelijke gebruiker onder andere uitgebreide garantie en extra support krijgt.

Voor thuisgebruikers is de meerprijs boven de normale Vive en de concurrentie eigenlijk niet goed te praten, ook al biedt de Vive Pro de beste VR-ervaring van alle momenteel beschikbare headsets.


Met de 1400 euro kostende Vive Pro kit lijkt HTC zich vooral op zakelijke gebruiker te richten.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

HTC Vive Pro

HTC Vive Pro

879,00 €

1 winkel
HTC Vive Pro Full Kit

HTC Vive Pro Full Kit

1.398,90 €

3 winkels
HTC Vive Wireless Adapter

HTC Vive Wireless Adapter

337,99 €

4 winkels
0
*