Vier ultra hd-televisies rond 600 euro getest

57 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Beeldverwerking, smart tv en geluid
 3. 3. LG 50UK6470
 4. 4. Panasonic TX-49FXW654
 5. 5. Philips 50PUS6703
 6. 6. Samsung UE49NU7100
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Wie op zoek is naar een betaalbare ultra hd televisie heeft inmiddels redelijk wat keuze. Wij testen vier modellen met een diagonaal van 49 of 50 inch en een winkelprijs van ongeveer 600 euro.

Televisiefabrikanten sturen ons altijd graag hun nieuwe high-end televisies op en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wij als journalisten graag aan de slag gaan met die paradepaardjes voorzien van soundbars, de fraaiste designs en natuurlijk schitterende oled-panelen of oogverblindend heldere lcd-schermen. Al dat moois kent wel zijn prijs, en lang niet iedereen kan of wil (ruim) meer dan duizend euro spenderen aan een televisie. Een blik in de data achter onze prijsvergelijker leert dat de meest bekeken televisies een veel bescheidenere prijs van ongeveer 550 tot 700 euro hebben. Hoewel grote beeldmaten steeds meer in opkomst zijn, is het gros van de verkochte televisies nog altijd 50-inch of kleiner.

Voor dit artikel richten we ons dan ook op dit mainstream-segment, en vroegen we de Grote Vijf om een ultra hd-televisie aan te leveren van 49 of 50 inch, met een winkelprijs van niet meer dan 700 euro. Sony kon helaas geen model leveren, maar LG, Panasonic, Philips en Samsung stuurden ons alle een model toe dat in de praktijk voor ruim minder dan 700 euro over de toonbank gaat. Sterker nog, drie van de vier televisies zijn op het moment van schrijven bij de goedkoopste winkels te koop voor minder dan 500 euro, en de gemiddelde verkoopprijzen variëren van ongeveer 540 euro voor de tv die Philips ons stuurde, tot 650 euro voor de Panasonic.

Wat koop je voor 600 euro?

De meest voor de hand liggende vraag is: wat je krijg voor dit bedrag, en bovenal: wat krijg je minder dan bij de topmodellen? In het geval van LG, Panasonic en Philips is het grootste verschil de gebruikte schermtechnologie. Al deze merken gebruiken oled voor hun topmodellen, terwijl we in dit segment alleen lcd tegenkomen. Samsung gebruikt voor haar high-end ‘qled’-televisies wel gewoon lcd-panelen, zij het voorzien van een quantum dot filter dat een groter kleurbereik mogelijk maakt in combinatie met blauwe led-backlights.

Het goedkopere segment dat wij hier bekijken is gebaseerd op eenvoudigere backlighttechnologie. Alle vier de modellen die wij testten maken, voor zover wij kunnen achterhalen, gebruik van normale witte leds, wat feitelijk blauwe leds met een gele fosforcoating zijn. Deze technologie is goedkoop, maar biedt niet het grote kleurbereik dat wel mogelijk is met oled, of duurdere led-technologieën zoals quantum dots of rood-groene foscorcoatings.

Deze midrange modellen moeten het dus stellen zonder de perfecte zwartweergave, het oneindige contrast en de bijna oneindige kijkhoeken van oled, en bieden ook een kleiner kleurbereik dan dat van oled- en high-end lcd-televisies. Dat kleinere kleurbereik is overigens geen probleem zolang je niet naar hdr-beeldmateriaal kijkt. De geteste televisies dekken het standaard Rec.709 kleurbereik dat door normale tv-uitzendingen, blu-ray en spelcomputers gebruikt wordt vrijwel geheel af. Pas als je naar hdr-beelden gaat kijken die van de grotere DCI-P3 kleurruimte gebruikmaken, komen bij deze televisies eerder beperkingen in beeld, omdat ze de extra kleurverzadiging die hierbij mogelijk is niet kunnen weergeven.

Lcd-televisies in dit prijssegment moeten het bovendien stellen zonder local dimming. Duurdere lcd-toestellen kunnen de backlight soms in meerdere segmenten dimmen, om zo het contrast gericht te verbeteren. Local dimming is echter geen onverdeelde zegen; zeker als er maar weinig zones zijn, levert het duidelijk zichtbare lichtere en donkerdere plekken op. Afwezige local dimming is wat ons betreft dus niet per definitie een echt gemis. Afgezien van de duurste lcd-televisies die over meer dan 100 zones beschikken, vinden wij het over het algemeen beter om deze functie uit te schakelen.

Beeldverwerking, smart tv en geluid

Ook qua aansturing zijn er verschillen met de topmodellen, en dan hebben we het dus over de toegepaste processor, beeldverwerking en het smart tv-systeem. Voor alle merken geldt dat zij hun beste beeldverwerking alleen in de duurste televisies stoppen. Is dat een nadeel? Dat ligt er een beetje aan. Wij zetten zaken als beeldinterpolatie, dynamische kleur- scherpte en contrastverbetering en ruisonderdrukking het liefst uit en als jij dat ook doet, mis je bij deze goedkopere modellen vrijwel niets. Vind je die features wél fijn, dan leveren deze televisies op die punten mindere prestaties dan de duurdere modellen, al zijn de verschillen in onze optiek niet wereldschokkend. Deze televisies maken alle gebruik van een 50Hz paneel, zodat 100 Hz beeldinterpolatie bij 50 Hz bronmateriaal niet mogelijk is, en ook zaken als black frame insertion moeten we daardoor missen. Nogmaals, wij vinden dat dergelijke beeldverbeteringen doorgaans meer problemen opleveren dan ze oplossen, maar dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

De televisies van LG, Panasonic en Samsung gebruiken hetzelfde smart tv-platform gebruiken als hun duurdere merkgenoten, in het geval van LG dus webOS, bij Panasonic het tot ‘My Homescreen’ omgedoopte Firefox OS en bij Samsung Tizen. In alle gevallen ligt de beschikbare processorkacht wel lager dan bij de topmodellen, waardoor de interface (iets) minder snel reageert en apps langer nodig hebben om op te starten. Philips past bij haar goedkopere televisies zelfs een compleet ander ‘Saphi’ smart tv systeem toe dan bij haar high-end toestellen, die Android TV gebruiken. Ook spraakbesturing en spraakgestuurd zoeken zijn functies waarover deze goedkopere modellen niet beschikken. Geen van de tv’s in deze test wordt dan ook geleverd met een afstandsbediening die voorzien is van een microfoon.

Ook qua geluid is het bij deze televisies allemaal net even wat minder dan bij de topmodellen. Hoewel platte televisies zelden echt goed klinken en de verschillen tussen middenklassers en sommige high-end modellen beperkt zijn, moeten de tv’s die we hier testen het wel allemaal zonder woofer stellen en wordt het geluid in alle gevallen naar beneden afgestraald. Zoals gezegd, lang niet alle high-end televisies doen het zoveel beter, maar er zijn uitzonderingen die wél een stuk beter klinken.

Testprocedure

We hebben alle televisies bekeken en beluisterd met normaal videomateriaal van onder andere (4K) blu-ray en Netflix. Daarnaast hebben we met een Leo Bodnar 1080p en 4K input lag tester gemeten wat de vertraging is waarmee beelden worden weergegeven, belangrijk voor fervente gamers. Uiteraard hebben we ook een groot aantal schermmetingen uitgevoerd in zowel sdr als hdr. Daarvoor maken we gebruik van SpectraCal CalMAN 2018 software en een SpectraCal VideoForce Pro signaalgenerator in combinatie met een X-Rite i1 Pro spectrofotometer en i1 Display Pro colorimeter. We meten de prestaties van televisies zonder deze eerst te kalibreren. Wel kiezen we voor de beeldmodus die de meest nauwkeurige beeldweergave oplevert. In de regel is dat de film-, movie- of expertmodus.

De meetgegevens laten zien in hoeverre de grijs- en kleurweergave afwijkt van het gewenste beeld, waarbij de afwijking als een Delta E-waarde (dE 2000) wordt aangeduid. Een hogere waarde betekent een grotere afwijking. In de praktijk zijn afwijkingen van 3 en kleiner voor het blote oog niet waarneembaar, en alle scores onder 5 kunnen als 'goed' bestempeld worden. Delta E-waarden van 10 en hoger zijn onwenselijk.

Bij de hdr-test gebruiken we vanaf nu niet langer dE 2000 als eenheid om grijs- en kleurfouten weer te geven, maar maken we gebruik van de nieuwe dE ICtCp berekeningen. Deze sluit beter aan bij het grotere kleur- en helderheidsbereik van hdr-signalen en geeft meer weging aan fouten bij lagere helderheden. Voor de waardering geldt grofweg hetzelfde als bij dE 2000: scores van 3 of lager zijn als zeer goed te bestempelen, tot 5 als goed en boven 10 als ongewenst. Alle testresultaten vind je terug in de tabel aan het eind van dit artikel.

LG 50UK6470

LG stuurde de 50UK7470 op, een instapper uit de uhd-serie voor 2018. Het geteste 50 inch model is op het moment van schrijven te koop vanaf 500 euro, en de gemiddelde winkelprijs is 576 euro. De TV heeft een 1,7 cm dikke kunststof rand rond het scherm, die aan de binnenkant glimmend is afgewerkt, en aan de buitenzijde een lichte nerf heeft waardoor deze op geborsteld aluminium lijkt. Het scherm staat op een niet-draaibare hals, die rust op een grote gebogen voet. De achterkant van de tv is basaal afgewerkt en door het gebruik van een direct led backlight met drie verticale ledstrips direct achter het scherm, is de tv voor huidige begrippen ook relatief dik met zijn 8,8 cm. Het eerste dat opvalt als we de televisie opstellen, is dat de plastic voet en hals nogal wat flex hebben, waardoor de televisie wat wiebelt als je hem aanraakt. In de praktijk zal het geen probleem zijn, maar je ziet wel dat LG hier wat bespaard heeft.

LG 50UK6470
LG 50UK6470

Het tweede dat ons opviel is het type scherm dat gebruikt wordt in deze televisie. LG staat enerzijds bekend om oled, en anderzijds om ips-gebaseerde lcd-schermen. Deze tv beschikt echter over een va-paneel, dat een andere pixelstructuur gebruikt. Het voornaamste voordeel van va-technologie is dat het aanzienlijk betere zwartwaarden mogelijk maakt, het nadeel is dat de kijkhoek ten opzichte van ips kleiner is. Hoe het ook zij, de 50UK6570 is voorzien van een va-paneel en zoals de testresultaten verderop laten zien gaat dat inderdaad gepaard met prima zwartweergave.

Meer over die testresultaten verderop, eerst de tv zelf. Qua aansluitingen krijgen we driemaal hdmi, component/composiet, ethernet, tweemaal usb en antenneaansluitingen voor de ingebouwde kabel- en satelliettuners. De meegeleverde afstandsbediening is een normaal infraroodmodel. De gyroscopische ‘magic remote’ die we kennen van duurdere modellen wordt niet meegeleverd, maar is eventueel wel los te kopen.

LG 50UK6470

De tv maakt gebruik van LG’s webOS, maar op deze UK6470 draait dat een wel minder soepel dan op de duurdere toestellen van LG. Vooral het opstarten van menu’s en apps duurt aanzienlijk langer, en ook de navigatie binnen apps is minder vloeiend. Heel slecht is de gebruikservaring overigens niet, maar juist omdat webOS op LG’s high-end televisies watervlug is, valt het verschil met deze tv ons direct op. Qua apps en interface zit het wel snor met webOS. De tv beschikt over populaire apps als Youtube, Netflix, Amazon Prime, Videoland, Pathé Thuis, NPO start, NOS nieuws, RTL XL en Spotify.

De geluidskwaliteit van LG’s UK6470 is redelijk, maar niet geweldig. De nadruk ligt op de middentonen, wat de verstaanbaarheid van spraak ten goede komt, maar waardoor de tv wat minder sprankelend klinkt dan sommige andere modellen. Het geluid is bovendien ook vrij direct, je hoort duidelijk waar het vandaan komt, wat wederom een voordeel is voor de verstaanbaarheid van spraak. Qua basweergave scoort geen enkele platte tv heel goed, maar van de vier geteste modellen behoort de UK6470 samen met de tv van Philips tot de hekkensluiters op dit gebied.

Over de beeldkwaliteit zijn we zeer tevreden. Wij testten de tv in de ‘bioscoop’ modus waarbij de maximale helderheid in sdr-modus uitkomt op bijna 230 cd/m², bij een zwartwaarde van 0,05 cd/m². Dat levert een prima contrastwaarde op van 4520:1. Ook de grijs- en kleurweergave van de tv zijn bijzonder goed. De gemiddelde delta E-afwijkingen voor grijs en kleur komen respectievelijk uit op 1,4 en 2,1, ruim onder de zichtbare grens van 3 dus. De televisie volgt de gewenste gamma curve van 2,2 ook heel netjes, waardoor wij feitelijk niets aan te merken hebben op de sdr beeldweergave.

LG 50UK6470

LG 50UK6470

LG 50UK6470

LG 50UK6470

Ook de hdr-weergave van de tv is heel behoorlijk, al is de maximale helderheid erg laag. In de ‘HDR bioscoop’ modus meten wij 277 cd/m², wat voor een échte hdr-weergave te weinig is.  Ook het kleurbereik is met 77% van DCI-P3 ruim kleiner dan we voor hdr zouden willen. Daar staat tegenover dat ook in hdr-modus de grijs- en kleurfouten zeer beperkt zijn, zodat hdr-materiaal er weliswaar niet spectaculair, maar wel correct qua kleurbalans uitzet. Voor gamers is de UK6470 een prima keuze, in de game-modus meten we in 4k slechts 11 ms input lag, in 1080p meten we 17,5 ms.

LG 50UK6470

LG 50UK6470

LG 50UK6470

LG 50UK6470

Panasonic TX-49FXW654

De tweede tv uit de test is afkomstig van Panasonic. De TX-49FXW645 is de duurste van het stel, zowel de laagste als de gemiddelde verkoopprijs van dit model ligt op het moment van schrijven op 649 euro. Voor dat geld krijg je een fraai ogende tv met een 1,3 cm brede zwart kunststof rand rond het scherm, dat op twee kleine v-vormige voetjes gemonteerd is. Net als het model van LG is de tv relatief dik, we meten ook hier iets meer dan 8 cm op het dikste punt.


Panasonic TX-49FXW654

De 49FXW645 is de enige televisie in de test met een ips-paneel, wat dus betekent dat de televisie betere kijkhoeken biedt dan de concurrenten. De helderheid van het scherm neemt ook als je deze onder een hoek bekijkt minder af, en van de voor va-karakteristieke kleurverandering die optreedt als je van opzij kijkt, is ook geen sprake. Dat maakt deze Panasonic meteen het meest geschikte model voor toepassing in huiskamers waar in een brede kring om het scherm naar de tv gekeken wordt.

De aansluitmogelijkheden van de 49FXW645 zijn vergelijkbaar met die van de andere televisies in deze test. We treffen achterop driemaal hdmi, tweemaal usb, ethernet, composiet/component video en aansluitingen voor de digitale tuners aan.

Panasonic gebruikt als smart tv platform hetzelfde ‘My Homescreen’ systeem dat het ook op zijn high-end tv’s toepast. Qua werking merken we weinig verschil met die duurdere modellen. De interface met bollen onderin het scherm werkt eenvoudig en snel, en qua content zit het met onder andere Youtube, Netflix, Amazon Prime, Pathé Thuis, NPO, NL Ziet en KIJK wel goed.

De geluidskwaliteit van de tv is prima. De televisie produceert – voor een platte tv – redelijk wat bas en de hoog-weergave is fijn sprankelend. Nadeel is dat het middengebied waar spraak zich bevindt hierdoor standaard iets ondersneeuwt bij gebruik van de standaardpreset, maar gelukkig kan je dat aanpassen.

Op de beeldkwaliteit van de tv hebben we weinig aan te merken, op één punt na en dat is de zwartweergave. Dat is natuurlijk inherent aan de gebruikte ips-technologie, maar bij de standaard al niet hoge helderheid van 126 cd/m² in de ‘True Cinema’ beeldstand komt de zwartwaarde uit op een zeer matige 0,26 cd/m², wat resulteert in een contrast van slechts 485:1. In een kamer met veel omgevingslicht zal je daar geen last van hebben, maar in het donker valt duidelijk op dat zwart bij deze televisie donkergrijs is. De grijs- en kleurweergave zelf zijn gewoon prima, met gemiddelde delta E-waarden van 3,7 en 2,3. De kleurtemperatuur is in de filmstand wel wat hoog, waardoor het beeld iets blauwig is. Panasonic heeft bij deze midrange tv echter niet bespaard op de instelmogelijkheden, dus als je wilt kan je het beeld naar hartenlust bijregelen.

Panasonic TX-49FXW654

Panasonic TX-49FXW654

Panasonic TX-49FXW654

Panasonic TX-49FXW654

In hdr-modus laat de 49FXW645 met 316 cd/m² de hoogste helderheid van alle geteste schermen noteren, al moeten we er meteen bij zeggen dat de onderlinge verschillen klein zijn. Juist omdat het contrast van deze televisie tegenvalt, is het in de praktijk de minste geschikte kandidaat om hdr-materiaal op te bekijken. Dat gezegd hebbende zijn de kleurafwijkingen in hdr-modus net als bij het scherm van LG heel laag, en daarmee dus heel goed. Voor gamers is de Panasonic een prima keuze, met 11,6 en 10,4 ms in 1080p en 4k laat deze tv de laagste input lag van alle geteste modellen zien.

Panasonic TX-49FXW654

Panasonic TX-49FXW654

Panasonic TX-49FXW654

Panasonic TX-49FXW654

Philips 50PUS6703

TP Vision, het bedrijf achter Philips TV, stuurde ons de 50PUS6703 toe, een 50 inch grote televisie die bij de goedkoopste shop in onze prijsvergelijker te vinden is voor 469 euro, terwijl de gemiddelde winkelprijs op 537 euro uitkomt.


Philips 50PUS6703

Qua uiterlijk kan de Philips ons wel bekoren. De circa 1,3 cm brede schermrand is weliswaar van kunststof, maar heeft een titaniumlook. De tv staat op twee platte metalen voetjes die eigenwijs onder het scherm vandaan steken. Zoals we van Philips gewend zijn is de televisie verder voorzien van Ambilight, waarbij de driezijdige variant bij deze televisie gebruik maakt van rijen leds links, rechts en langs de bovenrand aan de achterzijde van het scherm. Ambilight maakt het mogelijk om de ‘sfeer’ van het beeld ook op de muur achter het scherm te projecteren, maar je kan ook een vaste kleur instellen die dan als gloed rondom het scherm zichtbaar is. Qua aansluitingen biedt Philips hetzelfde als de concurrentie: driemaal hdmi, tweemaal usb, een gecombineerde composiet-component ingang en tuners voor dvb-c, dvb-t en dvb-s dus.

De televisie maakt gebruik van Philips ‘Saphi’ smart tv-systeem, wat feitelijk een nieuwe versie is van de software die we onder verschillende namen eerder gezien hebben en zo’n tien jaar geleden gelanceerd werd als Net TV. De nieuwe interface van Saphi is een duidelijke stap voorwaarts, met een kleine balk onderin het scherm waarachter de huidige beeldbron zichtbaar blijft, net zoals we dat gewend zijn van de smart tv-systemen van LG, Panasonic en Samsung. Qua app-ondersteuning loopt dit instapplatform van Philips wel wat achter op de concurrentie. Veelgebruikte apps als Youtube, Netflix en Amazon Prime zijn uiteraard beschikbaar, maar lokale apps voor uitzending gemist ontbreken.

Philips 50PUS6703

De geluidskwaliteit van de tv is prima, als je ten minste geen prijs stelt op basweergave, want die is feitelijk afwezig. Spraak is echter goed verstaanbaar en hoewel het hoog wat minder sprankelt dan bij de televisies van Panasonic en Samsung, hebben we ook hier niet te klagen.

De beeldweergave van de Philips 50PUS6703 is prima in sdr-modus. Bij gebruik van de standaard en dynamische presets wordt er volgens Philips-traditie vrij veel processing op het beeld losgelaten. Schakelen we over naar de ‘films’ stand, dan krijgen we een keurig onbewerkt plaatje te zien, met uitstekende gemiddelde delta E-waarden van 2,0 en 2,3 voor de gemiddelden bij de grijs- en kleurtests. De maximale helderheid in de filmstand is 207 cd/m², wat bij een zwartwaarde van 0,048 cd/m² zorgt voor een prima contrast van 4292:1.

Philips 50PUS6703

Philips 50PUS6703

Philips 50PUS6703

Philips 50PUS6703

Bij hdr-weergave is de televisie minder in zijn element. De gemeten maximale helderheid van circa 235 cd/m² is de laagste van alle geteste modellen, maar de opvallendste tekortkoming zit hem in de manier waarop de televisie de pq-curve – het equivalent van gamma bij hdr – volgt. Het beeld is namelijk veel te donker in de schaduw- en middentonen, om vervolgens vrij snel heel helder te worden. Dat komt de ervaring van het contrast ten goede, maar maakt dat je zeker in een helder verlichte ruimte nauwelijks iets aan schaduwdetail kunt ontwaren. De input lag van de tv is zowel in 1080p als 4k game-modus ongeveer 25 ms. Dat is duidelijk meer dan wat we bij LG en Panasonic zien, maar nog altijd zeer acceptabel.

Philips 50PUS6703

Philips 50PUS6703

Philips 50PUS6703

Philips 50PUS6703

Samsung UE49NU7100

De vierde en laatste televisie die we testen is Samsungs 49NU7100, een model dat in de line-up onder de qled-modellen met quantum dot blacklights geplaatst is, maar uiteraard ook aanzienlijk minder kost. De 49-inch versie wij bekijken is op het moment van schrijven te koop vanaf 429, de laagste vanaf-prijs van alle geteste modellen. De gemiddelde prijs ligt overigens op 599 euro.

Samsung UE49NU7100
Samsung UE49NU7100

Voor dat geld krijg je een fraai ogende televisie met een 1,2 cm brede, antracietkleurige schermrand en twee ranke v-vormige voetjes die het geheel op de grond laten rusten. Net zoals we van Samsungs duurdere televisies gewend zijn, is ook de achterzijde netjes vormgegeven en voorzien van een motief dat lijkt op geborsteld aluminium.

Samsung UE49NU7100

Samsung maakt gebruik van hetzelfde Tizen smart tv-systeem dat we ook bij de duurdere televisies terugzien. Zowel qua snelheid als mogelijkheden merken we eigenlijk weinig verschil. Alle belangrijke apps zijn aanwezig en de snelheid van de navigatie en het gebruik van apps is gewoon prima.

De geluidskwaliteit van de NU7100 is erg goed. De tv weet een verrassend volle basweergave te produceren en combineert dat met sprankelend hoog en prima verstaanbaarheid van spraak. Op dit punt scoort Samsung duidelijk de hoogste ogen van alle geteste modellen.

In sdr-modus is de beeldkwaliteit van de tv gewoon goed, maar wel wat minder dan de concurrentie. Samsung gebruik standaard de iets afwijkende BT.1886 gamma-curve, en als we daar rekening mee houden komt de gemiddelde delta E-afwijking voor het grijsverloop uit op een keurige 1,3. Prima dus. Minder netjes is de kleurweergave. Om voor ons onduidelijke redenen worden vooral groen en cyaan wat helderder weergegeven dan we zouden verwachten, en hoewel de kleurverzadiging juist heel netjes is, zorgt dit voor een gemiddelde delta E van 7,7 over het gemiddelde van de primaire en secundaire kleuren. Dat is nog steeds geen slechte score, maar in een testveld waar alle modellen het goed tot zeer goed doen, is Samsung op dit punt wel de hekkensluiter.

Samsung UE49NU7100

Samsung UE49NU7100

Samsung UE49NU7100

Samsung UE49NU7100

In hdr-modus zien we bovendien vrijwel hetzelfde beeld als bij de Philips tv. Op zich prima grijs- en kleurscores, ware het niet dat schaduwen en middentonen relatief veel te donker worden weergegeven, waardoor het beeld in zijn geheel erg donker oogt.

Samsung UE49NU7100

Samsung UE49NU7100

Samsung UE49NU7100

Samsung UE49NU7100

Conclusie

Goed nieuws: ben je op zoek naar een betaalbare ultra hd-televisie met een beeldmaat van 49 of 50 inch, dan heb je aan geen van de geteste modellen een slechte koop. In sdr-modus presteren de televisies allemaal zeer goed tot ronduit uitstekend, wat aangeeft dat je anno 2018 voor nauwkeurige kleurweergave geen high-end televisie meer hoeft te kopen.

Wil je optimaal genieten van hdr, dan wordt het een ander verhaal. Alle geteste televisies kunnen hdr-signalen weergeven en zeker de modellen van LG en Panasonic doen dit ook zeer netjes, maar door de lage maximale helderheid van alle geteste toestellen, ontbreekt het sprankelende effect dat hdr wél biedt bij duurdere lcd en oled televisies. Wij zouden deze televisies liever bestempelen als ‘compatible met hdr’ dan als echte hdr-modellen.

De televisies van LG, Philips en Samsung gebruiken een va-paneel en bieden daarmee een goede zwartweergave, waardoor ze ook prima bruikbaar zijn in donkere ruimtes. De Panasonic FXW645 weet met zijn ips-paneel helaas geen goede zwartweergave te realiseren, maar heeft wel de beste kijkhoek van alle modellen. Het is dus kiezen of delen.

Qua geluid gaat onze voorkeur uit naar de NU7100 van Samsung, al zijn de verschillen niet bijzonder groot en adviseren wij een soundbar of een goed audiosysteem in combinatie met een platte tv.

Onder de streep zal het dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur zijn dat de doorslag zal geven. Puur op beeldkwaliteit bezien gaat onze voorkeur uit naar de LG 50UK6470, maar qua bouwkwaliteit is deze tv juist de minste van het stel. Philips biedt met Ambilight een unieke feature, terwijl Samsungs tv de beste geluidskwaliteit heeft en Panasonic de beste kijkhoeken en zeer uitgebreide instelmogelijkheden. Toch geeft de allround beeldkwaliteit van LG’s 50UK6470 voor ons de doorslag, om welke reden we deze tv bekronen met onze Great Value Award.


LG 50UK6470


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value LG 50UK6470

LG 50UK6470

 • 50 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Full LED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • webOS
Niet verkrijgbaar
Panasonic TX-49FXW654

Panasonic TX-49FXW654

 • 49 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Edge LED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • My Homescreen
Niet verkrijgbaar
Philips 50PUS6703

Philips 50PUS6703

 • 50 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Edge LED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV

519,00 €

1 winkel
Samsung UE49NU7100

Samsung UE49NU7100

 • 49 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Edge LED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • Tizen

499,00 €

1 winkel
0
*