Ubiquiti Amplifi Instant Mesh System review: compact tegen een prijs

23 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. De uitdaging van (draadloos) netwerken
 3. 3. Multiroom wifi-systemen en mesh-netwerken
 4. 4. Testopstelling
 5. 5. Ontwerp & gebruik
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Mesh-functie: testresultaten 
 8. 8. Routerfunctie: testresultaten doorvoertests
 9. 9. Testresultaten praktijktests
 10. 10. Testresultaten streamingtest
 11. 11. Testresultaten stroomverbruik, snelheid usb 3.0 en bekabeld
 12. 12. Gemiddelde snelheden per test en band
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 23 reacties

Multiroom wifi-systemen en mesh-netwerken

Een basiskenmerk van een mesh-netwerk dat door een multiroom wifi-systeem wordt gemaakt is dat elke node tegelijkertijd data kan verzenden en ontvangen. Daarbij is elke node verbonden met elke andere node. In een dergelijk mesh-netwerk, waarin everything is connected to everything, kan door slimme softwarematige aansturing altijd de beste (lees: snelste en meest betrouwbare) route voor het versturen en ontvangen van informatie gevonden worden. Als je tot in detail wilt weten hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat verwijzen we je door naar het artikel dat we eerder schreven en dat je hier kan vinden.


Een schematische weergave van een mesh-netwerk

Zelfherstellend

Een mesh-netwerk is daardoor in theorie veel betrouwbaarder dan een gewoon wifi-netwerk. Mocht er een node uitvallen, dan is een mesh-netwerk in staat om bliksemsnel een andere route vast te stellen waarover je data vervoerd kan worden. Dit vergt wel behoorlijk wat rekenkracht, en daar hangt nu eenmaal een prijskaartje aan. Om die reden troffen we tot voor kort mesh-systemen vooral in de zakelijke markt aan, maar inmiddels is de vereiste rekenkracht betaalbaar genoeg voor de consumentenmarkt.

Eén pot nat?

Is elk multiroom wifi-systeem hetzelfde? Dat is zeker niet het geval. De verschillen beperken zich ook niet louter tot ac-klasses en theoretische wifi-snelheden. Een belangrijk onderscheid tussen mesh-routers is de aanwezigheid of juist het ontbreken van een zogenaamde wireless dedicated backhaul. In feite zijn er binnen een mesh-netwerk twee communicatiestromen, één voor de clients die heen en weer communiceren met de mesh-nodes, en één voor de nodes onderling (vergelijk dit met een netwerk met accesspoints, die met een kabel met elkaar verbonden zijn). Bij goedkopere multiroom wifi-systemen gaan beide communicatiestromen over dezelfde verbinding heen en moeten ze dus de beschikbare bandbreedte delen. Dat betekent dat wanneer deze verbinding volloopt, er onvermijdelijk vertraging ontstaat en dat komt de verbinding tussen het device dat je gebruikt en het internet niet ten goede.

Dedicated backhaul

Duurdere multiroom wifi-systemen maken om deze reden gebruik van een draadloze dedicated backhaul, een aparte verbinding voor de communicatie tussen nodes onderling. Sommige multiroom wifi-systemen bieden de mogelijkheid om los daarvan of eveneens een dedicated backhaul via een ethernetkabel te creëren. Dit is weliswaar qua snelheid en betrouwbaarheid een prima optie, maar houdt natuurlijk wel in dat je draden moet gaan trekken. Dat was zoals we eerder vaststelden nu net een belangrijke reden om voor een multiroom wifi-netwerk te opteren. Een draadloze dedicated backhaul is juist wat multiroom wifi-systemen aantrekkelijk maakt, met behulp van een vaste, aparte radioverbinding.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ubiquiti Amplifi Instant Mesh System

Ubiquiti Amplifi Instant Mesh System

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC1300
 • Mesh-ondersteuning

€ 101,00

4 winkels
0