Ubiquiti Amplifi Instant Mesh System review: compact tegen een prijs

23 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. De uitdaging van (draadloos) netwerken
 3. 3. Multiroom wifi-systemen en mesh-netwerken
 4. 4. Testopstelling
 5. 5. Ontwerp & gebruik
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Mesh-functie: testresultaten 
 8. 8. Routerfunctie: testresultaten doorvoertests
 9. 9. Testresultaten praktijktests
 10. 10. Testresultaten streamingtest
 11. 11. Testresultaten stroomverbruik, snelheid usb 3.0 en bekabeld
 12. 12. Gemiddelde snelheden per test en band
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 23 reacties

Ontwerp & gebruik

Het Ubiquiti Amplifi Instant Mesh System is een mu-mimo dual-band systeem (AC1200) zonder dedicated backhaul en een totale theoretische snelheid van 1167 Mbit/s, bestaande uit 300 Mbit/s op 2,4 GHz en 867 Mbit/s op 5 GHz. 

Ubiquiti Amplifi Instant Mesh System
Het Ubiquiti Amplifi Instant Mesh System bestaat uit een router-unit (links) en satellietstation (rechts).

Zelfs voor een multiroom wifi-systeem zijn de losse nodes van het Instant System behoorlijk compact. De router-unit en het steunpunt zijn even groot en meten  10 x 10 x 3 cm (LxBxD) en wegen respectievelijk 222 en 216 gram. Het ontwerp is geheel wit van kleur en zodoende keurig in overeenstemming met de geldende design trend bij mesh: neutraal en geschikt voor in de huiskamer. Wel enigszins afwijkend is dat Ubiquiti in dit geval gekozen heeft voor vierkante vormen, waar de meeste concurrenten kiezen voor ronde units.

De router-unit en steunpunten lijken erg op elkaar, met enkele kleine verschillen. Zo heeft de router voorop een klein lcd-display dat aanraakgevoelig is, alsmede aan de achterzijde een gereserveerde wan-poort. Beide maken gebruik van usb-c voor de stroomvoorziening en hebben een enkele gigabit ethernet-poort. Aan de bovenzijde gloort een 'U' van Ubiquiti, die enkel onder bepaalde hoeken zichtbaar is. Aan de onderzijde ten slotte treffen we een led-ring aan die rondom de hele unit loopt en al naar gelang de status in een bepaalde kleur oplicht.  

Ubiquiti Amplifi Instant Mesh System

Installatie & interface

Zoals gebruikelijk bij multiroom wifi-systemen is de installatie van het Amplifi Instant Mesh System een spreekwoordelijke peulenschil. Na het installeren van de AmpliFi app (beschikbaar voor iOS & Android) is het een kwestie van je provider-modem uitschakelen, de Instant router-unit via ethernet verbinden en van stroom voorzien - net als eventuele steunpunten - modem weer aan en de instructies in de app volgen. Ubiquiti claimt wifi binnen 2 minuten en wij kunnen dat inderdaad bevestigen. 

Ubiquiti Amplifi Instant Mesh System

Hoewel het Instant systeem via een browser bereikbaar is, kan je aldaar enkel de meest basale zaken met betrekking tot de connectie instellen. Voor het beheer van Instant ben je aangewezen op de Engelstalige AmpliFi app. De app ziet er eigentijds uit en is overzichtelijk ingedeeld. Aan de bovenzijde van het scherm treffen we vijf hoofdmenu's - overview, performance, guest, family en diagnose - waarbinnen diverse instellingen zijn te vinden. Wie tot in de puntjes zijn netwerk en router wil kunnen instellen en beheren kan - zoals inmiddels genoegzaam bekend mag zijn - zijn heil beter niet bij een multiroom wifi-systeem zoeken. Dergelijke systemen stellen nu eenmaal gebruiksgemak en toegankelijkheid voorop en bij de Amplifi Instant is dat niet anders.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ubiquiti Amplifi Instant Mesh System

Ubiquiti Amplifi Instant Mesh System

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC1300
 • Mesh-ondersteuning

€ 101,00

4 winkels
0