De beste mechanische toetsenborden voor meer dan 150 euro

34 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testveld en testmethode
 3. 3. Toetstechniek
 4. 4. Software
 5. 5. Acer Predator Aethon 500
 6. 6. Asus RoG Claymore en RoG Strix Flare RGB
 7. 7. Corsair K70 RGB MK.2 en K70 RGB MK.2 Low Profile
 8. 8. Corsair Strafe RGB MK.2 en K95 RGB Platinum
 9. 9. Creative Sound BlasterX Vanguard K08
 10. 10. Logitech G513
 11. 11. Mionix Wei
 12. 12. Razer Blackwidow Chroma V2 en Huntsman Elite
 13. 13. Roccat Vulcan 120 Aimo
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

Nog steeds groeien mechanische toetsenborden bij fabrikanten en gamers in populariteit. Nadat we eerder dit jaar kleine tenkeyless-bordjes bekeken, hebben we recent 32 fullsize-modellen op onze testbank gelegd. In november vorig jaar kon je al lezen over budgetmodellen, die je minder dan honderd euro kosten, terwijl we in december publiceerden over toetsenborden met een prijs tussen 100 en 150 euro. Logischerwijs komen we in het derde en laatste deel te spreken over de meest luxe mechanische toetsenborden die er worden verkocht. Een prijs van meer dan 150 euro belooft heel wat. Is het op deze toetsenborden ook in praktijk eersteklas tikken?

Gamers of veeltikkers zullen er wellicht al een op het bureau hebben staan: een mechanisch toetsenbord. In tegenstelling tot de alomtegenwoordige ramplanken met een rubberen mat onder de toetsen, bieden exemplaren met mechanische schakelaars extra typecomfort en een langere levensduur. Deze over het algemeen luxere toetsenborden hebben bovendien vaak een stevigere behuizing en een uitgebreidere featureset – denk aan (rgb-)verlichting, extra mediatoetsen en een usb-hub. Daarbij past ook een hogere prijs, die kan oplopen tot meer dan 200 euro.

Bespraken we eerder al goedkopere toetsenborden, die voor bedragen van 50 tot 150 euro nog steeds aan de prijs zijn in vergelijking met het toetsenbord dat wellicht bij je pc zat, komen we nu aan in het topsegment van mechanisch tikken. Het gaat dan om luxe ramplanken waarvoor je gemiddeld meer dan 150 euro neertelt. Voor dergelijke topmodellen trekken fabrikanten alles uit de kast, zoals blijkt bij een snelle beschouwing van de specificaties. We zien onder meer speciale schakelaars, gebruik van luxe aanvoelende materialen en uiteraard rgb-verlichting. Het testveld is over het algemeen ruim voorzien van extra's en accessoires, zoals een usb-hub, extra toetsen of een polssteun.

In de vergelijking van vandaag zitten dertien toetsenborden. Ben je geabonneerd op ons blad, dan zul je de tekst wellicht herkennen. We bespraken de geteste toetsenborden inderdaad ook in Hardware.Info Magazine #5/2018, samen met nog 19 andere mechanische toetsenborden op andere prijspunten. Hoewel het aantal van 32 beloofde (en in het eerdere magazine besproken) toetsenborden gelijk is gebleven, zitten in deze test twee toetsenborden die het Magazine niet haalden, terwijl er eveneens twee modellen zijn afgevallen.

Eerder bespraken we al mechanische toetsenborden van minder dan honderd euro en lieten we mechanische toetsenborden tussen de 100 en 150 euro aan bod komen. Wil je in het vervolg sneller weten welke toetsenborden volgens ons het allerbeste zijn? Neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.

Testveld en testmethode

Vorig jaar bespraken we al tenkeyless-toetsenborden, die het zonder numpad moeten stellen. In deze test hebben we juist alleen fullsize-modellen opgenomen. Een numpad kan vooral voor wie met cijfers werkt handig uitpakken. Bovendien zijn de meeste mechanische toetsenborden die hier worden uitgebracht nog steeds fullsize-modellen, de toenemende populariteit van kleinere toetsenbordjes ten spijt.

In dit derde deel van onze roundup van fullsize mechanische toetsenborden bekijken we de exemplaren die volgens onze Prijsvergelijker op dit moment gemiddeld meer dan 150 euro kosten. Zoals gezegd verwelkomen we ten opzichte van de eerdere publicatie in het Magazine twee nieuwe modellen, die zich beide onderscheiden door hun minder hoge toetsen: de Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile Rapidfire, en de haast al even vlakke Roccat Vulcan 120 Aimo. Twee toetsenborden zijn ditmaal afgevallen, omdat ze niet meer (breed) worden verkocht: de Corsair K70 Lux RGB, inmiddels opgevolgd door de K70 RGB MK.2, en de Ducky Shine 6. De nieuwe Ducky Shine 7 ligt volgens onze informatie zeer binnenkort in de schappen - en gelet op de interesse voor Ducky-toetsenborden die naar voren kwam in de comments onder de vorige twee delen van deze roundup, hebben we dit toetsenbord alvast aangevraagd voor een test. Wordt vervolgd dus; voor nu hebben we zodoende een selectie van dertien modellen.

Sinds de zomer van dit jaar gebruiken we voor al onze toetsenbordenreviews de TA.XT plus Texture Analyser van het bedrijf Stable Micro Systems, een peperduur en geavanceerd meetinstrument. Hiermee kunnen we de eigenschappen van een toetsenbord uitgebreid doorlichten.

Met behulp van de Texture Analyser bepalen we nauwkeurig de hoeveelheid travel en meten we niet alleen de kracht die je nodig hebt bij het registreren van een toetsaanslag, maar ook het hele krachtsverloop van de schakelaar. Daardoor zien we precies de kracht die nodig is om de toets tot op een bepaald punt in te drukken. Voor deze test hebben we al die eigenschappen van iedere toets afzonderlijk doorgemeten. Zo kunnen we bepalen in hoeverre de eigenschappen tussen toetsen verschillen – uiteraard zien we liefst een zo klein mogelijke variabiliteit. Op die manier hebben we alle toetsenborden in dit artikel uitgebreid getest.

Een uitgebreid overzicht van alle meetgegevens vind je terug in deze vergelijkingstabel. Op de productpagina's vind je bij de foto's van het product bovendien diagrammen van het hele toetsenbord, die in één oogopslag een indruk geven van de variabiliteit van de kracht voor een aanslag.

Toetstechniek

Welke feedback een mechanisch toetsenbord geeft, is voor een groot deel afhankelijk van de schakelaars die erin zitten. Het Duitse Cherry is ongetwijfeld de meest bekende schakelaarfabrikant. Diens MX-schakelaars zaten lange tijd in het overgrote merendeel van de mechanische toetsenborden. De kleur van de switch geeft je een indicatie van de feedback: ‘rode’ switches geven bijvoorbeeld een lichte en lineaire feedback, terwijl ‘bruine’ switches voor de actuatie een voelbare verhoging in de weerstand hebben. ‘Blauwe’ schakelaars produceren daarbij een klikgeluid.

Cherry-klonen

Sinds het patent op de MX-switches een aantal jaren geleden verliep, zijn Chinese fabrikanten als Kaihua, Outemu, TTC, Greetech en Gateron de Cherry-switches gaan klonen. We zagen die in het goedkopere segment veelvuldig terugkomen, maar bij duurdere toetsenborden zijn het nog steeds de originele Cherry-switches die de klok slaan. Negen van de dertien toetsenborden in deze vergelijking zijn uitgerust met Cherry-schakelaars. Overigens zijn Cherry-klonen niet noodzakelijk van mindere kwaliteit dan de originelen, hoewel fabrikanten graag schermen dat hun toetsenbord is uitgerust met 'echte Cherry-switches'.

Das Keyboard 4 Professional MX-Brown BlackCooler Master CK550 RGB Red Switch
Bruine Cherry-schakelaars en rode Gateron-switches.

Om de concurrentie het hoofd te bieden is Cherry bovendien nieuwe typen schakelaars gaan ontwikkelen met andere eigenschappen. We treffen in deze test bijvoorbeeld MX Red Silent-, MX Speed 'Silver'- en MX Low Profile Speed-switches. De eerste is, de naam zegt het al, een stillere variant van de bestaande Red-switches. Nu kun je toetsenborden met normale schakelaars ook stiller maken door er rubberen O-ringen in te stoppen, maar bij de Red Silent-schakelaars zit het dempende materiaal al in de switch zelf verwerkt. MX Speed-schakelaars beloven een snellere respons doordat de actuatie eerder plaatsvindt, op 1,2 mm in plaats van de normale 2 mm. Ook de totale travel is met 3,2 mm korter dan de standaard 4 mm. MX Low Profile Speed-switches hebben diezelfde eigenschappen, maar dit switch-type maakt tevens plattere toetsen mogelijk. Ergonomisch zijn de hoge toetsen van een 'klassiek' mechanisch toetsenbord immers niet optimaal.

Eigen schakelaars

Ook de Vulcan 120 Aimo van Roccat valt op door zijn 'lage' toetsen, maar bij dit model zijn het eerder de keycaps dan de onderliggende switch die zorgen voor het lage profiel. In samenwerking met TTC, dat al langer schakelaars levert voor Roccat-toetsenborden, heeft Roccat een nieuw type switch ontwikkeld. Deze 'Titan'-switch, die qua opbouw net iets anders oogt dan de Cherry-klonen die TTC al langer levert, biedt een snellere actuatie dan standaard Cherry-schakelaars, op 1,8 mm. De MX Speed-switches registreren zoals gezegd nog sneller een aanslag. Door de aanwezigheid van een standaard Cherry-mount kun je eventueel ook andere toetsen plaatsen geschikt voor Cherry-toetsenborden.

Logitech en Razer ontwikkelden al langer zelf schakelaars voor hun mechanische toetsenborden. Zo is de Logitech G513 Orion Spectrum uitgerust met de eigen Romer-G-schakelaars, geproduceerd door OEM Omron. In principe kun je dergelijke switches alleen vinden in toetsenborden van Logitech zelf, al heeft Creative voor zijn Sound BlasterX Vanguard K08 eveneens gewinkeld bij Omron. Het resultaat wordt door Creative aangeduid als PRES-switches, voluit 'Perceive-React-Execute', maar in praktijk lijken de schakelaars verdacht veel op de Romer-G switches van Logitech.

De Romer-G-schakelaars zien er qua bouw anders uit dan schakelaars van Cherry. Daardoor kan het ledje in het midden onder de toets zitten, waardoor de toetsverlichting gelijkmatiger is. Het plaatsen van custom keycaps wordt echter wel een lastig verhaal - de meeste toetsen die je online kunt kopen, zijn geschikt voor een Cherry-mount. Naast een kortere travel tot actuatie (1,5 mm) hebben Romer-G-schakelaars ook een kwart kortere totale travel, wat niet iedereen zal waarderen.

Logitech G413 CarbonRazer BlackWidow Chroma V2 Yellow
Logitech Romer-G schakelaars en Razer Yellow-schakelaars.

Razer's eigen schakelaars, geproduceerd door Kaihua, zijn qua opbouw vrijwel identiek aan de switches van Cherry. Razer heeft een eigen kleurensysteem ontwikkeld om de feedback aan te duiden. De 'Razer Yellow'-schakelaars in de BlackWidow Chroma V2 lijken qua feedback bijvoorbeeld op rode Cherry-switches, behalve het actuatiepunt: dat wordt net als bij MX Speed-switches al na 1,2 mm bereikt. De Huntsman Elite, het topmodel van de fabrikant, is daarentegen niet uitgerust met schakelaars die min of meer een directe Cherry-kloon vormen. Het toetsenbord is uitgerust met Razers nieuwe 'Opto-mechanical'-switches, waarvan het werkingsprincipe afwijkt van de mechanische schakelaars die we elders aantreffen. Een aanslag wordt bij deze optische schakelaars geregistreerd met behulp van infraroodlicht. Dat zou moeten leiden tot minder vertraging bij herhaalde aanslagen en een langere levensduur vanwege het gebrek aan metalen contactpunten.

Optische switches

Zoals in het vorige deel aan de orde kwam, maken op dit moment twee fabrikanten optische schakelaars voor mechanische toetsenborden: Adomax en A4Tech. Razer heeft voor zijn 'Razer Opto-mechanical'-switches gewinkeld bij A4Tech. De switches hebben daardoor veel weg van de 'Light Strike' of kortweg LK-schakelaars die A4Tech onder de eigen naam verkoopt. Deze switch beschikt over een geïntegreerde sensor en IR-diode. Is de toets niet ingedrukt, dan wordt de horizontale lichtstraal geblokkeerd door een plastic uitsteeksel in de plunjer. Druk je de toets in, dan kan de lichtstraal doorschijnen richting de overkant van de switch, waar de sensor is gemonteerd en de actuatie plaatsvindt. De Razer Opto-mechanical schakelaars onderscheiden zich voorts doordat iedere toets individueel is voorzien van een stabilisatiemechanisme.

De switches van A4Tech bieden echter niet de mogelijkheid om analoge invoer te registreren, zoals bij de schakelaars van Adomax. Met de tenkeyless Wooting One hebben we al een toetsenbord gezien dat de Adomax-switches gebruikt om analoge functionaliteit te kunnen bieden. Van de gloednieuwe Wooting Two, een fullsize model, worden op moment van schrijven de eerste exemplaren uitgeleverd aan klanten. Voor deze test was het toetsenbord nog niet beschikbaar.

Software

In dit segment is meegeleverde software haast een must geworden. Alle toetsenborden in deze vergelijking zijn uitgerust met een programma om bijvoorbeeld de verlichting van het toetsenbord geheel naar wens te configureren, macro’s in te stellen en toetsen te remappen.

Corsair iCUE

De Corsair Utility Engine, die recent een nieuwe incarnatie kreeg in de vorm van iCUE, is waarschijnlijk ook een van de bekendste pakketten, en niet zonder reden. Zowel de mogelijkheden om macro’s te maken als de verlichtings-editor laten weinig te wensen over, want zijn zowel gebruiksvriendelijk als erg uitgebreid. Corsair's programma ondersteunt bovendien zeer veel verschillende hardware. Nieuw aan iCUE is namelijk dat ook Corsairs interne componenten als fancontrollers, cpu-koelers, voedingen en geheugenrepen in het programma zijn opgenomen. Indien die van verlichting zijn uitgerust, kunnen ze uiteraard ook weer worden gesynchroniseerd met je randapparatuur. Net als bij Steelseries en Logitech is ook een vorm van game-integratie aanwezig, al werkt die alleen met bepaalde titels en apps.

Corsair K70 RGB MK.2 Rapidfire MX Speed
Corsair iCUE.

Logitech G Hub

Logitech G-toetsenborden maakten sinds jaar en dag gebruik van de Logitech Gaming Software. Recent heeft de fabrikant echter volledig vernieuwde software geïntroduceerd genaamd Logitech G Hub, op dit moment nog in de 'Early Access'-fase. Het nieuwe pakket heeft een frisse look en een toegankelijker interface dan de op zich krachtige Gaming Software. Die liet je nogal eens raden naar de functie van een icoontje, omdat Logitech er geen duidelijk bijschrift bij plaatste. In combinatie met de G513 in deze bespreking zijn de mogelijkheden uitgebreid, waarbij je de verlichting ook kunt synchroniseren met andere Logitech G-randapparatuur. Game-integratie is mogelijk in de vorm van Lightsync. Logitech ondersteunt weer andere titels dan Steelseries en Corsair, maar niet méér, waarbij ook geen duidelijk overzicht voorhanden is.


Logitech G Hub.

Razer Synapse

De Razer Synapse-software, inmiddels aangeland bij versie 3.0, verlangt dat je een Razer-account aanmaakt voordat je instellingen kunt gaan wijzigen. Wij zien niet in waarom je je gegevens moet delen om de kleurverlichting van je toetsenbord aan te passen, maar het merk hanteert deze eis al jaren. Tijdens de installatie wordt verder optioneel het programma 'Razer Softminer' aangeboden, waarmee je je pc kunt inzetten om cryptocoins te delven voor Razer in ruil voor 'Razer Silver'-tegoed. Gelet op de geringe waarde van het tegoed zul je waarschijnlijk meer kwijt zijn aan de extra elektriciteitskosten die daarmee gepaard gaan, dan het je in de Razer-winkel oplevert aan mogelijke voordelen. Terug naar Synapse: eenmaal ingelogd is het een prettig werkend pakket met veel mogelijkheden, zoals een  uitgebreide editor waarmee je verlichtingseffecten kunt aanpassen. Leuk is dat je daarop in één preview-afbeelding terugziet hoe al je Razer-apparatuur erbij staat op je bureau. Spelintegratie is mogelijk via 'Chroma Apps', waar je ook integratie met bijvoorbeeld Twitch, Photoshop en Outlook in terugvindt. Heb je Philips Hue-lampen, dan kun je die ook meteen laten meekleuren met je toetsenbord.

Razer BlackWidow Chroma V2 Yellow
Razer Synapse.

Asus RoG Armoury

Asus’ RoG Armoury II biedt opties om het toetsenbord middels Aura Sync te synchroniseren met componenten van het merk. De interface biedt lang niet zoveel opties als de bovengenoemde pakketten, al zitten er genoeg mogelijkheden in om de verlichting te kunnen aanpassen. Ook qua macro’s is er best wat mogelijk, maar je moet niet meer dan 5 profielen verlangen. Grappig is dat het toetsenbord voor veelgebruikte toetsen in spellen bijhoudt hoeveel toetsaanslagen je per minuut behaalt, statistieken die je in de software kunt terugvinden.

Asus RoG Claymore Core (Cherry MX Brown)
Asus RoG Armoury

Acer Predator

De Predator-software van grote concurrent Acer ziet er in vergelijk met andere toetsenbordensoftware toch een tikje verouderd uit. De instelmogelijkheden zijn bovendien beperkt. Zo kun je in vergelijking met sommige concurrenten weinig aanpassen aan de lichteffecten en zijn maar 5 profielen mogelijk. Daarbij is er geen integratie met andere randapparatuur of componenten. Er is kortom nog wat werk aan de winkel.


Acer Predator-software

Creative Sound Blaster Connect.

De Creative Soundblaster X Vanguard kan worden geconfigureerd middels de Sound Blaster Connect-software. De stabiliteit en snelheid van het programma kunnen niet overtuigen, al is er qua verlichtingseffecten en macro’s redelijk wat mogelijk. Jammer is echter, dat je niet kunt werken met meerdere profielen. Die praktische mogelijkheid bieden vrijwel alle andere pakketten in deze test wel.

Creative Sound BlasterX Vanguard K08 RGB Black (US)
Creative Sound Blaster Connect.

Roccat Swarm

Na het installeren van Roccat Swarm voor de Aimo 120 moesten we eerst een extra module voor dit specifieke toetsenbord downloaden. Aimo staat immers voor 'intelligente verlichting', waarbij de lichteffecten volgens Roccat worden aangepast aan je gebruik en in de natuur voorkomende transities en bewegingen centraal staan. Toegegeven: de effecten zijn wat minder statisch en vloeiender dan wat we gewend zijn, maar ben je wat minder zweverig ingesteld, dan kun je de lampjes natuurlijk ook op een traditioneel effect instellen of vastzetten op één kleur. Je kunt maximaal vier profielen opslaan in het onboard geheugen, en dat is wel wat karig. Game-integratie ontbreekt eveneens.


Roccat Swarm.

Mionix Hub

Hoewel de Mionix Wei niet primair op gaming is gericht, heeft de fabrikant toch software uitgebracht. De fabrikant heeft ook bij de software zijn best gedaan om er een minimalistisch designproduct van te maken, met veel witruimte, monochrome iconen en spaarzame kleuraccenten. Je zou het in vergelijking met de concurrentie ook 'kaal' kunnen noemen. Er is keuze uit een paar lichteffecten, een simpele macro-editor en de mogelijkheid om toetsen te remappen, en dat is het wel.

Acer Predator Aethon 500

De Predator Aethon 500 is Acer’s eerste mechanische toetsenbord, dat gelijk moet gaan meedoen in de bovenkant van het topsegment. Het invoerapparaat ligt in de winkels voor gemiddeld 189 euro, op korte afstand van een gevestigde naam als de Corsair K95 Platinum. Het moet gezegd, de behuizing van Acers roofdier maakt alvast een prima eerste indruk. Het wigvormige design heeft genoeg eigens om zich te onderscheiden van de high-end concurrentie.

Acer Predator RGB Aethon 500 USB (US)

In plaats van het 'floating keycaps'-ontwerp, dat je tegenwoordig op veel high-end toetsenborden terugvindt, kiest Acer voor een design waarbij de toetsen ietwat verzonken liggen in de behuizing. Het geanodiseerde aluminium is fraai afgewerkt, met een glimmend afgeschuind randje rondom bepaalde toetsen. Ook voor de zijkanten heeft Acer metaal gebruikt. Daarmee voelt het toetsenbord behoorlijk luxe en ook stevig aan. Jammer genoeg lijkt aan de hoge mediatoetsen rechtsboven het numpad minder aandacht te zijn besteed: de feedback van de niet-verlichte plastic knoppen voelt nogal goedkoop. Datzelfde geldt voor het volumewiel, dat opvallend genoeg een klein stukje uitsteekt vanaf de zijkant van het toetsenbord, en de meegeleverde plastic polssteun, simpel afgewerkt met dun, matzwart plastic. Verder missen we een setje 'normale' keycaps voor de wasd-toetsen; de felblauwe exemplaren die Acer standaard monteert zullen niet bij iedereen in de smaak vallen en passen bovendien niet bij elke kleur verlichting.

Acer Predator RGB Aethon 500 USB (US)

De featureset van de Predator Aethon 500 wordt gecompleteerd door een vijftal toetsen aan de linkerkant voor het snel bereiken van macro's. Daarboven zit de 'gamemodusknop', waarmee je de instelling van het toetsenbord snel kunt wisselen. Je kunt de functies van de macrotoetsen aanpassen in de Predator-software, die er qua interface toch wat minder strak uitziet dan veel van de andere pakketten in de test. Bovendien is er niet zoveel functionaliteit beschikbaar. Zo zijn er maar vijf profielen mogelijk.

Interessant is de keuze voor Kailh-switches, die we toch eerder met betaalbare borden associëren. De blauwe schakelaars (Acer biedt geen keuze voor een ander type) maken meer lawaai dan overeenkomstige Cherry-exemplaren, al zijn blauwe switches sowieso al niet te verkiezen als je een niet al te luide klank prefereert. Problematischer is wat ons betreft dat de schakelaars enige speling vertonen: de toets kan een klein beetje bewegen ten opzichte van de behuizing, wat een onnodig goedkope indruk maakt. Ook de meetresultaten zijn wat minder strak dan die van andere topmodellen.

Testresultaten

Winkel

Prijs BE

Amazon.de Marketplace NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden

149,95 €

Prijsinformatie
149,95 €
0,00 €
149,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 149,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 149,95 €

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Levering in 6 werkdagen

179,95 €

Prijsinformatie
179,95 €
0,00 €
179,95 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 179,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 179,95 €

Cyberport.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
3,00 €
3,00 €
0,00 €
4,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Sofort lieferbar, Lieferzeit max. 1-3 Werktage

180,89 €

Prijsinformatie
167,90 €
12,99 €
180,89 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 167,90 € Verzendkosten BE : 12,99 € Totaalprijs : 180,89 €

Computeruniverse.net Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
2,00 €
1,50 €
0,00 €
5,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: auf Lager, Lieferzeit 1-2 Werktage

189,90 €

Prijsinformatie
169,90 €
20,00 €
189,90 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 169,90 € Verzendkosten BE : 20,00 € Totaalprijs : 189,90 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: 2-5 werkdagen
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

194,90 €

Prijsinformatie
189,95 €
4,95 €
194,90 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 189,95 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 194,90 €

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

203,00 €

Prijsinformatie
203,00 €
0,00 €
203,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 203,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 203,00 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Op een werkdag besteld, morgen in huis

205,05 €

Prijsinformatie
195,05 €
10,00 €
205,05 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 195,05 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 205,05 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

206,00 €

Prijsinformatie
206,00 €
0,00 €
206,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 206,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 206,00 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

207,45 €

Prijsinformatie
197,50 €
9,95 €
207,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 197,50 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 207,45 €

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:00u besteld, morgen in huis

212,84 €

Prijsinformatie
212,84 €
0,00 €
212,84 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 212,84 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 212,84 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

220,76 €

Prijsinformatie
220,76 €
0,00 €
220,76 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 220,76 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 220,76 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

232,95 €

Prijsinformatie
229,00 €
3,95 €
232,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 229,00 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 232,95 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 16:00 en je hebt het product morgen in huis.
Uw Acer Specialist * Gratis Verzending

257,73 €

Prijsinformatie
257,73 €
0,00 €
257,73 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 257,73 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 257,73 €

Asus RoG Claymore en RoG Strix Flare RGB

Asus stuurde twee toetsenborden die beide in de RoG-reeks toebehoren. De RoG Claymore is Asus' al wat oudere topmodel, ooit het eerste gaming toetsenbord van het merk met per toets instelbare rgb-verlichting. Nog steeds is het invoerapparaat met gemiddeld 219 euro een van de duurste toetsenborden in deze bespreking. Interessante eigenschap van dit model is vooral het losse numpad, dat je zowel links als rechts kunt vastklikken. Het numpad los van het toetsenbord gebruiken is helaas niet mogelijk.

Asus RoG Claymore (Cherry MX Brown)
Asus RoG Claymore.

Het design van de RoG Claymore ziet er strak uit. Het toetsenbord is voorzien van het bekende en populaire ‘floating keycaps’ design. Asus heeft de glimmend zwart gecoate metalen baseplate van zowel het toetsenbord als het numpad-gedeelte voorzien van een ontwerp dat herinnert aan de traces op een printplaat. De schuin aflopende voorkant bevat in het midden een verbreding, waarop zich het rgb-verlichte RoG-logo bevindt. Mocht je alweer vergeten zijn waar het beeldmerk voor staat, dan vind je aan de zijkant van de spatiebalk de volledig uitgeschreven merknaam als geheugensteuntje. Alle gekheid op een stokje: de bouwkwaliteit van het geheel voelt goed aan, zij het niet het stevigste van alle modellen die we hier bespreken. Ook bij dit dure apparaat zijn de toetsen gewoon van ABS-plastic. Wel is het invoerapparaat net wat lichter dan veel concurrenten: met 943 gram is het gewicht vergelijkbaar met de low profile Roccat Vulcan 120 Aimo, zonder numpad weegt hij zelfs maar 770 gram.

De featureset van de RoG Claymore sluit niet helemaal aan bij het prijspunt. Zo zijn er geen pass-through usb-poorten, extra mediatoetsen of losse macrotoetsen aanwezig. Wel zijn er enkele toetsen voorzien van overklokfunctionaliteit, die echter alleen werkt met geschikte Asus RoG-moederborden met 'Keybot'-functionaliteit. Daarmee is het merk kennelijk weer gestopt, want we vinden die op nieuwe moederborden niet meer terug. Het numpad-gedeelte bevat een volumewiel dat in de baseplate is verwerkt; de positionering achter de hoge cijfertoetsen komt in praktijk echter niet zo handig uit. Ook met accessoires is Asus bepaald niet royaal geweest. De doos bevat geen polssteun of extra gaming keycaps, alleen een stoffen hoes en een setje stickers met het RoG-logo.

Asus RoG Claymore (Cherry MX Brown)
De overklokknoppen van de RoG Claymore zijn leuk bedacht, maar werken alleen met specifieke moederborden.

De nieuwere Asus RoG Strix Flare RGB heeft een compleet ander design meegekregen: de toetsen van dit model liggen iets verzonken in de behuizing. De plaat onder de toetsen heeft een witte kleur, iets wat een aantal andere merken ook toepassen om de rgb-verlichting helderder te doen lijken. De donkergrijze plastic behuizing voelt toch wat minder luxe dan metaal, dat veel concurrenten ook al voor dit bedrag toepassen, al is de stevigheid van het gladde materiaal wel op orde. Met gemiddeld 169 euro behoort de RoG Strix Flare RGB tot een van de goedkopere modellen in dit segment.

Asus RoG Strix Flare RGB Cherry MX Brown
Asus RoG Strix Flare RGB.

Een accent wordt gevormd door een uitneembaar plastic driehoekje in de rechterbovenhoek, net als de toetsen voorzien van rgb-verlichting. Ook langs de zijkanten van het toetsenbord schijnen gekleurde lampjes. Standaard is het doorzichtige gedeelte voorzien van een RoG-logo, maar Asus levert ook een transparant exemplaar mee waar je je eigen logo in kunt plaatsen. Hoe dan ook zul je ook bij dit model niet snel vergeten wie de fabrikant is, doordat er op zowel de spatiebalk als de afkoppelbare polssteun een RoG-opschrift is geplaatst. Hoewel Asus spreekt van een 'soft-touch polssteun', is het accessoire gemaakt van hetzelfde gladde, harde plastic als de rest van het toetsenbord. Ook hier had de afwerking al met al wat luxer gemogen.

In tegenstelling tot de RoG Claymore beschikt de RoG Strix Flare wel over een serie mediatoetsen, alsmede een usb pass-through poort. De platte knopjes zijn links in plaats van rechts geplaatst, zoals veel andere merken doen, en zijn wat moeilijk bereikbaar omdat ze direct achter de hoge functietoetsen zitten. Gelukkig kun je rubberachtig afgewerkte roller voor het volume beter bedienen, doordat hij precies boven het gedeelte tussen de 'Escape' en 'F1'-toetsen uitsteekt.

Asus RoG Strix Flare RGB Cherry MX Brown
Asus RoG Strix Flare RGB.

Beide toetsenborden kunnen worden ingesteld middels de RoG Armoury II-software. Handig is dat je daarmee de verlichting meteen kunt synchroniseren met die van Asus-componenten, maar het programma haalt het niet bij de software van merken als Logitech, Razer en Corsair. Hoewel er best wat mogelijk is aan verlichtingseffecten en macro's, kun je helaas maar 5 profielen definiëren. Die worden dan wel weer opgeslagen in het toetsenbord zelf, dankzij een stukje ingebouwd geheugen waarover beide modellen beschikken.

Asus maakt voor het tweetal gebruik van Cherry MX-schakelaars. Er is de keuze uit rode, blauwe, bruine of zwarte schakelaars - die laatste optie vinden we bij de meeste concurrenten niet terug, en is een zwaardere versie van de bekende rode schakelaars. Onze testmodellen beschikken allebei over de tactiele MX Brown-switches. De meetwaarden van beide toetsenborden zijn uitstekend: we noteren een mooi kleine standaardafwijking. De zwaarte van de aanslag van de RoG Claymore komt netjes in de buurt van de specificaties van de switch, terwijl de RoG Strix Flare een opvallend lichte aanslag heeft voor een toetsenbord met dit type schakelaar. De stabilisatie van grote toetsen is goed te noemen.

Testresultaten RoG Claymore

Testresultaten RoG Strix Flare

 • RoG Claymore
 • RoG Strix Flare

Winkel

Prijs BE

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 3 dagen

114,00 €

Prijsinformatie
110,05 €
3,95 €
114,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 110,05 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 114,00 €

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

114,00 €

Prijsinformatie
114,00 €
0,00 €
114,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 114,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 114,00 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

117,95 €

Prijsinformatie
108,00 €
9,95 €
117,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 108,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 117,95 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

119,00 €

Prijsinformatie
119,00 €
0,00 €
119,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 119,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 119,00 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Op een werkdag besteld, morgen in huis

120,05 €

Prijsinformatie
110,05 €
10,00 €
120,05 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 110,05 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 120,05 €

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Levering in 6 werkdagen

129,95 €

Prijsinformatie
129,95 €
0,00 €
129,95 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 129,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 129,95 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 4-7 werkdagen

135,70 €

Prijsinformatie
120,75 €
14,95 €
135,70 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 120,75 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 135,70 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

138,40 €

Prijsinformatie
132,45 €
5,95 €
138,40 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 132,45 € Verzendkosten BE : 5,95 € Totaalprijs : 138,40 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: Levertijd 3 dagen

138,90 €

Prijsinformatie
128,95 €
9,95 €
138,90 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 128,95 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 138,90 €

ITWare.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €

139,00 €

Prijsinformatie
139,00 €
0,00 €
139,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 139,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 139,00 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

141,20 €

Prijsinformatie
141,20 €
0,00 €
141,20 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 141,20 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 141,20 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 16:00 en je hebt het product morgen in huis.
Uw ASUS Specialist * Gratis Verzending

142,78 €

Prijsinformatie
142,78 €
0,00 €
142,78 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 142,78 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 142,78 €

Levix Computershop Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,8%
0,00 €
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
Shop: 13

169,00 €

Prijsinformatie
169,00 €
0,00 €
169,00 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 169,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 169,00 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

173,89 €

Prijsinformatie
169,90 €
3,99 €
173,89 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 169,90 € Verzendkosten BE : 3,99 € Totaalprijs : 173,89 €

Winkel

Prijs BE

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 4-7 werkdagen

212,30 €

Prijsinformatie
197,35 €
14,95 €
212,30 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 197,35 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 212,30 €

Corsair K70 RGB MK.2 en K70 RGB MK.2 Low Profile

Als marktleider op het gebied van mechanische gaming toetsenborden is Corsair in ieder prijssegment wel vertegenwoordigd. Een van de bekendste producten van de Amerikaanse fabrikant blijft toch de K70. De eerste versie van het toetsenbord, verkrijgbaar met Cherry MX Red-, MX Brown- en MX Blue-schakelaars en uitgerust met per toets instelbare rode of blauwe verlichting, testten we al in 2013. In de daaropvolgende jaren bracht het merk diverse malen nieuwe revisies uit. Zo was de K70 RGB, de naam zegt het al, de eerste in de reeks met rgb-verlichting. Met de daaropvolgende Rapidfire- en Lux-versies werden de lampjes verbeterd, een usb pass-through poort toegevoegd en nieuwe schakelaartypen geïntroduceerd.

Corsair K70 RGB MK.2 Rapidfire MX Speed
K70 MK.2.

Vorig jaar kwam Corsair andermaal met een nieuwe versie, maar ditmaal draagt de nieuweling daadwerkelijk het achtervoegsel 'MK.2'. Aan het herkenbare design waarmee het bord in 2013 werd geïntroduceerd, is nog steeds weinig veranderd. De nieuweling lijkt meer op de K95, met meer zilvergrijze accenten, een bredere polssteun en verder uitstekende mediatoetsen - de platte knopjes van het oude model waren door hun locatie achter de numpad wat lastiger te bereiken. Onveranderd is het 'floating keycaps'-design, waarbij de toetsen zweven boven een zwarte aluminium baseplate met een geborstelde afwerking. Een dergelijk ontwerp is tegenwoordig lang niet meer uniek; fijn aan de K70 is wel dat de plaat op een paar punten gebogen is, waardoor het middendeel met de toetsen iets dieper ligt.

Wil je een toetsenbord met een nog lager profiel, dan heeft Corsair de gloednieuwe K70 MK.2 Low Profile voor je in petto. Het is de eerste variant van de K70 met plattere toetsen. Niet alleen de keycaps zelf zijn overigens aangepast: onder de toetsen zitten speciale 'low-profile' schakelaars van Cherry, terwijl ook de plastic kuip onder de baseplate platter is geworden. Daardoor is de K70 MK.2 Low Profile met ingeklapte pootjes slechts 2,8 centimeter hoog, waar de reguliere K70 MK.2 vier centimeter de lucht in steekt. Een ander voordeel is het lagere gewicht: met zijn 633 gram, iets meer dan de helft van het 'normale' model, is de K70 MK.2 Low Profile veruit het lichtste toetsenbord dat je in deze klasse kunt kopen.

Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile Rapidfire
K70 MK.2 Low Profile.

Welke variant je ook kiest, de K70 MK.2 voelt nog steeds erg degelijk aan. De plaat onder de toetsen laat zich bijna niet verbuigen en doordat de hele bovenkant uit één stuk is gemaakt, zien we ook geen lelijke naden en kieren. Het volumewiel is nog steeds van metaal, maar heeft nu een aluminiumkleurige afwerking gekregen om dat te benadrukken. Jammer is wel dat Corsair, net als veel andere merken, ook in dit segment nog steeds ABS-keycaps blijft gebruiken. De reguliere K70 MK.2 is voor een meerprijs overigens wel verkrijgbaar met de duurzamere PBT-toetsen in de witte special edition-uitvoering. Minpunt van alle modellen blijft de enorm dikke en stugge kabel waarmee je het toetsenbord op je pc aansluit.

Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile Rapidfire
K70 MK.2 Low Profile.

Qua featureset is er weinig te klagen. We noemden al het volumewiel, de mediatoetsen en de pass-through usb-poort, waarvan ook het nieuwe tweetal uiteraard weer is voorzien. In de doos zitten tevens een polssteun, die je vooraan kunt vastklikken, en enkele extra 'gaming keycaps' met rubberachtige afwerking. Handig is dat Corsair de nieuwe K70 (net als het topmodel K95) heeft voorzien van een stukje ingebouwd geheugen, waardoor je maximaal vier verlichtingsprofielen in het toetsenbord kunt opslaan. Dat kun je doen middels de vernieuwde Corsair iCUE-software, nog altijd een van de beste pakketten op de markt. Zowel de mogelijkheden om macro’s te maken als de verlichtings-editor laten weinig te wensen over, want zijn zowel gebruiksvriendelijk als erg uitgebreid. Met het nieuwe pakket kun je de verlichting ook synchroniseren met die van interne Corsair-hardware.

Corsair-toetsenborden worden nog altijd exclusief uitgeleverd met Cherry MX-schakelaars. Bij de K70 MK.2 kun je kiezen uit niet minder dan vier varianten: MX Red, Brown, Speed en Red Silent switches. Op termijn moet daar ook nog MX Blue bijkomen. Het testmodel in deze bespreking beschikt over Speed-switches. De K70 MK.2 Low Profile is zoals gezegd uitgerust met low-profile switches, die Corsair een poosje exclusief mag gebruiken. Deze zijn beschikbaar in twee varianten: Red of Speed. Ons Rapidfire-model heeft de laatste variant aan boord.

Corsair K70 RGB MK.2 Rapidfire MX Speed
K70 MK.2.

Het snelle actuatiepunt van de MX Speed-switches - bij de K70 MK.2 Low Profile zelfs al op gemiddeld 0,9 mm, het kortste in de test - is geen onverdeeld genoegen voor type-werk, omdat je de toetsen maar nauwelijks hoeft te beroeren voordat een aanslag wordt geregistreerd. Gamers kunnen er wellicht wel baat bij hebben. Zeker bij de 'normale' K70 MK.2 is de toetsaanslag mooi gelijkmatig. Bijster stille toetsenborden zijn de twee niet, al was dat gelet op de open constructie ook niet te verwachten. De spatiebalk, hoewel prima gestabiliseerd, is zeker vrij lawaaiig.

Testresultaten K70 MK.2

Testresultaten K70 MK.2 Low Profile

 • K70 MK.2
 • K70 MK.2 Low Profile

Winkel

Prijs BE

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

149,00 €

Prijsinformatie
149,00 €
0,00 €
149,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 149,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 149,00 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Op een werkdag besteld, morgen in huis

170,04 €

Prijsinformatie
160,04 €
10,00 €
170,04 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 160,04 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 170,04 €

ITWare.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €

173,60 €

Prijsinformatie
173,60 €
0,00 €
173,60 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 173,60 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 173,60 €

hardware-expert.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

178,90 €

Prijsinformatie
169,00 €
9,90 €
178,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 169,00 € Verzendkosten BE : 9,90 € Totaalprijs : 178,90 €

Tones.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

179,00 €

Prijsinformatie
179,00 €
0,00 €
179,00 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 179,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 179,00 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

179,00 €

Prijsinformatie
175,05 €
3,95 €
179,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 175,05 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 179,00 €

NedGame.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

179,00 €

Prijsinformatie
179,00 €
0,00 €
179,00 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 179,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 179,00 €

GamePC.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,0%
0,00 €
0,00 € + 1,0%
0,00 €
0,00 € + 1,0%
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

179,00 €

Prijsinformatie
179,00 €
0,00 €
179,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 179,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 179,00 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: 2-5 werkdagen
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

180,95 €

Prijsinformatie
176,00 €
4,95 €
180,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 176,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 180,95 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

180,95 €

Prijsinformatie
179,00 €
1,95 €
180,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 179,00 € Verzendkosten BE : 1,95 € Totaalprijs : 180,95 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

184,00 €

Prijsinformatie
184,00 €
0,00 €
184,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 184,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 184,00 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

185,45 €

Prijsinformatie
175,50 €
9,95 €
185,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 175,50 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 185,45 €

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

187,95 €

Prijsinformatie
181,00 €
6,95 €
187,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 181,00 € Verzendkosten BE : 6,95 € Totaalprijs : 187,95 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

188,95 €

Prijsinformatie
179,00 €
9,95 €
188,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 179,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 188,95 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

198,36 €

Prijsinformatie
198,36 €
0,00 €
198,36 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 198,36 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 198,36 €

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

205,97 €

Prijsinformatie
205,97 €
0,00 €
205,97 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 205,97 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 205,97 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 16:00 en je hebt het product morgen in huis.
Uw Corsair Specialist * Gratis Verzending

223,85 €

Prijsinformatie
223,85 €
0,00 €
223,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 223,85 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 223,85 €

Winkel

Prijs BE

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

159,00 €

Prijsinformatie
159,00 €
0,00 €
159,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 159,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 159,00 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:00 en je hebt het product morgen in huis.

165,05 €

Prijsinformatie
155,05 €
10,00 €
165,05 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 155,05 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 165,05 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

176,00 €

Prijsinformatie
176,00 €
0,00 €
176,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 176,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 176,00 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: 2-5 werkdagen
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

180,95 €

Prijsinformatie
176,00 €
4,95 €
180,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 176,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 180,95 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

181,85 €

Prijsinformatie
179,90 €
1,95 €
181,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 179,90 € Verzendkosten BE : 1,95 € Totaalprijs : 181,85 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

184,00 €

Prijsinformatie
184,00 €
0,00 €
184,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 184,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 184,00 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

185,45 €

Prijsinformatie
175,50 €
9,95 €
185,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 175,50 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 185,45 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

185,95 €

Prijsinformatie
176,00 €
9,95 €
185,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 176,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 185,95 €

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:00u besteld, morgen in huis

186,33 €

Prijsinformatie
186,33 €
0,00 €
186,33 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 186,33 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 186,33 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

198,36 €

Prijsinformatie
198,36 €
0,00 €
198,36 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 198,36 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 198,36 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: op werkdagen voor 16.30 uur besteld, morgen in huis

201,31 €

Prijsinformatie
186,36 €
14,95 €
201,31 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 186,36 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 201,31 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 16:00 en je hebt het product morgen in huis.
Uw Corsair Specialist * Gratis Verzending

223,85 €

Prijsinformatie
223,85 €
0,00 €
223,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 223,85 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 223,85 €

Corsair Strafe RGB MK.2 en K95 RGB Platinum

De andere twee toetsenborden van het kwartet dat Corsair voor het high-end segment van deze test heeft afgevaardigd, zijn de goedkopere Strafe RGB MK.2 en het topmodel K95 RGB Platinum. Om met de eerste te beginnen: net als de K70 voorzag Corsair de lager gepositioneerde Strafe-serie dit jaar van een opgefriste 'MK.2’-editie. Sinds de Strafe-serie in 2015 werd gelanceerd heeft hij al de nodige upgrades gekregen, waarbij het toetsenbord vooral steeds luxer is geworden. Net als bij de K70 zitten er bij de nieuwe Strafe MK.2 nu een volumewiel, mediatoetsen en natuurlijk rgb-verlichting inbegrepen.

Corsair Strafe RGB MK.2 MX Silent
Strafe RGB MK.2.

Ook de usb pass-through, polssteun en de extra 'gaming keycaps' met rubberachtige afwerking behoren nu tot de featureset van de Strafe-serie, evenals de dikke en stugge kabel waar de K70 (helaas) om bekend staat. Corsair heeft ook de Strafe MK.2 voorzien van een stukje ingebouwd geheugen, waardoor je maximaal vier profielen in het toetsenbord kunt opslaan. Voorheen was dat voorbehouden aan het topmodel, de K95. Natuurlijk kun je gebruikmaken van de vernieuwde iCUE-software om je verlichting en macro's in te stellen, nog altijd een van de beste pakketten op de markt als we kijken naar de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheden die je hebt. Ook Corsair's interne componenten als fancontrollers, cpu-koelers, voedingen en geheugenrepen zijn nu in het programma opgenomen, zodat je de verlichting daarmee kunt synchroniseren.

Het grootste verschil tussen de K70 MK.2 en de Strafe blijft de behuizing. Waar de K70 MK.2 is voorzien van een geborsteld metalen bovenplaat, is het goedkopere model gemaakt van matzwart plastic. Onder de toetsen zit een witte plaat, waar de rgb-verlichting op kan reflecteren. Hoewel de vorm van de behuizing meer op de duurdere broer lijkt dan ooit, met dezelfde 'richel' aan de bovenkant die ook dezelfde reeks mediatoetsen bevat, voelt dat toch wat minder luxe aan. De stevigheid is niettemin goed in orde.

Corsair K95 RGB Platinum Cherry MX Speed (US)
K95 RGB Platinum.

Nadeel van al deze upgrades is dat ook de prijs stukken dichter richting de K70 is opgeschoven. De Strafe met MX Silent-switches, het model dat we hier hebben getest, kost gemiddeld maar een tientje minder dan de nieuwe K70 MK.2, terwijl je wel de mooie metalen behuizing opgeeft. Je hebt bovendien minder keuze in schakelaars: naast Silent is alleen MX Red beschikbaar. De meetresultaten van ons testmodel zijn wat minder gelijkmatig dan bij 'onze' K70 MK.2, die met MX Speed-schakelaars is uitgerust. Vooral op de onderste rij ligt het actuatiepunt soms een stuk verder dan bedoeld. Hoewel de Silent-schakelaars allicht stiller zijn dan de 'gewone' exemplaren, hebben we genoeg toetsenborden gehoord die minder lawaai maken dan de Strafe; de relatief open constructie leent zich niet voor echt stil typen. Voordat de Strafe werkelijk interessant is, zal hij nog wat in prijs moeten dalen.

Corsair Strafe RGB MK.2 MX Silent
De Strafe RGB MK.2 is uitgerust met Silent Red-switches.

De K95 Platinum is al wat ouder dan de drie toetsenborden met 'MK.2' in de productnaam. Je zou Corsairs topmodel kunnen zien als een uitgebreidere variant op de K70. We zien hetzelfde ontwerp met een bovenplaat van geborsteld metaal en ‘zwevende’ toetsen, waaronder zich een plastic gedeelte voor de elektronica bevindt. Dat ziet er fraai uit en voelt ook hoogwaardig en stevig aan. Sinds de K70 MK.2 zijn een aantal onderscheidende kenmerken van het topmodel nu ook toegevoegd aan het lager gepositioneerde model. Zo heeft ook de K70 nu een stukje ingebouwd geheugen, waarop je de instellingen van het toetsenbord kunt opslaan. Ook de zilvergrijze accenten, verder uitstekende mediatoetsen en een bredere polssteun zijn nu te vinden op de K70 MK.2

Corsair K95 RGB Platinum Cherry MX Speed (US)
K95 RGB Platinum.

Het topmodel kan zich dan nog op drie punten onderscheiden van de goedkopere serie: de donkergrijze kleur van de bovenplaat (van de K70 is geen 'Platinum'-variant verkrijgbaar), de strook rgb-verlichting aan de achterzijde, en de zes losse macrotoetsen aan de linkerkant. Daarmee is de K95 Platinum een stukje breder en ook zwaarder: met zijn 1718 gram is het een van de gewichtigste toetsenborden in de test. Helaas zijn ook de toetsen van het topmodel gemaakt van ABS-plastic, dat sneller verslijt dan PBT. In tegenstelling tot bij de K70 MK.2 is vreemd genoeg ook geen variant verkrijgbaar die standaard wel met de luxe toetsen is uitgerust.

Corsair K95 RGB Platinum Cherry MX Speed (US)
K95 RGB Platinum.

Evenals ons testmodel van de K70 MK.2 is de K95 RGB Platinum voorzien van de snel actuerende Cherry MX Speed-switches. Je kunt het model tevens bestellen met MX Brown-schakelaars. Bij de K95 ligt het actuatiepunt al op gemiddeld 0,9 mm, samen met de low-profile K70 MK.2 het kortste in de test. Voor type-werk is dat zoals gezegd niet altijd voordelig, zeker omdat 'onze' K95 een nog wat lichtere aanslag heeft dan de K70 MK.2. Net als bij dat model is de toetsaanslag wel mooi gelijkmatig en de spatiebalk wat luidruchtig.

Testresultaten Strafe RGB MK.2

Testresultaten K95 RGB Platinum

 • Strafe RGB MK.2
 • K95 RGB Platinum

Winkel

Prijs BE

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

149,00 €

Prijsinformatie
149,00 €
0,00 €
149,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 149,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 149,00 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:00 en je hebt het product morgen in huis.

155,05 €

Prijsinformatie
145,05 €
10,00 €
155,05 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 145,05 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 155,05 €

ITWare.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €

163,90 €

Prijsinformatie
163,90 €
0,00 €
163,90 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 163,90 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 163,90 €

NedGame.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

169,00 €

Prijsinformatie
169,00 €
0,00 €
169,00 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 169,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 169,00 €

Tones.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 18:00 en je hebt het product morgen in huis.

169,00 €

Prijsinformatie
169,00 €
0,00 €
169,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 169,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 169,00 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

169,00 €

Prijsinformatie
169,00 €
0,00 €
169,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 169,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 169,00 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

171,85 €

Prijsinformatie
169,90 €
1,95 €
171,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 169,90 € Verzendkosten BE : 1,95 € Totaalprijs : 171,85 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: 2-5 werkdagen
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

171,95 €

Prijsinformatie
167,00 €
4,95 €
171,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 167,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 171,95 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

174,00 €

Prijsinformatie
174,00 €
0,00 €
174,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 174,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 174,00 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

175,95 €

Prijsinformatie
166,00 €
9,95 €
175,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 166,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 175,95 €

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

177,70 €

Prijsinformatie
170,75 €
6,95 €
177,70 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 170,75 € Verzendkosten BE : 6,95 € Totaalprijs : 177,70 €

hardware-expert.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

178,90 €

Prijsinformatie
169,00 €
9,90 €
178,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 169,00 € Verzendkosten BE : 9,90 € Totaalprijs : 178,90 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

178,95 €

Prijsinformatie
169,00 €
9,95 €
178,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 169,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 178,95 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

188,01 €

Prijsinformatie
188,01 €
0,00 €
188,01 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 188,01 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 188,01 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: op werkdagen voor 16.30 uur besteld, morgen in huis

191,45 €

Prijsinformatie
176,50 €
14,95 €
191,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 176,50 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 191,45 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 16:00 en je hebt het product morgen in huis.
Uw Corsair Specialist * Gratis Verzending

211,75 €

Prijsinformatie
211,75 €
0,00 €
211,75 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 211,75 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 211,75 €

Winkel

Prijs BE

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

167,90 €

Prijsinformatie
167,90 €
0,00 €
167,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 167,90 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 167,90 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:00 en je hebt het product morgen in huis.

184,04 €

Prijsinformatie
174,04 €
10,00 €
184,04 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 174,04 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 184,04 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

189,00 €

Prijsinformatie
189,00 €
0,00 €
189,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 189,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 189,00 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

189,95 €

Prijsinformatie
185,00 €
4,95 €
189,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 185,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 189,95 €

ITWare.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €

192,90 €

Prijsinformatie
192,90 €
0,00 €
192,90 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 192,90 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 192,90 €

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

197,00 €

Prijsinformatie
197,00 €
0,00 €
197,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 197,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 197,00 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

198,95 €

Prijsinformatie
189,00 €
9,95 €
198,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 189,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 198,95 €

Tones.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

199,99 €

Prijsinformatie
199,99 €
0,00 €
199,99 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 199,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 199,99 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.

201,85 €

Prijsinformatie
199,90 €
1,95 €
201,85 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 199,90 € Verzendkosten BE : 1,95 € Totaalprijs : 201,85 €

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

203,20 €

Prijsinformatie
196,25 €
6,95 €
203,20 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 196,25 € Verzendkosten BE : 6,95 € Totaalprijs : 203,20 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

204,00 €

Prijsinformatie
204,00 €
0,00 €
204,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 204,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 204,00 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

204,95 €

Prijsinformatie
195,00 €
9,95 €
204,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 195,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 204,95 €

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:00u besteld, morgen in huis

206,10 €

Prijsinformatie
206,10 €
0,00 €
206,10 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 206,10 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 206,10 €

BytesAtWork.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
5,00 €
0,00 €
Shop: 1-3 werkdagen

215,95 €

Prijsinformatie
212,00 €
3,95 €
215,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 212,00 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 215,95 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

219,05 €

Prijsinformatie
219,05 €
0,00 €
219,05 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 219,05 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 219,05 €

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

226,33 €

Prijsinformatie
226,33 €
0,00 €
226,33 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 226,33 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 226,33 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 1-3 werkdagen

226,41 €

Prijsinformatie
211,46 €
14,95 €
226,41 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 211,46 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 226,41 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

242,78 €

Prijsinformatie
242,78 €
0,00 €
242,78 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 242,78 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 242,78 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 16:00 en je hebt het product morgen in huis.
Uw Corsair Specialist * Gratis Verzending

248,05 €

Prijsinformatie
248,05 €
0,00 €
248,05 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 248,05 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 248,05 €

Creative Sound BlasterX Vanguard K08

De Sound BlasterX Vanguard K08 is nog altijd het enige mechanische toetsenbord van Creative, dat toch vooral bekendstaat om zijn geluidskaarten en hoofdtelefoons. Erg veel 'sound' komt er overigens niet uit het toetsenbord, of je moet het geklak van de mechanische switches bedoelen. Het model is immers niet voorzien van een stel audio-uitgangen, zoals een van de toetsenborden van Razer. Met een gemiddelde prijs van maar liefst 222 euro is de Sound BlasterX Vanguard K08 het duurste model in deze test.

Creative Sound BlasterX Vanguard K08 RGB Black (US)

Net als het oude topmodel van Logitech, de G910 Orion Spectrum, is de behuizing van de Sound BlasterX Vanguard K08 geheel van kunststof gemaakt, waarbij sommige delen uitbundig glimmen. Dat is wat ons betreft niet zo'n hele gelukkige keus. Binnen de kortste keren zie je vingerafdrukken op het design terug. Mede daardoor oogt het model bepaald minder luxe dan veel andere toetsenborden met hun fraaie metalen bovenplaat. Bovendien is de behuizing in vergelijking met de concurrentie niet al te stevig: je kunt hem maar al te gemakkelijk verbuigen.

Creative heeft het toetsenbord tenminste wel ruim voorzien van extra's. Zo zien we allereerst vijf losse macrotoetsen aan de linkerkant, iets dat maar weinig concurrenten ook bieden. In het glimmende plastic gedeelte aan de bovenkant zitten nog losse mediatoetsen, terwijl we rechts bovenaan ook een volumewiel aantreffen. In tegenstelling tot de rest van het toetsenbord is dat wél van metaal gemaakt, wat een luxere indruk maakt dan plastic. Aan de bovenkant is een nog pass-through usb-poort te vinden. In de doos zit een losse polssteun, die wel erg simpel is afgewerkt. Er zijn toetsenborden voor de helft van de prijs waarbij een mooiere polssteun wordt meegeleverd.

Creative Sound BlasterX Vanguard K08 RGB Black (US)

Middels de 'SBX'-knop kun je gelijk de software openen, een voorziening die we bij andere modellen in dit testveld niet terugzien. Het programma genaamd 'Sound Blaster Connect' biedt redelijk wat verlichtingseffecten en macro’s. Jammer is echter, dat je niet kunt werken met meerdere profielen om snel te kunnen wisselen tussen verschillende presets. Die praktische mogelijkheid bieden vrijwel alle andere pakketten in deze test wel.

De switches in de Creative Sound BlasterX Vanguard K08 komen uit de stal van Omron, net als de schakelaars die Logitech toepast in zijn toetsenborden. De tactiele schakelaars hebben ook qua ontwerp wel erg veel weg van de 'Romer-G' switches, maar Creative noemt ze 'Perceive-React-Execute'-switches, ook wel 'PRES'. Qua aanslag onderscheiden de schakelaars zich (net als de lineaire exemplaren in de G513) door een kortere afstand tot actuatie en een kortere totale afstand. De tactiele klik bij deze schakelaars is duidelijker voelbaar dan bij sommige Cherry-klonen.

Testresultaten

Winkel

Prijs BE

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 4-7 werkdagen

97,81 €

Prijsinformatie
82,86 €
14,95 €
97,81 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 82,86 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 97,81 €

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Levering in 14 werkdagen

104,30 €

Prijsinformatie
104,30 €
0,00 €
104,30 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 104,30 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 104,30 €

Logitech G513

Gelet op het modelnummer zou je zeggen dat de Logitech G513 stukken minder duur moet zijn dan de G910 Orion Spectrum, die we in de vorige bespreking van midrange-modellen aantroffen. Niets is minder waar: het toetsenbord kost gemiddeld 180 euro en dus juist meer dan het ietwat verouderde topmodel van het Zwitserse merk. De G513 heeft uiterlijk nog het meeste weg van de G413, die aan de orde kwam in het artikel over mechanische toetsenborden van minder dan 100 euro.

Logitech G513 Romer-G Linear

We zien weer hetzelfde design met ‘zwevende’ toetsen boven een donkergrijze bovenplaat van geborsteld aluminium. In vergelijking met sommige van de imposante invoerapparaten in deze prijscategorie is de behuizing een stuk slanker en smaller, al is het gewicht met 1130 gram niet heel veel lager dan gemiddeld in dit segment. De bouwkwaliteit van het geheel voelt mede daardoor prima aan. Zoals we van Logitech kennen is de indeling een beetje typisch. De fabrikant heeft een combinatie gemaakt tussen de ISO- en de hier gebruikelijke ANSI-layout. De Shift-toets heeft de volledige breedte, maar de ‘Enter’-toets is twee rijen hoog. Dat is in praktijk wellicht even wennen.

Had de G910 Orion Spectrum nog een zeer drukke uitstraling dankzij een behuizing die overliep van knopjes en schakelaars, de G513 is juist vrij minimalistisch toegerust. In tegenstelling tot de meeste andere toetsenborden in dit segment zijn geen aparte mediatoetsen aanwezig. Ook een volumewiel of losse macrotoetsen ontbreken. Logitech heeft wel een usb pass-through poort toegevoegd aan de achterzijde. Daar bevindt zich in het midden ook een mysterieuze ronde uitsparing die geen duidelijk doel lijkt te dienen. De doos bevat naast dezelfde extra 'gaming keycaps' die we bij de G413 aantreffen, ook een lekker forse en comfortabele polssteun die je voor het toetsenbord kunt schuiven. Het instellen van de rgb-verlichting geschiedt middels het nieuwe Logitech G Hub-pakket, dat een stuk gebruiksvriendelijker is dan de oude Logitech Gaming Software.

Logitech G513 Romer-G Linear

Logitech levert de G513 met drie verschillende switchtypen: de eigen 'Romer-G'-switches in tactiele of lineaire variant, en de 'GX Blue'-schakelaars die zowel tactiele feedback geven als een klikje produceren. De GX Blue-schakelaars zijn in feite Cherry-klonen en hebben een compleet andere bouwwijze dan de Romer-G schakelaars van Logitech. Dat biedt het voordeel dat je op die variant ook Cherry-toetsen kunt monteren, wat bij de Romer-G-versies niet mogelijk is, maar het nadeel dat de verlichting potentieel minder gelijkmatig is. Bij de Romer-G switch kan het ledje immers precies in het midden zitten.

Ons testmodel is uitgerust met de Omron Romer-G Linear switches, die een tegenhanger vormen voor Cherry MX Red. Die bieden een snelle actuatie, op gemiddeld 1,4 mm, plus een relatief lichte aanslag. Ook de totale afstand is wat minder groot dan gebruikelijk bij Cherry-toetsenborden. De gelijkmatigheid van de aanslag is uitstekend en de stabilisatie van grote toetsen is eveneens goed, al maken de grote toetsen door de open constructie aardig wat lawaai.

Testresultaten

Winkel

Prijs BE

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

169,00 €

Prijsinformatie
169,00 €