FreeSync op Nvidia GeForce test: eindelijk goedkoop Adaptive Sync!

124 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Hoe gebruik je FreeSync op je Nvidia GeForce videokaart?
  3. 3. Eerste ervaringen met Nvidia GeForce op FreeSync
  4. 4. De range van je monitor uitbreiden met CRU
  5. 5. Conclusie
  6. 124 reacties

Inleiding

Nvidia heeft met zijn nieuwste driverupdate eindelijk ondersteuning voor FreeSync toegevoegd. Heb je een monitor met deze feature aan je GeForce videokaart hangen, dan kun je die nu eindelijk gebruiken! Hoe het werkt lees je in dit artikel.

Op CES kondigde Nvidia aan wat velen lange tijd voor onmogelijk hielden: GeForce videokaarten zouden met de volgende driverupdate ondersteuning krijgen voor FreeSync. Deze open standaard - die door AMD als reactie op Nvidia's G-Sync in de markt is gezet - bleek afgelopen jaren wat marktaandeel betreft aanzienlijk succesvoller.

Nvidia kwam als eerste op de markt met dynamic refresh rate onder de naam G-Sync, AMD volgde snel in 2015 met FreeSync. Het grote verschil tussen deze technieken zit hem in de implementatie. G-Sync maakt gebruik van een eigen scaler-module in de monitor die de synchronisatie met de videokaart afhandelt. Die hardware drijft de prijs omhoog, mede doordat Nvidia elke ‘G-Sync’ monitor wil certificeren. Daarbij moet elk G-Sync-paneel een ‘bereik’ hebben vanaf 30 Hz tot en met de maximale verversingsfrequentie.

Hoe anders is dat bij AMD, dat juist geen eigen hardware in een monitor installeert en het overlaat aan de monitorfabrikanten om ondersteuning in te bouwen. FreeSync maakt gebruik van een open VESA-standaard, waardoor de fabrikanten geen extra geld kwijt zijn aan royalties en certificering – voor de eerste versie van FreeSync althans. De communicatie tussen videokaart en monitor gebeurt op de displaycontroller van de gpu en in de firmware van de scaler. AMD stelt bovendien geen eisen aan het bereik waarin FreeSync op een monitor moet werken, waardoor dat per model verschilt.

Met GeForce-driver 417.71 heeft Nvidia tegen de verwachting van velen in dus ondersteuning voor FreeSync toegevoegd. Nvidia zelf brengt het iets anders door te stellen dat VESA Adaptive Sync-monitoren (opnieuw, lees: FreeSync) nu G-Sync Compatible kunnen zijn. Dat is creatief omdenken, want de fabrikant ondersteunt nu simpelweg de dominante open standaard in de markt - met een eigen label er opgeplakt.

0