LG 32UL950 review: Ideale compagnon voor de Mac?

6 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. LG 32UL950
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid en contrast
 5. 5. Uniformiteit
 6. 6. Kleurweergave
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Hardwarekalibratie en HDR
 9. 9. Gaming: responstijd en inputlag
 10. 10. Energieverbruik
 11. 11. Specificaties en testresultaten
 12. 12. Afbeeldingen
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 6 reacties

LG 32UL950

De LG 32UL950 is een elegante verschijning: een zilvergrijze, afgeronde voet, waarop een verticale drager het 31,5-inch paneel torst - inclusief de mogelijkheid deze in hoogte te verstellen. Hoewel ook het verticale gedeelte zilvergrijs is uitgevoerd, is alleen de halfronde basis écht van aluminium. De kleur van de voet sluit niet toevallig mooi aan op een van de kleurvarianten waarin de meeste Apple notebooks verkrijgbaar zijn, al is de nieuwste Mac Mini er alleen in wat donkerder 'space grey'.

 • Tab 1
 • Tab 2

LG 32UL950-W

LG 32UL950-W

De achterzijde van de 32UL950 is wit, iets wat we vaker zien bij LG. In dit geval lijkt er vooralsnog ook geen zwarte uitvoering voorhanden te zijn. Opvallend is dat het merk ervoor blijft kiezen om de aansluitingen recht naar achteren stekend uit te voeren. Wanneer je louter de kabel van de externe voeding en een Thunderbolt-kabel gebruikt, blijft de kabelbende ook wel onder controle. Sluit je systemen aan via displayport of hdmi, dan wordt het minder fraai. Wat ook voor weggewerkte kabels zou in deze klasse niet misstaan, vinden we.

'Vier zijden randloos'

De 32UL950 is 'randloos aan vier zijden', zoals de maker zelf meldt. Dat moet je uiteraard in context zien - de meeste, moderne monitoren van de laatste paar jaar hebben een dunne rand boven en aan de zijkanten. Alleen onderaan is sprake van een dikkere bezel, waarachter de aansturing schuilgaat. Sinds een paar jaar maakt LG ook panelen met aan alle kanten een (vrijwel) even dunne rand, mogelijk gemaakt door een andere manier om de aansturingselektronica te monteren. Die panelen zijn wel significant duurder, waardoor we ze eigenlijk alleen in 'design' beeldschermen zien en in modellen als deze, die toch al aan de bovenkant van hun segment zitten. Net als bij andere 'randloze' monitoren loopt ook bij dit model het beeld niet tot de uiterste rand door. Een strook van een kleine halve centimeter rondom het scherm is inactief en blijft dus altijd donker, zoals ook te zien op de afbeelding verderop deze pagina.

Belangrijker is dat we van doen hebben met een 31,5-inch paneel op basis van ips-technologie, voorzien van 3840x2160 beeldpunten en met een maximale verversingsfrequentie van 60 Hz. Opvallend is dat LG een scaler met Freesync-ondersteuning heeft ingebouwd, met een ondergrens van 40 Hz. Dat is natuurlijk een vrij gering bereik, maar 40 frames per seconde is voor videokaarten bij deze resolutie een stuk makkelijker te behapstukken dan 60, en dankzij Freesync moet je een relatief soepele ervaring hebben. Zo kan je ook een spelletje spelen wanneer je serieuzere taken hebt voltooid. Vooruitlopend op de testresultaten kunnen we melden dat de responstijden voldoende snel zijn, maar een gamingmonitor is dit natuurlijk nadrukkelijk niet.

Aansluitingen

De Thunderbolt 3-aansluiting van de 32UL950 is vooral voor gebruikers van systemen van dat merk een uitkomst, maar nu Intel heeft aangekondigd dat deze interface standaard onderdeel moet gaan uitmaken van de eerstvolgende toekomstige generatie chipsets/processors is deze ook voor pc-gebruikers een nuttige feature. Het aantal notebooks met Thunderbolt 3 groeit ook gestaag.

Zoals gezegd biedt het scherm de mogelijkheid een tweede scherm aan te sluiten met een enkele Thunderbolt 3-kabel, die zowel het beeldsignaal als de voeding levert. 

 • Voor
 • Achter

LG 32UL950-W

LG 32UL950-W

Wel Thunderbolt 3, geen USB-C met alternate mode

Wie de specificaties bekijkt van de 32UL950, ziet dat hier expliciet 'nee' staat bij de optie 'USB-C Alternate Mode'. Dat is het protocol om een displayport- of hdmi-signaal via usb-c te transporteren. Dat is jammer, want een systeem dat wel beeldsignalen via usb-c kan uitsturen, maar niet over Thunderbolt-support beschikt, kun je zo niet op die manier aansluiten op de 32UL950. Met de recent gereviewde Acer Swift 3 bleef de 32UL950 bijvoorbeeld op zwart staan. Alleen de usb-hub functioneerde. 

LG 32UL950-W

Zoals in het bovenstaand kader beschreven is het niet mogelijk het scherm aan te sturen met een 'standaard' usb type-c met video kabel. Heeft jouw systeem geen Thunderbolt, dan moet je dus gebruikmaken van de losse hdmi 2.0 of displayport 1.4-aansluitingen. Het scherm biedt de mogelijkheid twee beeldsignalen naast elkaar te tonen, middels picture-by-picture. Picture-in-picture wordt niet ondersteund. 

Verder treffen we een tweetal downstream usb 3.0-poorten aan, die van een signaal worden voorzien via de usb-c aansluiting - je kunt dit dus ofwel via Thunderbolt doen, ofwel via een combinatie van een usb-c kabel en een van de video-ingangen. Een 'traditionele' usb-b-poort, die je op veel beeldschermen terugvindt voor de ingebouwde usb-hub, is bij de 32UL950 niet aanwezig. Wel aanwezig is een 3,5 mm-hoofdtelefoonuitgang; audio kan ook worden afgespeeld over de geïntegreerde speakers.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
LG 32UL950-W

LG 32UL950-W

 • 32 inch
 • 3840x2160
 • 138 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • AMD FreeSync
 • 60 Hz
 • HDR
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 5 ms
 • 450 cd/m²
 • 1300 : 1

1.020,38 €

1 winkel
0
*