Huawei P Smart 2019 review: Kek design met twee gezichten

5 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Uiterlijk
  3. 3. Beeldscherm
  4. 4. Camera
  5. 5. Intern
  6. 6. Software
  7. 7. Specificaties
  8. 8. Systeemprestaties: Geekbench
  9. 9. Systeemprestaties: PCMark
  10. 10. Grafische prestaties: 3DMark
  11. 11. Grafische prestaties: GFXBench
  12. 12. Prestaties: Accuduur
  13. 13. Conclusie
  14. 14. Besproken producten
  15. 15. Reacties

Inleiding

Huawei is inmiddels niet meer uit de smartphonemarkt weg te denken en zodoende heeft de Chinese telecomgigant op praktisch elk prijspunt wel een toestel. Voor de sweet spot tussen budget en middenklasse is er de nagelnieuwe Huawei P Smart 2019.

Huawei P Smart 2019 Blue
Huawei P Smart 2019

Ook in 2019 is de smartphonemarkt immer een druk bezocht speelveld waar de nodige fabrikanten strijden om marktaandeel. Die hevige concurrentie is in bepaalde opzichten zeker geen nadeel voor de consument, bijvoorbeeld omdat het aanbod met meer aanbieders natuurlijk groter is. Dat geldt eigenlijk voor alle segmenten van laag tot hoog, maar zeker ook voor het deel waarin toestellen van om en nabij de 250 euro zich bevinden. Dit stuk van de markt biedt anno 2019 hele interessante toestellen die niet meer noodzakelijkerwijs gebonden zijn aan echte budget specs als 802.11n wifi, beperkte geheugenconfiguraties, achterhaalde aansluitingen of camera's die nauwelijks bruikbare beelden opleveren, maar niet de hoofdprijs hoeven te kosten.  

Dat is namelijk eveneens een voor consumenten prettig gevolg van de hevige concurrentie: met meer kapers op kust moeten prijzen de middenweg tussen concurrerend en winstgevend zien te vinden. Zodoende valt er rond de 250 euro behoorlijk wat te kiezen, waaronder de Huawei P Smart 2019 die we hier bespreken. Dit toestel is voor een gemiddelde prijs van 249 euro te vinden in onze Prijsvergelijker - met een beetje zoeken ook voor twee tientjes minder - en komt in een Midnight Black uitvoering en een Aurora Blue versie die wij in handen kregen. Of dit glimmende toestel zich van de concurrentie kan onderscheiden lees je in deze review. 

Winkel

Prijs BE

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 1 tot 2 maanden verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

167,99 €

Prijsinformatie
167,99 €
0,00 €
167,99 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 167,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 167,99 €

Belsimpel.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
4,50 €
0,00 €
4,50 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:00 en je hebt het product morgen in huis.

177,95 €

Prijsinformatie
172,00 €
5,95 €
177,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 172,00 € Verzendkosten BE : 5,95 € Totaalprijs : 177,95 €

Cyberport.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
3,00 €
3,00 €
0,00 €
4,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Lieferbar in 2-4 Tagen, Lieferzeit 3-7 Werktage

180,89 €

Prijsinformatie
167,90 €
12,99 €
180,89 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 167,90 € Verzendkosten BE : 12,99 € Totaalprijs : 180,89 €

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

183,00 €

Prijsinformatie
183,00 €
0,00 €
183,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 183,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 183,00 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

186,99 €

Prijsinformatie
177,00 €
9,99 €
186,99 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 177,00 € Verzendkosten BE : 9,99 € Totaalprijs : 186,99 €

Computeruniverse.net Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
2,00 €
1,50 €
0,00 €
5,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: auf Lager, Lieferzeit 1-2 Werktage

187,90 €

Prijsinformatie
167,90 €
20,00 €
187,90 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 167,90 € Verzendkosten BE : 20,00 € Totaalprijs : 187,90 €

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

189,00 €

Prijsinformatie
189,00 €
0,00 €
189,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 189,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 189,00 €

PCKing.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
3,00 €
0,00 €
0,00 €

195,00 €

Prijsinformatie
180,00 €
15,00 €
195,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 180,00 € Verzendkosten BE : 15,00 € Totaalprijs : 195,00 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

195,90 €

Prijsinformatie
191,95 €
3,95 €
195,90 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 191,95 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 195,90 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

197,05 €

Prijsinformatie
187,05 €
10,00 €
197,05 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 187,05 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 197,05 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

197,95 €

Prijsinformatie
188,00 €
9,95 €
197,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 188,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 197,95 €

Mediamarkt.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

199,00 €

Prijsinformatie
199,00 €
0,00 €
199,00 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 199,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 199,00 €

Conrad.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Leverbaar in 2 - 3 dagen

205,00 €

Prijsinformatie
205,00 €
0,00 €
205,00 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 205,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 205,00 €

Amazon.de Marketplace NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden

205,00 €

Prijsinformatie
205,00 €
0,00 €
205,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 205,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 205,00 €

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

208,72 €

Prijsinformatie
208,72 €
0,00 €
208,72 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 208,72 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 208,72 €

NextDeal Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
14,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

211,04 €

Prijsinformatie
211,04 €
0,00 €
211,04 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 211,04 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 211,04 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

215,63 €

Prijsinformatie
215,63 €
0,00 €
215,63 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 215,63 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 215,63 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 19:00 uur besteld volgende werkdag in huis

221,00 €

Prijsinformatie
221,00 €
0,00 €
221,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 221,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 221,00 €

Uiterlijk

De Huawei P Smart 2019 heeft een behoorlijk opvallend voorkomen, maar is qua afmetingen behoorlijk standaard. Het toestel meet 155,1 x 73,5 x 8,2 mm (LxBxD) en weegt zo'n 161 gram. Deze maten en het gewicht vallen alle binnen de marges van het testveld en spreken zodoende niet direct tot de verbeelding.

Huawei P Smart 2019 Blue

Wat dat zeker wel doet is het design van de behuizing. De glasplaat die over het paneel is geplaatst valt in zijn geheel in een van kunststof vervaardigde backcover, dus zonder een metalen frame ertussen zoals we tegenwoordig vaak zien. Het toestel oogt daardoor meer als zijnde van één stuk gemaakt, al ontbreekt een IP-classificatie - Huawei doet zodoende geen beloftes aangaande de mate van water- en stofdichtheid. De backcover glimt als een spiegel waarin je jezelf duidelijk kan terug zien al vervormt je gezicht afhankelijk van de hoek waarin je het toestel houdt een beetje als een lachspiegel. De hoeken en randen van de behuizing zijn beide modieus afgerond - Huawei spreekt van een 3D curved ontwerp - en het toestel ligt mede daardoor prettig in de hand. Wel heb je net iets minder grip dan bij een model met twee glasplaten in een los frame. 

De afwerking ziet er over het algemeen keurig uit, behalve aan de onderzijde waar de micro-usb poort en de 3,5mm jack te vinden zijn. De randen van deze aansluitingen zijn niet helemaal feilloos afgewerkt, al zal je daar gezien de positionering onderaan het toestel in de praktijk vermoedelijk weinig hinder van ondervinden. Waarschijnlijk zal je je eerder storen aan de vlekgevoelige backcover, die in een mum van tijd getooid is met de nodige sporen van eerdere aanrakingen. Schoonmaken is weliswaar een kwestie van een paar keer over je broek wrijven, maar dat moet je dan ook wel behoorlijk vaak doen.

Op de backcover huist uiteraard een cameramodule - een dubbele in dit geval - een flitser ontbreekt ook niet en boven het midden treffen we een vingerafdrukscanner. De scanner is accuraat wat betreft het herkennen van je vinger, maar er zit wel een kleine merkbare vertraging tussen het aanraken van de scanner en het ontgrendelen van het toestel. De voorzijde van het toestel is overigens ook nog wel vermeldenswaardig. De P Smart 2019 weet hier namelijk een scherm-toestelratio van 83,1% te halen, voor dit prijspunt een uitstekend resultaat. Dit lukt vooral dankzij de bepekte bezels en de dewdrop (lees: ronde) uitsparing waarin de front-camera geplaatst is. 

We noemden al even de aanwezigheid van een 3,5mm jack en micro-usb aansluiting, Over die eerste zijn we natuurlijk dik tevreden, wat ons betreft is deze poort nog lang niet aan de uitfasering toe die hem in de praktijk te wachten staat. De micro-usb connector zijn we aanzienlijk minder enthousiast over. Voor de overdracht van data en energie is usb-c inmiddels toch langzamerhand wel de standaard en al is de P Smart 2019 een betaalbaar toestel, desalniettemin had de moderne usb-variant niet misstaan. Ten slotte nog even over de mono-speaker die we ook aan de onderzijde vinden: qua volume is het prima, maar de geluidskwaliteit is echt vooral geschikt voor het voeren telefoongesprekken. 

Beeldscherm

De Huawei P Smart 2019 is uitgerust met een 6,2 inch ips scherm met een full hd+ resolutie van 2340x1080 pixel, een beeldverhouding van 19,5:9 en een pixeldichtheid van 416 ppi. Onder Instellingen/Weergave/kleurmodus & temperatuur vind je een menu waar je de kleurweergave en kleurtemperatuur kan aanpassen. Voor de eerste kan je kiezen uit de modi 'Normaal' en 'Levendig', voor de temperatuur heb je de keuze uit Standaard, warm, koud of een eigen preset. Wij testen het scherm van de P Smart 2019 zoals hij uit de doos kwam: 'Normaal/Standaard'.

Uit onze test met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 2018 analysesoftware blijkt dat het scherm van de P Smart 2019 vooral qua afstelling met een prima display is uitgerust. De gemeten piekhelderheid van 467 cd/m² is in vergelijking met dit testveld een middelmatige score, de LG G7 Fit tikt bijvoorbeeld bijna de 800 cd/m² aan. Desalniettemin zal het in de meeste situaties genoeg zijn om het scherm ook bij meer omgevingslicht nog goed af te kunnen lezen. De zwartwaarde van 0,41 cd/m² is ronduit matig, enkel de Moto G6 Plus scoort in deze vergelijking nog lager. Het contrast komt zodoende ook niet al te hoog uit met een verhouding van 1151 : 1.

Als we kijken naar de afstelling van het scherm hebben een stuk meer reden om vrolijk te zijn. De kleurafwijking van 3 ligt precies op de grens vanaf waar het menselijk oog in staat is om deviaties waar te nemen. Dit is voor dit testveld, maar ook op zichzelf gewoon een uitstekende score. De grijsafwijking van 5,4 ligt jammer genoeg net boven de grens van 5 tot waar wij een scherm nog als goed beschouwen, maar voor dit prijspunt blijft het een prima resultaat. Ook met de afwijking van het gamma - die slechts 0,08 boven de ideale 2,2 ligt - en de kleurtemperatuur, die met 6640 K bijna perfect (6500 K) is, kunnen we enkel zeer tevreden zijn.

  • Piekhelderheid wit
  • Zwartwaarde
  • Contrast

 
  • Kleurafwijking
  • Grijsafwijking

  • Kleurtemperatuur
  • Gamma
  • Gamma afwijking

Huawei P Smart 2019 Blue
Huawei P Smart 2019 Blue

Camera

Bij dit onderdeel staan we stil bij de specificaties van de verschillende camera's die in de P Smart 2019 aanwezig zijn. Daarbij testen we in de praktijk de werking van de camera waarbij we onder andere een vergelijking maken met een vast referentietoestel. 

Huawei P Smart 2019 Blue

Cameratechniek

Aan de voorzijde van de P Smart 2019 vinden we een 8 megapixel camera met een diafragma van f/2.0. De selfie-camera biedt naast een portretmodus (bokeh-effect) verschillende belichtingsmodi en schoonheidseffecten. Daarbij kan de camera met behulp van artificial intelligence (AI) acht veelvoorkomende achtergronden detecteren en op basis daarvan de instellingen automatisch aanpassen. Video opnemen kan met de front-camera op een maximale resolutie van 1080p (30 fps). 

Aan de achterzijde van de P Smart 2019 treffen we een dubbele camera-opstelling. De hoofdcamera is een 13 megapixel exemplaar met een groothoeklens met een diafragma van f/1.8. Deze camera ondersteunt phase detection autofocus (pdaf) en artificial intelligence image stabilization, maar geen optical image stabilization (ois). Ook de hoofdcamera is voorzien van AI-functionaliteit, waarmee meer dan 500 scenes herkend kunnen worden, waarop de instellingen automatisch aangepast kunnen worden. Video opnemen kan hier eveneens op 1080p maar dan wel met 60 fps. De tweede camera aan de achterkant van het toestel is een 2 megapixel sensor die gebruikt wordt om diepte vast te stellen voor de portretmodus. 

Cameratest

Bij elke smartphone die we bij Hardware.Info binnen krijgen doen we een vergelijkende cameratest met een vast referentietoestel. Op dit moment gebruiken we daarvoor de camera van de Samsung Galaxy S9+, wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. De S9+ is een high-end, en dus ook duurder toestel. Je kan natuurlijk niet zonder meer verwachten dat een camera van een (veel) goedkopere smartphone vergelijkbare prestaties levert, maar de lat moet ergens liggen om een goede vergelijking te kunnen maken.  

We nemen onder verschillende omstandigheden een foto met zowel de Huawei P Smart 2019 als de Samsung Galaxy S9+ waarbij we de resultaten naast elkaar leggen. In het eerste en tweede scenario schieten we plaatjes met beide toestellen in onze onverlichte fotostudio waarbij we de deur op een kier laten en we eerst geen, en vervolgens wel gebruik maken van de aanwezige flitsers.

Als we de beelden die het eerste scenario opleverde bekijken worden we niet heel vrolijk. De P Smart 2019 weet met weinig licht zo weinig details vast te leggen dat individuele spullen enkel op basis van contouren zijn waar te nemen. Dat is jammer aangezien de lichtgevoeligheid van de sensor wel behoorlijk lijkt voor dit prijspunt. 

Huawei P Smart 2019 (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts) zonder flitser

Als we vervolgens de flitser gebruiken zien we in ieder geval duidelijk herkenbare voorwerpen, al blijft er duidelijk nog wel wat te wensen over qua dynamisch contrast, vlekkerigheid en kleurweergave. 

Huawei P Smart 2019 (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts) met flitser

Met voldoende licht voor handen weet de P Smart 2019 een aardig plaatje te vast te leggen. De overgangen zijn wat aan de harde kant en qua diepgang en scherpte houdt het ook niet over, maar de foto is bruikbaar voor social en onder de streep redelijk voor het prijsniveau. 

Huawei P Smart 2019 (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts)

Ook buiten zien we een redelijk plaatje van de P Smart 2019. Grootste gemis is wederom het gebrek aan details en dynamisch contrast die ervoor zorgen dat ook hier het resultaat afdoende, maar ook niet meer dan dat is. 

Huawei P Smart 2019 (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts)

Intern

Onder de motorkap van de Huawei P Smart 2019 treffen we niet geheel verrassend een chip uit Huawei's eigen chip-divisie, Hi Silicon, aan: de Kirin 710. De Kirin 710 is de opvolger van de Kirin 659 en wordt gebakken op 12 nm. De soc is voorzien van een octa-core processor die is opgedeeld in twee clusters. Het eerste cluster bestaat uit vier ARM Cortex A73 rekenkernen die op 2,2 GHz geklokt zijn voor het zware werk, het tweede cluster uit eveneens vier energiezuinige Cortex A53 cores met een kloksnelheid van 1,7 GHz. Tevens is de Kirin 710 voorzien van een separate neural processing unit (npu) voor AI-doeleinden. De dienstdoende gpu is in dit geval de Mali-G51 MP4, met een kloksnelheid van 650 MHz.

Geheugen en connectiviteit

De P Smart 2019 biedt de ongebruikelijke combinatie van 3 GB werkgeheugen en 64 GB aan opslagcapaciteit - meestal kiezen fabrikanten voor ofwel 3GB/32GB danwel 4GB/64GB. Die laatste combinatie komen we ook in dit testveld, waarin we toestellen tussen de 200 en 300 euro hebben opgenomen, veelvuldig tegen. Van de 64 GB aan opslagcapaciteit die de P Smart 2019 biedt krijg je als gebruiker 52 GB trot je beschikking. Mocht dat te weinig zijn voor je dan kan je eventueel een micro-sd kaart plaatsen in het tweede simslot, waarmee je de dual sim functionaliteit dan opgeeft. 

Wat betreft de connectiviteit specs zijn we overwegend tevreden. De P Smart 2019 biedt bluetooth 4.2, 802.11ac wifi en nfc. Draadloos opladen is er niet bij, dat blijft voorlopig nog voorbehouden aan de toestellen uit een aanzienlijk hoger segment.  

Software

De P Smart 2019 is out of the box voorzien van de nieuwste versie van Android, 9.0 Pie. Op de peildatum van 7 februari 2019 was het niveau van de securitypatch 1 november 2018. Over de kale versie van Android heeft Huawei zijn eigen EMUI-schil gelegd. Inmiddels is EMUI toe aan versie 9.0 waar nog steeds duidelijk de inspiratie van iOS uit blijkt. Zo zien we zeer vergelijkbare vierkante iconen met afgeronde hoeken en is de weergave van de meest recente apps duidelijk gestoeld op het voorbeeld uit Californië. 

Verder valt op dat Huawei het zich anno 2019 nog steeds permitteert om de nodige bloatware mee te leveren in EMUI. We treffen bijvoorbeeld apps van een bekend social media platform, webwinkel gigant en boekingsbedrijf. Gelukkig zijn veruit de meeste apps wel te verwijderen - soms zijn apps enkel uit te schakelen maar blijven ze op je smartphone staan - maar het blijft een vrij directe marketingstrategie waar we geen fan van zijn. Naast de externe apps heeft Huawei ook nog voor de meeste Google apps een eigen tegenhanger. Of je daar een meerwaarde in ziet is natuurlijk een persoonlijke afweging, maar het kost in ieder geval de nodige opslagruimte en komt over het algemeen de overzichtelijkheid niet ten goede.   

Android 9 Pie

De negende iteratie van het Android besturingssysteem werd door Google op 7 maart 2018 aangekondigd, waarbij het direct de eerste developer preview beschikbaar stelde. Diverse bèta-versies later werd uiteindelijk op 6 augustus 2018 Android 9 Pie officieel gereleaset. Zoals bij elke nieuwe versie van Android het geval is biedt Android 9 Pie een hele serie verbeteringen en veranderingen ten opzichte van de voorganger Android 8 Oreo. Daarbij gaat het zowel om het design van de launcher, homescreen en menu’s als om aanpassingen in het OS zelf.

Design

Wie kijkt naar het design van Android 8 Oreo en 9 Pie ziet niet direct wereldschokkende, maar desalniettemin zichtbare veranderingen. Zo is de klok van de rechterkant naar de linkerzijde van de systeembalk verhuisd, heeft het snelle instellingen menu een zichtbare make-over gekregen en popt de volumebalk nu verticaal naast de fysieke knoppen op tijdens de bediening. Verder zien we een verbeterde nachtmodus waarmee je ogen minder belast worden, laat het always-on-display nu het accupercentage zien en zijn de notificaties verder verbeterd en uitgebreid. Aan de power-opties – die verschijnen bij het ingedrukt houden van de aan/uit-schakelaar – is een screenshotfunctie toegevoegd.

Stock-versie Android 9 Pie op de Nokia 7 Plus

Stock-versie Android 8.1 Oreo op de Xiaomi Mi A2

Features

Een van de belangrijkste nieuwe features in Android 9 Pie is de zogenaamde adaptive battery modus, oftewel de aanpasbare accu optie. Het idee hier achter is in feite hetzelfde als bij de adaptive brightness functie, waarbij de helderheid van het scherm automatisch wordt aangepast aan het omgevingslicht. De adaptive battery functie gaat efficiënter om met het stroomverbruik door apps die de gebruiker waarschijnlijk zal gaan gebruiken prioriteit te geven.

Eveneens nieuw zijn diverse opties die je hebt om je toestel te benaderen via gebaren. Zo kan je in Android 9 Pie bijvoorbeeld het zo instellen dat je met een korte swipe van de onderzijde van het scherm openstaande applicaties, vijf snelkoppelingen en de Google searchbar ziet verschijnen. Daarmee is de navigatiebalk nu standaard ook veranderd in een horizontaal scrollable balk met standaard enkel een back-toets aan de linkerkant en een dik, wit streepje als start-toets in het midden.

De recent gebruikte apps die je via de korte verticale swipe kunt oproepen zijn nu horizontaal gepositioneerd en zijn uiteraard nog steeds zowel scroll- als swipebaar. Het geheel is daarmee behoorlijk vergelijkbaar met hoe  Apple dit in iOS aanpakt.

Tenslotte is Google’s eigen Digital Wellbeing app – die op dit moment nog in de bèta-fase zit maar naar verwachting op korte termijn beschikbaar zal worden gemaakt - nog het vermelden waard. Met deze app kan je dieper inzicht verkrijgen in het gebruik van je smartphone, met diverse statistieken over app-gebruik, surfgedrag en belgewoonten. Met deze informatie kan je desgewenst je smartphonegebruik aanpassen en middels de app zelfs beperken.

Specificaties

Hieronder vind je een overzicht van alle specificaties van de Huawei P Smart 2019. Een uitgebreide vergelijkingstabel van het geselecteerde testveld kan je hier vinden. 

Algemeen
 
MerkHuawei
ProductnaamP Smart 2019 Blue
Productcode51093GND
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 9.0
Android One
Geheugen
Werkgeheugen3000 MB
Opslaggeheugen64 GB
Beschikbaar opslaggeheugen52 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeLCD
Schermdiagonaal6.2 inch
Schermresolutie2340x1080
Pixeldichtheid416 ppi
Relatieve schermgrootte83.1 %
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Processor
Processor / SoCHiSilicon Kirin 710
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal8
Multi cluster
Type cluster 1ARM Cortex-A73
Snelheid cluster 12200 MHz
Aantal cores cluster 14
Type cluster 2ARM Cortex-A53
Snelheid cluster 21700 MHz
Aantal cores cluster 24
GPUARM Mali-G51 MP4
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)13 MPixel
Tweede camera (achter)
Tweede cameraresolutie (achter)2 MPixel
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)8 MPixel
Tweede camera (voor)
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie1920x1080
Maximale resolutie bij 30 fps1920x1080
Maximale resolutie bij 60 fps1920x1080
Toestel
SIM typeNanosim
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingMicro USB
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
Accu
Gesprekstijd25 uur
Stand-by tijd738 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit3400 mAh
AccutypeLi-Ion
Snelladen
Snellaad-techniekType onbekend
Connectiviteit / Netwerk
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.2
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte155.1 mm
Breedte73.5 mm
Dikte8.2 mm
Gewicht161.2 gram
KleurBlauw
Functionaliteit
Barometer
GPS
Elektronisch kompas
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Irisscanner
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Overige
Garantie2 jaar

Systeemprestaties: Geekbench

Met de benchmarks van Geekbench indexeren we de prestaties van in de Huawei P Smart 2019 aanwezige processor. Dit doet Geekbench door zowel een set instructies naar een individuele rekenkernen te sturen (Single), als opdrachten die door de processor als geheel moeten worden afgewerkt (Multi). De snelheid waarmee dit gebeurd wordt vervolgens naar de scores vertaald die je hieronder in de grafieken vindt. 

De P Smart 2019 hoeft onder Single enkel de LG G7 Fit (Snapdragon 821) en Nokia 7 Plus en Xiaomi Mi A2 (beide Snapdragon 660) voor te laten gaan en eindigt onder Multi zelfs samen met de 7 Plus boven aan de ranglijst.  

  • Single
  • Multi

Systeemprestaties: PCMark

Met de benchmarks van PCMark testen we op verschillende onderdelen hoe snel de smartphone werkt. De Huawei P Smart 2019 laat hier een wisselend beeld zien. Het toestel vinden we bij Writing en Browsing terug in de top van de ranglijst, onder Work en Photo in de middenmoot en bij video in onderste regionen van het testveld. 

  • Work
  • Writing
  • Browsing
  • Photo
  • Video
  • Storage

Grafische prestaties: 3DMark

Met de benchmarks van 3DMark gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. We laten hieronder zowel een reguliere als een zogenaamde Unlimited-score zien, Tijdens Sling Shot wordt elk toestel in zijn native resolutie getest waarbij je in het oog moet houden dat een hogere native resolutie onvermijdelijk meer moeite kost. Bij Sling Shot Unlimited worden de tests daarentegen op een vaste resolutie gedraaid die voor elk toestel gelijk is, waardoor dit meer zegt over de gpu in absolute termen.

We zien hier dat de P Smart 2019 overwegend onder het midden van de ranglijst eindigt.

  • Sling Shot (GT1 & GT2)
  • Sling Shot Unlimited (GT1 & GT2)

Grafische prestaties: GFXBench

Met de benchmarks van GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. GFXBench bestaat uit diverse onderdelen waarbij we steeds een 'reguliere' en een 'off screen' test laten zien. De reguliere tests worden gedraaid op de native resolutie van het toestel in kwestie, waar de off screen tests op elk toestel op dezelfde vooraf ingestelde resolutie wordt uitgevoerd. De resultaten van de reguliere tests geven je zodoende vooral een beeld van relatieve gpu-prestaties op jouw specifieke toestel, waar de offscreen tests meer in absolute zin laten zien hoe de gpu van je smartphone zich verhoudt tot de concurrentie.  

Onder GFXBench scoort de Huawei P Smart 2019 iets beter dan bij 3DMark het geval was, maar het mag duidelijk zijn dat als je van wat zwaardere mobile games houdt er meer voor de hand liggende toestellen zijn.

  • Manhattan 3.0
  • Manhattan 3.1
  • T-Rex

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een test uit waarbij we de smartphone in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding.

Resultaten

De Huawei P Smart 2019 is uitgerust met een niet-verwisselbare Li-Ion batterij met een capaciteit van 3400 mAh. Onder de belangrijke Accutest - PCMark Work 2.0 nestelt het toestel zich in de subtop. Een prima prestatie, maar er zijn duidelijk beter presterende concurrenten. Voor de prestaties bij de Accutest-Videotest en beide browse-tests geldt eigenlijk hetzelfde: prima, maar niet indrukwekkend. Ten slotte weet de P Smart 2019 zich bij de laadtesten nog op bescheiden wijze te onderscheiden door na 137 minuten zijn accu geheel op te laden - slechts 20 minuten langer dan de Motorola One hiervoor nodig heeft. 

  • Accutest
  • Webbrowse test 4G & wifi
  • Laadtesten

Conclusie

De Huawei P Smart 2019 laat vooral zijn tanden zien in de systeem benchmarks en wat betreft de afstelling van het display. De accu-prestaties zijn weliswaar prima te noemen, maar er zijn andere toestellen die het nog beter doen en de combinatie van 3GB/64GB geheugen is niet gebruikelijk, maar in principe genoeg voor een prettige gebruikerservaring. De 802.11ac wifi-standaard weten we eveneens te waarderen. Daar staat tegenover dat de camera niet meer dan bruikbare plaatjes weet vast te leggen, de resultaten van de grafische benchmarks tegenvallen en de micro-usb aansluiting zijn beste tijd wel gehad heeft. 

Huawei P Smart 2019 Blue

Daarbij zijn er goede alternatieven, zowel voor iets minder als wat meer dan de gemiddelde prijs van 249 euro van de P Smart 2019, zoals bijvoorbeeld de Xiaomi Mi A2 en Nokia 7 Plus. De Huawei P Smart 2019 heeft wel nog een laatste onderscheidende feature en dat is de behuizing die vooral in de Aurora Blue versie die wij testten in ieder geval qua design de aandacht trekt. Al kunnen we ons voorstellen dat er gebruikers zijn die zich hiermee over de streep laten zetten, kunnen wij echter het toestel onder de streep niet zonder meer aanraden.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Huawei P Smart 2019 Black

Huawei P Smart 2019 Black

  • Google Android 9.0
  • 3072 MB
  • 64 GB
  • 6.21 inch
  • 2340x1080
  • 13 MPixel

176,95 €

6 winkels
Great Value Huawei P Smart 2019 Blue

Huawei P Smart 2019 Blue

  • Google Android 9.0
  • 3000 MB
  • 64 GB
  • 6.2 inch
  • 2340x1080
  • 13 MPixel
  • WiFi 5 (802.11ac)

167,99 €

6 winkels
0
*