Weg met wild geraas: vijftien draadloze noise cancelling koptelefoons vergeleken

70 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Draadloos via Bluetooth
 3. 3. Testveld en testprocedure
 4. 4. AKG N700NC
 5. 5. Beats Studio3
 6. 6. Bose QuietComfort 35 II
 7. 7. Edifier W860NB
 8. 8. Fresh ’n Rebel Clam ANC
 9. 9. JBL E65BTNC
 10. 10. Plantronics Backbeat Pro 2 en Voyager 8200 UC
 11. 11. Sennheiser HD 4.50 BTNC, Momentum 2.0 Over-Ear Wireless en PXC 550
 12. 12. Skullcandy Venue ANC
 13. 13. Sony WH-1000XM3 en WH-H900N (h.ear on 2 Wireless)
 14. 14. Teufel Real Blue NC
 15. 15. Conclusie
 16. 16. Besproken producten
 17. 17. Reacties

Inleiding

Ga je vaak op reis en verstoort het lawaai om je heen je rust? Met een koptelefoon met ingebouwde ruisreductie, oftewel noise cancelling, kan je het geluid om je heen onderdrukken. Zo’n koptelefoon neemt het omgevingsgeluid op, keert de fase van het signaal om en speelt het vervolgens af over de speakers. Met andere woorden: de pieken in het omgevingsgeluid worden omgezet in dalen in het afgespeelde geluidssignaal. De twee golven schakelen elkaar als het ware uit, en het nettoresultaat is dat er minder geluid overblijft.

Het principe klinkt simpel, maar het bieden van effectieve ruisreductie is een lastige taak, zeker als er tegelijk ook nog muziek moet worden afgespeeld. Hoewel noise cancelling koptelefoons de afgelopen twintig jaar enorm veel beter zijn geworden, kan de geluidskwaliteit van een ‘gewone’ koptelefoon voor hetzelfde bedrag beter zijn. Niet alleen omdat alle extra hardware meerkosten met zich meebrengt, ook omdat de techniek uiteindelijk invloed heeft op de weergave door de koptelefoon.

Bovendien is actieve noise cancelling geen oplossing voor alle soorten van lawaai. De techniek werkt vooral goed om voorspelbaar laagfrequent rumoer te dempen – geluiden met een frequentie tot ongeveer 400 Hz - bijvoorbeeld lawaai van een vliegtuigmotor of airconditioning. Onregelmatige, onvoorspelbare geluidsbronnen, zoals luide gesprekken, zijn veel lastiger te compenseren.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware.Info Magazine #6/2018. Neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.

Draadloos via Bluetooth

Alle koptelefoons in deze test kun je zonder kabeltje gebruiken. Dat is misschien maar goed ook, in een tijd dat de 3,5 mm-koptelefoonaansluiting op steeds meer smartphones ontbreekt. Voor de draadloze verbinding wordt gebruikgemaakt van bluetooth, een protocol dat een aantal eigenaardigheden met zich meebrengt.

Koppelen en verbinden

Het verbinden van een bluetooth-koptelefoon is een wat omslachtiger proces dan het insteken van een kabeltje; nadat je eerst de koptelefoon hebt ingeschakeld en in de pairing-modus hebt gezet, moet je vervolgens op je smartphone (of andere apparaat) in het menu duiken om de verbinding te leggen. Gelukkig hoef je dat proces in principe maar één keer te doorlopen, omdat de koptelefoons verbonden apparaten vanzelf onthouden.

Acht koptelefoons in de test hebben een nfc-chip aan boord om het pairen te vergemakkelijken. Dat maakt de procedure inderdaad een stuk simpeler: je legt de koptelefoon simpelweg tegen je bronapparaat om hem te koppelen. Om pairen via nfc te kunnen gebruiken, moet het bronapparaat wel evenals de koptelefoon over een nfc-antenne beschikken. Bij Android-smartphones is dat vaker het geval, maar heb je een pc, Mac of iOS-apparaat, dan biedt het geen soelaas. De Beats Studio3 Wireless is voorzien van de Apple W1-chip. Die maakt het pairing-proces in combinatie met Apple-apparaten even eenvoudig als koppelen via nfc: door de koptelefoon naast een iOS-apparaat of Mac te houden, komt de verbinding automatisch tot stand.

De meeste koptelefoons in deze test kunnen gelijktijdig verbonden zijn met meerdere apparaten middels de Bluetooth Multipoint-techniek; alleen bij de modellen van AKG, Beats, Teufel en Fresh 'n Rebel kun je maar met één apparaat tegelijk verbinden. Multipoint-ondersteuning is handig als je via je draadloze koptelefoon bijvoorbeeld muziek wil luisteren op je pc, maar ook snel binnenkomende telefoongesprekken wil kunnen opnemen. Word je gebeld, dan pauzeert de muziek op je pc automatisch en hoor je het geluid van de oproep via je telefoon. Hoewel je gelijktijdig verbinding kunt maken met meerdere apparaten, kan je maar vanaf één bron tegelijk geluid afspelen, al is dat voor het voeren van telefoongesprekken niet zo'n bezwaar.

Bluetooth-codec’s: van SBC tot LDAC

De bluetooth-verbinding biedt maar een beperkte bandbreedte. Het Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) dat sinds jaar en dag wordt gebruikt voor het doorsturen van audio met hoge kwaliteit over bluetooth, biedt een maximale doorvoersnelheid van 345 kbps. Dat is veel te weinig voor ongecomprimeerde audio van cd-kwaliteit; hoewel bijvoorbeeld MP3 in principe wel zonder tweede compressieslag zou kunnen worden doorgegeven, gebeurt dat in praktijk eigenlijk niet.

Het audiosignaal richting je koptelefoon wordt dus in real-time gecomprimeerd, wat op verschillende manieren kan gebeuren. Standaard moeten alle A2DP-apparaten de SBC-codec ondersteunen, voluit Low Complexity Sub-band Coding. De naam zegt het al: dat is bepaald niet de meest geavanceerde compressiemethode, reden dat er vrij veel kwaliteitsverlies optreedt. Mede doordat je vaak te maken hebt met dubbele compressie, kun je dat wel gaan horen. Gelukkig zijn er diverse andere codec-opties, die een hogere kwaliteit bieden.


Een slide van Sony over de voordelen van LDAC.

Bitrates bepalen

Advanced Audio Coding of AAC kennen we van het gelijknamige bestandsformaat, maar de techniek kan ook worden toegepast via bluetooth. Hoewel de bitrate technisch gezien nog wat lager ligt dan met gebruik van SBC, op zo’n 250 kbps, is de geluidskwaliteit toch beter door gebruik van een efficiëntere compressietechniek. Ook de aptX-codec, tegenwoordig in handen van Qualcomm, kan de datastroom met minder hoorbaar verlies verkleinen. AptX wordt tegenwoordig door relatief veel apparaten ondersteund: negen van de vijftien koptelefoons in deze test ondersteunen het. In de vorm van aptX HD en aptx Low Latency zijn recent twee nieuwe opties toegevoegd aan de aptX-familie. De eerste biedt een nog betere kwaliteit door de bitrate op te schroeven naar 576 Kbps, de tweede is geoptimaliseerd voor minder vertraging. Het door Sony ontwikkelde LDAC biedt van alle bluetooth-codecs op dit moment de beste audiokwaliteit. Niet alleen is het compressie-algoritme geavanceerder, ook ondersteunt LDAC (net als aptX HD) flink hogere bitrates, doordat gebruik wordt gemaakt van de Enhanced Data Rate-modus van het bluetooth-protocol. Zodoende kan de doorgifte plaatsvinden met maximaal 990 Kbps, waarbij je ook voor een lagere bitrate kunt kiezen om de accuduur van je koptelefoon te verlengen.

De zwakste schakel

Wellicht ten overvloede: een kwalitatief goede verbinding verandert niks aan een slecht klinkende koptelefoon. Bovendien moet je bluetooth-verbinding goed zijn en naast je koptelefoon ook je bronapparaat de codec ondersteunen. Zo niet, dan wordt automatisch teruggeschakeld naar SBC, waarbij helaas vaak niet duidelijk blijkt dat dat is gebeurd. Android-apparaten met versie 8 Oreo of nieuwer hebben in principe alle bovengenoemde codec’s aan boord; heb je nog een ouder toestel, dan is waarschijnlijk alleen aptX beschikbaar, tenzij het een Sony-smartphone betreft. Gebruik je een iOS-apparaat, dan ben je helemaal snel klaar: die ondersteunen naast SBC niks anders dan AAC. Recente Macbooks en iMacs hebben verwarrend genoeg wel weer aptX-support aan boord. Voor een Windows-pc is er haast geen peil op te trekken welke codec je kunt gebruiken. Sinds Windows 10 wordt aptX in principe ondersteund, maar de daadwerkelijke beschikbaarheid van de codec hangt mede af van de hardware en drivers in je pc.

Testveld en testprocedure

We hebben voor deze test vijftien over-ear draadloze noise cancelling koptelefoons verzameld. Het testveld valt uiteen in twee groepen: acht koptelefoons kun je bij de goedkoopste aanbieder voor 200 euro of minder bestellen; gemiddeld kosten deze modellen tussen de 146 en 220 euro. De overige zeven exemplaren kosten duidelijk meer, beginnend vanaf zo'n 268 euro oplopend tot gemiddeld 379 euro. De besproken koptelefoons zijn afkomstig van traditionele koptelefoonfabrikanten als Bose, Sony en Sennheiser, maar ook spelers als Fresh ’n Rebel, Skullcandy en Edifier, die nog niet zo lang op deze markt actief zijn. Bowers & Wilkins en Denon konden ons helaas geen testmodel leveren voor deze bespreking. De AKG N700NC, die voor het magazine te laat binnenkwam, is wel opgenomen in dit artikel.

Meten is weten

We testen hoofdtelefoons en headsets met behulp van een hoogwaardige microfoon, gemonteerd in een ‘testhoofd’ van piepschuim, in een geluidsdichte omgeving. We spelen een aantal voorgedefinieerde tonen af via de hoofdtelefoon en analyseren de weergave met behulp van gespecialiseerde software. Op basis daarvan kunnen we de frequentieresponscurve en harmonische vervorming in beeld brengen.

 • Standaardafwijking frequentierespons
 • THD+N gemiddeld

Voor het meten van de geluidsdemping hebben we in ons testhoofd op de plek van de oren een professionele microfoon geplaatst. Een externe geluidsbron lieten we vervolgens tonen van 20 Hz tot 20.000 Hz genereren, waarna we maten hoe goed de koptelefoon het geluid kon dempen. We noteren vervolgens de gemiddelde hoeveelheid demping voor de lage tonen, middentonen en hoge tonen zowel bij passieve noise cancelling (hoeveel geluid de koptelefoon van zichzelf al tegenhoudt) als met actieve noise cancelling ingeschakeld. Die noteren we in decibels: hoe groter de negatieve dB-waarde, hoe beter de demping. Vergeet niet dat decibel een logaritmische schaal is: -3 dB betekent dus al een halvering van de geluidssterkte.

In onderstaande grafieken wordt in rood het effect van de demping met actieve noise cancelling ingeschakeld weergegeven; in blauw zie je het effect van alleen de passieve noise cancelling.

 • Geluidsdemping ANC 20-600 Hz
 • - 600-2000 Hz
 • - 2000-20000 Hz

In de vergelijkingstabel bij dit artikel vind je voor iedere koptelefoon de meetresultaten van de noise cancelling, de frequentierespons en de hoeveelheid vervorming over het hele frequentiebereik. Naast de metingen hebben we uiteraard alle modellen in de praktijk uitgeprobeerd, om een indruk te krijgen van het draagcomfort, de bediening, de klank en de eventuele extra mogelijkheden, zoals een app.

Méér ruis door noise cancelling?!

Wellicht valt je bij het lezen van de tabel en het bekijken van bovenstaande grafieken op, dat de hoeveelheid demping met noise cancelling in het bereik boven de 600 Hz vaak lager is dan zonder noise cancelling. Dat komt doordat noise cancelling paradoxaal genoeg ruis met zich meebrengt: de elektronica die ruis reduceert, maakt zelf ook weer geluid. Is de omgeving echt stil, dan hoor je dat terug als een subtiel gesis.

AKG N700NC

Als je de doos van de AKG N700 opent, kom je als eerste een verwijzing tegen naar het roemruchte verleden van het merk. De zilvergrijze kleurstelling ziet er fraai uit, ook omdat de fabrikant enkele glimmend afgeschuinde randjes heeft toegevoegd. Je zou daarmee denken dat de buitenkant van de koptelefoon van metaal is gemaakt, maar niets is minder waar. De gebruikte plastics voelen echter stevig aan en hebben een positieve uitwerking op het gewicht: met 270 gram weegt de N700NC wat minder dan de bekende QuietComfort 35 II van Bose, waarbij de afmetingen ongeveer overeenkomen.

AKG N700NCAKG N700NC

Hoewel de N700NC de nieuwste koptelefoon is die meedoet aan deze test, bevat het accessoire nog steeds een micro-usb aansluiting voor opladen. Dat is overigens bij de meeste andere modellen niet anders. Qua comfort zijn er ook nog wat verbeterpunten. Zo drukt de N700NC wat meer op de oren dan het model van Bose, en zijn de openingen van de op zich comfortabele oorkussens vrij smal en rechthoekig, waardoor je oren sneller de rand raken. De bediening van de koptelefoon verloopt via een combinatie van prettig aanvoelende knoppen; middels een schakelaar in het scharnier kan het accessoire zichzelf automatisch in- en uitschakelen. Dat kun je overigens ook uitzetten in de app, die tevens over een equalizer beschikt. De bluetooth codec-ondersteuning is met alleen AAC beperkt. We missen ook de mogelijkheid om gelijktijdig te verbinden met meerdere apparaten, wat de meeste exemplaren in deze prijsklasse wel kunnen. Met 20 uur is de opgegeven accuduur vrij beperkt.

De ruisreductie van de N700NC is uitstekend als we kijken naar de lage tonen, maar in andere delen van het frequentiebereik horen we wat meer bijgeluiden terug, waardoor het model uiteindelijk niet tot één van de best dempende behoort. In de frequentierespons overheersen de middentonen een beetje, waardoor vocalen mooi naar voren komen, maar de klank wat holler is dan bedoeld. De bas verdwijnt dus wat meer naar de achtergrond, hoewel de weergave van lage tonen op zich niet tegenvalt. Hoge tonen hebben soms een wat scherpe bijklank - we meten in dat deel van de frequentierespons ook wat meer vervorming, dan bij de concurrentie in het high-end segment. Hoewel het geluidsbeeld niet bepaald wijds is, is de gelaagdheid prima: verschillende instrumenten laten zich goed onderscheiden.

Meetresultaten

Winkel

Prijs BE

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

310,90 €

Prijsinformatie
310,90 €
0,00 €
310,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 310,90 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 310,90 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

349,00 €

Prijsinformatie
349,00 €
0,00 €
349,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 349,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 349,00 €

Beats Studio3

Beats valt tegenwoordig onder het Apple-concern en dat merk je snel genoeg als je de Studio3 in gebruik neemt – althans, als je zelf een iOS-apparaat of een Mac hebt. Pairen verloopt dan door hem simpelweg naast het toestel te houden. Dat is mogelijk door Apple’s W1-chip. Op Android-apparaten of pc's moet je nog in het Bluetooth-menu aan de slag, want nfc heeft de Studio3 dan weer niet. Ook de mogelijkheid om met meerdere apparaten te verbinden ontbreekt. Dat is zeker gelet op het prijspunt een tegenvaller.

Het herkenbare en minimalistische design van de Studio3 is qua ergonomie geen onverdeeld succes. Zo zijn de oorschelpen maar beperkt verstelbaar ten opzichte van de hoofdband en drukt de koptelefoon nogal stevig op je oren. Bovendien hebben de oorkussens zowel een kleine als ondiepe opening, zodat je oren snel de binnenkant raken. Een snelle manier om de linker- en rechteroorschelp te vinden ontbreekt, de bediening verloopt via de linker oorschelp. Onder het Beats-logo en de ruimte daaromheen zitten drie fysieke knoppen verscholen voor afspeelfuncties en het volume; onder iOS kun je ook Siri ermee oproepen. De feedback van de knopjes had wat lichter mogen zijn. Helaas beschikt de Studio3 in tegenstelling tot andere apparaten rond dit prijspunt niet over een app.

De Studio3 beschikt niet over de beste ruisreductie. We meten -12 dB aan demping in het laagste deel van het frequentiespectrum, minder dan sommige koptelefoons die de helft kosten. Het geluid van de Studio3 wordt (uiteraard) gekenmerkt door een stevige bas. Detail en extensie van de bas tot in het laagste deel van het frequentiespectrum zijn echter minder goed dan bij verschillende concurrenten – het is eerder het middelste deel van de bas dat overheerst. Hoge tonen verdwijnen een beetje naar de achtergrond, waardoor de koptelefoon wat gesloten klinkt. Daar heeft de separatie tussen instrumenten ook onder te lijden.

Meetresultaten

Winkel

Prijs BE

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: onbekend

249,00 €

Prijsinformatie
249,00 €
0,00 €
249,00 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 249,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 249,00 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 1-3 werkdagen

284,27 €

Prijsinformatie
269,32 €
14,95 €
284,27 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 269,32 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 284,27 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

299,00 €

Prijsinformatie
299,00 €
0,00 €
299,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 299,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 299,00 €

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

326,92 €

Prijsinformatie
326,92 €
0,00 €
326,92 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 326,92 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 326,92 €

Coolblue.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

329,00 €

Prijsinformatie
329,00 €
0,00 €
329,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 329,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 329,00 €

Mediamarkt.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

329,00 €

Prijsinformatie
329,00 €
0,00 €
329,00 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 329,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 329,00 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: 2-5 werkdagen
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

367,95 €

Prijsinformatie
363,00 €
4,95 €
367,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 363,00 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 367,95 €

Bose QuietComfort 35 II

De Bose QuietComfort-reeks is ongetwijfeld de bekendste serie noise cancelling koptelefoons op de markt. De populariteit laat zich onder meer verklaren door het steevast goede draagcomfort. Dat is ook bij de QC 35 II nog steeds uitstekend voor elkaar, ondanks het relatief hoge gewicht van 310 gram – wellicht veroorzaakt door de metalen oorschelpen. De hoogwaardig aanvoelende koptelefoon drukt nauwelijks op de oren en heeft brede, comfortabele oorkussens en een dito afgewerkte hoofdband.

Bose QuietComfort 35 II Silver

We meten 15 dB aan demping onder de 600 Hz, en 19 dB daarboven. Een uitstekend resultaat en bijna even goed als de WH-1000XM3, maar die dempt lage tonen nog net wat beter. De QC35 II is wat betreft geluidsweergave neutraler dan Sony’s concurrent. Het hogere gedeelte van de frequentierespons vertoont echter meer pieken en dalen dan bij de WH-1000XM3. De detailweergave is in beide gevallen uitstekend, hoewel de Bose qua codec-ondersteuning beperkt is tot AAC. Dat is overigens niet onoverkomelijk, jammer is wel de relatief korte accuduur van twintig uur.

De bediening verloopt bij Bose via fysieke knoppen, in plaats van een aanraakgevoelig vak. Nieuw is de ‘Actieknop’ op de linker oorschelp, die je de Google Assistant of Alexa laat gebruiken, als je de knop daarvoor instelt middels de Bose Connect-app. De app kan verder worden gebruikt om nieuwe firmware over te brengen of de koptelefoon te vinden als je hem kwijt bent, maar een equalizer ontbreekt opvallend genoeg.

Meetresultaten

Winkel

Prijs BE

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

259,00 €

Prijsinformatie
259,00 €
0,00 €
259,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 259,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 259,00 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

265,95 €

Prijsinformatie
265,95 €
0,00 €
265,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 265,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 265,95 €

Cyberport.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
3,00 €
3,00 €
0,00 €
4,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Sofort lieferbar, Lieferzeit max. 1-3 Werktage

271,99 €

Prijsinformatie
259,00 €
12,99 €
271,99 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 259,00 € Verzendkosten BE : 12,99 € Totaalprijs : 271,99 €

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

280,00 €

Prijsinformatie
280,00 €
0,00 €
280,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 280,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 280,00 €

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

280,99 €

Prijsinformatie
280,99 €
0,00 €
280,99 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 280,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 280,99 €

Reichelt.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: op voorraad

290,64 €

Prijsinformatie
283,69 €
6,95 €
290,64 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 283,69 € Verzendkosten BE : 6,95 € Totaalprijs : 290,64 €

Mediamarkt.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

291,00 €

Prijsinformatie
291,00 €
0,00 €
291,00 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 291,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 291,00 €

Coolblue.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

299,00 €

Prijsinformatie
299,00 €
0,00 €
299,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 299,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 299,00 €

EP.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Levertijd 1-2 werkdagen

299,00 €

Prijsinformatie
299,00 €
0,00 €
299,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 299,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 299,00 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

302,99 €

Prijsinformatie
292,99 €
10,00 €
302,99 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 292,99 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 302,99 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 1-3 werkdagen

321,75 €

Prijsinformatie
306,80 €
14,95 €
321,75 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 306,80 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 321,75 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

332,95 €

Prijsinformatie
329,00 €
3,95 €
332,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 329,00 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 332,95 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: Levertijd 2 dagen

338,95 €

Prijsinformatie
329,00 €
9,95 €
338,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 329,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 338,95 €

Edifier W860NB

De producten van het Chinese Edifier worden over het algemeen gekenmerkt door een betaalbare prijs en daarop is de W860NB geen uitzondering: je koopt hem voor 180 euro. Ondanks het lage prijspunt wordt de W860NB geleverd in een mooie, harde draagtas. Die is wel vrij volumineus en dat had niet gehoeven, want de oorschelpen kunnen zowel draaien als scharnieren om de opgevouwen omvang te beperken. Ook de featureset van de koptelefoon zelf is compleet: nfc, aptX-ondersteuning en een prima accuduur van 25 uur met noise cancelling ingeschakeld, en liefst 45 uur zonder.

Edifier W860NB BlackEdifier W860NB Black

De constructie van de geheel plastic behuizing van de W860NB voelt voor het grootste deel degelijk aan, maar in de bevestiging van de draagarmen aan de oorschelpen zit wat speling. Het draagcomfort is gemiddeld; de oorkussens zijn prettig zacht en diep, maar wel vrij smal. De aanraakgevoelige rechter oorschelp reageert responsief. In tegenstelling tot sommige andere koptelefoons is er echter geen auditieve feedback die je vertelt dat de koptelefoon een commando heeft herkend.

Net als de eerder besproken Edifier H880-koptelefoon heeft ook de W860NB een warme klank, al is de bas van dit noise cancelling model gelukkig wat minder ver aangezet. De hoge tonen blijven wel behoorlijk achter, waardoor de klank wat aan de doffe kant is. Overtuigend is vooral de noise cancelling, een van de betere in het testveld. Passief worden lage tonen met de W860NB nauwelijks gedempt, maar met ruisonderdrukking aan is de demping uitstekend. Daarbij treden bovendien niet al te veel bijgeluiden als gesis op.

Meetresultaten

Winkel

Prijs BE

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Op voorraad en verzonden binnen 2 werkdagen
Grootste assortiment zakelijke IT producten van België * GRATIS Verzending * Advies op maat *

160,93 €

Prijsinformatie
160,93 €
0,00 €
160,93 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 160,93 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 160,93 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

169,27 €

Prijsinformatie
169,27 €
0,00 €
169,27 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 169,27 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 169,27 €

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

170,30 €

Prijsinformatie
163,35 €
6,95 €
170,30 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 163,35 € Verzendkosten BE : 6,95 € Totaalprijs : 170,30 €

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

172,45 €

Prijsinformatie
162,50 €
9,95 €
172,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 162,50 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 172,45 €

Wifimedia.eu Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
8,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:30 en je hebt het product morgen in huis.

174,95 €

Prijsinformatie
174,95 €
0,00 €
174,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 174,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 174,95 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

174,95 €

Prijsinformatie
174,95 €
0,00 €
174,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 174,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 174,95 €

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:00u besteld, morgen in huis

178,45 €

Prijsinformatie
178,45 €
0,00 €
178,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 178,45 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 178,45 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

178,45 €

Prijsinformatie
178,45 €
0,00 €
178,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 178,45 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 178,45 €

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:00 en je hebt het product morgen in huis.
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

179,90 €

Prijsinformatie
174,95 €
4,95 €
179,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 174,95 € Verzendkosten BE : 4,95 € Totaalprijs : 179,90 €

Levix Computershop Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,8%
0,00 €
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

179,95 €

Prijsinformatie
179,95 €
0,00 €
179,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 179,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 179,95 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

184,90 €

Prijsinformatie
174,95 €
9,95 €
184,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 174,95 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 184,90 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Op een werkdag besteld, morgen in huis

184,95 €

Prijsinformatie
174,95 €
10,00 €
184,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 174,95 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 184,95 €

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 15:00 besteld, morgen in huis.

185,89 €

Prijsinformatie
185,89 €
0,00 €
185,89 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 185,89 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 185,89 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: op werkdagen voor 16.30 uur besteld, morgen in huis

238,70 €

Prijsinformatie
223,75 €
14,95 €
238,70 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 223,75 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 238,70 €

Fresh ’n Rebel Clam ANC

De Fresh ’n Rebel Clam ANC, met zijn 149 euro gemiddeld een van de goedkoopste koptelefoons in de bespreking, ziet eruit alsof hij zojuist in een verfbad is gevallen. Het hele apparaat heeft precies dezelfde, groenblauwe kleur. De simpele, plastic constructie voelt redelijk degelijk aan, al had er in de bevestiging voor de oorschelpen wat meer weerstand mogen zitten – nu draaien ze wel erg gemakkelijk.

Fresh 'n Rebel Clam ANCFresh 'n Rebel Clam ANC

De Clam behoort zeker niet tot de minst klemmende koptelefoons in deze bespreking, maar door de brede oorkussens wordt de druk vrij gelijkmatig verdeeld. Door de uniforme kleur van de Clam herken je niet zo snel welke oorschelp aan welke kant behoort te zitten – zelfs niet aan de locatie van de statusled, want om een of andere reden heeft Fresh ’n Rebel er ook een op de andere oorschelp geplaatst. Gelukkig geven de fysieke knopjes een indicatie van de oriëntatie. Vreemd genoeg kun je de muziek daarmee alleen pauzeren en weer starten; naar de volgende track gaan is niet mogelijk.

Het geluid valt helaas tegen: in de frequentierespons zien we een paar forse afwijkingen. De middentonen overheersen, wat betekent dat vocalen te ver naar voren komen en het geheel nogal hol klinkt. Hoge tonen klinken ongebalanceerd met een soms te schrille, dan te warme klank. Qua demping noteert de Clam weliswaar een opmerkelijk hoge 16 dB aan ruisreductie voor lage tonen, maar dat veroorzaakt elders juist weer meer ruis. Je kunt tenminste wel lang doen op één acculading: Fresh ’n Rebel belooft 30 uur speeltijd met noise cancelling actief.

Meetresultaten

Winkel

Prijs BE

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

119,00 €

Prijsinformatie
119,00 €
0,00 €
119,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 119,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 119,00 €

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

127,99 €

Prijsinformatie
127,99 €
0,00 €
127,99 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 127,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 127,99 €

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

127,99 €

Prijsinformatie
127,99 €
0,00 €
127,99 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 127,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 127,99 €

fonQ.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 23:00 besteld, morgen in huis

140,49 €

Prijsinformatie
133,99 €
6,50 €
140,49 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 133,99 € Verzendkosten BE : 6,50 € Totaalprijs : 140,49 €

JBL E65BTNC

De JBL E65BTNC lijkt in veel opzichten op de Fresh ’n Rebel Clam hierboven, al is de accuduur daar helaas niet een van. Volgens JBL kan hij slechts 15 uur werken met ruisreductie ingeschakeld. De gebruikte plastics voelen op een of andere manier wat goedkoper aan dan bij de Clam, al is de stevigheid van de constructie niettemin prima.

JBL E65BTNC BlueJBL E65BTNC Blue

Het draagcomfort valt helaas tegen. De koptelefoon klemt onaangenaam en bovendien kunnen de oorschelpen minder ver scharnieren. Daardoor sloten de oorschelpen bij ons niet goed aan en ontstond er een drukpunt aan de bovenkant van de oren. Ook de bedieningsknopjes kunnen niet echt bekoren. Ze zijn wat minder fijn afgewerkt dan op andere modellen, waarbij de afspeelknop niet voldoende uitsteekt ten opzichte van de zijdelings geplaatste volumeknoppen. De knop voor het in- en uitschakelen van de ruisreductie zit op een onlogische plaats, vooraan de onderkant van de rechter oorschelp.

Wat betreft de geluidskwaliteit lijkt de E65BTNC ook op de Clam. Net als bij die koptelefoon zijn de middentonen oververtegenwoordigd, zodat het geluid een holle bijklank krijgt. Deze JBL heeft dan nog wel een wat vollere basweergave. Het slechtst scoort de E65BTNC echter bij de weergave van de hoge tonen. Die was ook bij de Clam al niet best, maar bij dit model is de weergave nog minder goed. De grote afwijkingen zijn des te spijtiger omdat de E65BTNC wél een prima ruisreductie biedt. In het laagste deel van het frequentiespectrum behaalt de koptelefoon 14 dB aan demping, zonder dat dat ten koste gaat van veel extra ruis.

Meetresultaten

Winkel

Prijs BE

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

129,95 €

Prijsinformatie
129,95 €
0,00 €
129,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 129,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 129,95 €

Cyberport.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
3,00 €
3,00 €
0,00 €
4,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Noch nicht verfügbar, Nicht vorrätig

139,89 €

Prijsinformatie
126,90 €
12,99 €
139,89 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 126,90 € Verzendkosten BE : 12,99 € Totaalprijs : 139,89 €

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 22:30 en je hebt het product morgen in huis.

139,90 €

Prijsinformatie
129,95 €
9,95 €
139,90 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 129,95 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 139,90 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

142,00 €

Prijsinformatie
142,00 €
0,00 €
142,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 142,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 142,00 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 4-7 werkdagen

142,99 €

Prijsinformatie
128,04 €
14,95 €
142,99 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 128,04 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 142,99 €

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

149,00 €

Prijsinformatie
149,00 €
0,00 €
149,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 149,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 149,00 €

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Levering in 6 werkdagen

163,67 €

Prijsinformatie
163,67 €
0,00 €
163,67 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 163,67 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 163,67 €

fonQ.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 16:00 besteld, morgen in huis

170,45 €

Prijsinformatie
163,95 €
6,50 €
170,45 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 163,95 € Verzendkosten BE : 6,50 € Totaalprijs : 170,45 €

Plantronics Backbeat Pro 2 en Voyager 8200 UC

Waar de meeste andere koptelefoons in deze vergelijking een minimalistische indruk maken, zijn de Plantronics Backbeat Pro 2 en Voyager 8200 UC juist vrij druk vormgegeven. Hoewel de twee koptelefoons een heel verschillende prijs hebben – de eerste kost gemiddeld 187 euro, waar de tweede 288 euro moet opbrengen – lijken ze afgezien van het kleurenschema als twee druppels water op elkaar.

Plantronics BackBeat Pro 2 BlackPlantronics BackBeat Pro 2 Black
Plantronics Backbeat Pro 2.

Voor de behuizing van de twee koptelefoons, die voor het grootste deel van plastic is gemaakt, zijn vele verschillende texturen en afwerkingen gebruikt. Het is een design waar je van moet houden en datzelfde geldt voor de nogal typische kleurstellingen die Plantronics heeft gekozen. De koptelefoons zitten prima en klemmen niet te veel, al zijn de oorschelpen wat ondiep, waardoor je oren de binnenkant raken. Jammer genoeg zijn beide koptelefoons niet uitgerust met scharnieren om de oorschelpen te laten opklappen. Dat maakt ze tamelijk omvangrijk om mee te nemen, waarbij Plantronics ook voor het duurdere model geen harde draagtas meelevert.

Op de oorschelpen treffen we een druk knoppenspel. De twee modellen zijn namelijk expliciet bedacht als zakelijke headset voor het aannemen van telefoongesprekken. Daarvoor hebben ze uiteraard de mogelijkheid met zowel je smartphone als pc tegelijk verbonden te blijven. De prettig licht aanvoelende knoppen zijn net als bij de Beats Studio 3 verwerkt onder het logo, de ring daaromheen laat je het volume wijzigen. Via Plantronics’ app kun je met de Voyager 8200 een aantal instellingen aanpassen die te maken hebben met de ingebouwde sensoren van dat model. Zo kan de headset je automatisch een seintje geven als de microfoon op ‘Mute’ staat terwijl je aan het woord bent of de muziek stilzetten als je de koptelefoon afzet. Met de Backbeat Pro 2 heb je maar weinig aan de app – instellingen aanpassen is er niet bij en iets als een equalizer ontbreekt ook.

Plantronics Voyager 8200 UC BlackPlantronics Voyager 8200 UC Black
Plantronics Voyager 8200 UC.

De geluidsweergave van beide koptelefoons is erg goed, met een duidelijke separatie van instrumenten, een vrij wijds geluidsbeeld, en een prima detailniveau. De Backbeat Pro 2 biedt de meest gebalanceerde klank van alle modellen onder de 200 euro. De Voyager 8200 UC is voor het grootste deel van het frequentiebereik nog neutraler, waarbij de bas wel erg ver wordt versterkt. Waar het bij de andere koptelefoons vaak fout gaat bij de weergave van hoge tonen, bieden de Backbeat Pro 2 en de Voyager 8200 UC een mooi sprankelende weergave. Helaas valt de ruisonderdrukking van het tweetal tegen: hoewel weinig bijgeluiden optreden, wordt er ook relatief weinig rumoer geblokkeerd. Vreemd is verder dat alleen het goedkopere model ook AAC ondersteunt – de Voyager 8200 UC biedt enkel aptX.

Meetresultaten

 • Backbeat Pro 2
 • Voyager 8200 UC

 • Backbeat Pro 2
 • Voyager 8200 UC

Winkel

Prijs BE

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

169,00 €

Prijsinformatie
169,00 €
0,00 €
169,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 169,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 169,00 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

172,50 €

Prijsinformatie
172,50 €
0,00 €
172,50 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 172,50 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 172,50 €

Mediamarkt.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

189,00 €

Prijsinformatie
189,00 €
0,00 €
189,00 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 189,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 189,00 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 12 werkdagen
Grootste assortiment zakelijke IT producten van België * GRATIS Verzending * Advies op maat *

191,18 €

Prijsinformatie
191,18 €
0,00 €
191,18 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 191,18 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 191,18 €

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 15:00 besteld, morgen in huis.

191,32 €

Prijsinformatie
191,32 €
0,00 €
191,32 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 191,32 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 191,32 €

PCKing.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
3,00 €
0,00 €
0,00 €

269,00 €

Prijsinformatie
254,00 €
15,00 €
269,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 254,00 € Verzendkosten BE : 15,00 € Totaalprijs : 269,00 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: onbekend

322,95 €

Prijsinformatie
319,00 €
3,95 €
322,95 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 319,00 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 322,95 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

332,95 €

Prijsinformatie
322,95 €
10,00 €
332,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 322,95 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 332,95 €

Winkel

Prijs BE

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 2 tot 5 weken verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

220,89 €

Prijsinformatie
220,89 €
0,00 €
220,89 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 220,89 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 220,89 €

dectdirect.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: Op een werkdag voor 21:30 besteld, morgen in huis!

246,84 €

Prijsinformatie
246,84 €
0,00 €
246,84 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 246,84 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 246,84 €

PCKing.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
3,00 €
0,00 €
0,00 €

249,00 €

Prijsinformatie
234,00 €
15,00 €
249,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 234,00 € Verzendkosten BE : 15,00 € Totaalprijs : 249,00 €

Reichelt.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: op voorraad

250,96 €

Prijsinformatie
244,01 €
6,95 €
250,96 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 244,01 € Verzendkosten BE : 6,95 € Totaalprijs : 250,96 €

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Levertijd: 3-5 dagen, alleen verzending

262,99 €

Prijsinformatie
259,00 €
3,99 €
262,99 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 259,00 € Verzendkosten BE : 3,99 € Totaalprijs : 262,99 €

My Media Center Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 3,5%
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 16:00 en je hebt het product morgen in huis.

263,95 €

Prijsinformatie
254,00 €
9,95 €
263,95 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 254,00 € Verzendkosten BE : 9,95 € Totaalprijs : 263,95 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 14 dagen

267,64 €

Prijsinformatie
267,64 €
0,00 €
267,64 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 267,64 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 267,64 €

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 16:00 en je hebt het product morgen in huis.
Grootste assortiment zakelijke IT producten van België * GRATIS Verzending * Advies op maat *

272,25 €

Prijsinformatie
272,25 €
0,00 €
272,25 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 272,25 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 272,25 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: onbekend

272,95 €

Prijsinformatie
269,00 €
3,95 €
272,95 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 269,00 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 272,95 €

KommaGo.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 21:00 en je hebt het product morgen in huis.

277,09 €

Prijsinformatie
277,09 €
0,00 €
277,09 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 277,09 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 277,09 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

278,95 €

Prijsinformatie
268,95 €
10,00 €
278,95 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 268,95 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 278,95 €

Conrad.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Leverbaar in 2 - 3 dagen

295,00 €

Prijsinformatie
295,00 €
0,00 €
295,00 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 295,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 295,00 €

Sennheiser HD 4.50 BTNC, Momentum 2.0 Over-Ear Wireless en PXC 550

Sennheiser stuurde ons voor deze test maar liefst drie modellen: de goedkopere HD 4.50 BTNC, alsmede de Momentum 2.0 Over-Ear Wireless en PXC 550, die beide in het hogere segment meedoen. Alle drie voelen degelijk aan. Ook de bediening is goed op orde. Bij de HD 4.50 BTNC en Momentum verloopt die via een reeks knopjes op de oorschelp, waarbij we ook een handige schuifknop aantreffen die je niet alleen naar voren of naar achteren kunt bewegen om van track te wisselen, maar ook kunt indrukken om de muziek te pauzeren.

Sennheiser PXC 550Sennheiser PXC 550
Sennheiser PXC 550.

De PXC 550, die we overigens al eens eerder bespraken, heeft wat meer high-end snufjes aan boord, al behoort een brede codec-ondersteuning daar helaas niet toe – net als de andere twee blijft die beperkt tot aptX. Je bedient de PXC 550 middels een aanraakgevoelig vlak op een van de opvallend gevormde oorschelpen, waarmee je net als bij bijvoorbeeld de modellen van Sony en Teufel afspelen en volume regelt via veegbewegingen. Via de Captune-app kun je met dit model een aantal handige functies regelen. Zo kan de koptelefoon automatisch herkennen wanneer je hem afzet om de muziek te pauzeren. Ook nuttig: Sennheiser heeft een schakelaar verwerkt in het scharnier, zodat de koptelefoon zichzelf automatisch uitzet als je hem inklapt. Dat is maar goed ook, want met noise cancelling ingeschakeld kan het accessoire volgens Sennheiser maar 20 uur mee op één acculading – alleen de HD 4.50 BTNC heeft met 19 uur een kortere looptijd.

De HD 4.50 BTNC ziet eruit als een simpeler versie van de PXC 550. De luxe ogende metalen accenten aan de zijkanten ontbreken, maar dat maakt ‘m wel lekker licht en de constructie voelt evengoed degelijk aan. De twee koptelefoons klemmen vrij sterk op het hoofd, waarbij de smalle hoofdband bij de HD 4.50 BTNC is voorzien van een wel erg dun kussentje. De binnenkant van de oorschelpen is vrij diep, maar ook smal, zeker bij de puntig toelopende oorschelpen van de PXC 550.

Sennheiser HD 4.50 BTNC Wireless, Over-Ear BlackSennheiser HD 4.50 BTNC Wireless, Over-Ear Black
Sennheiser HD 4.50 BTNC.

Het geluid van de PXC 550 kan overtuigen. De frequentierespons is mooi gebalanceerd en de klank gedetailleerd. De Sony WH-1000XM3, Plantronics Voyager 8200 UC en Bose QC35 II klinken wat ons betreft nog net iets beter; die bieden een ietwat breder geluidsbeeld met wat meer gelaagdheid. Fans van een diepe basweergave moeten het ook elders zoeken dan bij de PXC 550. Ook qua ruisreductie scoort de PXC 550 niet onverdienstelijk, maar weer zijn de koptelefoons van Sony en Bose net wat beter.

De goedkopere HD 4.50 BTNC heeft een rommeligere frequentierespons, wat leidt tot een ietwat holle klank door een piek in het middengebied. We meten in dat deel van de frequentierespons overigens ook een opvallend hoge vervorming. De extensie in het laag valt tegen en ook de hoge tonen blijven achter, hoewel de frequentierespons op zich een stuk gelijkmatiger is dan sommige concurrenten rond dit prijspunt. De ruisreductie is niet zo krachtig, al veroorzaakt het ruisreductiesysteem gelukkig ook niet al te veel bijgeluiden.

Sennheiser Momentum 2.0 Over-Ear Wireless BlackSennheiser Momentum 2.0 Over-Ear Wireless Black
Sennheiser Momentum 2.0 Over-Ear Wireless.

Qua uitstraling is de Momentum 2.0 Over-Ear Wireless een veel meer uitgesproken koptelefoon dan het andere tweetal van Sennheiser. Het fraai afgewerkte accessoire bestaat uit een mix van metaal en keurig afgestikt leer, wat luxe aandoet. De oorschelpen kunnen in tegenstelling tot bij de eerste generatie Momentum opklappen. Jammer dat de meegeleverde draagtas net als bij de PXC 550 een zacht exemplaar is, wat minder bescherming geeft tegen stoten.

De Momentum 2.0 Over-Ear Wireless biedt een warme klank met een wat aanwezige bas, die bovendien tot in het laagste deel van het frequentiespectrum blijft doorgaan. De lagere middentonen overheersen net als bij de HD 4.50 BTNC wel wat; hoge tonen hadden wat sprankelender gekund. Detail en geluidsbeeld zijn verder goed. Wel een duidelijke tegenvaller is de ruisreductie. Met slechts 8 dB aan reductie tussen 200 en 600 Hz en 7 dB tussen 600 en 2000 Hz, biedt de Momentum 2.0 Over-Ear Wireless veruit de slechtste demping van het gehele testveld – die, zoals de verhoogde waarde in het middengebied al doet vermoeden, gepaard gaat met vrij veel bijkomende ruis.

Meetresultaten

 • HD 4.50 BTNC
 • Momentum 2.0 Over-Ear Wireless
 • PXC 550

 • HD 4.50 BTNC
 • Momentum 2.0 Over Ear Wireless
 • PXC 550

Winkel

Prijs BE

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

135,99 €

Prijsinformatie
135,99 €
0,00 €
135,99 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 135,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 135,99 €

Mediamarkt.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

139,00 €

Prijsinformatie
139,00 €
0,00 €
139,00 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 139,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 139,00 €

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:30u besteld, morgen in huis

139,00 €

Prijsinformatie
139,00 €
0,00 €
139,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 139,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 139,00 €

Foka.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 1,3%
0,00 €
0,00 €
25,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

144,00 €

Prijsinformatie
144,00 €
0,00 €
144,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 144,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 144,00 €

kamera-express.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

144,00 €

Prijsinformatie
144,00 €
0,00 €
144,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 144,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 144,00 €

Amazon.de Marketplace NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden

145,00 €

Prijsinformatie
145,00 €
0,00 €
145,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 145,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 145,00 €

Cyberport.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
3,00 €
3,00 €
0,00 €
4,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Sofort lieferbar, Lieferzeit max. 1-3 Werktage

151,89 €

Prijsinformatie
138,90 €
12,99 €
151,89 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 138,90 € Verzendkosten BE : 12,99 € Totaalprijs : 151,89 €

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 17:00 en je hebt het product morgen in huis.

153,00 €

Prijsinformatie
153,00 €
0,00 €
153,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 153,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 153,00 €

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 21:00 besteld, morgen in huis.

153,60 €

Prijsinformatie
153,60 €
0,00 €
153,60 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 153,60 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 153,60 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

157,69 €

Prijsinformatie
157,69 €
0,00 €
157,69 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 157,69 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 157,69 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Levertijd 1 tot 2 dagen.

158,00 €

Prijsinformatie
158,00 €
0,00 €
158,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 158,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 158,00 €

Wifimedia.eu Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
8,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 16:00 en je hebt het product morgen in huis.

159,00 €

Prijsinformatie
159,00 €
0,00 €
159,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 159,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 159,00 €

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 3 dagen

166,90 €

Prijsinformatie
162,95 €
3,95 €
166,90 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 162,95 € Verzendkosten BE : 3,95 € Totaalprijs : 166,90 €

Coolblue.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

169,99 €

Prijsinformatie
169,99 €
0,00 €
169,99 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 169,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 169,99 €

fonQ.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 23:00 besteld, morgen in huis

170,90 €

Prijsinformatie
164,40 €
6,50 €
170,90 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 164,40 € Verzendkosten BE : 6,50 € Totaalprijs : 170,90 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

179,00 €

Prijsinformatie
179,00 €
0,00 €
179,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 179,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 179,00 €

Winkel

Prijs BE

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

199,00 €

Prijsinformatie
199,00 €
0,00 €
199,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 199,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 199,00 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

249,00 €

Prijsinformatie
249,00 €
0,00 €
249,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 249,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 249,00 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 14 dagen

272,99 €

Prijsinformatie
272,99 €
0,00 €
272,99 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 272,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 272,99 €

Winkel

Prijs BE

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

219,99 €

Prijsinformatie
219,99 €
0,00 €
219,99 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 219,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 219,99 €

Amazon.de Marketplace NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden

221,98 €

Prijsinformatie
221,98 €
0,00 €
221,98 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 221,98 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 221,98 €

Mediamarkt.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

235,00 €

Prijsinformatie
235,00 €
0,00 €
235,00 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 235,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 235,00 €

Wifimedia.eu Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
8,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:30 en je hebt het product morgen in huis.

259,00 €

Prijsinformatie
259,00 €
0,00 €
259,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 259,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 259,00 €

Cyberport.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
3,00 €
3,00 €
0,00 €
4,00 €
0,00 €
0,00 €