Apex Legends benchmarks: AMD vs Nvidia in de nieuwste battle royale!

124 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Apex Legends
 2. 2. Engine & systeemeisen
 3. 3. Testmethode & settings
 4. 4. Beeldkwaliteit
 5. 5. Benchmarks: Full HD (1920x1080)
 6. 6. Benchmarks: WQHD (2560x1440)
 7. 7. Benchmarks: Ultra HD (3840x2160)
 8. 8. Analyse: RTX 2080 vs. Radeon VII
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Reacties

Apex Legends

Dé nieuwste battle royale-game van het moment is Apex Legends met al meer dan 25 miljoen spelers. Het spel is gratis te downloaden en spelen, maar lukt je dat ook zonder een euro aan je pc uit te geven? Of is het tijd voor een upgrade? Wij sloegen aan het benchmarken!

Het genre battle royale-games is al een tijdlang populair, met titels zoals Player Unknown's Battlegrounds en Fortnite. De gigantische successen van deze games trekken uiteraard de aandacht van andere ontwikkelaars en uitgevers, die graag een graantje mee willen pikken van de hype. Vandaag bekijken we Apex Legends, een gloednieuwe gratis game die inhaakt op het concept van genoemde spellen. Dat betekent dat je samen met een berg andere spelers boven een arena wordt gedropt, waar je moet zien te overleven door wapens en upgrades te verzamelen, vijanden uit te schakelen en binnen de alsmaar kleiner wordende buitenring van het level moet blijven.

Apex Legends is ontwikkeld door Respawn Entertainment en is uitgebracht door EA. Het spel leent veel elementen en gameplay van de Titanfall-serie, eveneens door Respawn gemaakt. De game is momenteel beschikbaar voor pc (Windows), Playstation 4 en Xbox One. De ontwikkelaar heeft aangegeven cross-platform play in de toekomst te willen toevoegen, waardoor je met veel meer vrienden samen kunt spelen. Bovendien sprak Respawn Entertainment uit te willen gaan werken aan een versie voor Android, iOS en de Nintendo Switch.

Geen BT-7274 en geen Titans

Waar Titanfall 2 de nadruk op Titans legde, grote robots die je als pilot kon besturen, heeft Respawn deze machines geheel geschrapt in Apex Legends. Je vecht dus enkel tegen elkaar (in teams) met wapens waar je mee begint en upgrades die je onderweg tegenkomt. Titanfall 2 had nog een single player campagne, waar de geruststellende stem van de Titan BT-7274 je tips gaf en de tussenstand besprak. In Apex Legends is niet alleen BeeTee afwezig, geen enkele Titan is speelbaar en zo kom je dus alleen andere 'Legends' tegen. Apex Legends is enkel in multiplayer-modus te spelen en communicatie met je teamgenoten is makkelijker gemaakt dan in Titanfall middels 'pingen': het aanwijzen en markeren van wapens, gebouwen en vijanden.

Apex Legends is gratis verkrijgbaar en exclusief beschikbaar via EA's Origin-platform. De download bedraagt een ruime 20 gigabyte, wat voor een moderne game anno 2019 niet bijzonder groot is.

Engine & systeemeisen

Apex Legends draait net als Titanfall 2 op de Source-engine. Dat is inmiddels wel een oudje te noemen, die uiteraard nog in DirectX 11 draait. Respawn heeft er wel alles aan gedaan om deze engine zo goed mogelijk te optimaliseren. Zoals elke battle royale-game betaamt, zijn de systeemeisen daarbij niet erg hoog, om zoveel mogelijk gebruikers mee te kunnen laten spelen.

Als processor wordt ten minste een Intel Core i3 van de Skylake-generatie genoemd, maar ook de doorgaans minder snelle FX-4350 van AMD zou volgens de makers moeten voldoen om Apex Legends te draaien. Aanbevolen is de snelste Core i5 van de Ivy Bridge-generatie, die vandaag de dag niet meer als bijzonder snelle processor kan worden bestempeld. Het werkgeheugen moet minimaal 6 GB zijn, al zullen meer gebruikers tegenwoordig over 8 GB beschikken en zo voldoen aan de aanbevolen hoeveelheid.

De eisen qua videokaart zijn behoorlijk laag, met een GT 640 of HD 7730 als minimum om Apex Legends te kunnen spelen. Ook als aan 60 fps op 1080p-resolutie moet worden voldaan, zijn oudere kaarten van een paar generaties voldoende: een GTX 970 of R9 290. De hoeveelheid vram op de videokaart moet dan wel een stuk hoger zijn dan bij lage instellingen het geval is.

Systeemeisen Minimum Aanbevolen (60 fps)
CPU Intel Core i3 6300 / AMD FX-4350 Intel Core i5 3570K
Geheugen 6 GB 8 GB
Videokaart Nvidia GeForce GT 640 / AMD Radeon HD 7730 Nvidia GeForce GTX 970 / AMD Radeon R9 290
VRAM 1 GB 8 GB
Besturingssysteem Windows 7 64-bit Windows 7 64-bit of nieuwer

Testmethode & settings

We hebben Apex Legends getest op 13 verschillende videokaarten, uiteenlopend van mainstream modellen zoals de RX 570 en GTX 1060 tot de nieuwste high-end videokaarten zoals de AMD Radeon VII en de Nvidia GeForce RTX 2080 Ti. In onze game-reviews kun je standaard de AMD-kaarten herkennen aan de rode balkjes en de Nvidia-kaarten aan de groene balkjes.

Voor de test gebruiken we ons nieuwe GPU-testsysteem, dat bestaat uit de volgende componenten:

Voor de drivers hebben we bij het benchmarken van Apex Legends gebruik gemaakt van Nvidia's GeForce driver 418.91 en Radeon Software 19.2.2. In onderstaande tabel zie je een overzicht van de door ons gebruikte instellingen in Apex Legends voor de benchmark. De benchmark zelf draaien we door in de training-modus een vaste route te lopen. De framerate is in deze modus iets hoger dan tijdens een potje multiplayer, maar in laatstgenoemde scenario valt er geen repliceerbare benchmark te doorlopen. Hou daar dus rekening mee bij het doornemen van de testresultaten.

Apex Legends Video Settings Medium Ultra
Anti-aliasing None TSAA
Texture Streaming Budget Medium (3GB VRAM) Insane (8GB VRAM)
Texture Filtering Anisotropic 16X Anisotropic 16X
Ambient Occlusion Quality Medium High
Sun Shadow Coverage Low High
Sun Shadow Detail Low High
Spot Shadow Detail High Very High
Volumetric Lighting Enabled Enabled
Dynamic Spot Shadows Disabled Enabled
Model Detail Medium High
Effects Detail Medium High
Impact Marks Low High
Ragdolls Medium High

Beeldkwaliteit

Om je een idee te geven van hoe de verschillende grafische settings eruit zien, hebben we screenshots gemaakt met low, medium en ultra instellingen. Hieronder kun je de verschillen zien. Tip: klik de screenshots open voor een vergroting en vergelijk vervolgens met de pijltjestoetsen.

Benchmarks: Full HD (1920x1080)

Op full hd-resolutie (1080p) met medium instellingen valt Apex Legends al op gemiddeld 60 fps te spelen met een GTX 1050 Ti. Alle andere geteste videokaarten komen daar ruim boven en de helft ervan zit tegen de 144 fps limiet van het spel aan. Op ultra instellingen is er nog steeds een reeks videokaarten die dat voor elkaar krijgt, maar de rest behaalt een wat lagere framerate. De GTX 970 zit nog comfortabel boven de 60, net als de RX 570 en GTX 1060.

 • Medium (fps)
 • Ultra (fps)

Benchmarks: WQHD (2560x1440)

Waar de GTX 970 het op 1080p-resolutie met ultra instellingen nog goed deed, is dat op wqhd (1440p) met medium instellingen niet meer het geval. Ook de GTX 1050 Ti weet hier niet echt raad mee, maar de RX 570 en GTX 1060 behalen allebei wel een ruime 60 fps. Op ultra instellingen blijven ook deze kaarten onder de 60 beelden per seconde, en zijn het de GTX 1070 en RX Vega 56 die hier sterk genoeg voor zijn. Om Apex Legends op 1440p met ultra instellingen op een 144 Hz monitor voluit te draaien, is alleen de RTX 2080 Ti snel genoeg.

 • Medium (fps)
 • Ultra (fps)

Benchmarks: Ultra HD (3840x2160)

Op ultra hd-resolutie met medium instellingen tikken de RX Vega 64 en GTX 1080 de 60 fps net niet aan, wat de RTX 2060 dan weer wel lukt. De Radeon VII, GTX 1080 Ti en RTX 2070 zitten heel erg dicht bij elkaar wat betreft de gemiddelde framerate. Op ultra instellingen lukt het deze drie net niet meer om gemiddeld boven de 60 fps te blijven, waar de RTX 2080 Ti op meer dan 90 beelden per seconde uitkomt.

 • Medium (fps)
 • Ultra (fps)

Analyse: RTX 2080 vs. Radeon VII

Om dieper in te gaan op de prestaties van AMD en Nvidia, hebben we onze testruns met de Nvidia GeForce RTX 2080 en AMD Radeon VII - twee redelijk vergelijkbare videokaarten qua prestaties - uitgebreid geanalyseerd. We meten de frametimes van beide kaarten met behulp van OCAT 1.3.

De frametimes geven meer inzicht in hoe vloeiend het spel op de betreffende hardware draait. Voor elk gerenderd frame tijdens de benchmark meten we hoeveel milliseconden het duurde om dat frame te renderen. Hoe sneller een frame klaar is, hoe beter - daarmee is de framerate immers hoger. Bij frametimes zijn lagere scores dus beter, maar vooral de consistentie van de frametimes bepaalt hoe vloeiend de game-ervaring is. Binnen een seconde kunnen de meeste frames misschien wel snel gerenderd worden, als er één of twee frames bij zitten die er noemenswaardig langer over doen wordt dat door de meeste mensen als een stotter in de gameplay ervaren.

Frametimes: tijdgrafiek

Bij medium instellingen zijn de frametimes van zowel AMD als Nvidia erg laag; 6 tot 8 ms. Over de gehele linie toont Nvidia iets meer variatie, maar de pieken van AMD zijn juist wat groter. Op ultra neemt de RTX 2080 het voortouw met duidelijk lagere frametimes en eveneens lagere pieken. In beide gevallen zal de game echter prima speelbaar zijn; de frametimes zijn in geen geval hoger dan 14 ms.

 • Medium
 • Ultra

Frametimes: percentielgrafiek

De percentielgrafiek van de frametimes is een wat complexere manier om de prestaties van de videokaarten weer te geven, maar tegelijkertijd geeft het ook het meeste inzicht in de consistentie van de frametimes. Kort gezegd: een lage horizontale lijn is het beste. Voor de percentielgrafiek worden alle frametimes gerangschikt van laag naar hoog, en wordt per waarde het percentiel uitgerekend. De snelst gerenderde frames staan dus helemaal links, terwijl de moeilijkst renderbare frames in de rechterkant van de grafiek staan.

Opnieuw zien we dat op medium de verschillen klein zijn en op ultra de RTX 2080 sneller zijn frames gereed heeft. In de hoogste percentielen is een duidelijk stijging zichtbaar, maar over de gehele linie presteren beide kampen vrij consistent.

 • Medium
 • Ultra

Processorgebruik

Om te testen hoe de game gebruik maakt van de beschikbare cores en threads van de Core i9 9900K-processor, meten we met Afterburner elke seconde de processorbelasting per core. Vervolgens nemen we het gemiddelde van deze belasting per core/thread over de duur van de benchmark.

Dat Apex Legends een weinig cpu-intensieve game is, kan zelfs nog als understatement worden bestempeld. Op medium instellingen wordt de processor amper belast en zelfs dan wordt de belasting netjes verdeeld over de acht cores. In dit geval beperkt de engine het spel tot 144 fps, wat beide kaarten goed kunnen bijhouden. Daarom heeft de processor ook niet zoveel te doen. Op ultra instellingen moet er door de cpu iets meer werk verzet worden. Zelfs hier is de toename echter minimaal, en zijn de prestaties geheel gpu-afhankelijk.

 • Medium
 • Ultra

Conclusie

Apex Legends is een échte battle royale-game als het op prestaties aankomt. Vrijwel iedereen die dit gratis spel wil proberen, zal het kunnen draaien. Om bij deze competitieve shooter goed mee te kunnen doen, is een gemiddelde framerate van 60 of hoger aan te raden. Daarvoor heb je in ieder geval een GTX 1050 Ti of sneller nodig, en als je de kwaliteitsinstellingen of resolutie omhoog wil schroeven moet daar nog wel wat meer grafische rekenkracht voor uit de kast worden getrokken.

Qua benodigde processorkracht vraagt Apex Legends absoluut niet veel, wat ook reden is dat we onze cpu-scaling test voor deze review hebben achterwege gelaten. Deze game op basis van de Source-engine belast onze 8 cores heel evenredig en minimaal, wat duidelijk maakt dat er door Respawn erg goed is geoptimaliseerd. Wil je in Apex Legends een hogere framerate, dan moet je in vrijwel alle gevallen naar een snellere videokaart kijken, niet naar een snellere processor.

Apex Legends heeft qua grafische instellingen een hoop mogelijkheden, ook om het gebruikte vram te bepalen. Daarnaast draait het spel prima op de meeste videokaarten van zowel AMD als Nvidia. Voor 1440p en 4k met hoge instellingen voldoen alleen de nieuwe high end modellen, maar ook daarin zijn de systeemeisen alleszins redelijk te noemen.

Wat heb je nodig om Apex Legends met 60 fps te spelen?
  Medium Ultra
Full HD GTX 1050 Ti GTX 970 / RX 570
WQHD GTX 1060 / GTX 980 / RX 570 GTX 1070 / RX Vega 56
Ultra HD RTX 2060 / ~GTX 1080 / ~RX Vega 64 RTX 2080 / ~Radeon VII

Wil je zelf aan de slag met Apex Legends? Je kunt het spel gratis downloaden in EA's Origin-programma.

0
*