Sony 2019 TV preview: méér OLED en 8K LCD

23 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Sony OLED-televisies
 3. 3. Sony ZG9: 8K LCD-televisie
 4. 4. Reacties

Inleiding

Sony toonde afgelopen week haar nieuwe 2019 tv line-up aan de Nederlandse pers en wij waren er natuurlijk bij. Van een revolutie is geen sprake, Sony zet de lijn van de afgelopen jaren door. Dat betekent meer oled in het topsegment, waar het bedrijf de 'Master Series' positioneert als de ultieme televisies. Die Master Series bevat echter ook een 8K lcd-model, de eerste 8K televisie van de Japanse fabrikant. Sony biedt daarnaast ook een compleet aanbod van lcd-televisies in het midden- en hogere segment. We nemen alle nieuwe modellen met je door.

Sony XG70

Sony's lcd line-up voor 2019 is net als die van vorig jaar beperkt tot het midden- en het hogere segment; het budgetsegment laat Sony links liggen. De XG70, de instapserie voor dit jaar, is dan ook verkrijgbaar vanaf 43 inch en is standaard uitgerust met een ultra hd lcd-paneel. Sony laat full hd daarmee definitief achter zich. De X70 is is een direct-led model met een 50 Hz frequentie. Het demomodel dat Sony tijdens haar show toonde leek uitgevoerd te zijn met een VA-paneel, maar zoals we inmiddels van Sony gewend zijn kregen we helaas geen info over paneeltypes.

De XG70 is geschikt voor hdr-weergave - over de helderheid van de panelen hult Sony zich helaas ook in stilzwijgen - en de tv wordt aangedreven door Sony's X-Reality Pro processor. De XG70 is het enige model dat géén gebruik maakt van Android TV; in plaats daarvan wordt Sony's eigen - vrij kale - smart tv platform gebruikt. De XG70 komt naast 43 inch beschikbaar in 49, 55 en 65 inch beeldmaten. Net als alle andere lcd-modellen van dit jaar staat de XG70 op twee naar buiten wijzende voeten waar een aantal Sony soundbars precies tussen past. De randen rond het scherm van de XG70 zijn relatief dun en uitgevoerd van kunststof met een geborsteld aluminiummotief.

 • Sony XG70
 • XG70 detail

Sony XG80 en XG81

De volgende stap in het assortiment zijn de XG80 en XG81, twee modellen die op de voet na sterk op elkaar lijken. De XG80 en 81 maken net als de XG70 gebruik van Sony's X-Reality Pro processor, zijn hdr-geschikt en beschikken over lcd-panelen met een native refeshrate van 50 Hz. De demoschermen die wij zagen staan leken voorzien te zijn van ips-panelen. Dat betekent dat het contrast in de praktijk wat minder zal zijn dan bij modellen met een va-scherm, terwijl de kijkhoek juist beter is. De XG80 en XG81 maken gebruik van Android TV en hebben Google Assistant functionaliteit ingebouwd. Beide modellen worden geleverd met een afstandsbediening met ingebouwde microfoon. De XG80 komt beschikbaar in 43, 49, 65 en 75 inch, de XG81 moet het stellen zonder 75 inch versie.

 • Sony XG80
 • XG80 detail

 • Sony XG81
 • XG81 detail

Sony XG83 en XG85

Weer een stap hoger in de lcd line-up van Sony treffen we de XG83 (43 en 49 inch) en de XG85 (455, 65, 75 en 85 inch). Technisch zijn deze modellen identiek, alleen moet de kleinere XG83 het stellen zonder de 'Acoustic Multi-Audio' functie die de grotere XG85 modellen wél hebben.

Modellen met Acousti Multi-Audio hebben extra tweeters aan de zijkant achter het scherm, geplaatst op circa tweederde van de hoogte van de tv. Deze dienen ter aanvulling van het geluid van de down-firing luidsprekers onderin de televisies, en moeten zorgen voor betere stereoweergave en vooral ook voor een geluid dat meer uit het scherm lijkt te komen, in plaats van onder het scherm vandaan. Deze functie is behalve op de XG85 ook terug te vinden bij de XG95, waarover verderop meer. Een demo van het geluid op die laatste versie laat horen dat het geluid inderdaad wat 'hoger' lijkt te zijn, al worden de extra micro-tweeters alleen voor écht hoge tonen gebruikt en komt het gros van het geluid gewoon uit de luidsprekers onderaan het scherm.

De XG83 en XG85 zijn de eerste modellen in de 2019 line-up die beschikken over 100 Hz lcd panelen - van het IPS type voor zover wij konden zien - en worden aangedreven door Sony's X1 4K HDR processor. De TV's staan op dunne metalen voeten en zijn voorzien van een dunne rand van écht geborsteld aluminium, waar deze bij alle lagere modelseries van kunststof is.

 • Sony XG85
 • XG85 detail

Sony XG95

Sony's topmodel uit de 4K lcd range voor 2019 is de XG95. Deze televisies maken gebruik van een full array local dimming backlight - Sony wilde uiteraard niet vertellen hoeveel zones - en beschikken over de X1 Ultimate processor die ook in de Master Series modellen wordt gebruikt. De X1 Ultimate biedt het beste wat Sony op dit moment aan processing te bieden heeft. De XG95 beschikt net als de XG85 over Acoustic Multi-Audio speakers, waarbij zich extra tweeters boven, achter het scherm bevinden. De XG95 kan bovendien met Dolby Atmos geluid overweg, al is ons niet direct duidelijk geworden of de extra tweeters ook slim worden ingezet om de hoogte-kanalen te simuleren; dit zullen we uiteraard zelf gaan testen als we de tv in ons lab ontvangen.

Een andere vernieuwing bij de XG95 is de toevoeging van Apple HomeKit en Apple Airplay ondersteuning, functies die wij bij de modellen van vorig jaar nog niet terugzagen. De XG95 krijgt de beschikking over Sony's 'High Performance SoC', die we vorige jaar al in de AF9 oled televisie aantroffen en moet zorgen voor een snellere werking van het smart tv systeem.

De XG95 is de eerste televisie in de line-up die over de nieuwe 'Premium Smart Voice Remote' beschikt, een metaal(kleurige) afstandsbediening waarop naast de inmiddels standaard Netflix-knop nu ook een grote Google Play knop is terug te vinden. Dit is ongetwijfeld onderdeel van (commerciële) afspraken tussen Sony en Google, wij vragen ons wel af in hoeverre de consument hiermee gediend is en hopen dat dit geen begin van een trend is waarbij er steeds meer app-specifieke knoppen op afstandsbedieningen gaan verschijnen.

De XG95 komt beschikbaar in 55, 65, 75 en 85 inch, waarbij de schermen van de twee grootste beeldmaten voorzien zijn van een 'X-Wide Angle' coating die moet zorgen voor een betere kijkhoek van de gebruikte VA-panelen.

 • Sony XG95
 • XG95 voet
 • XG95 tweeter
 • XG95 remote

Sony OLED-televisies

De pronkstukken uit de nieuwe lineup van Sony zijn de nieuw modellen uit de Master Series, die Sony vorig jaar startte met de AF9 oled en ZF9 lcd televisies. De nieuwe Master Series modellen maken net als hun voorgangers gebruik van de X1 Ultimate processor, die tweemaal zoveel rekenkracht biedt als de X1 Extreme, de processor die voorheen het topmodel was. Resultaat is dat beelden verder geoptimaliseerd kunnen worden, met als visueel gevolg betere contrastoptimalisatie. Hiermee is het mogelijk om van normale sdr-beelden pseudo-hdr te maken, en betere scherpteverbeteringen uit te voeren, waarbij volgens Sony voor verschillende objecten binnen één beeld verschillende verscherpingsmethoden kunnen worden toegepast.


Sony AG8 (links) en AG9 (rechts) OLED-televisies

De Master Series televisies bieden ook een (uitgebreider) color management systeem, iets waar Sony tot vorig jaar minder mogelijkheden bood dan zijn concurrenten. Voor de gemiddelde consument biedt dit wellicht niet veel meerwaarde, maar voor puristen die hun televisies tot in de puntjes willen laten kalibreren kan dat nu nauwkeuriger gebeuren.

Om dat kalibreren makkelijker te maken kondigt Sony meteen ook ondersteuning van Autocal aan, waardoor de televisie na het installeren van een app kan ‘praten’ met Calman kalibratiesoftware. Hiermee kan het kalibreren van de televisie automatisch, en daardoor veel sneller verlopen. Sony volgt hiermee Panasonic, Samsung en LG, die deze functionaliteit al langer bieden. Als kers op de taart is er ook een gekalibreerde ‘Netflix Mode’ die automatisch geselecteerd wordt wanneer de app van deze streamingdienst gestart wordt. 

Sony AG8 OLED

De oled lineup wordt uitgebreid met twee nieuwe modellen, de AG8 en AG9, die de AF8 en AF9 van vorig jaar opvolgen. De AG8 behoort niet tot de Master Series en moet het stellen met een X1 Extreme beeldprocessor en een langzamere soc dan we in de AG9 terugvinden, die over de X1 Extreme beeldprocessor en een 'High Performance SoC' beschikt. Die soc is voor zover wij begrijpen dezelfde als die uit de AF9 van vorig jaar, waarvan we weten die die inderdaad een stuk vlotter is dan de chips die Sony tot dan toe gebruikte, wat de gebruikerservaring van Android TV sterk ten goede komt. 

De AG8 beschikt over Acoustic Surface Audio, waarbij het oled-paneel zélf in trilling wordt gebracht en zo als luidspreker dienst doet. Deze technologie gebruikt Sony al enige tijd bij haar oled-modellen, met goede geluidskwaliteit als resultaat. De AG8 komt beschikbaar in 55 en 65 inch. 

 • Sony AG8
 • AG8 voet
 • AG8 achterzijde

Sony AG9 OLED

De AG9 is het nieuwe topmodel uit de oled-lijn van Sony en is zoals gezegd een directe opvolger van de AF9. Het nieuwe model heeft niet alleen de high performance SoC van zijn voorganger overgenomen, ook de Acoustic Surface Audio+ technologie, waarbij de speakers in het scherm ook als center-speaker gebruikt kunnen worden door een externe receiver, vinden we op het nieuwe model terug.

Nieuw bij de AG9 zijn ondersteuning voor Apple Homekit en Airplay en de mogelijkheid om Dolby Atmos te decoderen. De AG9 krijgen bovendien ook de nieuwe Premium Smart Voice Remote, die we ook tegenkwamen bij de XG95 lcd-televisie. De AG9 is beschikbaar in 55, 65 en 77 inch, waarmee het de eerste Sony oled-televisie is die ook in deze grootste beeldmaat te koop zal zijn.

Het belangrijkste wapenfeit van de AG9 ten opzichte van de AF9 is dat het nieuwe model en stuk platter is geworden. De kleine voet is geheel te verwijderen, waardoor de nieuwe tv veel dichter tegen de muur te hangen is dan zijn voorganger.

 • Sony AG9
 • AG9 voet
 • AG9 bezel
 • AG9 achterzijde

Sony ZG9: 8K LCD-televisie

Sony komt dit jaar ook met haar eerste 8k-televisie, de ZG9. De televisie beschikt over een full array local dimming backlight, dat door Sony wordt aangeprezen als 'Backlight Master Drive'. Deze aanduiding kwamen we eerder tegen bij de ZD9 van een paar jaar geleden, een model dat beschikte over zeer fijnmazige local dimming en daarmee een uitstekende contrast behaalde. Sony claimt dat de ZG9 een twintigmaal beter contrast heeft dan haar normale lcd-modellen zonder local dimming, wat erop duidt dat de backlight van deze nieuwe tv van hetzelfde niveau of beter zal zijn dan die van de ZD9.

De tv heeft verder de beschikking over Acoustig Multi-Audio met vier naar voren gerichte luidsprekers. Net als de AG9 oled-televisie is de ZG9 ook als centerspeaker te gebruiken in combinatie met een externe receiver. Volgens Sony beschikken de hdmi-ingangen over alle functionaliteit van de HDMI 2.1 specificaties, wat dus ook betekent dat de ZG9 overweg kan met 8K 60Hz-signalen.

Sony had het toestel, dat in 85 en 98 inch beeldmaten beschikbaar komt, afgelopen week helaas nog niet in haar Nederlandse showroom staan, zodat we dit toestel niet zelf op de gevoelige plaat hebben kunnen vastleggen.


Sony ZG9 8K

Prijzen en beschikbaarheid

Op dit moment wilde Sony nog geen informatie met ons delen over adviesprijzen. Ook wanneer de nieuwe televisies precies in de winkel verschijnen moeten we nog even afwachten. Wij begrepen echter dat dit al vrij snel zal gebeuren, en we de nieuwe televisies mogelijk al binnen enkele weken in de Nederlandse showrooms kunnen bewonderen.


Het volledige overzicht van Sony's 2019 televisies

0
*