Philips 499P9H review: deze 32:9 monitor biedt ongekende werkruimte

36 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Philips 499P9H
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid en contrast
 5. 5. Uniformiteit
 6. 6. Kleurweergave
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Gaming: responstijd en inputlag
 9. 9. Energieverbruik
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Afbeeldingen
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 36 reacties

Conclusie

Bijna oneindige werkruimte, voor gigantische Excel-tabellen, enorme documenten of pakweg vier programma's die naast elkaar geopend zijn: dat is wat de Philips 499P9H belooft en levert met zijn 32:9 dubbele qhd-paneel. In vergelijking met twee gewone qhd-monitoren is de afwezigheid van een stel randen visueel een verademing, al is een stukje software om toepassingen te positioneren aan te raden. De Windows-functionaliteit om met sneltoetsen programma's te 'docken' aan een schermrand zijn niet echt toereikend bij een paneel als dit. Hiervoor bestaan echter (gratis en betaalde) opties, al lijkt Philips die voor dit scherm niet zelf te bieden.

Na de nodige tijd werken aan de 499P9H willen we er eigenlijk geen afstand meer van doen: wie eenmaal gewend is aan veel werkruimte keert niet graag terug naar een enkel beeldscherm met standaardafmetingen, en dit is net weer een stap verder qua prettige werkomgeving. Daarbij levert Philips ook een heel aardige feature set mee, van de handige Hello camera tot de docking-functionaliteit. Die is wat ons betreft heel behoorlijk, maar met twee belangrijke kanttekeningen: de stroomlevering is beperkt tot 65 watt (voldoende voor veel, maar zeker niet alle laptops met usb-c), en de bedrade netwerkverbinding haalt bij lange na niet de beloofde gigabit. Een versie met Thunderbolt docking die deze beperkingen zou wegnemen zou wat ons betreft het overwegen waard zijn, zelfs als die dan een paar honderd euro duurder zou uitvallen. 

Voor multitaskers en Excel-tijgers is de 499P9H momenteel het summum.

Dat brengt ons op de prijs: die stevig wanneer je de vergelijking maakt met twee standaard 27-inch 16:9 qhd-monitoren. Je hoeft niet heel hard te zoeken om voor 1000 euro vier van dat soort schermen te kopen. Of gewoon twee, waarbij je de helft bespaart. Maar, dan heb je wel een voller bureau, en mis je de docking-functie en de webcam - bovenal is het een heel andere ervaring. Ultrawide schermen koop je niet om de meeste pixels voor je euro's te krijgen, maar voor een omgeving die optimaal aansluit op jouw werkzaamheden. Wie het eenmaal heeft ervaren, is doorgaans snel 'om'. Dat geldt ook voor deze overtreffende trap binnen het ultrawide-segment. Voor multitaskers en Excel-tijgers is de 499P9H momenteel het summum, en daarvoor betaal je een premium.

Bekijken we de 499P9H in vergelijking met wat je neertelt voor een 'standaard' ultrawide qhd-scherm, dan valt de prijs bovendien nog best mee. Hoewel dat segment ook wel wat prijsdaling heeft gezien, is 700 euro nog altijd een vrij gangbaar bedrag, zeker voor een ergonomisch model met usb-c. De meerprijs voor bijna 50% meer werkruimte is in die vergelijking alleszins acceptabel. 

Omdat de 499P9H bovendien een heel goede beeldkwaliteit biedt, is het wat ons betreft dan ook een regelrechte aanrader voor wie tot de doelgroep behoort. Op het vlak van docking zijn er net wat te veel beperkingen om een Ultimate Product award uit de kast te halen, maar een Excellent Choice is zeer beslist verdiend.


Philips 499P9H


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Philips Brilliance 499P9H

Philips Brilliance 499P9H

 • 49 inch
 • 109 ppi
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 60 Hz
 • HDR
 • HDMI
 • DisplayPort
 • AdobeRGB
 • 5 ms
 • 450 cd/m²
 • 3000 : 1

€ 1.030,19

1 winkel
0
*