Samsung 2019 TV preview: QLED op niveau van OLED!?

71 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Nieuwtjes en verbeteringen voor 2019
 3. 3. Samsung 2019 UHD televisies
 4. 4. Samsung 2019 QLED LCD televisies
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Reacties

Inleiding

Samsung toonde vorige week voor het eerst haar complete televisie line-up voor dit jaar aan de Europese pers. Hardware.Info was erbij om de nieuwe modellen aan een eerste korte, maar kritische blik te onderwerpen. Het modelgamma voor 2019 bestaat uit méér 8K televisies, sterk verbeterde 4K qled modellen en een hele serie gewone uhd-televisies. Tijd voor een overzicht. 


Samsung Q90R

Samsung is al tijden de grootste televisiefabrikant in de Nederlandse markt. Het ontbreken van oled heeft het bedrijf de afgelopen jaren echter parten gespeeld in het high-end segment, waar het veel marktaandeel verloren heeft aan de oled-televisies van de concurrentie. Met de introductie van 'qled' hoopte Samsung twee jaar geleden (in naam) een goed alternatief voor oled te bieden, maar vooral qua zwartwaarden en kijkhoeken konden die televisies het in 2017 niet opnemen tegen de oleds van de concurrentie.

Met het Q9 topmodel van vorig jaar maakte Samsung een duidelijke stap in de goede richting en de nieuwe qled modellen van dit jaar moeten de zwakke punten ten opzichte van oled verder wegpoetsen. Samen met de voordelen van Samsung's technologie - een veel hogere helderheid en een groter kleurvolume - moet dat de nieuwe qled-modellen terug aan te top helpen. Maar wordt de achterstand op oled helemaal ingelopen en kunnen de nieuwe qleds qua prijs mee met de oled-televisies van de concurrentie? In dit artikel proberen we voorzichtig een eerste antwoord op die vragen te geven.

LCD verder doorontwikkeld

Van de grote vijf televisiefabrikanten is Samsung de enige die geen oled-televisies aanbiedt. Samsung staakte de ontwikkeling van rgb-oled technologie voor televisies nadat het in 2013 één oled-model op de markt had gebracht. Het lukte Samsung namelijk niet de eigen oled-technologie voor televisies voldoende duurzaam en betaalbaar te produceren. Om die reden besloot het verder in te zetten op lcd voor de korte termijn en microled voor de langere termijn.

Aartsrivaal LG had ondertussen belangrijke patenten op RGBW-oled technologie van Kodak overgenomen en ging daarmee wél vol door met de ontwikkeling van oled-televisies. Vijf jaar later heeft LG haar oled-technologie verder verfijnd en levert het haar panels ook aan onder andere Panasonic, Sony en Philips TV.  Of LG genegen zou zijn om oled-panelen aan aartsrivaal Samsung te leveren weten wij niet, maar Samsung leek en lijkt sowieso niet bij haar Koreaanse buur aan te willen kloppen om die in te kopen.

Samsung hoopt met microled-schermen een alternatief voor oled te bieden. Sinds begin vorig jaar toont Samsung 'The Wall', een reusachtig microled scherm, en op de CES begin dit jaar toonde het ook een kleinere 75 inch microled-televisie. In de praktijk zijn dit echter niet meer dan technologiedemo's: de schermen zijn niet daadwerkelijk (voor zinnige prijzen) te koop en het zal ook nog jaren duren voordat dat wel zo is.


Samsung microled: in potentie prachtig, maar voorlopig nog niet geschikt voor massaproductie en daardoor onbetaalbaar

Samsung is voorlopig dus veroordeeld tot lcd-technologie, waarbij het als enige fabrikant echt blijft innoveren op de beeldkwaliteit hiervan en lcd niet alleen inzet als als een betaalbare categorie onder de topmodellen met oled-schermen. Waar lcd bij Philips, Panasonic, LG en in zekere mate ook bij Sony inmiddels geen plaats meer heeft in het high-end segment, en we dure features als full array local dimming en heldere backlights langzaam zien verdwijnen ten faveure van lagere prijspunten, maakt Samsung dit jaar duidelijk een tegenovergestelde beweging.


Samsung gebruikt demo's die we vooral van oled-fabrikanten kennen met heldere elementen voor een zwarte achtergrond, bedoeld om het sterk verbeterde contrast van de nieuwe qled tv's aan te tonen.

Op het Q60R instapmodel na maken alle nieuwe televisies uit de qled lcd-range voor 2019 namelijk gebruik van full array local dimming met een significant aantal zones, en maximale helderheden die oplopen tot 2000 nits bij de top van de 4K range en zelfs 4000 nits voor de Q950R 8K televisies. Samsung laat bovendien zien dat het de beperkte kijkhoek van VA-lcd technologie ook (grotendeels) heeft opgelost met een nieuw filter, dat voor een betere verspreiding van het licht zorgt en de kijkhoek daarmee sterk verbetert. Samsung lijkt daarmee de enige fabrikant te zijn die écht probeert het maximale uit haar lcd-4k televisies te halen, en daarmee inloopt op oled waar het zwakke punten had, terwijl de hogere maximale helderheid een potentieel voordeel blijft bij gebruik in heldere ruimtes.

Nieuwtjes en verbeteringen voor 2019

Zowel op software als op hardwarevlak belooft Samsung dit jaar een aantal vernieuwingen. Deels hebben we die in de praktijk al kunnen aanschouwen, deels moeten we afgaan op de informatie die ons gegeven is.

Ultra Viewing Angle

De belangrijkste vernieuwing voor dit jaar is de introductie van ‘Ultra Viewing Angle’, een nieuw filter dat Samsung dit jaar toepast bij de topmodellen van de qled-range. Technische details over de precieze werking van het filter werden niet gegeven, maar naar wij begrijpen is het een extra laag bovenop het lcd-paneel dat het licht dat door de lcd-cellen komt wijder verspreid, wat de kijkhoek van de schermen sterk ten goede komt. Een nadeel van de VA-lcd technologie die Samsung voor haar televisies gebruikt is namelijk dat de kijkhoeken relatief beperkt zijn. Bekijk je een VA-scherm van opzij, dan nemen helderheid, contrast en ook kleurweergave sterk af.


Het nieuwe Ultra Viewing Angle zorgt voor sterk verbeterde kijkhoeken

Door toepassing van het Ultra Viewing Angle filter blijven contrast en kleurweergave nu overduidelijk veel beter, al neemt de helderheid nog wél zichtbaar af. Wij hebben vrij uitgebreid gekeken naar de modellen met Ultra Viewing Angle en wat Samsung daarmee voor elkaar heeft gekregen is echt indrukwekkend. Ook onder grote kijkhoek blijft de kleurbalans grotendeels intact en is van verhoging van het zwartniveau - in de redelijk verlichte ruimte waar wij de televisies bekeken - nauwelijks sprake. Voor zover wij kunnen beoordelen blijft oled op dit vlak nog altijd beter, maar onder normale kijkhoeken lijkt Samsung het gat nu grotendeels of zelf geheel gedicht te hebben. Uiteraard zullen wij dit nader bekijken zodra we de eerste schermen in ons testlab hebben, maar onze eerste indrukken zijn dus zeer positief.

Quantum Processor

Samsung voorziet sommige modellen dit jaar ook van een nieuwe ‘quantum processor’, een – net als qled – wat ongelukkig gekozen marketingnaam voor iets wat zeker geen quantum computer is, maar waarmee een verbeterde octa-core ‘Muse’ signaalprocessor bedoeld wordt. De quantum processor is er in twee smaken, een 4K en een 8K model. Ook over de werking van deze chip werd weinig technische informatie gedeeld, maar highlights zijn verbeterde ‘AI upscaling’ die beelden met lagere resoluties slim moet omzetten naar 4K en 8K en daarbij een scherper beeld belooft, maar ook ruis en compressieartefacten effectief moet wegwerken. In hoeverre deze processing op dit vlak écht is verbeterd ten opzichte van vorig jaar durven we nu nog niet te zeggen.

Behalve beeldverbeteringen belooft Samsung ook slimme verbetering van het geluid bij de qled-modellen. De televisies zouden automatisch moeten herkennen wat voor soort geluid (sport, nieuws, films) er wordt weergegeven, waarna het speakersysteem daarop wordt aangepast. Samsung belooft bovendien dat het geluid wordt aangepast aan de grootte van de luisterruimte en de plaatsing van de tv. Hoe dit precies werkt werd ons niet direct duidelijk, hier komen we uiteraard ook op terug als we de eerste modellen ter test hebben.

Smart TV en slimme assistenten

Ook in 2019 maakt Samsung gebruik van Tizen voor haar Smart TV-systeem, waarbij kleine verbeteringen zijn doorgevoerd ten opzichte van vorig jaar. De belangrijkste daarvan is ‘AI Discovery’, waarmee het mogelijk wordt om vragen aan de tv te stellen waarna deze zelf uitvogelt uit welke bron het beste antwoord gehaald kan worden. Als voorbeeld wordt gegeven dat je de tv vraagt ‘toon me een lijst met actiefilms’, waarna de televisie tien voorbeelden voorschotelt. Door het commando ‘speel de tweede af’ te geven, selecteer je een titel, waarna de televisie vraagt via welke dienst je deze wilt afspelen wanneer deze bij verschillende bronnen beschikbaar is.

De televisies maken hiervoor gebruik van Samsung’s Bixby assistent, die overigens nog steeds geen Nederlands praat en dat naar het zich laat aanzien ook niet gaat doen dit jaar. Bovenstaand voorbeeld zal in de praktijk dus in het Engels moeten gebeuren. Behalve Bixby hebben de qled modellen ‘werkt met Google Assistant en Alexa’ ondersteuning aan boord. Daarnaast ondersteunt Samsung dit jaar ook Apple’s AirPlay 2 en – als enige – iTunes Movies en TV shows. Heb je dus iTunes content, dan kan je dit ook direct op de nieuwe Samsung qled televisies afspelen via een ingebouwde app.

Ambient Mode

De Ambient Mode die Samsung vorig jaar introduceerde wordt dit jaar verder uitgebreid. De ambient mode biedt de mogelijkheid om de televisie in de uit-stand beeld weer te laten geven dat lijkt op de achtergrond achter het scherm. Door met je smartphone een foto van de omgeving rond het scherm te maken, wordt deze achtergrond als een digitaal behangetje op de tv getoond, waardoor je niet tegen een groot zwart scherm aan hoeft te kijken. In de praktijk werkt dit heel aardig, al is het nadeel natuurlijk dat de tv wel continu energie verbruikt.

Voor 2019 is deze ambient mode uitgebreid. Demo’s toonden vlindertjes die over het scherm vlogen en op rand van het scherm landden. Daarnaast kan je eigen foto’s – al dan niet voorzien van filters - tonen in de ambient mode en kan de tv abstracte vormen tonen, waarbij kleuren uit jouw interieur worden gebruikt. Ook hiervoor geldt dat je eerst een foto maakt met de bijbehorende smartphone app, waarna de tv de dominante kleuren op het scherm laat terugkomen.

Samsung 2019 UHD televisies

Vorige haar verdeelde Samsung haar televisies in drie klassen: qled in de top, premium uhd daaronder en vervolgens normaal uhd. Dit jaar schrapt Samsung de 'premium udh' aanduiding en wordt er alleen nog gesproken over qled en udh. De uhd modellen zijn minder geavanceerd en uiteraard ook goedkoper dan de qleds. Hoewel alle televisies voorzien zijn van ultra hd panelen, bieden de normale udh-modellen geen (geavanceerde) local dimming, geen groot kleurbereik en wordt bij de meeste modellen ook gebruik gemaakt van 50Hz-panelen in plaats van de 100Hz-exemplaren uit de qled range.

Samsung RU7100 en RU7300

De eerste nieuwe modellen zijn de RU7100 en Ru7300. De eerste nieuwe, want de NU7090 serie van vorig jaar blijft ook beschikbaar en is gepositioneerd onder de RU7100 en RU7300. Beide zijn geschikt om hdr weer te geven, hebben een 'Slim Design' met 'Clean Cable Solution' waarbij je de kabels netjes kunt wegwerken, beschikken over bluetooth en hebben een infraroodafstandsbediening.

Het enige verschil tussen de RU7100 en de RU 7300 zit hem in het feit dat de 7100 een normaal vlak model is, terwijl de 7300 curved is. Daarmee is het meteen ook de enige gebogen televisie in het 2019 productgamma, alle overige televisies zijn gewoon vlak. Beide modellen staan op twee omgekeerde Y-vormige voetjes en hebben een bijna zwarte afwerking. De RU7100 komt beschikbaar in 43, 50, 55, 58, 65 en 75 inch, de curved RU7300 zal alleen in 49, 55 en 65 inch te koop zijn.

 • Samsung RU7100
 • Samsung RU7100 detail

 • Samsung RU7300
 • Samsung RU7300 detail

Samsung RU7400 en RU7410

Boven de 7100 en 7300 vinden we de RU7400 (zwart) en RU7410 (wit). Dit model staat op een plat liggende V-vormige voet en is het eerste model dat voorzien is van ondersteuning voor Samsung's Bixby assistent. De tv wordt daartoe geleverd met een bluetooth afstandsbediening met ingebouwde microfoon. Een andere verbetering ten opzichte van de 7100 en 7300 modellen is 'Dynamic Crystal Color, waarmee verbeterde kleurweergave bedoeld wordt.

 • Samsung RU7400
 • Samsung RU7400 detail

 • Samsung RU7410
 • Samsung RU7410 detail

Samsung RU8000

De RU8000 is het topmodel uit de normale uhd-serie. Deze tv beschikt als enige over een 100 Hz paneel, en daarnaast over 'Real Game Enhancer' technologie. Deze game modus omvat ondersteuning voor AMD FreeSync, en specifiek voor gaming bedoelde beeldinstellingen die motion blur en judder moeten verminderen. De input lag  zou bovendien minder dan 16 milliseconde moeten bedragen.

 • Samsung RU8000
 • Samsung RU8000 detail

Samsung 2019 QLED LCD televisies

De high-end televisies van Samsung worden net als voorgaande jaren als ‘QLED’ in de markt gezet. We hebben hier eerder uitgebreid over geschreven, maar het is goed om nogmaals duidelijk te maken dat qled niets meer is dan Samsung's marketingnaam voor haar high-end lcd televisies met een quantum dot filter voor de backlight, dat zorgt voor een breder kleurbereik dan wat met standaard witte leds mogelijk is. Anders dan de afkorting doet vermoeden heeft qled dus niets met oled van doen, het is gewoon lcd-technologie. De gelijkenis in naam tussen qled en oled vinden wij nog altijd op z'n zachtst gezegd ongelukkig, maar daar zullen we nu niet voor het derde jaar op rij dezelfde riedel over afsteken. 

Voor modeljaar 2019 heeft Samsung de typenummers van de modelseries aangepast. Vorig jaar en het jaar ervoor hadden opeenvolgende televisies namelijk dezelfde typenummer, waardoor er bijvoorbeeld twee verschillende Q9 versies waren, een 2017 en een 2018 model,  met verschillende specificaties. Voor 2019 geldt dat alle modelnummers er sowieso een 0 achter geplakt hebben gekregen, de Q9 is nu dus Q90 geworden. Daarnaast eindigen alle 2019 modellen op een ‘R’, wat dus betekent dat de Q90 voor dit jaar als Q90R door het leven gaat. De verwachting is dat Samsung volgend jaar dezelfde modelnamen aanhoudt, maar dan met een andere letter als achtervoegsel.

Samsung Q60R

De qled range voor 2019 begint met de Q60R die beschikbaar komt in 43, 49, 55, 65, 75 en 82 inch. Prijzen maakt Samsung op dit moment nog niet officieel bekend, maar in de wandelgangen begrepen wij dat de 43 inch versie 999 euro moet gaan kosten en de 55 inch variant een adviesprijs van ‘net onder 1500 euro’ krijgt. In beide gevallen gaat het om adviesprijzen, de praktijk van de afgelopen jaren leert dat prijzen in de praktijk lager uit zullen vallen.

De Q60 is het basismodel uit de qled-serie en is als enige uit de range van 2019 uitgerust met een edge-led backlight. Over de maximale helderheid van de Q60 rept Samsung met geen woord, maar wij gokken dat deze ergens tussen de 500 en 700 nits ligt. De tv  beschikt over Ambient Mode, de 4K versie van de nieuwe Quatum Processor en belooft 100% kleurvolume, waarmee Samsung bedoeld dat de tv heel het DCI-P3 kleurbereik afdekt. Ook de 'Real Game Enhancer' functionaliteit van de RU8000 is uiteraard op de Q60R terug te vinden. De Q60R staat op twee omgekeerd Y-vormige voetjes en heeft een glad afgewerkte achterkant met een licht reliëfje.

 • Samsung Q60R
 • Samsung Q60R detail
 • Samsung Q60R detail

Samsung Q70R

De Q70R biedt alle functionaliteit van de Q60, maar vult dit aan met een full array local dimming backlight – aangeduid als ‘Direct Full Array 4X - en een opgegeven helderheid van 1000 nits. Hoeveel zones de Q70R precies heeft werd niet verteld, maar naar wij begrijpen gaat het om ‘tientallen’ in plaats van honderden zones. Qua design lijkt de Q70R sterk op de Q60, ook deze tv staat dus op range omgekeert Y-vormige voetjes en heeft een licht bollende, strak afgewerkte achterzijde. De Q70R zal te koop zijn in 49, 55, 65, 75 en 82 inch beeldmaten. Prijzen zijn ook niet nog niet vrijgegeven, maar naar wij begrijpen zal de 55 inch versie waarschijnlijk op 1999 euro geïntroduceerd worden.

 • Samsung Q70R
 • Samsung Q70R detail
 • Samsung Q70R detail

Samsung Q80R

De Q80R is de volgende stap omhoog in de range. De backlight van dit model is helderder, waardoor de maximale helderheid uitkomt op 1500 nits. Het aantal zones waarin de backlight gedimd kan worden is echter gelijk aan dat van de Q70R. Qua design is de Q80 duidelijk anders. De TV staat op een liggende T-vormige voet die centraal onder het scherm vandaan komt en zo’n tien centimeter achter het scherm omhoog krult richting het scherm. De Q80R komt alleen in 55 en 65 inch, over prijzen van dit model kunnen we nog niets melden.

 • Samsung Q80R
 • Samsung Q80R detail
 • Samsung Q80R detail

Samsung Q85R

De Q85 lijkt uiterlijk sterk op de Q8 en beschikt ook over een T-vormige voet, zij het dat deze uit twee dunne stroken bestaat en dus nog wat ‘lichter’ oogt. De Q85R is voorzien van een externe one connect box waarop alle externe apparatuur wordt aangesloten, en vanwaar één dunnen kabel richting het scherm loopt. Samsung heeft niets aan dit concept veranderd ten opzichte van vorige jaar, zie voor meer informatie dus onze 2018 preview.

De Q85 biedt daarnaast een ‘Direct Full Array 8X’ backlight, die uit (ongeveer) tweemaal zoveel zones bestaat als de backlight van de Q70R en Q80R, zodat het beeld fijnmaziger gedimd kan worden, terwijl de maximaal opgegeven helderheid ook bij dit model 1500 nits bedraagt. Het precieze aantal zones is afhankelijk van de grootte van het scherm en wordt niet door Samsung bekend gemaakt. De Q85R komt beschikbaar in 55, 65 en 75 inch, tegen vooralsnog onbekende prijzen.

 • Samsung Q85R
 • Samsung Q85R detail
 • Samsung Q85R detail

Samsung Q90R

Het reguliere topmodel voor 2019 is de Q90R, de directe opvolger van de Q9FN waar wij vorig jaar vrij enthousiast over waren. De Q90R belooft een piekhelderheid van 2000 nits en beschikt over een ‘Direct Full Array 16X backlight, met wederom meer zones dan de Q85R. Het aantal zones is naar wij begrepen gelijk aan dat van de Q9FN van vorig jaar, wat betekent dat het 65 inch model 480 individueel dimbare zones heeft, terwijl dit bij de 55 inch versie iets lager ligt en de grotere modellen mogelijk juist wat meer zones krijgen. De tv staat op een compacte, gebogen metalen voet in het midden onder het scherm. De Q90R zal te koop zijn in 55, 65, 75 en 82 inch, waarbij de 55 inch versie zo'n 2750 euro moet gaan kosten naar wij begrepen. Samsung heeft alle genoemde prijzen overigens nog niet bevestigd.

 • Samsung Q90R
 • Samsung Q90R detail
 • Samsung Q90R detail

Samsung Q950R

Samsung was eind vorig jaar de eerste fabrikant die met de Q900R een 8K televisie op de markt bracht, en dit jaar wordt het 8K aanbod verder uitgebreid met de nieuwe Q950R serie met beeldmaten variërend van 55 tot 98 inch. De Q900R zal daarmee al vrij snel na zijn introductie weer van de markt verdwijnen.

Verbeteringen bij de nieuwe Q950R zijn de toevoeging van het nieuwe Ultra Wide Angle filter en volledige HDMI 2.1 functionaliteit, inclusief full-bandwidth 48 Gbps poort die geschik zijn voor 8K 60Hz signalen. De Q900R moest het doen met normale HDMI 2.0b poorten, waarbij de beeldsnelheid in 8K beperkt is tot 30 Hz. De Q950R heeft uiteraard een full array local dimming backlight en zou tot 4000 nits aan piekhelderheid moeten leveren. De komst van de nieuwe modelserie met een groot aantal beeldmaten betekent overigens niet dat 8K nu mainstream gaat worden. Prijzen maakte Samsung nog niet bekend, anders dan dat het 98 inch model een prijs van 'zes cijfers' zal krijgen. 

 • Samsung Q950R
 • Samsung Q950R detail
 • Samsung Q950R detail

Conclusie

Onze voorlopige conclusies op basis van wat we gezien hebben is erg positief. De nieuwe qled-modellen, en dan vooral de nieuwe Q80 en zeker Q85 en Q90, laten met hun hoge helderheid én goede zwartwaarden een uitstekende indruk achter. De schermen zijn overduidelijk helderder dan de oled-modellen van de concurrentie, terwijl het zwartniveau - in de niet-verduisterde demoruimte - prima in orde lijkt te zijn en Samsung de kijkhoeken van de nieuwe televisies sterk heeft verbeterd. Voor wie vaak televisie kijkt in een helder verlichte ruimte lijken de nieuwe Samsung qled modellen in potentie dus een goede keuze.

Prijzen voor de nieuwe modellen heeft Samsung nog niet bekend gemaakt, maar de prijsinformatie die wij in de wandelgangen opvingen geven aan dat de qled modellen wederom stevig aan de prijs zullen zijn. Geruchten over zo'n 2750 euro voor de 55 inch versie van de Q90R maken dit toestel vrijwel zeker aanzienlijk duurder dan de meeste 2019 oled-modellen van de concurrentie, en zo'n tweemaal duurder dan de straatprijzen die we nu zien voor sommige 2018 oled-televisies. Het is uiteraard afwachten of de genoemde prijzen kloppen, of dat de televisies toch op een lager prijspunt de markt in zullen komen. Hoe dan ook zullen wij onze best doen om de nieuwe televisies zo snel mogelijk aan een grondige test te onderwerpen!

0
*