Samsung Galaxy S10e, S10 en S10+ preview: Topmodel in drievoud

57 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Scherm en behuizing
 3. 3. Features
 4. 4. Camera's: Drie, vier of vijf
 5. 5. Hardware en software
 6. 6. Prijzen en beschikbaarheid
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Zojuist presenteerde Samsung in San Francisco zijn nieuwe high-end smartphone voor 2019: de Galaxy S10. Daarmee komt aan de vooravond van het Mobile World Congress een einde aan maanden van geruchten en speculatie. Zoals al eerder verwacht, komen naast de 'gewone' S10 nog twee andere varianten uit, beide voorzien van het nummer '10'. Gisteren gaf Samsung ons alvast een sneak preview van de drie nieuwe telgen op zijn Nederlandse hoofdkantoor in Amsterdam. Onze eerste indrukken lees je hier.

Drie verschillende toestellen

Zowat alles van de plannen van Samsung was de afgelopen maanden al uitgelekt. Zo verschenen al technische details over de nieuwe Exynos-soc die het hart vormt van de nieuwe toestellen, kwamen gegevens over het camerasysteem naar buiten, en zagen we al het 'Infinity-O'-display, dat de nieuwe toestellen een herkenbaar uiterlijk meegeeft. De laatste dagen kwamen zelfs televisiecommercials en high-res persrenders voor de toestellen naar buiten, die weinig aan de verbeelding overlieten voor wat betreft het uiterlijk van de Galaxy S10-reeks.

Het is dan ook geen grote verrassing meer dat de Galaxy S10-reeks uit drie verschillende toestellen bestaat. Net als bij de Galaxy S9-serie verschijnt er een weer een 'normale' Galaxy S10-variant en een Galaxy S10+ met een forsere schermdiagonaal. Ditmaal zijn er minder verschillen tussen de twee dan vorig jaar: had bij de S9 bijvoorbeeld alleen de S9+ een tweede camera aan de achterzijde, bij de Galaxy S10 hebben beide smartphones er evenveel. Nieuw dit jaar is de Galaxy S10e, voorzien van een kleiner scherm, dat bovendien niet gekromd is.

Over de in San Francisco weer getoonde Galaxy Fold verschenen de afgelopen maanden veel minder nieuwtjes. Op het event in Amsterdam was het bijzondere apparaat, dat zich door het 7,3 inch 'Infinity Flex'-display laat uitvouwen tot tablet, nog niet te zien. De opvouwbare smartphone van Samsung moet in het tweede kwartaal van 2019 uitkomen, maar over de precieze beschikbaarheid of prijs in Nederland wilde de fabrikant ook gisteren nog niks kwijt.

Toenemende concurrentie

Met high-end specificaties en uitgekiende marketing groeide Samsung's Galaxy S-serie in het afgelopen decennium uit tot een dominante factor in het topsegment van de smartphonemarkt. Samsung heeft als een van de weinige smartphonemakers vrijwel alle onderdelen in huis om een eigen toestel te bouwen, wat een enorm concurrentievoordeel oplevert. Het Koreaanse conglomeraat, dat dit jaar zijn 50-jarig bestaan viert, heeft dus reden om met vertrouwen vooruit te blikken op de toekomst.

Toch is niet alles hosanna. Het laatste mainstream vlaggenschip van dit jaar, de Galaxy S9, werd door de markt maar lauwtjes ontvangen. Bovendien vormt de concurrentie uit China een steeds grotere bedreiging. Waren fabrikanten als Huawei, Vivo en Oppo jarenlang vooral relevant als leverancier van betaalbare toestellen, in 2018 kwamen de drie ook met overtuigende topmodellen. De Chinese smartphones vormen met hun gedurfde ontwerpen, opvallende kleuraccenten en imposante specificaties een steeds interessanter alternatief voor de gekende favoriet. In hoeverre de vandaag aangekondigde Galaxy S10-toestellen erin slagen de aandacht van de markt weer op te eisen, is nog ongewis. Een ding lijkt in ieder geval zeker: de tijd waarin Samsung de markt als onbetwiste nummer 1 met een kleine update voor het nieuwe jaar tevreden kon houden, is voorbij.

Scherm en behuizing

De Galaxy S10-serie moet zich volgens Samsung vooral onderscheiden door de camera en het design. Voor de herkenbaarheid van ontwerp is vooral het Super Amoled-scherm uit eigen stal een belangrijke factor. Het display van de Galaxy S10 en S10+ loopt net als bij de Galaxy S9 (en S8) gekromd af langs beide zijkanten, waardoor de randen aan die kanten nog smaller lijken dan ze al zijn. Samsung belooft een scherm-toestelverhouding van meer dan 93 procent. De S10e heeft een wat minder hoge scherm-toestelratio van 91,6%. In de praktijk oogt het verschil met de luxere toestellen echter groter, doordat het scherm van de S10e gewoon plat is.

Super Amoled-scherm met HDR-support

Zowel de schermen van de Galaxy S10 als die van de Galaxy S10+ tellen 3040 x 1440 beeldpunten en hebben een verhouding van 19:9. De schermen van de Galaxy S9 en S9+ beschikten nog over 2940 x 1440 pixels en een verhouding van 18,5:9. Ook de schermdiagonaal van beide toestellen stijgt: 6,1 inch voor de Galaxy S10 (was 5,8 inch op de S9) en 6,4 inch voor de Galaxy S10+ (was 6,2 inch op de S9+). Daarmee daalt de ppi-waarde in vergelijking met de S9 en S9+ een klein beetje, naar 550 (Galaxy S10) en 522 (S10+), maar een kniesoor die daarop let. Standaard wordt de interface net als bij de S9 overigens vertoond op full hd-resolutie, om stroom te besparen.


Galaxy S10+ - Galaxy S10 - Galaxy S10e.

De S10e - eveneens voorzien van een Super Amoled-scherm - heeft een kleinere schermdiagonaal van 5,8 inch. Ook de resolutie van het scherm ligt lager: 2280 x 1080 pixels. Dat levert een ppi-waarde van 438 op, wat evengoed genoeg is om in de praktijk niet onmiddellijk onscherpte op te merken, zo bleek tijdens de preview. Pas wanneer je het toestel bijvoorbeeld wilt gaan gebruiken als onderdeel van een VR-bril kun je tegen de beperkingen van het paneel oplopen.


De Galaxy S10 naast de S9 (rechts).

Nieuw aan het scherm van de Galaxy S10, S10+ en S10e is de HDR10+-ondersteuning. Hdr-capabele smartphones waren er al eerder - de Galaxy S9, bijvoorbeeld - maar naar eigen zeggen is Samsung de eerste smartphonefabrikant die ook ondersteuning biedt voor HDR10+-content. Het contrastrijke amoled-paneel vormt daarvoor in principe een goede match. Volgens het persbericht van Samsung haalt het paneel een piekhelderheid van liefst 1200 nits. We zijn zeer benieuwd in hoeverre dat in onze praktijktests ook wordt gehaald.

Geen notch, maar een 'cameragat'

Om ook de schermrand aan de bovenkant te minimaliseren, kozen veel smartphonefabrikanten het afgelopen jaar voor een scherm met een notch, een uitsparing voor de frontcamera en andere componenten die op de voorkant moeten zitten. Samsung schrok voor een dergelijke ontwerpbeslissing terug, en is ook met de nieuwe Galaxy S10-serie niet overstag. In plaats daarvan zit de frontcamera bij de drie toestellen verwerkt ín het scherm, in een uitsparing aan de rechterbovenkant. Bij de 'normale' Galaxy S10 en S10e biedt die plaats aan één frontcamera, de grotere Galaxy S10+ heeft een bredere uitsparing met twee camera's.

Hoewel Samsung de door sommigen verfoeide notch met dit ontwerp heeft weten te vermijden, brengt de camera-uitsparing in de hoek eigenlijk dezelfde compromissen met zich mee. Een deel van het beeld kan niet volledig worden gebruikt voor content. Bovendien neemt de oplossing van Samsung zelfs nog meer ruimte in beslag, dan sommige zeer smalle 'druppelvormige' notch-ontwerpen die de afgelopen maanden de revue passeerden, bijvoorbeeld die van de OnePlus 6T of de Oppo RX17 Pro. Dat zie je bijvoorbeeld terug aan de notificatiebalk boven het scherm, die bij de Galaxy S10, S10e en S10+ op dubbele hoogte wordt vertoond. Netto 'verlies' je door de ietwat grotere schermdiagonaal en het langgerektere scherm overigens geen beeldoppervlak ten opzichte van de voorganger. Wel moesten vanwege het kleine cameragaatje enkele andere voorzieningen wijken, die op de Galaxy S8 en S9 nog te vinden waren: op de Galaxy S10-reeks vinden we geen irisscanner of notificatielampje meer terug. Vooral dat laatste is wat ons betreft jammer, al kan het always-on-display het gemis opvangen. Samsung lijkt bij de S10-reeks een functie te hebben ingebouwd waarbij een gedeelte van het scherm rondom het cameragat oplicht bij het maken van foto's en het ontvangen van notificaties.

Behuizing uit aluminium en glas - of keramiek

De behuizingen van de Galaxy S10, S10+ en S10e zijn op dezelfde manier opgebouwd als die van de Galaxy S9 en S9+: een 'sandwich' van glas met in het midden een metalen frame, op enkele punten doorbroken door plastic antennelijnen. Volgens Samsung is het frame gemaakt van '7000-series' aluminium, uitgevoerd in een metaalkleur. Dat geeft de behuizing van de zwarte Galaxy S10-modellen een net wat luxere indruk dan de Galaxy S9-serie, geheel in het zwart uitgevoerd. Net als de S9 is ook de gehele Galaxy S10-lineup IP68 gecertificeerd. De toestellen zijn daarmee bestand tegen een onderdompeling van 30 minuten in 1,5 meter diep water.

De hele Galaxy S10-reeks komt beschikbaar in de kleurvarianten Prism White, Prism Black en Prism Blue, terwijl van de S10e ook nog in een 'Canary Yellow'-kleur beschikbaar is. Behalve met dat laatste model, betoont Samsung zich beduidend behoudender dan de Chinese concurrentie, die experimenteert met allerlei opvallende kleurverlopen aan de achterzijde. Bovendien waren de meest opvallende kleurvarianten van de huidige toestellen niet beschikbaar op het preview-evenement, waar we het moesten doen met zwart en wit.


Galaxy S10+ - Galaxy S10 - Galaxy S10e.

De eveneens niet voorhanden zijnde duurste variant van de S10+ onderscheidt zich wel in andere zin van de concurrentie: het materiaalgebruik. Deze smartphone is voorzien van een achterkant van keramiek, verkrijgbaar in zwart of wit. Dat zou krasvaster moeten zijn dan glas, maar maakt het gewicht wel wat hoger: 195 gram voor de S10+ met keramiek, waar de glazen versie 175 gram weegt. De normale S10 weegt 157 gram. Met afmetingen van 70,4 x 149,9 mm x 7,8 mm voor de S10, en 74,1 x 157,6 x 7,8 mm voor de S10+ zijn de afmetingen van beide smartphones ten opzichte van hun voorgangers weinig veranderd, ondanks het grotere scherm.

Voor- en achterkant van de Galaxy S10+ - Galaxy S10 - Galaxy S10e.

Net als bij de S9 is het frame van de S10 en S10+ aan de zijkanten afgerond, wat mooi aansluit op de gekromde voorkant- en achterkant en maakt dat het toestel lekker in de hand ligt. Het gebrek aan de kenmerkende afgeschuinde randen maakt dat de S10e van voren wat anoniemer oogt. Het toestel heeft wel wat weg van modellen van concurrent LG. Je merkt de niet gebogen zijranden van de S10e ook op in de hand. Hoewel de S10e fysiek smaller is dan de S10 - de afmetingen bedragen 69,9 x 142,2 x 7,9 cm, voelt hij haast breder aan, doordat de dikkere zijrand wat meer in de hand snijdt. Met 150 gram is de S10e iets lichter dan de S10, iets wat in de praktijk nauwelijks merkbaar is.

Features

Met de overgang naar een camera-uitsparing zijn de symmetrische randen, die de Galaxy S9 en S8 kenmerkten, bij de Galaxy S10-modellen verleden tijd. De bovenste schermrand neemt daardoor nauwelijks nog ruimte in. Er is nog net plaats voor een piepkleine luidsprekergrille. De onderste schermrand is zoals gebruikelijk iets breder, omdat daar ruimte nodig is voor de displaycontroller. In Apple's laatste iPhones, ook voorzien van een Samsung Amoled-scherm, wordt die ruimte weggewerkt door het scherm intern om te vouwen. Dat doet Samsung ook, maar bij de S10-serie oogt de ‘kin’ toch nog altijd wat breder, al is dat wellicht een kwestie van optisch bedrog. De andere schermranden zijn namelijk erg smal. Bovendien zitten er bij Samsung nog extra onderdelen rondom de onderkant van het scherm verwerkt.

In-screen vingerafdruklezer

Een van die onderdelen is de in-screen vingerafdruklezer, waarover de Galaxy S10 en S10+ beschikken. Al jaren probeert Samsung naar verluidt een scanner in het scherm te integreren - zelfs de Galaxy S8 had er al een moeten hebben. Toen dat niet lukte, werden de toestellen schijnbaar op het laatste moment voorzien van een 'normale' scanner aan de achterkant, op een nogal onhandige plaats direct naast de camera.


De locatie van de in-screen vingerafdruklezer in het scherm van de Galaxy S10+.

In tegenstelling tot de smartphones die we tot nu toe hebben gezien met een vingerafdruklezer in het scherm, voorzien van een optische sensor, gaat het de Galaxy S10 en S10+ om een ultrasoon exemplaar. Die herkent je vinger aan de hand van geluidstrillingen, die voor ieder ribbeltjespatroon op een vingertop weer net even anders worden weerkaatst. Gedurende onze korte hands-onsessie bleek de ultrasone scanner naar ons idee behoorlijk goed te functioneren: ten opzichte van de op dit moment gangbare optische sensoren verloopt de herkenning een stukje sneller, bijna net zo snel als met een normale capacitieve sensor, waarbij ook minder herkenningsfouten leken op te treden. Ook was het niet nodig om de vinger stevig tegen het scherm aan te drukken. Volgens Samsung biedt een ultrasone scanner bovendien het voordeel dat hij blijft werken als je vinger een beetje nat of vuil is. Ook dat bleek het geval toen we het uitprobeerden, al moet je het allicht niet met drijfnatte vingers proberen. Hoewel het oppervlak van de sensor niet groot is, heeft Samsung hem wel fijn laag in het scherm geplaatst, zodat je er altijd gemakkelijk bij kunt.


De vingerafdruksensor van de Galaxy S10e zit bovenaan in de zijrand verwerkt.

Voor een geavanceerde in-screen vingerafdruklezer was bij de S10e kennelijk geen ruimte. In plaats daarvan heeft het toestel gewoon nog een capacitieve scanner. Samsung heeft hem ditmaal in de scanner in de powerknop aan de zijkant verwerkt. Dat is in principe een slimme locatie, omdat je de scanner zo altijd kunt gebruiken. Samsung heeft de powerknop echter vrij hoog aan de rechter zijkant geplaatst, net zoals bij de Galaxy S10 en S10+. Houd je het toestel in de rechterhand, dan moet je mogelijk al wat schuiven om met de top van je duim bij de scanner uit te komen. Met je linkerhand moet je echter met je wijsvinger helemaal om de bovenkant van het toestel heen reiken, wat in de praktijk niet zo handig uitpakt.

Bixby blijft behouden - net als de 3,5 mm-jack

Sinds de Galaxy S8 zit op de linkerkant van de Galaxy S-reeks een speciale knop, die je direct naar Samsungs spraakassistent Bixby voert. Dat kwam de fabrikant op nogal wat kritiek te staan. Bixby is immers nog lang niet zo geavanceerd als de in Android ingebouwde Google Assistant, terwijl je de knop bij de S8 en S9 niet voor een ander doel kunt gebruiken, alleen uitschakelen. Ook op de Galaxy S10-serie is de Bixby-knop weer aanwezig, maar bij deze toestellen kun je de functie van de knop volgens meerdere bronnen wel aanpassen, zodat je er snel een app naar keuze mee kunt openen.

Het gebrek aan meerwaarde van Bixby geldt in Nederland eens te meer. Waar de Google Assistant het afgelopen jaar Nederlands heeft geleerd, terwijl Siri onze taal al langer verstaat, begrijpt Samsung's hulpje er nog altijd geen snars van als je vraagt naar 'het weerbericht'. Gevraagd naar de plannen voor Bixby geeft Samsung aan dat dit jaar wordt gewerkt aan ondersteuning voor diverse Europese talen. Nederlands zit daar niet bij. Mogelijk volgt de ondersteuning voor Nederlands volgend jaar, maar dat lijkt nog allerminst zeker.


De 3,5 mm-jack blijft behouden.

Kijken we rondom de rest van het frame, dan valt - behalve de gebruikelijke knoppen, de tray met plaats voor twee simkaarten of één sim en een microSD-kaartje en de usb-c poort aan de onderkant - nog een aansluiting op: een 3,5 mm-jack. Toestellen met een aparte analoge koptelefoonaansluiting zijn zo langzamerhand een uitstervend ras aan het worden; het is dus opmerkelijk dat Samsung hem bij alle drie de nieuwe topmodellen toch handhaaft. Wie het toestel zelf als luidspreker wil inzetten, zal kunnen waarderen dat Samsung stereospeakers heeft geplaatst, waarbij de oorspeaker dubbelt als één van de twee luidsprekers.

Accu, draadloos opladen en 'Power Share'

De drie toestellen zijn voorzien van een accu met verschillende capaciteit. Met 3100 mAh is de batterij in de Galaxy S10e het meest bescheiden van omvang. De 'normale' S10 heeft een accu van 3400 mAh, terwijl de S10+ er met 4100 mAh een grote schep bovenop doet. Voor alle drie claimt Samsung een 'all-day battery-life' - we zijn benieuwd hoe dat in onze accutests zal uitpakken.

Opladen kan bij alle drie de smartphones naar keuze draadloos geschieden - de S10-reeks ondersteunt Qualcomm Quick Charge 2.0 met een oplaadsnelheid van maximaal 18 W. Leuk is dat de smartphones ook andere apparaten met Qi-ondersteuning terug kunnen opladen, net als Huawei's Mate 20 Pro. Samsung demonstreerde de functionaliteit, die het zelf heeft omgedoopt tot 'Power Share', aan de hand van zijn nieuwe Galaxy Buds en Galaxy Watch Active, ook voorzien van Qi-support.

Update 21-2 7:15: Meerdere bronnen, waaronder Sammobile en The Verge, melden dat de functie van de Bixby-knop op de Galaxy S10-lijn kan worden gewijzigd. Het artikel is daarop aangepast.

Camera's: Drie, vier of vijf

Bevatten de Galaxy S9 en S9+ nog respectievelijk twee en drie camera's, bij de Galaxy S10-serie krijg je er afhankelijk van het toestel drie, vier of zelfs vijf. Samsung lijkt bij alle toestellen in beginsel dezelfde camera's te hebben ingebouwd - bij de S10e en S10 moet je alleen één of twee extra sensoren missen, waarover de S10+ wel beschikt.


De camera-opstelling van de Galaxy S10 en S10+ (links) bevat ten opzichte van de S10e (rechts) een extra zoomcamera.

De hoofdcamera van de drie toestellen is een exemplaar met een 12 megapixel-sensor en is tevens voorzien van dual pixel autofocus, optische beeldstabilisatie en de dual aperture functie die we ook al terugvonden in de Galaxy S9. Naar gelang de omstandigheden kan geschakeld worden tussen een diafragma van f/1.5 en f/2.4. Nog niet eerder gezien op een Galaxy S-smartphone is de wide-angle oftewel groothoekcamera. Deze 16 megapixel fixed-focus camera met f/2.2-lens heeft een beeldhoek van 123 graden, die volgens Samsung ongeveer evenveel in één beeld moet kunnen vangen als het menselijk oog kan zien. Alleen de Galaxy S10 en S10+ hebben aan de achterzijde nog een derde 12 megapixel sensor aan boord bedoeld om te kunnen inzoomen. Dit exemplaar is evenals de hoofdcamera voorzien van optische beeldstabilisatie; de lensopening bedraagt f/2.4.


Zoombereik van de drie camera's van de Galaxy S10.

Het zoombereik van de S10 en S10+ loopt van 0,6 x tot 2,0 x, met uitloop tot 10 x via interpolatie, al moet je je daarvan op voorhand niet teveel voorstellen. We hebben bovenstaand een vergelijking gemaakt vanuit hetzelfde camerastandpunt - hoofdonderwerp is een diorama van alle tien de Galaxy S-toestellen - zodat je alvast kunt zien hoe de beeldhoeken van de drie sensoren zich tot elkaar verhouden. Elders in de ruimte hebben we een foto gemaakt met de hoofdcamera van de Galaxy S9 en die van de Galaxy S10, om de fotokwaliteit van beide modellen met elkaar te kunnen vergelijken. Omdat het bij de Galaxy S10 gaat om een preproductiemodel, onthouden we ons voorlopig van commentaar op de kwaliteit van de foto's - die bewaren we graag voor de uiteindelijke review.


Galaxy S10 (preproductiemodel) - Galaxy S9.

Het 10 megapixel-cameraatje dat schuilgaat achter het 'cameragat' in het scherm aan de voorzijde, is net als de achtercamera voorzien van dual pixel autofocus, een f/1.9-lens en een beeldhoek van ongeveer 80 graden. Nieuw aan de frontcamera is bovendien dat je er in 4K mee kunt filmen, iets dat eerder alleen met de achtercamera kon. Met de tweede 8-megapixel frontcamera van de Galaxy S10+ kan je in principe ook foto's maken, al lijkt dat niet helemaal de bedoeling. De beeldhoek verschilt met 90 graden maar nauwelijks en bovendien heeft deze camera geen autofocus. Doel van deze tweede camera is dan ook vooral het toevoegen van effecten aan de foto, zoals gesimuleerde bokeh (een vervaagde achtergrond).

In de camerasoftware zien we weer een aantal bestaande functies terug, zoals de Scene Optimizer en Shot Suggestion, AI-functionaliteiten waarmee het toestel objecten kan herkennen of je compositietips kan bieden. Nieuw is 'Super Steady', digitale beeldstabilisatie die beter belooft te zijn dan wat Samsung tot dusver op dit gebied te bieden had - we zijn benieuwd in hoeverre dat in de uiteindelijke review zal gaan blijken. Bovendien kan de achtercamera van de drie toestellen 4K HDR10+-beelden schieten, potentieel interessant voor wie al een goede HDR-televisie heeft staan.

Hardware en software

Of je nu een Galaxy S10, S10+ of S10e hebt gekocht, intern beschikken ze alle over dezelfde soc. Hier in Nederland is dat Samsung's eigen Exynos 9820, terwijl in de Verenigde Staten een model met Qualcomm Snapdragon 855 wordt verkocht. De Exynos 9820 is volgens sommige geruchten iets trager dan de Qualcomm-soc, en wordt gefabriceerd op het 8 nm-procedé. Dat is stiekem een doorontwikkeling van het bestaande 10nm-proces, waarop bijvoorbeeld de Exynos 9810 in de Galaxy S9 wordt gemaakt. De Snapdragon 855 wordt net als de high-end socs van concurrenten Apple en Huawei al op 7 nm gebakken, al kun je die procesbenamingen niet één op één vergelijken.

Exynos 9820: Drie clusters in 2-2-4-opstelling

De Exynos 9820 heeft acht cores verdeeld over drie clusters. Net als bij de Huawei Kirin 980 zijn er twee kernen voor het meest veeleisende rekenwerk, een middelste cluster voor de normale taken en vier exemplaren voor taken waarbij energiezuinigheid van het grootste belang is. De twee snelste kernen zijn gebaseerd op een eigen ontwerp en draaien op maximaal 2,7 GHz. Het middelste cluster bestaat uit twee Arm Cortex A75-cores, geklokt op maximaal 2,3 GHz, terwijl de energiezuinige kernen op maximaal 1,9 GHz zijn gebaseerd op het Arm Cortex A55-ontwerp.

Volgens Samsung biedt het cpu-gedeelte van de Exynos 9820 20 procent betere prestaties, of een 40 procent lager energieverbruik dan zijn voorganger, de Exynos 9810. Net als de Kirin 980 bevat de Exynos 9820 de Mali-G76 gpu, al gaat het bij Samsung om de variant met 12 kernen, waar Huawei de decacore-versie monteert. Iedere verwerkingseenheid is een stuk sneller geworden, met tot 40 procent betere prestaties of een 35 procent lager verbruik ten opzichte van de 9810. De Exynos 9820 heeft ook een neural processing unit (NPU) aan boord voor AI-gerelateerde taken - bij Samsung functies als Bixby, AR en speciale camerafeatures. Met de nieuwe NPU zouden die taken tot 7 keer sneller kunnen worden uitgevoerd.

De categorie 20 lte-modem in de Exynos 9820 kan tot 8 kanalen aggregeren, voor een maximaal theoretische downloadsnelheid van 2 Gbit/s. Ook 4x4 mimo, 256-qam en elaa worden ondersteund. Op de speclijst van de Galaxy S10-reeks staat ook ondersteuning voor 802.11ax-wifi. Die standaard, ook wel bekend onder de nieuwe naam 'Wifi 6', belooft een aanzienlijke snelheidsverhoging te realiseren, al heb je er uiteraard nog een geschikte router voor nodig. Een 5G-modem is geen onderdeel van de Exynos 9820 - net als bij andere soc's van dit moment moet daarvoor nog een aparte chip worden toegevoegd. Geen van de S10-modellen die nu voor Nederland zijn aangekondigd beschikt daarover.

Software: Android Pie met 'One UI'

De Galaxy S10-reeks draait uit de doos Android 9.0 Pie, de nieuwst beschikbare versie van het mobiele besturingssysteem. Wat dat betreft hadden we ook niets anders verwacht. Samsung heeft zijn skin recent gewijzigd en noemt de interface nu One UI. Die moet het gebruik op toestellen met een groot en lang scherm vergemakkelijken.

Leidend concept is hierbij, dat bedieningselementen zoveel mogelijk aan de onderkant van het scherm staan, terwijl tekst en informatie zoveel mogelijk bovenaan wordt geplaatst. Samsung heeft zich met de One UI ook gericht op een meer gestroomlijnde look, die visueel aantrekkelijker is om naar te kijken. Daarvoor zijn de lettertypes bijgewerkt en staat informatie nu meer bij elkaar in zogenoemde 'Focusblokken'. Voorts is een nachtmodus toegevoegd.

Prijzen en beschikbaarheid

De Galaxy S10, Galaxy S10+ en Galaxy S10e zijn vanaf nu te pre-orderen bij Samsung, beschikbaar in de kleuren Prism White, Prism Black en Prism Blue. De Galaxy S10e is bovendien beschikbaar in Canary Yellow, terwijl de Galaxy S10+ ook verkrijgbaar is in twee keramieken uitvoeringen: Ceramic Black en Ceramic White. Op 8 maart komen alle varianten van het toestel in de winkels te liggen; wie alvast vooruit bestelt, ontvangt een paar van Samsung's nieuwe Galaxy Buds, die eveneens op het event in San Francisco werden aangekondigd.

Hoewel de basismodellen van de Galaxy S10 en S10+ een stukje minder prijzig zijn dan de minst dure varianten van de iPhone XS en XS Max, lijkt Samsung voor wat betreft de algehele prijsstelling met een schuin oog te hebben gekeken naar de grote concurrent uit Cupertino. Je zou de goedkopere Galaxy S10e, geprijsd op 749 euro en voorzien van 128 GB interne opslag en 6 GB werkgeheugen, wel kunnen zien als een antwoord op de iPhone XR. In tegenstelling tot bij de S10 en S10+ kun je dit model in Nederland niet met meer opslag bestellen.

De minst dure variant van de 'normale' Galaxy S10, die met dezelfde hoeveelheid opslag, maar 8 GB werkgeheugen is uitgerust, kost 899 euro. Voor de grotere Galaxy S10+ met diezelfde specificaties betaal je 999 euro. Daarmee zijn de introductieprijzen ten opzichte van vorig jaar met 50 euro gestegen, al zijn opslag en werkgeheugen van de twee 'basismodellen' ook verdubbeld ten opzichte van de Galaxy S9 en S9+.

Wil je meer opslag, dan gaat de prijs up to eleven, hoewel het typenummer wel bij tien blijft steken. 1149 euro, om precies te zijn, want zoveel kost de S10 met 512 GB opslag en 8 GB werkgeheugen. Bij de Galaxy S10+ gaat de prijs eveneens met 250 euro omhoog voor de variant met 512 GB opslag en 8 GB ram, waarmee hij uitkomt op 1249 euro. Voor de speciale keramieken versie met 1 TB opslaggeheugen en 12 GB werkgeheugen tel je tot slot een aanzienlijke 1599 euro neer.

Exclusief voor Nederland en België komt er van de Galaxy S10+ een exclusieve '10 year Galaxy Edition'. Onderdeel van de gelimiteerd verkrijgbare bundel is de meest luxe, 1 TB variant van de smartphone in de kleur Ceramic Black. In de doos zitten voorts een 46 mm Galaxy Watch, terwijl je tijdens de preorderperiode dus ook de Galaxy Buds ontvangt. De prijs van deze bundel is 1599 euro, dezelfde als die van het losse toestel.

Update 21-2 17:20: Eerder stond op deze pagina dat de Galaxy S10e is voorzien van 8 GB werkgeheugen, net als de S10 en S10+; het hier in Nederland gevoerde 128 GB-model heeft echter 6 GB werkgeheugen. Het artikel is daarop aangepast.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Samsung Galaxy S10 128GB Black

Samsung Galaxy S10 128GB Black

 • Google Android 9.0
 • 8192 MB
 • 128 GB
 • 6.1 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

645,00 €

10 winkels
Ultimate Samsung Galaxy S10 128GB Green

Samsung Galaxy S10 128GB Green

 • Google Android 9.0
 • 8192 MB
 • 128 GB
 • 6.1 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

679,00 €

10 winkels
Samsung Galaxy S10 128GB White

Samsung Galaxy S10 128GB White

 • Google Android 9.0
 • 8192 MB
 • 128 GB
 • 6.1 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

679,00 €

10 winkels
Samsung Galaxy S10 512GB Black

Samsung Galaxy S10 512GB Black

 • Google Android 9.0
 • 8192 MB
 • 512 GB
 • 6.1 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

799,00 €

7 winkels
Samsung Galaxy S10 512GB Green

Samsung Galaxy S10 512GB Green

 • Google Android 9.0
 • 8192 MB
 • 512 GB
 • 6.1 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

803,95 €

6 winkels
Samsung Galaxy S10 512GB White

Samsung Galaxy S10 512GB White

 • Google Android 9.0
 • 8192 MB
 • 512 GB
 • 6.1 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

829,00 €

8 winkels
Samsung Galaxy S10+ 1TB Black

Samsung Galaxy S10+ 1TB Black

 • Google Android 9.0
 • 12288 MB
 • 1024 GB
 • 6.4 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

952,95 €

5 winkels
Samsung Galaxy S10+ 1TB White

Samsung Galaxy S10+ 1TB White

 • Google Android 9.0
 • 12288 MB
 • 1024 GB
 • 6.4 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

989,00 €

3 winkels
Samsung Galaxy S10+ 128GB Black

Samsung Galaxy S10+ 128GB Black

 • Google Android 9.0
 • 8192 MB
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

740,95 €

10 winkels
Samsung Galaxy S10+ 128GB Green

Samsung Galaxy S10+ 128GB Green

 • Google Android 9.0
 • 8192 MB
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

762,95 €

9 winkels
Ultimate Samsung Galaxy S10+ 128GB White

Samsung Galaxy S10+ 128GB White

 • Google Android 9.0
 • 8192 MB
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

785,95 €

9 winkels
Samsung Galaxy S10+ 512GB Black

Samsung Galaxy S10+ 512GB Black

 • Google Android 9.0
 • 8192 MB
 • 512 GB
 • 6.4 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

917,95 €

6 winkels
Samsung Galaxy S10+ 512GB White

Samsung Galaxy S10+ 512GB White

 • Google Android 9.0
 • 8192 MB
 • 512 GB
 • 6.4 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

837,99 €

8 winkels
Samsung Galaxy S10e 128GB Black

Samsung Galaxy S10e 128GB Black

 • Google Android 9.0
 • 6144 MB
 • 128 GB
 • 5.8 inch
 • 2280x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

539,00 €

9 winkels
Samsung Galaxy S10e 128GB Green

Samsung Galaxy S10e 128GB Green

 • Google Android 9.0
 • 6144 MB
 • 128 GB
 • 5.8 inch
 • 2280x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

468,00 €

8 winkels
Samsung Galaxy S10e 128GB White

Samsung Galaxy S10e 128GB White

 • Google Android 9.0
 • 6144 MB
 • 128 GB
 • 5.8 inch
 • 2280x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

463,00 €

8 winkels
Excellent Samsung Galaxy S10e 128GB Yellow

Samsung Galaxy S10e 128GB Yellow

 • Google Android 9.0
 • 6144 MB
 • 128 GB
 • 5.8 inch
 • 2280x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

549,99 €

8 winkels
0
*