Microsoft Surface Laptop 2 review: Designstatement, maar voor wie?

22 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en scherm
 4. 4. Intern
 5. 5. Accuduur, uitbreiden en koeling
 6. 6. Overige testresultaten
 7. 7. Foto's en specificaties
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Microsoft kwam recent met een nieuwe versie van zijn Surface Laptop. De minimalistische behuizing van de tweede Laptop is nu verkrijgbaar in een matzwarte kleurstelling. Binnenin het apparaat vinden we nu een quadcore-processor voor meer rekenkracht, terwijl Microsoft het beperkte Windows 10 S-concept heeft losgelaten en deze tweede incarnatie van een volledige versie van Windows heeft voorzien. Er zijn echter meer fraaie laptops met snelle hardware op de markt. Daarmee rijst de vraag: voor wie is Microsoft's gestroomlijnde apparaat bedoeld?

Wie zoekt naar een mooi ontworpen laptop kan natuurlijk kijken naar een Macbook, maar ook in het Windows-ecosysteem zijn er genoeg apparaten die qua design best een schoonheidsprijs verdienen. Niet de minste daarvan zijn de Surface-apparaten van de besturingssysteemmaker zelf. Waar Microsoft begon met de fabricage van tablets om de mogelijkheden van Windows op een aanraakscherm onder de aandacht te brengen, werd het portfolio de afgelopen jaren ook uitgebreid met een convertible (Surface Book) en een laptop, simpelweg genaamd 'Surface Laptop'.

Over de eerste Surface Laptop waren we op veel punten best enthousiast: voor een nieuweling was het apparaat eigenlijk behoorlijk geslaagd, hoewel er zeker nog genoeg te verbeteren viel. Toen Microsoft recent de Surface Laptop 2 aankondigde, waren we dan ook benieuwd wat deze tweede versie te bieden zou hebben. In eerste instantie lijkt er maar weinig veranderd: afgezien van de kleurstelling heeft Microsoft bij de behuizing van de Surface Laptop 2 zo goed als niets gewijzigd. Toch is er onderhuids wel wat meer aan de gang. Zo belooft de overstap naar een Kaby Lake-R quadcore-processor een flinke prestatiesprong.

Geen '10 S', maar 'S Mode'

De originele Surface Laptop werd geïntroduceerd met Windows 10 S, een beperkte variant van het besturingssysteem die alleen apps uit de Windows Store kon draaien. Dat bleek niet zo'n geslaagd experiment, en waar gebruikers van de Surface Laptop hun systeem al gratis konden upgraden naar een volledige versie van Windows 10, is Microsoft niet veel later maar helemaal met Windows 10 S gestopt. In plaats daarvan is er nu de 'S-mode', een instelling voor alle Windows-versies die hetzelfde doet: je kunt alleen Store-apps draaien. Het enige wat bij de tweede Surface Laptop nog herinnert aan die hele geschiedenis, is dat de S-mode standaard is geactiveerd.

Met de Surface Laptop 2 (en de gelijktijdig geïntroduceerde Surface Pro 6) heeft Microsoft tevens een andere nieuwe strategie voor het besturingssyteem op Surface-apparaten. Hadden alle systemen voorheen een Windows 10 Pro-licentie, die de prijs met enkele tientjes opdreef, heeft Microsoft nu een aparte consumentenvariant geïntroduceerd met Windows 10 Home.

Uitvoeringen en prijs

De nieuwe Surface Laptop 2 is in vier stappen te configureren in de Microsoft Store: je kiest achtereenvolgens een kleur (zwart, zilver, bordeauxrood of kobaltblauw), een hoeveelheid werkgeheugen (8 GB of 16 GB), een processor (een Intel Core i5-8250U of Intel Core i7-8650U) en een hoeveelheid opslag (128 GB, 256 GB, 512 GB of 1 TB). De prijzen lopen uiteen van 1149 euro als je gaat voor de minst snelle processor en kleinste hoeveelheid werkgeheugen en opslag, terwijl je voor het 1 TB-model met Core i7 en 16 GB werkgeheugen 2849 euro neertelt. Helaas zijn niet alle opties bij elkaar te selecteren. Ga je bijvoorbeeld voor de variant met 8 GB werkgeheugen, dan kun je alleen kiezen voor 256 GB opslag. Alleen de zilveren versie is leverbaar met de grootste 1 TB-ssd of de kleinste 128 GB-optie, waarbij je de eerste alleen kunt kiezen met een Core i7-cpu en 16 GB werkgeheugen, en de tweede slechts samengaat met een Core-i5-8250U en 8 GB ram. Je moet dus even puzzelen.

In deze review kijken we specifiek naar de Surface Laptop 2 met typenummer 'DAG-00121'. Het in de nieuwe zwarte kleurstelling gestoken model bevat een Intel Core i5 8250U processor, 8 GB werkgeheugen en een 256 GB ssd. De prijs bedraagt gemiddeld 1449 euro.

In het kort

Kun je de eigenschappen van de Surface Laptop 2 wel waarderen en ben je ook bereid te leven met de nadelen die Microsofts soms typische ontwerpkeuzes met zich meebrengen, dan haal je met dit systeem een uitstekende en eigentijds vormgegeven laptop in huis. Toch zijn er nog genoeg mitsen en maren. Niet de minste daarvan is de hoge prijs, zeker die van modellen met meer geheugen en opslag, terwijl 'power users' baat zouden hebben bij wat meer rekenkracht en een minder summier aansluitingengamma.

 • Summiere aansluitingen: geen Type-C of Thunderbolt, maar één keer USB-A
 • Onderdelen vervangen is voor eindgebruikers schier onmogelijk; configuratie zodoende niet uitbreidbaar
 • Ietwat verouderde Kaby Lake-R-cpu niet geconfigureerd voor maximale snelheid
 • Mooi gekalibreerd scherm met bijzondere 3:2-verhouding
 • Minimalistische behuizing is zowel stevig als licht
 • Prettige werkomgeving: goed toetsenbord, goede touchpad
 • Uitstekende accuduur, ondanks de relatief kleine accu
 • Erg stil (voor een niet-fanless systeem)

Constructie en aansluitingen

Microsoft Surface Laptop 2 256GB i5 8GB (DAG-00121)

Net zoals de eerste Surface Laptop maakt ook de tweede versie van het hoekig vormgegeven systeem een uiterst minimalistische indruk. In een markt waarin luxe laptops zich onderscheiden met contrasterende kleuren, goudkleurige accenten en glimmend afgeschuinde randjes is het haast verfrissend een systeem te zien, dat geheel en al in één kleur is uitgevoerd. Ons testmodel is dan ook nog eens uitgevoerd in de meest ingetogen, zwarte kleurstelling, die nieuw is voor dit model. Zoals gezegd kun je ook kiezen voor een rode, blauwe of zilveren kleur. Wat verder opvalt is het gebrek aan logo's en tekst op de behuizing. Op de kap prijkt alleen het vierkante Windows-logo, de naam van de fabrikant is alleen onderaan te ontwaren. Zelfs daarvoor moet je goed kijken: de merknaam 'Microsoft' staat gedrukt in zwarte letters op de zwarte ondergrond.

Microsoft Surface Laptop 2 256GB i5 8GB (DAG-00121)

Licht en slank

De slanke, taps toelopende behuizing is dichtgeklapt slechts 1,6 cm dik. Van die dikte is in verhouding nog vrij veel afkomstig van de schermklep. Dat maakt het systeem lekker stevig: zowel schermklep als basis laten zich als geheel maar nauwelijks torderen. Bij de schermklep zal ook de glasplaat voor het paneel een rol spelen, om het verbuigen onder een puntbelasting bij het logo of bij de onderste bezel te beperken. Een opvallende onvolkomenheid die we wel tegenkwamen: doordat de touchpad vlak ligt met de behuizing, komt hij dichtgeklapt tegen het scherm aan, waardoor je in die toestand met het scherm de muisknoppen kunt indrukken.

Microsoft Surface Laptop 2 256GB i5 8GB (DAG-00121)

De Surface Laptop 2 is met 1245 gram lekker licht; het i7-model is enkele tientallen grammen zwaarder. Volgens Microsoft heeft het metaal van de behuizing door en door dezelfde kleur, zodat een kleine kras op de buitenkant niet meteen lelijk zichtbaar wordt. Toch is de afwerking van deze laptop wat ons betreft niet perfect te noemen. Bij dit systeem helpt ook de gladde textuur niet mee. Die zorgt er bovendien voor, dat je lelijke vette vegen snel terugziet op de behuizing.

Waar je de Surface Book, Surface Pro en Surface Go als tablet kunt gebruiken, is dat bij de Surface Laptop 2 logischerwijs niet het geval. Het scharnier opent niet zo ver als dat van sommige andere laptops. Wel is het prettig afgesteld: het openen van het scherm verloopt licht genoeg om de beweging met één hand te kunnen maken, zonder dat de basis mee omhoog komt. Tegelijk is het nog altijd mogelijk om het touchscreen te gebruiken zonder dat het scherm al te zeer heen en weer wiebelt.

Zacht van binnen

Microsoft Surface Laptop 2 256GB i5 8GB (DAG-00121)

De ruimte rondom het toetsenbord en de palmsteun is net als bij de eerste Surface Laptop bekleed met alcantara. Die stof kennen we vooral vanuit de auto-industrie. De zachte binnenkant maakt van de Surface Laptop 2 een aaibare machine en zorgt dat het werkoppervlak in de praktijk prettig aanvoelt. Wil een metalen laptop nog wel eens erg koud of juist warm aanvoelen, omdat dat materiaal de warmte goed geleidt, heb je daar met stof geen last van. Het stoffen gedeelte sluit bovendien goed aan op de onderliggende behuizing, al maakt de bekleding de rand wat ruwer dan je normaal gesproken verwacht.

Microsoft Surface Laptop 2 256GB i5 8GB (DAG-00121)

Je kunt je afvragen in hoeverre de stof bestand zal zijn tegen langdurig gebruik en vlekken, want de bekleding is niet vervangbaar. Wat dat betreft zijn de indrukken van de eerste versie, die nu zo'n anderhalf jaar geleden op de markt is gekomen, toch wat wisselend. Sommige gebruikers melden op discussiefora na enkele maanden al last te hebben van lelijke zweetvlekken op de plaatsen waar hun polsen op de stof rustten, terwijl de laag alcantara bij andere mensen wel lang mooi blijft. Wellicht kan de nieuwe donkere kleur bijdragen om kleinere onvolkomenheden te verbergen, waarbij ook het onderhoud een rol kan spelen. Microsoft raadt in de handleiding aan, de stof regelmatig schoon te maken met een natte doek, waarbij je indien nodig ook zeep kunt gebruiken. Het toetsenbord is voorzien van morsbestendige eigenschappen, zodat water op de toetsen geen probleem vormt. Wel moet je na het schoonmaken wachten tot de stof is opgedroogd voordat je de Surface Book 2 weer gaat gebruiken.

Aansluitingen stellen (alweer) teleur

Bij de eerste versie benoemden we al het gebrek aan aansluitmogelijkheden als een van de belangrijke minpunten van het systeem. Helaas heeft Microsoft bij versie 2 niet de gelegenheid genomen, het poortengamma bij te werken. Nog steeds moet je het doen met slechts één usb 3.1 Type-A-poort, een Mini DisplayPort aansluiting en een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting, allen aan de linkerkant. Rechts vind je dan nog de propriëtaire 'Surface Connect'-aansluiting, waarop je onder meer de bijgeleverde oplader kunt aansluiten. De stekker doet met zijn magnetische aansluiting en haakse langwerpige vorm herinneren aan de Magsafe-connector, die je vroeger kon vinden op Apple-laptops.

Niet alleen biedt de Surface Laptop 2 dus weinig aansluitingen, ook zijn multifunctionele usb Type-C of Thunderbolt-poorten niet te bekennen, die je in een prijsklasse boven de 1000 euro redelijk gemeengoed zijn geworden. Microsoft zegt in reactie dat usb-C in het zakelijke segment nog minder veelgevraagd is dan usb-A, om welke reden men heeft gekozen om deze poort niet te integreren, maar daar heb je als consument natuurlijk weinig aan. Het merk heeft wel een oplossing in het assortiment voor wie toch usb-C apparaten wil gebruiken met de Surface Laptop 2: een 80 euro kostend verloopstukje waarmee je de Surface Connect-poort kunt omtoveren tot usb-C aansluiting geschikt voor usb, beeld en opladen. Microsoft's Surface-baas Panos Panay grapte daarover dat mensen die Type-C gebruiken, toch al van dongles houden. De ironie wil wel dat je met sommige andere dunne laptops een dongle nodig hebt om oudere usb-apparaten te kunnen gebruiken, waar je bij de Surface dus aan de slag moet met een dongle om juist de nieuwe apparaten te kunnen verbinden.

Microsoft Surface Laptop 2 256GB i5 8GB (DAG-00121)

Je kunt de Surface Laptop 2 natuurlijk ook nog steeds koppelen met Microsoft's eigen Surface Dock, waarmee je zonder tussenstap de beschikking krijgt over een vaste netwerkaansluiting, vier usb 3.0-aansluitingen, een hoofdtelefoonaansluiting én twee keer Mini DisplayPort om extra beeldschermen op aan te sluiten.

Toetsenbord, touchpad en scherm

Het toetsenbord van de Surface Laptop 2 lijkt ten opzichte van de voorgaande editie van de laptop identiek. Dat vinden we zeker niet erg, want dat systeem had al een prima toetsenbord. De toetsen hebben voor een apparaat van dit formaat een behoorlijk diepe travel, gekoppeld aan een ietwat lichte feedback die in gebruik echter prima aanvoelt. Het tikken gaat daarbij gepaard met niet al te veel lawaai. Wel veert het klavier in het midden een klein beetje in - maar zolang je geen enorm hoge eisen stelt, is het prima werken op de Surface Laptop 2.

Microsoft Surface Laptop 2 256GB i5 8GB (DAG-00121)

Microsoft heeft het toetsenbord voorzien van een logische lay-out. De pijltjestoetsen naar boven en onderen zijn uitgevoerd op halve hoogte, wat niet iedereen zal bekoren. Datzelfde geldt voor de aanwezigheid van de aan- en uitknop in het toetsenbord, tussen de andere functietoetsen op de eerste rij. Opvallend is verder de aanwezigheid van een aparte menuknop (die dezelfde functie vervult als de rechter muisknop), waar lang niet alle laptops nog over beschikken. Uiteraard zijn de toetsen voorzien van verlichting, die je in drie standen kunt instellen.

Ook het touchpad van de Surface Laptop bevalt ons goed. Het aanraakgevoelige oppervlak is lekker groot en voorzien van een fijne gladde afwerking. Losse knoppen zijn er niet; de ingebouwde muisknoppen geven een fijn direct klikje. Zoals verwacht gaat het om een Precision Touchpad; Microsoft heeft immers de eisen opgesteld die gepaard gaan met deze benaming. Dat wil zeggen dat het met de precisie en registratie van multitouch-gebaren wel snor zit.

Beeldscherm met 3:2-verhouding en peninvoer

Net als bij de andere Microsoft Surface-apparaten heeft de Surface Laptop 2 een scherm met een 3:2-beeldverhouding. De resolutie en afmetingen van het ips-paneel zijn met 2256x1504 pixels op 13,5 inch ongewijzigd ten opzichte van de vorige generatie. Dat levert een ppi-waarde van 201 op, waarmee de Surface Laptop een lekker scherpe weergave biedt. In de bovenste schermrand zit een IR-webcam ingebouwd, zodat je met behulp van gezichtsherkenning kunt inloggen.

De meeste concurrenten op laptopgebied monteren nog altijd een 16:9-scherm; Apple kiest over het algemeen voor 16:10. De schermverhouding van de Surface laptop leent zich goed voor productiviteit, maar ook gewoon voor surfen op het web. Je ziet immers veel meer tegelijk van een document of webpagina, omdat het scherm 'hoger' is. Bij het vertonen van films zul je te maken krijgen met vrij grote zwarte balken boven en onder het beeld.

De Surface Laptop 2 is evenals de rest van de serie voorzien van een touchscreen, voorzien van een glasplaat voor het paneel met als nadeel een spiegelende afwerking. Bij deze machine voegt het touchscreen toch een stuk minder toe dan bij de andere Surface-apparaten, waarbij touch echt een belangrijke vorm is voor interactie met het apparaat. In combinatie met een opstaand scherm is aanraakbesturing beduidend minder praktisch in het gebruik. Datzelfde geldt wat ons betreft nog veel meer voor de mogelijkheid voor peninvoer in combinatie met de Surface Pen, waarvan ook de Surface Laptop 2 is voorzien. De pen zit niet in de doos, dus je zult hem los moeten aanschaffen. Gezien het schrijven en tekenen op een opstaand scherm weinig comfortabel is, vragen we ons af of er mensen zullen zijn, die dit in de praktijk gaan doen.

Testresultaten beeldscherm

We hebben het scherm van de Surface Laptop 2 nagemeten middels een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 2018 analysesoftware. Daaruit blijkt andermaal dat Microsoft niet alleen een technisch uitstekend beeldscherm heeft ingebouwd, maar ook veel aandacht heeft besteed aan de afstelling.

De Surface Laptop 2 noteert een maximale helderheid van wit van 395 cd/m², wat goed is voor een plek bovenin de grafiek. Alleen de XPS 13 9370 en Huawei Matebook X Pro behalen een significant hogere waarde. Door de hoge piekhelderheid is de spiegelende afwerking van het scherm een minder groot probleem. Goed is voorts het contrast, dat met 1466:1 de beloofde 1500:1 prima benadert. Het scherm dekt 96,4 procent van de sRGB-kleurruimte af. Daar is eventueel nog wat ruimte voor verbetering, terwijl sommige luxe laptops al een significant grotere kleurruimte afdekken, al is dat maar voor een beperkte groep gebruikers van belang.

De kalibratie van het scherm van de Surface Laptop 2 is echt uitstekend te noemen. Hoewel het gemiddelde gamma uitkomt op een ietwat te lage 2,1 - we prefereren 2,2 - en de kleurtemperatuur met 6721 K nipt te hoog uitvalt, is de gemiddelde kleurafwijking slechts 1,8 dE 2000. Dat is zeer ruim binnen de grens van 3 waarboven kleurafwijkingen zichtbaar beginnen op te vallen. Datzelfde geldt voor de grijsafwijking, die met 2,6 dE net wat hoger uitvalt, maar nog steeds lager is dan de meeste andere apparaten in deze klasse.

In de hiernavolgende grafieken wordt de Surface Laptop 2 aangeduid met een rood balkje. We hebben de eerder geteste directe voorganger, de Surface Laptop, ook weer opgenomen in het overzicht. Dat apparaat herken je aan een gele balk. Nog twee andere Microsoft Surface-apparaten van dit moment staan in de grafieken met een grijs balkje: de Surface Pro 6 en de Surface Book 2. Je zou de laatste kunnen zien als een soort duurdere tegenhanger van de Surface Laptop, waarbij het scherm van dat apparaat bovendien afneembaar is. De rest van het testveld wordt gevormd door andere luxe en lichte convertibles en laptops met een Kaby Lake-R of Whiskey Lake-quadcore die we over de afgelopen maanden hebben getest.

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

Intern

Het grootste nieuws van de nieuwe Surface Laptop 2 en Surface Pro 6 was de overstap naar een nieuwere cpu. Bij de voorgangers vormde een Intel Kaby Lake-dualcore uit de U-serie nog een centraal onderdeel, maar met de nieuwe systemen is Microsoft over op de Kaby Lake-R generatie. Die bieden, zoals we het afgelopen jaar al hebben gezien aan vele andere laptops en convertibles met deze chip, een aanzienlijke prestatieverbetering, doordat ze met dubbel zoveel rekenkernen zijn uitgerust. Bovendien valt de boostklokfrequentie ook nog eens hoger uit, wat de single-core prestaties weer opdrijft. Inmiddels heeft Intel overigens alweer een nieuwe processorserie beschikaar voor dit soort systemen onder de naam Whiskey Lake, maar die voegt minder nieuws toe. Toch is het opvallend dat Microsoft in deze nieuwe notebook voor de oudere versie van de processor kiest.

Het grootste nieuws van de nieuwe Surface Laptop 2 is de overstap naar een quadcore cpu.

Zoals eerder in de inleiding aan de orde kwam, levert Microsoft de Surface Pro 2 naar keuze met een Intel Core i5-8250U of Intel Core i7-8650U. De twee processors worden overigens niet met hun volledige naam aangekondigd op de productpagina: je moet het maar doen met de weinig verhelderende omschrijving 'Core i5' of 'Core i7'. Het verschil tussen beide chips zit 'm vooral in de klokfrequentie, want het aantal cores (4) en threads (8) waaraan gewerkt kan worden is identiek. De i7-8650U doet zijn werk standaard op 1,9 GHz, met een boost naar 4,2 GHz, terwijl de i5-8250U in ons testmodel is voorzien van een base clock van 1,8 GHz met een boost naar 4 GHz. De i7-cpu heeft bovendien Intel vPro, wat vooral in een zakelijke setting van belang is.

Zowel de Kaby Lake-R als de Whiskey Lake-chips hebben een instelbare tdp van 10 tot 25 W. Fabrikanten kunnen daarmee kiezen voor een hoger prestatieniveau dan wel een lager stroomverbruik. Bij veel andere laptops zien we bijvoorbeeld, dat de processor kortstondig maximaal 44 W kan verbruiken. Niet bij de Surface Laptop 2: dit systeem blijft begrensd op maximaal 25 W. De chip is dus bepaald niet geconfigureerd voor maximale prestaties, zoals we zo meteen ook in de grafieken zullen terugzien.

CPU-prestaties

De Cinebench R15 Multi-benchmark toont aan, wat voor een prestatiesprong mogelijk wordt dankzij de overstap op de nieuwere quadcore-chip, waarover de meeste apparaten in deze grafiek zijn voorzien. De eerste Surface Laptop is dat niet, en die eindigt zodoende veruit onderaan, met een score van iets meer dan de helft van de tweede Surface Laptop. Ook de Macbook Air 2018 doet het in deze vergelijking niet best, want ook deze is voorzien van een dual-core chip en dan bovendien een Y-processor, die zeer zuinig omgaat met stroom, wat verder ten koste gaat van het prestatieniveau.

De terughoudende tuning van Microsoft is zichtbaar in het prestatieniveau.

In verhouding met andere laptops met een Kaby Lake-R of Whiskey Lake-quadcore blijkt dat de minder agressieve tuning van Microsoft inderdaad invloed heeft op het prestatieniveau. Fabrikanten als Dell en Asus weten nog een stuk meer uit de chip te halen, waar het systeem van Microsoft sneller terugklokt om binnen de opgelegde Power Limit te blijven, zoals we ook terugzien als we de Surface Laptop 2 tijdens het uitvoeren van Cinebench R15 monitoren.

In de hiernavolgende grafieken wordt de Surface Laptop 2 aangeduid met een rood balkje. We hebben de eerder geteste directe voorganger, de Surface Laptop, ook weer opgenomen in het overzicht. Dat apparaat herken je aan een gele balk. Nog twee andere Microsoft Surface-apparaten van dit moment staan in de grafieken met een grijs balkje: de Surface Pro 6 en de Surface Book 2. Je zou de laatste kunnen zien als een soort duurdere tegenhanger van de Surface Laptop, waarbij het scherm van dat apparaat bovendien afneembaar is. De rest van het testveld wordt gevormd door andere luxe en lichte convertibles en laptops met een Kaby Lake-R of Whiskey Lake-quadcore die we over de afgelopen maanden hebben getest.

Videokaart

Een lichte en dunne laptop als de Surface Laptop 2 is over het algemeen niet voorzien van een losse videokaart. Daarmee is de aansturing van het paneel in handen van de geïntegreerde Intel UHD Graphics 630, maar die is niet in staat tot goede 3D-prestaties. Dat alles wordt meteen duidelijk als je de onderstaande grafiek bekijkt, waarin we het testveld op de proef hebben gesteld in 3DMark. Het merendeel van de apparaten behaalt een score rond de 1000, waaronder ook de Surface Laptop 2, terwijl de systemen die wel van losse gpu zijn voorzien vele malen hoger scoren. De Surface Book 2, het luxe convertible broertje van de Surface Laptop 2, is er zo één. Dat systeem heeft in het toetsenborddeel zelfs een GTX 1060 aan boord en scoort zodoende liefst 723 procent beter - mits je hem in laptopmodus gebruikt.

Geheugen en opslag

Ons testmodel van de Surface Laptop 2 is zoals gezegd voorzien van 8 GB werkgeheugen. Het gaat om zuinig ddr3l, dat draait op een klokfrequentie van 1867 MHz. Eventueel kun je ook een versie met 16 GB ram bestellen. Voor aanschaf doe je er goed aan te bepalen welke variant je wil, want achteraf uitbreiden is niet mogelijk.

We hebben zowel de Surface Laptop (1) als de Surface Laptop 2 getest in de variant met 256 GB opslagcapaciteit. Bij beide gaat het om een nvme-ssd, die door de snelle verbinding in staat zou moeten zijn tot maximale prestaties. In geval van de eerste Surface Laptop bleek het gebruikte model van Toshiba van zichzelf echter bepaald niet snel. Dat is nu opgelost: de nieuwe ssd van SKHynix behaalt in de PCMark 8 Storage 2.0-benchmark een beduidend hogere bandbreedte. Tot de best presterende modellen behoort de Surface Laptop 2 nog steeds niet. Mogelijk komt dat deels doordat we van andere systemen in de grafiek een variant met grotere ssd hebben getest, die door de extra parallellisatie (meer geheugenchips die gelijktijdig kunnen worden aangesproken) vaak sneller presteren.

Netwerk

Een bedrade netwerkpoort is er op de Surface Laptop 2 niet meer bij, al hadden we dat ook niet verwacht gelet op het slanke formaat. De draadloze netwerkverbinding wordt verzorgd door een Wlan-adapter van Marvell, de Avastar Wireless AC. Die chip, zoals de naam al zegt in staat tot Wifi-ac op een maximaal theoretische doorvoersnelheid van 867 Mbps, komen we niet zo vaak tegen. Ook de antenneconfiguratie is bijzonder. Waar veel laptopfabrikanten die verwerken in de (boven)rand van het beeldscherm, zitten de twee antennes van de Surface Book 2 juist verwerkt in de zijkanten van de basis, achter een klein plastic 'raampje' in het metaal. Helaas blijkt die samenstelling niet in staat tot optimale Wifi-snelheden, zoals onderstaande tests uitwijzen. Vooral op 2,4 GHz houdt het niet bepaald over, terwijl de laptop op 5 GHz wisselend scoort.

 • 2,4 GHz send
 • 2,4 GHz receive
 • 5 GHz send
 • 5 GHz receive

Accuduur, uitbreiden en koeling

Volgens Microsoft kun je met de Surface Laptop 2 een hele dag doen met één acculading. Dat soort uitspraken van fabrikanten horen we wel vaker, en bij de Surface Laptop 2 is er genoeg reden tot zorg. Een dunne behuizing laat niet veel ruimte voor een grote accu en met 47 Wh is de capaciteit dan ook vrij beperkt. Ten opzichte van de eerste Surface Laptop is de capaciteit bovendien met 2 Wh gesloken, waarbij Microsoft in het nieuwe model ook nog een flink krachtiger processor heeft ingebouwd.

Hoewel de voortekenen voor een lange werktijd dus niet best zijn, vallen de resultaten in onze accubenchmarks juist erg goed uit. In onze browsetest, die je kunt zien als simulatie van licht gebruik, gaat ons testmodel met Core i5 zo'n 11 uur mee, langer dan bijna alle andere apparaten in de grafiek en zelfs drie minuten langer dan het oude model. Ook bij zwaardere belasting in PCMark Creative duurt het lang voordat de stekker er weer in moet. Dan is de Surface Laptop na zo'n vijfenhalf uur klaar. Kijken we vervolgens naar de resulterende score, dan wordt wel duidelijk hoe Microsoft de lange looptijd voor elkaar krijgt: zonder de adapter is de processor nog wat zuiniger afgesteld dan anders al het geval is. Dat betekent een navenante afname in rekenkracht, die zich vertaalt in een plek onderin de grafiek.

 • Browser
 • PCMark Creative
 • PCMark Creative (accu)

Uitbreiden

Normaal gesproken zouden we je op deze plaats een plaatje laten zien van de opengewerkte laptop, om zo een indruk te kunnen krijgen van het binnenwerk en de uitbreidingsmogelijkheden. Niet bij de Surface Laptop 2: daar is net zoals bij de eerste versie helemaal niets meer aan de configuratie te vervangen, uitbreiden of repareren. Het is zelfs zo goed als onmogelijk om het apparaat open te krijgen zonder permanente schade te veroorzaken, reden dat wij dat bij 'onze' Surface Laptop 2 maar niet hebben aangedaan. Uit een teardown van iFixit van de eerste Surface Laptop (die de repareerbaarheid overigens beoordeelde met het cijfer '0') blijkt dat de machine alleen open kan door de bovenplaat met alcantarabekleding te verwijderen, waarbij je waarschijnlijk enkele klemmen kapotmaakt waarmee het onderdeel vastzit. Ook daarna is het geen pretje om toegang te krijgen tot de configuratie - en je bereikt er bovendien vrij weinig mee, want uitbreidingssloten zijn er niet.

Als bedrijf kun je maar beter investeren in een drie- of vierjarig 'Uitgebreid hardwareserviceplan'.

Blijkens de productpagina ziet Microsoft de Surface Laptop 2 als een goede oplossing voor bedrijven. De traditionele zakelijke notebook is echter, niet zonder reden, een model waarbij onderdelen gemakkelijk te repareren of vervangen zijn. Als bedrijf kun je dus maar beter investeren in een drie- of vierjarig 'Uitgebreid hardwareserviceplan van Microsoft', waarbij je direct een vervangend device aan huis krijgt als het apparaat het begeeft. Heet hangijzer is dan nog wel de data van je oude systeem, want het is door de manier waarop de Surface Laptop 2 is geconstrueerd, ook niet zomaar mogelijk om de gebruiksdata van een gecrashte laptop af te halen - hetzelfde probleem speelt overigens bij recente Apple Macbooks. In een reactie raadt Microsoft gebruikers dan maar aan, belangrijke data zoveel mogelijk in de cloud te bewaren. Bovendien belooft het bedrijf dat gebruikersdata die met de laptop in het reparatiecentrum belandt, 'volgens ISO-normen' wordt gewist. Voor sommige bedrijven met gevoelige gegevens zal die belofte niet voldoen.

Koeling

Bij de teardown van iFixit bleek dat de eerste Surface Laptop van een koelsysteem met één fan was voorzien, waarbij verschillende heatpipes de warmte deels ook afvoerden naar de metalen behuizing. Door het gebrek aan mogelijkheden om de behuizing te openen weten we niet hoe de koeling van de tweede versie eruitziet.

We kunnen het koelsysteem natuurlijk wel op een andere manier beoordelen en dat is door naar de laptop te luisteren. In eerste instantie dachten we haast met een fanless systeem van doen te hebben, al geeft de brede ventilatieopening onder het scherm wel weg dat er wel degelijk sprake is van afvoer van warme lucht. In veel gevallen hoeft de fan echter niet te draaien en doet de Surface Laptop 2 dus muisstil zijn werk. Pas na de hardware geruime tijd te hebben belast in Cinebench, horen we de fan aanslaan - al is het geruis zo zacht, dat de airco van het kantoor en de laptop ernaast (een Dell XPS 15 9570) met het oor vlakbij de Surface Laptop 2 hem nog bijna overstemmen. Het geluid dat de Surface Laptop 2 dan wel produceert, beoordelen we ook als positief, laagfrequent en vrij van vervelende bijgeluiden.

Overige testresultaten

Hieronder vind je alle verdere testresultaten van de Microsoft Surface Laptop 2. Met PCMark 8 en 7 wordt een groot aantal realistische workloads gedraaid, gebaseerd op echte applicaties. Hiermee krijg je dus een realistische indruk van de relatieve prestaties in vergelijking tot de andere modellen in de grafieken. 3DMark is een synthetische benchmark die een indruk geeft van de relatieve prestaties van de videokaart. Cinebench laat de prestaties van de processor zien, zowel in singlethreaded (één core) als multithreaded (meerdere cores en met HyperThreading) versies.

Van de PCMark en 3DMark benchmarks laten we de resultaten zien die wij het belangrijkste vinden, de rest vind je op het tabblad met testresultaten op de productpagina.

PCMark 8 v2

 • Home
 • Creative
 • Work

PCMark 7

3DMark

 • Fire Strike
 • Time Spy

Cinebench

 • Multi
 • Single

Foto's en specificaties

Op deze pagina vind je alle foto's, screenshots en specificaties van de Microsoft Surface Laptop 2.

Algemeen
 
MerkMicrosoft
ProductnaamSurface Laptop 2 256GB i5 8GB (DAG-00121)
ProductcodeDAG-00121
DetailsProductinfo
Apparaat type
SerieMicrosoft Surface
Apparaat typeLaptop
ToetsenbordindelingQwerty
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i5
Processor typeIntel Core i5 8250U
Processor klokfrequentie1.6 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)3.4 GHz
Aantal processorcores4
Geheugen capaciteit8 GB
Type geheugenDDR3
Geheugen klokfrequentie1867 MHz
SODIMM sloten2
Werkgeheugen uitbreidbaar tot8 GB
Scherm
Scherm diagonaal13.5 inch
Resolutie2256x1504
Verhouding3:2
Pixeldichtheid201 ppi
Scherm type (mat/glans)Glanzend
PaneeltypeIPS
Touchscreen
Aanraakpunten touchscreen10 aanraakpunten
Touchscreen typeCapacitief
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Maximale verversingsfrequentie60 Hz
Graphics
GPU typeIntel UHD Graphics 620
Geïntegreerde / losse GPUGeïntegreerd
Opslag
Totale opslagcapaciteit256 GB
SSD opslagcapaciteit256 GB
Beschikbaar opslaggeheugen203.7 GB
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit256 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/productSkhynix BC501 NVMe 256GB
Harddisk/SSD 1 form factorM.2
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN adapterMarvell Avastar Wireless AC
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.2
Infrarood
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
Smartcard
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)1
USB Type-C
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Micro HDMI-uitgang
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
DisplayPort-versie1.2
Analoge audio aansluitingen1
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie0.9 MPixel
Tweede camera
Flitser
Windows Hello compatible
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (Wh)47 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal1245 gram
Afmeting - Breedte30.3 cm
Afmeting - Diepte22.4 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte1.6 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 10 Home
Besturingssysteem (serie)Windows
Overige
Garantie2 jaar
Numeriek toetsenbord
Windows benchmarks
3DMark - Ice Storm59798
3DMark - Cloud Gate9019
3DMark - Cloud Gate Graphics10040
3DMark - Cloud Gate Physics6652
3DMark - Fire Strike1162
3DMark - Fire Strike Graphics1271
3DMark - Fire Strike Physics8699
3DMark - Fire Strike Combined396
3DMark - Time Spy386
3DMark - Time Spy Graphics442
3DMark - Time Spy CPU2519
Cinebench R15 - Single122
Cinebench R15 - Multi585
PCMark 7 - PCMark Score4871
PCMark 7 - Lightweight Score5099
PCMark 7 - Productivity Score4455
PCMark 7 - Entertainment Score3491
PCMark 7 - Creativity Score8731
PCMark 7 - Computation Score9743
PCMark 7 - System Storage Score5607
Opstarttijd10.46 sec.
PCMark 8 v2 - Home2593
PCMark 8 v2 - Creative2852
PCMark 8 v2 - Work2661
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Score5009
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Bandwidth314.46 MB/s
WiFi speedtest 2.4GHz receive95.30 Mbit/s
WiFi speedtest 2.4GHz send84.56 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz receive444.38 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz send558.43 Mbit/s
Geekbench4 - Multi12597
Geekbench4 - Multi crypto12569
Geekbench4 - Multi integer15257
Geekbench4 - Multi float14748
Geekbench4 - Multi memory3396
Geekbench4 - Single3704
Geekbench4 - Single crypto3577
Geekbench4 - Single integer3952
Geekbench4 - Single float3868
Geekbench4 - Single memory(33)2934
Geekbench4 - OpenCL35979
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.2 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.1 W
Energieverbruik idle6.9 W
Browser accutest - 180 cd/m2658 min.
PCMark Creative accutest - 180 cd/m2342 min.
PCMark Creative (Accu)2456
Testresultaten beeldscherm
Gemeten kleurruimtesRGB
Kleurtemperatuur6721 K
Helderheid wit395.87 cd/m²
Helderheid zwart0.27 cd/m²
Contrast1466.2 : 1
Gamma2.12
Gamma (afwijking van 2,2)0.08
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)3.8
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)1.2
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)2.17
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)1.04
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)1.04
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)1.37
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)1.8
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)2.3
Kleurafwijking 75% rood (Delta E 2000)4.28 mΔuv
Kleurafwijking 75% groen (Delta E 2000)1 mΔuv
Kleurafwijking 75% blauw (Delta E 2000)2.19 mΔuv
Kleurafwijking 75% cyaan (Delta E 2000)0.96 mΔuv
Kleurafwijking 75% magenta (Delta E 2000)0.97 mΔuv
Kleurafwijking 75% geel (Delta E 2000)1.47 mΔuv
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)1.8
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)2.6

Conclusie

Je zou de Surface Laptop 2 kunnen zien als Microsoft's blauwdruk van hoe een Windows-laptop eruit moet zien: een minimalistisch design met scherpe hoeken, maar ook zachte kanten, waarop 'stock-Windows' zonder opsmuk en extra software draait. Het resultaat mag er in bepaalde opzichten zeker zijn, waarbij de fabrikant interessante designkeuzes heeft gemaakt die je op sommige andere laptops niet terugziet, van het scherm met 3:2-beeldverhouding tot het ietwat aparte poortengamma en de opvallend geplaatste Wifi-antennes.

We vragen ons wel af voor welke gebruiker dit apparaat nu het meest geschikt kan zijn. In de zakelijke omgeving scoort de Surface Laptop 2 punten met zijn lange uithoudingsvermogen en (onder de eindgebruikers) het design, maar het totale gebrek aan uitbreidings- of reparatiemogelijkheden zal voor sommige IT-afdelingen wellicht roet in het eten gooien. Ook de stoffen afwerking, die bij het vorige model bij sommige gebruikers snel slijtage en vlekken vertoonde, lijkt voor jarenlang intensief gebruik niet ideaal.

'Prosumers', consumenten die van hun nieuwe laptop luxe voorzieningen verwachten, komen met de Surface Laptop 2 aan hun trekken door de lekker lichte en hoogwaardig aanvoelende behuizing, de fijne werkomgeving en het in alle opzichten uitstekende beeldscherm. Qua hardware is het apparaat echter niet voor iedere toepassing even geschikt - vooral bij zwaardere taken zijn er ook al laptops van dit formaat, die beter scoren. Bovendien zijn de aansluitingen al te summier - niet alleen treffen we geen Thunderbolt 3, maar niet eens een usb Type-C poort. In dit prijssegment verwachten we dat anno 2019 wel.

Ook als student zou je een Surface Laptop 2 kunnen overwegen - het origineel leek immers precies op die doelgroep gefocust. Daarvoor is dit apparaat echter aardig aan de prijs. Zeker de varianten met meer opslag zijn in verhouding wel erg duur, waarbij de prijs naar ons idee te dicht tegen de veel krachtiger en veelzijdiger Surface Book 2 aanschurkt.

Kun je de eigenschappen van de Surface Laptop 2 wel waarderen en ben je ook bereid te leven met de nadelen die Microsofts soms typische ontwerpkeuzes met zich meebrengen, dan haal je met dit systeem een uitstekende en eigentijds vormgegeven laptop in huis. Onder de streep zien we ook bij de tweede Surface Laptop 2 nog teveel mitsen en maren, plus een wat hoge prijs, om het systeem met een award te belonen.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Microsoft Surface Laptop 2 256GB i5 8GB (DAG-00121)

Microsoft Surface Laptop 2 256GB i5 8GB (DAG-00121)

 • Intel Core i5 8250U
 • 8 GB
 • 13.5 inch
 • 2256x1504
 • Touchscreen
 • Intel UHD Graphics 620
 • 256 GB
 • Qwerty
 • 1.25 kg
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*