Asus Zenbook Pro UX480 review: één notebook, twee schermen

10 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord
 4. 4. 'Screenpad'
 5. 5. Beeldscherm
 6. 6. Intern
 7. 7. Accuduur, uitbreiden en koeling
 8. 8. Game prestaties
 9. 9. Overige testresultaten
 10. 10. Foto's en specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Wil je een laptop van Asus met rappe hardware aan boord, dan moet je bij de Zenbook Pro-reeks wezen. Recent bespraken we al Asus' nieuwe Zenbook 14, een dunne laptop voor consumenten die geven om design. De Zenbook Pro 14 die we vandaag bekijken is ondanks de extra hardware aan boord maar nauwelijks dikker dan het gewone model. Het apparaat trekt verder de aandacht met zijn 'Screenpad': een schermpje op de plaats van de touchpad.

Rap en dun

Een laptop met vlugge hardware hoeft tegenwoordig geen plompe baksteen van een systeem meer te zijn. Dat heeft Asus ook begrepen, want de Zenbook Pro 14 is best een fraaie verschijning. De hele behuizing is van aluminium gemaakt. Met zijn focus op creatieve professionals heeft Asus voorzien in krachtige hardware. Ook het beeldscherm is niet vergeten: dat moet zich onderscheiden door een nauwkeurige kalibratie.

De Zenbook Pro 14 heeft qua design veel weg van de 'normale' Zenbook 14 die we onlangs al testten. Dat model was opmerkelijk klein voor een 14 inch notebook, mede door het 'Ergolift'-scharnier - een deel van de bezel onder het paneel verdwijnt opengeklapt onder de behuizing en tilt de achterkant van het systeem van tafel, wat een comfortabeler werkhouding zou moeten opleveren.

Geen touchpad, maar 'Screenpad'

Asus' productpagina van de Zenbook Pro 14 opent met de constatering dat er 'nog nooit een laptop is geweest als de Zenbook Pro 14'. Dat is een waarheid als een koe, maar met de touchpad van de Zenbook Pro 14 is wel degelijk iets bijzonders aan de hand. Asus heeft in het oppervlak een schermpje geplaatst. De 'Screenpad', zoals Asus de innovatie heeft gedoopt, zou het gemakkelijker maken om zaken gedaan te krijgen. Het lijkt wel een beetje op wat Apple tegenwoordig doet met zijn Macbook Pro-modellen: daarop zit sinds enkele jaren een 'Touch Bar', een schermstrook aan de bovenkant van het toetsenbord die de functietoetsen vervangt.

We zagen de Screenpad overigens al eerder terug op de Zenbook Pro 15 UX580, die afgelopen zomer op de Computex werd gelanceerd. Voor de Zenbook Pro 14, die in december in Nederland uitkwam, zijn enkele verbeteringen toegevoegd. Zo schakel je sneller tussen verschillende standen en zijn wat nieuwe apps beschikbaar, zoals Adobe Sign, Handwriting en SpeechTyper. De aanwezigheid van een Screenpad is een van de manieren waarop de Pro-variant zich van de normale Zenbooks onderscheidt. Op de eerder besproken Zenbook 14 zit een touchpad die ook wel een beetje bijzonder is - met een druk op een knop rechtsboven licht een raster op met een numeriek toetsenbord - maar daar blijft het dan ook bij.

Uitvoeringen en prijs

De Zenbook Pro 14 is momenteel in vier verschillende uitvoeringen te vinden in onze Prijsvergelijker. In alle gevallen krijg je een gloednieuwe Intel Whiskey Lake-processor en een relatief krachtige Nvidia Geforce GTX 1050 Max-Q videokaart. Daarmee is zeker de goedkoopste configuratie, genaamd 'UX480FD-BE043T', op voorhand interessant. Die kost gemiddeld 1200 euro en bevat naast de Intel Core i5-8265U en de genoemde gpu 8 GB werkgeheugen en een 256 GB sata-ssd.

De overige drie varianten kosten duidelijk meer, gemiddeld zo tussen de 1500 en 1600 euro. Het gehele drietal beschikt over een snellere i7-8565U-cpu plus de dubbele hoeveelheid werkgeheugen en opslag. De ssd is bovendien een nvme-exemplaar, met een hogere snelheid. Ons testmodel met productcode 'UX480FD-BE023T' is de duurste variant van 1600 euro.

In het kort

Asus heeft met de Zenbook Pro 14 een leuke configuratie in een lekker stevige, dunne en relatief lichte behuizing weten te integreren. De werkomgeving is prima en met de Screenpad heeft Asus een interessante innovatie te pakken. Compromisloos is de machine echter zeker niet. Zo is de accuduur bij licht gebruik helaas behoorlijk kort en scoort het apparaat op het vlak van aansluitingen wat ons betreft een onvoldoende. Of je de Zenbook Pro 14 moet overwegen, hangt daarmee af van de vraag of je met de nadelen kan leven. Voor de 1200 euro die het basismodel moet kosten, is de Zenbook Pro 14 wat ons betreft al een stuk aantrekkelijker.

 • Karig aansluitingengamma: geen Alt Mode of Thunderbolt 3 over USB-C, geen 4K-uitvoer, wel USB 2.0 (!)
 • Testresultaten beeldscherm vallen tegen (zeker qua helderheid en contrast)
 • De 'Screenpad' is een leuk concept, maar de uitwerking voelt op bepaalde vlakken nog onaf
 • Korte accuduur bij licht gebruik
 • Behuizing maakt een luxe indruk en voelt behoorlijk stevig aan
 • Goed toetsenbord, prima werkomgeving
 • Prima prestaties
 • Interessante configuratie, gekoppeld aan interessant prijspunt bij het goedkopere i5-model

Constructie en aansluitingen

Net als bij de gewone Zenbook 14 heeft Asus de Zenbook Pro 14 weer voorzien van een 'Ergolift'-scharnier - de basis komt bij het openklappen een stukje omhoog, waardoor de onderste bezel tevens een stuk smaller lijkt. Bij dit systeem zijn de schermranden net een stukje breder, zeker de onderrand. Evengoed kunnen we met 22,5 cm in de breedte en 32,3 cm in de diepte nog steeds spreken van een compacte machine. Tevens meten we op het dikste punt precies dezelfde 1,8 cm aan buikomvang als bij de non-Pro versie, al is dat wat geflatteerd: de behuizing van de normale versie loopt ietwat toe, waar de Zenbook Pro 14 overal ongeveer even dik is. Met een gewicht van 1660 gram is de Zenbook Pro voorts duidelijk zwaarder, al is het gelet op de hardware die erin zit nog steeds een relatief lichte machine.

Net als de gewone Zenbook is de hele buitenkant van de Zenbook Pro 14 gemaakt van aluminium. Het grootste deel van de behuizing is voorzien van een blauwe afwerking, waarbij een gouden strook bij het scharnier een opvallend kleuraccent toevoegt. Ook de merknaam op de kap - zoals we van Asus kennen afgewerkt met een patroon van geborstelde, concentrische cirkels - hebben een gouden kleur meegekregen, datzelfde geldt voor de opschriften op de toetsen. In tegenstelling tot de 'normale' Zenbook 14 wordt de Pro-versie niet geleverd in andere kleurstellingen.

Asus Zenbook Pro 14 UX480FD-BE023T

De blauwe afwerking is helaas een stuk gevoeliger voor vingerafdrukken dan op sommige andere laptops die we hebben gezien. Zonde, want de luxe uitstraling wordt zodoende snel besmeurd door vette vegen, die zich maar lastig laten verwijderen. Jammer is voorts dat Asus de coating niet door-en-door heeft aangebracht. Een klein krasje, zoals er ook op ons testmodel al een te vinden was, zie je daardoor terug als een zilverkleurige streep.

Gelukkig is de stevigheid van de behuizing van een uitstekend niveau. De constructie voelt zeer degelijk aan en de behuizing laat zich als geheel vrijwel niet verdraaien. Bij een puntbelasting op de palmsteun of in het midden van het toetsenbord veert de behuizing niet ver in. De gouden streep nabij het scharnier sluit netjes aan op de rest van de behuizing en beide onderdelen kunnen niet ten opzichte van elkaar bewegen. De schermklep is al even stijf, wat wellicht wordt geholpen door het feit dat er een glasplaat voor het scherm zit. Maar ook het metaal aan de achterkant is stevig. Maar al te vaak zien we dat dat zich in het midden bij het logo zichtbaar laat indrukken, maar daarvan is bij deze machine nauwelijks sprake.

Door het genoemde 'ErgoLift'-scharnier wordt de laptop aan de achterkant automatisch omhoog getild wanneer je hem ver genoeg openklapt. Waar de basis is voorzien van vier mooie brede rubberen voetjes, die ook bij een glad oppervlak voorkomen dat de machine gaat schuiven, beschikt de achterkant van de schermklep alleen over twee piepkleine rubberen nokjes. Daar moet het systeem in de opengeklapte toestand op rusten. Het leidt ertoe dat het apparaat bij de 'liftoff' van de basis een stukje naar achteren kan gaan glijden, omdat er plots een stuk minder weerstand is. Daarbij staan de kleine voetjes op de schermklep vrij ver uit elkaar. Gebruik je de Zenbook Pro 14 onderweg op een klein klaptafeltje, dan moet je dus maar hopen dat het past.

Behalve de wat gebrekkige voetjes voelt het openen van de Zenbook Pro 14 uitstekend aan. Door het goed afgestelde scharnier kun je de laptop met één hand openen en het scherm in alle standen verstellen, zonder dat het scherm snel gaat wiebelen als je het weer loslaat.

Asus Zenbook Pro 14 UX480FD-BE023T

Hoewel de gouden sierstreep met puntjes wellicht doet vermoeden dat de speakers daar zitten, zijn ze links en rechts aan de onderkant van de behuizing weggewerkt. Dat is niet de meest ideale positie, omdat het geluid niet direct op de luisteraar is gericht. Verder hebben we echter vooral lof voor de speakers: het geluid is relatief gedetailleerd, met een goede separatie tussen de instrumenten. De speakers produceren bovendien een behoorlijk maximaal volume. Voor een goede basweergave moet je ook bij de Zenbook Pro 14 uitwijken naar losse speakers of een koptelefoon, maar dat kan eigenlijk ook niet anders.

Aansluitingen

Bij de Asus Zenbook 14 waren we al niet bepaald enthousiast over het magere aansluitingengamma. Bij de honderden euro's duurdere Pro-versie vinden we echter weer precies dezelfde poorten terug. Zeker gelet op het beoogde gebruiksdoel van de Zenbook Pro 14 is dat even opmerkelijk als teleurstellend.

Beginnende met het goede nieuws treffen we aan de linkerzijde twee snelle usb 3.1 gen2 aansluitingen, met een bandbreedte van 10 gigabit per seconde. Een daarvan is een traditionele type a-poort, de andere een moderne type C-connector. Helaas gaan de multifunctionele mogelijkheden die usb type-c kan bieden aan dit apparaat compleet voorbij. Voor het doorsturen van beeldsignalen is de connector op de Zenbook Pro 14 niet geschikt, voor het opladen van de laptop evenmin. Ook voor de helft van de adviesprijs van deze Zenbook Pro koop je tegenwoordig al een laptop met een volledige usb-c-implementatie. Nog beter zou zijn geweest als de poort ook Thunderbolt 3 had ondersteund - de nodige concurrenten in dit segment beschikken over één of zelfs meerdere aansluitingen die daarvoor geschikt zijn.

Door het gebrek aan moderne aansluitingen kun je met dit systeem niet gebruikmaken van mogelijkheden als een usb-c of Thunderbolt docking station, razendsnelle Thunderbolt-opslag of een externe videokaart voor meer grafische rekenkracht. Het gemis van Displayport Alternate Mode of Thunderbolt 3 betekent tevens dat je het aansluiten van externe ultra hd-beeldschermen op dit systeem voor 'professionals' kunt vergeten, tenzij je gebruik wil maken van een weinig werkbare 30 Hz-verversingsfrequentie. Ook bij zijn nieuwste processorreeks heeft Intel nog steeds geen hdmi 2.0-ondersteuning ingebouwd. De hdmi-poort aan de linkerkant is dus beperkt tot versie 1.4.

Aan de rechterkant vinden we een 3,5 mm-hoofdtelefoonaansluiting, geflankeerd door een micro sd-kaartlezer en de tweede usb-poort. Deze biedt opmerkelijk genoeg slechts usb 2.0 en daarmee uiterst povere overdrachtssnelheden. Een dergelijke aansluiting hopen we ondertussen al niet meer aan te treffen op een basislaptop van zo'n 600 euro, maar op dit apparaat van zo'n 1600 euro is hij nog gewoon te vinden. Voor wat betreft de kaartlezer hadden we liever gezien dat Asus een fullsize-exemplaar had ingebouwd. Als fotograaf moet je met dit systeem voortdurend schipperen, want losse camera's slikken over het algemeen alleen de grotere kaartjes. Hier maakt deze Zenbook zijn 'Pro' aanduiding wederom niet waar.

Toetsenbord

Hoewel de body van de Zenbook Pro 14 dieper is dan die van de Zenbook 14, zit ook het toetsenbord van de grotere machine relatief ver naar achteren geplaatst. Oorzaak is de relatief grote 'Screenpad' aan de voorzijde, waarover zo direct meer. Bij veel laptops van dit moment zien we wel dat fabrikanten het toetsenbord verder naar voren plaatsen, zodat de toetsen zich niet direct boven de hitte producerende componenten bevinden. Als we de Zenbook Pro 14 een poosje flink aan het werk zetten, wordt het toetsenbord gelukkig niet te warm om aan te raken. Wel warmt het toetsenbord aan de linker- en rechterzijde merkbaar op, omdat de hitte producerende componenten direct daaronder zitten, terwijl de ruimte boven de fans in het midden juist koeler blijft.

Net als de Zenbook 14 biedt het Pro-model een prima type-ervaring. De aanslag is relatief licht en had wat ons betreft net iets steviger gemogen, maar het tikken voelt wel lekker direct aan: rondom de actuatie is een duidelijke verhoging van de weerstand merkbaar. Ook dit toetsenbord biedt een beloofde 1,4 mm aan travel, wat in elk geval stukken meer is dan bij sommige andere laptops van dit kaliber - we kijken dan met name naar de Apple Macbook Pro. Dankzij de stevige constructie is van meeveren of een 'sponzige' bottom-out in geheel geen sprake. Het lawaai tijdens het typen is gemiddeld.

Qua lay-out maakt Asus ook weer dezelfde keuzes als bij het goedkopere model. Een numpad ontbreekt andermaal, maar dat is niet erg, omdat de Screenpad die functie kan overnemen. De pijltjestoetsen zijn nogal klein, maar staan wel enigszins los van de rest van het toetsenbord. Aparte 'PgDn' of 'PgUp'-knoppen ontbreken. Zoals we vaker zien, hebben de op halve hoogte uitgevoerde functietoetsen standaard een andere toepassing. Middels een klein tooltje kun je dat naar wens omwisselen, mocht je liever de standaard 'F1' tot en met 'F12' prefereren. Toetsenbordverlichting is uiteraard beschikbaar; je kunt deze in drie standen instellen.

De powerknop van het systeem is geïntegreerd op het toetsenbord, pal naast de delete-knop. Dat is niet zo praktisch, want voor je het weet zet je de computer per ongeluk uit. We zien dat liever als apart onderdeel, bijvoorbeeld in combinatie met een vingerafdrukscanner, zoals Dell doet met zijn XPS-lijn. Een dergelijke voorziening is bij de Zenbook Pro 14 überhaupt niet aanwezig. Gelukkig treffen we wel een andere biometrische inlogoptie: de smalle bovenrand bevat zowaar een Windows Hello compatibele IR-webcam, zodat je middels gezichtsherkenning kunt inloggen.

'Screenpad'

Normaal gesproken bespreken we de Touchpad gewoon als onderdeel van de werkomgeving van een laptop, maar aan de 'Screenpad' die Asus aan de Zenbook Pro 14 heeft toegevoegd, besteden we wat meer aandacht. Je kunt het schermpje dat in de plaats van de touchpad zit op vier verschillende manieren gebruiken, waarbij je tussen de verschillende opties kunt wisselen middels een druk op 'F6'. Allereerst laat de Screenpad zich inzetten als een soort launcher voor andere programma's en voor het vertonen van mini-apps. Als tweede kun je het Screenpad gebruiken als tweede scherm, waarbij je vensters uit je normale Windows-omgeving op je touchpad kunt vertonen. Mocht je de extra functionaliteit niet nodig hebben, dan kun je de Screenpad ook gebruiken als normale touchpad. Helemaal uit is tot slot ook een optie. Alleen de zwarte kleur van het oppervlak geeft in de derde en vierde modi enigszins weg dat er bij deze machine meer functionaliteit in de rechthoek schuilgaat. Wellicht is dat de reden dat Asus dit apparaat niet in andere kleuren uitbrengt dan donkerblauw, want in combinatie met een zilveren palmsteun zou de touchpad er qua kleur meteen uitspringen.

Maak je geen gebruik van de extra functionaliteit, dan werkt de Screenpad precies zoals een normale Precision Touchpad, waarbij het oppervlak even glad aanvoelt en gebaren nauwkeurig worden herkend. Jammer genoeg is het oppervlak van de Screenpad ietwat losjes gemonteerd op de muisknoppen, die zich ook nog onder het schermpje bevinden. Er is eerst een beetje speling alvorens je bij de knop uitkomt die je gaat indrukken voor de eigenlijke klik. Dat maakt een onnodig goedkope indruk en het lijkt geen exemplarisch defect, want de eerdere Zenbook Pro UX580 met Screenpad vertoonde die eigenschap ook al. Wellicht zou Asus op dit vlak beter iets soortgelijks doen als Apple, als het dit concept wil doorzetten: een touchpad zonder fysieke knoppen, maar met een geavanceerde trilmotor, die een klik simuleert.

Tweede scherm

In de 'Second Screen'-modus kun je het 5,5 inch grote scherm van de Screenpad inzetten als tweede schermpje voor je normale Windows-omgeving. Het paneel telt 1920 x 1080 pixels, net als het hoofdbeeldscherm van de Zenbook Pro 14. Om vensters gemakkelijk van het ene naar het andere scherm te verplaatsen heeft Asus een set virtuele knoppen toegevoegd waarmee je dat met één druk op de knop kunt doen. Voorts kun je in de 'Second-screen' modus schakelen tussen twee verschillende bedieningsmethoden: 'Touch Mode' en 'Cursor Mode' (Asus is de Nederlandse vertaling van dit onderdeel vergeten). In de cursormodus fungeert het Screenpad nog steeds als touchpad, waarbij je de muispijl tussen beide schermen kunt verslepen, terwijl je met aanrakingen in de touchmodus direct handelingen op het schermpje kunt uitvoeren. Soms is het even schipperen tussen beide modi, maar na een korte gewenningsperiode konden wij er prima mee overweg.

Voor gebruik als tweede scherm is de weergave op het touchpad wel erg klein. Standaard wordt Windows op het Screenpad getoond op een schaling van 175 procent. Dat is voor een snelle notitie of het bekijken van een filmpje wel werkbaar, maar sommige software is dan nog niet goed afleesbaar. Zo probeerden we de werkbalken van een fotobewerkingsprogramma weer te geven op het Screenpad, om zo meer ruimte vrij te maken op het hoofdbeeldscherm, maar de knopjes lieten zich niet meer indrukken vanwege hun petieterige formaat. Dat je favoriete programma niet goed samengaat met de Screenpad kun je Asus natuurlijk lastig aanrekenen, maar het is wel iets om rekening mee te houden. De meeste systemen zijn immers niet voorzien van een Screenpad.

De helderheid van het tweede schermpje is niet instelbaar via Windows, maar kan via het menuutje van de Screenpad worden geregeld. We hebben het tweede scherm even doorgemeten met onze X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 2018 analysesoftware. Daaruit blijkt de maximale helderheid met 451 cd/m2 lekker hoog. De kleurweergave van het schermpje is wat te blauw - de kleurtemperatuur bedraagt net geen 8000 K - maar het kleurbereik met 92 procent van sRGB niet opvallend veel slechter dan dat van het hoofdbeeldscherm. De afwerking bestaat uit een matte en zo te zien vrij dikke laag glas. Dat heeft invloed op de beeldkwaliteit, want maakt dat de weergave wat korrelig aandoet, hoewel de pixeldichtheid van het schermpje overeenkomt met die van de gemiddelde smartphone.

Screenpad-apps

De tweede gebruiksmogelijkheid die Asus zoals gezegd voor de Screenpad heeft bedacht, is het werken met 'Screenpad apps'. De kleine programmaatjes, die op het gehele schermpje van het touchpad worden vertoond, zijn beschikbaar vanuit de menubalk die in deze modus aan de bovenzijde van het schermpje wordt vertoond. Gebruik je geen losse muis, dan is dat niet altijd handig. Ben je bezig in een app, dan kun je immers niet tegelijkertijd muizen via de touchpad. Om het wisselen makkelijk te maken, heeft Asus een altijd zichtbare virtuele knop toegevoegd aan de software om naar de touchpad-functie over te schakelen.

Standaard levert Asus voor de Screenpad alvast een paar apps mee. Zo zijn bijvoorbeeld een calculator en een numeriek toetsenblok aanwezig, de laatste om het gemis van een fysiek numpad op te vangen. Ook beschikbaar is een muziekspeler-app, waarvan de uitwerking echter tegenvalt. De getoonde afspeelknoppen integreren niet met de afspeelfuncties in Windows. In plaats daarvan vormt de 'Screenpad Music Player' een Asus-eigen, uiterst basaal muziekprogramma, waarbij je MP3-bestanden in de Windows-muziekmap moet slepen om ze vervolgens te kunnen afspelen via het touchpad. Waarom iemand dat zou willen doen en niet gebruik wil maken van een vele malen uitgebreider normaal muziekprogramma, is ons niet geheel duidelijk.

Gelukkig is er inmiddels ook een Spotify-app beschikbaar voor de Screenpad; mocht je muziek luisteren via Youtube, dan is een extensie voor Chrome beschikbaar die afspeelknoppen voor de videodienst op het bedieningspaneeltje toont. Na de installatie moet je even je Spotify-account koppelen, waarna je muziek op het Screenpad kan verschijnen. De app doet inderdaad wat hij belooft, al is de functionaliteit best beperkt: het tonen van cover-art, de naam van het nummer en de artiest, de afspeelbalk en het volume. Datzelfde geldt eigenlijk voor de meeste Screenpad-apps. Voor veel functies is het bovendien niet echt sneller om ze via de ScreenPad te gebruiken. Tussen muzieknummers wisselen zonder de app op het scherm te hebben kan bij veel andere laptops ook via een simpele toetscombinatie.

Enkele apps hebben een vorm van integratie met normale programma’s op de PC. Een goed voorbeeld vormen de Screenpad-apps voor Microsoft Excel, Word en PowerPoint. Deze zijn niet los beschikbaar in het menuutje van de Screenpad, maar worden automatisch mee opgestart als je een van de Office-programma's opent, en sluiten ook weer als je vanuit Office overschakelt op een ander venster of het programma sluit.

Qua functionaliteit behoren deze hulp-apps tot de beste die nu voor het platform te vinden zijn. Zo kun je snel functies voor de opmaak van tekst bereiken,  en we kunnen ons goed voorstellen dat mensen hier handig gebruik van gaan maken. Dat de integratie door Asus is uitgedacht en niet vanuit de ontwikkelaars van Office afkomstig is, kan in sommige gevallen minder goed uitpakken. Voeg je in Microsoft Word bijvoorbeeld een nieuw opsommingsteken toe, dan zie je dat vervolgens niet terug op de ScreenPad terug als selecteerbare optie, omdat Word een dergelijke wijziging niet terugcommuniceert aan Asus' bedieningspaneeltje. Het is tevens te hopen dat het programma compatibel blijft in de toekomst - dat zal uiteindelijk van Asus en het succes van het Screenpad-concept moeten afhangen.

Al met al voelt de Screenpad nog niet zo gepolijst als de Touch Bar van Apple. Tussen sommige functies als het wisselen van een nummer in de Spotify-app zit bijvoorbeeld een kleine vertraging. Wat voor een vloeiende ervaring niet meehelpt zijn de schokkerige animaties. Het verslepen van een bepaald bedieningselement over het schermpje om een werkbalk in te delen verloopt verre van vloeiend, net als het scrollen van de naam van een muzieknummer in de Spotify-app. Ook qua functionaliteit is het geheel nog niet helemaal compleet. Zo kun je bijvoorbeeld een ‘wallpaper’ en een ‘screensaver’ instellen, maar de laatste is een reclamefilmpje dat vooral geschikt is voor in de winkel. Je kunt beide echter niet naar eigen smaak aanpassen.

Beeldscherm

Asus heeft het beeldscherm van de Zenbook Pro 14 achter een spiegelende glasplaat geplaatst. Het 1920 x 1080 pixels tellende paneel heeft zoals de naam van de laptop al aangeeft een diagonaal van 14 inch, wat een pixeldichtheid van ongeveer 157 ppi oplevert. Het is niet mogelijk de laptop met een ander scherm te bestellen. Het 'NanoEdge'-scherm, zoals Asus het display aanduidt, heeft inderdaad erg smalle randen: aan de zijkanten meten we 5,7 mm voor het beeld begint, bovenaan 9,3 mm. Het lcd-paneel is zoals gebruikelijk van het ips-type, wat goede kijkhoeken belooft.

Kleurkalibratie met Pantone-validatie

Volgens Asus is het scherm af fabriek gekalibreerd. Daarvan moet ook de 'Pantone Validated'-sticker op de behuizing getuige zijn. De organisatie, bekend van zijn kleurcoderingssysteem, heeft daarvoor geëvalueerd of het scherm de Pantone-kleuren nauwkeurig kan reproduceren, al is niet precies bekend aan welke vereisten een Pantone Validated-scherm precies zou moeten voldoen. In ieder geval belooft Asus een Delta E-waarde van gemiddeld onder de 3, plus of minus 0,5. De fabrikant zegt tevens een vorm van uniformiteitscompensatie te hebben toegepast om de kleuren gelijkmatiger over het gehele scherm weer te geven. Dat zien we niet vaak bij laptopschermen. 

Hoewel Asus spreekt van een 'breed kleurengamma', is het paneel van de Zenbook Pro 14 alleen geschikt voor de sRGB-kleurruimte. Dat zal voor sommige grafische professionals, fotografen en filmmakers niet voldoen. Nu zijn er niet heel veel laptops in dit prijssegment die al een bredere kleurruimte kunnen weergeven. Zo is de Dell XPS 15 bijvoorbeeld beschikbaar voor een vergelijkbaar bedrag als de Asus Zenbook Pro 14, maar het optionele 4K-scherm met Adobe RGB-ondersteuning voegt honderden euro's aan de prijs toe. De Macbook Pro is voor deze prijs wel al uitgerust met een wide-gamut paneel. Bij die machine gaat het om een scherm dat gericht is op de DCI P3-kleurruimte.

Testresultaten beeldscherm

We hebben het scherm van de Zenbook Pro 14 zoals gebruikelijk nagemeten middels een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 2018 analysesoftware. Daaruit blijkt dat het scherm inderdaad nauwkeurig is gekalibreerd, maar de kalibratie lijkt ook weer bepaalde nadelen met zich mee te brengen.

We meten bij de Zenbook Pro 14 een kleurdekking van 92 procent van sRGB. Dat is minder dan de beloofde 100 procent. Tot echt opvallend fletse verzadigde kleuren leidt dat niet, zoals bij veel goedkope laptops wel het geval is, maar een volledige dekking was zeker op een machine die het juist moet hebben van zijn nauwkeurige kleurweergave, welkom geweest. De gemiddelde kleurafwijking van 3,3 dE 2000 komt overeen met de beloofde kleurnauwkeurigheid van het scherm. In vergelijking met de andere laptops uit de onderstaande grafiek - we komen er zo op terug welke dat zijn - is het echter geen topscore, eerder een gemiddeld resultaat. Evengoed is de afwijking klein genoeg om niet storend aanwezig te zijn, al kunnen veeleisende gebruikers baat hebben bij een nog nauwkeurigere afstelling. Kijken we vervolgens naar de grijsafwijking, dan zien we dat er standaard te veel rood en blauw in de mix aanwezig is, wat een ietwat paarsige tint oplevert in neutrale grijstinten. De resulterende score van 4,6 dE 2000 gemiddeld over alle grijstinten is opnieuw een redelijk, maar zeker geen uitstekend resultaat. De kleurtemperatuur van wit komt weer nagenoeg precies goed uit, op 6.564 K.

Helaas lijkt de kalibratie van het scherm tevens invloed te hebben gehad op een aantal andere eigenschappen, in de eerste plaats de maximale helderheid van wit. We zien wel vaker dat een schermkalibratie invloed heeft op de maximale helderheid van een monitor. Voor een losstaand beeldscherm dat je binnen gebruikt is dat vaak niet zo'n probleem, maar een laptop neem je graag mee onderweg. Met een maximale helderheid van wit van slechts 239 cd/m2 wordt het er niet gemakkelijker op om de laptop buiten of bij veel omgevingslicht te gebruiken, zeker gezien de spiegelende afwerking. De score is bovendien veruit ondergemiddeld in deze prijsklasse. Dat geldt ook voor het contrast van 749:1 - eveneens een score die kan worden beïnvloed door het kalibreren van het scherm. Voorts viel in gebruik wat banding op - kleur- en grijsovergangen hebben geen mooi vloeiend verloop, maar vertonen op bepaalde punten 'hardere' overgangen van de ene naar de andere kleur. Dat kan het gevolg zijn van softwarematige aanpassingen aan de gammacurve. Of dat bij dit scherm ook de oorzaak is weten we niet, gezien we de monitor niet ongekalibreerd hebben kunnen bekijken. Voor kleurkritische toepassingen is het echter geen aanbeveling.

In de hiernavolgende grafieken wordt de Asus Zenbook Pro 14 aangeduid met een rood balkje. We hebben de 'normale' Zenbook 14 ook opgenomen in het overzicht, te herkennen aan een grijs balkje. De rest van het testveld bestaat uit laptops met ongeveer hetzelfde gewicht, schermdiagonaal en mogelijkheden als de Zenbook Pro 14. Zo beschikken alle apparaten in het overzicht (uitgezonderd de normale Zenbook 14) over een quadcore-processor en losse gpu, net als het systeem van Asus. Sommige systemen zijn daarbij voorzien van convertible-functionaliteit; acht modellen hebben juist géén touchscreen. Qua prijs loopt het onderstaande testveld behoorlijk uiteen. Veruit de goedkoopste zijn de Acer Swift 3 en de Medion Erazer P6689, basislaptops die al met een krachtiger configuratie zijn uitgerust. De HP Zbook 14u en Microsoft Surface Book 2 geven juist een indruk wat je voor enkele honderden euro's meer kunt aanschaffen. Hoewel de Dell XPS 15 en Apple Macbook 13 in de geteste configuratie een stuk duurder zijn dan de Zenbook Pro 14, kun je deze systemen ook voor een vergelijkbaar bedrag samenstellen als het apparaat van Asus. Dat maakt de vergelijking tussen deze systemen potentieel interessanter dan je zou verwachten.

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

Intern

De Asus Zenbook Pro 14 is uitgerust met een relatief nieuwe Intel Whiskey Lake-cpu. De processorserie werd afgelopen zomer aangekondigd en is een doorontwikkeling op de Kaby Lake-R-reeks. De verwachting is dat we die het komend jaar in veel meer lichte en dunne laptops en convertibles gaan terugzien.

Intel heeft in totaal drie Whiskey Lake-cpu's aangekondigd, waarvan één dualcore en twee quadcore-chips. De Zenbook Pro 14 kan alleen met de vierkernige processors worden geleverd: de Core i5-8265U met vier cores, acht threads en een snelheid van 1,6 tot 3,9 GHz, of de Core i7-8565U, waarvan ons testmodel is voorzien. Deze heeft een hogere basisklokfrequentie (1,8 GHz) en single-core turbosnelheid (4,6 GHz), plus meer cachegeheugen. Daarbovenop komt dan nog de techniek Thermal Velocity Boost, nieuw voor Whiskey Lake, waarmee de single core-snelheid tijdelijk nog verder verhoogd kan worden als de temperatuur het toelaat.

Net als de Kaby Lake-R chips heeft de Whiskey Lake-serie een instelbare tdp van 10 tot 25 W. Fabrikanten kunnen daarmee kiezen voor een hoger prestatieniveau dan wel een lager stroomverbruik. Van Asus weten we dat het bedrijf er op dit punt wel van houdt om net wat verder te gaan dan andere merken om op hogere prestaties uit te komen. Onverassend genoeg is de tdp van de cpu in de Zenbook Pro 14 dan ook 25 W, waarbij de processor zoals gebruikelijk bij kortstondige belasting zelfs maximaal 44 W kan verbruiken.

Behalve de hogere kloksnelheid is er aan de cpu-cores van de Whiskey Lake-reeks verder weinig veranderd. Nog steeds zijn ze gebaseerd op dezelfde architectuur en worden gebakken op hetzelfde 14 nm-procedé. Ook de geïntegreerde UHD Graphics 620 is nog steeds onveranderd, al kan de Zenbook Pro 14 ook vertrouwen op een losse Nvidia-gpu voor het zwaardere werk.

CPU-prestaties

In de hiernavolgende grafieken wordt de Asus Zenbook Pro 14 aangeduid met een rood balkje. We hebben de 'normale' Zenbook 14 ook opgenomen in het overzicht, te herkennen aan een grijs balkje. De rest van het testveld bestaat uit laptops met ongeveer hetzelfde gewicht, schermdiagonaal en mogelijkheden als de Zenbook Pro 14. Zo beschikken alle apparaten in het overzicht (uitgezonderd de normale Zenbook 14) over een quadcore-processor en losse gpu, net als het systeem van Asus. Sommige systemen zijn daarbij voorzien van convertible-functionaliteit; acht modellen hebben juist géén touchscreen. Qua prijs loopt het onderstaande testveld behoorlijk uiteen. Veruit de goedkoopste zijn de Acer Swift 3 en de Medion Erazer P6689, basislaptops die al met een krachtiger configuratie zijn uitgerust. De HP Zbook 14u en Microsoft Surface Book 2 geven juist een indruk wat je voor enkele honderden euro's meer kunt aanschaffen. Hoewel de Dell XPS 15 en Apple Macbook 13 in de geteste configuratie een stuk duurder zijn dan de Zenbook Pro 14, kun je deze systemen ook voor een vergelijkbaar bedrag samenstellen als het apparaat van Asus. Dat maakt de vergelijking tussen deze systemen potentieel interessanter dan je zou verwachten.

Alle laptops in deze grafiek beschikken inmiddels over een quadcore-processor, al zijn er wel degelijk verschillen te zien. Die laten zich bij de meeste apparaten voornamelijk verklaren van de instelling die de fabrikant heeft gekozen voor wat betreft de maximale stroomverbruik, en het koelsysteem van de laptop. Hoewel de twee Zenbooks met hun nieuwere Whiskey Lake-chip hoger eindigen dan de meeste laptops met een oudere Kaby Lake-R quadcore, zijn er ook apparaten met oudere processor die de Zenbooks prima kunnen bijbenen. Daarmee scoort de Zenbook Pro 14 geheel volgens de hierboven geschetste verwachting. Gelet op de omvang van het systeem heeft Asus bijna het onderste uit de kan weten te halen qua prestaties.

De enige systemen die duidelijk hoger eindigen, de Dell XPS 15 9570 en de MSI P65, zijn beide voorzien van een processor uit Intels H-serie. Die heeft een beduidend hogere tdp en is bestemd voor mobiele workstations en gaming-laptops, maar Dell en MSI hebben het voor elkaar gekregen om hem in een behuizing te lepelen die qua dikte niet veel onderdoet voor de Zenbook Pro 14. Het gewicht van die twee notebooks is wel een stukje hoger, evenals de schermdiagonaal van 15,6 inch.

Videokaart

Zoals gezegd hebben we erop gelet dat alle systemen in het testveld - de 'normale' Zenbook 14 uitgezonderd - alle zijn voorzien van een losse videokaart, net zoals de Zenbook Pro 14. In laptops van ultrabookformaat met een schermdiagonaal van 13 of 14 inch zien we niet vaak een aparte videokaart terug. Als er dan al eentje inzit, gaat het vaak om een Nvidia MX150, een gpu die weliswaar beduidend meer rekenkracht levert dan de ingebouwde Intel UHD Graphics, maar in vergelijking met de GTX 10-serie nog steeds niet echt kan meekomen.

We waren dan ook verheugd om in de Zenbook Pro 14 wél een relatief krachtige losse videokaart aan te treffen: de GTX 1050 Max-Q. Deze energiezuinige variant van de GTX 1050 over 640 cuda cores, 60 procent meer dan de MX150. Wel zijn de maximale boostkloksnelheden ongeveer 10 procent lager dan die van de gewone GTX 1050, die je ook weleens in laptops aantreft, al moet daarbij vermeld worden dat de daadwerkelijk behaalde kloksnelheid ook afhankelijk is van de koeling van het apparaat. De gpu wordt bijgestaan door 2 GB eigen gddr5-geheugen. Overigens is ook een variant met 4 GB vram beschikbaar.

Gelet op het afmetingen en het gewicht van de Zenbook Pro 14 zijn de grafische prestaties daarmee erg goed. Asus heeft de koeling van de videokaart duidelijk goed voor elkaar, want hij scoort een stukje beter dan de Lenovo Yoga 730, voorzien van dezelfde GTX 1050 Max-Q oplossing, en bijna even goed als de Medion Erazer P6689 en de Microsoft Surface Book 2, beide voorzien van een normale GTX 1050. Duidelijk beter scoren opnieuw weer de Dell XPS 15 9570 en de MSI P65 - in de grotere behuizingen steekt naast de snellere processor ook een GTX 1050 Ti-videokaart. Kijken we naar machines die even groot en zwaar zijn als de Zenbook Pro 14, dan levert Asus inderdaad wat het belooft op de productpagina - de best mogelijke prestaties.

Geheugen en opslag

Naar keuze kan de Zenbook Pro 14 worden voorzien van 8 of 16 GB ddr4-werkgeheugen. Ons testmodel is voorzien van 16 GB, draaiend op 2400 MHz. Je zult op voorhand moeten kiezen hoeveel werkgeheugen je wil, want uitbreiden is er niet bij. Het geheugen zit vastgesoldeerd op het moederbord.

Voor wat betreft opslag heb je de keus uit vijf verschillende ssd's, die alle via m.2 worden aangesloten en zodoende naderhand nog vervangbaar zijn. Het goedkoopst zijn de versies met 128 GB of 256 GB sata-ssd. Sneller zijn de varianten met 256 GB of 512 GB nvme-ssd, waarbij de verbinding via twee pcie-lanes verloopt. Het meest luxe model beschikt over een 1 TB nvme-ssd dat wordt aangesloten via pcie-x4.

Ons testsysteem beschikt over de 512 GB nvme-ssd. Het gaat om een exemplaar van Western Digital, de PC SN520. Deze levert behoorlijke doorvoersnelheden waarmee 'onze' Zenbook Pro 14 in het midden van het testveld uitkomt. Sommige fabrikanten kiezen voor dit bedrag al voor een snellere nvme-ssd die alle vier lanes kan gebruiken, waarmee de doorvoersnelheid hoger uitvalt.

Netwerk

Een bedrade netwerkpoort ontbreekt op de Zenbook Pro 14 en dus verloopt je verbinding met het internet waarschijnlijk via de draadloze netwerkadapter. Daarop heeft Asus gelukkig niet bezuinigd: intern zit een Intel Dual Band Wireless-AC 9560. De dual-band dual-stream 802.11ac adapter is op papier goed voor een maximale doorvoersnelheid van liefst 1,73 Gbps. Zelfs in de ideale omgeving van onze kooi van Faraday komen we zoals verwacht lang niet zo hoog uit, maar in vergelijking met de concurrentie doet het systeem het op alle vlakken prima, zonder er echt uit te springen. Snelle Wifi hebben de meeste laptops voor dit bedrag immers wel voor elkaar.

 • 2,4 GHz send
 • 2,4 GHz receive
 • 5 GHz send
 • 5 GHz receive

Accuduur, uitbreiden en koeling

'Zoeken naar stopcontacten is geen productief gebruik van uw tijd', zo legt Asus uit op de productpagina van de Zenbook Pro 14. Waarvan akte; het merk heeft de machine om die reden voorzien van een relatief grote accu met een capaciteit van 70 Wh. De meeste concurrenten komen uit tussen de 50 en 60 Wh; alleen de grotere Dell XPS 15 9570 en de MSI P65 springen er weer uit, maar die zijn ook voorzien van flink krachtigere componenten die meer stroom verbruiken.

Ondanks de hoge accucapaciteit doet de Zenbook Pro 14 het op het vlak van de looptijd niet erg goed, zo blijkt uit onze tests. In onze browsetest, die je kunt zien als simulatie van licht gebruik, houdt de Zenbook Pro 14 er al na zesenhalf uur mee op, korter dan alle andere systemen waarmee we hem vergelijken. Zoals blijkt uit de grafieken scoren wel meer dunne krachtige laptops relatief kort; ook de MSI PS42 en P65 gaan bijvoorbeeld maar nauwelijks langer mee, en datzelfde geldt voor de Macbook Pro 13 en de Lenovo Yoga 730. Wil je een langere accuduur, dan moet je kiezen: een groter model (Dell XPS 15 9570), duidelijk duurdere machine (Surface Book 2) of een systeem met minder snelle hardware (de meeste andere systemen die beter scoren).

Een 'hele dag autonomie', zoals Asus belooft, blijft niettemin ver uit het zicht. Bij zwaardere belasting kunnen de resultaten van de Zenbook Pro 14 beter overtuigen. In de PCMark Creative-accutest duurt het vier uur voordat de machine weer aan de lader moet, goed voor een plekje in het midden van het testveld. Kijken we vervolgens naar de resultaten van de benchmark, dan valt wel op dat de Zenbook Pro 14 zich op de accu behoorlijk inhoudt qua prestaties.

 • Browser
 • PCMark Creative
 • PCMark Creative (accu)

Uitbreiden

Wil je toegang krijgen tot het binnenwerk van de Zenbook Pro 14, dan moet je de plaat aan de onderkant losmaken. Daarvoor moet je eerst de rubberen voetjes verwijderen, voordat je toegang krijgt tot de vier schroeven waarmee het onderdeel bevestigd zit. Als je eenmaal binnen bent, is er niet heel veel wat je nog kunt aanpassen. Zo zit het geheugen zoals gezegd vastgesoldeerd op het moederbord. Alleen de ssd kun je nog vervangen, terwijl je eventueel ook een nieuwe accu kunt plaatsen. Ruimte voor nieuwe onderdelen is er (zoals verwacht) niet.

Asus Zenbook Pro 14 UX480FD-BE023T

Koeling

Zoals je op de afbeelding van het binnenwerk kunt zien, beschikt de Zenbook Pro 14 over twee ventilatoren, gepositioneerd tussen de hitte producerende componenten die zich aan weerszijden bevinden. De fans zuigen koele lucht aan vanonder de behuizing, die vanwege het Ergolift-ontwerp altijd een stukje omhoog komt. Van daaraf blazen ze de lucht over de centrale koperen heatpipe die alle onderdelen met elkaar verbindt, en de uitstroomopening voor warme lucht direct passeert.


De warme lucht die aan de achterkant naar buiten komt, wordt opengeklapt vóór het scherm weggevoerd.

Vanwege het 'Ergolift'-ontwerp kan de warme lucht niet aan de achterkant worden uitgeblazen, omdat zich daar al de schermklep bevindt. In plaats daarvan komt de hete lucht er tussen het scherm en de behuizing weer uit. Dat is in praktijk een slimme constructie: alleen bij de onderste bezel wordt de behuizing echt te warm om aan te raken. Op andere punten blijft de buitenkant koel genoeg - en bij de onderste bezel raak je de behuizing in het dagelijkse gebruik eigenlijk niet aan. Zoals gezegd warmt het toetsenbord links en rechts wel merkbaar op als je de Zenbook Pro 14 flink aan het werk zit, terwijl het midden van het klavier boven de ventilatoren merkbaar koeler blijft.

Dat Asus een potent koelsysteem heeft geplaatst is maar goed ook, gezien de keuze voor maximale prestaties. Evengoed vormt het koelsysteem in praktijk de beperking die nog hogere performance in de weg staat. Asus gaat daarbij tot het gaatje: zelfs op het bureaublad zien we soms al thermal throttling optreden. Trap je het ding echt op zijn staart, dan komen de temperaturen van de cpu-cores voorbij de 95 graden, waarbij we zelfs een maximum van 99 graden noteren. Wanneer de cpu een dergelijke temperatuur bereikt gaat hij zichzelf agressief terugklokken, om schade aan het systeem te voorkomen. Dat zie je terug aan de onderstaande grafiek, waarbij we een rondje 3DMark Time Spy hebben gedraaid. Na een minuut of anderhalf kan de koeling de hitteproductie van het systeem echt niet meer bijhouden en klokt de chip zich terug van meer dan 4 GHz naar uiteindelijk 2,5 GHz.

Het koelsysteem van de Zenbook Pro 14 is niet het meest stille wat we ooit hebben gehoord, maar echt lawaaiig is het ook weer niet. Bovendien laat Asus de overgang tussen verschillende ventilatorstanden vloeiend verlopen, waarbij de fan zichzelf snel weer terugschakelt  wanneer extra koeling niet nodig is. Wanneer de fan opspint, is wel een hoogfrequent bijgeluidje te horen.

Game prestaties

Met een GTX 1050 aan boord, al is het 'maar' een Max-Q versie, valt te verwachten dat je enigszins kunt gamen - sterker nog, Asus belooft voor de Zenbook Pro 14 'gaming-niveau graphics'. Om die reden tonen we hier de testresultaten met een drietal games.

Rise of the Tomb Raider (DirectX 12)

In deze Tomb Raider titel valt er op full hd-resolutie met medium instellingen heel aardig te gamen, het verschil met de 1050 Ti Max-Q in de Dell XPS 15 is niet bijzonder groot. De volwaardige 1050 Ti in de P65 is wel een stuk sneller.

 • Full HD medium
 • Full HD ultra
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD ultra

Far Cry 5 (DirectX 11)

Far Cry 5 is een veeleisende titel en hier blijft deze laptop ruimschoots achter bij de nummers een en twee. Met wat goede wil valt er nog te spelen met 30 fps, maar heel plezierig is het niet.

 • Full HD medium
 • Full HD ultra
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD ultra

Grand Theft Auto V (DirectX 11)

GTA V is afhankelijk van een snelle cpu. Notebooks met Coffee Lake-H processor hebben hier een duidelijk voordeel. Toch kan je nog heel aardig deze game spelen op de Zenbook Pro 14, afgerond 60 fps is haalbaar.

 • Full HD medium
 • Full HD ultra
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD ultra

Onder de streep kunnen we voorzichtig stellen dat je kunt gamen op de Asus Zenbook Pro 14, met dien verstande dat je niet het onderste uit de kan moet willen qua kwaliteitsinstellingen. Echt veeleisende, moderne games zijn te veel gevraagd.

Overige testresultaten

Hieronder vind je alle verdere testresultaten van de Asus Zenbook Pro 14. Met PCMark 8 en 7 wordt een groot aantal realistische workloads gedraaid, gebaseerd op echte applicaties. Hiermee krijg je dus een realistische indruk van de relatieve prestaties in vergelijking tot de andere modellen in de grafieken. 3DMark is een synthetische benchmark die een indruk geeft van de relatieve prestaties van de videokaart. Cinebench laat de prestaties van de processor zien, zowel in singlethreaded (één core) als multithreaded (meerdere cores en met HyperThreading) versies.

Van de PCMark en 3DMark benchmarks laten we de resultaten zien die wij het belangrijkste vinden, de rest vind je op het tabblad met testresultaten op de productpagina.

PCMark 8 v2

 • Home
 • Creative
 • Work

PCMark 7

3DMark

 • Fire Strike
 • Time Spy

Cinebench

 • Multi
 • Single

Foto's en specificaties

Op deze pagina vind je alle foto's, screenshots en specificaties van de Asus Zenbook Pro 14.

Algemeen
 
MerkAsus
ProductnaamZenbook Pro 14 UX480FD-BE023T
Productcode90NB0JT1-M01050
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeLaptop
ToetsenbordindelingQwerty
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i7
Processor typeIntel Core i7 8565U
Processor klokfrequentie1.8 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)4.6 GHz
Aantal processorcores4
Geheugen capaciteit16 GB
Type geheugenDDR4
Geheugen klokfrequentie2400 MHz
SODIMM sloten0
Vrije SODIMM sloten0
Werkgeheugen uitbreidbaar tot16 GB
Scherm
Scherm diagonaal14 inch
Resolutie1920x1080
Verhouding16:9
Pixeldichtheid157 ppi
Scherm type (mat/glans)Glanzend
PaneeltypeIPS
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Maximale verversingsfrequentie60 Hz
Graphics
GPU typeNvidia GeForce GTX 1050 Max-Q Design
Geïntegreerde / losse GPULosse chip
Videogeheugen2 GB
Opslag
Totale opslagcapaciteit512 GB
SSD opslagcapaciteit512 GB
Beschikbaar opslaggeheugen439.7 GB
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit512 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/productWDC PC SN520 SDAPNUW-512G
Harddisk/SSD 1 form factorM.2
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN adapterIntel Wireless-AC 9560
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0
Infrarood
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
PC-Card Type II0
ExpressCard (type)
Smartcard
USB 2.0 (Type-A)1
USB 3.1 Gen2 (Type-A)1
USB 3.1 Gen2 (Type-C)1
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)3
USB 3.1 (USB 3.1 Gen 2)1
USB Type-C
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Aantal HDMI-uitgangen1
Micro HDMI-uitgang
HDMI-versie2.0
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
Analoge audio aansluitingen1
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie0.9 MPixel
Tweede camera
Flitser
Windows Hello compatible
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Meegeleverde extra'sTouchpad Display
Maten en gewichten
Accu capaciteit (Wh)69 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal1660 gram
Afmeting - Breedte32.3 cm
Afmeting - Diepte22.5 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte1.79 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 10 Home
Besturingssysteem (serie)Windows
Overige
Garantie2 jaar
Numeriek toetsenbord
Windows benchmarks
3DMark - Ice Storm87353
3DMark - Cloud Gate19076
3DMark - Cloud Gate Graphics36359
3DMark - Cloud Gate Physics7162
3DMark - Fire Strike5177
3DMark - Fire Strike Graphics5659
3DMark - Fire Strike Physics10217
3DMark - Fire Strike Combined2178
3DMark - Fire Strike Extreme2476
3DMark - Time Spy1603
3DMark - Time Spy Graphics1753
3DMark - Time Spy CPU3743
Cinebench R15 - Single173
Cinebench R15 - Multi671
PCMark 7 - PCMark Score6524
PCMark 7 - Lightweight Score6329
PCMark 7 - Productivity Score5667
PCMark 7 - Entertainment Score4607
PCMark 7 - Creativity Score11834
PCMark 7 - Computation Score18305
PCMark 7 - System Storage Score5703
Opstarttijd9.93 sec.
PCMark 8 v2 - Home3544
PCMark 8 v2 - Creative4256
PCMark 8 v2 - Work3677
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Score5025
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Bandwidth387.4 MB/s
WiFi speedtest 2.4GHz receive111.78 Mbit/s
WiFi speedtest 2.4GHz send94.56 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz receive522.21 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz send616.50 Mbit/s
Geekbench4 - Multi15287
Geekbench4 - Multi crypto15841
Geekbench4 - Multi integer19662
Geekbench4 - Multi float15572
Geekbench4 - Multi memory4878
Geekbench4 - Single5216
Geekbench4 - Single crypto5068
Geekbench4 - Single integer5520
Geekbench4 - Single float5335
Geekbench4 - Single memory(33)4391
Geekbench4 - OpenCL37051
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.3 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.1 W
Energieverbruik idle9.4 W
Browser accutest - 180 cd/m2389 min.
PCMark Creative accutest - 180 cd/m2241 min.
PCMark Creative (Accu)3283
Testresultaten beeldscherm
Gemeten kleurruimtesRGB
Kleurtemperatuur6564 K
Helderheid wit239.54 cd/m²
Helderheid zwart0.32 cd/m²
Contrast748.6 : 1
Gamma2.24
Gamma (afwijking van 2,2)0.04
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)1.98
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)4.46
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)4.85
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)4.29
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)3.33
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)1.63
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)3.4
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)4.1
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)1.78
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)3.76
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)4.79
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)4.56
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)3.1
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)1.59
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)3.3
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)4.6
Windows Game Benchmarks 2018
Far Cry 5 - 1920x1080 - Medium30 fps
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra22 fps
Far Cry 5 - 3840x2160 - Medium9 fps
Far Cry 5 - 3840x2160 - Ultra6 fps
GTA V - 1920x1080 - Medium59.9 fps
GTA V - 1920x1080 - Ultra31.1 fps
GTA V - 3840x2160 - Medium19.8 fps
GTA V - 3840x2160 - Ultra2.9 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Medium50.3 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Ultra26.3 fps
Rise of the Tomb Raider - 3840x2160 - Medium14.7 fps
Rise of the Tomb Raider - 3840x2160 - Ultra2.5 fps

Conclusie

Asus heeft met de Zenbook Pro 14 een leuke configuratie in een lekker stevige, dunne en relatief lichte behuizing weten te integreren. Ook de andere afmetingen van het systeem zijn bescheiden dankzij de lekker smalle schermranden. Intern steekt een moderne Intel Whiskey Lake-cpu die van Asus ruim baan heeft gekregen om maximale prestaties te leveren, gekoppeld aan een lekker snelle videokaart. De werkomgeving is prima en met de Screenpad heeft Asus een interessante innovatie te pakken. Helemaal uitgekristalliseerd is het concept nog niet, maar we kunnen ons voorstellen dat je het extra schermpje nuttig kunt gebruiken - en zo niet, dan schakel je hem net zo gemakkelijk uit, waarna de Screenpad zich in niets onderscheidt van een normale touchpad.

Compromisloos is de machine echter zeker niet. Zo is de accuduur bij licht gebruik helaas behoorlijk kort - daar hebben meer krachtige dunne laptops last van, maar de Zenbook Pro 14 het meest. Op het vlak van aansluitingen scoort de machine wat ons betreft een onvoldoende. Een usb 2.0-poort is anno 2019 niet meer van deze tijd, zeker niet op een machine die voor een bedrag van 1600 euro over de toonbank gaat. Ook de rest van het poortengamma is summier. Het beeldscherm is redelijk gekalibreerd, maar gelet op de Pantone-aanbeveling hadden we er meer van verwacht - en bovendien brengt de kalibratie op andere vlakken weer compromissen met zich mee. Met name contrast en helderheid van het display vallen nogal laag uit.

Of je de Zenbook Pro 14 moet overwegen, hangt daarmee af van de vraag of je met de duidelijke nadelen kan leven, want in andere opzichten is het zeker een aantrekkelijk apparaat. Wellicht kan de lagere startprijs van goedkopere configuraties helpen je over de streep te trekken. Voor de 1200 euro die het basismodel moet kosten, wordt de Zenbook Pro 14 wat ons betreft een stuk aantrekkelijker, omdat je wat betreft de configuratie relatief weinig opgeeft - alleen de ssd wordt kleiner en trager. Uiteindelijk beschouwen we in deze bespreking de configuratie genaamd UX480FD-BE023T van gemiddeld 1600 euro - en voor dat bedrag zijn de tegenvallers toch te significant om de Zenbook Pro 14 met een award naar huis te sturen.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus Zenbook Pro 14 UX480FD-BE023T

Asus Zenbook Pro 14 UX480FD-BE023T

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i7 8565U
 • 16 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1050 Max-Q Design
 • 512 GB
 • 1660 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Asus Zenbook Pro 14 UX480FD-BE043T

Asus Zenbook Pro 14 UX480FD-BE043T

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i5 8265U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1050
 • 256 GB
 • 1600 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Asus Zenbook Pro 14 UX480FD-BE064T

Asus Zenbook Pro 14 UX480FD-BE064T

 • Laptop
 • Azerty
 • Intel Core i5 8265U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1050
 • 512 GB
 • 1600 gram
 • Windows

1.101,10 €

9 winkels
Asus Zenbook Pro 14 UX480FD-BE089T

Asus Zenbook Pro 14 UX480FD-BE089T

 • Laptop
 • Intel Core i7 8565U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1050
 • 512 GB
 • 1600 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*