Panasonic 2019 TV preview: Panasonic zet in op OLED

17 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Panasonic 2019 LCD-televisies
 3. 3. Panasonic 2019 oled-televisies
 4. 4. Reacties

Inleiding

Ons rondje langs alle televisiefabrikanten is inmiddels over de helft. Nadat we de nieuwe line-ups van Philips, Sony en Samsung eerder al uit de doeken deden, is het vandaag de beurt aan Panasonic. De Japanse fabrikant vertelde op de CES al gedeeltelijk wat de plannen voor 2019 waren; vorige week werd in Frankfurt de complete line-up aan de Europese pers getoond. Wij togen naar het oosten om je alles te vertellen over de plannen van Panasonic, inclusief de 'pro oled panels' van deze fabrikant.

Zoals we bij andere merken hebben gezien, lijkt 2019 geen jaar van grote innovaties op tv-gebied te worden. De 2019 oled-panelen van LG Display, waarvan Philips, Sony, Panasonic en LG Electronics alle gebruikmaken, zijn nauwelijks gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Hierdoor zijn de specificaties van de nieuwe oled-televisies dat feitelijk ook niet. Althans, van de meeste nieuwe oleds. Panasonic claimt namelijk speciale 'pro panels' te hebben, die het zélf aanpast om zo meer helderheid te produceren. Hoe dat zit, lees je verderop in dit artikel.


Panasonic komt dit jaar met maar liefst vier verschillende oled-televisies

Als we het over oled hebben, is dit jaar nog meer dan voorheen duidelijk dat Panasonic in dit segment wil uitblinken. In 2019 zal het merk maar liefst vier verschillende oled-televisies op de markt brengen, voor elke smaak en elk budget wat wils. Daarnaast komt Panasonic uiteraard ook met nieuwe lcd-televisies, heeft het een nieuwe beeldprocessor, ondersteunen veel modellen zowel Dolby Vision als HDR10+ en is het MyHomeScreen smart tv systeem nu compatible met Alexa en de Google Assistant.

Op een paar punten is Panasonic behoudend. Zo is (voorlopig) geen 8K-televisie aangekondigd en is er ook geen ondersteuning voor HDMI 2.1 op de nieuwe 4K televisies, al ondersteunen de nieuwe modellen wel ALLM, Auto Low Lacency Mode. Dit is een HDMI 2.1 functie die een tv automatisch laat overschakelen naar game mode als een compatible spelcomputer wordt aangesloten.

Helaas was de informatie die Panasonic aan de pers deelde erg beperkt qua technische details. Details over gebruikte lcd-paneeltypes werden niet gegeven, net zo min als er gerept werd over de maximale helderheid van de nieuwe modellen. Van de nieuwe 'HCX Pro Intelligent Processor' zijn we eigenlijk alleen te weten gekomen dat deze nóg fijnmazigere lookup tables heeft voor nog nauwkeurigere kleurregeling. Daarnaast is er nu uitgebreidere integratie met Calman calibratiesoftware, waarbij de tv's nu zélf dienst kunnen doen als signaalgenerator. 

Net als vorig jaar krijgen we in Nederland de Duitse modellen, die qua specs gelijk zijn aan de standaard Europese versies, maar een iets andere typeaanduiding hebben. De Europese GX700 zal bij ons bijvoorbeeld geleverd gaan worden als GXW704.

Panasonic 2019 LCD-televisies

Net als Philips, Samsung en Sony bengt Panasonic dit jaar geen nieuwe full hd-modellen uit. Wil je nog een 24, 32 of 40 inch hd ready of full hd tv, dan kan je terecht bij de FSW404 en FSW504, die ongewijzigd zijn en gewoon doorlopen in 2019. In het ultra hd-segment heeft Panasonic wel een viertal nieuwe modellen, die we op deze pagina kort doornemen. 

Panasonic GX700 / GXW704

De nieuwe instapserie is de GXW704, die door Panasonic gepositioneerd wordt als de opvolger van de FXW584 van vorig jaar. Hoewel de naam van de modelserie dus twee nummers omhoog is gegaan, hebben we hier feitelijk met de instapper in de ultra hd line-up te maken. De GXW704 komt beschikbaar in 40, 50, 58 en 65 inch, heeft antracietkleurige bezels en staat op twee voetjes met een omgekeerde Y-vorm. De tv beschikt over de nieuwe MyHomeScreen 4.0 software met ondersteuning voor Google Assistant en Amazon Alexa en beschikt over een 'HDR Bright Panel' met een niet nader gespecificeerde lichtopbrengst, 'adaptive backlight dimming' en 'wide colour spectrum'. Helaas was Panasonic zoals gezegd niet erg loslippig qua technische informatie, dus hier moeten we het voorlopig mee doen.


Panasonic GXW704

Panasonic GX800 / GXW804

Het tweede model in de ultra hd line-up voor 2019 is de GXW804, die als opvolger van de FXW654 wordt gepositioneerd. De tv heeft antracietkleurige randen en staat op een platte vierkante voet. Dit model komt beschikbaar in 40, 50, 58 en 65 inch en biedt als extra's ten opzichte van de GXW704 betere beeldverwerking middels Panasonic's HCX processor, ondersteuning voor HDR10+ en Dolby Vision en bovendien kan dit model Dolby Atmos geluid decoderen.

Het specskaartje leerde ons verder dat de GXW804 beschikt over een 'HDR Bright Panel Plus', waarvan wij aannemen dat het een hogere helderheid biedt dan de panelen die in de 704 versie gebruikt worden. Verdere specificaties ontbreken wederom, dus ook hier geldt dat we uitzien naar het moment dat we de modellen in ons testlab kunnen verwelkomen.


Panasonic GXW804

Panasonic GX900 / GXW904

De GWX904 (43, 49, 55 en 65 inch) biedt dezelfde functionaliteit als de GXW804 en beschikt daarnaast over een 'HDR Cinema Display' panel en een 'Switch Design' voet, wat wil zeggen dat de voetjes onder het scherm naar keuze meer naar binnen of juist aan de randen van het scherm gemonteerd kunnen worden. Qua design oogt de GXW904 sowieso anders door zijn zilverkleurige schermranden en zilverkleurige voetjes.


Panasonic GXW904

Panasonic GX940 / GXW944

Topmodel uit de lcd-serie voor dit jaar is de GXW904, die alleen in 75 inch geleverd zal worden. Uiterlijk valt de tv op door zijn zilverkleurige afwerking en hoogglans V-vormige voet, die vanuit het midden links en rechts naar voren onder het scherm vandaan komt. Onder de kap is de GXW944 duidelijk ook de meest geavanceerde van het stel.

Als enige lcd-televisie maakt deze gebruik van de 'HCX Pro Intelligent Processor', die we ook bij de oled-televisies tegenkomen. Het 'HDR Cinema Display Pro' lcd-paneel biedt bovendien 'Local Dimming Pro' om een beter contrast te verkrijgen. Wij verwachten hier echter geen wonderen van, want de GXW944 maakt gewoon gebruik van een edge-led backlight, waardoor de segmentering in individueel dimbare zones nooit heel uitgebreid kan zijn. Vooralsnog is het onduidelijk of de GXW944 in Nederland geleverd zal gaan worden.


Panasonic GXW944

Panasonic 2019 oled-televisies

Vorig jaar had Panasonic twee verschillende oled-televisies in haar programma, dit jaar wordt dat aantal verdubbeld naar vier. Alhoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de twee 'instapmodellen' uit de oled-serie, de GZW954 en GZW1004 technisch vrijwel identiek zijn, en het verschil hem vooral in de voet zit.

Panasonic GZW954 en GZW1004

Bestudering van de specskaartjes leert namelijk dat beide modellen beide beschikken over dezelfde nieuwe HCX Pro Intelligent Processor en ook dat allebei een ISF beeldmodus hebben. HDR10+, Dolby Vision en Dolby Atmos worden door beide modellen ondersteund en het MyHomeScreen 4.0 smart tv systeem kan zowel bij GZW954 en GZW1004 door middel van Amazon Alexa en Google Assistant aangestuurd worden. Het enige verschil dat wij konden ontwaren is dat de GXW1004 een THX 4K Display certificering en bijbehorende THX beeldmodi heeft, die de GZW954 mist.

Uiterlijk zijn de verschillen tussen beide modellen waarschijnlijk groter dan aan de binnenkant. De GZW954 heeft een platte vierkante voet die middels een ronde hals met het scherm verbonden is, terwijl de compactere voet van de GXW1004 aan de achterkant over de volle breedte omhoog vouwt en zo met het scherm verbindt. Beide modellen komen beschikbaar in 55 en 65 inch.

 • Panasonic GZW954
 • Panasonic GXW1004

Panasonic GZT1506

De GZT1506 (55 en 65 inch) biedt exact dezelfde specificaties als de GZW1004, maar heeft een dunne speakerbar met front-firing speakers onder het scherm ingebouwd, waardoor deze betere geluidskwaliteit moet leveren. Wij hebben de tv niet kunnen beluisteren, dus hoe groot het verschil is durven we niet te zeggen. Datzelfde geldt overigens voor de naamgeving: Waarom dit model bij ons als GZT1506 in plaats van als GXW1504 door het leven gaat, is ons niet duidelijk. 

 • Panasonic GTZ1506
 • GTZ1506 detail

Panasonic GZW2004

De interessantste televisie die Panasonic dit jaar uitbrengt is de GZW2004, die net als de andere nieuwe oleds alleen in 55 en 65 inch verkrijgbaar zal worden. Deze is interessant omdat Panasonic claimt dat dit model beschikt over een 'Professional Edition' oled paneel. Panasonic zegt het paneel onafgewerkt van haar leverancier - LG Display - te kopen en vervolgens zelf voor die afwerking te zorgen, met als resultaat een hogere helderheid.

Het verhaal dat hierover verteld werd was op z'n best vaag, maar na doorvragen begrepen we dat er feitelijk twee zaken gebeuren: ten eerste voorziet Panasonic de panels vrijwel zeker van een andere backplate, die de door het oled panels opgewekte warmte efficiënter afvoert. Wat opviel is dat de schermen een paar millimeter dikker zijn dan de schermen die bijvoorbeeld LG Electronics levert, en mogelijk heeft Panasonic de panels dus simpelweg voorzien van een (dikkere) alumiunium backplate. Daarnaast zou ook de voeding van de oled panels verbeterd zijn, al kregen we ook hier niet echt te vinger achter. Hoe dan ook beweert Panasonic een 30% hogere APL - Average Picture Level - te behalen met haar getunede panels. Of ook de piekhelderheid hoger is werd niet verteld en ook hoe men aan die 30% kwam bleef in het midden. Ook hier geldt dat we de toestellen graag aan een uitgebreide test onderwerpen om uit te zoeken wat het resultaat in de praktijk is. Wordt vervolgd dus.

 • Panasonic GXW2004
 • detail
 • detail
 • detail

Buiten het andere panel is de GWZ2004 op nog een punt duidelijk beter dan de andere oleds uit de range van 2019. Het geluidsysteem is namelijk van een compleet ander niveau. Onder het scherm bevinden zicht drie naar voren gerichte luidsprekers in een vaste speakerbar, terwijl twee woofers achter het scherm voor betere laagweergave moet worden. Aan de achterkant van het scherm loopt bovendien een 'schoorsteen' omhoog die helemaal reikt tot de bovenrand van het panel en waarin twee upfiring luidsprekers voor Dolby Atmos weergave verwerkt zijn. Het geheel heeft een vermogen van 50 watt en is getuned door Technics. Een korte demonstratie liet horen dat het geluid inderdaad overweldigend en zeer luid is, maar of het daarmee de best klinkende televisie van 2019 is durven we nog niet te zeggen.

Prijzen en beschikbaarheid

Prijzen heeft Panasonic helaas nog voor geen van de nieuwe modellen bekend gemaakt. Wel weten we wanneer we de tv's in de winkel kunnen verwachten. Voor de oled-tv's geldt dat ze vanaf juni beschikbaar zijn, met de GZW2004 als enige uitzondering. Deze komt pas in juli op de markt. Voor de lcd-modellen geldt dat de GXW804 en GXW904 vanaf april beschikbaar zijn en de GXW704-serie vanaf juni. 

0
*