Teufel Rockster XS review: compacte form factor met brute audio

3 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Design
 3. 3. Specificaties
 4. 4. In de praktijk
 5. 5. Accuduur
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

De Duitse audio-fabrikant Teufel heeft een behoorlijk breed aanbod aan bluetooth-speakers. Eerder testten we met de Boomster en Boomster XL al twee grotere exemplaren, nu is het de beurt aan de compacte Teufel Rockster XS.

Teufel Rockster XS Black
Teufel Rockster XS

De Rockster XS ontleent zijn naam aan zijn aanzienlijk grotere familielid de Teufel Rockster. Dit is de grootste bluetooth-speaker uit het assortiment van Teufel: 87 x 58 x 47 cm (HxBxD) en een gewicht van 31,5 kilogram schoon aan de haak. De Rockster komt dan ook met vier draaibare wielen aan de onderzijde om de speaker fatsoenlijk te kunnen verplaatsen. De Rockster XS kan je daarentegen prima met één hand vasthouden en heeft deze wielen dan ook niet nodig - al zou het een grappige, zij het onpraktische, feature zijn geweest. 


Teufel Rockster (bron: https://www.teufelaudio.nl)

De tegenstelling tussen beide Rocksters is exemplarisch voor de afweging die veel mensen die een bluetooth-speaker gaan kopen zullen moeten maken. Aan de ene kant wil je natuurlijk het best mogelijke geluid, terwijl je aan de andere kant een compacte en handzame speaker wil hebben die je makkelijk overal mee naar toe kan nemen. Natuurlijk kan je een bluetooth-speaker ook prima op een vaste plek gebruiken, maar de meeste gebruikers zullen hun speaker toch vooral hebben om muziek on the go mee te nemen. Handzaamheid betekent normaal gesproken dat er concessies gedaan moeten worden op het vlak van geluidskwaliteit. In hoeverre Teufel er bij de Rockster XS in is geslaagd om compacte afmetingen met een mooi geluid te combineren lees je in deze review. 


Teufel Rockster XS (bron: https://www.teufelaudio.nl)

Design

De Teufel Rockster XS heeft zoals gezegd hetzelfde design als zijn grote broer. De speaker bestaat uit een uit aluminium vervaardigde kolom van vier rechthoekige vlakken, waarbij de achterzijde iets smaller is en via de zijdes uitloopt in een breder voorpaneel. de verbinding tussen de voorkant en beide zijdes zijn op zichzelf ook weer een vlak, dat schuin geplaatst is tussen beide uiteindes. Aan zowel de boven als onderkant - of zo je wilt linker of rechterzijde - van de speaker zit een rubber dob die rondom iets uitsteekt en zodoende als zitvlak dient. Dankzij deze rubberen uitsparingen kan je de speaker zowel rechtop neerzetten als in landscape-modus zonder dat het aluminium paneel de ondergrond raakt.

Teufel Rockster XS Black

Zowel de voorzijde als de iets smallere achterzijde zijn voorzien van een fijnmazig speakerrooster. Op het speakerrooster staat aan de voorzijde het Teufel logo en aan de achterzijde de merkaanduiding van de Duitse audiofabrikant in de kenmerkende rode letters. De Rockster meet 17 x 8 x 6 cm (LxBxD) en weegt zo'n 720 gram. De speaker kan je zodoende prima in een hand vasthouden en een beetje jaszak zal de speaker ook nog kunnen herbergen. Wat betreft handzaamheid en makkelijk meenemen zit het dus wel snor.

Aansluitingen en bediening

De aansluitingen vinden we aan de onderkant achter een rond klepje in de rubberen dop verwerkt. We zien een micro-usb aansluiting voor het opladen van de aanwezige Li-Ion accu van 4400 mAh. Ook is er plek ingeruimd voor een usb-a aansluiting, zodat je de Rockster XS tevens als powerbank kunt gebruiken. Ten slotte is er ook nog een 3,5mm line-in aanwezig zodat je eventueel ook bedraad een afspeelapparaat kunt aansluiten. 

Teufel Rockster XS Black

Aan de andere kant vinden we het ronde bedieningspaneel dat verwerkt zit in rubberen kap. Het ronde paneel bestaat uit zeven knoppen, waarvan de speel/pauze-knop in het midden zit en de rest er omheen is gepositioneerd. Verder treffen we toetsten voor het in- en uitschakelen van de speaker, volgende en vorige, de volumeregeling en bluetooth pairing. De knoppen steken niet uit de behuizing, maar bestaan uit iconen die aangeven waar je moet drukken. De knoppen zijn als zodanig dan ook niet vanuit elke hoek even goed te zien, al helpen de rood- en blauw verlichte halve maantjes rond de speel/pauze-knop wel om de juiste toetsen te lokaliseren. Naast het bedieningspaneel zijn vier led-indicatoren voor de staat van de accu aangebracht.

Teufel Rockster XS Black

Geen app, wel Stereo Connect

Heb je de beschikking over twee Rockster XS'sen? Dan kan je beide pairen met elkaar om ze in een stereo-opstelling te gebruiken. Teufel noemt dit de Stereo Connect functie. Om deze te activeren druk je simpelweg tegelijkertijd op de volume omhoog- en pairing-knop en de speakers doen de rest. Verder is de Rockster XS wat betreft extra functionaliteit redelijk beperkt. Zo is er bijvoorbeeld geen app beschikbaar. Daar kun je wat van vinden, maar in feite heb je een dergelijke app niet nodig. Elke smartphone en tablet heeft wel een eigen muziek app en eventuele firmware updates kunnen ook via een laptop en de micro-usb aansluiting worden geïnstalleerd. 

Specificaties

Algemeen
 
MerkTeufel
ProductnaamRockster XS Black
Productcode16579
DetailsProductinfo
Algemeen
Afmeting - hoogte17,8 cm
Afmeting - breedte8,6 cm
Afmeting - diepte6,9 cm
Gewicht720 gram
Aansluitingen
Audio-uitgang
3,5 mm stereo uit
Tulp stereo uit
Geheugenkaartlezer
Lijningang 3,5 mm jack
Kabel lijningang verwisselbaar
Apple 30-pin iPod connector
Apple Lightning connector
Bedraad netwerk (Ethernet LAN)
Streaming standaarden
Spotify Connect
Apple Airplay
DLNA / UPnP AV
SonosNet
Chromecast
Draadloze verbindingen
Bluetooth
Bluetooth versie4.0
Bluetooth A2DP
Bluetooth AVRCP
Bluetooth HFP
Bluetooth HSP
Bluetooth Apt-X codec
Bluetooth AAC codec
Bluetooth LDAC codec
NFC
WiFi
Slimme Speaker
Amazon Alexa
Google Assistent
Microsoft Cortana
Speakers
Ingebouwde speakers
Ingebouwde woofer(s)
Ingebouwde subwoofer
Aantal speakers1
Speakersysteem2-weg
Uitgangsvermogen RMS totaal16
Bediening
Display
Bediening iPod/iPhone
Afstandsbediening
Volume
Bass (lage tonen)
Treble (hoge tonen)
Balans
Input (bron)
DSP mode / equaliser
Stroomvoorziening
Voeding intern/externExtern
Batterij/accu
Batterij/accu oplaadbaar
Accu/batterij verwisselbaar
Type accuLithium Ion
Opgegeven accuduur30 uur
Extra functies
Klok
Wekker
FM-radio
Speakerphone
Powerbank
Powerbank capaciteit4400 mAh
Ondersteuning voor TuneIn
Fabrikantopgave
USB poort
Opladen via USB
Versterker klasseD
Multi-Room Streaming (MRS)
Ingebouwde opslagmedia
Ondersteuning voor Deezer
Ondersteuning voor Pandora
Ondersteuning voor Rhapsody
Smartphone ondersteuning op afstand
Ondersteund audioformaat
AAC
FLAC
MP3
OGG
WAV
WMA

In de praktijk

Om de kunsten van de Teufel Rockster XS in kaart te brengen luisterden we naar uiteenlopende nummers van verschillende artiesten om zo tot een zo veel mogelijk afgewogen oordeel te komen. Zo luisterden we onder andere naar:

 • Bad Kingdom van Moderat
 • Thunderstruck van ACDC
 • Heathens van Twenty One Pilots
 • Space Oddity van David Bowie
 • No Good (Start the Dance) van The Prodigy
 • Smalltown Boy van Bronski Beat 
 • Around the World van Daft Punk
 • Golden Brown van The Stranglers
 • Sea Groove van Big Boss Man
 • Harrie Jekkers Oh Oh Den Haag
 • Moonlight Sonata van Beethoven
 • Master Blaster van  Stevie Wonder
 • Walking on the Moon van The Police
 • Picture Me Rollin van 2pac
 • On the Road Again van Canned Heat
 • Humanity van Ricky Gervais (Netflix)
 • Universiteit van Nederland - Hoe oud is het heelal? (Youtube) 

Teufel Rockster XS Black

Geluidskwaliteit

Het geluid dat de Teufel Rockster XS weet voort te brengen is ronduit indrukwekkend voor een dergelijke compacte speaker. Het geluid is zoals we van Teufel gewend zijn goed gebalanceerd tussen hoog, midden en laag. Normaal gesproken zou je verwachten dat een speaker met deze form factor vooral het in het laag minder weet te bieden. Natuurlijk is het geluid dat uit grotere speakers als de JBL Boombox of Boomster XL komt nog indrukwekkender wat betreft de lage tonen alsmede de ruimtelijkheid. Dat gezegd hebbende doet de Rockster XS wat de door ons geprezen Libratone One Click net niet lukte: een gedetailleerde bas bieden naast een goede verdeling tussen hoog, midden en laag.

Dit heeft overigens tot gevolg dat de stevige aluminium behuizing van de Rockster de nodige trillingen voort brengt. Wees dan ook niet verbaasd als je deze trillingen hoort resoneren op je bureau of monitor voet. Leg je de speaker op zijn rug en zet je een basrijke track op dan gaat de Rockster letterlijk aan de wandel over je tafel.  

Accuduur

Voor het testen van accu's van Bluetooth speakers plaatsen we de speaker in kwestie in een geluidsdichte box en spelen we via een verbonden smartphone een zogenaamd white noise bestand af. We stellen vervolgens het volume van de speaker op een afstand van 20 centimeter van de microfoon af op 80 dB(A). Hierna plaatsen we de speaker (uiteraard met een volledig opgeladen accu) in een kleinere geluidsdichte box en zetten we een gevarieerde playlist aan op repeat. Door een audio-opname van het proces te maken en terug te luisteren bepalen we uiteindelijk hoe lang de speaker in kwestie het heeft volgehouden.  


Teufel Rockster XS (bron: https://www.teufelaudio.nl)

De Teufel Rockster XS is uitgerust met een Li-Ion accu met een capaciteit van 4400 mAh. Volgens de fabrikant moet de accu in maximaal drie uur volledig opgeladen kunnen worden en zou de speaker het vervolgens 30 uur moeten kunnen volhouden. De Rockster XS houdt het in onze test 16 uur vol, bijna de helft dus van wat de fabrikant claimt. Natuurlijk is de uiteindelijke accuduur van diverse variabelen afhankelijk en 16 uur is op zichzelf lang niet slecht, maar evengoed aanzienlijk minder dan de indicatie van de fabrikant.

Wij vonden het des te opvallender omdat de opgegeven accuduur van fabrikanten in onze ervaring bijna altijd of overeenkomt met onze metingen of onze testresultaten hoger uitkomen. Zo was ook het geval bij de Teufel Boomster en Boomster XL die we eerder testten. Daarom hebben we in dit geval niet alleen meerdere hertests gedaan, maar ook een tweede sample aan Teufel gevraagd en opnieuw de accutest gedaan. Het resultaat bleef evenwel gelijk en zodoende zie je in onderstaande grafiek een gemeten accuduur van 16 uur.   

Resultaat

Conclusie

De Teufel Rockster XS is een handzame speaker die je makkelijk overal mee naar toe kunt nemen. De speaker is opgebouwd uit een aluminium body met rubberen afwerking aan de boven- en onderzijde die een hoogwaardige en robuuste indruk wekken. Wat betreft extra's een aansluitingen zien we niet veel meer dan het hoognodige. Je kan de Rockster XS als powerbank gebruiken, de speaker heeft een line-in ingang en is te koppelen aan een andere XS om een stereo-opstelling te creëren. Een app biedt Teufel niet, maar dat is dan ook een optionele feature, niet een onmisbare.

Teufel Rockster XS Black

Bij onze accutest hield de Rockster XS het 16 uur vol, op zichzelf een prima score waarmee de speaker in de middenmoot van de ranglijst van alle door ons op de huidige testopstelling geteste producten. Bovendien is 16 uur in principe meer dan genoeg om een dagje uit te overleven, zonder tussentijds een bezoek aan een stopcontact af te leggen. Wel is de 16 uur die wij noteerden ongeveer de helft minder dan wat Teufel belooft, iets dat we ook na meerdere hertests en een andere sample niet verklaard kregen.

Wat betreft het geluid zijn we eigenlijk onverdeeld enthousiast. We zagen al eerder dat een kleinere form factor een heel aardig geluid kan voortbrengen, maar de Rockster weet zowel volume en body als een balans tussen hoog, midden en het laag te bieden. Voor een speaker met een dergelijke omvang is de ruimtelijkheid wel in orde, maar zodra je een stap groter gaat met bijvoorbeeld de Boomster, hoor je direct dat het geluid een wat wijder bereik heeft.

Daarmee komen we bij de kwestie van de prijs. Met 200 euro is deze speaker behoorlijk fors geprijsd en de nog beter klinkende Boomster is weliswaar 50 euro duurder maar ook wat veelzijdiger. Dit is echter wel een aanzienlijk grotere speaker die minder makkelijk mee te nemen is en daardoor in een andere categorie valt. Wat ons betreft krijg je met de Rockster XS een bluetooth-speaker die een uitstekende balans weet te vinden tussen handzaamheid en geluidskwaliteit. Dat de derde pijler - de kostprijs - daardoor wat hoger uitschiet nemen we op de koop toe.

Teufel Rockster XS

 


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Teufel Rockster XS Black

Teufel Rockster XS Black

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
0
*