Samsung Q900R review: Eerste kennismaking met 8K

71 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. 8K: Zin of onzin?
 3. 3. 8K en AI upscaling
 4. 4. Uiterlijk en aansluitingen
 5. 5. Interface en Smart TV
 6. 6. Hoe wij testen
 7. 7. Beeldkwaliteit standaard weergave (SDR)
 8. 8. Beeldkwaliteit HDR
 9. 9. Praktijk, energieverbruik en geluid
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Conclusie
 12. 3 besproken producten
 13. 71 reacties

Beeldkwaliteit standaard weergave (SDR)

Alle sdr-tests voor grijs- en kleurweergave voeren we uit op een 20% groot vierkant in het midden van het scherm, omgeven door een achtergrond met variabele helderheid, die automatisch zodanig ingesteld wordt dat de gemiddelde helderheid van het scherm op 50% uitkomt. We hebben hiervoor gekozen omdat dit een realistisch scenario is, waarbij de gemiddelde helderheid van het scherm overeenkomt met die van echte tv-beelden. We meten de prestaties van televisies zonder deze eerst te kalibreren. Wel kiezen we voor de beeldmodus die de beste beeldkwaliteit levert. In de regel is dat de film-, movie- of expertmodus.

De meetgegevens laten zien in hoeverre de grijs- en kleurweergave afwijkt van het gewenste beeld, waarbij de afwijking als een Delta E waarde (dE 2000) wordt aangeduid. Een hogere Delta E betekent een grotere afwijking. In de praktijk zijn Delta E afwijkingen van 3 en kleiner voor het blote oog niet waarneembaar, en alle scores onder 5 kunnen als 'goed' bestempeld worden. Delta E waarden van tien en hoger zijn onwenselijk.

Contrast

De Q900R maakt gebruik van een full array local dimming backlight met 480 zones (30 horizontaal, 16 verticaal). De mate van local dimming kan via het menu ingesteld worden, maar helemaal uitschakelen is (helaas) geen optie. De local dimming werkt in de praktijk effectief en problemen die we vorig jaar bij de Q9FN zagen met overmatige dimming zijn (grotendeels) opgelost en dus vrijwel niet aanwezig bij de Q900R. In donkere ruimtes rond felle objecten op een zwarte achtergrond zijn soms lichte halo's zichtbaar als gevolg van de local dimming, maar in een kamer met normale verlichting is dit eigenlijk niet het geval. Voordeel van de local dimming is dat het contrast érg hoog is, wij kwamen tot bijna 15:000:1 op een ANSI-schaakbordpatroon.

Grijsverloop SDR

Het grijsverloop laat zien hoe de televisie grijstinten tussen zwart en wit weergeeft. Idealiter hebben grijstinten geen kleurzweem en volgt de televisie in sdr-modus de 2.2 gamma curve. Onderstaand screenshot laat (met de klok mee vanaf linksboven) zien wat de Delta E waarden zijn voor de 21 grijsstappen die we meten, de balans tussen rood, groen en blauw op al die punten, het gammaverloop op alle punten en onderin een visuele weergave. Daarbij laat het bovenste deel van alle vakjes zien hoe de televisie de grijstinten weergeeft, en de onderste helft hoe het zou moeten zijn. Idealiter laten beide grafieken rechte lijnen zien, en zijn alle grijsvakken boven en onder gelijk van intensiteit én kleurtint.

Wij testen de Samsung Q900R in de film modus, waarbij we zien dat de televisie een vrijwel perfecte grijsbalans laat zien, maar dat de gemiddelde gammawaarde uitkomt op 2,45, wat aan de hoge kant is. Resultaat is dat de middentonen in het beeld wat donker worden weergegeven.

Samsung 75Q900R

Kleurbereik SDR

De kleurweergave kan op meerdere manieren in kaart gebracht worden. Wij kijken allereerst naar de dekking van de Rec.709 kleurruimte, de standaard voor hdtv-beelden. Idealiter vallen alle meetwaarden (bolletjes) precies in de corresponderende vierkante vakjes en niet binnen of buiten de driehoek. We zien dat de Samsung Q900R het gewoon uitstekend doet, zowel de primaire als de secondaire kleuren worden vrijwel perfect weergegeven, met een maximale delta E van net iets meer dan 2 voor blauw.  Praktisch perfect dus.

Samsung 75Q900R

Sweeps en color checker SDR

Of de televisie het Rec.709 kleurbereik goed afdekt is één, of de kleurnuances tussen wit en maximale verzadiging ook netjes worden weergegeven is minstens net zo belangrijk. Onderstaande saturation sweeps en color checker diagrammen laten zien hoe de totale kleurweergave van de tv is. Bij de sweeps test worden de primaire en secondaire kleuren in oplopende stappen van verzadiging weergegeven, terwijl de color checker veel voorkomende kleuren zoals die van huidtinten, lucht en gras test én een aantal grijstinten meet. De color checker scores geven daarom een goede indruk van de algehele grijs- en kleurweergave van een televisie. 

De Q900R laat ook hier vrijwel perfecte resultaten zien. De metingen van de color sweeps (bolletjes) vallen allemaal netjes in de vierkantjes waar ze moeten zijn, wat ook geldt voor de color checker metingen, die met een gemiddelde Delta E van 1,9 ook praktisch perfect zijn.

Samsung 75Q900R

Samsung 75Q900R


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Samsung 65Q900R

Samsung 65Q900R

 • 65 inch
 • Ultra HD 8K
 • Ultra HD Premium
 • LCD
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • Tizen
Niet verkrijgbaar
Samsung 75Q900R

Samsung 75Q900R

 • 75 inch
 • Ultra HD 8K
 • Ultra HD Premium
 • LCD
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • Tizen
Niet verkrijgbaar
Samsung 85Q900R

Samsung 85Q900R

 • 85 inch
 • Ultra HD 8K
 • Ultra HD Premium
 • LCD
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • Tizen
Niet verkrijgbaar
0
*