Samsung Galaxy S10 en S10+ review: Tien met een griffel?

100 reacties
15 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Design en behuizing
 3. 3. Features en aansluitingen
 4. 4. Software: Android Pie met One UI
 5. 5. Beeldscherm: Dynamic Amoled met HDR10+
 6. 6. Camera: Vier of vijf?
 7. 7. Hardware en systeemprestaties: Exynos 9820
 8. 8. Werk- en opslaggeheugen, connectiviteit
 9. 9. Accuduur en opladen
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 15 besproken producten
 13. 100 reacties

Camera: Vier of vijf?

Naast het 'Infinity-O' scherm en het design legde Samsung bij de introductie van de S10-lineup het meeste nadruk op de camera. Volgens het merk gaat het zelfs om een 'next generation camera' waarmee je 'als professional kunt fotograferen zonder er een te zijn'.

Samsung Galaxy S10 128GB Green

Techniek: Meer camera's = meer veelzijdigheid

Samsung's recept voor het 'volgende generatie' camerasysteem is in wezen vrij simpel: meer camera's. In totaal telt de Galaxy S10 nu vier camera's, de Galaxy S10+ heeft er vijf. Drie daarvan zitten bij beide toestellen aan de achterzijde. Iedere lens heeft een verschillende brandpuntsafstand, waaronder voor het eerst een ultragroothoeklens. Op die manier kun je zowel een stukje inzoomen als een foto maken waar heel veel in één keer op past. Zoals we al zagen bij de Huawei Mate 20 Pro is dat een prettige voorziening, want het biedt je veel flexibiliteit bij het maken van een kiekje. Prettig is ook dat je niet meteen hoeft te opteren voor het grootste model als je de meest veelzijdige achtercamera wil. Bij de Galaxy S9 moest dat nog wel: de gewone S9 had slechts één camera, alleen de S9+ had er al twee.

Camerasysteem Primaire camera 'Zoom'-camera Groothoekcamera
Beeldhoek (35 mm-eq.) 26 mm 52 mm (2x zoom) 12 mm
Sensorresolutie (pixelgrootte) 12 MP (1.4 µm) 12 MP (1 µm) 16 MP (1 µm)
Lens f/1.5-f/2.4 f/2.4 f/2.2
Autofocus PDAF, Laser Ja -
Optische beeldstabilisatie Ja Ja -

De primaire camera van de S10-reeks, lijkt heel erg veel op wat Samsung al in de S9-lineup heeft toegepast. Zo zien we voor de primaire camera opnieuw een 12 megapixel sensormodule met dual-pixel fasedetectie-autofocus en optische beeldstabilisatie. Daarvoor zit weer de lens die de camera van de S9 vernieuwend maakte. Deze beschikt over een dual aperture functie, wat betekent dat de lens fysiek kan schakelen tussen een diafragma van f/1.5 en f/2.4. Voor een compactcamera is dat absoluut niks nieuws, maar in de smartphonewereld is het nog steeds vrij uniek. Zowat alle andere fabrikanten gebruiken nog steeds een lens met vast diafragma. In principe biedt het variabele diafragma het voordeel dat de camera afhankelijk van de lichtomstandigheden de opening van de lens kan aanpassen; bij veel licht gebruik je liever een kleinere lensopening.

Ook de zoomcamera waarover de S10-toestellen beschikken is qua specificaties ongewijzigd ten opzichte van wat de S9 aan boord heeft. Het gaat eveneens om een 12 megapixel exemplaar, al beschikt de sensor over wat kleinere pixels en is ook de lens minder lichtsterk. Wel is optische beeldstabilisatie aanwezig - zeker voor een zoomcamera een belangrijke extra.

Nieuw is dus de 16 megapixel groothoekcamera die ten opzichte van andere toestellen met een dergelijke camera nog meer laat zien. De beeldhoek bedraagt een zeer wijde 123 graden. Ter vergelijking: de Huawei Mate 20 Pro heeft een groothoekcamera met 100 graden beeldhoek, de LG V40 ongeveer 107 graden. Optische beeldstabilisatie ontbreekt op deze camera en dat geldt ook voor autofocus, al is dat voor een groothoekcamera minder relevant.

 • Galaxy S10+
 • Galaxy S9+
 • Mate 20 Pro
 • iPhone XS

Hierboven kun je zien welke mogelijkheden je met het camerasysteem van de Samsung Galaxy S10(+) hebt, in vergelijking met de camera die op de Galaxy S9+ aanwezig was. We hebben ook de iPhone XS en de Huawei Mate 20 Pro als vergelijkingsmateriaal toegevoegd. Zoals te zien kun je met de Galaxy S10+ wat verder 'uitzoomen', maar minder ver 'inzoomen' dan bij het toestel van Huawei. De grote beeldhoek van de groothoekcamera van de S10+ levert wel vrij veel vervorming op in de hoeken. In ruil voor een iets minder weidse blik is een optie beschikbaar om de vervorming automatisch te corrigeren.

Camerasoftware

De camerasoftware is vernieuwd samen met de rest van de One UI, en komt dus ook naar de Galaxy S9-serie (sterker nog, ons testmodel waarmee we de vergelijkingsfoto's op deze pagina hebben gemaakt, had de nieuwe camerasoftware ook al). De interface is naar ons idee prettig vormgegeven. Alle belangrijke instellingen zijn direct bereikbaar, zoals de drie cameralenzen, het wisselen van modus en het instellingenmenu. Per camera zie je duidelijk welke opties je hebt.

Nieuw is de uitgebreidere scènedetectie. De S10+ herkent daardoor meer objecten in het beeld, waarop vervolgens de camera-instellingen automatisch worden aangepast. Wie de diepte in wil, vindt een uitgebreid instellingenmenu en een 'Pro'-modus, waarin je sluitertijd, iso-waarde, witbalans en diafragma (voor de hoofdcamera) zelf kan aanpassen.

Voor wie nog wat meer hulp nodig heeft met fotograferen, heeft Samsung de 'Shot Optimizer' bedacht, een stukje software dat automatisch aanbevelingen doet voor de compositie. Dat werkt heel eenvoudig: er verschijnt een 'augmented reality'-stip in het camerabeeld, waar je de camera vervolgens op moet richten voor de 'beste opname'. Echt geweldige foto's leverde dat niet op, maar de tip om de horizon recht te houden, komt altijd van pas.

Praktijktest en vergelijking

Voor de primaire camera's voeren we zoals gebruikelijk onze vergelijkende cameratest uit. Ons vaste referentietoestel, de Samsung Galaxy S9+, is wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. We zijn dus zeer benieuwd hoe de Galaxy S10+ zich daartoe verhoudt. Voor deze test hebben we bovendien ook Huawei Mate 20 Pro uit de kast gehaald, een andere grote concurrent. Van Apple hebben we de iPhone XR ter hand genomen - de XS Max was helaas even niet beschikbaar, maar voor de vergelijking van de primaire camera maakt dat niks uit, omdat beide toestellen van dezelfde primaire camerasensor, lens en beeldverwerking zijn voorzien. We nemen zoals gebruikelijk onder verschillende omstandigheden een foto. In dit geval hebben we bovendien enkele bonusfoto's gemaakt om het verschil tussen de camera's aan het licht te brengen.

De onderstaande foto's zijn zoals gebruikelijk geschoten met alle instellingen op de standaardwaarden (tenzij anders vermeld).


Huawei Mate 20 Pro (links), Samsung Galaxy S9+ (midden), Samsung Galaxy S10+ (midden), Apple iPhone XR (rechts) zonder flitser.

We nemen de eerste foto altijd in onze fotostudio met het licht uit, de flitser gedwongen uit en de deur op een kier. Aan de foto van de S10+ is nauwelijks een verschil te ontdekken ten opzichte van de Galaxy S9+. De S10+ kiest dan ook precies dezelfde instellingen. Dat is niet erg, want ten opzichte van de concurrentie scoort het duo nog altijd uitstekend. De Mate 20 Pro produceert een lichtere foto die ingezoomd wel meer ruis en artefacten bevat. De iPhone XR maakt niet alleen een donkerder plaatje, ook het detail in de foto is lager.


Huawei Mate 20 Pro (links), Samsung Galaxy S9+ (midden), Samsung Galaxy S10+ (midden), Apple iPhone XR (rechts) met flitser.

Met de flitser ingeschakeld zouden we de Galaxy S10+ als winnaar bestempelen. Dit toestel weet de witbalans net wat beter te schatten dan de S9+; qua ruisreductie, detail en belichting bevinden beide toestellen zich weer op hetzelfde niveau. De flitser van de Mate 20 Pro heeft weer de stand 'voluit aan' gekozen, zoals we al eerder opmerkten in de review van het toestel. Dat levert overbelichte delen in de foto op. De iPhone flitst juist erg voorzichtig, waardoor het licht ietwat minder onnatuurlijk overkomt, maar de foto flink meer ruis en minder detail bevat.


Huawei Mate 20 Pro (links), Samsung Galaxy S9+ (midden), Samsung Galaxy S10+ (midden), Apple iPhone XR (rechts)

Bij de foto van de kranten, binnen met invallend daglicht, maakt vooral de processing het verschil. De iPhone XR en Mate 20 Pro vormen wat dat betreft de uitersten: kiest de iPhone voor een relatief ruizige foto zonder veel verscherping, doet het toestel van Huawei precies het tegenovergestelde, waarbij de laatste de witbalans bovendien verkeerd inschat. Te zien is dat de S10+ beelden minder verscherping meegeeft dan de S9+, waarbij ook de ruisreductie wat agressiever te werk gaat. Misschien wel iets te agressief, want in het stoffen kleed strijkt de S10+ de plooien letterlijk en figuurlijk iets te glad. De foto van de S9+ bevat meer detail in dat gebied - maar ook meer ruis elders.


Huawei Mate 20 Pro (links), Samsung Galaxy S9+ (midden), Samsung Galaxy S10+ (midden), Apple iPhone XR (rechts)

Buiten was het eindelijk opgehouden met regenen, waarna de zon doorbrak. Wat opvalt is dat de S10+ de verzadiging in de blauwe lucht en het water behoorlijk heeft opgevoerd, waarbij ook het gras nog wat groener is. De foto oogt daardoor wat sprekender, maar niet noodzakelijk realistischer. De iPhone XR en de Mate 20 Pro houden zich wat dat betreft wat meer in, net als de Galaxy S9+. Te zien is weer dat de foto van de Galaxy S9+ meer detail lijkt te bevatten dan die van de S10+, doordat de S9+ de foto's meer verscherpt en minder ruisreductie toepast.

HDR-foto's

Behalve de Mate 20 Pro bieden alle toestellen automatische hdr, die bij deze zeer lastige tegenlichtsituatie uiteraard wordt geactiveerd. De S10+ herkent bovendien dat het gaat om een zonsondergang en past daarop zijn instellingen aan. Door het flink verzadigde gele zonlicht wanen we ons bij zowel S9+ als S10+ haast aan de Méditerranée, maar we hebben toch echt het IJ op de foto gezet. Technisch gezien is er echter weinig met de foto mis. De Mate 20 Pro komt hier op een vierde plaats: het dynamisch bereik is kleiner en de foto bevat lelijke verscherpingsartefacten. Als winnaar zouden we de iPhone XR bestempelen, die de kleur van het zonlicht realistischer portretteert en de meest gedetailleerde foto maakt.


Huawei Mate 20 Pro (links), Samsung Galaxy S9+ (midden), Samsung Galaxy S10+ (midden), Apple iPhone XR (rechts)

Nachtfoto's

We hebben de vier toestellen midden in de nacht mee naar buiten genomen om een serie foto's te maken. In dat soort omstandigheden kan de vernieuwde nachtmodus van de S10+ bewijzen wat hij waard is. Te zien is dat het toestel in veel gevallen het meeste licht weet te vangen van allemaal. Dat levert niet noodzakelijk ook de beste foto's op: soms is een iets donkerder plaatje met minder ruis juist mooier. Het veranderde ruisreductie-algoritme van de S10+ is geen onverdeeld succes: soms weet het toestel meer detail te bewaren dan bij de S9+., maar vaak scoort het oudere toestel ook beter - bekijk bijvoorbeeld de bomenrij in de tweede foto maar eens, of het gras in de vierde afbeelding. Door de grote maximale lensopening krijg je af en toe fraai fonkelende hooglichten te zien.


Huawei Mate 20 Pro (links), Samsung Galaxy S9+ (midden), Samsung Galaxy S10+ (midden), Apple iPhone XR (rechts)


Huawei Mate 20 Pro (links), Samsung Galaxy S9+ (midden), Samsung Galaxy S10+ (midden), Apple iPhone XR (rechts)

De strijd tussen de S9+ en S10+ verwordt daarmee tot een gelijkspel, maar in vergelijking met de concurrentie is er een duidelijker onderscheid. De Huawei Mate 20 Pro maakt contrastrijke foto's die er op volledig scherm sprekend uitzien dankzij het hoge dynamische bereik, maar ingezoomd blijft er minder van de foto's over, met veel ruis en verscherpingsartefacten. Zoals we al eerder zagen gaat de iPhone XR juist erg voorzichtig te werk, wat natuurlijkere foto's oplevert die echter wel vrij donker zijn en soms ook vrij veel ruis bevatten. De Galaxy S10+ vindt net als zijn voorganger een goede middenweg tussen die twee uitersten.


Huawei Mate 20 Pro (links), Samsung Galaxy S9+ (midden), Samsung Galaxy S10+ (midden), Apple iPhone XR (rechts)


Huawei Mate 20 Pro (links), Samsung Galaxy S9+ (midden), Samsung Galaxy S10+ (midden), Apple iPhone XR (rechts)

Praktijktest filmen: Uitstekende stabilisatie, prima detail

Na het maken van de foto's hebben we met de vier toestellen nog even een filmpje geschoten. De Galaxy S10(+) kan uiteraard filmen in 4K en wel met alle drie de sensoren, zodat je ook de andere camera's in deze stand nuttig kunt gebruiken. Alleen de hoofdcamera kan filmen in 4K met 60 fps; de andere twee blijven beperkt tot 4K/30fps. Ook met de hoofdcamera zouden we eigenlijk liever de 4K/30fps-stand gebruiken; de standaard stabilisatie is niet beschikbaar als je ook 60 beeldjes per seconde wil schieten. Daardoor oogt 4K/60fps-beeld nogal schokkerig, met vreemde vervormingen waar de camera het beeld toch stabiel probeert te houden.


Videostills van de Mate 20 Pro, Galaxy S9+, Galaxy S10+ en iPhone XS. Alle beelden zijn vanaf hetzelfde standpunt genomen in 4K/30-modus met bij de S10+ het opnemen in hdr10+ uitgeschakeld.

In de 4K/30fps-modus oogt het beeld een stuk beter, met veel detail en een iets vollere kleurweergave dan bij de S9+, net zoals we al zagen bij het fotograferen. Weliswaar weet de Mate 20 Pro het beeld nog meer stabiel te houden, maar dat gaat af en toe gepaard met lelijke artefacten aan de randen van het beeld. De S10 vertoont minder beeldfouten. Ook de iPhone XR biedt goede stabilisatie en een uitstekende beeldkwaliteit; het voornaamste verschil is nog een wat kleurrijkere weergave voor de S10, plus een iets andere beeldhoek.

Wil je een nog stabieler beeld, dan biedt de camera van de S10 de optie 'Superstabiel'. Zet je dat aan, dan film je altijd met de groothoekcamera, waarbij een flinke uitsnede van de sensor wordt gemaakt die meebeweegt met de schokken in je video, om zo op een stabiel plaatje uit te komen. We hebben het getest door met de camera in de hand te gaan hollen. In die situatie worden grotere bewegingen door 'Superstabiel' effectief uitgedempt, terwijl de normale camera juist beter is in het verbergen van kleinere trillingen. Die is immers uitgerust met optische beeldstabilisatie, wat de groothoeklens weer moet missen. Voor een groter dynamisch bereik is een HDR10+-modus aanwezig. De vastgelegde HDR-beelden bevatten inderdaad meer detail in lichte en donkere delen, terwijl de voor hdr-beeld gebruikelijke volle kleuren worden vastgelegd - BT.2020 met een maximale helderheid van 1000 nits. Voor het delen met andere apparaten kunnen de beelden automatisch worden geconverteerd.

Praktijktest frontcamera: Twee is meer dan één?

Zowel de S10 als de S10+ beschikt over dezelfde 10 megapixel-frontcamera met dual pixel autofocus en f/1.9-lens. De beeldhoek van deze lens bedraagt 80 graden. De S10+ heeft daarnaast ook nog een tweede camera aan de voorkant - behalve het formaat een van de weinige verschillen tussen deze twee toestellen. De tweede camera, een 8 megapixel-exemplaar met f/2.2-lens, een vaste focusafstand en 90 graden beeldhoek, dient alleen voor het toevoegen van diepte-effecten. Dat is een gemiste kans, want we hadden liever een tweede camera met duidelijk andere beeldhoek gezien, zodat je vooraan dezelfde veelzijdigheid ervaart als achteraan. Overigens heb je wel een mogelijkheid om het perspectief van de frontcamera te wijzigen, maar die levert simpelweg een wat andere uitsnede van de sensor op, en bestaat ook op de S10 (en de S10e).

Ook de S10 (en de S10e) met één camera kunnen overigens diepte-effecten aan de foto's van de frontcamera toevoegen. Bij die toestellen worden de effecten echter geheel in software bepaald, zodat het effect minder nauwkeurig is. Bovendien moet er altijd een herkenbaar gezicht in beeld zijn, anders weigert de 'Live Focus'-feature bij de S10 geheel dienst. De S10+ heeft dankzij de tweede camera diepte-informatie beschikbaar en kan altijd een softwarematige blur toevoegen.


De 'normale' S10 weigert Buzz van een geblurde achtergrond te voorzien; de S10+ doet niet zo moeilijk over fantasiefiguren.

De beeldkwaliteit van de frontcamera is lang niet slecht: er is lekker veel detail te zien, de kleurweergave is prima en ook in lastige tegenlichtsituaties kan je ermee uit de voeten. De achtercamera maakt uiteraard mooiere plaatjes, zeker qua lichtopbrengst in situaties met weinig licht. De softwarematige effecten zijn zeker op de S10+ redelijk nauwkeurig, maar een spiegelreflex ga je er absoluut niet mee vervangen - ook bij dit toestel vertoont het effect nog genoeg beeldfouten om bij meer dan een vluchtige beschouwing op te vallen, tenzij de scène erg simpel is.


15 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Samsung Galaxy S10 128GB Black

Samsung Galaxy S10 128GB Black

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.1 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

€ 273,87

3 winkels
Samsung Galaxy S10 128GB Blue

Samsung Galaxy S10 128GB Blue

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.1 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

€ 599,00

1 winkel
Ultimate Samsung Galaxy S10 128GB Green

Samsung Galaxy S10 128GB Green

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.1 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

€ 539,99

1 winkel
Samsung Galaxy S10 128GB White

Samsung Galaxy S10 128GB White

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.1 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

€ 274,99

2 winkels
Samsung Galaxy S10 512GB Black

Samsung Galaxy S10 512GB Black

 • Google Android 9.0
 • 512 GB
 • 6.1 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

€ 379,00

2 winkels
Samsung Galaxy S10 512GB Green

Samsung Galaxy S10 512GB Green

 • Google Android 9.0
 • 512 GB
 • 6.1 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

€ 369,00

2 winkels
Samsung Galaxy S10 512GB White

Samsung Galaxy S10 512GB White

 • Google Android 9.0
 • 512 GB
 • 6.1 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

€ 379,00

2 winkels
Samsung Galaxy S10+ 1TB Black

Samsung Galaxy S10+ 1TB Black

 • Google Android 9.0
 • 1024 GB
 • 6.4 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)
Niet verkrijgbaar
Samsung Galaxy S10+ 1TB White

Samsung Galaxy S10+ 1TB White

 • Google Android 9.0
 • 1024 GB
 • 6.4 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)
Niet verkrijgbaar
Samsung Galaxy S10+ 128GB Black

Samsung Galaxy S10+ 128GB Black

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

€ 599,99

1 winkel
Samsung Galaxy S10+ 128GB Blue

Samsung Galaxy S10+ 128GB Blue

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

€ 625,60

1 winkel
Samsung Galaxy S10+ 128GB Green

Samsung Galaxy S10+ 128GB Green

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

€ 575,00

1 winkel
Ultimate Samsung Galaxy S10+ 128GB White

Samsung Galaxy S10+ 128GB White

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.4 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

€ 575,00

1 winkel
Samsung Galaxy S10+ 512GB Black

Samsung Galaxy S10+ 512GB Black

 • Google Android 9.0
 • 512 GB
 • 6.4 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

€ 699,00

1 winkel
Samsung Galaxy S10+ 512GB White

Samsung Galaxy S10+ 512GB White

 • Google Android 9.0
 • 512 GB
 • 6.4 inch
 • 3040x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 6 (802.11ax)

€ 389,00

2 winkels
0