Aten True 4K HDMI splitters en switches: kiezen én delen

13 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. VS0108HB 8-Port HDMI splitter
 3. 3. VS0801HB en VS481C HDMI switches
 4. 4. VM0404HB 4 x 4 HDMI matrix switch
 5. 5. Besproken producten
 6. 6. Reacties

Inleiding

Als je meerdere beeldbronnen op één monitor of tv wilt aansluiten of juist het beeld van één pc, console of mediaspeler over verschillende schermen wilt verdelen kom je al snel terecht in de wereld van hdmi-splitters en switches. Een blik in onze prijsvergelijker leert dat één partij daar met afstand het populairst is én het grootste aanbod heeft, en dat is Aten. Wij gingen aan de slag met vier verschillende hdmi-verwerkers van Aten, de VS0108HB, VS0801HB, VS481C en VM0404HB, en zochten uit wat de mogelijkheden en gebruiksdoelen van deze producten zijn.

Moderne high-end televisies hebben vaak vier hdmi-ingangen zodat je tegelijkertijd een digitale tv-ontvanger, blu-ray speler, gameconsole en mediaspeler zoals een chromecast of een Apple TV kunt aansluiten. Goedkopere televisies moeten het vaak stellen met drie hdmi-poorten zodat je al snel keuzes moet maken, zeker als je ook een een pc aan je televisie wilt koppelen. Bij pc monitoren is er vaak nog minder keuze. Naast één of twee displayport-aansluitingen voor een pc of laptop, is er vaak maar één hdmi-ingang beschikbaar voor andere apparatuur.

In 2017 testten we de Aten VM0404HA 4x4 hdmi-matrix switch en waren toen positief over de mogelijkheden van dit apparaat, met als kritische kanttekening dat de switch in 4K resolutie beperkt was tot 30hz signalen bij gebruik van RGB of 4:4:4 kleurindeling. Inmiddels heeft die matrix switch een opvolger gekregen in de Aten VM0404HB, die niet alleen deze beperking verwijdert, maar ook meer mogelijkheden en een overzichtelijk display biedt. 

De VM0404HB is net als zijn voorganger een 4x4 matrix switch, wat wil zeggen dat het apparaat signalen van vier hdmi-ingangen in elke samenstelling tegelijkertijd kan doorsturen naar vier hdmi-uitgangen. In dat praktijk zal dit vooral voor zakelijke gebruikers een nuttige functie zijn, er zijn niet veel consumenten die tegelijkertijd meerdere beeldbronnen flexibel over meerdere beeldschermen willen verdelen. We vroegen Aten daarom om ook twee hdmi-switches aan te leveren die het beeld van meerdere bronnen kunnen doorsturen naar één uitgang. Om het pretpakket compleet te maken kregen we ook een 8-poorts splitter toegestuurd die zoals de naam doet vermoeden één signaal tegelijkertijd naar 8 beeldschermen kan sturen.

VS0108HB 8-Port HDMI splitter

De nieuwe HDMI splitters en switches die wij voor dit artikel testen worden door Aten aangeduid als 'True 4K', waarmee Aten bedoeld dat de apparaten beschikken over 18 Gbps hdmi-poorten die geschikt zijn om maximaal 4096x2160 60Hz signalen met 4:4:4 of RGB kleur door te sturen. De apparaten voldoen daarbij aan de HDMI 2.0 norm, met ondersteuning voor 3D, deep color, HDR én HDCP 2.2 kopieerbeveiliging.

Aten VS0108HB 8-Port True 4K HDMI Splitter
Aten VS0108HB 8 port 4K hdmi splitter

De VS0108HB is een 19 inch rackmountable switch met één hdmi-ingangen en 8 hdmi-uitgangen. Het apparaat kost zo'n 265 euro en kan het signaal van één bron gelijktijdig naar maximaal acht beeldschermen of projectoren sturen. Middels een switch op de achterkant van het apparaat kan ingesteld worden van welke aangesloten monitor, tv of projector de EDID (Extended Display Indentification Data) gegevens met de beeldbron gedeeld moeten worden. Via EDID-datauitwisseling vertelt een beeldscherm aan de beeldbron welke resolutie, kleurdieptes en verversingsfrequenties er ondersteund worden, zodat voorkomen wordt dat er signalen naar een beeldweergever gestuurd worden waar deze niet mee overweg kan. Bij een switch waarop je beeldschermen met verschillende specificaties kunt aansluiten is het zaak om te zorgen dat al deze schermen het inkomende signaal kunnen weergeven.

Standaard stuurt de VS0108HB automatisch de EDID-informatie van het apparaat dat op hdmi-uitgang 1 is aangesloten door naar de beeldbron. Bij gebruik van identieke schermen werkt dat perfect, maar wanneer je op poort 1 bijvoorbeeld een 4K monitor of tv aansluit en op poort 2 een full hd model, zal dat tweede scherm geen beeld weergeven wanneer er een 4K beeldbron wordt gebruikt. De splitter kan daarom ook in 'auto' modus geschakeld worden, waarbij het apparaat de EDID informatie van alle aangesloten schermen uitleest, en de modi die ze alleen ondersteunen doorgeeft aan de beeldbron. Daarnaast is het mogelijk om de EDID-informatie via een RS-232 poort handmatig in te stellen op resoluties variërend van 720p tot 4K. 

Aten VS0108HB 8-Port True 4K HDMI Splitter

HDCP

Wil je meerdere beeldschermen aansluiten op een beeldbron zoals een Blu-ray speler of settopbox die HDCP-kopieerbeveiliging gebruik, houdt er dan rekening mee dat dit niet altijd werkt. Tijdens onze test met een Samsung 4K Blu-ray speler waarvan we het beeld over meerdere 4K televisies wilden verdelen kregen we meermaals de melding dat het beeld niet weergegeven kon worden vanwege HDCP beperkingen, of schakelde de speler terug van 4K naar full hd. Wij testten dit met de setting waarbij de informatie van hdmi-uitgang 1 werd doorgegeven aan de blu-ray speler, en afhankelijk van welke tv we op deze poort aansloten en in welke volgorde we de televisies inschakelden, lukte het soms echter wél om 4K beeld op alle schermen te krijgen. Dit bleek echter aardig wat gepuzzel en je kan er dus niet vanuit gaan dat dit altijd werkt, een beperking om rekening mee te houden. Overigens is dit niet verwijtbaar aan Aten, het is juist een beperking die opzettelijk in de HDCP-standaard is ingebouwd, en het aan het bron-apparaat ligt of deze gelijktijdig meerdere HDCP-beveiligde connecties toelaat.

VS0801HB en VS481C HDMI switches

Heb je meer hdmi-bronnen dan ingangen op jouw monitor of tv, dan is een hdmi-switch een goede oplossing. Zoals de naam doet vermoeden kan zo'n apparaat meerdere ingangen naar één uitgang schakelen. Aten stuurde ons twee van dergelijke apparaten op. De compacte VS481C met vier ingangen en de grotere VS0801HB die in een 19 inch rack gemonteerd kan worden en over acht ingangen beschikt. Behalve qua formaat en aantal poorten is er nog een belangrijk verschil en dat is de prijs. Want waar de 8-port VS0108HB gemiddeld 285 euro kost, is de kleinere VS481C met gemiddeld 84 euro een stuk consument-vriendelijker geprijsd.

Aten VS0801HB 8-Port True 4K HDMI Switch
Aten VS0801HB 8-Port True 4K HDMI Switch
Aten VS0801HB 8 port 4K hdmi switch

Hoewel de apparaten er uiterlijk heel anders uitzien en verschillen in aantal ingangen, bieden ze feitelijk dezelfde functionaliteit. Ook deze switches zijn 'True 4K' wat wil zeggen dat ze 4K 60Hz 4:4:4 of RGB signalen kunnen schakelen en daarbij ook 3D, deep color en hdr ondersteunen. De ingangsbron kan bij beide modellen middels knoppen aan de voorzijde van het apparaat, met de meegeleverde infrarood-afstandsbediening of automatisch gekozen worden. In dat laatste geval controleert de switch automatisch welke bron(nen) beeld weergeven, waarbij automatisch naar de bron die het laatst wordt ingeschakeld wordt geschakeld.

Aten VS481C-AT-G 4 Port True 4K HDMI Switch
Aten VS481C-AT-G 4 Port True 4K HDMI Switch
Aten VS841C 4 port 4K hdmi switch

We hebben ook deze switches met meerdere beeldbronnen getest en kunnen eigenlijk alleen melden dat alle signalen die we erin gooiden er ook probleemloos aan de andere kant weer uitkwamen. Omdat er bij deze apparaten één scherm aangesloten wordt zijn er sowieso geen HDCP issues en alle HDCP-beveiligde 4K signalen kwamen dan ook probleemloos bij het beeldscherm terecht.

VM0404HB 4 x 4 HDMI matrix switch

Het meest geavanceerde apparaat dat we bekeken is de VM0404HB 4 x 4 hdmi matrix switch. Dit apparaat combineert feitelijk de functies van een switch en een splitter en beschikt over vier hdmi-ingangen en vier uitgangen. Middels de meegeleverde afstandsbediening, knoppen op het apparaat of via RS-232 kan je vervolgens elke combinatie van in- en uitgangen aan elkaar koppelen. Daarmee is ook dit vooral een zakelijk apparaat, bedoeld voor bijvoorbeeld klaslokalen, collegezalen of winkels waar beelden van meerdere bronnen in wisselende samenstelling naar verschillende beeldschermen gestuurd kunnen worden. Wil je het signaal van ingang 1 naar alle vier de uitgangen sturen? Geen probleem. Moet het beeld van ingang 1 alleen op uitgang 1 en 3 weergegeven worden, en moet het signaal van ingang twee naar uitgang 2 en 4? Ook dat kan met dit apparaat.

Aten VM0404HB 4 x 4 True 4K HDMI Matrix Switch

De VM040HB is een 19 inch apparaat dat net als de rack-mountable apparaten van Aten geleverd wordt met 'oren' die je aan de zijkanten kan schroeven om het apparaat vervolgens in een rack te monteren. De matrix switch heeft een de voorzijde een groot display waarop standaard te zien is welke input naar welke output geschakeld is.

Aten VM0404HB 4 x 4 True 4K HDMI Matrix Switch

Het display helpt ook bij het programmeren van de matrix switch, want je kan namelijk meerdere presets aanmaken met vaste schakelpatronen. Daarnaast is ook dit apparaat via RS-232 aan te sturen, en ook een ethernetpoort ontbreekt niet - waarmee besturing via IP-mogelijk is.

Aten VM0404HB 4 x 4 True 4K HDMI Matrix Switch

Ook de VM0404HB ondersteunt 4K 60Hz signalen met 4:4:4 of RGB kleurindeling en zaken als 3D, deep color en hdr. Het switchen en verdelen van signalen werkt probleemloos bij bronnen die geen HDCP-beveiliging vereisen. Beelden van onze test pc en mediaspeler zonder HDCP werden keurig gelijktijdig naar meerdere schermen gestuurd. Bij bronnen die wél HDCP-kopieerbeveiliging vereisen liepen we tegen dezelfde beperking aan als bij de VS0108HD-splitter: Afhankelijk van de aangesloten bron en schermen lukte het soms wel, maar vaker niet om beveiligde signalen naar meerdere schermen tegelijk te sturen. Dit is nogmaals hoe HDCP-beveiliging bedoeld is, maar het is dus wel een punt om rekening mee te houden. De VM0404HB kan overigen dynamisch met zowel HDCP 1.4 als 2.2 apparatuur overweg en laat de gebruiker via de IP-interface ook instellen welke bronnen en weergevers met HDCP 1.4 danwel 2.2 overweg kunnen.

Aten VM0404HB 4 x 4 True 4K HDMI Matrix Switch


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Aten VM0404HB 4 x 4 True 4K HDMI Matrix Switch

Aten VM0404HB 4 x 4 True 4K HDMI Matrix Switch

 • 4
 • Ondersteuning voor audio

618,00 €

2 winkels
Aten VS0108HB 8-Port True 4K HDMI Splitter

Aten VS0108HB 8-Port True 4K HDMI Splitter

 • 8
Niet verkrijgbaar
Aten VS0801HB 8-Port True 4K HDMI Switch

Aten VS0801HB 8-Port True 4K HDMI Switch

 • 8
 • Ondersteuning voor audio

244,98 €

1 winkel
Aten VS481C-AT-G 4 Port True 4K HDMI Switch

Aten VS481C-AT-G 4 Port True 4K HDMI Switch

 • 4
 • Ondersteuning voor audio

65,70 €

1 winkel
0
*