LG 2019 TV preview: kleine maar fijne verbeteringen

31 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Nieuwe 2019 oled-panelen!?
 3. 3. a7 en α9 Gen 2 processors en HDMI 2.1
 4. 4. LG 2019 LCD televisies
 5. 5. LG 2019 OLED televisies
 6. 6. 8K en oprolbare oled
 7. 7. Reacties

Inleiding

LG Electronics kondigde begin dit jaar aan een oprolbare- én een 8k oled-televisie op de markt te brengen. Inmiddels weten we ook hoe de 'normale' line-up met 4K oled en lcd-televisies eruit gaat zien en woonden we een technische briefing bij over de belangrijkste verschillen met de modellen van vorig jaar. In dit artikel zetten we het complete 2019-aanbod op een rijtje en vertellen we je wat je moet weten over de nieuwe toestellen van LG.


vlnr: LG 2019 OLED B9, C7 en E9

De afgelopen maanden publiceerden we al previews over de nieuwe tv's van Philips (video), Sony, Panasonic en Samsung en met dit artikel over LG Electronics sluiten we die artikelserie af. En dat doen we dus niet met de minste, want hoewel Samsung in Nederland marktleider is qua televisies, zien we in de statistieken van onze prijsvergelijker dat er het afgelopen jaar één specifieke televisie veel populairder was dan alle andere modellen, en dat is de OLED55C8 van LG. Dat 'basismodel' uit de oled-reeks van 2018 biedt exact hetzelfde oled-paneel en Alpha-9 processor als de duurdere modellen uit het gamma van LG, maar moet het stellen met een basic-design en normale luidsprekers in plaats van een ingebouwde soundbar en glazen frame waarop het scherm gemonteerd is. Later in dat jaar kwam LG ook met de nog wat voordeligere B8-serie die de minder krachtige Alpha 7 processor gebruikt, maar in de praktijk (vrijwel) net zo goed presteert als de andere modellen. Met de B8 en C8 wist LG het de concurrentie vorig jaar érg lastig te maken, want beide modellen boden zeer goede prestaties, tegen scherpe prijzen.

Dit jaar is er uiteraard weer een compleet nieuwe serie televisies, zowel in het oled-segment als bij de goedkopere lcd-modellen. In het geval van de oled televisies houdt LG hierbij de naamgeving aan die we gewend zijn: de verschillende modellen wordt oplopend in prijs aangeduid als B, C, E en W en als achtervoegsel hebben de 2019 modellen een 9 gekregen, zodat we het dit jaar hebben over de B9, C9, E9 en W9 series.

De nieuwe C- en hogere series beschikken over een verbeterde Alpha 9 Gen 2 processor, webOS ThinQ AI 4,5, nieuwe 2019 oled-panelen en HDMI 2.1 poorten met volledige bandbreedte en ondersteuning voor zaken als ALLM en VRR. Ook de lcd-televisies zijn vernieuwd voor 2019. De nieuwe high-end modellen in de SM9-serie beschikken over full array local dimming, een tweede generatie Alpha 7 processor en hebben eveneens HDMI 2.1 poorten met ondersteuning voor ALLM en VRR. Wat dat allemaal betekent? Wij zochten uit het uit.

Nieuwe 2019 oled-panelen!?

Elk jaar proberen wij te achterhalen welke vernieuwingen er zijn doorgevoerd aan de oled-panelen die LG Display levert aan de verschillende televisiefabrikanten. Direct contact met LG Display hebben wij niet, dus leggen we deze vraag steeds voor bij de televisiefabrikanten die deze panelen gebruiken. Naast LG Electronics zijn dat Philips, Sony en Panasonic en het antwoord dat we dit jaar van deze fabrikanten kregen is dat de specificaties van de panels ongewijzigd zijn ten opzichte van vorig jaar. En daarmee is dat antwoord gelijk aan wat we vorig jaar te horen kregen. Belangrijke zaken als (maximale) helderheid en kleurbereik zijn daarmee feitelijk onveranderd sinds 2017. Ook bij het testen van de televisies zien we dit terug: De maximale helderheid van oled-televisies is de afgelopen jaren niet of nauwelijks toegenomen en ook het kleurvolume is feitelijk gelijk gebleven.


Links: 2018 oled paneel (LG C8). Rechts: 2019 oled paneel (LG C9)

Dat wil overigens niet zeggen dat de panels niet veranderd zijn. Vorig jaar zagen we duidelijk dat de 2018 panelen een andere subpixelstructuur hadden dan hun voorlopers uit 2017, en ook nu zien we dat de 2019 modellen wéér een licht andere opbouw van de subpixels hebben. Een directe vergelijking waarbij we door een loupe ombeurten de pixelstructuur van een 55 inch C8 en een 55 inch C9 konden bekijken, leert dat de subpixelstructuur van de nieuwe C9 wel degelijk iets anders is dan die van de C8 van vorig jaar. De witte subpixels hebben nu een klein haakje linksonder en ook het blauwe element heeft een iets gewijzigde vorm. Waarom LG Display deze veranderingen heeft doorgevoerd weten we dus niet, maar wij begrepen dat de nieuwe televisies bij gelijke helderheid mogelijk iets energiezuiniger zijn dan hun voorgangers, dus daar zou een deel van het antwoord in kunnen zitten. Op het moment dat wij de eerste 2019 oled televisies in ons testlab krijgen zullen we proberen meer duidelijkheid te verschaffen over eventuele verschillen met de 2018 panels.

a7 en α9 Gen 2 processors en HDMI 2.1

De nieuwe 2019 televisies van LG Electronics maken gebruik van nieuwe processors die zorgen voor de beeld- en geluidsverwerking. Vorig jaar introduceerde LG de Alpha 7 en Alpha 9, chips die onder andere beschikken over een uitgebreide 3D lookup table en daarmee zeer nauwkeurige kleurkalibratie mogelijk maakten. De nieuwe televisies voor 2019 zijn voorzien van tweede generatie versies van deze processors, waarbij enkele kleine verbeteringen zijn doorgevoerd op het gebied van beeld- en geluidsverwerking. De basis van beide processors - en de verschillen tussen beide - zijn verder gelijk gebleven. De α7 Gen 2 beschikt dus net als zijn voorganger over een 17x17x17 LUT, terwijl de α9 Gen 2 nog altijd een 33x33x33 LUT aan boord heeft.

Wat er precies veranderd is ten opzichte van de processors van vorig jaar kregen wij tijdens de technische briefing helaas niet helemaal boven tafel, anders dan dat zowel de beeld- als geluidsverwerking door middel van AI machine learning verder verbeterd is. Volgens LG wordt color banding nu effectiever tegengegaan en gebeurt upscaling slimmer, zaken waarvan we de effecten vooral zullen zien bij low-res en low-bitrate videomateriaal.

Specifiek voor hdr-weergave zijn er twee features die wat ons betreft veel potentie hebben, te weten AI Brightness en Dynamic Tone Mapping. AI Brightness past de helderheid van specifiek de donkerste delen bij hdr-video automatisch aan op de hoeveelheid omgevingslicht. Veel hdr-materiaal is namelijk relatief donker, waardoor schaduwdetails in ruimtes met meer omgevingslicht vaak lastig zichtbaar zijn. AI Brightness meet continu hoeveel omgevingslicht er is, en maakt deze schaduwpartijen subtiel helderder in (fel) verlichte ruimtes. Een demo van deze functie liet zijn dat het effect goed werkt, zonder dat de algehele helderheid van het beeld verhoogd wordt, wat ten koste zou gaan van de highlights.

Een tweede verbetering voor voor hdr-weergave is aangepaste Dynamic Tone Mapping. Bij weergave van hdr-materiaal zorgt deze functie er nu voor dat de televisie zijn globale helderheid niet aanpast op eventuele zeer kleine, helderdere details in het beeld, maar naar de maximale 'zinnige signaal helderheid' op basis van histogramdata. Ook deze functie hebben we in de praktijk in werking gezien, en de eerste indruk is ook hier positief: beelden worden met iets meer impact weergegeven, zonder dat er (zichtbaar) detail in highlights verloren lijken te gaan. LG geeft overigens aan dat de verbeterde dynamische tone mapping functie anders werkt bij de oled-televisies dan bij de lcd-modellen.

De nieuwe α7 en α9 Gen 2 processors bieden daarnaast een functie die LG AI Sound noemt. Ook hier is machine learing weer het toverwoord, en in dit geval moet dat zorgen voor betere upmixing van stereo geluidsbronnen naar pseudo-surround, waarbij de chip automatisch herkent wat voor soort content er wordt afgespeeld, en de geluidsverwerking hierop aanpast.

webOS ThinQ AI 4.5

De nieuwe processors en nieuwe beeld- en geluidsverwerking gaan ook hand in hand met een geupdate versie van het webOS besturingssysteem, dan nu bij versie 4.5 is aangekomen. LG heeft het homescreen en de menu's licht aangepast, waarbij het meest in het oog springt dat de bolletjes van het instellingenmenu nu aan de linkerzijde in beeld verschijnen in plaats van rechts. Het homescreen is geoptimaliseerd waarbij een tweede laag is toegevoegd bóven de balk waarin je apps en ingangen selecteert, en vanwaar je direct naar voor jou aangeraden content kunt doorklikken.

Apps worden nog altijd automatisch gesorteerd, maar je kan er nu ook voor kiezen om dit op basis van gebruik te laten doen. Apps die je vaker opstart krijgen hierdoor een prominentere plek op het hoofdscherm. Een laatste in het oog springende verandering is de toevoeging van het Home Dashboard, een overzichtsscherm waarop je alle bekabelde én draadloos gekoppelde apparaten en bronnen in één overzicht krijgt. Nieuw is dit jaar de ondersteuning voor Apple Airplay 2 op alle nieuwe televisies. Deze functionaliteit zal echter niet direct beschikbaar zijn, maar wordt in de loop van het jaar middels een software update toegevoegd.

 

HDMI 2.1

Een feature waar LG zich meer onderscheid van de concurrentie, is dat het alle oled, en de SM98/SM90 lcd-modellen van dit jaar voorziet van full-spec HDMI 2.1 poorten. Concreet betekent dit dat de nieuwe televisies 4K 120Hz signalen kunnen ontvangen, ondersteuning bieden voor Variable Refresh Rate (VRR), enhanced Audio Return Channel (eARC) en Auto Low Latency Mode (ALLM). VRR is de voor HDMI gestandaardiseerde variant van technologie die we op de PC kennen als GSync en FreeSync, en LG's 2019 televisies ondersteunen een VRR range van 40 tot 120 Hz. ALLM moet er bovendien voor zorgen dat de televisie automatisch naar een low-latency (game) mode overschakelt wanneer gameconsole met ALLM wordt aangesloten. Op dit moment biedt alleen de Xbox One X ondersteuning voor VRR en ALLM, maar de verwachting is dat deze technologieën in de toekomst verder ingeburgerd zullen raken.

In de technische informatie die LG ons gaf was overigens één interessante uitzondering op de merken. De W9 OLED, het nieuwe wallpaper-model voor 2019, biedt namelijk als enige 2019 oled-televisie geen ondersteuning voor VRR. Volgens LG komt dit omdat dit model nog gebruik maakt van een 2018-generatie oled-paneel, dat niet geschikt zou zijn voor VRR. Dit is dus in ieder geval één punt waar de nieuwe 2019 panels zich technisch onderscheiden van de modellen van vorig jaar.

LG 2019 LCD televisies

LG verdeelt haar lcd-televisies net als voorgaande jaren in standaard 'UHD Led' en 'Nanocell' modellen, waarbij de laatste over betere panels met een groter kleurbereik beschikken. De Nanocell televisies hebben bovendien (bijna allemaal) betere processing in de vorm van de de Alpha 7 Gen 2 processor. Eén model valt een beetje tussen wal en schip: De SM82 heeft namelijk wél een 10-bit paneel met grote kleurruimte, maar is qua aansturing en mogelijkheden verder gelijk aan de normale uhd-modellen.

LG UM71, UM74 en UM76

De normale UHD modellen zijn in drie smaken verkrijgbaar die luisteren naar de typenummers UM71 (43,49, 55, 60, 65, 70,75 inch), UM74 (43, 50, 55, 65, 70 inch) en UM76 (43, 50, 55, 65, 75, 82, 86 inch). Het eerste dat opvalt als we naar deze betaalbare modellen kijken is de enorme verscheidenheid aan beeldmaten, waarbij LG er duidelijk voor kiest om ook de goedkopere modellen in de grootst mogelijk formaten te leveren.  De UM-modellen beschikken over 50 Hz lcd-panelen met een standaard kleurbereik, een niet nader gedefinieerde quad core processor en normale HDMI 2.0-poorten.

De belangrijkste verschillen tussen de drie modelseries zitten hem in het uiterlijk. De UM71 staat op twee omgekeerde Y-vormige voetjes aan de zijkanten van het schermen, terwijl de UM74 en UM76 een halfronde voet hebben. Bij de UM74 is deze voet en de rand rond het scherm zwart van kleur, terwijl de UM76 een wat dunnere, deels metaalkleurige framerand heeft. Voor de UM76 geldt bovendien dat de 82 en 86 inch versies wél beschikken over een Alpha 7 processor, en daardoor dus betere beeldverwerking moeten bieden. De UM76 wordt ook als enige geleverd met de gyroscopische magic remote, de UM71 en UM74 moeten het doen met een normale afstandsbediening.

 • LGUM71
 • LG UM74
 • LG UM76

LG SM82 Nanocell

LG duidt lcd-zijn televisies met een groot kleurbereik sinds enige jaren aan als Nanocell tv's en dit jaar is dat niet andere. De instapper in de Nanocell serie is de SM82 en dat is zoals gezegd een vreemd apparaat. Deze tv, die alleen beschikbaar komt in 49, 55 en 65 inch, heeft namelijk een 50 Hz ips-paneel, terwijl de andere Nanocell modellen over 100 Hz schermen beschikken. Ook qua aansturing is de SM82 een buitenbeentje. De tv heeft namelijk geen Alpha 7 processor, maar hetzelfde quad core model als de UM-televisies. Qua uiterlijk zien de Nanocell televisies er duidelijk chiquer uit dan de instapmodellen. De halfronde voet is metaalkleurig en de schermranden zijn duidelijk dunner, iets waar de SM82 ook van profiteert

 • LG SM82
 • LG SM82
 • TLG SM82

LG SM86 Nanocell

De SM86 (49, 55, 65, 75 inch) lijkt uiterlijk sterk op de SM82, met als belangrijkste zichtbare verschil dat de rand onder het scherm bij de SM86 donkerder is. Onder de kap zijn er meer verschillen. Zo beschikt de SM86 over een 100 Hz lcd-paneel en heeft deze modelserie de Alpha 7 Gen 2 processor aan boord. Daarmee is de SM86 ook meteen de eerste serie met ondersteuning voor Dolby Vision, de goedkopere modellen kunnen alleen overweg met HDR10 en HLG. De SM86 is net als alle hiervoor besproken modellen wel gewoon voorzien van een edge-led backlight.

 • LG SM86
 • LG SM86
 • TLG SM86

LG SM90 Nanocell

De SM90 (49, 55, 65, 75, 86 inch) is weer een stapje omhoog en dit model is als eerste voorzien van vier HDMI 2.1 poorten, en is daarmee onder andere geschikt voor weergave van high-framerate content, VRR en ALLM. Het belangrijkste technische verschil met de SM86 is verder dat de SM90 over local dimming zones beschikt, naar wij begrijpen zo'n 200. Bij de grotere 75 en 85 inch varianten zou dat aantal nog hoger liggen, en zou het mogelijk om 400 zones gaan.

 • LG SM90
 • LG SM90
 • TLG SM90

LG SM98 Nanocell

De SM98 (55, 65 inch) beschikt ook over een full array local dimming backlight met ongeveer 400 zones en dit model heeft bovendien een hogere maximale helderheid die naar wij begrepen rond de 1500 cd/m² zou moeten liggen. Uiterlijk lijkt ook deze televisie op de andere Nanocell modellen, wat wil zeggen dat het apparaat dunne randen en een gebogen voet heeft.

 • LG SM98
 • LG SM98
 • TLG SM98

LG 2019 OLED televisies

LG's oled line-up voor 2019 ziet er grotendeels hetzelfde uit als die van vorig jaar, althans qua modelnummers. De instap B8 wordt opgevolgd door de B9, de C8 wordt vervangen voor de C9, de E8 door de E9 en het 'wallpaper' model met de externe soundbar, de W8, krijgt een opvolger in de vorm van de W9. Dat laatste model toonde LG ons overigens nog niet, maar uiterlijk is deze tv identiek aan zijn voorganger uit 2018.

LG B9 OLED

De B9 zal in de Benelux voorlopig niet geleverd gaan worden. Net als met de B8 het geval was zal LG tot de tweede helft van het jaar wachten voordat het dit 'budgetmodel' op de markt zal brengen. De verwachting is dat de B9 rond september beschikbaar zal komen. Qua uiterlijk lijkt de B9 sterk op zijn voorganger en op de wat duurdere C9 die zich optisch alleen onderscheidt met een andere voet. De B9 is als enige oled televisie voorzien van de Alpha 7 Gen 2 processor, die iets minder geavanceerde beeldverwerking biedt dan de Alpha 9 Gen2 uit de andere oled-televisies van 2019. Naar verwachting zullen de verschillen in de praktijk - net als vorig jaar - echter klein of zelfs geheel onzichtbaar zijn voor zover het op beeldkwaliteit aankomt.

 • LG OLED B9
 • LG OLED B9
 • LG OLED B9

LG C9 OLED

De C9 wordt feitelijk dus het nieuwe basismodel gedurende het komende half jaar. In vergelijking met de C8 van vorig jaar valt op dat LG is teruggegaan naar een minder uitgesproken, strakkere voet. De gebogen vorm van de C8 heeft hierbij weer plaats gemaakt voor een vlak metalen plaat. De C9 biedt zoals eerder besproken alle functies die LG dit jaar introduceert en is qua beeldkwaliteit en mogelijkheden identiek aan de duurdere E9 en W9 modellen.

 • LG OLED C9
 • LG OLED C9
 • LG OLED C9

LG E9 OLED

De E9 is het designmodel in de oled-reeks van LG, waarbij het oled-paneel op een glazen plaat is gemonteerd en direct onder het scherm een dunne speakerbar met naar voren gerichte luidsprekers is aangebracht. De geluidskwaliteit van de E9 zou hierdoor wat beter moeten zijn dan die van de C9, qua beeld zijn er geen verschillen.

 • LG OLED E9
 • LG OLED E9
 • LG OLED E9

8K en oprolbare oled

Tijdens de CES kondigde LG nog een aantal schermen aan die dit jaar op de markt moeten komen. De meest aansprekende daarvan is de oprolbare oled-televisie. Dit model laat echter nog even op zich wachten, waarschijnlijk zal deze televisie op de IFA-beurs begin september officieel geïntroduceerd worden. Over de prijs wil LG nog niets kwijt, maar de verwachting is dat deze modellen substantieel veel duurder zullen zijn dan de normale oled televisies.

Behalve de oprolbare oled komt LG dit jaar ook met twee 8K-televisies, een oled- én een lcd-model. LG liet ons overigens vrij duidelijk weten dat het eigenlijk niets ziet in 8K-technologie, volgens LG is er weinig meerwaarde in het toevoegen van nog meer pixels. 8K-televisies van 65 inch en kleiner werden zelfs als 'belachelijk' bestempeld. Uiteraard is dit een niet al te subtiele sneer naar aartsrivaal Samsung, die juist sterk inzet op 8K en dit jaar ook 65 en zelfs 55 inch 8K-modellen op de mark zal brengen.
Op de vraag waarom LG dan toch twee 8K-televisies uitbrengt antwoordde men desgevraagd dat LG 'trends in de markt niet wil negeren', een mooie manier om te zeggen dat het niet wil onderdoen voor Samsung. LG zal haar LCD Nanocell SM99 8K en 8K oled-televisies overigens ook pas later dit jaar uitbrengen, waarbij het lcd-model alleen in 75 inch, en de oled-versie alleen in 88 inch beschikbaar zal komen.

Prijzen en beschikbaarheid

LG gaf ons nog geen gedetailleerde informatie over prijzen van de nieuwe 2019 modellen en wanneer we de televisies exact in de winkelschappen mogen verwachten verschilt per modelserie. Naar wij begrepen zullen in ieder geval de eerste oled-televisies al snel uitgeleverd gaan worden, en de eerste exemplaren zijn bovendien ook al onderweg naar ons testlab. Wil je dus meer weten over de nieuwe televisies van LG? Houdt Hardware.Info de komende tijd dan goed in de gaten!

0
*