Acer Predator Triton 500 review: met deze gaming notebook wedijvert Acer met de top

13 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Constructie en aansluitingen
  3. 3. Toetsenbord, touchpad en scherm
  4. 4. Intern
  5. 5. Testresultaten gaming 
  6. 6. Accuduur
  7. 7. Overige testresultaten
  8. 8. Foto's en specificaties
  9. 9. Conclusie
  10. 10. Besproken producten
  11. 11. Reacties

Inleiding

Gaming laptops zijn lompe verschijningen met overgewicht en een korte adem, zo zou je cru het geldende inzicht over dit onderwerp kunnen verwoorden. Hoezeer dit vooroordeel ook ooit op waarheid gestoeld was, de realiteit is dat je anno 2019 relatief lichte, dunne, zelfs elegante gaming notebooks kunt kopen. Daar hebben we er al diverse van besproken, en deze keer is de beurt aan de Acer Predator Triton 500, een gaming notebook waarmee deze fabrikant kan wedijveren met de topmodellen en -fabrikanten in de markt.

Acer timmert hard aan de weg met zijn Predator merk, waarmee het de lucratieve gamersmarkt wil laten zien de wensen en eisen van de toegewijde spellenspeler te begrijpen. Daarin bewandelt het dezelfde weg als bijvoorbeeld HP met Omen of Lenovo met Legion: gaming is nu eenmaal de motor van het moment onder de markt voor krachtige pc's. Het verschil met die twee is wel dat Acer dit al wat langer doet, maar tot dusver met wisselend succes. 

Acer Predator Triton 500 PT515-51-7618

De Helios 300 en 500 notebooks van vorig jaar zetten soms behoorlijk goede prestaties neer, maar qua design waren ze weinig modern: dik en relatief zwaar, met een voorkomen dat we als weinig subtiel zouden kenmerken. De Predator Triton 500 is wat dat betreft een verademing, want deze machine is weliswaar onmiskenbaar een gaming notebook, het is er wel een met enig gevoel voor stijl. In een 2,1 kilo lichte, 1,8 cm dikke (op het dunste deel, pootjes niet meegerekend) verpakking stopt Acer een processor met zes cores en een Nvidia RTX-videokaart, plus uiteraard lekker veel geheugen en een riante ssd. Daarmee is de Triton 500 een potentieel interessante concurrent voor machines als de Asus Zephyrus S en de MSI Stealth GS65, of de (dikkere) Lenovo Legion Y740.

Acer Predator Triton 500 PT515-51-7618

Uitvoeringen en prijs

Vooralsnog treffen we drie uitvoeringen van de Triton 500 in de Prijsvergelijker aan; twee met een RTX 2060, waarvan één met 512 en één met 1 TB aan opslagruimte, en de derde met een RTX 2080 Max-Q en 1 TB opslag. De prijzen lopen uiteen van 1899 euro voor eerstgenoemde, tot 2199 voor de tweede en niet minder dan 2999 voor de derde. Daarmee is die laatste vergelijkbaar geprijsd met de recent besproken Asus Zephyrus S.

Acer Predator Triton 500 in het kort

De Acer Predator Triton 500 is de mooiste Predator notebook die we tot dusver onder ogen kregen. De constructiekwaliteit is van topniveau, toetsenbord en touchpad een plezier om onder de vingers te hebben. Het scherm is contrastrijk en helder, maar helaas niet zo goed als mogelijk afgesteld; de verversingsfrequentie is wel aangenaam hoog, en maakt dat in onze tests bijna waar - helemaal ghostingvrij is het niet, maar nog altijd een van de beste qua snelheid. De componenten staan garant voor goede prestaties, alleen de opslagvoorziening blijft achter, ondanks de opmerkelijke keuze van Acer voor een raid-0 configuratie. Dat is de enige, in de praktijk overigens niet echt merkbare, smet op het blazoen van de Triton 500. Afgezien daarvan is dit een uitstekende dunne gaming notebook. Je betaalt extra voor het design, geringe gewicht en dikte, maar dat is te verwachten.

  • Schermkalibratie laat te wensen over, grey-to-grey responstijd is iets trager dan wenselijk
  • Geen geheugenkaartlezer
  • Upgraden van geheugen/opslag vrijwel onmogelijk
  • Uitstekende constructiekwaliteit, toetsenbord en touchpad
  • Veelzijdige aansluitmogelijkheden
  • Zeer goede prestaties
  • Zeer goede accuduur

Constructie en aansluitingen

De Acer Predator Triton 500 is geheel opgetrokken uit heel donkerblauw/zwart aluminium. De uitzondering is de zogeheten B-stijl, oftewel het gedeelte rond het scherm, dat van plastic is. Om met de basis te beginnen, het is een 15,6-inch notebook, met een gewicht van 2,1 kilo. Hoewel Acer rept over een dikte van 17,9 mm, is de praktijk iets weerbarstiger. Het dikste gedeelte is 23 mm dik aan de achterzijde bij de pootjes, aan de voorzijde bij de pootjes is dat iets meer dan 20 mm. Overigens negeert elke laptopfabrikant dat er nog uitstekende delen aan het chassis zitten - begrijpelijk, maar weinig praktisch wanneer je een apparaat in een smal opbergvak of dito sleeve moet frutselen. Wij meten ze dus wel mee. Dan nog is het een voor een gaming notebook lichte, dunne verschijning. De even zware Asus Zephyrus S claimt 16,3 mm op het dikste deel en is in de praktijk 19 mm dik, waarmee die notebook nog wat dunner is - maar veel scheelt het niet. Door het gebruik van een paneel met dunne randen is de notebook relatief smal, net geen 36 cm. Ook is hij niet bijzonder diep, we meten ruim 25,5 cm. 

  • Linksvoor
  • Rechtsachter

Acer Predator Triton 500 PT515-51-7618

Acer Predator Triton 500 PT515-51-7618

Dankzij het gebruikte, dikke metaal voelt de Triton 500 bijzonder solide aan. Het deksel veert amper in wanneer je erop drukt, het gebied rond het toetsenbord is nog meer rigide - van meeverende toetsen is al helemaal geen sprake. Ook de onderzijde is stijf en degelijk. Aam de achterkant, de zijkanten en onderop zijn copieuze openingen voor ventilatie aangebracht, waardoorheen je de geanodiseerd blauwe heatsinks van de koeling kunt zien. Een beetje zoals je remschijven en -blokken kunt zien door de lichtmetalen velgen van een snelle auto, en dat is wat ons betreft geen verkeerde associatie. Het chassis is opgetrokken uit gevouwen aluminium (en dus niet uit een stuk gefreesd), maar alles sluit zeer netjes op elkaar aan. Het eindresultaat voelt en ziet er luxe en hoogwaardig uit.

Acer Predator Triton 500 PT515-51-7618

Als we een kritiekpunt hebben, dan is het wel dat het mooie metaal een ontzettende magneet is voor vingerafdrukken - ook na verwoede poetsbeurten kregen we die niet allemaal weggewerkt, waardoor je ze soms zelfs op de foto's zult zien.

Aardig detail: wanneer je de machine opstart en de klep opent, licht het Predator-logo aan de achterzijde op. Dat gaat bovendien vergezeld van een vervaarlijk geluidseffect, waarvan we ons kunnen voorstellen dat je er minder van gecharmeerd bent.

Acer Predator Triton 500 PT515-51-7618

Aansluitingen

Acer voorziet de Predator Triton 500 van aardig wat aansluitmogelijkheden, alle ter linker- en rechterzijde. We tellen drie keer usb 3.1 gen1 (superspeed 5) in de vorm van platte type-a poorten, maar er is ook een type-c aansluiting. Die biedt Thunderbolt 3 en daarmee dus usb 3.1 gen2 (superspeed 10) en een displayport videosignaal. Voor dat laatste is er aan de rechterzijde ook nog een aparte mini-displayport-aansluiting. 

Links treffen we dan nog naast de voedingadapteraansluiting een ethernet-poort en een hdmi-uitgang, plus twee analoge 3,5mm-audioaansluitingen. Vergeleken met de recent besproken Zephyrus S is dit een heuse poortenrijkdom, maar ook op zichzelf beschouwd blijft er weinig te wensen over. Eigenlijk missen we alleen een geheugenkaartlezer, die heeft Acer (net als Asus) geheel weggelaten. Aangezien het een gamingnotebook is zien we dat maar door de vingers. 

Prettig is dat Acer een relatief lichte, platte adapter meelevert - het is niet de kleinste ooit, maar voor een gaming notebook is hij heel bescheiden. 

Toetsenbord, touchpad en scherm

Acer voorziet de Predator Triton 500 van een comfortabel toetsenbord; zonder numeriek gedeelte, maar met relatief grote toetsen met een kleine inkeping, wat helpt bij het trefzeker typen. Naast de standaardtoetsen treffen we ter rechterzijde nog een aantal multimediatoetsen, met daarboven een toets met het Predator-logo (waarmee je de Predatorsense software opent) en daar weer boven - minder handig - de power-knop. Die zit rechts van de delete-knop en daar zijn we geen fan van. Het is handiger als die apart, buiten het reguliere toetsenbord, een plek krijgt. Zo'n knop is er wel, linksboven de toetsen - maar dat is een Turbo-knop, waarmee de videokaart automatisch in de hoogste stand kan worden gezet. Dat gaat gepaard met flink ventilatorgeluid: een headset is dan een vereiste om nog enigszins plezierig te kunnen gamen. 

Acer Predator Triton 500 PT515-51-7618

De toetsen zijn verlicht, standaard in blauw-wit, maar in drie zones kan je de kleur naar wens instellen. De aanslag is niet bijzonder diep, maar volstaat ruimschoots. De helderheid kan je in vier stappen instellen, en uit is ook een optie. Prettig is dat de cursortoetsen op volledig formaat zijn uitgevoerd; van een gaming notebook verwachten we ook niet anders. De Windows-toets kan je in de meegeleverde Predatorsense software deactiveren; meer hierover verderop.

Acer Predator Triton 500 PT515-51-7618

Het touchpad is riant, met een diagonaal van 12 cm, en fraai omlijst door een gepolijst randje. Het ligt voldoende diep verzonken dat je het op de tast kunt vinden, maar niet zo diep dat de overgang naar het omliggende metaal onaangenaam aanvoelt. Het is aangenaam glad afgewerkt, en voldoet aan de Microsoft Precision-standaard; het ondersteunt dus een groot aantal bewegings- en multitouch-commando's.

Al bij al zorgen toetsenbord en touchpad voor een prettige omgeving om mee te werken of te gamen.

Beeldscherm

Acer Predator Triton 500 PT515-51-7618

De Triton 500 heeft een 15,6 inch beeldscherm met dunne randen en een 16:9 verhouding en 1920x1080 resolutie, full hd dus. Het paneeltype is een ips-variant, met relatief grote kijkhoeken en hoge kleurechtheid als belofte. Bij een snelle inspectie zien we dat onder een horizontale hoek van 45 graden de helderheid behoorlijk afneemt, maar het getoonde beeld blijft nog wel herkenbaar. De verticale kijkhoek lijkt beter, wat ook belangrijker is voor een laptop. Belangrijk is dat het scherm een 144Hz-exemplaar is, met dus een aanzienlijk hogere maximale verversingsfrequentie dan standaard notebooks bieden; wat ons betreft een essentieel onderdeel van een gaming notebook anno 2019. Acer belooft een dekking van 72% van de ntsc-kleurruimte, wat doorgaans betekent dat de srgb-kleurruimte grotendeels zou moeten worden afgedekt. 

Beeldscherm testresultaten

We meten elk notebookscherm op dezelfde manier door, met behulp van een X-Rite i1 Display Pro colorimeter. De data die deze aanlevert lezen we uit met SpectraCal CalMAN 2018. Blijkens onze meting wordt de srgb-ruimte inderdaad met 91,6% gedekt, wat heel behoorlijk is. Wel zien we een behoorlijke grijsafwijking, met een deltaE-score van 8,5 - dat is erg hoog. Dit is ook terug te zien in de kleurtemperatuur van ruim 7800 K en het lichte blauwzweem dat zichtbaar is in wit. Het zorgt voor een op het oog hogere helderheid, maar is feitelijk niet kleurecht. De gemiddelde kleurafwijking bedraagt 4,5 en ook dat is hoger dan wenselijk, zichtbaar voor het menselijk oog - maar nog onder de grens van wat we als onvoldoende zouden bestempelen. In de praktijk is het scherm hiermee prima bruikbaar, maar we zouden het niet aanraden voor kleurkritisch werkt.

Kijken we naar de overige resultaten, dan zien we een nette maximale helderheid van ruim 320 nits, en een relatief bescheiden (voor ips) zwartwaarde van 0,27 cd/m². Daarmee komen we uit op een maximaal contrast van net geen 1200:1, goed voor een top-3 positie in de vergelijking. Hierdoor kan je in de meeste omstandigheden wel met de notebook uit de voeten, alleen in de volle zon moet je geen wonderen verwachten. 

  • Max. helderheid
  • Zwartwaarde
  • Contrast
  • DeltaE kleur
  • DeltaE grijs

Responstijden

De responstijden zijn een beetje een mixed bag: de zwart-wit en wit-zwart transities gaan razendsnel, maar van lichtgrijs naar donkergrijs noteren we 7,7 ms, wat te langzaam is om 144 keer per seconde een nieuw beeld zonder ghosting te tonen. Daarvoor is immers 6,94 ms nodig. Omgekeerd gaat wel vlot genoeg, maar ook daar is de 5,5 ms die we meten langzamer dan bij bijvoorbeeld de Zephyrus S. Hier is werk aan de winkel voor Acer, want het lijdt weinig twijfel dat het gebruikte AUO-paneel zeer vergelijkbaar is met het exemplaar dat Asus toepast. Vermoedelijk is dit puur een kwestie van afstelling.

Aan de andere kant: het is nog altijd een van de snelste schermen in deze vergelijking en dus in de markt. De relatief trage 20-80 overgang zien we bij alle merken terug, en was tot voor kort nog aanzien erger, zoals bij de onderste drie in de grafiek te zien. 

  • 0%-100%
  • 100%-0%
  • 20%-80%
  • 80%-20%

Intern

Aan de buitenzijde is, afgezien van een deel van de responstijden van het scherm dus, er bijzonder weinig aan te merken op de Acer Predator Triton 500 - maar hoe zit het met de binnenkant? Ook hier is Acer grotendeels niet over een nacht ijs gegaan, maar laat het toch wel een paar steken vallen. 

Laten we bij het begin beginnen: de processor van de Triton 500 is de alomtegenwoordige 6-core Intel Core i7-8750H, op dit moment nog van de nieuwste generatie. Met HyperThreading en een turbo-kloksnelheid van ruim boven de 4 GHz is dit een prima keuze voor een krachtige gaming laptop. Daarbij is natuurlijk wel van belang dat deze ook qua tdp- en stroomlimieten goed is ingesteld.

Acer Predator Triton 500 PT515-51-7618

Niet zichtbaar op bovenstaande foto zijn de heatpipes waarmee de drie ventilatoren verbonden zijn met de warmtebronnen van de naast elkaar geplaatste processor en videokaart. De ventilatoren zijn de vierde generatie van Acers eigen Aeroblade ontwerp, met schoepen met daaraan een soort kartels die voor minder turbulentie en daarmee minder geluidsproductie moeten zorgen. Bij desktopgebruik is de Triton 500 inderdaad fluisterstil, maar op maximale draaisnelheid is dat zeker niet het geval.

Prestaties

Kijken we naar de processorprestaties in Cinebench 15, dan zien we een alleszins nette score van ruim 1000 punten - maar toch moeten we constateren dat zowel Asus als Lenovo hun processors agressiever klokken, waardoor die ruim 15% beter presteren. Overigens zagen we bij een snelle steekproef met de Turboknop dat de score voor de processor daarmee lager uitkwam, vermoedelijk om de capaciteiten van de koeling niet te overschrijden: de Turbo heeft louter invloed op de videokaart.

Bekijken we de prestaties daarvan in DirectX 12 benchmark Time Spy, dan komen we uit op een score van 5579 punten, iets meer dan de Asus Scar II waarin ook een RTX 2060 zit. Met de Turbo-knop actief stijgt die score overigens tot 5982, vergelijkbaar met die van de GTX 1080 Max-Q in de Zephyrus van vorig jaar - maar wel nog iets onder de MSI GL63 die ook over een RTX 2060 beschikt (maar aanzienlijk dikker en dus krachtiger gekoeld is).

  • CPU
  • GPU

Geheugen en opslag

In onze uitvoering van de Triton 500 troffen we 16 GB DDR4-2666 geheugen aan, verdeeld over twee modules van 8 GB elk. Die zijn voor een eindgebruiker praktisch niet te benaderen, want ze zitten onder het toetsenbord - je moet zo ongeveer de hele laptop demonteren om erbij te komen. Wil je dus meer geheugen en ben je niet heel trefzeker met een schroevendraaier, dan zit er weinig anders op dan meteen de duurste uitvoering te kopen, want die heeft 32 GB aan boord. Aan de andere kant, met 16 GB kan je voor de voorzienbare toekomst wel uit de voeten - zo snel stijgen de geheugeneisen van games vooralsnog niet.

Qua opslag lijkt Acer het dik voor elkaar te hebben. We treffen een tweetal Western Digital SD720 SDAPNTW 512GB nvme drives aan, in raid-0 geconfigureerd. Dat is overigens in de bios niet aan te passen - het is een 'Intel raid' volume, maar het is de vraag of je de drives zelf afzonderlijk zou kunnen benaderen - daar zal je hoe dan ook opnieuw voor moeten installeren, en dan is nog de vraag of je de keuze hebt. Raid-0 klinkt leuk, maar biedt bijzonder weinig meerwaarde gezien de al hoge snelheid van de pci-express interface waarmee de drives verbonden zijn. Wester Digital specificeert een continue doorvoer van maximaal 3400 MB/s voor lezen en 2400 MB/s voor schrijven, uiteraard onder ideale omstandigheden. In theorie zou je dat kunnen verdubbelen met raid-0, maar in de praktijk zit dat er niet in. 

Raid-0 mysterie

Onze test op basis van real world traces laat zien dat de gekozen configuratie zelfs niet in de buurt komt van deze snelheden, maar blijft steken op een schamele 210 MB/s gemiddeld. We hebben dit neergelegd bij Acer en op diverse manier geprobeerd de oorzaak te achterhalen, o.a. door een driver te vervangen en de Windows ssd power saving instelling aan te passen, maar vooralsnog zonder resultaat. Feit is dat de prestaties van het sample dat wij ontvingen, reproduceerbaar en ruim achterblijven bij het merendeel van het testveld. In AS SSD zien we aanmerkelijk betere resultaten, zeker na het aanpassen van de ssd stroombesparingsinstelling. Het vreemde is dat exact dezelfde configuratie het wél goed doet in het prototype van de Acer Triton 900, dat we ook hebben getest. Ook bij de Lenovo Legion Y740, waarin deze zelfde ssd zit maar dan enkelvoudig, zien we betere prestaties: daar wordt de 300 MB/s benaderd - geen topresultaat, maar wel duidelijk beter. Zoals gezegd zijn we hier nog met Acer over in gesprek. Wanneer we hier meer over horen, updaten we de review met deze informatie. Voor alle duidelijkheid: bij de dagelijkse prestaties merk je niets van deze wat achterblijvende doorvoersnelheid, maar het is iets wat in de grafiek zichtbaar is en we dus willen duiden.

Update 24-4-2019

Na het nodige onderzoek in samenwerking met Acer is de oorzaak van de te traag werkende ssd achterhaald. Anders dan de bedoeling is, bleek een energiebesparingsmodus voor ssd's standaard geactiveerd te zijn, terwijl die bij de in verkoop zijnde laptops standaard niet actief is. Na een handmatige patch verbeterden de resultaten inderdaad aanzienlijk. Van gemiddeld 210 MB/s in de PCMark8 storage test nam deze toe tot 489 MB/s; de PCMark8 storage score ging van 4933 naar 5056 punten. De grafieken zijn bijgewerkt met de nieuwe, correcte resultaten. Uiteraard hebben we ook de accuduur opnieuw getest, meer daarover op de betreffende pagina.

Audio en netwerk

De audiovoorzieningen van de Triton 500 omvatten een afzonderlijke microfooningang en lijnuitgang, alsmede de Waves NX software die diverse bewerkingen op de weergave kan loslaten. Hiermee kan je onder andere de middenfrequenties versterken ten einde spraak beter verstaanbaar te maken, normaliseren (volumes gelijktrekken om pieken en vervorming tegen te gaan), de bas versterken en een '360 graden 3D-ervaring' in combinatie met een headset bewerkstelligen. Aan muziekplezier dragen dit soort algoritmes zelden iets bij, en ook hier lopen we er niet heel warm voor. 

De netwerkvoorzieningen zijn zeer uitgebreid. Acer maakt gebruik van de zogenaamde 'Killer Doubleshot' combinatie, een dramatische marketingnaam voor de aanwezigheid van een bedrade E3000 netwerkinterface met een 2,5 Gbits/ maximumsnelheid, en een 802.11ac dual-stream Wireless-AC 1550 draadloze adapter, gebaseerd op Intel technologie. 

In onze kooi van Faraday levert dat uitstekende snelheden op 2,4 GHz op; op 5 GHz blijft de zendsnelheid wat achter (wat we ook zagen bij de Triton 700 in februari 2018), maar de ontvangstsnelheid is prima. 

  • 2,4 GHz send
  • 2,4 GHz receive
  • 5 GHz send
  • 5 GHz receive

Gaming features en software

De belangrijkste software die Acer meelevert is Predatorsense, een pakketje dat bij tal van Predator-systemen zit, maar nogal verschilt qua functionaliteit afhankelijk van het systeem. In de niet zo lang geleden gereviewde Predator Orion 5000 desktop was de functionaliteit tamelijk karig, maar op de Triton 500 zien we meerdere tabblaadjes en instelmogelijkheden. 

Met deze software kan je de verlichting van het toetsenbord aanpassen, maar ook de werking van de koeling en de mate waarin de gpu wordt overklokt. Daarnaast kan je vanuit deze software 'apps' installeren en, belangrijker, profielen maken van instellingen die gelijktijdig met een game worden geactiveerd. Zo kan je voor een veeleisende games direct alles in 'overdrive' modus zetten, en voor simpeler titels de ventilatoren temperen. Dat is handig. 

Minder gecharmeerd zijn we van de bloatware die Acer installeert - we treffen een Norton proefpakket aan, alsmede Cyberlink software en nog wat van dat soort zaken - wat het doet op een gaming laptop is ons volstrekt onduidelijk. Een terabyte opslag is niet slecht, maar met de omvang van moderne games is elke gigabyte die niet in beslag wordt genomen door ongevraagde software een welkome. 

Testresultaten gaming 

Synthetische benchmarks zijn een indicatie, maar alleen met echte games krijgen we een indruk van de prestaties van de Acer Predator Triton 500. We testen met drie games, twee DirectX 11 titels en een DirectX 12.

Rise of the Tomb Raider (DirectX 12)

In full hd komen de RTX-videokaarten niet echt tot hun recht, zeker niet bij lage kwaliteitsinstellingen. We zien wel dat de 144 fps niet wordt benaderd, maar dat geldt voor geen enkele van deze notebooks. In ultra-instellingen bij de native resolutie van het ingebouwde beeldscherm zet de Triton 500 een keurige score neer, sneller dan die van de andere twee RTX 2060 modellen (Scar II van Asus en GL63 van MSI), zeker als je bedenkt dat die beide dikker en dus krachtiger gekoeld zijn. De Y540 van Lenovo met RTX 2070 Max-Q aan boord wordt benaderd.

Deze game is in ultra hd nog min of meer speelbaar bij medium instellingen, maar de GL63 loopt hier wel uit - vermoedelijk door een wat agressievere tdp-instelling. In uhd ultra lopen de 2060's tegen hun inherente begrenzingen aan en zijn de resultaten lood om oud ijzer.

  • Full HD medium
  • Full HD ultra
  • Ultra HD medium
  • Ultra HD ultra

Far Cry 5 (DirectX 11)

Dit is de zwaarste van de drie games, maar ook hier is de beperking bij full hd medium eerder de cpu dan de gpu. Bij ultra houdt de Triton 500 de GL63 aardig bij en blijft hij de Scar II met RTX 2060 ruimschoots voor. In ultra hd is het stuivertje wisselen met dat model, maar doet de GL63 het sneller dan beide - maar geen enkele notebook met de instap raytracing kaart weet hier nog prettige framerates te produceren. Dat geldt alleen maar sterker in ultra uhd.

  • Full HD medium
  • Full HD ultra
  • Ultra HD medium
  • Ultra HD ultra

Grand Theft Auto V (DirectX 11)

GTA V in medium is een eitje voor deze notebooks, al komt wederom de 144 fps niet in zicht. Ook bij ultra instellingen op deze resolutie is de processor de beperkende factor. In ultra hd levert de Triton 500 61 fps gemiddeld af, iets meer dan de Scar II en wat minder dan de GL63. In ultra instellingen is ook deze game niet meer speelbaar. 

  • Full HD medium
  • Full HD ultra
  • Ultra HD medium
  • Ultra HD ultra

Accuduur

Prestaties zijn één ding, maar een lange werkduur op een acculading is een vereiste voor een laptop naar onze mening. De Triton 500 zet een keurige 6 uur en 39 minuten neer in de eenvoudige browsertest, en onder belasting in PCMark Creative komen we uit op twee-en-een-half uur. Het eerste resultaat kan zich meten met dat van de MSI GS65 met GTX 1070 Max-Q, het tweede bepaald niet - maar het is nog altijd beter dan het merendeel van het testveld, dat de twee uur niet haalt. Nog altijd een niet onverdienstelijke derde plek dus. Dat bewerkstelligt Acer overigens wel door de processor flink te begrenzen in deze test, want de PCMark Creative score op accu blijft met 3566 punten flink achter op het merendeel van het testveld - ook bij die GS65. Zoals op de volgende pagina te zien is, behaalt de Triton 500 met netstroom 5071 punten.

Update 24-4-2019

Naar aanleiding van de patch voor de ssd, waarmee de abusievelijk standaard geactiveerde energiebesparingsmodus werd uitgeschakeld, hebben we ook de accutests opnieuw gedraaid. Deze konden immers slechter uitvallen wanneer de ssd in een minder diepe slaapstand verkeerde. Dat viel alles mee. In de zware belastingtest van PCMark8 zien we een resultaat van 3 uur en 47 minuten, wat zelfs beter is dan de eerdere test. We hebben deze meerdere keren gedraaid om te bevestigen dat dit klopte. De score van PCMark Creative op accu valt wel nog iets lager uit, op 3293 punten. In de browsertest hield de Triton 500 het na de patch 449 minuten uit, oftewel 7 uur en 29 minuten. Dat is eveneens beduidend langer dan voor de patch.

  • Browser
  • PCMark Creative
  • PCMark Creative (accu)

Overige testresultaten

Hieronder vind je alle verdere testresultaten van de Acer Triton 500. Met PCMark 8 en 7 wordt een groot aantal realistische workloads gedraaid, gebaseerd op echte applicaties. Hiermee krijg je dus een realistische indruk van de relatieve prestaties in vergelijking tot de andere modellen in de grafieken. 3DMark is een synthetische benchmark die een indruk geeft van de relatieve prestaties van de videokaart. Cinebench laat de prestaties van de processor zien, zowel in singlethreaded (één core) als multithreaded (meerdere cores en met HyperThreading) versies.

Van de PCMark en 3DMark benchmarks laten we de resultaten zien die wij het belangrijkste vinden, de rest vind je op het tabblad met testresultaten op de productpagina.

PCMark 8 v2

  • Home
  • Creative
  • Work

PCMark 7

3DMark

Aardig detail: met de Turboknop aan en dus overklokte gpu tikt de Acer Predator Triton 500 bijna de 6000 punten aan in Time Spy.

  • Fire Strike
  • Fire Strike Extreme
  • Time Spy

Cinebench

  • Multi
  • Single

Foto's en specificaties

Op deze pagina vind je alle foto's, screenshots en specificaties van de Acer Predator Triton 500.

Algemeen
 
MerkAcer
ProductnaamPredator Triton 500 PT515-51-7618
ProductcodeNH.Q50EH.003
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeLaptop
ToetsenbordindelingQwerty
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i7
Processor typeIntel Core i7 8750H
Processor klokfrequentie2.2 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)4.1 GHz
Aantal processorcores6
Geheugen capaciteit16 GB
Type geheugenDDR4
Geheugen klokfrequentie2667 MHz
SODIMM sloten2
Werkgeheugen uitbreidbaar tot32 GB
Scherm
Scherm diagonaal15.6 inch
Resolutie1920x1080
Verhouding16:9
Pixeldichtheid141 ppi
Scherm type (mat/glans)Mat
PaneeltypeIPS
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Maximale verversingsfrequentie144 Hz
Graphics
GPU typeNvidia GeForce RTX 2060
Geïntegreerde / losse GPULosse chip
Videogeheugen6 GB
Opslag
Totale opslagcapaciteit1024 GB
SSD opslagcapaciteit1024 GB
Harddisk opslagcapaciteit0 GB
Harddisk toerental0 rpm
Beschikbaar opslaggeheugen908.7 GB
Aantal harddisks / SSD's2
Harddisk/SSD 1 capaciteit1024 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/product2x WDC PC SN720 SDAPNTW-512G-1014 RAID 0
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
LAN adapterKiller E3000 2.5 Gigabit Ethernet Controller
LAN snelheid2500 Mbit/s
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN adapterKiller Wireless-AC 1550i Wireless Network Adapter (9560NGW)
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
Smartcard
USB 3.1 Gen1 (Type-A)3
Thunderbolt 31
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Aantal HDMI-uitgangen1
Micro HDMI-uitgang
HDMI-versie2.0
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
Aantal mini DisplayPort-uitgangen1
Analoge audio aansluitingen1
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie0.9 MPixel
Tweede camera
Flitser
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (mAh)5500 mAh
Accu capaciteit (Wh)84.36 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal2165 gram
Afmeting - Breedte35.9 cm
Afmeting - Diepte25.7 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte2.3 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 10 Home
Besturingssysteem (serie)Windows
Aantal bits OS64 bit
Overige
Garantie1 jaar
Numeriek toetsenbord
Windows benchmarks
3DMark - Ice Storm110076
3DMark - Cloud Gate35600
3DMark - Cloud Gate Graphics102436
3DMark - Cloud Gate Physics10842
3DMark - Fire Strike13673
3DMark - Fire Strike Graphics15010
3DMark - Fire Strike Physics16335
3DMark - Fire Strike Combined7152
3DMark - Fire Strike Extreme6784
3DMark - Time Spy5579
3DMark - Time Spy Graphics5682
3DMark - Time Spy CPU6347
Cinebench R15 - Single175
Cinebench R15 - Multi1062
PCMark 7 - PCMark Score6661
PCMark 7 - Lightweight Score6235
PCMark 7 - Productivity Score5423
PCMark 7 - Entertainment Score4840
PCMark 7 - Creativity Score10180
PCMark 7 - Computation Score10434
PCMark 7 - System Storage Score5818
Opstarttijd24.41 sec.
PCMark 8 v2 - Home3921
PCMark 8 v2 - Creative5071
PCMark 8 v2 - Work3929
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Score5055
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Bandwidth488.94 MB/s
WiFi speedtest 2.4GHz receive217.67 Mbit/s
WiFi speedtest 2.4GHz send185.2 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz receive547.68 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz send482.27 Mbit/s
Geekbench4 - Multi20541
Geekbench4 - Multi crypto14098
Geekbench4 - Multi integer25504
Geekbench4 - Multi float24689
Geekbench4 - Multi memory4765
Geekbench4 - Single4869
Geekbench4 - Single crypto4496
Geekbench4 - Single integer5145
Geekbench4 - Single float4965
Geekbench4 - Single memory(33)4198
Geekbench4 - OpenCL202297
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.4 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.2 W
Energieverbruik idle18.7 W
Browser accutest - 180 cd/m2449 min.
PCMark Creative accutest - 180 cd/m2227 min.
PCMark Creative (Accu)3566
Testresultaten beeldscherm
Gemeten kleurruimtesRGB
Kleurtemperatuur7850 K
Helderheid wit321.24 cd/m²
Helderheid zwart0.27 cd/m²
Contrast1189.8 : 1
Gamma2.25
Gamma (afwijking van 2,2)0.05
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)3.01
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)4.74
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)5.97
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)9.05
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)5.32
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)1.74
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)5
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)9.3
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)2.67
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)3.99
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)5.92
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)9.14
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)4.82
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)1.68
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)4.7
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)8.5
Reactietijd 0%-100%4.7 ms
Reactietijd 100%-0%4.2 ms
Reactietijd 20%-80%7.7 ms
Reactietijd 80%-20%5.6 ms
Windows Game Benchmarks 2018
Far Cry 5 - 1920x1080 - Medium101 fps
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra84 fps
Far Cry 5 - 3840x2160 - Medium36 fps
Far Cry 5 - 3840x2160 - Ultra31 fps
GTA V - 1920x1080 - Medium111 fps
GTA V - 1920x1080 - Ultra75.8 fps
GTA V - 3840x2160 - Medium61 fps
GTA V - 3840x2160 - Ultra31.2 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Medium116.62 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Ultra91.28 fps
Rise of the Tomb Raider - 3840x2160 - Medium44.09 fps
Rise of the Tomb Raider - 3840x2160 - Ultra33.09 fps

Conclusie

Acer levert met de Predator Triton 500 met afstand de meest elegante gaming notebook af in zijn bestaan. Over smaak valt altijd te twisten, maar qua afwerking, materiaalgebruik en constructie is dit een notebook die zich kan meten met het beste uit de stal van de concurrentie. Dat is een hele stap voor het merk, waarvan de gaming notebooks soms wisten te imponeren met brute kracht, maar doorgaans niet met stijlvol design. Dat het aluminium nogal gevoelig is voor vingerafdrukken, moeten we dan maar even vergeten - hou een poetsdoek bij de hand.

Uiteraard is uiterlijk niet het enige wat telt bij een gaming notebook. Goede componenten en bovenal goede prestaties zijn vereist om boven de middenmoot uit te steken. Het is per slot van rekening druk in deze markt, al valt de competitie qua aantallen bij 'thin & light' nog wel mee. Toetsenbord en touchpad zijn uitstekend, het scherm is goed maar niet geweldig, wat vooral ligt aan de gebrekkige kalibratie en de overdrive-instellingen, waardoor de responstijd van donker naar licht te traag verloopt. 

Met de processor, videokaart en de hoeveelheid geheugen zit het wel snor - en we zouden ernstig in overweging geven dat de RTX 2060 de interessantste versie is van deze notebook, want de modellen met snelle videokaart zijn erg veel duurder, terwijl de prestaties op het panel van de laptop zelf niet veel beter zijn. Dat blijft een uitdaging bij de huidige generatie gaming notebooks. 

De prestaties van de Triton 500 zijn overwegend goed - er is geen moment dat je zal denken een trage notebook onder de vingers te hebben. Toch zijn we niet onverdeeld enthousiast. De keuze om de ssd als twee 512GB-exemplaren in raid-0 te leveren is wat ons betreft geen geslaagde - we hebben vaker gezien dat nvme in raid niet per se tot snelheidswinst leidt, en ook hier zien we dat terug. Aan de andere kant werkt exact dezelfde oplossing in de Triton 900 wél snel, en publicaties elders maken ook geen melding van deze kwestie, waardoor we geneigd zijn dit te wijten aan een exemplarisch probleem.

Update 24-9-2019

Zoals elders in de review beschreven werd de tegenvallende prestatie van de ssd's veroorzaakt door een abusievelijk geactiveerde energiebesparende modus, die niet actief is in de Triton 500's in de winkel. Na deactiveren namen de prestaties toe naar het te verwachten niveau, waarmee dit bezwaar vervalt. Bovendien viel de accuduur na meedere hertests nog iets hoger uit.

Daarnaast zien we dat Acer, terecht of niet, terughoudend is geweest met de thermische en power-limieten van deze Predator - bij de zwaarste toepassingen en tests loopt de concurrentie met agressievere instelling wat uit, dat blijkt zowel uit synthetische als real world benchmarks. Bij games merk je daar nog het minste van, maar toekomstige en veeleisender titels zullen wat meer marge hebben bij de concurrentie.

Alternatieven

Wat vinden we dan van de Triton 500? In de eerste plaats: je zal er een prima koop aan hebben, waar je ongetwijfeld heel wat jaren mee uit de voeten kan met moderne games. De voornaamste verbeterpunten, niet onrealistisch voor een notebook met een vanafprijs van 2199 euro, zijn de responstijden, schermkalibratie en de opslagvoorziening. Voor we ons oordeel opmaken, werpen we eerst nog een blik op de concurrentie.

Als we hem naast de inmiddels ook 2199 euro kostende GS65 van MSI zetten met GTX 1070 Max-Q aan boord, dan heeft de Acer beslist de fraaiere constructie - maar de afgezien van de gpu zeer vergelijkbaar gespecificeerde MSI is dunner, lichter, werkt langer op een acculading en presteert overwegend vergelijkbaar (synthetisch wat minder, real world beter). Bovendien is het scherm beter afgesteld en sneller. Vergelijken we met de min of meer gelijk gespecificeerde, veel dikkere maar net zo zware Lenovo Legion Y740 - 50 euro duurder maar met RTX 2070 Max-Q - dan is het beeld meer diffuus; de Lenovo is krachtiger, en het scherm is beter gekalibreerd, maar minder snel, en de accuduur is ook veel minder goed. De opslag is echter sneller. De in de tekst aangehaalde GL63 van MSI is een apparaat van een geheel andere klasse, met dezelfde cpu en gpu, maar verder beduidend minder goed uitgerust - maar wel 550 euro goedkoper. Zoals we ook bij de GS65 constateerden, je betaalt flink voor die onsjes en centimeters minder. Je neemt geen Triton 500 voor bang for the buck, maar dat was al duidelijk. Ook de vergelijking met de Scar II van Asus pakt niet slecht uit voor de Triton 500: ook hier zien we die wat tegenvallende grey-to-grey transitie, en bovendien een wat kariger uitrusting, overwegend lagere prestaties en een niet veel lagere prijs.

Zo bezien is het eindbeeld voorzichtig positief: Acer weet zich met de Triton 500 goed staande te houden, al vragen we ons af hoe de vergelijking zou uitpakken met de update van de GS65 - maar die zal allicht ook weer duurder zijn bij introductie. Onder de streep zal je weinig tot niets merken van de verbeterpunten van de Triton 500, terwijl de uitstekende constructie, het prettige toetsenbord en touchpad, helderheid en contrast van het scherm en de krachtige componenten wel dagelijks een plezier zullen zijn. Een Excellent Choice award is daarom op zijn plaats.


Acer Predator Triton 500


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer Predator Triton 500 PT515-51-700C

Acer Predator Triton 500 PT515-51-700C

  • Laptop
  • Qwerty
  • Intel Core i7 8750H
  • 16 GB
  • 15.6 inch
  • 1920x1080
  • Nvidia GeForce RTX 2080 Max-Q Design
  • 1024 GB
  • 2100 gram
  • Windows
Niet verkrijgbaar
Acer Predator Triton 500 PT515-51-766B

Acer Predator Triton 500 PT515-51-766B

  • Laptop
  • Qwerty
  • Intel Core i7 8750H
  • 16 GB
  • 15.6 inch
  • 1920x1080
  • Nvidia GeForce RTX 2060
  • 512 GB
  • 2100 gram
  • Windows

2.299,89 €

1 winkel
Excellent Acer Predator Triton 500 PT515-51-7618

Acer Predator Triton 500 PT515-51-7618

  • Laptop
  • Qwerty
  • Intel Core i7 8750H
  • 16 GB
  • 15.6 inch
  • 1920x1080
  • Nvidia GeForce RTX 2060
  • 1024 GB
  • 2165 gram
  • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*