HDMI 2.1: 4K120, 8K60, slimme game-modes en beter geluid voor TV

44 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. HDMI 2.1: 48 Gigabit per seconde
  3. 3. HDMI 2.1 gaming functies
  4. 4. Hé, maar dat kon toch al?
  5. 5. Maar wanneer?
  6. 6. Geduld is een schone zaak
  7. 44 reacties

Maar wanneer?

De grote vraag met betrekking tot hdmi 2.1 is ‘wanneer?’. De specificaties liggen al ruim een jaar vast en vorig jaar verwachtten we eigenlijk dat op de IFA-beurs in september van 2018 de eerste hdmi 2.1-producten aangekondigd zouden worden. Dat bleek echter niet het geval, en zelfs op de CES-beurs in januari van dit jaar meldde alleen LG dat zijn nieuwe modellen voor dit jaar aan de volledige hdmi 2.1 specificaties zouden voldoen. Inmiddels weten we dat Samsung haar nieuwe 8K televisies in de Q950R serie ook voorzien heeft van HDMI 2.1. Waarom dat zo lang geduurd heeft en alleen LG en Samsung nu deze stap maken, is niet geheel duidelijk. Het lijkt er sterk op dat fabrikanten die de hdmi 2.1 interface chips maken vertraging hebben opgelopen. 

Op het moment van schrijven zijn er twee fabrikanten waarvan wij weten dat ze een hdmi 2.1 interface ontwikkelen, namelijk Socionext en Invecas. Samsung liet op de CES -beurs samen met Invecas een werkende hdmi 2.1-demo zien, en die chips lijken nu dus hun weg gevonden te hebben naar de 2019 8K modellen in de Q950R serie. Samsung's nieuwe 4K televisies beschikken daarentegen gewoon nog over HDMI 2.0 ingangen. LG voorziet al haar nieuwe oled-televisies in 2019 van een volledige HDMI 2.1 interface, en ook de duurdere lcd-televisies krijgen vier hdmi 2.1 poorten. Welke chipset LG hiervoor gebruikt wilde het desgevraagd niet aan ons bevestigen.


Samsung en Invecas toonden op de CES 2019 een televisie met een 8K beeldscherm en een volledige hdmi 2.1 interface, en deze is inmiddels geïmplementeerd in de nieuwe 8K Q940R modellen.

Plugfests

Wat ook niet heeft meegewerkt, is dat het HDMI forum pas in augustus vorig jaar de hdmi 2.1 Compliance Test Specification (CTS) heeft vastgesteld, oftewel de testprocedure die door fabrikanten van apparatuur gevolgd dient te worden om te testen of de apparaten geheel aan de eisen van de norm voldoen.

Dergelijke tests zijn behalve voor het behalen van een keurmerkje ook in de praktijk geen overbodige luxe. Wie zich de introductie van hdtv nog kan herinneren, weet wellicht dat de eerste hdtv-kabelontvanger die in Nederland op de markt werd gebracht, de DCB-H360R van Samsung, met veel televisies niet of niet goed samenwerkte. Dat kwam omdat Samsung de hdmi-specificaties deels anders had geïnterpreteerd dan veel andere fabrikanten, met compatibiliteitsproblemen tot gevolg. Dergelijke compatibiliteitsproblemen liggen elke keer als de hdmi-standaard wordt geüpdatet opnieuw op de loer. Het HDMI forum faciliteert dan ook met enige regelmaat zogenaamde ‘plugfests’, bijeenkomsten waar fabrikanten van verschillende producten letterlijk de kans krijgen om op elkaars apparatuur in te pluggen om zo te kijken of alles naar behoren werkt. Zo’n plugfest lijkt nog niet plaatsgevonden te hebben voor hdmi 2.1-apparatuur. Nu de druk vanuit de markt groot is om hdmi 2.1-producten te introduceren terwijl de benodigde interfacechips en testprotocollen pas net beschikbaar zijn, is het niet ondenkbaar dat de eerste generatie hdmi 2.1-apparatuur ook met compatibiliteitsproblemen te kampen krijgt.

0
*