Xiaomi Mi 9 review: High-end voor half geld

53 reacties
6 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Design en behuizing
 3. 3. Features en aansluitingen
 4. 4. Software: Android Pie met MIUI
 5. 5. Beeldscherm
 6. 6. Camera
 7. 7. Hardware en systeemprestaties
 8. 8. Werk- en opslaggeheugen, connectiviteit
 9. 9. Accuduur en opladen
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 6 besproken producten
 13. 53 reacties

Camera

Over het algemeen lever je bij goedkopere toestellen het eerst in op de SoC en op de camera. Bij de Mi 9 zien we zoals gezegd echter 'gewoon' een camerasysteem met drie lenzen en sensoren. Kijken we naar de specificaties van de camera, dan blijkt bovendien dat de drie lenzen net als bij toestellen als de Galaxy S10 en Huawei P30 elk een andere brandpuntsafstand hebben, waarbij je met iedere camera een foto kan maken. Qua veelzijdigheid is dat een flinke stap vooruit in vergelijking met de meeste toestellen in dit prijssegment. De Oppo RX17 Pro heeft weliswaar drie lenzen, maar je kunt maar twee camera's gebruiken voor het maken van een foto. Ook bij de OnePlus 6T dient één van de twee camera's alleen als dieptesensor. De Galaxy S9 heeft überhaupt maar één camera achterop. Enkel de Huawei Mate 20 heeft dezelfde veelzijdige camera-opstelling als de Mi 9.

Xiaomi Mi 9 Primaire camera 'Zoom'-camera Groothoekcamera
Beeldhoek (35 mm-eq.) 27 mm 54 mm 13 mm
Sensorresolutie 48 MP 12 MP 16 MP
Lens f/1.8 f/2.2 f/2.2
Autofocus PDAF+Laser AF PDAF+Laser AF PDAF+Laser AF
Optische beeldstabilisatie - - -

De primaire camera van de Mi 9 heeft een beeldhoek van ongeveer 27 graden in 35 mm-equivalent, een f/1.8-lens en de Sony IMX586-sensor met 48 megapixels. Een populaire keuze, want we zien hem de laatste tijd in steeds meer toestellen opduiken, zoals de Honor View 20 en Samsung Galaxy A80. De IMX586 beschikt over een zogenoemd 'Quad Bayer'-kleurenfilter, waarbij een blokje van 2x2 pixels dezelfde kleur licht opvangt. Dat moet de lichtgevoeligheid in combinatie met de kleine pixels van 0,8 micron verhogen; standaard wordt lichtinformatie van vier verschillende sensorgebiedjes gecombineerd tot een beeldpunt. Zodoende maak je met de Mi 9 standaard 12 megapixel-foto's.

Drie camera's voor extra veelzijdigheid

Om een stukje 'in te zoomen' beschikt de Mi 9 over een f/2.2 telelens waarachter zich een 12 megapixel sensor bevindt. De equivalente beeldhoek van 54 mm levert een vergroting van 2x op ten opzichte van de standaardcamera, even veel als de Galaxy S10, iPhone Xs en de 'normale' Huawei Mate 20, maar minder ver dan de Huawei Mate 20 Pro, P30 en P30 Pro. 'Uitzoomen' wordt mogelijk dankzij de 16 megapixel groothoekcamera, die met een brandpuntsafstand van 13 mm in 35 mm-equivalent erg veel van de omgeving laat zien, net als het exemplaar van de Galaxy S10. Veel concurrenten kiezen voor een camera met een iets minder weidse blik, vanwege de hoge vervorming die bij een grote beeldhoek optreedt. Ook de camera van de Mi 9 heeft daar veel last van, maar gelukkig is in de software een optie beschikbaar die de vertekening corrigeert. Die kan de niet al te hoge scherpte van het lensje echter niet verbloemen, evenals de kleurschifting die in de hoeken optreedt.


De beeldhoek van de drie camera's van de Xiaomi Mi 9 (boven) vergeleken met die van de Samsung Galaxy S10+ (onder).

Het lijkt kortom alsof je op cameragebied weinig hoeft te missen ten opzichte van een veel duurder toestel, maar toch is er wel één feature waarover de Mi 9 niet beschikt: optische beeldstabilisatie. Xiaomi heeft dat bij de Mi 9 op alle camera's weggelaten en dat is jammer, want met ois kan een toestel een langere sluitertijd kiezen en meer licht opvangen, waar dat bij een camera zonder ois al snel bewogen foto's zal opleveren. Ook bij de 'zoomcamera' zien we graag ois, want bij meer vergroting wordt het lastiger de camera goed stil te houden.

Camerasoftware

Ook voor de camera-app heeft Xiaomi inspiratie gehaald bij iOS, al is het niet zover gegaan ook het kleurgebruik te kopiëren. De camera-interface is zodoende makkelijk in het gebruik, maar de interface bevat enkele vreemde keuzes. Zo kun je met de knop die de huidige 'zoomstand' aangeeft alleen schakelen tussen de primaire camera en de 'zoomcamera'. Voor de groothoekcamera zit in de hoek van het previewvenster een aparte knop. Dankzij de primaire sensor met 48 megapixel kunnen in principe ook 48 megapixel-foto's worden genomen, maar die functie is toegevoegd aan een aparte modus, waar je hem in de pro-modus weer via een aparte knop bovenaan het previewvenster activeert. Verder moet je voor het instellingenmenu eerst een extra menu door en zit bovenin een functie voor de 'AI-Camera', waarbij ons niet geheel duidelijk werd wat de artificiële intelligentie precies aan de gemaakte beelden toevoegt.

Xiaomi levert niet de meest uitgebreide camera-app, maar hij bevat over het geheel genomen wel de functionaliteit die we ervan verwachten, zoals auto-hdr, een pro-modus en het maken van slow-motion video. Ook verschillende standen zoals portret, nacht en panorama zijn aanwezig. Tevens is in de vorm van Google Lens objectherkenning aanwezig. Hoewel er diverse kleurfilters zijn alsmede opties om gezichten mooi te maken, ontbreken AR-stickers.

Cameratest en vergelijking

Voor de primaire camera's voeren we zoals gebruikelijk onze vergelijkende cameratest uit met een vast referentietoestel. Op dit moment gebruiken we daarvoor de camera van de Samsung Galaxy S10+, wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. De onderstaande foto's zijn zoals gebruikelijk geschoten met alle instellingen op de standaardwaarden (tenzij anders vermeld).


Xiaomi Mi 9 (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts) zonder flitser.

We nemen de eerste foto altijd in onze fotostudio met het licht uit, de flitser gedwongen uit en de deur op een kier. Wat allereerst opvalt is het watermerk dat Xiaomi in de linkeronderhoek plaatst. Dat kun je natuurlijk uitzetten, maar bij de concurrentie krijg je niet standaard reclame voor je toestel in je foto te zien - als de optie voor een watermerk er überhaupt al is. Het logootje terzijde doet de Mi 9 het prima. De foto is bijna even goed als die van de S10+, die hem op de meeste vlakken maar nipt verslaat. Zo ligt het ruisniveau bij Samsung nipt lager dankzij geavanceerdere ruisreductie en toont de Koreaanse concurrent wat lichtere schaduwen alsmede meer detail in hooglichten - dynamisch bereik en lichtgevoeligheid liggen iets hoger. De S10+ heeft wel behoorlijk meer last van purple fringing, zo is te zien nabij het gordijn.


Xiaomi Mi 9 (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts) met flitser.

Met de flitser ingeschakeld produceert de Mi 9 opnieuw een resultaat dat in het eerste opzicht goed mee kan met dat van de S10+. Kijken we verder, dan toont de S10+ nogmaals net wat minder ruis en net wat meer detail dan de Mi 9, waarbij de S10+ ook wat meer kleurinformatie en detail in schaduwen weet te tonen. Gelet op het technologische overwicht van de concurrent - een lichtsterkere lens en ois - was dat ook wel te verwachten.


Xiaomi Mi 9 (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts).

De tafel met de kranten is recent verplaatst, waardoor deze nu vooral wordt verlicht door enkele lampen. De Galaxy S10+ laat zich weer eens van zijn kleurrijke kant zien: zoals we kennen van het toestel wordt de kleurverzadiging in de foto nogal ver opgevoerd, wat niet noodzakelijk realistisch is. De Mi 9 portretteert de kleuren van het kleed wat realistischer en biedt bovendien net wat meer fijne details. De Galaxy S10+ biedt daarentegen een hoger dynamisch bereik, met net wat meer detail in hooglichten en schaduwen.


Xiaomi Mi 9 (links) en Samsung Galaxy S10+ (rechts).

Buiten aangekomen is het verschil tussen de Galaxy S10+ en de Xiaomi Mi 9 nog maar miniem. De foto's van de Mi 9 ogen in vergelijking wat roder. De Mi 9 laat in de gebouwen in de verte net wat meer detail zien, maar de Galaxy S10+ toont minder ruis.

Wil je de smartphone met de allerbeste camera, dan ben je nog steeds beter af met een van de duurdere topmodellen smartphones. In veel gevallen maakt de Mi 9 foto's die nagenoeg even goed zijn, maar wanneer de omstandigheden echt moeilijk worden, zoals een groot contrast tussen lichte en donkere delen of simpelweg heel weinig omgevingslicht, zul je toch gaan merken dat je geen duizend euro voor je nieuwe toestel hebt neergeteld. Evengoed biedt de Mi 9 met zijn drie camera's dezelfde veelzijdigheid als de topmodellen, wat voor het prijssegment waarin het Xiaomi-toestel opereert bijzonder te noemen is. Ook hier zijn de fiks duurdere modellen de Mi 9 uiteindelijk wel beter af: ten opzichte van de concurrenten van Huawei kan minder ver kan worden 'ingezoomd', terwijl de ultragroothoekcamera voor 'uitzoomen' in vergelijking met de toestellen van Samsung én Huawei een minder goede beeldkwaliteit aflevert door de tegenvallende scherpte van het lensje.


6 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Xiaomi Mi 9 64GB Black

Xiaomi Mi 9 64GB Black

 • Google Android 9.0
 • 64 GB
 • 6.39 inch
 • 2340x1080
 • 48 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

€ 368,00

1 winkel
Xiaomi Mi 9 64GB Blue

Xiaomi Mi 9 64GB Blue

 • Google Android 9.0
 • 64 GB
 • 6.39 inch
 • 2340x1080
 • 48 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Xiaomi Mi 9 64GB Purple

Xiaomi Mi 9 64GB Purple

 • Google Android 9.0
 • 64 GB
 • 6.39 inch
 • 2340x1080
 • 48 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Great Value Xiaomi Mi 9 128GB Black

Xiaomi Mi 9 128GB Black

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.39 inch
 • 2340x1080
 • 48 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

€ 289,00

1 winkel
Xiaomi Mi 9 128GB Blue

Xiaomi Mi 9 128GB Blue

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.39 inch
 • 2340x1080
 • 48 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Xiaomi Mi 9 128GB Purple

Xiaomi Mi 9 128GB Purple

 • Google Android 9.0
 • 128 GB
 • 6.39 inch
 • 2340x1080
 • 48 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0