TP-Link Deco M4 review: hoe de M4 kwam, zag en overwon

21 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testopstelling
 3. 3. Uiterlijk en aansluitingen
 4. 4. Software
 5. 5. Specificaties en beeld
 6. 6. Testresultaten: mesh 
 7. 7. Testresultaten: router doorvoertests
 8. 8. Testresultaten praktijktests
 9. 9. Testresultaten streamingtest
 10. 10. Testresultaten stroomverbruik en bekabeld
 11. 11. Gemiddelde snelheden per test en band
 12. 12. Conclusie
 13. 2 besproken producten
 14. 21 reacties

Uiterlijk en aansluitingen

De TP-Link Deco M4 wordt aangestuurd door een niet nader gespecificeerde quad-core cpu en heeft de beschikking over 16 MB flashgeheugen en 128 MB werkgeheugen. De unit ondersteunt bluetooth-versie 4.2 (voor de initiële setup) en heeft per unit twee interne dual band-antennes. Deco M4 heeft een totale theoretische wifi-snelheid van 1167 Mbit/s (AC1200), verdeelt over 300 Mbit/s op 2,4 GHz en 867 Mbit/s op 5 GHz. Naast mu-mimo ondersteunt de M4 zaken als band steering (geoptimaliseerde verdeling van clients over de banden), beamforming (gerichte uitzending signaal) en AP-steering, waarmee je automatisch verbinding houdt met de node die het beste signaal biedt. Hoewel de M4 geen dedicated of dynamische draadloze backhaul biedt, is er wel de mogelijkheid om een ethernet backhaul te creëren.

TP-Link Deco M4 3-Pack

Nieuw Deco-design

Waar de andere leden van de Deco-familie - de M5, P7 en M9 Plus - een vergelijkbaar discus design hebben heeft het designteam van TP-Link bij de Deco M4 het weer wat drukker gehad. Het M4-systeem bestaat uit drie (of twee) inwisselbare units die een toren-achtig voorkomen hebben zoals we ook kennen van Linksys Velop en Orbi RBK23 van Netgear. De units zijn grotendeels wit van kleur, met voorop in zilverkleurige letters de merknaam van TP-Link en het logo van het bedrijf. Aan de bovenzijde is een soort zwart gekleurd ventilatierooster gemaakt. De lange vinnen van het rooster vormen samen het bekende TP-Link Logo. In het midden is een lege ruimte waarin we wederom het logo zien, deze keer in de vorm van een indicator-ledje.

TP-Link Deco M4 3-Pack

De afgeronde hoeken geven het systeem een eigentijdse, minimalistische uitstraling mee, die zoals we al vaker aanstipten afwijkt van de trend bij klassieke routers. Die laatste zijn vaak minder ingetogen vormgegeven, waardoor ze er vaak onderscheidend uitzien zijn, maar niet in elke huiskamer welkom zijn. Bij multiroom wifi-systemen zien we juist overwegend neutrale designs waarmee de units prima in het interieur mee kunnen blenden. Zo ook de Deco M4. Dat heeft natuurlijk ook met de doelgroep te maken, die bij mesh duidelijk op de massa is gericht. 

TP-Link Deco M4 3-Pack

Aansluitingen

Aan de achterzijde treffen we - net als bij de Deco M5 - twee gigabit lan-poorten, waarvan er één als wan-poort dienst kan doen. Aan de onderzijde zit de ingang voor de dc-adapter, alsmede een resetgaatje. Voor de kabel van de adapter is een stukje uit de behuizing weggelaten zodat de draad ongehinderd zijn weg naar het stopcontact kan vinden. De bij routers gebruikelijke informatiesticker zit hier ook, enkel met minder informatie: de Deco M4 wordt geheel via de Deco app aangestuurd en zodoende staan er geen wachtwoorden voor de gui of het wifi-netwerk vermeld. 


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
TP-Link Deco M4 2-Pack

TP-Link Deco M4 2-Pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC1300
 • Mesh-ondersteuning

€ 91,22

5 winkels
Great Value TP-Link Deco M4 3-Pack

TP-Link Deco M4 3-Pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC1300
 • Mesh-ondersteuning

€ 121,90

6 winkels
0