LG OLED B8 review: Oled TV voor 1099 euro

66 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Kleine verschillen, uiterlijk en innerlijk
 3. 3. B8 versus C8 in de praktijk
 4. 4. Interface en Smart TV
 5. 5. Beeldverwerking, input lag en instellingen
 6. 6. Beeldkwaliteit SDR
 7. 7. Beeldkwaliteit HDR
 8. 8. Foto's en screenshots
 9. 9. Conclusie
 10. 2 besproken producten
 11. 66 reacties

Beeldkwaliteit HDR

Testprocedures voor het meten van de beeldkwaliteit van televisies in hdr-modus zijn nog volop in ontwikkeling. De Calman software die wij gebruiken heeft inmiddels een 'HDR Analysis' workflow, die wij gebruiken voor het meten van de hdr-weergave van televisies. Anders dan in sdr-modus voeren we hdr-metingen uit met een 5% groot window op een zwarte achtergrond, de de facto standaard om hdr-metingen uit te voeren op dit moment.

Bovendien gebruiken we bij onze hdr-tests niet langer dE 2000 als eenheid om grijs- en kleurfouten weer te geven, maar maken we gebruik van de nieuwe dE ICtCp (PDF whitepaper) berekeningen. Deze sluit beter aan bij het grotere kleur- en helderheidsbereik van hdr-signalen en geeft meer weging aan fouten bij lagere helderheden. Voor de waardering geldt grofweg hetzelfde als bij dE 2000: Scores van 3 of lager zijn als zeer goed te bestempelen, tot 5 als goed en boven 10 als ongewenst

Bij de testresultaten vind je zowel voor grijs- als kleurmetingen in hdr-modus twee dE ICtCp waarden. Eén met daarbij eventuele afwijkingen van de gewenste helderheid meegenomen in de score, en één zonder dat fouten in helderheid wordt meegewogen. Dit is gedaan omdat geen enkele televisie in hdr-modus perfect de EOTF (gamma) curve volgt, maar alle televisies de helderheid van het signaal richting hun maximaal mogelijke helderheid met een lichte curve 'afrollen'. Dit resulteert bij metingen in in het hoge helderheidsbereik in lagere helderheid dan de software verwacht, maar in de praktijk is dit geen ongewenst gedrag. In afwachting van een betere manier om de hdr-kwaliteit in kaart te brengen, hechten wij vooralsnog vooral waarde aan de grayscale en color checker scores waarbij de helderheidsfout niet wordt meegewogen.

Grijsverloop HDR

Onderstaand screenshot laat boven elkaar zien wat de dE ICtCp afwijkingen bij het grijsverloop zijn zowel zonder als met weging van eventuele helderheidsfouten. Let op: de schaal van beide grafieken is niet per definitie gelijk. Rechts laten twee grafieken zien hoe de televisie de EOTF (gamma) curve volgt en wat de helderheid bij elke stap is, waarbij de meeste televisie bij het bereiken van hun maximale helderheid geen harde knik laten zien zoals de gele EOTF curve verwacht, maar middels een lichte buiging langzaam helderheid afvallen. Dit is gewenst, maar resulteert op plekken waar dit gebeurt wél in hogere dE ICtCp waarden wanneer de helderheid meegewogen wordt. 

De LG OLED65B8 doet het ook in hdr-modus heel erg goed. Ook hier zien we dat grijstinten nipt teveel groen bevatten, maar de afwijking is zeer beperkt. Wat opvalt is dat de tv de gewenste EOTF-curve heel goed volgt, waardoor de helderheid bij hdr-weergave - binnen de mogelijkheden van het scherm - precies zo is als de regisseur het heeft bedoeld. 

De maximale HDR helderheid in bioscoop-modus komt uit op net iets meer dan 800 cd/m² als we een 5% groot wit vlak meten op een zwarte achtergrond. Kiezen we voor 'Bioscoop thuis' als beeldmodus, dan komt de helderheid zelfs uit op ruim 840cd/m². Bij een volledig wit scherm is de maximale helderheid met de hakken over de sloot 155 cd/m². Dit is een bekende beperking van oled: naarmate een groter deel van het scherm wit moet weergeven, neemt de helderheid af. In de praktijk zien we dat de tv de 800 cd/m² weet vast te houden tot een wit vlak dat 10% van de schermgrootte beslaat, maar dat dit bij weergave van een 25% vlak terugzakt naar iets minder dan 500 cd/m² en bij een 100% wit scherm dus tot iets meer dan 150 cd/m². Dit is iets om rekening mee te houden als je fervent kijker van wintersport en bijvoorbeeld schaatsen bent: bij dat soort uitzendingen kan de lagere helderheid in vergelijking met lcd-televisies opvallen.

LG OLED65B8PLA

Color checker HDR

De color checker test is vergelijkbaar met die we in sdr-modus uitvoeren, alleen ditmaal met gebruik van de DCI-P3 kleurruimte. De LG B8 scoort ook hier gewoon prima. Als we afwijkingen in helderheid niet meewegen komt de beeldfout uit op 1,77, wegen we de helderheid wel mee dan is de DeltaE een nog altijd prima 6,1. Wederom uitstekend dus.

LG OLED65B8PLA


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
LG OLED55B8PLA

LG OLED55B8PLA

 • 55 inch
 • Ultra HD 4K
 • Ultra HD Premium
 • OLED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • webOS

€ 2.200,04

1 winkel
Excellent LG OLED65B8PLA

LG OLED65B8PLA

 • 65 inch
 • Ultra HD 4K
 • Ultra HD Premium
 • OLED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • webOS
Niet verkrijgbaar
0